Från ridskoletiden

Tänk vad mycket man har burit med sig från ridskoletiden egentligen ! De flesta av oss började vårt hästintresse på en ridskola ! Jag minns att jag hela tiden klagade på att vi gick långsamt framåt på dressyrlektionerna, och hoppade för lågt på hopplektionerna. Men inte förrän såhär efterråt kan jag se klart och förstå varför ridskolorna har de upplägget de har. 

   För det första är det bättre att gå lite långsamt fram än för fort. Då hänger alla med och man känner sig duktig just för att man klarar av de uppgifter man får. Sen sitter ju grunderna otroligt bra när man övar på samma sak under en tid. Jag menar, hur ofta har man inte hört "Ned med hälarna" eller "Kontakt på ytter" ? Det är det jag fick höra under en större del av min ridskoletid. Och det HAR HJÄLPT mig till framtida ridning. Jag sitter nu naturligt med hälarna ned, oftast haha (ingen är ju perfekt), och yttertygeln har jag förstått är riktigt viktig för att hästen ska kunna arbeta på rätt sätt. 

   Och att vi inte hoppade högt på lektionerna ... Självklart ville man hoppa högre ! Jag var som förblindad, ville bara hoppa högre och tyckte det var fånigt med småhindrena, och ibland fick vi hoppa högre. Men var det verkligen nödvändigt ? Om man tänker på hur många hoppass en ridskolehäst får delta i, per vecka, per månad, per år. Om hästen då hoppar 110+cm varje gång så sliter det otroligt mycket i längden. Dessutom fanns det ingen vidare anledning att hoppa jättehögt, det var bättre (tycker jag) att vi gnagde vidare på grunder, grunder, grunder. För när man klarar av grunderna i hoppningen, så är det ingen större skillnad på att hoppa 50cm och 1m. Bara man rider på samma sätt, typ. Det var dessa grunder som har gjort att jag har klarat Ricos och mina problem i hoppningen. Att rida honom i dessa ett och ett halvt år, var som att rida alla hästar på ridskolan. Han har ändrats så otroligt mycket och har inte precis varit samma häst i hoppningen, sedan vi hämtade hem honom.

Sen finns det dem som inte har börjat på ridskolan, vissa är "bättre" vissa inte. Beror på hur engagerade tränare, föräldrar man har osv osv. Men det är absolut inget fel att gå på ridskola. I slutändan kanske man är bättre ryttare än någon som aldrig gått på ridskola ?

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0