Havrehäst?

Han är en havrehäst som blir lite småtokig/stissig av havre. När vi köpte honom fick han ju havre + betfor, och visst det funkade okej - för vi red inte direkt efter han hade fått det (snabb energi). Men det var nog anledningen att mamma åkte av när hon red på morgonen i början när vi hade honom.

När vi köpte Rico så sa ägaren att han fick 5dl havre + 5dl betfor morgon och kväll, men vi tyckte att han hade på tok för mycket överskottsenergi så vi drog såklart ned på det, halverade allt. Det funkade okej, han var lite stissig men det var så vi trodde att han var som häst. Vissa hästar är lugna i sig själva, vissa inte. Men så lät vi göra en foderstat till Rico, det var då en som hade sin häst på enliden som hjälpte oss, och vi nämde då att vi tyckte han var stissig samt att vi skulle byta till delvis silage (horsegrass). Han hade tidigare ätit bara hö.

Utifrån energin han fick i sitt nya hö minus energin vi gjorde av med när vi red, så fick han en ny foderstat där vi slutade helt med havre & betfor och började med lucernpellets och linfrökaka. Han hade proteinbrist och han blev lite småtokig av havre + betfor (han blev stissig, tittig, lite nervös osv osv).
   Havren ger ju snabb energi, så därför gick det inte att rida på morgonen märkte vi (vilket såklart försvårade för framtida eventuella tävlingar/kurser osv). Mamma åkte nämligen av nån gång på morgonen, han bara studsade på stället och var helstissig.

När vi hade bytt helt till lucern & linfrökaka så märkte vi direkt skillnad, först tyckte vi bara att han blev seg och konstig men efter ett tag kändes han bra igen (bara mindre överskottsenergi). Han kändes lugnare och då var det såklart roligare att rida ;) Samtidigt då blev det varmare ute (våren) + att Zebb (hans bortresta hagkompis) och han lekte jättemycket om dagarna. Så han kändes väldigt seg ett tag där :P Men det blev bra i slutändan, han äter fortfarande lucern & linfrökaka :]





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0