Utfodring

Som jag nämt tidigare, har Rico gått över nu till fri tillgång 24/7. Vi började för någon vecka sedan med att ställa ut en stor silagebal i hagen och så proppade vi hönäten. Men det tog slut på natten ändå (vilket inte är meningen förstås) så vi beställde ett stort hönät som vi så sent som igår satte upp på ena väggen inne. Så nu har vi gått över till fri tillgång helt.

Jag tror på att det är viktigt att hästen äter så naturligt som möjligt (ofta/länge/regelbundet), men jag tycker att redan innan vi gick över till fri tillgång så utfodrade vi honom rätt många gånger per dag. Många ger bara 3 gånger om dagen men om möjligheten finns tycker jag man ska utfodra fler gånger per dag :) Sen finns det dem som inte har möjligheten att utfodra fler gånger per dag och då är det liksom okej, då finns det inget att göra åt det.
Vi gav förr: Morgonhö + kraft, Lunchhö, Eftermiddagshö i hagen, Hönät vid insläpp, Kvällshö + kraft. Det blir 5 mål mat om dagen (han äter faktiskt oftare än jag hehe).

I nuläget får han en tuss morgonhö ifall hönätet skulle vara slut eller vara påväg att ta slut (även om det inte ska kunna hända :P), och sen har han fri tillgång silage ute i hagen och fri tillgång hö inne i boxen :)

Jag tror i alla fall att detta kommer bli kalasbra :) Nu har jag märkt att han har lugnat sig lite med ätandet och faktiskt börjat inse att han kan äta när han vill.

Hur många gånger per dag utfodras din/dina hästar ? Är du nöjd med det eller skulle du vilja utfodra på ett annat sätt, tex fri tillgång ?




Kommentarer
Postat av: mimmi

jag utfodrar med fri tillgång och gjort det i 5år...men just nu så har vi ej fri tillgång då de flesta rundbalar börja jäsa så nu får de 6gånger/dygn utspritt i hela hagen ca 1ha...har lösdrift+stall men de står mest ute då de trivs med det...ger fri tillgång av den anledningen att de ger mer harmoniska hästar...som du skriver om din häst så om jag förstått det rätt slutat hetsäta (?) å det är ett bra täcken:)

jag använder mig av balkrage för att miska spillet...dock är jag inte 100%nöjd ändå...så det blir ett superstort hönät som är till för rundbalar:) som hängs upp i en ställning:) de gör att spillet minskar ännu mer:)

2012-05-14 @ 20:05:34
URL: http://mimmishastliv.blogspot.com/
Postat av: Cicci

usch nej, galopp är inte min grej heller direkt...

Floris får mat 4 ggr om dagen, och jag tycker det är lagom för Floris, eftersom han väldigt lätt lägger på sig och blir tjock :) (särskillt på sommarn när han har fri tillgång) Så fri tillgång är nog inte Floris grej...

2012-05-14 @ 20:33:10
URL: http://ciccicarlssons.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0