Hästarna - 26/9

Den här veckan har hästarna mest ridits uteritter och vilat nån dag (Rico vilade tex när Valle skulle få massage i onsdags), fram tills igår (torsdag) då jag red BÅDA hästarna på volten, ca en halvtimme var blev dem ridna aktivt, om man räknar bort framskrittningen och avskrittningen! Pappa var nämligen lite krasslig så han fixade i stallet samt hjälpte mig att ta ner/upp hästarna från volten, så slapp han rida. 
 
Jag red Rico först. Fixade honom snabbt och effektivt innan och gick sedan ner och satt upp. Han spökade lite på något uppe i skogen men han glömde det sen när vi började jobba! Till en början var vi själva på volten, men det tycktes inte störa Rico så mycket i alla fall :) Sedan kom en ponny in och red några varv och då fick vi ju sällskap i några minuter. Jag trodde att Rico skulle bli lite orolig sen när ponnyn gick upp till stallet igen, men han brydde sig inte särskilt mycket sålänge jag hela tiden var på honom och jobbade honom. 
 
Han var inte så fruktansvärt spökig idag i hörnorna, som han kan bli, men jag undvek ändå att rida genom den spökigaste kortsidan bara för att jag inte ville utmana ödet eller så. Jag borde ändra inställning på det där, och istället för att undvika problemen så borde jag istället ta tag i dem och verkligen jobba honom genom det, men det blir lätt så när man bara ska rida en stund självständigt med honom. Jag får inte lika full fokus då som när jag rider för instruktör. 
 
Rico gjorde en liten grej idag, men allt gick bra ändå. I galoppen gjorde jag kvartsbakdelsvändningar, alltså som en kvartspiruett. Det är bra i omhoppningar att kunna vända sådär runt bakdelen ;) Rico brukar faktiskt ha löjligt lätt för sådana kvartsvändningar i galoppen och vi gör de ofta på fyrkantsspåret på hoppträningar (med rätt ryttare och lite mer träning så skulle han nog inte ha några problem med hela piruetter heller), men idag så hände något i vändningen. Antingen var han lite taggad eller så tyckte han det blev jobbigt, eller så var det något som skrämde honom bakifrån helt enkelt, för han tog något konstigt hopp framåt. Rent reflexmässigt säger/ropar jag woah (vet inte hur man stavar det men det är stoppkommandot till hästen hehe..) till honom och han var då skitduktig och lyssnade på det och från det hoppet blev det ju tvärstopp så jag var nära att flyga rätt över halsen på honom. Tappade bara ena stigbygeln som tur var, och han stod då lite på spänn tills jag fått i foten igen. Efter det så red vi på som vanligt vilket var jättebra gjort av båda oss att vi kunde bara glömma det där lilla och fortsätta fokusera på arbetet :) 
 
När jag var klar med Rico kom pappa ner med Valle med tränset på så la vi bara på Ricos hoppsadel på Valle och på med benskydden, sedan gick jag 10 minuter med båda två medan pappa gjorde något annat uppe i stallet. 10 minuters avskrittning till Rico samtidigt som Valle fick skrittas fram 10 minuter. Verkligen två flugor i en smäll ;) 
 
Pappa hämtade Rico och sedan red jag Valle en stund. Det var länge sedan jag satt på honom överhuvudtaget och skiljer sig väldigt mycket från Rico. Hade ett dressyrspö idag som förstärkning för jag ville inte att han skulle gå och såsa och fokusera på annat runtomkring, och han lyssnade faktiskt fint på det. Han har väldigt fin taktmässig trav så där jobbade vi mest. När han väl jobbar i balans så är han himla mysig att sitta på! Dock är han ju lite äldre så han har ju genom åren kommit på lite fler tricks och ursäkter för att slippa arbetet ;) Vi tog några galoppfattningar också mest för att få känna på honom lite. Han har typ världens skönaste galopp när han väl galopperar, men han kräver mycket drivning med både ben och säte och mjuk hand för att han inte ska bryta av. Det blev lite krångel i hans svåra varv men första och sista galoppen var superfina och rätt galopp blev det också då, trots att han oftast fattar fel. 
 
Avslutade båda hästarna med öppnor och slutor och sedan jogga av dem lite långa och låga, och det uppskattades av båda två :) 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0