Rico - 30/7

Mamma red ut en timme, mest i skritt men hon tog lite trav och en kort galopp i skogen bakom stallet.

Vinterdesign

Eftersom jag VET att jag inte kommer ha tid att göra en ny design senare i vinter (och jag vet också att jag inom kort kommer jag tröttna på den design jag har nu) så har jag pysslat med en nu. Tittar samtidigt på Fältävlan OS. Malin Petersen rider nu :)
 
 
Bara grunden, mycket kommer ändras ! De gråa rutorna ska bli bilder, som ändras i bildspel :) Om det skiter sig med denna har jag i alla fall gott om tid att fixa en ny ;) Sen är jag osäler på om jag ska fortsätta på lila tema ... Vad tycker ni ?
 
Edit: Desto mer jag tittar på den desto MINDRE gillar jag den xD Den känns så stel och konstig, fast jag kanske inte ska döma den innan den är klar :O ?
 
 

Finally

Här kommer filmen :D Har klippt ihop bitar av lektionen, så lite från början och lite från slutet :)


En sak ni inte visste

 
Jag är besatt av bästföredatum, särskilt på mjölk ! Here´s the story:
 
En gång typ förra året när jag var väldigt törstig gick jag in till köket och hällde upp ett glas mjölk, klunkade i mig det jättefort och när jag svalt allt kände jag hur SURT det smakade. Jag tittade sedan på bästföredatumet och insåg att mjölken hade gått ut datum på för länge sen. Mådde väldigt illa efter det och sedan dess har jag alltid varit besatt av att kolla på bästföredatumen, jag inbillar mig hela tiden att mjölken är sur/gammal och smakar illa. Och när jag är törstig tar jag ALLTID vatten.
 
Aldrig mer mjölk.
 
 
 

Preliminär Veckoplanering

Nästa vecka ska vi rida två privatlektioner. En dressyr och en hopp !  
 
Men denna veckan blir lite random, inga lektioner inbokade men kommer nog rida ut mycket och även rida något pass på volten med bommar. Blir nog en lång skrittrunda i veckan för att kolla in hur de gamla ridvägarna ser ut, om ängarna går att rida på och var de nu har grävt hål i marken på gatorna osv osv ;) Mycket bygg i området hehe.
 
Måndag: Mamma rider (Uteritt/Volten)
Tisdag: Jag rider (Troligtvis uteritt)
Onsdag: Mamma rider
Torsdag: Jag rider (Volten med bommar?)
Fredag: Mamma rider
Lördag: Jag rider
Söndag: Mamma rider/Jag rider  
 
Och på Måndag fyller jag år :D Wiiieee !
 
 
 

Rico - 29/7

Idag fick Rico "vila", han gick ut några timmar i hagen på morgonen och sedan lastade vi (det gick bra, stod på alla fyra ben i alla fall) och åkte hem till Stockholm. Tog väl två timmar där, sen gick vi en kort promenad och så ut i hagen. Och just nu går nog kvällsfodraren och tar in alla hästar, så han fick vara ute längre idag i alla fall :)
 
 

Hjälmhiss

Något jag verkligen måste hissa är hjälmar som är justerbara/ställbara, alltså passar flera storlekar ! Då kan man låna ut hjälmen om det skulle behövas, och om man växer (tror huvudet också växer lite med åren haha ?) så kan man ha hjälmen längre. Dessutom behöver man inte klämma in pannband etc under hjälmen på vintern och då töjs inte hjälmen ut :) Tycker det är himla bra och praktiskt !
 
Jag har nu en Lamicell hjälm som är från 54-58 i stl typ, är inte helt hundra men ungefär :) Dock har jag trillat av med huvudet före x antal gånger nu så den borde snart bytas ut för säkerhetsskull ! Då kommer jag köpa en ny ställbar, kanske den äldre modellen Lamicellhjälm som är snäppet billigare :)
 
  

Enliden

När vi kom fram till Enliden tog vi av transportskydden och gick en kort promenad, sen fick han gå ut direkt i vinterhagen för det finns inget bete kvar framför stallet, kommunen gjorde aldrig i ordning bergahagen som utlovat :(

 
Packade sedan upp alla hästprylar och la in i vårt skåp och upp på loftet. Rico kommer hämtas in vid kvällsfodring så han får vara ute länge idag :)
 
 
 
 

Påväg

Vi åker i två bilar hem, pappa kör Rico + stallpackning + katten och jag och mamma åker bakom med hundar + annan packning. Om lite mer än två timmar är vi hemma !
 
 
Image and video hosting by TinyPic

Packa, Fixa, Åka

Idag åker vi hem till Stockholm med Rico ! Nu på morgonen ska vi packa och fixa i stallet, släppa ut och ta in Rico, lasta, åka, och sen måste vi packa in Häst och prylar in i stallet och hemma. Kommer ladda datorn nu så jag kan ha den i bilen :)
 
 

Uppsittning

Hittade några filmer från gamla uppsittningsträningar förra året. Här är några printscreens från det. Jag tycker man ser hur spänd han var och rädd. Det var sådär högt upp vi kunde ställa oss vid denna tiden förra året. Sedan löste det sig ju förstås. Vi tränade två gånger om dagen hela sommaren, med att bara tynga, ställa sig, luta sig över osv osv.                                                                                                                                                                                                    
 
 
 
Och här är prinstcreens från när pappa filmade uppsittningen i förrgår. Lugn och avslappnad rätt igenom.
 
 
 
Tycker han har utvecklats något otroligt under detta året, även om jag förra sommaren bestämt mig för att behålla hoppet hela tiden så måste jag erkänna att jag inte trodde att han skulle bli helt bra med uppsittningen. Visst har vi bakslag ibland, och vi måste hela tiden fortsätta träna. Men han har lärt sig att behärska sig på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Blir han skrämd så står han som fastklistrad, istället för att dra iväg. Så himla stolt !
 
 

Rico - 28/7

Idag var sista ridpasset i Fänninge, för denna sommaren i alla fall. Red på förmiddagen innan det blev för varmt och bromsigt och tog lite trav och galopp på galoppvägarna på andra sidan järnvägen/tågspåret. Han skötte sig super men var lite väl pigg/stark/framåt och jag hade velat att han hade jobbat lite mer och sprungit mindre, det var svårt att få en lugn och samlad galopp idag. Han älgade på helt enkelt, tror han är inne nu i en sådan period ;)  
 
Var ute i ca 40-50 minuter, mamma cyklade med och hon tog några bilder med mobilen, har inte sett dem ännu men de kommer upp inom kort :)
 
 

Rico - 27/7

Mamma red ut en sväng i skogen, hallonrundan :P

Packa packa

Tanken är att vi åker hem ikväll eller imorgon bitti, blir mycket att fixa innan dess. Mocka hagen och packa grejer tex.
 
Detta året i Fänninge har varit ännu bättre och roligare än förra året, just för att vi kunnat sitta upp på Rico och rida Rico och kunna utnyttja alla fina ridvägar. Nu blir det faktiskt lite trist att åka hem till gråa stan ^^ Men jag ser mycket fram emot träningarna som kommer nu i höst ! Nu har Rico vilat från hoppning hela sommaren så förhoppningsvis kommer han tycka det är lite roligare nu och inte stanna och ha sig :P
 
Idag skulle det varit jättevarmt och sol hela eftermiddagen så jag red på förmiddagen, men det verkar ändå som att det blev mulet hela dagen, några regnskurar men annars bra ridväder.
 
 

Lite bilder

 
 
När vi kom fram till Cissi så skrittade vi honom (ledde) på vägen en stund innan vi sadlade och så, då fick han chansen att se sig omkring och lugna sig lite.
 
Har jag förresten sagt att han var jätteduktig, lugn och fin, vid uppsittningen ? Trodde han skulle vara spändare när vi var på en ny plats och så, men han var minst lika lugn och fin som hemma :D Sen är inte jag inte alltid den smidigaste haha ;) Pappa smygfilmade faktiskt hela uppsittningen, här är några printscreens från det ^^ Tycker han ser så avslappnad ut rätt igenom.
 
Om ni undrar varför hans huvud är så böjt så är det av säkerhetsskäl för då om han skulle bli rädd så kan han inte springa/hoppa framåt utan bara röra sig i en liten cirkel liksom :)
 
 
 
 

Dusch

(Jag har inte kunnat uppdatera bloggen förrän alldeles nu pga problem med blogg.se, har skrivit om det i ett inlägg lite längre ner.)
 
Har precis gett Rico sin årliga noggranna dusch (eftersom vi inte har spolspilta och inte vill svämma över stallplan hemma på Enliden så kan vi bara göra det ordentligt med schampoo när vi är i Fänninge). Jag tog med mig duschgrejer + flugspray i en hink och promenerade hem till oss, vår gräsmatta är till stor del en backe så vattnet rinner liksom undan, mycket bra :) Han var superduktig att duschas men han tyckte det var läskigt när det rann nerför rumpan på honom !
 

Lastningen

Sitter och trycker i mig vindruvor, medan jag försöker mig på att uppdatera bloggen igen. Får se om det går nu då ^^
 
Gårdagens lastning gick sådär, åka dit var inget problem alls jämfört med att åka hem. På ditvägen krånglade Rico en del, men vi fick in honom efter en stund i alla fall och han var inte farlig liksom, han backade/kastade sig ut en gång när hela han förutom en hov var inne i transporten, men efter det gick han in ganska snart.
 
När vi skulle lasta honom och åka hem från träningen var han ju svettig efter passet så det blev mycket bromsar (vilket inte gjorde saken lättare precis ...), han började krångla och jag antar att Cissi såg det från stallet/ridhuset för hon kom upp på stallplan och hjälpte oss. Först hade hon en långpisk och försökte fösa in honom liksom, men när det inte hjälpte - han sprang upp på rampen och kastade sig sen ut på sidan  - så visade hon hur vi kunde träna hemma och när hon visade så fick hon in honom ! Men det var inte lätt för henne heller, tror han har kollat för mycket på ponnyakuten för han stod upp högt på bakbenen och kastade sig och hade sig.
 
Vi är ju inte alls "vana" vid att ha en svårlastad häst, fram till denna sommaren har han varit superlätt att lasta på och av ! Men vi får träna mer helt enkelt :)
 
 
 

Något sjukt fel

Blogg.se flippar ur och det går inte att publicera inlägg (testar nu från appen) eller ändra i designen, och inläggen publiceras om 20 gånger och går inte att ta bort. Så fort det löst sig kommer en massa uppdatering + bilder + film :D Sålänge ska jag fila vidare på min lilla önskelista :P Fyller ju år snart !


Rico - 26/7

Hoppträningen gick bra, men det var mer markarbete än hoppning, han var stark som attan i galoppen och vi hoppade lite studs, galoppbommar, travbommar, och jag och Rico travhoppade lite för att han inte skulle bli tokig :) han tyckte det var lite roligt att hoppa (a). Var så länge sedan sist.
 
Han skrämde sig själv en/två gånger och då blev jag lite osäker och vågade inte rida så bestämt, men det släppte mot slutet när vi travhoppade + travade bommar.
 
Skulle hoppat studs men hade bara galoppbommar med två hinder (dvs ett studs emellan), han blev lite väl stark och han hoppade lite onödigt högt över ;)
 
 
 
 

Rico - 25/7

Mamma tömkörde honom i ridhuset.

Rico - 24/7

Jag red ett pass på ängen med Rico + en kort stund i ridhuset bara för att han skulle bli riden lite längre. Det var inte jättevarmt men kvavt och vi blev ganska attackerade av knott och broms, lite flugor och andra insekter också men dom bits i alla fall inte !
 
Han var lite springig i början, sprang ifrån arbetet liksom. Men efter en stund lugnade han sig och fick en bra bjudning, var dock lite svårt att rida på en stor äng utan hörn eller kanter. Han trängde lite både inåt och utåt men det blev också bättre mot slutet.
 
När kameraminnet tog slut red vi grusvägen hem på halvlång tygel (vi red genom skogen dit) och svängde sen in i ridhuset en stund och där red jag igenom det jag mindes från LB:1.
 
 

Känsla

Ikväll på hoppträningen ska jag verkligen sträva efter den känslan jag hade på denna filmen. Syftar då särskilt mycket på sista hindret, det avgjorde känslan för hela passet.
 
 
 
 
 

Häst

Fortsättning nu, har målat lite till (y)
 
 
Är inte klar på långa vägar men måste avrunda nu för idag, ska kolla lite teve med familjen :)

Nya tag

Fick precis reda på att Cissi ska ha hoppträning imorgon, så vi ska dit till henne och hoppa lite :D Är jättenervös för det var länge sedan jag hoppade :P Men nu ska vi ta nya tag, och hitta tillbaka igen <3 !
 
 
Så ska vi ha samma känsla som på bilden ovan ! Håll tummarna nu allihopa !
 
 

Målning och Illustration

Har Norlie & KKV i öronen och målar för fullt, skönt att måla utan några krav, dessutom hade jag gjort skissen för länge sen så det var bara att börja utan att fundera över motivet :)
 
Ursprungliga skissen (gjord för jättelänge sedan, faktiskt utan någon referensbild :D):
 
Ändrade lite för att det inte såg helt ok ut haha (Mvh /Perfektionisten -.-) :P
 
Fortfarande inte helt proportionelig men jag jobbar på det (y).
 
 

Vet inte vad det är för dag idag

Idag har jag inte varit så mycket i stallet (hittills), faktiskt. Åkte bara dit en stund på förmiddagen för att mocka och hänga in hönät + byta vatten utifall de skulle ta in en stund på dagen (pga bromsen), mockade bort några högar i hagen också.
 
Idag var det väldigt varmt så jag la ifrån mig datorn en-två timmar och solade lite (första gången i år?). Jag har inget behov av att vara brun så men jag vill inte blända alla när skolan börjar i höst ;)
 
 
 

Visste ni att ...

Rico älskar skor, och kepsar. Han slickar på dem / i dem haha ;)
 
 
I princip VARJE dag tar Rico av sin flugluva i hagen, vet inte hur han lyckas men många gånger har han stått utan luva när vi kommit och ska hämta in honom, oftast ligger den någonstans i gräset i hagen. Igår STOD han på den. Hur han gör det förblir ett mysterium, men jag tror att den åker av när han håller på och kliar sig och viftar bort flugor. Han har inget emot huvan annars :P
 
 
 
 

Jag är med i denna utlottning

 
 
Mikaela som har tävlingen är (som ni ser på utlottningsbilden) sjukligt duktig på att teckna hästar ! Skäms lite nu över mina målade bilder haha, inte alls lika snygga !
 
 
Klicka förresten på bilden för att gå med i tävlingen :)
 
 

Ursäkta röran

Håller på och fixar och trixar och blir liksom aldrig nöjd, men har i alla fall byggt vidare med snabblänkarna som ska vara högst upp någonstans (förut var de på vänster sida men nu har jag provat att flytta de till höger sida och just nu känner jag att det blir bättre så. Sen är frågan vad jag känner imorgon -.-).
 
Så om något ser knas ut under en dag så vet ni att jag kodar för fullt, men om det skulle vara något som ser fel ut under en längre tid får ni jättegärna säga till så tar jag en titt på det.
 
 

En knapp vecka kvar

På Söndag åker vi hem till Stockholm och då ska Rico gå med Zebb dygnet runt i en hage långt bort från stallet, jag hoppas att det kommer funka :)
 
Innan vi åker hem finns det en del saker jag vill hinna göra även utöver ridningen. Måla till exempel. Jag har två ridpass kvar i Fänninge om man inte räknar med passet på ängen idag. Ett av de passen har jag tänkt ska vara ute på de fina galoppsträckorna (som vi INTE har hemma) och det andra passet blir nog i ridhuset med lite bommar, alternativt en till uteritt.
 
Så det blir att planera lite nu de sista dagarna på landet så det inte blir helt pannkaka av hela veckan ;) Väl hemma i Stockholm kommer det troligtvis rulla på rätt bra med vardagen och träningen. Ett litet mål är att åka på någon pay & jump innan inomhussäsongen drar igång.
 
Och gymnasiet, ena dagen är jag livrädd och jättnervös och andra dagen är jag positiv och ser fram emot det. Klyven är jag.
 
 
Åhhhh saknar att hoppa ... Måtte det gå bra med de kommande hoppträningarna, är så trött på alla bakslagen.

Bilder från idag

Passet på ängen kändes mycket bättre idag än vad det gjort de andra gångerna jag försökt rida där. Tidigare har det varit för varmt så man nästintill avled efter tio minuter, men idag hade vi tur med vädret - och otur med insekterna ! Var ohyggligt mycket knott och skit + broms + flugor, även fast det blåste så mycket.
 
I början var han lite spänd och pinnade på så fort han bara kunde för att slippa arbeta, men han blev bättre sen ! Blev några fina travbilder som tyvärr Ricos ben förstörde lite, alltså att bilden är tagen precis vid fel millisekund ... om ni förstår vad jag menar ! ;)
 
Berättar mer om passet senare, vill bara tillägga lite snabbt att det gick väldigt bra för att vara ett självständigt pass men det var ingen wow-faktor hehe, fast man märkte bra skillnad från början till slut, och med tanke på alla insekter som störde så skötte han sig bra tycker jag :)
 
(om ni undrar varför hans mule ser konstig ut på flera bilder så är det för att han höll på att frusta mycket haha :P)
 
 
 
 Och DÄÄÄÄÄR tog minnet slut på kameran, red lite lugnt hemåt sen och svängde in i ridhuset för att han skulle få vara ute (ridas) lite längre :)
 
 
 

Genom åren

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rico

 
Detta är då Rico. Han är en okänd korsningsvalack med okänd stam, uppfödd och uppvuxen i Holland. Även Rico är en liten storhäst, ca 151cm i mankhöjd. 
 
Rico är utbildad engelskt men vi rider också lite western på honom emellanåt, på skoj. Han är inte grundutbildad i western men han fattar grejen med tryck och eftergift, och resten kommer nog med tiden då han har lätt för att lära. Rico är, till skillnad från Valle, ingen nybörjarhäst. I min familj är det mest jag som rider honom. Mamma rider honom 2 gånger i veckan för att jag ska kunna få stallediga dagar och pappa rider honom inte alls.  
 
Rico är otroligt trevlig i hanteringen, och även i ridningen med "rätt" ryttare. Han har blivit mycket tryggare i sig själv sedan han kom till oss. 
 
Med Ricos bakskygghet kom det även upp andra problem. Vi har haft svårigheter med att sitta upp på honom, och under hela sommaren 2011 kunde vi inte sitta upp och rida alls. Vi jobbar mycket med att trubba av hans flyktbeteende och hans bakskygghet. Och om man tänker tillbaka så har vi gjort mycket framsteg. Vårt första halvår tillsammans var utan problem, då visste vi faktiskt inte ens att han var baksygg. Sedan började uppsittningsproblemen och sedan dess har vi gjort övningar varje dag för att trubba av. 
 
För två år sedan minns jag att jag inte kunde rätta till hjälmen eller klia mig på näsan utan att han blev rädd. Prassliga eller fladdriga jackor är big no-no när man sitter på Rico. 
 
Rico är familjens första häst. Han är trevlig och positiv i all hantering, men han är lite speciell. De problemen vi har haft, och har, med honom var inget vi märkte av vid provridning utan det visade sig först efter lite drygt ett halvår. Problemet är att han är bakskygg och det har gjort att vi har haft ganska stora problem med uppsittningen, och ridningen överlag. Vi tror att han har blivit ordentligt skrämd någon gång i ung ålder, kanske i holland. I början av sommaren 2011 visade sig problemen för första gången då han drog iväg vid uppsittning med både mig och mamma, när man var halvvägs uppe i sadeln. Efter det fick vi inte ens i foten i stigbygeln utan att han stack. Efter en sommars intensiv träning och massa hjälp av olika tränare löste det sig, men vi har haft en del bakslag på vägen. Vi tränade honom och trubbade av hans bakskygghet och ägnade hela vår första sommar som hästägare att rida in honom på nytt. 
 
 
I övrigt är han världens finaste, han är en kanonfin allroundhäst som rids både dressyr, hoppning och western. Pga bakskyggheten och alla problem som kom med det, har vi inte tävlat så mycket. Men vi har planer för 2013 att både komma ut på dressyr och hopptävlingar, på träning är han nu kanonfin !
 
Det är något du som läsare kommer få chansen att följa, framgångar och motgångar. Vi har gått igenom mycket, vilket har gjort att bandet mellan oss är starkare än någonsin. Jag skulle kunna skriva en hel roman om våra hittills 2 händelserika år tillsammans, men jag avrundar här. Vill ni läsa mer så finns det massor i arkivet, och frågor får ni alltid ställa !
 
Bild från vårat första ridpass hemma på volten:
 
Första/Andra hopplektionen:
 
Första dressyrtävlingen på "hemmaplan", min gamla ridskola hehe:
 
KM Enliden 2011, andra plats :) LD/LC.
 
Uppsittningsträning 2011:
 
 
 Nya bilder är på g.

Hemma och vänder

Har nyligen kommit tillbaka från stallet, har bara duschat lite snabbt och ätit en bulle :) Har tränat honom lite från marken i ridhuset, påstränade och tog även fram en agilityring som han först tyckte var jätteläskig, men sen vågade han så småning om sätta en hov i, och till sist två :) Däremellan tog vi en myspaus och jag satt på marken och masserade hans ansikte, han slappnar verkligen av då !
 
 
 

Goddag

Goddag goddag :) Det blåser fortfarande lite storm ute men det är rätt skönt för då slipper man värmen + bromsen. Rico ska få något slags dressyr/markarbetespass idag, på ängen eller i ridhuset beroende på hur vädret blir. Om vi rider i ridhuset kommer vi kanske jobba med lite bommar också, annars blir det bara dressyr. Kanske blir någon film eller lite bilder, hoppas det ! :)
 
Apropå film, dressyrlektionfilmen har krånglat något ohyggligt men jag ska försöka idag igen, är fast besluten om att få upp den här ! :)
 

Imorgon

Imorgon bitti ska jag och mamma cykla iväg och morgonfodra samt ta ut pållarna, sen blir det väl att gå med vovvarna en ordentlig runda. Ska måla lite, fixa med bloggen, blogga såklart, och rida. Blir kanske ridbilder imorgon ! (Eller några slags bilder blir det i vilket fall som helst)
 
 

Mocka hage

Mockade igenom hans hage idag (inväntar applåder) :D Inte för att det var så himla mycket att mocka egentligen haha, eftersom han bytte hage i förrgår typ, nu när det har varit så skumt väder. Vinterhagarna är mer skyddade, ifall det blir mer åska och så tex, så därför står alla hästar där nu. Dock är det massor med bete där med ! ;)
 
Så Rico fick lite sällskap en stund. Är glad att jag inte åkte och mockade tidigare för då blåste det verkligen STORM men sen hade det lugnat sig lite så det bara blåste halv storm :P
 
Bild från förra året :)
 
 

Rico - 23/7

Mamma red ut och jag cyklade med. I skritt och trav.
 
 

Rico - 22/7

Mamma red ut och jag lekte lite i ridhuset med Rico. Vi gick mest omkring, och sen tog jag fram lite konstiga saker som han skulle få gå över, ett fårskinn, ett typ blått tygstycke som Rico tyckte var läskig, och två olika sorters avspärrings... vet inte vad de kallas :P Han gick över avspärringsgrejorna utan problem men blåa tygstycket höll jag på jättelänge med, tillslut vågade han gå nära den och då satte jag mig på marken på fårskinnet som var bredvid och så tog vi en paus med gos och mys. Sen gick han över med en viss övertalning, jätteduktig var han :) Fårskinnet struntade jag i att försöka få honom gå över, jag satt bara på den haha :)
 
                       ↑ En sån här avspärringsgrej menar jag :P Avspärrings .. snöre (?) :D
 
 

Bredda Registret

 
 
Tips på övning ! Filmen visar hur man gör och vad man ska tänka på + några korta filmsnuttar från när Rico gör övningen (dock med en annan ryttare).

Full storm

Det blåser storm ute, kallt är det också. Skönt att alla insekter då håller sig borta från ponnyn pga vädret, men det vore ju tråkigt om ponnyn blåste bort ^^
 
Har tänkt att göra något skojigt i ridhuset idag (som igår) utöver ridningen men jag är rädd att om jag försöker öppna ridhusdörren så kommer den blåsa av. Det var nära ögat igår när jag bara skulle öppna så man kunde gå in med sig själv och hästen, skyndade mig att springa in med Rico och sen hade jag helt öppet för det var för kvavt för att ha helt stängt.
 
Sen skulle jag ju vilja hinna måla lite någon dag också, känner att jag ägnar alltför mycket tid åt datorn utan att göra något vettigt (blogga är ganska vettigt dock).
 

Hejhej

Det blir mycket uppdatering på kvällarna nuförtiden, på dagarna brukar det vara fullt upp med annat. Fast, idag gjorde jag inte så mycket vettigt ... Ägnade ett par timmar åt att äta glass och kolla på solsidan säsong 2 :) Kul liv. ;)
 
Också vill jag tillägga att det har varit lite dåligt med nya bilder de senaste dagarna, speciellt ridbilder ! Men på Tisdag hade jag tänkt prova att rida på fältet igen, och OM DET GÅR BRA så blir det bilder :D
 
Meningen var att filmen från dressyrlektionen (i fredags) skulle ersatt bilder från passet, som omväxling. Men det har varit ett sådant krångel att ladda upp dessa filmer ! Det har tagit timmar för dem att bli 50% klart och sedan bara lägger den av och laddar inte upp hela. Imorgon ska jag försöka med mammas dator, se om det går bättre. Annars vet jag inte vad jag gör faktiskt !
 
 
 

Kameleont

Rico är en riktig kameleont, han passar i allt och anpassar sig himla bra efter vad han har för utrustning, ryttare och disciplin.

Det vi främst sysslar med med Rico är ju hoppning, dressyr och western.

(Han är inte utbildad i western men där har man väldigt naturliga hjälper så han fattar det mesta, tex för att flytta hästen åt vänster lägger man till höger skänkel samtidigt som man "tar bort" vänster skänkel, för att lämna en dörr öppen liksom. Då faller det sig naturligt för hästen att flytta ifrån trycket och mot "den öppna dörren". Om någon fattar min förklaring haha. Jag är inte heller utbildad i western så jag kan inte ge något expertutlåtande :P)
 
Kan visa några bilder senare, här är några i alla fall :) Dock har han ingen annan westernutrustning än bara sadeln. Så ser lite kluvet ut kanske :P Och ingen dressyrsadel heller ... ^^
 
Western
 
Hopp
 
Dressyr
 
 
Ska leta upp fler gamla bilder :)
 

Saker ni inte visste om mig

När jag var liten fick jag alltid en massa presentkort på Hööks (födelsedagar,julklapp osv), fastän jag på den tiden inte hade mycket som jag behövde köpa. Nu när jag har Rico behöver jag köpa mycket mer saker till både honom och mig och jag har inte fått presentkort på någon ridsportsbutik på väldigt länge.

 

Jag har i hela mitt liv velat ha långt hår, men har aldrig lyckats spara så mycket utan att det blir slitet och då klipper bara frisören av halva håret igen ... Så mitt hår blir nog förevigt kort ^^

 

Jag har inte badat sedan våren 2011 ... :$ Inte ens i badkar ;)

 

Jag har aldrig tyckt om att sjunga, gör det väldigt sällan och oftast inte frivilligt !

 

Jag brukar använda väldigt konstiga uttryck till vardags, särskilt när jag är med kompisar haha. "Gudars skymning" är ett ganska bra exempel på det, haha :)

 

 

 


Rico - 21/7

Jag red ut lugnt i skritt och lite trav. Skrittade på andra sidan järnvägen, där vi brukar galoppera (för att bryta mönstret lite med att vi alltid galopperar där). Travade lite på grusvägen sen och då var han jättefin och hade en bra bjudning (vägen leder hem till stallet), blev dock tvärstopp när vi skulle rida förbi kossorna ^^ Men han skrittade förbi. Men sen när vi svängde av och började rida hemåt till vår stuga så dog hans naturliga bjudning lite, han trodde vi skulle hem till stallet ;) Travade litegrann på ängen/fältet och skrittade hem genom skogen.
 
 

Sitsen

Många tränare jag ridit för har sagt att jag har en bra grundsits och så, men jag kan inte låta bli att hela tiden leta fel och peka på detaljer.
Två saker som jag alltid stör mig på när jag ser på film eller foto från ett ridpass är,  
 
att jag lätt hamnar i stolsits i nedsittning i traven, vilket mycket beror på att jag rider dressyr i en hoppsadel.
 
att jag ofta skjuter fram axlarna och ut med armbågarna, ibland har jag väldigt raka och stela armar också, har svårt att slappna av i armarna pga det.
 
Sen är det ju inte några förskräckliga sitsfel jag har, det stör inte hästen alls utan ser bara inte bra ut på bild/film ;) Om man kombinerar mina "fel" så ser det heltokigt ut.
 
Här är en bild som förstörs lite av min sits.  
 
Här är en väldigt förskräcklig bild ;)
 
Stoooolsits !
 
En till stolsitsbild ;)
 
Sen var detta de värsta ögonblicksbilderna jag hittade i arkivet, så självklart ser det inte alltid ut sådär när jag rider ! ;)
 

Senaste Nytt

 
Normalt sett är det fyra hästar (inkl Rico) i stallet där han står nu på sommaren. Igår flyttade en av hästarna till ett annat stall väldigt plötsligt, och i samma veva blev en av stallägarnas hästar halt och ska stå i sjukbox (fast ute) från och med idag. Så nu ska hästarna stå i vinterhagarna (för att den halta hästen inte ska behöva stå ensam), och eftersom en häst flyttade igår så kommer Rico få stå i en av de stora fina vinterhagarna (det finns två). Om det fortfarande hade varit fyra hästar i stallet så hade Rico behövt stå i en liten karantänhage på stallplan alternativt stå själv vid sommarhagarna, och inget av de alternativen hade ju fungerat för honom (och oss). Så det var en ganska bra tajming ändå, att allt löste sig så fint trots kaoset haha.
 
Och om nio dagar åker vi hem till Stockholm och Enliden ! Nu har vi skämt bort oss med alla fina ridvägar här så kommer kännas lite grått hemma med asfalt, trafikerade vägar och byggarbetsplatser.
 
Sen kommer väl kaoset med nya stallet börja, om man ska flytta eller inte, hur det blir med hagar och alla ridvägar som försvinner i och med skolbygget. *Suck*
 
 
 
 
 

Hjo

(Har försökt flera flera gånger att ladda upp filmerna jag gjort. Det är två filmer som ska upp här, en är till ett tips-på-övning-inlägg och en är från dressyrlektionen igår. Båda filmerna tog en stund att klippa/klistra ihop så det vore lite surt om ingen av dem gick att ladda upp ... Har provat både videofy.me, som brukar vara lättare, och youtube. Testar en gång till nu, annars vet jag inte vad jag gör faktiskt -.-)
 
Är i Hjo nu, skrev ett inlägg om det igår MEN DET FÖRSVANN, undrar om det är fel på min dator eller blogg.se ???? kanske båda. Får ta det kortfattat igen ...
 
Vi är i alla fall här på besök hos mammas kompis som har två hundar som brukade leka med våra hundar. Vi åkte hit igår lunch/em och vi har sovit här inatt och ska hem snart igen. Rico ska ju fixas och ridas och så :)
 
 

Rico - 20/7

Idag (imorse) var det dressyrlektion för Cissi ! Rico skötte sig trots att vi var lite sent ute med att sitta upp, rida fram osv. Han var ganska loss från början och han var väldigt fin emellanåt. Han gick mer fram för skänkeln idag än förra veckan. Var mycket roligare att rida idag än förra veckans lektion ! Då var det mycket fulridning och jag fick i princip sitta och skänkla och vifta med spöet hela lektionen. Men idag var han mycket piggare och mer samarbetsvillig också ;) Mamma filmade några snuttar, ska klippa ihop en liten film av de minutrar han gick som bäst ! Har redan lagt upp ögonblicksbilder från den sista filmen, inlägget under !
 
 

Ögonblicksbilder

Från dressyrlektionen idag, min dator flippade så inlägget om ridpasset försvann, ska skriva om lite senare :)
 
 

Rico - 19/7

Idag tömkördes Rico en stund i båda varven, sen "lekte" vi lite i ridhuset avsuttet, gjorde ledövningar och skrittade/travade över en upphöjd bom, i början ville han inte ens kliva över bommen när den låg på marken, men sen när jag väl fått över honom gick han över massor av gånger utan problem :) Ungefär som i hoppningen då :P
 
Vi blev typ lite bästisar i ridhuset där haha :) Så härligt när man kan kommunicera så med sin häst :D !
 
 

Fredagsmorgon

Idag skulle jag upp i ottan, ska alldeles strax åka till stallet och släppa ut Rico i hagen en timme. Sen är det dressyrlektion för Cissi igen !
 
 
 

Projekt x2

1. Detta är något jag skulle vilja testa, bara för att se om det går:
 
(har ändrat färg i photoshop, såvitt jag vet så finns det inga limegröna pullarpaddar att köpa)
 
Jag har planerat detta länge, att jag ska prova att färga en köpt pullarpadd (alternativt fixa till en egen och sedan färga, men det är nog svårare), för om det FUNKAR så kan jag tänka mig att det kommer bli väldigt snyggt :D I varje fall på Rico ;)
 
(ps har copyright på denna idén ... ;) haha ! :P)
 
2. Sedan vill jag också pröva att blinga lite, nu när jag insett att Rico passar väldigt fint i blingbling ;) Tänkte nog prova att blingblinga en pullarnosgrimma, kan bli snyggt om man gör det ordentligt ! Men frågan är hur pass bra det kan bli om JAG gör det, haha. Har inte en blekaste aning om hur jag ska göra ! Kan bli spännande ;)
 
 
 

Spara spara

 
 Nu på sista tiden har jag varit sparsam och inte handlat upp mina barnbidrag på en gång, så nu är jag inte såååå fattig ändå ! Det är mycket saker jag måste köpa (för en del av mina sparade pengar), både till Rico och mig :)
 
- Svarta helskodda ridbyxor från Hööks (CRW Calabria).
- Tvådelat blingpannband, troligtvis i antingen guld / silver / regnbågsfärgad.
- Ridhandskar.
- Vita benlindor.
- Benpaddar (under lindorna).
- Brunt pullarträns, alternativt bara en brun pullarnosgrimma.
- Jodpurs + Chaps. Gärna i brunt men det är svårt att hitta så blir nog svarta ändå tyvärr.
- Lite nya kläder till höstterminen i skolan ;).
 
 

Ändring

Lite ändring i veckoplanen, idag ska Rico tömköras i ridhuset istället för att rida ut. Jag har inte varit i stallet ännu idag men jag cyklar nog dit nu inom en timme :) Vi ska försöka hinna lastträna honom också, kanske kan fota lite då !
 
 
 
 

Bilder Onsdag

Fotade inget när vi lasttränade, för då hade jag fullt upp med Rico + pekpinnen ;) Men satte mig i hagen en stund efterråt, tyvärr är han helt inbakad i flugkläder så bilderna blev inte så fina hehe.
 
 

Rico - 18/7

Lastträningen gick bra, han var allmänt tittig på allting, vi fick knappt på honom transportskydden trots att vi bara tog på dem fram idag. Bakskydden brukar vara svåra att få på, så vi tog inte dem idag.
 
Vi gick rakt igenom transporten några gånger först (stannade bara mitt i och gav honom något gott), men så slängde han sig ut genom fronturlastningen utan mig en gång, som tur är var grimskaftet långt så jag hängde inte efter honom men höll fortfarande i honom om ni förstår. Efter det gick vi in och backade ut ett par gånger. Han protesterade ibland men han fattade ganska direkt pekpinnen och dess funktion ;)
 
På kvällen red mamma ut och vi möttes upp i ridhuset där de lekte lite med bommar och koner, körde lite enkla westernkommandon och så. Pappa satt också upp och red och det gick också jättebra.
 
 

Strax strax

Alldeles strax kommer en film upp, men videofy.me krånglar och youtube minns jag varken användarnamn eller lösenord till ... Men fixar det på något sätt, har nämligen suttit och pillat hela dagen för jag vill få upp det där inlägget som hör till filmen ...
 
Bara så ni vet, strax strax kommer något upp ! :D
 
 

Lastträning !

I eftermiddag blir det lastträning, vilket är välbehövligt ! Rico var alltid så lättlastad förut, men på sista tiden har han börjat bråka lite med det. Det han gör nuföritden när han är som "värst" är att tvärstanna framför rampen, stå på bakbenen, kasta sig ut/åt sidan när han är halvvägs upp osv osv.
 
Rent fysiskt kan man aldrig "vinna" över en häst i en sådan situation genom att bara slita och dra, och han går inte in om man mutar med godis eller så. Därför testade vi att träna med ponnyakuten metoden hehe.
 
Nu på sista tiden har vi tränat massor från marken (utan släpet) att han ska förstå signalerna med "Tobbe Larssons pekpinne" ;) Han kan gå fram, backa, flytta åt höger och vänster - med hjälp av pekpinnen :) Han var jätteduktig när vi tränade på det i ridhuset, idag ska vi få se om det blir lättare med den metoden :)
 
Men vad som är konstigt är att efter tex en halvtimmes bråk så helt plötsligt bara bestämmer han sig för att gå in ???? När vi skulle lasta hemma (och åka till Fänninge) så bråkade han först ganska länge, sen bara helt plötsligt gick han in, utan protest.
 
 
 
 

Rico - 17/7

 
Idag kände jag först egentligen inte för att rida, vädret var skumt hela dagen med åska blandat/varvat med solsken. Pga åskan fick hästarna gå in mitt på dagen (de andra tre hästarna i stallet står ute på ett stort fält utan skydd) och Rico kan inte stå själv ute så han fick också gå in i boxen. De stod där flera timmar, men vi promenerade en sväng och lekte i ridhuset för att han skulle slippa stå i boxen så länge. Redan då var han väldigt pigg och framåt.
 
Red ut senare på kvällen, planen var konditionsträning på galoppsträckorna ute, men han har en oändlig uthållighet så blev knappast något ansträngande för honom. Blev inte ens lite trött efter en timme med galoppintervaller, han frustade mest och ville bara öka på ! ... ;) När vi skrittade hem hade han minst lika bra tempo som när vi skrittade fram honom i början. Vi tog även en kort galopp i en uppförsbacke vilket var bra, fick driva på honom lite så han tog i :)
 
I början av ritten ville han inte gå hemifrån, inte ens när mamma cyklade före. Men efter första galopperna på bad-raksträckan piggnade han till och då blev det lättare.
 
Idag hade jag bytt till det tredelade sötmalms/koppar-bettet som vi inte använt på länge. Han var väldigt känslig både fram och tillbaka och lyssnade bra. Han var pigg och framåt men inte stark eller dragig i munnen, han lyssnade jättefint på tempoväxlingar, ställning mm. Jättetrevlig !
 
Han skötte sig super genom alla galopper men han fick lite åsikter de två sista galopperna, i fattningen gjorde han några upprörda språng upp i luften för att jag höll igen honom och inte lät honom dundra iväg (han var lite taggad på hemvägen), därför tog jag en till galopp efter det och då pep/ylade han sådär som han brukar göra när han har någon åsikt haha.
 
Idag kändes det roligt att ha häst, fick slappna av i galopperna och inte sitta på helspänn, både Rico och jag tyckte det var roligt och det var ganska lagom varm ! Åskan slapp vi också ;)
 
(han ser trött ut på bilden men han var långt ifrån trött !)
 
 
 

Rico - 16/7

Mamma red och hämtade upp pappa hemma, sen red de i ridhuset. Lite western, flyttade för skänkeln, stanna, backa, svänga "utan" tyglar osv :) Pappa red också, Rico belv tydligen lite skraj i traven för pappa skumpade så mycket så Rico rusade iväg ett halvt varv men det gick bra, han lugnade sig och saktade av snällt.
 
 

Bilder från en gammal pay & jump

När jag var på pay & jump på Södertörn i slutet på Januari så var det en fotograf där från Equipe Online och då hade jag tänkt beställa en eller två bilder därifrån, som blev ganska fina :) Hindrena är 70 cm - inte alls högt men det var under hans "värsta" stanna-period. Det blev aldrig av med bildbeställningen så det glömdes bort. Men ni kan ju titta själva på länken nedan, det är ju gratis att titta ;)
 
Men däremot har jag en film från pay & jumpen. Jag startade två gånger 70cm. Första rundan gick OK för jag hade inte så höga krav, men andra rundan kändes jättebra i jämförelse ! ;)
 
Första rundan:
 
Andra rundan:
 
HÄR kan ni titta på bilderna !
 
(Säg gärna till om filmerna inte fungerar, jag kan inte se annat än en svart ruta men det är något fel på min dator)

 


Bloggtips #2

Här kommer dagens bloggtips !
 
Bloggen har en enkel men fin header, fräsch och stilren kodning och design. Bloggen gjorde ett supergott första intryck på mig, jag läste inlägg efter inlägg efter inlägg och alla var de läsvärda och intressanta.
 
Fram till alldeles nyligen har jag trott att det bara var en tjej som drev bloggen, som hade två ponnyer, med det visade sig vara två stycken tjejer med varsin ponny :)
 
De som driver bloggen skriver väldigt bra och det är verkligen ingen "cha cha bloggen" - blogg ;) Stort plus för det !
 
Man ser att de lagt ner tid på bloggen och driver den seriöst, denna blogg kommer finnas som app/genväg på min mobil, det kan jag lova !
 
 
-----> TILL BLOGGEN !  <-----
 
 

Kontakt

Nu på sista tiden har jag och Rico jobbat mycket med kontakten, bygga upp förtroende, tillit och ledarskap. Har gjort massor med honom på dagarna, men mest mycket grundläggande ledövningar både med och utan grimskaft, att han följer mig, stannar när jag stannar och övat övergångar mellan skritt och trav. Som belöning stannar vi och myser ibland, det bästa Rico vet är att stå stilla haha ;) Han uppskattar i alla fall ansiktsmassagen när vi myser, han blir riktigt avslappnad.
 
Tyvärr har vi inte kommit tillräckligt långt för att vi ska lita på varandra alltid, oavsett om jag står på marken, på pallen, i stigbygeln eller på ryggen. Men man ska ju börja på marken, och det är det vi gör nu.
 
 
 

Delade pannband

Jag tycker att dessa tvådelade blingpannband är ursnygga ! Tänk om dessa skulle funnits i fler färger :D Typ grönt, blått, kanske rött osv :)
 
Dock vet jag inte vad jag ska tycka om dem tredelade pannbanden. Jag har bara sett produktbilder på dem, och jag kan tänka mig att de kan bli "lite för mycket" om ni förstår hur jag menar :) Dock borde jag inte säga något illa om dem förrän jag sett dem "in action" :P :)
 
Rico passar ju så himla bra i blingbling så det tvådelade pannbandet skulle verkligen sitta fint på honom !
 
 
HÄR finns pannbanden.
 
EDIT: I svart läder finns det i fler fina färger, hoppas det kommer det i brunt också :D

 
 
 
 

Planering för veckan - Rico

Idag är det måndag, så skulle egentligen ha lagt upp denna planeringen igår, men men.
 
Måndag: Uteritt med mamma.
Tisdag: Galoppintervaller/Kondition ute med mig.
Onsdag: Jobb i ridhuset med mamma.  
Torsdag: Uteritt med mamma.
Fredag: Dressyrträning i ridhuset med mig.
Lördag: Troligtivs uteritt med mamma.
Söndag: Uteritt, eller jobb med bommar i ridhuset, med mig.
 
Vi ska sakta men säkert få upp honom i god form för höstens träningar (och eventuella pay & jumps??? :D) !
 
(bilden är från efter vår tävlingsdebut, därav att knopparna är helt ... haha. ;)
 
 
 
 
 

Bloggtips #1

Ska sätta igång och dela ut lite bloggtips till er, jag har redan skrivit upp några som jag själv valt ut men man kan ju alltid tipsa mig i kommentarsrutan eller via mejl :) Man får såklart tipsa om sin egen blogg, inget som hindrar er ;D
 
Här kommer det "första" bloggtipset utan beskrivning eller bilder, en snabbis bara för att dra igång det hela :) Men det är (väldigt kortfattat nu) en fin blogg med välfotade bilder och lagom med text ! Trevlig blogg helt enkelt !
 
----------> TILL BLOGGEN
 
 

Varför inte fri tillgång ?

I våras började vi med fri tillgång silage i Ricos hage. Första dagarna åt han nonstop men som utlovat lugnade han sig lite när han hade förstått grejen med fri tillgång, dvs att maten aldrig försvinner. Han fick även fri tillgång hö inne i boxen. Vi märkte att han började lämna kvar hö i nätet inne och började göra annat än att bara glufsa i sig silage ute. Men han åt ändå mer än tidigare, och började bli lite rundare om magen och även piggare i skallen.
 
 
Silaget i hagen var inte vi som fick välja själva så vi fick ett väldigt energirikt silage som gjorde Rico väldigt pigg och lite småtokig, nästan som när vi gav honom havre för länge sedan. Det fungerade inte. Det första man ska göra då är att trappa ned på kraftfodret, men det fanns inget att trappa ner på. Han får inget kraftfoder för han behöver det inte, däremot får han Lucern och Linfrökaka pga att höet inte ger honom tillräckligt med proteiner. Dessa är grovfoder, som hö, men vi fick trappa ner på dessa för även grovfoder ger ju energi (trots att det inte är kraftfoder). Men då fick han inte i sig tillräckligt med proteiner vilket gjorde saken svårare. När sommaren kom och gräset började växa fram så slutade vi ge honom fri tillgång inne, vi gav honom mindre och mindre tills han var nere i sin tidigare dagliga "dos" hö. Gräset höll dem ju sysselsatta ute i hagen men de kunde inte vräka i sig som med silagebalen. På så sätt löste det sig väldigt snabbt och smidigt ändå, men vi kunde i alla fall konstatera att det inte fungerade att ha Rico på fri tillgång på det sättet.
 
Jag tror det hade fungerat om silaget hade småmaskigt nät över sig, men ett sådant nät hann vi inte fixa innan vi sakta men säkert började avsluta med den fria tillgången.
 
Rico blir ändå utfodrad så pass många gånger per dag, så han behöver inte äta dygnet runt (det gör han ju nästan ändå, men inom en viss gräns). Han får fem mål hö om dagen varav två av dem är i småmaskigt hönät.
 
 
Så, varför inte fri tillgång ? Jag hade inte haft något emot att fortsätta med fri tillgång om silaget inte hade varit så energirikt och om det även hade varit i ett småmaskigt nät, men nu när fallet inte var så, fungerade helt enkelt inte att Rico skulle få så mycket energi. Några kanske tycker att då får man väl rida hästen mer, men Rico blev en riktig havrehäst i skallen och då var han spänd när man satt upp också. För de flesta av er vet väl att vi haft problem med uppsittningen och det är något vi inte vill framkalla i onödan om man säger så :P
 
Är det någon av mina läsare som har eller har haft en häst på fri tillgång ? Hur funkar det för er ? :)

Planer

Jag har planer för denna bloggen, jag har en vision som inte går att beskriva helt med varken text eller bild.
 
Allt ni får veta för idag, nu ska jag fixa massor !
 
 
 

Film - Löshoppning studs

Det blev flera filmer från löshoppningen, men alla var ungefär densamma så valde bara ut den "bästa" (:
 
 

Rico - 15/7

Vi skrittade ut som uppvärmning, tog lite trav också för att bli av med insekterna. Travade sedan fram honom i ridhuset medan mamma började bygga fram bommar och hinderstöd. Han kändes dressyrig och ganska framåt för att inte ha galopperat ännu, han brukar ju inte vakna förrän efter galopparbetet. Men travade bara lite i båda varven, ställde igenom, gjorde lite bågar, serpentiner och volter. Satt sen av, sadlade av och löshoppade honom på tre studs på ena långsidan. Vi ska prova någon gång att hoppa studs uppsuttet men hittills på träningar har han inte helt fattat vad det gick ut på ;) Men när han väl kommit över en gång så hoppade han glatt lite till.
 
Han blir oftast lite crazy när det är löshoppning, så vi brukar helst ha honom helt lös, han fattar ändå vad han ska göra. När hindrena är höga vid löshoppning så blir han t o k i g och det brukar inte gå att fånga in honom för han tar gärna hindrena fler gånger ... , men idag var det ju bara små studs så det gick att leda honom bort och sen släppa iväg honom och sedan fånga honom igen. Annars brukar han försöka slita sig och han har faktiskt stått på bakbenen och hållt på förra året. Men vi fick hjälp av en tränare som kom till Enliden och hjälpte till med löshoppningen och sedan dess har det gått bättre.
 
Tränade lite pall också och det gick helt okej :)
 
Film kommer !
 
 
 

Rico - 14/7

Mamma red ut och jag cyklade med.

Idag och Igår

IGÅR:
Jag fixade i stallet och gick in i ridhuset med Rico på förmiddagen/vid lunch. I ridhuset gjorde jag lite pallträning, lite ledövningar, cirkelövningar/ledarskap mm, flyttade honom slalom mellan koner, gjorde åttan osv osv.
 
I slutet satte jag mig mitt i ridhuset och Rico stod med huvudet långt nere så jag kunde massera och klia honom i ansiktet, öronen och så. Jättemysigt var det :P Sen red mamma på eftermiddagen och jag cyklade med dem så Rico fick galoppera och trava lite mer.
 
IDAG:
Idag är planen att jag och Rico ska skritta ut en vända i skogen som uppvärmning, och sen ska vi löshoppa honom med små studs i ridhuset.
 
Känns lite långtråkigt såhär ute på landet, börjar längta tillbaka till Enliden där det händer lite hela tiden. Allt med nya stallet och alla aktiviteter som kommer i höst.
 
Men det är trevligt här med, massa fina ridvägar och så, och det har bokats in en till dressyrlektion på fredag förmiddag som vi ska vara med på.
 
 

2011 - 2012

Här är några bilder från hopptävlingen som var i slutet av träningslägret som jag varit med på två år i rad, tre stycken från 2011 och tre stycken från 2012. Snacka om att backa bak i utvecklingen haha !
 
Samma häst, samma ryttare,
 
2011: (andra bilden kom vi flackt på hindret, kom fel och jag hamnade lite efter i sadeln)
 
 
 
2012:
 
 
Han hoppar som om det vore samma höjd som förra året ^^
 
 

Mål

Tycker jag varit lite sisådär med mina mål på sista tiden. Har helt glömt bort att sätta upp några och även lägga upp det här. Här kommer några mål som jag satte upp för våren/sommaren. Skrev det i Januari.
 
· Rida L:C 2003 och då ska någon filma så jämför vi med mitt och Ricos första ridpass på volten, som var en programridning L:C 2003 ^^ . --- Red LB:1 istället, men whatever ;) - CHECK !

· Ta itu med hans vägringar, åka ut på mycket pay & jumps bara för att få rutin och komma runt banan. --- ...

· Hoppa parallelloxrar och även bredare oxrar på träning (hemma på volten typ) så jag inte får en chock när jag ska ut och tävla sen... --- CHECK !

· Lära mig kontrollera hans galopp bättre, öka/minska/korta/länga tex. --- Bättre har jag blivit men inte helt bra (-check!)

· Ut och klättra mycket i skogen, styrketräna i galoppbacken bland annat. --- De förstörde ju vår enda ridväg källbrinksrakan på våren men innan dess - CHECK !

· Planera ridpassen ännu bättre, jobba mycket med bommar/markarbete och köra mycket grundläggande arbete som hjälper oss i både hoppning och dressyr. --- ehhh :$ ...

· Jobba mer nogrannt med tempoväxlingar, övergångar mm. ---  ... check ?

· Komma ut på årets första tävling i både dressyr och hopp :). --- haha, trodde jag ja ! ;)
 
Lite pinsamt att inse att man helt glömt bort dessa mål ;) Var länge sedan jag skrev dem, såklart har mycket ändrats sedan dess (tex mina planer att komma ut på någon tävling).
 
 

Bettfunderingar

Just nu har Rico tre olika bett som vi växlar mellan. Han har ett rakt odelat bett, ett tredelat sötmalms/koppar-bett och ett tvådelat "vanligt" tränsbett.
 
Han trivs och går rätt bra med alla tycker jag, men jag skulle vilja prova något mer bett. Något med fasta ringar hade jag tänkt mig, kanske ett rakt med fasta ringar. Alternativt ett delat. Men hans raka bett han har nu är i längsta laget, så det kanske är den vi behöver ersätta liksom :)
 
Så ni som kan något om bett, känns hästen annorlunda med fasta ringar ? Har hört någonstans att tygeltagen liksom kan verka stumma, men jag kan tänka mig att det blir liksom stadigare ? Vet inte ?
 
 
 
 
 

Lite tankar

 
Hittills har det känts som att det "alltid är något" som inte fungerar, ingnting går på räls. Verkar som att det i prinicip alltid är något som jobbar emot, så fort man löst ett problem dyker ett annat upp. Fram till sommaren förra året gick allt ganska bra. Vi var iväg på någon pay & jump bortaplan felfritt (om man kan bortse från att jag red fel väg en gång i ena klassen). Uppsittningsproblemen uppstod men de löste sig lagom till sommarens slut och vi började rida lektioner på samma nivå som vi var innan sommaren. Det var efter det han började vägra, och det var något han ALDRIG NÅGONSIN gjort förut, helt seriöst hade han aldrig någonsin stannat på ett hinder förut. Han var "hästen som alltid hoppade" oavsett vilka mellanlägen vi kom i så försökte han, vi skulle liksom bara över tyckte han.
 
Han stannade på hinder efter hinder efter hinder på både träning och tävling, och ibland åkte jag i backen, vilket gav både mitt och hans självförtroende en rejäl spark. Lyckligtvis fick jag bra hjälp, min tränare började hoppa honom och tränade en gång för E-G Haking och hoppade även en pay & jump, inte ett enda stopp. Varför ? För att hennes bestämda och orädda ridning övertygade Rico och efter det så stannade han mer sällan med mig och till slut inte alls.
 
Men så börjades det igen, uppsittningsproblemet kom tillbaka en söndagsförmiddag när det var progamridning. Han stack och jag for i backen. Det var dock lättare att lösa den gången (vi kom upp samma dag) men självklart var det svårare för mig att lita på honom och honom att lita på mig.
 
I samma veva började han vägra lite då och då utan anledning igen på träning.
 
Ärligt talat vet jag inte vart vi står just nu i dessa vägringar, var länge sedan vi tränade men förhoppningsvis kommer vi kunna åka på någon pay & jump innan inomhussäsongen. Det är mitt mål, det är vad jag hoppas på. Samtidigt förebygger vi hela tiden att dessa uppsittningsproblem ska komma tillbaka, det är det sista vi vill.
 
Ibland kan jag inte låta bli att undra vart jag hade varit i min ridning om inte dessa problem hade uppstått. Om jag kunde sitta upp själv med Rico utan problem och om vår tävlingsdebut i höstas hade gått vägen.  
 
 

Två veckor

Om två veckor åker vi hem till Enliden, det är massor med saker som ska hinnas med innan dess. Väl hemma ska jag börja rida lektioner igen så vi blir i form för någon dressyrtävling och pay & jump FÖRE inomhussäsongen börjar och man stängs in i ridhus när man ska tävla/träningstävla :P Tror inte precis att vägringarna blir färre av att behöva stängas in helt själv i ett litet ridhus ... Rico är ju van vid att tränas på utebana och då kommer han ju se andra hästar och så också, tror det blir bättre då :P
 
 
 
Saknar redan våren ...
 
 
 
 

Rico - 13/7 (fredag den trettonde)

Idag har varit en helt okej Fredag den Trettonde för mig !
 
Ridningen gick bra, trots lite konstigt väder haha. Har mest suttit och streckläst en bok under dagen och badat och lekt med vovvarna. Mamma åkte till Rico när han skulle få framskor, och jag åkte inte dit förrän på kvällen när jag skulle rida. Tanken var att jag skulle tagit barbackagjorden idag och suttit upp med, och sedan tagit av barbackagjorden och ridit helt barbacka (måste ha gjorden för att komma upp, om jag inte lyckas få Rico stå lugnt och avslappnat vid pallen ...). Men han var ganska spänd och då bytte jag helt enkelt till sadel istället, där finns det i alla fall ett framvalv och bakvalv, på barbackagjorden finns inget att hålla i sig i.
 
Blev en uteritt i skogen och på grusvägarna och på ängen/fältet mittemot huset. Hästarna som går i hagen längs med fältet hade gått in för dagen så jag kunde trava lite där på hemvägen, när de är ute går det bara att trava på en del längst bort, om man travar för nära blir de som tokiga och rejsar runt, vill inte att Rico av någon anledning ka hänga på dem ;) Gjorde lite serpentiner och volter och ställde igenom och han var fin, trängde lite inåt i vissa lägen men inget farligt (:
 
Vi red rätt in i värsta spöregnet (på gränsen till hagel) påväg in i skogen och sen när solen kom fram så blev vi attackerade av broms och mygg, inte kul. Lyckligtvis försvann de iväg när vi travade så vi slapp dem på hemvägen :D
 
 
 

Hej idag är det fredag ...

 
Nu har Rico fått framskorna påslagna :D Vi har ännu inte hittat den andra tappade skon i hagen, jag gissar att han slängt av den i farten och att den då hamnat utanför staketet där vi inte tittat ännu.
 
Jag tänkte åka iväg till stallet om ungefär en timme och ut och rida om två timmar, typ. Jag har streckläst en bok igenom hela denna dagen, om man räknar bort den timmen jag var ute med vovvarna på eftermiddagen. Med andra ord har jag inte gjort så mycket vettigt.
 
Nu när tiden i Fänninge börjar dra ihop sig så tänkte jag planera de sista två (?) veckorna här, så vi inte missar något av det vi tänkt göra. För min att-göra-i-sommar-lista är lång. Tvivlar på att jag kommer hinna med särskilt mycket av det haha.
 
Valde en helt random bild och såg nu att kvalitén var sämst, haha. Får väl duga sålänge ...
 

Rico - 12/7

Var bara i stallet en stund för att mocka och fixa mat och massera/mysa med Rico lite :P Mamma och pappa red och gjorde lite övningar från marken på kvällen. Rico var lite spänd.
 
 

Kategorier

Jag känner att bloggen behöver kategoriseras lite bättre ! Målning och fotografering har de sanaste dagarna tagit över bloggen helt, och meningen är att det ska vara en bra balans mellan målning, fotografering och hästar/ridning + lite annat. Får se om jag klarar av att göra en horisontell meny högst upp så kan man välja kategori där. Tex läsare som endast är intresserad av fototips och bilder kanske inte vill skumma igenom alla ridpassinlägg också ? Och tvärtom.
 
Vad tror ni om jag skulle ha en horisontell snabbmeny över/under headern med dessa länkar / kategorier :
___________________________________________________________________________________
| Startsida | Senaste inläggen | Hästar/Ridning | Målning/Illustration | Fotografering | Kontakt
                                               | Rico                  | Målning/Illustration    | Bilder               |
                                               | Andra hästar      | Speed Painting          | Fototips          |
 
Alternativt om jag fixar den vänstra sidomenyn med bildlänkar till respektive kategori ?
Apropå att målning & foto, så håller jag på med en ny speed painting film som ska upp här. Denna gången är det en ponny som målas :D
 
Hoppas ni kommer gilla det, det är lite mer hästrelaterat också ;D !
 
 

Rubrik

Jag är en sån person som gör för mycket på en gång och jag avslutar aldrig det jag påbörjat. Vet inte hur många halvfärdiga målningar som finns på min dator, och fler blir det för nu har jag börjat måla en ponny istället för att göra klart den jag gjorde speed painting film på :o
 
Men jag börjar i alla fall komma underfund med hur dessa recording-program och moviemaker etc fungerar, har filmat 40 minuter hittills av när jag målat en ponny.
 
Jag minns när jag var liten (mindre) och alltid kollade avundsjukt på alla dessa speed painting filmer på youtube, jag tyckte att de som målade där var alla helt fantastiska och jag ville bli lika duktig som dem. Nu är jag påväg dit i alla fall, tar dock ganska lång tid för mig att komma in i det igen, var sjukt länge sedan jag målade digitalt senast !
 
Här är en sjukt duktig person, visar denna tills jag är klar med mina egna speed painting filmer :D :D :D
Förstår inte vad det är för awesome pensel hon använder :O
 
 
 

Speedpainting (del1)

 
Titta gärna på denna och lämna en kommentar (: Det är min första speedpainting, kvalitén är inte den bästa men jag håller på och provar olika program :P
 
 

Onsdag

Eftersom båda framskorna var av så fick vi vackert gå skallgång i hagen och leta efter dem ... ^^ Vi passade på att mocka en kärra också. Den första skon hittade jag FASTSULAD i gräs och lera bara någon meter innanför grinden, det var djupa tvärstanna-och-vända-spår i marken där han troligtvis gjort en tvärvändning och rejsat tvärs över hagen ... -.- Han blev väl rädd för något utanför staketet eller så bara hade han himla mycket spring i benen. Han "brukar" inte springa och leka när han står själv i egen hage men hemma med kompisarna rejsar han runt en del ;)
 
Den andra skon har vi inte hittat ännu, men vi får ta en runda till idag (torsdag) samt kolla utanför staketet ifall han slängt ut den i farten ^^ Annars får vi köra med metalldetektor ;)
 
Vår hovslagare hemma har en kompis som också är hovslagare som håller till i Arboga (?) så vi ska nog dit så snart som möjligt och slå på nya skor, alternativt om hovslagaren kan komma till oss (:
 
 
 

Rico - 11/7

Idag var det en dressyrlektion inplanerad.
 
När vi kom och skulle hämta honom i hagen upptäckte vi att han hade "plockat" av sig BÅDA framskorna ... Tror någon av de andra hästarna skvallrade och sa att det var dressyrlektion idag haha ...
 
Men hans hovar var hela och fina, inte varma eller så. Så vi bestämde oss för att pröva ändå eftersom det är såpass mjukt i ridhuset. på den grusiga/steniga stallplan snubblade han titt som tätt men så fort vi kom ut på vägen så gick han helt rent och så. Klart att det gör ont att kliva omkring barfota på stenar liksom ;) Vi skrittade bort till gräs/grusstigarna vid hagarna och där skrittade vi fram och tillbaka en gång för att ge honom en chans att kissa innan (vilket han gjorde också :D). Jag visste inte om hans fötter skulle hålla för att galoppera så jag bara travade fram honom lite lätt innan lektionen, men då hade han ju 0 bjudning nästan hela passet för han "vaknar" inte förrän efter galoppen. Men vi tog lite galopp mot slutet av passet, och efter galoppen (de sista 5 minutrarna?) vaknade han och han gick så fint då (:
 
Passet gick bra, Rico gick bra, men jag fick verkligen rida för hela slanten. Fick inte njuta av färden en sekund ens för då la han av ... Rico gör sällan mer än han måste ... ;) Men vi fick oss ett efterlängtat dressyrpass, det var välbehövligt ! Hade nästan glömt hur man red haha.
 
 
 

Sneak peak

Avslöjar lite vad jag sysslat med under kvällen, har provat att spela in detta också, om jag lyckas få ihop en film utav det kan ni få en speedpainting film också :P Dock är den inte klar på långa vägar, har bara målat i en timme och en kvart. Tyvärr blev det ingen häst idag, men jobbar på några andra målade hästar på datorn också så dessa ska också upp här så småning om ! :P
 
 
Lite kladdigt men det kommer nog bli bra :D
 
Om filmen kommer funka så kommer jag även filma när jag målar hästar - DET kanske intresserar er mer ? :)
 
 

Håll ut !

Jag gör såhär, jag fixar ett tidsinställt till kvällen sen skriver jag MASSOR imorgon, är lite seg i skallen efter en lång dag ;)
 
Statistiken var förvånadsvärt låg idag, men imorgon tar vi alla nya tag och då kommer det tidig uppdatering om massa bra/mindre bra saker :P
 
Så håll ut till morgondagen :D
 
 

Photoshoot

 
Nu ska jag ut med vovvarna, och iväg och rida dressyr med Rico på eftermiddagen :D Blir lite målande och bloggande emellan (:
 

Tomorrow´s plan

15.45 imorgon ska jag och Rico rida dressyrlektion för Cissi :) Det var hon som hjälpte oss förra sommaren med Rico, när vi inte kunde sitta upp på honom. Han har förändrats SÅHÄÄÄÄR mycket sedan dess, både fysiskt och psykiskt :D
 
Ska se till också att han får chans att kissa innan passet, han är så otroligt omedgörlig när han är kissnödig (vilket är förståeligt, man kan inte jobba kissnödig ju. Dock förstår jag inte helt varför han inte vill göra det i ridhuset, han vill alltid stå i gräs när han utför sina behov ^^).
 
That´s the plan, nu ska jag sova så jag kan gå upp tidigt imorgon :D
 
 

Rico - 10/7

Idag tömkördes Rico med kapson över travcavalettis. Han verkade bli lite trött mot slutet (eller så bara tyckte han att det var dags att sluta haha) för man fick smacka på honom mer än vanligt för att han skulle trava över ... Men han travade jättefint över dem innan ! Det var mamma som tömkörde och jag försökte fota lite men jag har helt glömt inställningar och sådant inne i ridhus. Skulle förstås höjt ISO:n, kom på det nu. Bättre sent än aldrig.
 
Efter han tömkörts gjorde jag lite påsträning med en påse (haha obviosly? Nej men man kan göra det med andra saker också). Han höll på att skita på sig men han stod stilla i alla fall, skönt att man ser så stor skillnad från första gången han introducerades för den här sortens träning. Ni vet, när Eva kom till oss efter sommaren ? ;) Någon som inte har varit med sedan dess ? (jag vet att det är massor med nya läsare, show yourselves :P)
 
Fixade i stallet efter det, han ville ut i hagen snabbt snabbt snabbt, inget tålamod alls ! ;)
 
 
En bild från början av tömkörningen.
 
 
 

Veckans fototips

Ett tips till alla fotointresserade, utveckla er fotografering med makro, försök hitta intressanta vinklar, linjer och mönster. Det kommer hjälpa er även i hästfotograferingen, om det är häst ni fotar mest :) Och viktigast av allt - experimentera ! Gå inte bara efter handboken utan prova nya inställningar som ni aldrig använt förut.
 
 
Manuell fokus
Makroläge
1/800 slutartid
F 5.6(bländare)
ISO 200
300mm zoomat (70-300objektiv)
Vitbalans Soligt
Utrustning: Nikon D3000 + Sigma 70-300 mm objektiv + min fantasi (haha)
 
 
 
 
 
 
 
 

Fuxar look-a-like

Det måste vara något med mig och min familj + fuxar, vi är typ ... en fuxmagnet ?
 
Några år innan vi hittade Rico hade mamma en medryttarhäst som var en D-ponny fux, han var jättefin, från spanien :) Hon hade honom någon gång i veckan i flera år och vi fick även låna honom på sommaren. Tyvärr (ordet "tyvärr" räcker egentligen inte till) fick han fång två somrar i rad och i slutet av den sista sommaren fick han tas bort pga fången ...
 
För att göra en lång hístoria kort.
 
Vi bestämde oss för att köpa egen häst, eller jag hade bestämt mig flera år innan men inte förrän DÅ var mamma också med på dem noterna ;) Vi fastnade för en liten storhäst fux vid namn Rico. Trots de problem vi haft med honom har han alltid betytt otroligt mycket för mig, han har alltid varit ovärderlig.
 
Det lite läskiga med dessa två hästar är att de är väldigt lika. Inte alls till sättet, utan till utseendet.
När vi kom till Fänninge med Rico första gången (förra året) så trodde de nästan att det var samma häst som kommit tillbaka ! De såg väldigt lika ut på sommaren, Rico blev däremot mer fluffig på vintern tror jag hehe. Den enda skillnaden var bläsen, Rico har en mycket bredare.
 
Gissa vilka bilder som är Rico och vilka som är Pilgrim ? Bara ovisade bilder för att göra det lite extra svårt ;) ( tror första bilden är fotad av Alice - http://storlekponny.blogg.se ) Om det är någon som gissar rätt får ni såklart en liten fin länk ;D
 
(Fotade vid olika årstider som ni ser, blir lite svårare då !)
 
1.
 
2 (vänster)   &  3 (höger)
rico    s 
 
4.
rico 
 
(alla bilder är tagna för mer än ett år sedan också)
 
ÄSCH förresten, ALLA som gissar får en länk + liten kort kommentar om bloggen :P Jag känner mig generös idag :D
 
 
 

Bloggtips !

Tänkte tipsa om en blogg (:

Bloggen har för det första en sjukt fin header, bildspel med jättefina bilder. Sen verkar hon som driver bloggen vara väldigt trevlig och hon skriver bra. Hon är inriktning dressyr, vilket är bra som omväxling till alla dessa miljontals hoppbloggar ;) Ta er en titt där, men kom tillbaka hit sen haha, vill inte förlora de bästa läsarna ;)
 
KLICKA HÄR
 
 
 
 

Let's GO !

Nu har jag musik i öronen, mat i magen, och det kliar i fingrarna. Nu är det kväll igen och dags att uppdatera ! Inspirationen flödar ... (?)
 
Min pappa fyller år idag så vi har gäster här, dock inget stort bara farföräldrar hihi (: Har lyckats smita en gång innan middagen och då satte jag igång och målade. Kan bara säga att GUD så jag saknat det ! Dock blir jag aldrig nöjd, värsta perfektionisten haha. När det börjar likna något kan jag lägga upp det här förstås ;)
 
I alla fall, förmiddagen ägnades åt att beställa present till pappa och gå och plocka blåbär och svamp med vovvarna, lunch, och sen till stallet och fixa allt där, aktivera Rico osv osv.
 
Måste bara flika in att Önska är den bästa blåbärs-letaren (och -ätaren haha), hon hittade massor med blåbär, och stora var dem ! Helt sjukt vad bra hon är haha :P
 
 

En fråga jag borde ställt för länge sedan

 
 
Lottar ut ett svar/en motivering vars blogg/hemsida får en länk (:
 
 

Eftersom detta också är en fotoblogg

Så undrar jag om ni vill se några av bilderna jag fotade imorse ? Här är ett smakprov:
 
 
Och självklart är det inte okej att ta bilden utan att fråga först (:
 
 

Rico - 9/7

 
Idag red jag ut en lång skrittrunda med westernsadeln. Mamma hämtade upp hundarna hemma på vägen så de också fick sig en promenad samtidigt (: Kändes helkonstigt att sitta upp med westernsadeln för då sitter vi upp på ett annat sätt än med hoppsadel. Av säkerhetsskäl har vi lärt oss ett bättre sätt att sitta upp, så man har vänsterhanden fri att styra huvudet om han skulle försöka "gå" iväg) , och även rida i westernsadeln kändes skumt. Faktiskt första gången på ruskigt länge som jag känt mig osäker till häst :o
 
Det gick hyfsat bra, men han var lite spänd i början efter uppsittningen och sen när han väl lugnat sig blev vi förföljda av ett gäng bromsar hela vägen :/ Satt av hemma hos mig sen för att få lite hjälp psykiskt av pappa ... jag tycker det är sjukt svårt att kliva av, och den första gången jag satt av med westernsadeln blev Rico rädd för mig också, så har lite obehagsminnen ifrån det haha.

Men det var i alla fall min bästa av-klivning(???) någonsin idag :D Ledde honom hem sen och på grusvägarna försvann bromsen för det började blåsa - jätteskönt :D
 
Här är en bild från idag ! (Kvalitén är ... inte bra. Haha. Men mamma tog en bild på oss när vi var ute och red, har bara inte lyckats få över bilden på datorn ännu :P)
 

Okej det största problemet fixat

Det värsta i designen verkade bero på fixet och trixet med den horisontella menyn under headern, när jag tog bort dessa koder blev det mesta som vanligt igen. Dock funkade det ända tills de sista små ändringarna - måste råkat göra något fel där.
 
FÖRE:
 
EFTER:
 
Hoppas ni inte tyckte det såg alltför illa ut förut, i vilket fall som helst är det värsta fixat och nu ser väl bloggen snart normal ut igen (:
 
 

Rico - 8/7

Mamma red ut !

Godmorgon

Godmorgon godmorgon (:
 
Jag ska strax gå iväg och fota lite på en äng (helt random ja) som är bakom vårat hus, sen ska jag byta om och cykla vidare till stallet.
 
Blir en lång skön uteritt idag, så mycket är bestämt hittills ! Sen är jag inte helt hundra ännu på om jag ska ta westernprylarna eller inte ... Måste erkänna att det känns rätt safe att ha en knopp att hålla i sig i haha (a) Men jag tycker fortfarande säkerhhetsstigbyglar är ett måste. De enda westernstigbyglarna jag hittat är svindyra ...
 
På eftermiddagen ska vi till Arboga och handla lite :D Det ska bli fint väder med sol på eftermiddagen så det blir nog bra ! :D
 
(Sen hoppas jag att jag kommer kunna uppdatera er med nya fina bilder snart. Men det är inte bra att fota i regnet som varit :P)
 
 
 

Drömpannband

Dessa pannband är ju helt fantastiska !  Billiga, i flera fina färger, två rader stora blingstenar ... åhhhh
 
De marknadsförs av Hansbo och finns att köpa HÄR.
 
PANNBAND HAPPY PEARL HANSBO
 
Lila, Lime och Turkost föll mig bäst i smaken :D Jag har inte en blekaste aning om kvalitén för de är så billiga, men man får väl hålla tummarna för att de ska hålla hyfsat bra (:
 
Enda minus jag hittar med dessa är att de endast finns i svart läder :( Men jag har ju ett svart träns som jag kan sätta de på (a)
 
 
 

HJÄLP

Förhandsgranska-knappen funkade inte så fick hela tiden spara alla små ändringar jag gjorde, nu ser designen helt plötsligt STÖRD ut och jag vet inte vad som hänt.
 
Någon som är bra på koder och kan hjälpa mig ? Guldvärt.
 
 

Morgonpigga läsare

Ni verkar morgonpigga idag, till skillnad från mig haha. Jag vaknade för en halvtimme sedan kanske, och jag är ändå den som inte brukar sova bort halva dagen. Jag skyller det på skolan, att jag fortfarande är trött efter de bara 6-7 timmars sömn jag fick hela terminen. Men jag kanske i själva verket har förändrats ? ;)
 
Just nu känns bloggen ganska högt upp på både roligt-listan och prio-listan ;) Fick massor med kommentarer igår och nu ska jag svara på dem jag inte hunnit svara på, samt kika in på allas bloggar ! :D

Är också löjligt sugen på att smörja ... förstår inte hur en enkel sadeltvål från Hööks kan väcka så mycket iver i mig haha ! ;) Hade ju ingen helt vanlig sadeltvål förut, och då är det ju ganska svårt att smörja ? :P
 
 

Skyhöga krav

 
Efter den framgångsrika våren/början av sommaren har jag fått så höga krav på både mig själv och min lilla Rico. Jag menar, om man jämför denna bilden nedan med dressyrbilden på headern. Han ser ut att ha rätt kort hals på headerbilden men det är för att jag ställde honom mycket inåt (:


För i våras hände otroligt mycket, mycket träningar och vi utvecklades jättefort, man kände skillnad från dag till dag. Det gick bättre och bättre. Men nu när vi kom till Fänninge tyckte väl en gud att jag hade fått för mycket nöje och lycka med häst, det bara tog en tvärvändning och började gå utför ...
 
Men jag måste sänka mina krav, för det första rider jag inte för tränare här (om man bortser från dressyrträningen som är inbokad nästa vecka) och självständig ridning är sådant jag alltid har haft svårt för, måste särskilt sänka kraven på dem ! Hemma på Enliden kan jag oftast rida ett pass självständigt lite då och då, för då har jag alltid nyligen ridit lektion och då fått massa idéer och övningar att träna på.
   Men när jag rider självständigt här blir det bara att vi travar runt varv efter varv, kanske någon tempoväxling eller en skänkelvikning då och då men inte något annat vettigt. Det är inte något jag planerar att göra, att bara trava runt, utan jag vill alltid göra något vettigt av tex ett ridhuspass. Men hur mycket jag än vill så går det bara inte.
   Men, som sagt, är det svårt utan en tränare till hjälp. Jag är inte van vid att inte rida lektioner regelbundet. Kanske är därför det börjar gå utför ?
 
Jag blir inte arg när jag rider även om det går käpprätt åt skogen, däremot blir jag väldigt lätt frustrerad när saker inte går som det ska och när jag vet att både jag och hästen kan bättre. Värre blir det när vi planerat att fota eller filma, och när dessa bilder eller filmer kommer ut på bloggen vill jag inte att folk ska döma oss efter bilder som är från ett "mindre bra" pass.
 
Självklart vill jag ju visa min bästa sida utåt. Jag menar ... Vem vill inte det ?
 
 
 

Första intryck

När man går in på en blogg för allra första gången, så brukar man kanske inte alltid läsa alla de senaste inläggen, kanske tittar man bara på det allra översta inlägget och det allra översta inlägget kan avgöra om man kommer klicka sig tillbaka på bloggen senare, eller inte.
 
Jag tycker personligen att en bloggs första intryck är otroligt viktigt (lite ironiskt egentligen, med tanke på att min blogg är under ombyggnad och ser lite knasig ut för tillfället). Det första jag tittar på är designen, sedan brukar jag läsa de översta inläggen och bläddra mig vidare neråt om jag hittar något som är intressant.
 
Hur brukar du göra/tänka när du går in på en blogg för allra första gången ? Kanske är det första gången DU är inne på DENNA bloggen ?
 
Eftersom designen är knas så hoppas jag ni tittar på innehållet istället, i kategorin Mina tankar och åsikter finns välskrivna inlägg om ni är sugna på sådant ;) Annars vore det jätteroligt om ni kunde gå in på Målning/Illustration och kika där - länk dit finns både i högra sidomenyn och även snabbmenyn ovanför headern :D
 
 
 
 
Känner ni förresten igen min lilla ponny på bilden ovan ??? :D ↑
 
 
 
 
 
 

Lite info

Bloggen kommer kanske se lite knasig ut nu de närmsta dagarna, försöker förstå mig på de nya koderna till bland annat snabbmenyn nedanför headern.
 
Bara så ni vet, så det är bara tillfälligt ;)
 
 

Kontakt

Vill/Behöver du komma i kontakt med mig, mejla
ricosblogg@hotmail.com
eller lämna en kommentar, jag svarar på alla frågor så fort jag kan !
 
 
(Jag har även en till mejladress, madde_andersson9@hotmail.com, men den spammas dagligen av nyhetsbrev med mera, så mejl försvinner lätt där ;) Så mejla helst bloggmejlen, den läser jag dagligen.)
 

Jag är med

Jag är med & tävlar på nellieberntsson.se om att vinna en valfri vara hos horsemeup.se för 1000:-

 

 

Rico - 7/7

Ingen turdag för mig eller Rico, skulle varit mulet och under 20 grader hela dagen men solen kom fram när vi skulle rida och den stannade hela kvällen, och det blev stekhett på Fältet = Massa broms ! :(
 
Ridpasset gick åt skogen, början var ganska OK och även de sista varven i trav var ... OK.
 
Inte mycket mer än OK, haha.
 
Han var lite överallt, kunde inte gå rakt fram utan tryckte inåt och föll utåt osv osv, hade inget mittemellantempo, min ridning var halvdan och vi blev dessutom attackerade av insekter. Han var lite tittig utåt hela tiden. Han blev lite rädd vid uppsittningen men han han tog bara något spänt steg framåt sen kom han på att vi ville att han skulle stå stilla ;) Är väldigt stolt över honom, han har utvecklats så mycket psykiskt sedan förra året :D
 
Nästa gång jag rider blir en sköööön uteritt :D
 
 
 

Bilder: På Fältet

 
Här kommer några bilder från dagens ridpass på fältet. Rico var inte sitt bästa jag, och för att inte skylla allt på hästen kan jag säga att inte heller jag var mitt bästa jag ;) Jag menar, om man jämför med våra fina headerbilder haha :P
 
Närmare förklaring ang. själva ridpasset kommer i sitt eget inlägg senare (:
 
Framtravning:
 
Andra galoppfattningen (han blev lite upprörd över bromsarna)
 
Och sen rymmer Önska från huset (fältet ligger framför vårat hus) och kommer i full galopp och hoppar över det jättebreda diket ... för att hälsa på oss ... Pappa var snabb fotograf haha :D
 
 
Lite mer trav
 
Uppförsbacke (herre jesus min sits haha)
 
 
Mot slutet, när jag gav upp mina förhoppningar om passet och bara ville få honom att vila på steget och söka sig nedåt som avslut
 
Är i starkt behov av några träningar/lektioner igen, börjar gå lite utför i dressyren känner jag ...
 
 
 

Förstår inte helt

 
Förstår mig inte helt på min otur ibland ... Igår kväll stod det på SMHI att det skulle vara mulet nästan hela dagen, bortsett från några ynka timmar halvklart dvs lite sol. De timmarna tänkte jag att dem kan man ju undvika. Och passa på att rida på fältet och fota lite när det ska vara mulet och skönt ;)

På sekunden jag kom till stallet började solen skina, det blev stekhett och massa broms, vilket inte är de bästa förutsättningarna att rida på fältet. Var exakt samma förra gången. Denna byn är ett riktigt bromshål, det går inte att rida på ett öppet fält i strålande sol utan att...
1. ...bli helt genomsvettig,
2. ...bli uppäten av bromsar
och
3. ...det ska gå käpprätt åt SKOGEN.
 
Men bilder blev det, hoppas det blev någon hyfsad bra. Film var bara att glömma för jag vill inte ens se när jag och Rico inte kan samarbeta för fem öre, jag fruktar att det såg ännu sämre ut än det kändes :$
 
Äeee men nu ska jag inte gräva ner mig i detta, ska tänka igenom vad som gick fel (förutom det uppenbara haha) och åtgärda det till nästa gång (:
 
 
En bild, pappa är i alla fall duktig på att fota (:
 
 
 

NI får bestämma idag

Idag får ni läsare bestämma vilken outfit som ska fotas och eventuellt filmas idag ute på ängen/fältet mittemot vårat hus :D
 

 
De outfits jag har med mig hit till Örebro är: (bilderna är klickbara)
RÖD - Hööks - (rött schabrak, röd huva, röda benskydd, marinblåa whitaker ridbyxor) eventuellt röd tröja om jag hittar någon ...
 
GRÖN - Scapa - (grönt schabrak, grön huva, bruna benskydd, bruna ridbyxor)  
 
BLÅ - HV Polo - (blått schabrak, utan luva om ej för mycket flugor - annars diskret brun luva, ev marinblåa lindor, marinblåa whitaker ridbyxor)  
 
 

 
 
Så småning om ska jag skrapa ihop denna outfit - pang så blev jag kär i LILA <3 Denna outfit är ett MÅSTE - dock kan ni inte rösta på den för jag har inte en enda del av den haha :/
 
 

Vilken outfit ?

  • Röd (Hööks)
  • Grön (Scapa)
  • Blå (Hv polo)

Freeblogpolls

More polls: Iäna pengar snabbt

 

Tack så himla mycket till er som röstar :D Lägg er bloggaddress i kommentarerna så kan ni få något tillbaka om ni vill ;)

 

 


Bra ridväder

Idag är ett väldigt bra RIDVÄDER ! Det är mulet och kring 18 grader, ett perfekt tillfälle att prova rida på fältet framför vårat hus igen :D Sist var det så sjukt obarmhärtigt varmt ute så allt blev bara pannkaka, men idag ska vi ta revanch ;) Måste sätta upp en vettig plan för passet så det inte kan gå fel haha.
 
Just nu håller jag mest på och läser bloggar och kommenterar flitigt (: Ska packa in kläder i garderoben (har fortfarande kvar allt i resväskan...) och kanske måla/teckna lite - isåfall kommer det upp här också, såklart !
 
Rida gör jag nog på eftermiddagen/kvällen ... :P Om det inte går åt skogen så kommer det nog bilder och/eller film, hoppas det uppskattas (:
 
 
 
 
 
 

Fredag

Idag åkte vi inte till stallet förrän eftermiddag, mamma red och sen mockade jag efterråt, åkte hem, gick med vovvarna, åt middag, cyklade tillbaka till stallet och nattade Rico och smörjde hoppsadeln. Stigbyglarna var i stoooort behov av rengöring, var länge sedan sist ! Vi var på Hööks i Örebro tidigare i veckan och då köpte vi bland annat sadeltvål för jag hade ingen "vanlig" sadeltvål längre. De är så himla bra ändå, "vanliga" sadeltvålar :P Så premiäranvände den idag då.

 

Knäppte några snabba bilder efter mamma ridit, han är så fin i sin westernsadel :P Visste ni förresten att det är en äkta billy cook show-sadel ? ;D Rätt häftigt eller vad säger ni ? ;) haha ...

 

 

 

Har planerat att jag någon dag ska rida med denna sadeln, brukar sällan rida med den för jag är nojjig med att det inte är säkerhetsstigbyglar haha ... Men ska nog ta den någon dag och köra lite western på fältet eller i ridhuset :P

 

 

 


Rico - 6/7

Mamma red ut och jag cyklade med. Rico fick trava mycket och galoppera litegrann också (:

"Vi ska kämpa oavsett hur lång tid det tar"

En fråga till er, skulle ni vilja läsa om lite tankar och sådant från den sommar vi inte kunde sitta upp på Rico ? Och då menar jag inte bara det jag tycker och tänker NU om DÅ utan även hur jag kände DÅ, vad jag skrev här DÅ osv osv.
 
 
JUSTE, tips till er, läs inläggen i mina tankar och åsikter (länk i menyn) nu när jag inte kommer hinna skriva förrän kvällen. Det är många välskrivna inlägg som jag hoppas kommer falla er i smaken ;) De gamla har ni nog inte läst heller, många av er.
 
 
 

Designfix (standard)

Håller på och grejar lite med detaljer i designen, om något ser knas ut så behöver ni inte oroa er, det håller på att fixas !
 
Idag ska mamma rida Rico, jag ska cykla med så de kan trava och kanske galoppera lite också, är ju svårt om man ska gå med. Blir nog en tur till andra sidan tågspåret där de fina galoppsträckorna finns. Hoppas på lite vind och blåst så inte Rico blir uppäten helt av alla bromsar.
 
Ikväll ska det vara ett möte på nya stallet (Enliden-Lövsta) OM nya stallet, där man får komma och ställa frågor för det är mycket som är oklart. Dock är vi ju i Örebro nu så vi kan inte åka dit, men vi kommer få info på mejl och det ska bli intressant att se :D Om priset sänks och hagarna blir tillräckligt stora finns det faktiskt en möjlighet att stå kvar där, det är ju en väldigt fin anläggning (:
 
Nog småpratat, ska fortsätta pilla med designen och så kommer vidare uppdatering senare idag ! Lite mer välskrivet, och bilder såklart ! ;)
 
 

Rico - 5/7

Skulle ridit ut en sväng som uppvärmning men stallägarna skulle precis börja harva och så när vi kom och de var så snälla och sa att de kunde klippa gräsmattan först eller något, så vi kunde rida en stund. Så fick bli ett ganska kort pass, effektiv uppvärmning i alla gångarter och sedan lite galoppbommar. Tanken var att vi skulle höja upp dem till cavalettisar men han hade dålig galopp sådär i början, inte alls så energisk och stark som den brukar. Dock var han stark i munnen ändå. I höger varv gick det bra men i vänster varv kom vi fel hela tiden men han löste det bra.

Annars så kändes han rätt konstig idag, gick emot skänkeln rätt mycket och ville inte helt fatta galopp, han var stark i munnen i galoppen men verkade inte ha ork att hålla igång utan att dra iväg för fort, hade inget mittemellantempo alls utan antingen var det ON eller OFF. Men han var fin när jag travat av honom, dock gick han fortfarande emot skänkeln en del.

Vi gav honom flera chanser att kissa under passet, för det brukar vara för att han är kissnödig som han går emot skänkeln, men han kissade aldrig och då bara red vi på och hoppades att han skulle sluta strejka. Han har börjat utnyttja att vi gärna vill att han kissar innan vi rider, han bara stannar och låtsaskissar hela tiden för att komma undan jobbet.
 
Men så kissade han ändå när vi skrittade ut efterråt, så fort vi gick i gräset så tvärstannade han och skulle kissa. Tror han är lite kräsen med vilket underlag han kissar på. Men då vet vi det till nästa gång han håller på sådär, då ska vi ut och ställa honom i gräset så kissar han nog om han behöver (:
 
Äldre valacker kan ju ha problem med att kissa men ovanligt att unga valacker har det, därför har vi nästan uteslutit att han har något problem, tror att han bara kommit på att det är så man kommer undan arbetet, det är som om man ropar "vargen kommer, vargen kommer" hela tiden, till slut tar ingen en på allvar. Rico har lurats så många gånger så nu tror vi att han alltid gör det, och i själva verket var han jättekissnödig men ville inte kissa i ridhuset. Så blev en stor del av passet förstört :/ Men får glädjas åt den del av passet som gick bra istället (:
 
 

"Försök göra någon glad varje dag, om det så bara är dig själv."

Några visa ord från smakis/festispaketen (tror det är jordgubbssmaken om det är någon som undrar haha).
 
Alice modellar hehe (:
 

Apropå tränare

Ikväll ska jag rida igen, vet inte exakt vad jag ska hitta på men det lutar väl åt att rida ut en vända först och sen snurra runt i ridhuset, förhoppningsvis hinner jag komma på en bra plan innan dess, går så fruktansvärt dåligt att rida när jag varken har en plan eller någon tränare som säger åt mig vad jag ska göra.
 
Apropå tränare, nästa vecka kommer Cissi hit, som jag skrev mycket om förra sommaren. Cissi är dressyrtränare och även duktig på tömkörning och unghästar, och det var hon som vägledde oss och hjälpte oss en gång i veckan hela förra sommaren när vi inte kunde rida. Det låter nog rätt suddigt för er som är relativt nya här på bloggen, men förklaring kommer.
 
Då blir det i alla fall dressyrträning för Cissi, är tanken, ska bli skönt att rida ett ordenligt dressyrpass och några dagar efter det passet kommer Rico fortfarande vara lösgjord och fin och då kan man kanske våga sig ut på fältet igen och fota lite ??? Sålänge jag har en plan, har druckit ordentligt innan, och det inte är gassande sol och 30 grader så tror jag det kan blir bra.
 
 
 
 

Pics

Som utlovat. Har fått redigera mycket för jag höll på att experimentera med inställningarna när jag fotade ;) Ser fortfarande inte helt bra ut, men mycket bättre i alla fall (:
 
 
 

Rico - 4/7

Mamma red ut i skritt och travade sedan i ridhuset.
 
 

Rico - 3/7

Jag red ett litet pass på fältet mittemot vår stuga, dock blev jag illa tvungen att rida mitt på dagen då vi skulle iväg på eftermiddagen, det var gassande sol och inte alls behagligt väder att rida i. Som grädde på moset var det hemskt mycket broms, jag fick problem med att andas (jag har något problem med min näsa vilket gör att jag inte kan andas så bra ibland, blir ständigt täppt och att andas genom munnen funkar inte bra heller och när jag inte kan andas får jag panik och typ börjar hyperventilera ...) och Rico och jag kunde inte samarbeta helt enkelt. Vi hade inte de bästa förutsättningarna men han fick i alla fall motioneras i någorlunda form i skritt, trav och galopp.
 
Alice fotade och Mamma filmade, men av någon underlig anledning går det sällan bra när någon ska filma eller fota ...
 
Här är tre bilder från passet ...
 
 
Han fick ha en diskret brun huva pga de elaka bromsarna ! Men visst passar han rätt bra i schabraket ? :D Vill ha ett likadant i lila också, kan tänka mig att det skulle bli fräckt på Rico :D
 
 
 

Rico - 2/7

Mamma red ut en längre sväng.

Rico - 1/7

Idag red jag ut en lång runda i skritt.
 
 

Rico - 1/7

Idag red jag ut en lång runda i skritt.
 
 

Okej ...

Nu kör vi, uppdatering på G !
 
 
 
 

Man kan säga att jag ...

Man kan säga att jag inte ligger högst upp på blogg.se's mest aktiva lista. Normalt sett tycker jag att jag uppdaterar rätt lagom mycket, men dessa senaste dagarna har jag haft besök av kära Alice (http://storlekponny.blogg.se/) och vi har kollat massa film och gjort annat som tagit all tid. Gjorde inga tidsinställda för jag trodde att jag skulle hinna skriva något ändå men så blev det inte, sådant som händer :) Men nu blir allt som vanligt igen ett tag, det är tre hela veckor kvar i Fänninge innan vi ska hem så nu ska jag göra det bästa av dessa tre veckor.

Har lite nyfotade bilder men dem kommer senare idag och kanske några imorgon också. Har varit fullt upp, mixat med regn som också gjort att vi inte kunnat göra något utomhus. Har ridit två pass sedan vi kom hit, mer info om dem senare ! :)


Rico - 30/6

Rico fick vila från ridning för vi kom till Fänninge så sent, men han ryktades ordentligt ute i solen på stallplan och gick sedan en lång kvällspromenad.
 
 

Rico - 29/6

Mamma red ut i skritt och trav innan han skulle skos.

Första gången jag öppnar datorn på två dagar

inte haft så mycket att säga fram tills nu, jag och Alice (http://storlekponny.blogg.se) är nu i Fänninge och jag har ridit ut ett pass sedan vi kom hit. Inte mycket annat har hänt, vi har mest ätit, sovit, tillbringat tid i stallet och påbörjat Harry-potter-maraton (film).
 
Gårdagen:
Det skulle regna på förmiddagen igår så vi åkte inte förrän eftermiddagen hemifrån, dock lite senare än tänkt eftersom det säkert tog en timme att lasta. Han brukade aldrig ha problem med släpet förut, han praktiskt taget sprang in i släpet, på sin höjd tvekade han en eller två gånger och gick in sen. Aldrig mer än så. Han har börjat slänga sig bakåt/åt sidan, stå på bakbenen osv osv. Men han är inte rädd, bara envis ... En timme senare bestämmer han sig helt plötsligt för att gå in utan problem, jättekonstigt.
   Vi ryktade Rico massor och fixade med honom, sen gick vi en långpromenad på kvällen istället för att rida.
 
Kan bjuda på några mobilbilder från gårdagen, för hittills har vi inte fotat så himla mycket pga regn.
Har
 
Idag:
Jag red på förmiddagen och sen gick vi in i ridhuset och påstränade lite extra, Alice fick också prova på (: Apropå det ska vi fota någon dag när jag påstränar honom, så kan jag med bilder visa hur jag gör och varför osv osv, namnet vi använder (påsträning) kan vara lite missvisande för det är ju inte själva påsen vi tränar, man kan göra detta med nästan vad som helst.
   Sen regnade det bara så vi gömde oss i stugan och kollade film, jättemysigt men jag höll på att somna flera gånger :$

RSS 2.0