Kickiträning dressyr bilder

Åherre, tänkte jag när jag såg bilderna. Jag vet om att jag har en del sitsfel men inte visste jag att det såg SÅ ut xD

Vet inte om det är moppeåkandets fel eller vad det är, men jag rider numera som jag håller i ett cykelstyre, raka armar med armbågarna rätt ut, händerna omvridna och jagvetintevad. Stolsitsen tittar fram också när jag sitter ned, något som jag aldrig sett förut på mig.

Ska för övrigt aldrig mer rida med en trång jacka för blev så spänd av att vara så rörelsehindrad xD Kunde knappt röra armarna därinne. Säkerhetsvästen får jag leva med men jag och min softshelljacka gör slut nu. Får bara bli stallfixande och hundpromenader i den för den är INTE kul att rida i, inte i sommartider i varje fall. Som en liten ångbastu med för många gamla gubbar som trängs. Blä.
Rico - 31/5

Idag var det dressyrträning för Kicki igen. Denna veckan fick jag kämpa mer med mig själv än förra gången. Jag var ganska stum i handen stor del av passet och stel/spänd i armar och ben. Den stelheten/spändheten fördes över på Rico, så fick jobba som bara den för att ta tag i de smågrejerna.

Men mot slutet gick han fint som vanligt, hade inte lika bra känsla som slutet av passet förra veckan men han var jätteduktig och jobbade på fint. Men jag kunde inte leka runt som förra gången, idag fick jag RIDA i varje steg.

Sen trodde jag att det skulle bli kallt när jag red, men icke sa nicke ! Hade på mig min softshelljacka som inte andas för fem öre. Fick lite värmeslag men var inte påväg att svimma som förra gången XD Visserligen var det gassande sol och jättevarmt då så inte konstigt att jag blev ännu varmare då.

Rico sprätte iväg en gång av ingen anledning alls. Han hade överskottsenergi i början av passet så han letade väl upp en icke-existerande anledning att hoppa ur skinnet för att bli av med lite energi. Då tappade jag stigbygeln när han hoppade iväg och så blev han rädd för det också ... Nåväl, han är som han är - bara att acceptera :)

Snälla Celice fotade och mamma filmade även en snutt, har inte sett någon av de ännu men båda kommer förmodligen upp inom kort :DRico - 30/5

Mamma red Rico.

Aktiva !

Ni är väldigt aktiva här på bloggen, till skillnad från mig. Igår skulle jag göra den allra sista läxan vi hade för detta läsåret. Självklart hamnade jag ändå på blogg.se innan så jag hann inte göra klart den ... Vi skulle läsa ut en engelska-bok och göra uppgifter till den. Jag hara bara läst ut boken, och uppgifterna ska vara klara första lektionen ... :o Kul.

Efter sommaren får jag ta och lära mig att omprioritera, jag väntar alltid alltid alltid med läxorna till sist och då är jag så trött att jag nästan avlider :o

Nåväl, detta är ingen läx-blogg.

Idag ska jag till öron-näsa-hals-läkare för att kolla upp min evigt täppta näsa och min andning som allmänt suger.

Efter det ska jag rida lektion för Kicki, ska försöka haffa någon som kan fota lite i slutet men annars får jag nöja mig med att få en bra känsla igen.


Random bild, på ängen ! Vill rida dit igen snart :)


Är med i en bloggtävling

 

Klicka på bilden för att anmäla er! <3
FILM

Här är en film från när vi travade av efter hoppningen, han var speeeedad men han gick fint ändå. Inte som på Kickilektionen, men han var eftergiven och så i alla fall :)Vet inte om ni föredrar film framför bilder, men idag blev det bara film. Ibland kan någon fota och då kommer bilderna självklart upp här :)


Rico - 29/5

Idag var det hoppträning ! Ett tag trodde jag att jag inte skulle orka vara med, för jag var så GRYMT otroligt jättetrött och hängig. Men det glömdes bort lite när jag red, dock kan det ha påverkat min förmåga att RIDA 100%, kände mig lite ofokuserad ibland.

Rico var jättefin på framridningen (typ som vanligt???) men lite stark i munnen när vi tog galopp. Noll-Kontroll blev det inte förrän vi hoppat fram första hindrena. Han blev otroligt stark och drog iväg efter hindrena, samtidigt som han tittade på saker utanför volten och var allmänt lite överallt och ofokuserad. Han stannade ett par gånger, några gånger utan någon vettig anledning och några gånger för att hindret var tittigt tex. Men då stannade han flera flera meter innan för att han var lite rädd för själva titthindret. Men vi kom över tillsist, sen rullade det på I EN VÄLDIG FART. Eller, egentligen gick det nog inte så himla fort men jag kände att bara jag mjuknade lite i tygeln var det noll-kontroll.

Ville inte ta för mycket i honom efter hindrena för att han i princip kan tvärstanna helt plötsligt när han kommer på att jag "drar" i tygeln. Eller han stannar inte utan studsar och galopperar på stället ... -.-

Men han hade en fin (men stark) galopp, och med DEN fina galoppen med tryck i, fick han superfina runda språng. Trots att vi hoppade såpass lågt idag. Men ibland blev de lite väl runda, han sköt mig ur sadeln lite och då blev han också rädd för mig när jag inte var i fullt balans efter hindret. Det är då han börjar dra efter hindrena mer av rädsla än av att han tycker det är roligt.

Han hade Ö-V-E-R-S-K-O-T-T-S-E-N-E-R-G-I idag. Therese såg att han betedde sig konstigt (han har ju haft en ganska seg period innan detta) så hon satt upp efter lektionen och provade att rida lite, hoppa några språng och så.

Hon hade sagt åt mig under lektionens gång att vara mer bestämd mot honom när han bara drog runt varv efter varv efter varje hinder, och då berättade jag att han då helt plötsligt kan börja LYSSNA och då tvärstanna typ, och när hon red så provade hon att vara lite mer bestämd och ta tag i honom när han försökte dra iväg, för att se vad jag menade att han gjorde. Då TVÄRNITADE han och Therese fortsatte då (enligt naturens lagar) i 180 fram. Så hon trillade av, men det gick bra. Hon såg ut att landa mjukt :)

Sen satt hon upp igen och hoppade lite, bland annat två hinder på en båge, och två hinder på en raksträcka med 3 galoppsprång emellan. När han hoppat första hindret försökte han dra iväg och för att han inte skulle springa förbi det andra hindret fick hon ta tag i honom igen (inte lika mycket då) då studsade han på stället men då var ju Therese beredd och de hann vända upp mot andra hindret, det gick bra mot slutet.

Vi har redan dragit ned jättemycket på hans "kraft" som egentligen inte ens är kraftfoder, utan klassas väl som grovfoder precis som hö. Vi ger honom lucernpellets och linfrökaka, båda för att han behöver extra protein till sitt hö som han äter nu. Konstigt att han är så troligt pigg nu helt plötsligt. Han var så LAGOM för några veckor sedan, sedan slog det över ???

Mer tankar om detta i ett eget inlägg, annars kommer jag bara babbla på om ingenting tillslut.

Film från av-travningen kommer :P


Rico - 28/5

Mamma tömkörde Rico en stund. Jag åkte dit en stund på eftermiddagen, direkt efter skolan, och tog in och ryktade honom lite, det regnade ändå ute så gjorde inget att han fick gå in en timme :)


Rico - 27/5

Vi var i Fänninge på dagen sen åkte mamma och pappa till Rico på kvällen och mamma red.
Vandringsdag

Är hemma nu efter en dag vandrandes med klassen i Gamla stan/Stan. Åt på McDonalds och panikade när jag skulle beställa, blev Chicken Nuggets som vanligt. Vågar aldrig pröva något nytt ;)

Hälsade på min 3-5 skola (egentligen hela 0-5 skolan men vi var bara i "slottet" som byggnaden år 3-5 kallas). Min gamla lärare kom ihåg mitt namn efter hela 4 år, och hon undrade om jag fortfarande skrev så mycket som jag gjorde på den tiden (och ritade). Tänkte berätta att jag hade en blogg men jag var rädd att behöva förklara VAD en blogg är för något, och det hade jag inte orken till ;D

Men det är så roligt att mina gamla lärare minns mig på det sättet, inte bara Madeleine Andersson som var en av eleverna. Utan Madeleine Andersson som ÄLSKADE att skriva och teckna ! Hon sa dock att hon inte kände igen mig, inte så konstigt det med tanke på hur mycket jag förändrats. Nu är jag brunhårig och allt ;)


Jag, snart 14 år och Önska, 3 år. Småttingar :P


Sovaaaa

Dagen har varit lång och hektisk, var sjukt trött på eftermiddagen/kvällen och trodde ett tag där att jag inte skulle orka rida lektion. Men jag försökte och jag blev lite mer vaken när jag red. Men Rico var svår idag, han blev stark och det var noll-kontroll efter hindrena. Therese tyckte också han såg konstig ut så hon prövade att rida lite efter lektionen och hon trillade av. Drt gick bra i alla fall, han var pigg Pigg pigg pch studsade i princip på stället mellan hindrena. Skriver mer om det senare, eller tidigare menar jag - imorgon bitti ! Han hoppade fint i alla fall och när jag travade av honom var han avslappnad, skönt att han KAN koppla av.

Vi ska checka analysen på silaget de har i hagen, och i samma veva som han ska vaccineras (inom kort) ska vi även be veterinären kolla hans syn för att utesluta det.

Nu ska jag SOVA ! Godnatt på er.


En häst utan ryttare är alltid en häst, men en ryttare utan häst är bara en människa.

Ett citat som ligger mig tillräckligt varmt om hjärtat, att få en alldeles egen plats i mina headers. Sedan sommaren 2011.

Här är lite länkar till inlägg från den tiden jag bara var människa, det mesta tycker jag är läsvärt. Viktigt för att förstå vad som hände och vad problemet egentligen var, hur vi löste den osv osv. För de som bryr sig.

I dessa inlägg jag länkat berättar jag vad som hänt, lite tankar och ordspråk som hjälpt mig på vägen, hur vi "red in"/"red om" honom samt lite bilder från den tiden. Det var en sommar med både lycka och sorg. Sorg pga uppsittningsproblemet men det var ändå en sådan underbar sommar, obeskrivligt.

http://ricos.blogg.se/2011/june/avramling.html 
http://ricos.blogg.se/2011/june/far-se-helt-enkelt.html 
http://ricos.blogg.se/2011/june/mina-avramlingar-tankar-tidsinstallt.html 
http://ricos.blogg.se/2011/june/mardrom.html 
http://ricos.blogg.se/2011/june/ar-sa-tacksam.html 
http://ricos.blogg.se/2011/june/fel-val.html 
http://ricos.blogg.se/2011/june/rico-266.html 
http://ricos.blogg.se/2011/june/rico-277.html 

http://ricos.blogg.se/2011/july/utkast-juli-10-2011.html - madde berättar hela historien (kortfattat)

http://ricos.blogg.se/2011/july/nytt-hopp.html
http://ricos.blogg.se/2011/july/tank-annorlunda.html 

http://ricos.blogg.se/2011/august/rico-48.html
http://ricos.blogg.se/2011/august/varfor-gor-jag-sahar-egentligen.html
http://ricos.blogg.se/2011/august/dusch.html- gulligt inlägg men har inget med uppsittningen att göra :P
http://ricos.blogg.se/2011/august/hopp.html 
http://ricos.blogg.se/2011/august/rico-118.html 


http://ricos.blogg.se/2011/august/dagarna.html läsFrån ett inlägg några dagar innan uppsittning: "Viljan att lyckas måste vara starkare
än rädslan för att misslyckas. Vi ska klara det, vi ska klara det, vi ska klara det.
Vi måste klara det"

Från uppsittningsdagen:
http://ricos.blogg.se/2011/august/lite-bilder-fran-idag.html 
http://ricos.blogg.se/2011/august/rico-248.html - dagen jag satt upp  

Ett annat inlägg: "Känns så jäkla overkligt, man får en sån där känsla att man gått tillbaka i tiden, känns som att det är våren 2011 igen. Allt är som vanligt, liksom jahapp jag red idag och det gick bra som vanligt - typ så ! Så sjuk känsla, obeskrivlig ! Det känns delvis som att sommaren 2011 aldrig inträffat, att sommarlovet precis ska börja och vi ska åka till fänninge typ."

Mer citat av mig: "Ända fram till den 24 Augusti kunde jag inte tänka mig - föreställa mig - uppe på Rico. Om jag tänkte hur det skulle se ut från mitt håll när jag satt upp på honom med westernsadeln . . . Allt blev liksom bara svart, kunde inte se det framför mig ! Men när jag väl gjorde det kändes det så rätt, även fast jag är ovan med sadeln ! Vet inte vad jag ska säga, helskum känsla !"Jag älskar dig Rico, förstår du HUR MYCKET jag älskar dig ?Favorit i repris


Glömde rotera den här, men visst är han söt när han frustar ? ;)

När solen gick i moln blev bilderna lite mörka ! I alla fall, paraplyträning nu då :)

Framifrån är paraplyet inte så farligt.


Men så fort den kommer bakom hans huvud så är den plötsligt livsfarlig och tänker äta upp honom ! (xD ?)


Men eftersom han behärskar sig och, istället för att fly, står stilla - då tar jag bort "trycket" (det "farliga") för att visa att han gjorde rätt. (Ni skulle sett första gången vi gjorde det här, med en ikeapåse, nu har han ju lärt sig att när något är läskigt ska han stå stilla för då försvinner det. Typ.)


Nästa gånga jag tar upp paraplyet på samma nivå så stod han bara kvar och tittade :D Önskad reaktion alltså.


Från andra sidan var den tydligen ännu farligare ! Men jag bara följde efter . . .


. . . tills han stannade - DÅ tog jag bort paraplyet (kanske en sekund efter bilden togs ?).


Sen gick det bra att röra honom med paraplyet också ! :D


Sen gick vi en liten promenad på volten haha ;) Rico följer som vanligt nyfiket med - med öronen spetsade framåt ! :)


Han tyckte jag var superspännande här, haha ;)


Haha Madde fick lite problem med paraplyet xD Blåste åt fel håll så det vek sig sådär konstigt, gick inte att fälla ihop ens !


. . .


Madde visar paraplyet vem som bestämmer ! (dvs jag trycker ner den rätt mot marken xD)
Undrar vem som skrattade mest ? xD Haha ! ;)


Svar på GAMLA frågor

Hade ju en frågestund förra året och då svarade jag rätt dåligt på alla frågor, liksom oseriöst och lite flabbigt. Dessutom visste jag inte svaren på de flesta frågor ... Tänkte ge er nya svar nu, när jag är lite vettigare i alla fall ;)

Tycker nämligen det var bra frågor som är VÄRDA ett mer ordentligt/mindre flummigt svar :)

Vad är dina långsiktiga mål med Rico? Klasser på tävlingar mm?
Ett långsiktigt mål i hoppning är att KUNNA tävla, för hittills har ju det inte fungerat särskilt bra med uteslutning och vägringar osv osv. Men att kunna tävla på en lättare nivå är helt klart ett långsiktigt mål.
I dressyren vill jag komma längre i utvecklingen, jag vill kunna tävla lätta klasser (LC, LB, LA osv) med godkända resultat.
Jag har också långsiktiga mål i vardagen med Rico, främst vad gäller uppsittning och problemen som uppstått i och med den. Ett långsiktigt mål är att kunna sitta upp själv på honom både från marken och från pall och att han och jag ska vara tryggare vid uppsittning, båda två :)

Kommer du satsa på dressyren också, eller bara på hoppning?
Eftersom hoppningen svajjar lite nu, så har jag absolut planer på att "satsa" i dressyren lite mer :)

Har du någongång ångrat att du inte köpte en riktig "läromästare"? (svara ärligt nu? ;) )
Ehm, njäe. Jag har inte ångrat Rico men ibland önskar jag att han inte var mittemellan ... ibland har jag till och med önskat att han var YNGRE, av den anledningen att det skulle varit bättre om någon annan (vi?) red in honom. Det är ju troligtvis från inridningen i Holland som han blivit så rädd vid uppsittning. Bakskygg är han nog sedan födseln, men jag tror att om den som red in honom hade givit honom mer TID innan de satt upp första gången så hade han nog varit annorlunda vid uppsittning idag, förhoppningsvis bättre då.

Men visst, ibland kan det vara skönt med en läromästare, men vi ville absolut inte ha en väldigt gammal häst utan tanken är ju att vi ska ha kvar Rico livet ut. Det är en anledning att vi köpte en liten storhäst istället för en stor ponny. Jag blir aldrig för gammal för honom ---> ingen anledning att sälja och ingen anledning att ha bråttom in i tävlandet osv. Blir bara bakslag då ;)

Skulle du vilja testa att tävla Western, eller är det bara "en vid sidan av-grej"?
Jag gllar ju inte Westernsadeln så mkt pga stigbyglarna som inte är av säkerhetstyp. Men jag tror inte jag ska tävla i western, utan bara lära mig det för kul skull. Och lära Rico det förståss, det hjälper mycket i hoppningen att ha en häst som är vändbar för skänkeln, eller hur man säger :P

Kommer dina föräldrar tävla Rico något?
Inte såvitt jag vet, de är inte särskilt intresserade av att tävla. Den lilla tid vi har att åka på tävlingar tror jag kommer gå till mig och Rico. Jag tycker ju det är ROLIGT att tävla :)

Kommer ni ställa ut Önska och Yazzi?
Vi ställde ut dem i yngre dagar, men i nuläget har vi inte tid med det. Men det kanske kommer hända någon enstaka gång till. Yazzi är ju väldigt omtyckt av domarna - Önska däremot är för liten, har för lite päls och för kort svans och ogillar att vara i centrum bland folk och hundar så hon är ingen utställningshund (även om JAG tycker hon är världens finaste <3).Vilka är dina favoritbloggar?
I nuläget har jag flera favoritbloggar, men Johanna Grants blogg är ju mer än bäst. Det är den jag läser mest/ofta. Sen älskar jag att läsa mina kompisars bloggar, ni vet vilka ni är :P Farsta-Ridskola-Bloggare samt Enlidenbloggare är också bra.

Rosanna Zimdahls blogg är också awesome, men i nuläget läser jag en massa bloggar som jag ibland inte ens minns namnet på hehe ;) Läser de som finns på Fb's sida Hästbloggare tex. Mkt bra bloggar, gå gärna med där :)

Hur ser du dig själv om 10 år?
Detta är en VILD gissning ... Boendes en bit ut på landet, men inte alltför långt ut i ingenstans. Kanske i ett eget hus på samma gård som mina föräldrar. Med eget stall och bra ridvägar, stora fina hagar osv osv. Rico ska då vara 17-18 år och i världens bästa skick. Då ska jag nog ha flera hästar, och mina föräldrar skulle nog också ha fler hästar då skulle jag tro. Jag ska ha ett bra jobb, troligtvis jobba hemifrån för att kunna ha flexibla arbetsdagar, kunna rida på tex förmiddagen ibland osv. Men vem vet ? Tio år är LÅNG tid, mycket kan hända på tio år ! :s

Vad vill du gå för gymnasium?
Denna fråga ställdes ju för ett år sedan, då var jag livrädd och hade inte en blekaste aning. Men nu har jag ju valt gymnasium och allt och ska gå i ett gymnasium (om jag kommer in!) som ligger 15 min ca med buss hemifrån mig. Troligtvis Ekonomilinjen med inriktning Ekonomi eller företagande typ.

Kan du visa bild på Rico i remontnosgrimma :D
Ursäkta för hemsk bild, hade ingen på bara Rico + svarta tränset med remont.


Har du haft någon häst innan Rico?
Nope, ingen egen häst. Men vi har haft sommarhäst + medryttarhäst + skötarhäst på ridskolan, och jag var påväg att börja hyra häst på ridskolan innan vi köpte Rico.

Hur högt brukar ni tävla? :)
I nuläget tävlar vi inte alls, men i dressyr vill vi starta lättare klasser, LC, LB nånting. Likadant i hoppning, men där tar vi det i ett lugnare tempo tills allt ordnat upp sig och jag vet hur jag ska rida "nya Rico" :)Okej, need some help here

Här är mitt nuvarande utkast på talet (som tyvärr ska hållas imorgon ... så är liiite brådis men ni är sådana nattugglor hehe om man jämför med mig)

OBS faktan på mitten om ridsportgrenarna är inte så viktigt för ER att läsa, jag ska hålla talet för de som inte vet vad ridsport är ens :P

(det jag behöver hjälp med är
1. Hur ska jag knyta ihop början och slutet på ett bättre sätt ?
2. Mitt tal är egentligen nästan 2 minuter för långt - Hur ska jag förkorta det och vad ska jag ta bort ?
3. Är faktan OK ?
4. Behöver tips på bättre exempel i början + slutet, mina sög lite ... 
5. Övrig respons på innehållet !? <3 )

Vore alldeles fantastiskt awesome om ni kunde hjälpa mig, jag är ute i sista minuten och skulle behöva lite sista respons (hjälp) inför imorgon. VILL VILL VILL ha mvg i Svenska för det har min lärare sagt i 3 år nu att jag KAN få om jag kämpar lite ... hehe :S Tror detta är bland det sista vi får betygsatt - NERVÖS .

" Om jag säger HÄST eller HÄSTSPORT, vad ser du då framför dig ? Ser du Rolf-Göran Bengtsson ta EM guld i Madrid i Spanien, eller ser du en travhäst som går i mål i ett V75-lopp ? Ser du en häst som du träffat som liten ? Ser du en häst som gör allt jobb och en ryttare som bara sitter där ?
   Eller, tänker du att; vadå ? Det är ju ingen sport ?

Jag ska berätta för er om en sport som ligger mig VARMT om hjärtat. Nämligen HÄSTSPORTEN.
Jag vill informera er om vad Hästsporten har för olika grenar och discipliner, vad hästen betyder för ryttaren och tvärt om.

HÄSTSPORT är ett samlingsnamn för flera olika sorters sport med häst.
ORDET HÄSTSPORT kan liknas med ordet BOLLSPORT. Likväl som det finns flera olika bollsporter finns det även fler olika hästsporter.

Det finns TRAVSPORT, GALOPPSPORT och RIDSPORT. Den sistnämda är den jag tänker berätta mer om, det är den största och bredaste av dessa hästsporter. Det är även den jag har mest erfarenhet av och kunskap om.

De grenar som finns inom RIDSPORT är:
BANHOPPNING: En spännande ridsportsgren som är relativt lätt att förstå. Det är den grenen som är mest populär och har flest antal utövare. Man ska, oftast på tid, ta sig över flera hinder i en bestämd ordning på en bana. Hindrena i banhoppning är rivbara av säkerhetsskäl. Det ekipage som har minst fel och kortast tid vinner.
DRESSYR: Det kan man kalla hästarnas balett. Man ska utföra ett bestämt rörelseprogram så bra som möjligt. Allt poängsätts av domare. Ekipaget med högst poäng vinner.
FÄLTTÄVLAN: Det är den tuffaste och mest riskfyllda av ridsportsgrenarna. Man ska genomföra 3 delmoment - DRESSYRPROV - BANHOPPNINGSPROV - och UTHÅLLIGHETSPROV. Uthållighetsprovet är det som gör Fälttävlan så riskfyllt. Man ska då hoppa naturhinder i terrängen, dvs skog och mark, hindrena är fasta och och går inte att riva.
Det är i denna grenen som flest dödsolyckor och svåra skador uppstår, just för att hindrena inte går att riva och då kan häst och ryttare gå omkull vid rivning, istället för att en bom trillar ned.
DISTANS: Är ett annat sorts uthållighetsprov, utan hinder, som kan sträcka sig över flera flera mil.
KÖRNING: Påminner om Fälttävlan med sina 3 delmoment. Istället för en ryttare på ryggen har hästen en vagn bakom sig. De tre delmomenten är MARATON, DRESSYR och PRECISION.
VOLTIGE: En avancerad gymnastik som görs på hästryggen.
HÄSTBOLLSPORTER: Horseball, ungefär som basket OCH Hästpolo, båda är lagsporter.
WESTERNRIDNING: Är en slags ridteknik där häst och människa samarbetar avslappnat och på bådas villkor.
Det finns många grenar inom westernridning som man kan välja på.
Några kända exempel:
Barrel Race - Man ska runda tunnor på tid.
Trail - En form av lydnadsbana som poängsätts av domare.
Pleasure - Westernridningens dressyr. Man utför ungefär samma rörelser men på slapp/lång tygel och med ett annat ridsätt.
Team Sorting - En laggren med två ekipage i varje lag. Laget ska tillsammans sortera och flytta djur (boskap) i nummerordning från en fålla till en annan.

   ½ Miljon Svenskar rider för Motion eller Tävling.
   Ridsporten är en av väldigt få OS-grenar där män och kvinnor tävlar på samma villkor.
   Det är även DEN ENDA OS-gren där ett djur ingår som deltagare.

I Ridsporten är häst och ryttare PARTNERS, de är medspelare och tränar och tävlar tillsammans.
Den relation DU har till din danspartner eller ditt fotbollslag är nästan densamma som relationen ryttaren har till sin häst, och tvärt om.
Skillnaden kan vara att det är många som till exempel har egna hästar, och då blir ju hästen till ett husdjur - en familjemedlem.

Det finns så många sätt att utöva sporten så jag skulle säga att det här är en väldigt bred sport. Det finns något för ALLA. Jag har ändå bara nämt en del av alla sportens grenar, och inte hittils sagt någonting om rodeo, tjurfäktning och engelsk rävjakt. Dessa är bra exempel på hästsporter som har en begränsad kulturgeografisk utbredning, de finns inte i Sverige.

Så, om jag nu frågar dig igen ... (och så ska jag knyta ihop det med början ...) "

Guld värt för lite tips och åsikter kring denna, ni har hela idag + en stund imorgon på er, jag skriver det slutgiltiga manuset imorgon bitti/förmiddag. Vad bör tas bort ? Vad bör läggas till ? Alla som hjälper får NÅGOT tillbaka av mig.


Jag saknar Rico.

I eftermiddag/kväll åker vi hem till Stockholm och sen vidare till Rico och göra något med honom, rida eller tömköra men han ska INTE stå/vila för det gjorde han igår :P Och mocka och fixa i stallet också, förstås. Förhoppningsvis hinner jag knäppa några bilder, det är tråkigt att lägga upp samma gamla bilder varje dag ;)
För övrigt ska jag skriva mitt tal som jag helt glömt bort (jag ska hålla talet imorgon och vi ska i princip kunna manuset utantill ... skoj). Tur att det är om ett ämne jag brinner för, nämligen ridsport ;) Annars skulle jag nog aldrig tagit tag i detta !

Ska äta lite lunch nu och sen vet jag inte exakt när vi ska hem men hellre för tidigt än för sent så vi slipper stressa i stallet i alla fall :) Inte kul att stå där med en halvmockad box fem minuter innan kvällsfodring ;)Ska också flika in att jag tycker han har blivit riktigt fin i kroppen, på bilden ovan är han rufsig och tufsig och inte fullt lika musklad för det var fortfarande vinter då,
men jag ska ta en ny uppställd bild på honom så snart jag kan och så kan man ju kanske se skillnad från den första uppställda bilden vi tog på honom i Oktober 2010 :P

Här är de första bilderna vi tog när han precis kommit hem :) Ej i ordning dock.

-

Dessa var bilder till sadelprovaren som vi tog när han precis kommit hem :)


Ny layout TDB

När jag gick in på tävlingsdatabasen nu i förmiddags såg jag att de hade gjort om HELT i layouten, tycker det är bra att man får "välja" om man vill ha kvar den gamla eller köra vidare på den nya. Jag tycker den nya verkar helt okej så jag kör på den ;D Nu kan man tydligen söka inte bara tävlingar, utan ponnymätning, funktionärer och tränare. Riktigt praktiskt :)

Man kan även sålla bland bedömningar/klasser mm i sökningen. 

Kikar på dressyrtävlingar, hopptävling är ju inte aktuellt inom den närmsta framtiden men dressyr kan vi nog allt komma ut på ;) Så han kan komma ut lite mer i olika miljöer, det skadar ju inte liksom :P


Bloggtips

Här är två bloggtips, klicka på bilderna för att komma till respektive blogg.


Båda rider på Farsta ridskola och hyr häst där, jag skulle varit "en av dem" vid detta laget om inte vi hittat Rico <3 ;) Stod på kö att hyra häst på Farsta när vi istället bestämde oss för att köpa egen häst :)


Rico - 26/5

Rico fick stå/vila idag. Ryktade honom bara och gick ut tio minuter och betade honom lite på ängen.

Rico - 25/5

Mamma red ut på Rico och pappa lånade en D-ponny i stallet.


Icke hästrelaterad photoshoot #2

Eftersom jag inte varit hos Rico idag ännu så bjuder jag på lite nytagna bilder från badet imorse, på vovvarna mest :)


Icke hästrelaterad photoshoot
Vad tycker ni ? :P


Dagen

Började dagen idag med att åka till stallet tidigt, kl 8 på morgonen. Fixade i stallet, ryktade honom skinande ren och gick ut tio minuter och lät honom beta lite på ängen mittemot stallet. Han är en sådan där häst som älskar att bli ryktad, han är inte kittlig tex under magen och han bara står snällt med fötterna innanför boxdörren och huvet utanför och tittar :) Han blir så avslappnad och njuter verkligen, dessutom blir han ju ren också ;)

Knäppte några supersnabba bilder när jag släppte ut honom i hagen :) Han fick gå ut först av alla idag, för jag tog ut honom direkt från betandet, tog med Zebb också i samma veva så han inte behövde stå själv ute :) 

 


Sen åkte vi hem och hämtade väskor och sen vidare till Fänninge som ligger utanför Örebro :) Har inte gjort något vettigt alls idag, har mest legat ute och solat och fotat lite, ätit massor.

Grillade marsmallows efter maten - supergott men jag var redan alldeles för mätt ;)


anderssonmadde @ instagram

Ibland har jag en bra humor, men bara ibland.

Bild går inte att ladda upp här pga att appen krånglar men den finns på instagram för er som är med där :)


---
Nu kommer det vara mycket grönare och finare där också ! Kameran ska med nu i helgen, här ska fotas massa ! :D


Fänninge

Imorgon bär det av tidigt tidigt tidigt till stallet för att mocka och fixa och tömköra. Sen rullar vi vidare till Fänninge som är vårt landställe i Örebro. Var nästan ett helt år sedan jag var där, kommer bli underbart att åka dit ! Vi sover över där och åker tillbaka till Sthlm på kvällen och fixar Rico, förhoppningsvis rider lite också så han slipper "stå" i två dagar i rad.

Detta betyder ingen dressyr för Therese, men det är inte hela världen att missa en gång ändå :) Värt att åka till Fänninge, kommer fota massa där + skriva mitt tal som jag ännu inte gjort ... :$


Rico i Fänninge förra sommaren :)Två bilder

Först, en bild jag lovade er för ungefär 80 år sedan, nämligen en bild på hans "nya" hönät (desvärre är det inte så nytt längre ...) ;)


Det vita stora är det "nya" :P Finns en liknande variant på hööks numera, vi visste inte det när vi beställde vår dock :)Och sen, tänkte jag visa en liten bild från igår när jag var på hööks :D Jag hittade min nästa hjälm där, snart dags att byta med tanke på hur många gånger jag ramlat PÅ huvudet men min nuvarande hjälm ... En billigare lamicell, den jag har nu är snäppet dyrare men jag har också hört att dessa är skönare :) Blir isåfall en svart/marin för det passar till mer än de andra färgerna som de hade att välja på. Om den bruna hade varit en finare brun (tabaccofärgat, som Ricos bruna utrustning, eller mörkbrun) så hade det blivit en sån :)Älskar att lamicells hjälmar är ställbara ! :) Då kan man göra den lösare efter ett ridpass så man får in luft utan att behöva visa alla hur svettig man är under (a) Awesome ;)


Lyckotal

Jag trodde det skulle gå åt skogen igår på lektionen, för jag var på så dåligt humör för att Rico fjantade sig när vi skrittade/travade fram ute. Han stannade och tittade på saker (alltså han frös till IS och vägrade gå när han såg något som hade potensial att kunna äta upp honom ... ) och backade ner i dikena och "låtsaskissade" ... Han har börjat utnyttja det faktum att vi gärna vill att han kissar innan lektioner och så, annars bara stannar han och fjantar sig och han vill allra allra helst kissa i gräset, men han har börjat att lura oss ... eller så har han problem med att kissa eftersom han kissar ungefär var tredje gång han håller på sådär ... ? Men det är ju mera vanligt för äldre valacker. Unga valacker kan säkert också ha problem men det är inget vanligt ...

En sak jag tjatat om några gånger tidigare, är att talet 24 troligtvis för med sig någon slags tur till mig. Många bra ridpass var den 24 i nån månad eller tex 2/4.

24 Maj för-länge-sen - Min allra första tävling utanför Farsta Ridskola, på min kompis ponny. 50cm har jag för mig att det var. I Örebro. Clearround.

2/4 2011 - Min och Ricos första Pay & Jump 70cm och 80cm Balingsta -clear round på ena, andra glömde jag bort vägen xD

24 Augusti 2011 - Första gången efter sommaren som jag satt uppe på Rico igen <3 !

24 September 2011 - Tävling Enliden, två klasser. Clearround 90cm (LD) och KM klass 90cm (LD). Kom 2:a i KM och var felfri i clearrounden :D

24 Maj 2012 - Dressyr helt amazing pass med bästa Rico <3Övriga braiga händelser är 24/5 2011 som var en privat hopplektion som gick bra, 24/4 2011 som var en pay & jump på Enliden som gick bra, 24/3 2011 som var en barbackaritt som var mysig, 24/1 2011 där jag fick tömköra Rico första gången (tömköra någon häst alls för första gången :)HAR DU NÅGOT TURNUMMER/TURDATUM ? :]Rico - 24/5

Ett helt amazing ridpass för Kicki. Dressyr stod på schemat och DRESSYR blev det verkligen ! Hon såg direkt att han gärna ville gå i en högre form som då var spändare, så jag gick på volt runt henne i skritt och trav och höll bara i inner tygel och jobbade med samsidiga hjälper, dvs inner tygel och inner skänkel. Efter lite kämpande slappnade han av och gick i en lägre, rundare form. Då kunde jag fiska upp yttertygeln och sen rullade det på.

Det är sådana här pass man vill ha film och foto ifrån, jag fick "rida för hela slanten" de första tio-femton minuterna men sen bara lossnade han och vad jag vet har han ALDRIG gått på det sättet förut, vi fick jättemycket beröm och jag hade en jättebra känsla ! Så fort Rico hamnade rätt så hamnade jag rätt också, min sits blev bättre och han fick ett sånt steg ï traven, helt otroligt. Är mållös.

Om jag rider fler Kickilektioner så ska jag absolut se till att någon filmar eller fotar ! Inga fler halvdana gamla bilder, hehe :)Hööks

Tiden räckte inte till igår, kom hem sent och orkade inte annat än sätta på datorn och sedan stänga av den.

Jag var och handlade igår :D Tog bussen direkt från skolan till kungens kurva, köpte lite grejor och åkte sen hem via McDonalds :P


De här ridbyxorna provade jag ! De var jättesköna och satt jättebra, de flesta av mina ridbyxor hemma är för stora i midjan, med en tröja över ser man nästan gravid ut xD De bara står rakt ut :O Men dessa var helt perfekta, och jättesköna med lycra i benet ! Fanns i stl 34 i svart och de skulle jag köpt om inte mamma hade stoppat mig med sms ... Behöver verkligen ett par ridbyxor och det är sällan jag hittar några fina som passar mig + finns i rätt färg och storlek ... Så om ni åker till hööks någon dag, KÖP INTE DESSA RIDBYXOR I SVART STL 34 xD Jag kommer tillbaka och köper dem när jag har råd ...

Nåväl, köpte lite grejer ändå
En ny ryktborste i naturmaterial (får och ger bara stötar av dessa billiga syntetborstar)

En lös nosrem i brunt läder, dock i stl full så vi får ta massa extrahål ...
(Ingen bild) 

Ryktskrapa med trähandtag

Seamless Boxertrosor :D"Hejdå ridsår" stod det i en recension haha ;D

Och ett lypsyl från effol som jag hittade i kassan :)


Hemma nu

Har varit ute på äventyr idag, först i skolan, "slutade" 10 men stannade kvar av ingen anledning alls till 13, åkte till hööks och handlade lite - dock inga ridbyxor :/ - åt en snabbis på McDonalds och åkte hem, bytte om snabbt som satan och åkte vidare till stallet, red och så sen hem.

Kommer mer info sen, han var superfin ! Värsta dressyrponnyn ! Grand Prix nästa ?! xD ;)
Dressyr

Idag är det dressyrträning för Kicki på kvällen ! Vet inte exakt vilken tid jag ska rida, det bör nog kollas upp ^^ Men jag satsar på en bra känsla och så ska jag tänka lite extra på mina sitsfel och försöka åtgärda dem :)


Bild från när vi övade inför programridningen :) Kanske matchar jag såhär fint idag med ? Alternativt kanske jag hinner till Hööks en snabbis innan och köpa ett par vita lindor ? :D Fast ingen vidare idé om ingen ändå kan fota ... ?

Håll tummarna !


Failbilder eller något liknande

Här är lite bilder som är tagna vid fel ögonblick :) Failbilder kallar vissa det, men detta är inte så failat egentligen, fail är väl mer om man typ har en avramling på bild eller en nästan-avramling eller ett konstigt bocksprång eller så :P Men här är ögonblicksbilder i alla fall, som inte gör någon av oss helt rättvisa :P

Här försökte han precis dra mig ur sadeln och äta gräs xD


Hej stolsits


Heeeej stolsits xD


En nästan-galoppfattning som blev till slängtrav


Ehm vet inte vad jag eller han håller på med


"Fina" bilder finns här.  
Jag har busat ;)

Jag trodde min kära vän Alice fortfarande hade bloggpaus/inte uppdaterade men så var inte fallet så nu har jag kommenterat varje inlägg som jag missat ... blev en del ^^ Hoppas hon blir glad och inte arg (a) Var nästan hela mars' alla inlägg :P

Tihih ;D

Någon mer som vill ha kommentarer när jag ändå är igång ??? ;D
hihi :P


Att övervinna en rädslaMod brukar man säga är att våga göra något man är rädd för, våga övervinna en rädsla. 

Det är skillnad på rädsla och vardags-fobier. Man kan ha en sjuklig fobi, som tex att man är livrädd för brandbilar (vilket då är väääldigt sällsynt). Men det jag kallar vardags-fobier är en helt annan sak. Jag har vardagsfobier som att jag blir väldigt nojjig och går runt på tå och tänder alla lampor när det är mörkt osv - jag är mörkrädd med andra ord. Det var ett exempel.

Att övervinna en RÄDSLA är bland det svåraste som finns, rent psykiskt. Jag HAR gjort det så jag VET att det går.
Jag övervann min rädsla att sitta upp på Rico, och man kan väl säga att även han övervann sin. Vi var båda rädda, för varandra, för situationen, för konsekvenserna. Rico blev REDO tidigare än mig, men när han var redo sa den del av mig NEJ. Den delen av mig hindrade mig från att rent fysiskt ta mig upp på hästen. Minnet av när han drog satt för djupt.

Tänk dig själv, när en del av dig säger JA och längtar DIT, och samtidigt en del av dig säger NEJ och hindrar dig från att ta dig DIT. Det är DÅ det är svårt att övervinna sin rädsla. När en tvekan uppstår som bara växer sig större för varje dag. Det tog ju en hel sommar för oss att få bukt med det här problemet, den sommaren fick det här minnet på sig att FÄSTA sig, klamra sig fast och bli starkare.

När jag försökte sitta upp dagen efter han hade dragit i början av sommaren 2011, så bara trampade han omkring NERVÖST och började backa, snurra osv osv så fort jag lyfte benet mot stigbygeln. Om jag hoppade efter han på ett ben så blev han rädd, men om jag tog bort foten när han flyttade sig så skulle han ju fått sin "belöning" dvs att det som var läskigt försvann när han flyttade sig ifrån det. Så vad jag än gjorde blev det fel. Efter kanske 40-50 minuters tjaffsande stod han still, jag kunde sätta foten i stigbygeln och troligtvis också sitta upp. Men en DEL av mig gjorde det omöjligt, det var den osäkra delen som sa nej. Den delen som var rädd och inte vågade.
   Det är den mest besegrade känslan av alla, känslan man får när man inte VÅGAR ta steget, när man inte vågar övervinna den rädslan man har. Särskilt när en del av mig VILL det så gärna. Men den där andra delen säger nej, kopplar ifrån hjärnan med musklerna och man blir som förlamad. Det bara GÅR inte att ta steget upp.

Alla rädslor behöver inte övervinnas, man FÅR vara rädd för en eller flera saker, det är mänskligt. Om du är rädd för att åka berg- och dalbana så kanske det inte är hela världen, det är inte alls detsamma som för en ryttare att rida för du har inget BEHOV av att åka berg- och dalbana. Troligtvis VILL du inte heller åka berg- och dalbana om du nu är rädd för det, men med ridning är det oftast annorlunda. Man saknar att rida så fort man slutar med det, man längtar tillbaka till minnena på hästryggen. Men är man rädd måste man ta i sig i kragen och VÅGA, annars kanske man går miste om alla dessa roliga tider man kommer få med sin häst. Det är mycket lättare sagt än gjort, det vet jag. Men jag skulle behövt lite peptalk under min tid. Då hade den delen av mig som sagt NEJ varit mycket mindre och då hade det inte varit lika svårt.

Förhoppningsvis ger detta någon nytta för NÅGON. Alla rädslor KAN övervinnas, det är bara en fråga om tid - och vilja. Viljan att lyckas måste vara större än rädslan att misslyckas.
Nya skor

Idag ska Rico skos ! Mamma rider ut en sväng före eller efter, före om hon hinner för efter skoning brukar han ibland bli lite öm och då går det bara att skritta lite. Man märkte att de var slitna igår för han halkade ut genom stallgången :o Jag typ, Rico TA DET LUGNT ! för jag trodde att han sprang ut men han gick helt lugnt xD

Nåväl, han kommer nog bli glad med nya dojjor och allt ;D

Ska kanske åka till Rico ikväll med moppen men ska göra lite eget skolarbete som jag skulle gjort i eftermiddags men åkte och handlade istället när jag ändå var i stan :P Är så krångligt att åka dit hemifrån mig då passade på :)

Imorgon taggar jag galet, ska rida för Kicki vilket jag inte gjort på väldigt länge. Inte med Rico i alla fall :) Nu när vi utvecklats så i dressyren ska det bli kul att se hur fint han kan gå på hennes lektion :) Han brukade alltid gå som allra bäst i slutet av en Kickiträning ;DShoppiloppat

Kläder är DYRT. Hade hellre lagt pengarna på saker till Rico men jag var i ganska akut behov av shorts, solglasögon och någon form av tröja/linne/topp. Jag har ett par mjukisshorts som jag har hemma men de kan jag inte ha i skolan, de ser förskräckliga ut ^^ Och så har jag ett par home-made avklippta gamla jeans som var mina första "stuprörsjeans" (gaaamla), fast nu utan ben ;) De har också lila målarfärg på baken vilket inte är det finaste som finns -.- :P

Nåväl ...
Köpte Nagellack, Gammelrosa shorts som var fina men satt inte HELT perfekt, Blå/Turkosa shorts som var världens skönaste och satt jättebra, Ett par billiga solglasögon, örhängen som jag kanske måste lämna tillbaka/byta och ett basic svart linne.

Påväg hem när jag hade inga pengar kvar, såg jag jättemycket fina kläder i skyltfönstrena i affärer jag inte hunnit gå in i ... That sucks ;) Får vänta en månad, typ ;)
Men tja

Han nosade på marken och det är troligtvis ett brunstande sto som har varit där xD Han stod i flera flera minuter och flemade, och sen när vi gick in flemade han hela vägen in i stallet också haha :P Så söt, sällan man ser honom flema sådär :P

Fick sålla bort massa bilder för han stod sådär så länge så jag fotade jättemycket :) Dessa var de finaste, eller fulaste, eller vad man säger ;)


Rico - 22/5

Idag red vi dressyr på hoppängen ! Skrittade först runt och kikade så det inte var några gropar eller skräpgrejer (man ser ju i bakgrunden på bilderna att det är en del "hinder" runt omkring, typ en tunna och småstockar osv osv. Ser skräpigt ut för "bommarna" ligger ju inte ens uppe, det ligger saker lite överallt, förutom där jag red hehe.

Tog sen trav med både lättridning och nedsittning, i traven var han finast tycker jag. Men jag fick stolsits när jag satt ner -.- Nåväl, sållade bort de bilderna för de blev inte så fina xD

Sen galopp en stund men det voltspåret jag tyckte var OK var lite litet så han fick gå väldigt samlat vilket han inte ville, han villa rejsa på lite snabbare. Han fick gå i lite ökad galopp på en raksträcka som var fin då blev han nöjd :)

Han var väldigt positiv idag och villig att arbeta, men min sits var åt helvete för jag hade fullt upp att hela tiden kolla vart som gick bra att rida, hålla mig på det OKEJ:a voltspåret osv osv. Hela ängen var inte så fin, det fanns lite gropar på vissa delar.

Han var duktig i alla fall, skötte sig väldigt bra för att vara första dressyrpasset ute, självständigt och utan hjälp av instruktör :)

Bilder finns här: http://ricos.blogg.se/2012/may/dressyr-pa-angen-225-2012.html 


Småbloggarna får en chans !

Haha mejlet jag fick var ingen big deal egentligen, ville bara göra er lite nyfikna :) Jag mejlade och frågade horsespot för ganska länge sen om de även hade för "mindre" bloggar och de hade det inte och så får man en tid senare respons för det. Antar att det är fler som tjatat hihi :D Nadja sa: Även jag har fått det mailet, om att dom ska starta en ny bloggportal för mindre bloggar och rekrytera därifrån.

Vilket jag också har förstått hihi :P

Tycker det är bra av dem just för att det finns så många "mindre" hästbloggar som också vill vara med eller hur man säger :) De har en gräns på 1500 läsare om dagen vilket är MYCKET. Inte många som når ända dit ;) Jag tycker det är super att de fixar en ny bloggportal för oss lite mindre :D

AWESOME med andra ord. Småbloggarna får en chans (y).


Dressyr på ängen 22/5 2012

Idag tränade jag dressyr, det var po-ängen x'D ... (pinsam tystnad)

Ursäkta för att jag är så oseriös, är lite lagom trött sådär och jag har inte photoshop på mammas dator så fick bli oredigerade bilder :) Hade på auto så ljuset blev lite knäppt ibland men inget att grina över :) Det blev en del ganska fina bilder i alla fall :DNi får döma hur mycket ni vill det är upp till var och en av er, det finns inte EN ENDA bild som gör både häst och ryttare rättvisa :)

Men ni ska veta att jag analyserar dessa bilder värre än riktiga haters, jag letar fel i mig själv och hittar en massa också. Så ge gärna lite tips och så om ni ser något tokigt men jag är medveten om alla fel jag gör, hur innerhanden går för långt bak och jag sitter som en sopsäck så säg inget som inte är menat gott :) Tack :)
Tihihihi :)
DÅTID ~ För ett år sedan

En film från en hoppträning för EXAKT på dagen för ett år sedan. 22/5-11 !

Eftersom vi nu befinner oss i en svacka i hoppningen så kanske det inte är så mycket att jämföra med egentligen men även om det inte syns lika bra på film så vet jag att vi utvecklats något otroligt. Efter att Rico började vägra fick jag sluta lata mig och BÖRJA RIDA på riktigt, jag fick rida honom varje galoppsprång fram till hindret tills den dag han fick tillbaka hoppsuget

För ett år sedan var han inte heller stark i bakdelen så han kunde knappt vända så fick göra volt mellan hindrena. Nu vänder han på en femöring, PÅ BAKDELEN. DÅ hade han inte heller något vidare tryck i galoppen och det tycker jag han har nu :)

Och sen tycker jag att min sits har blivit bättre, inte lika framåtlutande i överlivet. Och ni kanske fortfarande tycker att min sits är lite hursomhelst men jag tycker den har utvecklats sedan ett år tillbaka i alla fall ;) Den har ju varit värre om man säger så :P

Synd att jag inte har så mycket filmer i dressyren att jämföra med ... Men DÄR har det också hänt mycket det senaste året :)Kan lägga upp en NU-film också sen, men eftersom det blir dressyr idag är det ju lite tokigt om jag skulle jämföra en dressyrfilm och hoppfilm :) Blir ju inte detsamma :P

Peppa mig gärna inför nästa hoppträning hehe ...


Maaaaat

Dressyr med foto idag ! :D

Idag är planen så att jag ska rida ut en sväng, och pappa följer med med kameran (och kanske en hund också?). Nu när det är så torrt och fint ute så tänkte jag passa på att rida ut på ängarna lite, tänkte nog ta hoppängen som ligger vid dagiset och rida lite dressyr där, alternativt ängarna mittemot stallet men jag kan tänka mig att de kan vara rätt knöliga efter geggperioden som varit. Folk (inklusive jag tyvärr) har ju ridit där även fast det var geggigt och det är ju inget kul när geggan torkar sen. Men tror det finns några fina partier :)

Så dressyr ute blir det idag, med andra ord. Ska ställa in kameran alternativt sätta på helt autoläge, så pappa bara behöver klicka på knappen hehe :) Jag tror och hoppas att Rico kommer han rätt bra bjudning ute, vilket i sin tur kan ge väldigt fin form på honom om han har mycket egen motor :D

Har inga bilder när jag rider ute så är nog på tiden att vi tar några ;D Kan bli tråk med voltbilder ibland om de inte är vääääldigt fina ;)
Rico - 21/5

Mamma red.

Planering denna veckan

Denna veckan ser inte ut som de andra veckorna, normalt sett rider jag lektion tisdagar och söndagar och ibland vissa onsdagar. Mamma rider för Kicki på Torsdagar, resten av dagarna är uteritter. 

Annars ingenting ... denna"vecka" börjar visst idag eftersom måndagen redan varit hehe ...

Tisdag: Uteritt/Dressyr ute (Jag rider)
Onsdag: Rico skos, mamma rider ut
Torsdag: Dressyrlektion för Kicki (Jag rider)
Fredag: Mamma rider tror jag
Lördag: Tömkörning el liknande på morgonen, sen iväg till Fänninge !!! :D
Söndag: Fänninge, sen rida eller göra något annat på kvällen.


För övrigt ska jag åka och handla någon dag - behöver kläder och lite hästsaker ! Och sen ska jag rent allmänt jobba på talet och läsa ut en engelskabok + göra uppgifter till den. Vi har ju temaveckor så slutar 14 !!!!!! varje dag, dock går inte någon buss hem till mig förrän halv 3 ändå. Om det är fint väder kan jag väl gå men det ÄR långt.

Idag (Tisdag) ska jag iväg till lite ängar, troligtvis hoppängen fast jag ska inte hoppa hehe :) Blir dressyr ute, ska matcha lite fint om jag hinner och pappa följer med och fotar :D Ska bli strålande sol hela kvällen, WIE ! :D

Nya bilder till headern kanske ??? ;)

Säg gärna till om ni vill att jag ska ha någon speciell outfit, har ju marinblått, rött, grönt som matchar :)

Grön scapa outfit tex, men kanske tar röd med röda benskydd eller blå med lindor ... får se :)

Kvalitet/Kvantitet ?


Det finns bloggar som uppdaterar så många gånger om dagen de bara kan, vissa skräpinlägg och vissa väldigt läsvärda, och så finns det bloggar som uppdaterar mer sällan men mer välskrivet och bättre inlägg helt enkelt.

Vad tycker NI är bäst ? Kvalitet på de få inlägg som läggs upp eller Kvantitet att man skriver mycket och ofta ?

Jag tycker det är roligt med mycket uppdatering, det finns ju nästan inget värre (hehe) än att gå in på sin favoritblogg och se att hon/han inte uppdaterat sedan man gick in sist ;)
   Men när man bara skriver för skrivandets skull (vilket jag tycker att jag ibland gör, självklart omedvetet) och uppdaterar med en massa skräpinlägg utan mening - då är det mindre bra.

Jag följer bloggar som både uppdaterar 9-10 gånger om dagen och 2-3 gånger om dagen. Alla bloggar är ju unika och man kan ju gilla de oavsett uppdatering, eller hur man ska säga det :)

Jag vill i varje fall veta hur JAG ska göra, med andra ord VAD NI VILL att jag ska göra.

Rösta nedan eller i kommentarerna om ni vill motivera ert svar också :)

Mål

Nu när hoppningen svajjat lite så tänker jag ta det sakta där men kämpa på lite i dressyren istället ! På torsdag ska jag rida dressyr för Kicki vilket förhoppningsvis kommer bli awesome, länge sen jag red för Kicki med Rico :)
Mål för hoppningen inom den närmsta framtiden är att hitta tillbaka och hitta en ridning som passar den Rico som blivit nu. Han var så konstig de två senaste gångerna ... Ska prova att hoppa med lite olika bett också för att se om något annat passar bättre :)

Mål för dressyren också inom en snar framtid, är att rida några programridningar och eventuellt starta en lättare klass dressyrtävling, nu när vi är såpass stadiga i dressyren.

Följ mig gärna :)

Madde & Rico - En blogg om mig, mitt liv, och min väldigt speciella häst !

At blogkeen :P

Svar på frågor

Brukar ni rida i westernsadel? Såna sadlar är så fina :)
Svar: Jag rider inte mycket i westernsadeln för de har ENORMA icke-säkerhetsstigbyglar och jag rider INTE utan säkerhetsstigbyglar, särskilt inte på Rico (inte för att särbehandla honom men han skulle troligtvis få spelet om jag hängde efter honom = inte bra). Och jag har inga stora cowboyboots med bra klack utan bara mina ridstövlar och platta små jodhpurs.
Jag tycker hans sadel är jättefin men jag rider helst inte med den själv pga stigbyglarna ... möjligt att jag kan rida utan stigbyglar men de går ju inte att plocka av så då är de bara ivägen ... :) Men min mamma och pappa rider med westernsadeln.

Här rider jag med westernsadeln (andra gången jag satt på honom efter sommaren), ser ni hur små mina fötter är ??? Och jäääättestora stigbyglar ! :O


Söt häst på headern! ;)
Har den sådär lockig pannlugg eller är det bara på bilden?
Super gulligt :)
Svar: Tack ! Han har inte så lockig pannlugg egentligen, tror han hade haft knopp i pannan alldeles innan :P Men han har väl samma slags hårtyp som mig, den verkar inte kunna bestämma sig. Vissa dagar är den fluffig och lite smålockig som en ponnys och andra dagar är den lite mer storhästaktig, alltså inte så fluffig och lockig ;)

Här är en vardagsbild på honom, såhär "brukar" hans pannlugg och man se ut :) Oftast.


Svartlila (igen)

Åh jag är så korkad, ja tänkte göra en outfit med någon rolig färg, sen kom jag på att jag kunde göra en lättare matchning i lila/svart - och det gjorde jag också, för jag kom ihåg hur jag hade skrivit om att jag ville göra det tidigare.

Nu inser jag att jag redan har gjort en fin outfit med lila/svart/vitt ... Lite bortkastad tid kan man säga, att sitta och leta bilder med vit bakgrund som matchar i rätt nyans osv osv. Morr.

Detta åstadkom jag i alla fall, men de flesta av er känner väl igen det för det var inte alls länge sen jag gjorde outfiten xD Snacka om snurrig jag är.Fast den andra jag gjorde var finare xD En hel outfit inte bara en matchning. Om ni vill se den sök Rico lila outfit på google så ä den där ganska högt upp ;)

Damn vilken bortkastad tid att göra samma sak två gånger


Utkast

Sitter på balkongen och solar benen, vill ha datorn + ansiktet i skugga så inget bränns eller självantänds ;) Vi har temavecka i skolan så slutade tidigt, men för att jag inte skulle få gotta mig för mycket i det faktumet så visade det sig också att inga bussar gick hem på en timme eller så ... Fick helt enkelt ta en lång VARM promenad hem. Åt smält glass och försökte tänka bort min vätskebrist som stört mig i princip hela dagen.

Nåväl, är stört sugen på att bada (vilket jag inte gjort sedan början av sommaren 2011 - ett helt år sedan). Men får duga med att mysa på balkongen i det superfina vädret ! Förstår inte HUR jag klarade mig utan balkong mina första 13 år då vi bodde någon annanstans.

EDIT datorn dog -.-

Dålig

Jag är väldigt dålig på att svara på kommentarer nuförtiden, jag läser dem och blir jätteglad för varje kommentar/fråga som jag får, men om svaret är långt och komplicerat brukar jag skjuta på det tills jag har ordentligt med tid. Och så glömmer jag detdet ibland om den extra tiden aldrig kommer. Ska verkligen bli bättre på detta, men om ni har ställt en fråga som ni inte fått svar på ännu så säg gärna till, kan hända att den kommit bort bland andra kommentarer för ett tag sedan.

Skulle svarat på allt igår men så hakade min dator upp sig igen, fick låna mammas. Suck, orkar verkligen inte med min problemdator ... Om den bara skulle fungerat som den skulle så hade jag älskat den !


Rico är som tjugo hästar på ridskolan

Rico är en väldigt bred häst (hehe), under den tiden vi haft honom har han varit som tjugo olika hästar att rida. Det är som att rida på ridskola när man rider honom för han är så olik i perioder och han kan ändra sig över en dag bara. Hela tiden måste man leta upp ett nytt sätt att rida honom - just nu är jag helt lost i hoppningen, har inte en blekaste hur jag ska rida honom då han är en helt annan häst. I dressyren är han väldigt fin nu, funtar på att satsa på det istället och låta detta med hoppning ta sin lilla tid.

Han har självklart utvecklats mycket och förändrats en hel del positivt - MEN ibland beter han sig så konstigt och när man är van vid att rida en häst på ett visst sätt och så funkar inte det helt plötsligt så är man ju HELT borta.

Nu är det ju svårt för mig att förklara hur Rico är (eller hur alla mina små Ricosar har varit) och jag tror inte att det syns att han blir annorlunda hela tiden, men det känns helt klart. Sen är det ju självklart att en häst förändras med tiden.

Kan dra någon dag hur han varit sedan vi köpt honom, han har sin egen motsats flera gånger.

Rico - 20/5

Idag var det hoppträning för Therese, den kommande veckans tisdagshoppning är inställd så det passade bra att ha hoppning idag "istället" :)

Han var superfin på framridningen, hade en alldeles totally awesome galopp med massa tryck i och han var loss i båda sidor och jobbade på allmänt bra, trots att vi var lite försenade (vilket kan stressa).

Han började med att hoppa av lite stort ett par gånger på framhoppningen och då insåg jag att min avståndsbedömning sög idag ... ;) Försökte hela tiden se punkten som var lika långt ifrån hindret som det var högt, men det var så otroligt svårt. Tyckte att jag rent allmänt har blivit bättre på det men det börjar svajja igen ... 

Hans dagsform var konstig idag, han var en annan häst, jättekänslig för förhållningar men samtidigt så var det lite noll kontroll i hans eget tempo emellanåt. Kanske ska börja hoppa med det tvådelade men han brukade förr vara väldigt stark med det bettet i hoppning så har liksom inte "vågat" gå tillbaka till det. 

Han tappade lite fokus på mig när vi började hoppa och vägen emellan hindrena var lite knas ibland men han hoppade bra när vi kom rätt på hindrena. Men han hoppade gärna av för stort eller överdrivet nära och det resulterade till att jag kom i obalans. Han blev rädd för mig flera gånger, men det är inte så lätt att vara helt i balans när han beter sig så som han gör, han drar först iväg sen tar han min förhållning som en jättekraftig och så står han plötsligt och skumpar på stället med huvudet rätt upp i luften i halv protest (?) ... 

Såg nog inte lika illa ut som det kändes, men tröstar mig med att sista lilla banan vi hoppade kändes bra, förutom allra sista hindret då han blev rädd för mig igen ... Fick ta om sista flera flera gånger men vi kom hyfsat rätt en gång och då nöjde vi oss.


Rico - 19/5

Mamma och Pappa körde Rico bort till hovslagarens stall där pappa även är medryttare på en häst, de red ut långritt med hovslagaren och nån till, i alla gångarter. Rico vallade tydligen en GET i paddocken när han precis kommit dit ... Mamma fick inte med det på film, men det måste ha sett kul ut ! Han trodde väl det var en hund ^^ xD

Han fick en guldstjärna i alla fall, han är himla snäll och go att ha med sig på träning och sånt så att rida ut på bortaplan måste varit mysigt ! (Ridvägarna är ju begränsade på hemmaplan)

Kan visa bilder sen :) Jag var dock inte där.


Rico - 18/5

Idag red jag den programridning jag missade förut pga uppsittningsproblem, Therese hjälpte mig med framridningen och han kom verkligen loss och kändes allmänt dressyr"ponny". Själva programridningen i sig kändes inte LIKA bra, men han var fin där med och mycket mer avslappnad än sist vi red igenom programmet (för att träna inför programridningen). 

 

Grönt scapa in my <3

Mitt absolut finaste schabrak, i alla fall på Rico :) Visste väl att grönt skulle passa honom perfekt ;)

Idag fick Rico gå klädd i grönt, han var lite otålig efterråt så blev inte så många bilder ...Småsaker som ska införskaffas


1. Aachenrem, en brun och en svart då båda är borta.


2. Ev en engelsk nosgrimma istället för antingen den bruna eller den svarta aachenremmen.


3. Någon form av billigt brunt pullarträns eller helst bara en brun pullarnosgrimma, men det hittar jag ingen någonstans :(


Fast utan några stenar eller så, har ju redan med silverringar på nosgrimman + pannbandet :)

4. Världens bästa ryktskrapa, särskilt på vintern men den är bra annars med ;) Pappa tog sönder den (vet inte hur han tog sig till) så jag behöver en ny :P

Den är verkligen jättebra, bekväm och med trähandtag så blir det inte kallt om fingrarna på vinterhalvåret ;)

+ ridbyxor, men det är inte en så jätteliten sak egentligen. Ridbyxor är dyrt, men ska hitta ett par (hyfsat) billiga helskodda :D

Allt det här kommer jag nog hitta på hööks, förutom pullarnosgrimman i brunt. Jag tror de bara har svarta pullarnosgrimmor att köpa löst ... Nåväl.Hoppträning 15/5-12 sista skutten

sista skutten på Thereseträningen, hoppade lite udda hinder idag, trppelbarr, bred parallelloxer, korshinder och räcken på udda vinklar. Skoj !


Rädd att bli "hästbiten" ?

Här är lite tankar som dök upp när jag jobbade på mitt tal ^^ 

ALLA jag känner som har prövat på att rida har tyckt det var roligt, få har fortsatt av olika anledningar, kanske för att det är dyrt eller för att man har andra intressen eller inte har tid helt enkelt ? Men det jag undrar över är alla dessa personer som INTE prövar att rida, jag menar vad är anledningen ? Jag tror att många är rädda för att bli "hästbitna", särskilt killar då ridning ibland inte anses vara en så "cool" sport ... Jag tycker det är synd i alla fall, att folk inte ens provar. Fast sen tycker jag att det är ännu roligare att rida häst än åka häst, och när man rider för första gången åker men oftast häst. Tänk då vad folk går miste om, som bara rider en gång !


Helskott

Nu har jag ju slösat mängder med pengar på klänning, skor osv till balen så jag är väl helt pank vid detta laget. Men så fort jag har råd ska jag köpa ett par nya ridbyxor, jag behöver verkligen ett par nya helskodda. Mina favvisbyxor är ju sönder överallt och mina andra helskodda bruna är nu hål i knäet, och de är så stretchiga så det har blivit för stora i midjan - jättejobbigt för de åker bara ner hela tiden (-.-).

Sen har jag mina whitakerbyxor som är knäskodda, hade ju inte råd med helskodda när jag köpte de men föredrar annars helskott. Och jag har, nu när jag tänker efter, ännu ett par helskodda som är från hööks. De är typ jeansridsbyxor (stretchig) men de passar mig verkligen inte, jag ser så konstig ut med dem :(

Kolla bilden liksom, ser helskumt ut:

Jaa, jag var tvungen att ta den absolut FULASTE bilden också xD Det fulaste som finns när man rider är när man står upp i sadeln (när man rider lätt) haha ... ehm man kanske inte ser så jättebra på bilden ändå men de passar inte min typ av ben, den där sömmen/linjen på utsidan går inte mitt på benet hela vägen som den ska... Passar inte mig alls i formen. Blä.

Hehe, till saken igen - mitt nästa hästrelaterade köp BÖR vara ett par hyfsat billiga helskodda ridbyxor, det behövs verkligen !

Hej på er

Jag har inte skrivit så mycket än sålänge idag, för min dator är dum + att jag har läxor. Har jobbat lite på talet men om jag ska vara helt ärlig går det inget vidare ... Tal är inte min grej liksom, även om det har någon koppling till hästar hehe ;)

Idag åkte mamma och pappa iväg med Rico till stället där pappa har sin medryttarhäst, så de har varit på långritt idag och jag är lite lagom avis på det faktum att det finns underbart fina ridvägar där ... Hemma på Enliden finns knappt några ridvägar kvar, nu har de asfalterat källbrinksrakan som var vår enda lite längre ridstig där man kunde ta galopp och så.

Imorgon är det hoppträning men inte på tisdag för då är det inställt. Ska rida bättre än förra gången, även fast det gick bra kände jag att jag inte gav allt, jag red inte fullt ut utan slarvade och var lite allmänt borta. Juste, filmen från den träningen ska komma upp också ! Men eftersom mamma + mammas mobil är borta på långritt idag kunde jag inte ladda över den till datorn ... Men ska försöka fixa ikväll eller imorgon, bättre sent än aldrig ;)


Tokhopp från en gammal träning !

En annan sak som ska upp så småningom är jämförelsefilmerna från de två programridningarna jag ridit för Therese, mer info om det när de kommer. Den gamla är i alla fall från mitt första ridpass på volten med honom, hade bara skrittat ut en gång innan eller så. Jag såg den gamla filmen efter programridingen i fredags och guuud vad liten jag såg ut ! Och han var väldigt stark/pigg där i början, då fick han ju 5dl havre och 5dl betfor morgon och kväll vilket var mycket mer energi än vad han behövde. Nu går han på lucern och linfrökaka och har därmed blivit lugnare, hoppas det syns i filmen :)

Therese ska skicka filmerna till mig någon dag, då kommer de upp här också ! :P Spännande !


Knäppis

Min dator är helt knäpp. Igår kraschade den nästan helt (den surrade och stängde av sig själv innan den ens hunnit starta igång), men den typ lyckades överleva trots allt och nu använder jag den typ som vanligt igen. Kom på att jag kunde måla lite på datorn, ute på balkongen i det fina vädret, och när jag suttit där och målat intensivt i kanske en kvart så bara slocknar den ! -.- Helt sjukt. Så jag måste måla om allt det jag hann på dessa femton minuter (ca) och det är just i början det sker mest, i slutet är det mest finslip och smådetaljer, mycket lättare att göra om. Just det första man gör är så svårt att göra likadant igen...

Sånt här gör mig på så dåligt humör, INGENTING vill det jag vill, tydligen (ingenting elektioniskt med batteri/sladd) -.- Men jag får väl gilla läget och börja om med målningen igen, så himla surt.

Aaaa jag hade ju tänkt att visa er hur långt jag kommit men hade ju inte hunnit spara bilden när den stängde av :@ morr


Rico - 16/5-17/5

Mamma red Rico, jag påstränade lite ena dagen.

Tal

På svenskan jobbar vi nu med Retorik, vilket är ungefär konsten att tala (inför folk). Vi har gjort några mindre talövningar på lektionerna, tex att man beskriver ett ord eller en person inför klassen och så ska klassen gissa ordet/personen. (Stol->En möbel man kan sitta på, den har ryggstöd och fyra ben)

Ehm, till saken: Vi ska skriva & hålla ett tal om valfritt ämne och jag har valt att skriva ett informerande tal om ridsporten. Tänkte nog dela med mig av den här när jag skrivit klart mitt första utkast, kanske kan ni hjälpa mig och ge lite kritik och feedback ? Vore awesome verkligen :) Återkommer när jag skrivit klart första utkastet !En sak jag vet kommer kunna förstöra hela talet är om jag blir skitnervös och darrig i rösten, eller om jag fastnar i manuset ... Efter alla dessa redovisningar för klassen i skolan vet jag med mig själv att jag egentligen inte klarar av att stå själv längst fram och prata för jag klarar inte av när så många tittar på mig ... ^^ Det är MYCKET lättare/bekvämare att sitta bakom en datorskärm och skriva tycker jag ! ;)
Min fredag


Såhär har min dag sett ut

- Satte klockan på 8 ungefär, vill inte missa hela dagen men behöver också sova ikapp det jag missat i veckan ;)
- "Påstränade" med paraply en stund, han höll på att skita på sig första gången han såg den uppfälld hehe ...

- Programridning (den jag missade när det inte gick att sitta upp) för Therese vid lunch.

- Stretchade honom, duschade av vid sadelgjorden för där var han lite svettig, sen fick han beta liten stund och sen ut i hagen.

- Fotade Ricoskrutt i hagen (bilderna har jag redan lagt upp)

- Åt en väldigt sen lunch (em) hemma och tog det lugnt bara några timmar sen åkte jag tillbaka till stallet och smörjde, mockade, och fixade mat och sånt :)

- Åkte hem igen, åt middag (seeeent) och här är jag nu !För övrigt är det helt amazing med långhelg, verkligen vad jag behövde nu ! Imorgon ska jag ta itu med läxor som jag inte gjorde idag... Har i alla fall beställt klänning också till balen så lite mindre stress över mig i alla fall :)Bilder


Från idag :)
Torsdag med Rico :)

Idag betade jag Rico i en halvtimme, eller han åt inte i en halvtimme nonstop utan vi gick en bit, stannade och åt, gick en bit till, stannade och åt osv osv. Han var väldigt följsam och gjorde bara ett halvhjärtat försök att dra ner huvudet i gräset nollkontroll hehe :) Bara ett. Sen travade vi över lite stockar och så också, busade lite :P

Gjorde sen påsträning en stund och avslutade med att stå på volten och massera honom i pannan, på öronen och runt ögonen. Då somnade han påriktigt ;)

Ehmm några random bilder ^^ Hade med mig det långa objektivet så gick inte att fota så nära, fick ta mobilen och det blev som det blev ;)
Ingen rubrik

Nu ska jag strax iväg till stallet och hjälpa mamma med mockning och sånt, så det går fortare :) Ska nog ta med kameran men tvivlar på att jag kommer hinna fota särskilt mycket, hehe. På förmiddagen har jag i alla fall åkt och köpt skor till balen, är jättenöjd med dem men kom på efterråt att jag ville ha silvriga och inte svarta ... nåväl, det var öppet köp i två veckor så jag får väl grubbla över det och eventuellt åka och byta dem ;)
Hönät

Min dator har kraschat så jag smiter in lite snabbt på mammas dator nu.

Jag lovade ju er en bild på hans hönät, den skulle kommit upp i tisdags men jag prioriterade gymnasievalet (omval) :P
Glass glass glass

Har i princip bara suttit och ätit glass hela kvällen, och nu har jag SÅ ont i magen xD Var för trött för att göra något vettigt fram tills för en timme sen ungefär. Sen kollade jag balklänningar och höll på att sålla mellan dem jag valt ut, ska beställa imorgon tror jag - bättre sent än aldrig :)

Igår hopptränade jag som sagt, efterråt pratade jag och Therese lite om gymnasie och sånt, det hjälpte verkligen jättemycket så nu har jag ju valt och är nöjd också ! :D

Efter hoppträningen diskade jag ur vattentunnan i hagen och fyllde på med helt nytt vatten, det började bli lite äckligt i botten som det blir efter några dagar och det var så lite kvar i så det var bäst att byta helt :)

Rico var lite ohyfsad igår, han ställde sig mitt i höet (fria tillgångshöet ute) och kissade -.- Mamma såg en bajshög i höet idag också, kan tänka mig att det också var Rico xD De hade nämligen rivit ur halva höbalen så massa löst hö låg överallt ^^


Överstökat !

Nu är Matte nationella prov del C samt gymnasieomvalet överstökat. Är rätt nöjd med båda faktiskt :) Har dock tusen miljoner fler saker att ta tag i, som balklänning, avslutningsklänning, alla jävla inlämningar som jag missat och ordinarie läxor som vi får var och varannan dag ...

Ser otroligt mycket fram emot långhelgen, de första dagarna ska jag få SAKER GJORT och sen ska jag bara ta det lugnt och allmänt återhämta mig för jag är så himla sjukt jättetrött nuförtiden.

Någon av er läsare som ska välja (eller BÖR ha valt vid detta laget) gymnasium ?


(Rico stajlar för flickvännen - vars svans är med på bild ^^)Rico - 15/5

Rico var typ överlydig idag, han var framåt men tog förhållningar trippelt så "bra" som han brukar, men sen var det svårt att få tillbaka samma bra tempo som innan. Alltså, jag är van vid att han älgar på som en tok och då tar jag ganska kraftiga förhållningar när jag rider honom, men idag var han superkänslig och nästintill stannade av förhållningarna hehe...

Men han hade en bra galopp med tryck i, lite väl tillbakadragen men bra ändå att veta att han KAN vänta in mig ibland. Vi hoppade lite roligare hinder, hoppade lite bana i slutet, mycket kort mellan varje hinder för att vi har sån liten volt. Bra träning för Rico och mig !

Vi hoppade bred parallelloxer, lite udda vinklar på två räcken, trippelbarr och ett hinder som låg i kors - mycket udda men bra träning ! Therese hoppade ett sådant hinder när hon tränade honom för Haking, då skötte han sig super och det gjorde han idag med !

Här är två gula (xD?) bilder när Therese och Rico hoppade hindret som låg i kors för ett tag sedan (vintertid).

Tror dock att bommarna på bilden är längre än de vi har på Enliden.

Mamma filmade sista två hoppen, har inte sett filmen själv ännu så vet inte om det är något att visa men om den blev bra så kommer den upp såklart :) Sista två sprången var en bred parallelloxer på ena långsidan (kring 80-85cm skulle jag tro) + trippelbarren på andra långsidan (90cm i bakkant).

Han suger tag i hindrena så bra när de blir lite högre/större. Småhindrena på 60cm är inget skoj tycker Rico ;) Han brukar hoppa lite extra högt över dem, kanske för att visa att han kan mer ? ;)

Jag är nöjd för idag i alla fall, han var lite spänd när jag satt upp men hann inte göra så mycket övningar innan så han var pigg i huvudet ^^ Är nöjd trots att jag var lite lost emellanåt och visste inte HUR jag skulle rida Rico så som han var idag.


Rico - 14/5

Mamma red ut med Rico.

Rico - 13/5

Idag var det markarbetesträning för Therese, Rico var duktig och var fin i början men sen spände han sig som en stålfjäder när vi la ned konerna (stora koner) på snedden så man kunde lägga en upphöjd bom på dem. Sen var han bara stirrig överallt och sprang mest på utan att jobba. Han snubblade över bommar, tittade på allt och var allmänt inte sitt braiga jag ;)


Utfodring

Som jag nämt tidigare, har Rico gått över nu till fri tillgång 24/7. Vi började för någon vecka sedan med att ställa ut en stor silagebal i hagen och så proppade vi hönäten. Men det tog slut på natten ändå (vilket inte är meningen förstås) så vi beställde ett stort hönät som vi så sent som igår satte upp på ena väggen inne. Så nu har vi gått över till fri tillgång helt.

Jag tror på att det är viktigt att hästen äter så naturligt som möjligt (ofta/länge/regelbundet), men jag tycker att redan innan vi gick över till fri tillgång så utfodrade vi honom rätt många gånger per dag. Många ger bara 3 gånger om dagen men om möjligheten finns tycker jag man ska utfodra fler gånger per dag :) Sen finns det dem som inte har möjligheten att utfodra fler gånger per dag och då är det liksom okej, då finns det inget att göra åt det.
Vi gav förr: Morgonhö + kraft, Lunchhö, Eftermiddagshö i hagen, Hönät vid insläpp, Kvällshö + kraft. Det blir 5 mål mat om dagen (han äter faktiskt oftare än jag hehe).

I nuläget får han en tuss morgonhö ifall hönätet skulle vara slut eller vara påväg att ta slut (även om det inte ska kunna hända :P), och sen har han fri tillgång silage ute i hagen och fri tillgång hö inne i boxen :)

Jag tror i alla fall att detta kommer bli kalasbra :) Nu har jag märkt att han har lugnat sig lite med ätandet och faktiskt börjat inse att han kan äta när han vill.

Hur många gånger per dag utfodras din/dina hästar ? Är du nöjd med det eller skulle du vilja utfodra på ett annat sätt, tex fri tillgång ?
Veckoplanering

Denna veckan blir typ halv ... i alla fall för skolans del ! Är ju långhelg och jag ska försöka att inte boka upp all min tid utan vill ha lite tid över för en endaste gångs skull :P

Måndag (idag) har mamma hand om Rico och jag ska sitta hemma och plugga, blogga, göra eventuellt omval och så mycket som jag hinner helt enkelt.

Tisdag (imorgon) är det först skola med nationella prov i matte och sen på kvällen är det hoppträning för Therese på Enliden !

Onsdagen är den sista hela dagen i skolan, kort dag med läxförhör och grejer som ska in, på kvällen vet jag inte om jag eller mamma ska rida men troligtvis ska Rico ridas ut en sväng i vilket fall som helst.

Torsdagen är jag ledig från skolan, ska ta tag i massa grejer då men inte rida Rico för då ska mamma rida ut på längre ritt där vår hovslagare har sitt stall. Min pappa är medryttare där på en häst så de ska rida tillsammans med några andra och ha med sig fika och så :) Jag får väl ta hand om vovvarna och fixa lite hemma.

Fredag ska jag rida programridningen som jag inte kunde vara med på när den egentligen skulle varit.

Och sen är det Lördag då vi eventuellt ska ha en dressyrklubbtävling, dock svajar planeringen lite så jag vet inte om den blir av :o

Och till sist, Söndag, då är det hoppträning för Therese :D


Ponnyns vecka ska bli skoj :D
Lite nytt med Rico

Nu har Rico fått en tredje hagkompis, som har varit bortrest (typ) ett halvår pga skada. Nu ska alla tre gå på fri tillgång ute i hagen.

De ska även gå på fri tillgång inne, så vi har köpt ett stooort hönät att sätta upp på ena väggen, så han alltid har mat :) Ska fota den på tisdag, jag var ju inte där när mamma och pappa satte upp den.

Idag red jag lektion och vi jobbade med bommar och sånt, Rico blev spänd efter att två koner flyttade på sig, berättar mer om det sen, och så var han ganska spänd passet ut. Men han var snäll att sitta upp på och han var väldigt fin på framridningen, lite väl stark efter första galoppen bara. Hade det raka bettet som jag sällan använder, tycker han funkar bra med det men skulle vilja köpa en storlek mindre just för att det är rakt (det blir ju längre då än ett delat), det är på gränsen till för långt. Han var lite väl stark bara men det kan också ha med dagsformen att göra ... ? :)

För övrigt bajsar Rico väldigt mycket numera ^^ Kan vara för att han äter mycket mer nu i början av fritillgånginvänjingen(?) då han inte har helt fattat detta med fri tillgång ännu, men han har redan börjat hejda sig lite sedan de första dagarna :P

Morgondagen blir nog stallfri för att ta itu med lite läxor och kanske bara ta det lite lugnt hemma också ... Tisdag är det hoppning, blir någon slags banhoppning tror jag. Är lite för trött för att vara taggad inför det nu, men det kommer imorgon :P

Ska nu kolla på en romantisk komedi, kommer förmodligen somna i soffan för sådana brukar vara rätt sega ^^ Hehe ...

Rico - 12/5

Idag gjorde jag massor med uppsittningsträning och påsträning innan jag skulle rida så han var faktiskt lugn och fin vid uppsittningen. Red ut själv en runda med honom, han var lite tveksam men jag hade ett litet hoppspö med mig och höll i ifall han skulle få för sig att vända. Jag rider ju inte själv med honom lika mycket som mamma gör, så han är inte lika lugn när vi två rider ut utan sällskap. Red ut på geggiga ängen och gatorna tillbaka, sen upp i skogen på lilla Ridstigen bakom stallet och travade och galopperade fram och tillbaka där, upp för backen lite och sen hem genom skogen med lite klätter. Han var duktig, ganska lugn trots att det öste ner och prasslade i var och varannan buske ... :)

Tog en failad bild när regnet lugnat sig lite, just då var Rico allmänt överallt och ville inte stå still ... därav att bilden blev suddig som jagvetintevad ... heheGick upp och tog lite galopp på volten när vi kom tillbaka, och travade av honom. Ledde honom en sväng på gatorna som avskrittning och då hade vi varit ute i nästan en timme :)


Rico - 11/5

Mamma red ut !


En deal

Jag gjorde en deal med mig själv, att för varje matteuppgift jag räknat klart (stora lite svårare uppgifter) så fick jag skriva ett inlägg här, men så tröttnade jag efter ett tal så jag bröt det där avtalet ... ^^

Precis när jag tänkt sätta igång datorn så kom mamma och pappa hem och då fick jag gå med vovvarna och sen fotade jag en stund. Efter det var det middag och nu är klockan sent !
I hagen

Står ute i hagen nu och det har precis slutat regna ! Vädret lider av Dissociativ Identitetsstörning eller Schizofreni eller nåt liknande, verkar ha sjukt svårt att bestämma sig. Ena sekunden öser det ner och sen skiner solen helt plötsligt.

Nu är det sol och uppehåll i alla fall, men det är blött överallt så jag får vackert stå upp :( Brukar sitta ned på en sten i hagen om jag väntar på att bli hämtad eller så, mysigt faktiskt om det är varmt ute ;)

Rico stod för övrigt och tryckte vid grinden när jag kom, han var genomblöt och ville väl in. Men han såg rätt nöjd och glad ut när jag+solen gjorde honom sällskap :) Vi tog en promenix bort till silagebalen och jag gissar att han kommer stå där och äta ett bra tag.

Mellanlandar hemma

Nu är Rico avmaskad och klar ! Vi åkte dit på morgonen och gav honom den där äppelsmakande avmaskningspastan och sen fick han gå ut en sväng och beta lite med vovvarna. Gick lite på ängen och stannade ett par gånger och lät honom äta. Måste ju börja beta honom lite varje dag nu tills sommarbetet, alltid bra att börja i tid ! :)

Jag ska åka tillbaka till stallet om en stund och ska då fixa i ordning honom för att rida. Ska försöka påsträna lite innan.

Hoppas innerligt att det slutar regna snart för det är verkligen inte roligt att rida i ösregn :[Vi hittade en liten fästing på honom idag också ! På halsen, den var väldigt liten så jag hoppas den går att få bort med vår fästingplockare :o ! Måste kolla sen så han inte har fått några fler också, det är ju möjligt att han har på benen, i ljumskarna kanske ... Äckliga små djur detdär ! ;)


Är med i en bloggtävling


Klicka på bilden för att anmäla er :)

Bilder från en löshoppning !Den första bilden var söt hehe, han var nog lite rädd att vattenmattan skulle käka upp hans ben :P

Fotade av Celice ! Tack  ,Tack :D !


Denna helgen

Denna helg kommer bli jättebra, har jag bestämt mig för :P Imorgon ska jag till Rico igen och då ska jag med på uteritt med några andra, ska smörja lite och så också. På söndagen ska jag rida också, då är det Thereselektion och förhoppningsvis går det bra. Jag är ganska säker på att det kommer bli markarbete. Hoppas att någon kommer kunna fota det om det blir fint väder ;)

Annars ska jag plugga i helgen, och så ska vi släppa in en till pålle i vår hage, Magi som var Ricos hagkompis för ett år sedan. Han har varit bortrest men är nu tillbaka och ska snart in till gamla hagkompisarna Rico och Zebb igen :)

Och så ska Rico avmaskas och i samma veva ska vi mocka ur hagen lite mer ordentligt.Bilden är från senaste markarbetet, när det var snöstorm typ dagen innan och halvisigt på morgonen. Men det smälte mot mitten av passet så vi kunde rida dem i alla gångarter ! Lite blaskigt bara ;)

 


Rico - 10/5

Mamma red Rico dressyrlektion för Kicki, och jag red Zebb samtidigt. När man rider två i en grupp så halveras priset per person så jag fick typ rida gratis kan man säga :P Alltså, mamma betalade ju lika mycket för när båda vi red som om bara hon skulle ridit :)

I alla fall, det verkade som att det gick bra för mamma med Rico. Zebb ville i början inte ta för sig och ville inte riktigt hålla i bettet liksom, så första halvan gick åt att få honom att ta tag i bettet. Det gick jättebra tycker jag :P Stor skillnad mot slutet, han gick inte i sådär fin form som Rico får på Kickiträningarna, men jag är jättenöjd över bådas insats eftersom det var andra gången jag red honom, första gången dressyr :) Fick verkligen RIDA idag, med Rico blir det ibland att jag fisrider för att han ändå gör ganska mycket gratis i dressyren/grundridningen (typ rör sig framåt gör han snällt utan att man behöver tjata ^^). Kommer nog ha träningsvärk imorgon, stretchade mig lite smått efterråt men jag vet egentligen inte hur man gör när man stretchar (dags att lära sig???) så hjälpte nog inte så mycket :P

Nöjd och glad och trött är jag i alla fall :) ! Kul att rida ponny igen !


Rico - 9/5

Idag red jag och Rico dressyr för Andreas Tegesjö. Han blev väldigt fin mot slutet, i början jobbade vi mycket på volt runt Andreas och sen gick vi ut på fyrkanten och gjorde öppnor på långsidorna i alla gångarter, mest arbete i trav.

Han tutade iväg lite väl snabbt en stor del av lektionen, han tjuvökade tempot hela tiden så fick checka av lite då och då att han faktiskt lyssnade på mig och inte bara gasade på i sitt eget tempo ;)

Han var i alla fall mycket stadigare i formen idag än förra gången, det är kul att både jag känner skillnad och Andreas ser skillnad från gång till gång :)

Det regnade så blev varken film eller foto :| :)

Rico - 8/5

Mamma red, jag var inte med på hoppträningen men tittade på en stund istället :).

Rico - 7/5

Mamma red.

Promenerar

Går halvvägs hem från skolan nu och ska strax bli upphämtad av mamma, idag ska jag rida Zebb för Kicki ! Zebbs ägare frågade idag om jag ville låna Zebb och det ville jag ! Mamma ska rida Rico också för Kicki så vi ska nog dela lektion så blir det lite billigare också :)

Ska bli roligt att rida dressyr på någon annan häst än Rico, var länge sen jag dressyrade på ponny dessutom :p

Bild går inte att ladda upp för tillfället, skriver ju via blogg.se's App ... :|


MOD

Kom ihåg det, alla !


Stress

Så mycket nu, mest skolans fel, måste prioritera det men eftersom alla jädra läxor är till idag (samma dag) så kommer jag kunna blogga lite mer ikväll :)


Att utveckla

En sak jag verkligen måste tänka extra på i hoppningen, är vägen efter hindrena. Oftast har jag ingen vidare bra kontroll direkt efter landningen, Rico skär gärna av vägen och då blir det ju såklart svårare att rida an nästa hinder.

Mycket annat börjar sitta nu i hoppningen, det mesta handlar nu om kontroll mellan hindrena, och avståndsbedömningen ... behöver ju alltid jobbas lite med för vår del.

Det är nog det jag behöver lägga mest fokus på de kommande hoppträningarna. Sen vill jag även hoppa mer parallelloxrar och lite bredare oxrar på träning, för att det inte ska bli så stor skillnad sen när vi någon gång kommer ut på en riktig tävling :) På vår lokala debut fick jag värsta chocken när jag såg banan, för hindrena såg så STORA ut ! Vi hoppade ju då 90cm-1m banor på träning hemma, men där hoppade vi typ alltid stigsprång och de var inte alls breda som på tävlingen. (Som jag tjatat om tidigare vägrade vi ut oss på första och andra hindret ... ^^ bra tävlingsstart hehe...)
Guldstjärna !

Är allmänt öm i hela kroppen idag, kan knappt röra nacken, vrida på huvudet eller så, magen, benen och axlarna gör ont. Jag förstår inte hur jag lyckades med det, jag kan väl inte ha landat på ALLA kroppsdelar ? 

Nåväl, jag pratade med mamma på telefon idag innan stallmötet (som jag för övrigt inte hade ork att gå på) och tydligen fick Rico en guldstjärna idag för han var så duktig :P Ser ljust ut då ;)  

Halv orienteringsdag

Idag är det en halv orienteringsdag i skolan, så har varit ledig hela förmiddagen och ska strax åka till IP. Vet inte om jag ska vara hurtig och gå/cykla eller om jag ska ta moppe eller buss. Hmm...


Lamicell hjälm

Kom på ganska nyligen att det kanske är dags att byta min hjälm snart, med tanke på hur många gånger jag farit i backen med huvudet sedan jag köpte den. Har inte alls haft den länge, men med tanke på vilka smällar den fått så bör man kanske byta den ... ? Det finns hjälmförsäljare som säger att man ska byta hjälmen (med andra ord köpa en ny av dem) efter varje gång man ramlat av - det säger sig självt att de har överdrivit lite för att få fart på hjälmförsäljningen, men jag håller helt med att man bör byta den om man landat på huvudet X antal gånger i rad. Man vet ju inte om den har en spricka eller om den är hel, man borde kunna åka någonstans och röntga den (gratis förstås haha) :P

Igår landade jag ju ändå på vanligt grus/sand underlag (voltunderlag) men gången innan det for jag ju in med bakhuvudet i stocken som omger volten. "Kanten" på volten alltså, vet inte om alla har en sådan men vi har en i alla fall :) Den är under staketet xD

Det är nog den enda väldigt goda anledningen att inte köpa så dyra hjälmar (märkeshjälmar och så), visst kan en extra säker hjälm kosta lite extra med jag tror inte att alla dessa dyra märkeshjälmar är så otroligt mycket säkrare än en "vanlig" godkänd hjälm. Min åsikt ^^

Men om jag nu ska köpa en ny nån gång här framöver, så ska jag nog köpa den lite billigare lamicell varianten. Jag gillar att de är ställbara och inte väger så mycket, och att de har ventilation (som dock inte verkar hjälpa för mig, jag svettas jättemycket om huvudet xD).

 <---- Denna har jag nu :)

 <---- Denna funtar jag på att köpa nästa gång !

Jag tycker att den jag har nu är avsevärt mycket snyggare men jag har hört att transformer är ännu skönare och dessutom är den billigare, så mycket som jag flyger av hästen är det ingen idé att köpa ännu en jättedyr hjälm ;) :)


Vad handlar http://ricos.blogg.se om ?

Som ny läsare kan det vara svårt att avgöra på de allra senaste inläggen VAD en blogg handlar om, och om den är värd att läsa. Jag tänkte då dra detta lite snabbt bara så alla är med. 
  
Madde heter jag som driver bloggen. Bloggen är väldigt personlig med mycket tankar och åsikter. Den fylls med bilder, både fotade och illustrerade, då jag har ett stort intresse av fotografering och illustration. Illustrerar gör jag mest digitalt men blyerts är en annan favorit. Fotar gör jag med mitt systemkamerahus + olika objektiv. 
  
Jag har två hundar, en katt och en häst. Vi bor alla i Huddinge i Stockholm. Hästen dyker upp mest här på bloggen, för att detta lutar mest åt att vara en hästblogg. Han har även gett namn till bloggen, Rico. Jag uppdaterar med Ridpass-inlägg, skriver om min och Ricos utbildning, utveckling, framgångar och motgångar. Vi kämpar ständigt med ett uppsittningsproblem som visade sig för första gången förra sommaren. Vi tror dock att han varit med om något hos tidigare ägare eftersom han hade varit lite spänd/bakskygg vid uppsittning redan innan problemet uppstod hos oss.

Jag skriver om det jag känner för, och jag skriver för att jag vill och inte för att jag måste. Jag brinner för att skriva, en anledning att jag startade den här bloggen. Ibland flikar jag in lite vardagsinlägg om inte så mycket händer på själva hästfronten. Lite då och då lägger jag in snygga outfits, och skriver lite smått om utrustning och nyheter i hästvärlden. Då handlar det mest om mina egna åsikter, och ibland bjuder jag in läsarna att säga vad de tycker.

Jag är väldigt noga med att sätta rimliga mål för mig själv och hästen, tankekraft och rätt inställning är viktigt för att det ska gå bra. Sådana tankar delar jag med mig av här, i hopp om att det ska kunna hjälpa någon mer än mig själv och min häst.

Ibland tipsar jag om reor och utförsäljningar, om jag hittar något bra eller får något på mejlen. Och så skriver jag ned bra citat/ordspråk som kan lyfta upp mig eller mina läsare.

Ett citat som ligger mig varmt om hjärtat är det jag har på headern. (Den syns inte så hjärtligt bra eftersom det är bilder som bakgrund) Den betyder mycket för mig och Rico just pga detta uppsittningsproblem, för under en hel sommar så var jag bara människa. Jag var en ryttare utan häst.
   Det citatet är en fråga hur man ska tolka det, men det påminner mig om uppsittningsproblemet och att vi faktiskt löste det (trots bakslag i framtiden) och hur vi gick tillväga. För det finns nästan inget värre än att ha en underbar häst som INTE går att rida på (och då visste jag ju inte som jag någonsin kunde rida igen). 

"En häst utan ryttare är alltid en häst, men en ryttare utan häst är bara en människa."


Rico - 4/5

Mamma tömkörde Rico.

Rico - 3/5

Mamma red för Kicki (dressyr)

Rico - 2/5

Mamma red

Rico - 6/5

Skulle ridit programridning idag men det blev inte så för han drog när jag satt upp. Therese hade ju lektioner, två stycken i rad, så hon kunde inte hjälpa mig så länge. Men hon satt upp en gång på honom när två höll i honom och en höll emot sadeln (xD) och såg ut att kunna explodera närsomhelst. Men hon bara red nåt varv och satt av.
Då medan hon höll lektion så promenerade jag lite med honom, påstränade på stallplan och bara allmänt tröttade ut honom i huvudet :) Så satt Therese upp igen när han lugnat ned sig lite (tror Rico var ännu mer i chock än jag själv faktiskt) och det gick mycket bättre, han bara ryckte till lite men stod stilla !

Då red Therese en stund i alla gångarter och han såg ganska avslappnad ut, så satt hon av och så fick jag sitta upp. Jag gjorde på samma sätt som henne, satt upp väldigt fort så han inte hinner tänka så mycket ... :) Det är ju i läget när man precis ska lägga över benet som han blir rädd, och om just det momentet går väldigt fort så hinner han inte ens reagera. För när jag satt upp första gången och han drog, så satt jag upp väldigt långsamt då jag tyckte att det fungerat bättre på sista tiden. Men det kan också ha varit att han rent allmänt var lite spänd, dagsformen liksom.

Jag red lite kort i alla gångarter på volten och han kändes jättefin och avslappnad, skrittade sen som avslut fram och tillbaka på vägen. Supersnäll där med.

Så vi fick lite bakslag idag, men det är typ preliminärt löst. Vi får fortsätta jobba med att trubba av bakskyggheten hela tiden !Rico - 5/5

Idag löshoppades han med små titthinder på förmiddagen. Typ vattenmattan bara för vi hann inte mer.

Sen på eftermiddagen efteranmälde jag mig helt plötsligt till Titthoppet på volten, Rico var jätteduktig och hade en allmänt bra galopp ! Blev några tokhopp när vi kom fel (inget farligt dock) men han hoppade alla titthinder, förutom att han sprang förbi ett hinder två gånger ... och båda gångerna kom vi tokfel på hindret innan och emellan dem var det bara tre-fyra galoppsprång så vi var i obalans båda två :) Men på försök nr 3 lyckades vi !

Vi fick en snygg vit Enlidenrosett för att vi kom runt, och jag hade redan suttit av så jag och Rico fick trava ärovarvet sen (jag travade också).


Bad news

Kommer hem ikväll med dåliga nyheter, förhoppningsvis följer det något gott med dem också


Bad news

Kommer hem ikväll med dåliga nyheter, förhoppningsvis följer det något gott med dem också


Rico och Rosetten

Blir ju bara en massa bilder hela tiden, hoppas ni inte tröttnar på dem ;) Här kommer några på Rico och Rosetten :) Vi kan normalt sett inte få på rosetten på örat men när man väl fått på den brukar det inte dröja så länge innan han slutar bry sig :P

Vi har förresten köpt in fina nya rosetter som har Enlidens logga i mitten ! Ursnygga ju ! :D :D :D :D :D


Programridning idag !

Idag ska vi ha roligt och göra vårt bästa, det kommer se ut som det ser ut ändå när de filmar så kommer inte lägga för mycket fokus på det ... :)

Tar med kameran men jag tror att någon annan ska fota ... :)


Bilder från Titthoppet

Fotade av Emma Hjelmqvist TACK ! <3Bilder, hindrena på banan

Nymålade regnbågshindret, tycker det ser mycket fräschare ut nu än det gjorde innan, det var så mesiga färger förut - som dessutom hade bleknat bort ! Vi målade med samma färger som var innan.

Detta var då första hindret på banan, enkelt och inte tittigt !


Andra hindret på banan var husen + en annan nymålad bom som passade väldigt bra till husen :D


Tredje hindret på banan var ur ganska kort sväng, den stod på medellinjen. Det var det nya sverigehindret + ny vattenmatta ! Passade väldigt bra ihop, men vattenmattan var fortfarande lite skrynklig från att ha legat i affären och skräpat så länge ;)  


Hinder nr 4 och 5 var ett rosa hinder med ett vitt staket/grind under, och så tror jag att det var 14 meter fram till en vit oxer med rosa hinderduk + sockerbitar på sidorna. Den for Rico förbi typ två gånger, båda gånger kom han tokfel på hindret innan och då bara for han förbi för vi båda var i obalans. Men vi kom över sen :)Och sista hindret (det var en kort bana) var en oxer på andra långsidan. Snygg grön (ej nymålad dock) med matchande tunna bredvid och lite roliga koner och blommor :)


Här är banan:

Tycker det var en bra bana ! Inte för svår inte för lätt :) Eller alltså, tillräckligt lätt för att kunna fokusera mer på hindrena i sig, men också blev den lite roligare med lite annorlunda svängar som var aningen svårare, eftersom vår volt är såpass liten. Har helt klart tröttnat på den "vanliga" klubbhoppning-banan ... långsida snett igenom långsida är ju inte särskilt spännande ;)Har ändrat lite på dagen

Löshoppningen gick sådär, Rico verkade tröttna fort och dessutom så höll vi (eller inte vi egentligen, utan de andra som löshoppade) oss/sig inte till Thereses råd utan de höll på och höja hjälphindret innan och satte

Det är svårt tycker jag när man är fler (så många) som ska löshoppa för då kan man liksom inte lägga upp det så som man ville/tänkte själv. Therese sa att det nog skulle gå bra att löshoppa med titthinder sålänge vi har ett hjälphinder före, ca 6 meter mellan, och att någon var snabb och drev på ifall hästen skulle tveka. Hjälphindret skulle endast vara ca 40cm - bara finnas där till hjälp att komma rätt på huvudhindret, för att hästen ska få en schysst chans att kunna hoppa ! Men de andra började höja och fixa och trixa ... Och det var jag som släppte/tog emot Rico så jag kunde inte hålla i longerpisken också. Så jag kunde inte göra annat än att smacka (jag är inte bra på att smacka ...) när han tvekade eller hade för dålig galopp tex. Han stannade en gång när vi precis hade tagit fram vattenmattan, han var väl inte beredd på den. Men eftersom han då hamnade mellan hjälphindret och huvudhindret så fick han hoppa hindret från skritt hehe ... Vi hade inga höjder idag utan bara små titthinder för att de skulle få öva på tex vattenmattan.

Fick en plötslig idé där på eftermiddagen, att efteranmäla mig till Titthoppet ! Det är en klubbhoppning som Usek kommit på, som är som en pay & jump. Alltså man får hur många försök som helst på sig för att komma runt, så man är där för att träna på titthinder, inte för att vinna något eller rida snabbt eller så, utan man tar det i sin egen takt (även om det såklart är bättre för både häst och ryttare att ta alla hinder på en gång, så får man upp galoppen lite med banans gång) :) Trodde inte det skulle gå såpass bra utan Thereses hjälp men det gick faktiskt över förväntan ! Vi hade vädret på vår sida och om man bortser från att det blåste halv storm var det väldigt fint och skönt väder ute :D ¨

Kollade på filmerna från förra Thereseträningen innan jag skulle rida, och efter det ekade Thereses ord i huvudet på mig när jag red ! "Bestämd ridning" , "fånga upp honom lite där" , "skänkel om" , "trampa ned hälen tänk långa ben" , "känn att du har honom framför dig hela tiden" osv osv, det hjälpte verkligen !!! :D

...

Ska strax byta om och åka vidare till stallet, pappa har tydligen fixat med moppen så den borde gå att köra ... hoppas det i alla fall !

Ska börja med att plocka fram lite grejer, ta in Rico och göra i ordning honom mm. Vi vill helst att Rico ska hoppa först så mamma kan åka hem sen. Jag får se om jag rider något idag, annars blir det bara löshoppning och kanske lite påsträning eller så :)

Blog u later ;D


Mys i hagen

Jag kom faktiskt iväg till stallet idag som tänkt ! Satte mig ute i hagen en stund och myste med Rico och Zebb :) Deras silagebal (i hagen) är nu bara hälften kvar ungefär, nu är den ändå såpass lätt att den lyfts upp när de rycker av höet (de rycker jättehårt för att få loss det goda höet längst ned), vilket såklart får Rico att hoppa ur skinnet varje gång. Jag skojar inte, han gick fram gång på gång på gång och tog en tugga och så rörde sig balen och så for han iväg. 20 sekunder senare vågar han sig fram igen och gör exakt samma sak ... -.- Lilla skithäst som måste skrämma sig själv hela tiden ... <3

Satte mig på balen (i hörnet) så den inte skulle röra sig så mycket, så Rico kunde äta lite i lugn och ro :) Han var hungrig ;)


'Vill ha - utrustning

Nu när jag trappat ned lite med godisköpandet så känner jag att jag borde vara lite rikare nu än jag brukar vara, har inte handlat upp såååå mkt av barnbidraget av den anledningen att jag vill spara till lite hästgrejer nu till våren/sommaren. Och vanliga vardagskläder och skor förstås, men det är inte lika stort behov just nu :)

Något jag känner ett starkt behov av är ett par nya jodhpurs ! Mina gamla (förevigt älskade) nedslitna jacson jodhpurs sjunger på sin sista vers... halva sulan är av på ena skon och det är hål i dem, dessutom är mina chaps som passar till helt trasiga så ett par sådana skulle också behöva införskaffas ...


Såhär såg/ser nämligen mina gamla ut efter en incident då jag fick panik när jag inte fick av mig skorna ... :
¨
Sulan i hälen är av så både spån/vatten/grus mm hamnar i skon när man går ... annars älskar jag mina gamla för de är så otroligt sköna efter att jag använt dem så flitigt ... men jag tror inte jag FÅR använda dem längre för mamma, hon vill nämligen alltid göra sig av med mina gamla slitna söndriga saker ... tex mina ridbyxor med hål bak, älskar dem ändå juuu ! ;) hehe ...

Men efter att ha haft samma mjuka och sköna jodhpurs + shortchaps så länge så blir man ju såklart kräsen av sig när man måste köpa nya - det är där problemet sitter, jag kommer nog aldrig hitta några lika bra nya !

Någon som vet vart man kan köpa tex jacson jodhpurs, typ i samma modell som jag hade på mina gamla (bilden ovan ?). Vill inte ha tex dragkedja fram eller så utan helt vanligt jodhpurs utan stålhätta typ.Helgen kommer bli awesome !

Den här helgen kommer bli A W E S O M E ! Imorgon ska vi löshoppa Rico och några andra hästar med titthinder på volten på förmiddagen och sen kommer det vara en klubbhoppning/pay & jump med titthinder men jag har inte anmält mig till den. Kanske kanske kanske efteranmäler mig men annars fotar jag bara, till hemsidan och hit då :)

På söndag ska jag rida den efterlängtade programridningen (som jag tjatat så mycket om här i alla inläggen) och jag fruktar att jag kommer sätta skyhög press på mig då, för att de ska filma och allt ! Kommer bli så besviken om det inte går bra, kommer inte vilja se på filmen då sen xD 
   Nejmen fokus kommer ligga på att HA ROLIGT. Ska göra mitt allra bästa utan att pressa mig för hårt, jag ska rida nogrannt och ... AKTA STOLSITSEN i hoppsadeln med dressyrläder ^^ Innan dess ska jag läsa igenom min träningsdagbok/tabell och se vad jag har skrivit där att jag behöver träna/tänka på osv osv. Tex det där med stolsitsen som kom ifrån ingenstans förra gången. Jag tror jag aldrig någonsin haft så "dålig" sits förut hehe ...
   Hmm ... sen måste jag ju också gå igenom programmet ett par gånger så jag kan det utantill. Har svajjat lite när vi tränat på det, har glömt bort vägen och ridit fel osv osv. Man kommer ju av sig helt i sin ridning då, så vill helst att programmet ska sitta !
På måndag får jag några extra timmar helg (går antingen till stalltid eller läxor, beroende på vad jag gjort för nytta i helgen) på förmiddagen, vi har en orienteringsdag som börjar alldeles efter lunch. Får bara komma ihåg att sluta vara så lat och ta tag i alla hemska skoluppgifter som jag ligger X antal veckor efter med.

För jag är verkligen LAT, det måste jag erkänna. Om jag inte är riktigt motiverad att göra något så gör jag det inte. Jag lovade bland annat mig själv att plugga massa igår och jag öppnade bara boken och stängde den igen sen.

Tror det är lite bloggens fel, den är så mycket roligare än läxor ! ;)


Gårdagens promenix

Gick ju en långpromenad med vovvarna igår kväll, gick iväg strax efter sju och tänkte bara ta en "kort" runda på typ 40-45 min i skogen, men när jag kom till hästhagarna fick jag helt random en ny plan, valde jag att gå ut på brandvägen istället, en otrafikerad väg (endast för uttryckningsfordon, som genväg) som går mellan G:a Sthlmsvägen typ vid stallet och nånstans vid Juringe/Kungens Kurva ^^ Vet inte exakt men lång är den i alla fall ! Ville utforska någon ridväg där, då det finns MILJONER (skojar inte) fina skyltade ridslingor/ridstigar där. Så följde en stig in som var skyltad med en häst och ryttare, som ledde till en andra stig som ledde till en tredje stig osv osv. Hade tänkt mig att komma fram vid IP tillsist men mitt lokalsinne låg tydligen nere haha ... Kom fram vid City Gross (XD) helt plötsligt (efter typ en och en halv timmes promenad). Snacka om att vara förvirrad ;)

Följde stigen ännu längre bort men insåg att jag var påväg åt fel håll då stigen blev mindre och mindre och tillslut kom jag ut mitt bland VASS (!?). Känner inte alls till området där vid Kungens Kurva skogarna så var väldigt dumt av mig att ge mig iväg ända dit bort sådära sent på kvällen :o Men vände bara och gick tillbaka en bit samma vög, och ut på gatorna vid Kungens Kurva. Därifrån hittade jag hem, men klockan var sent så gick bara till IP så kom mamma och hämtade mig och vovvarna så jag slapp gå genom skogen också sista biten :)

Var ute i totalt nästan 2h, kanske 1h och 50min eller så :) Rejält med motion till lilla Madde och vovvarna ;)


Citygross :P


Och detta såg ju bara för kul ut xD ! Vet inte om de har tryckt in ridvägskylten i trädet eller om trädet växt över skylten, men det ser ju helskumt ut ;P

Om jag inte hade haft vovvarna med mig så hade jag dragit in till Hööks en sväng och kikat lite, kanske till Hoppla också för de har ju nyligen flyttat sin butik till Kungens Kurva :) Men vet inte hur jag skulle gjort med vovvarna då, så lät bli ;) :P
Finallyyyyy !

Nu är det ÄNTLIGEN fredag ! Vill försöka ta mig till stallet på något sätt ikväll men min moppe är totalseg och jag vill att pappa ska kika på den först för det verkar vara något fel med den :/

Ska för övrigt försöka plugga lite smått så det inte behöver bli så mycket till helgen.

Rico - 1/5

(Bättre sent än aldrig)

Hoppträning för Therese stod på schemat, jag var taggad fråpn början och hade en bra inställning. Jag sa (faktiskt) till Rico att IDAG SKA VI HA ROLIGT och det hade vi. Måste dock fortsätta jobba på det där, istället för att tänka att "idag ska Rico inte vägra" så ska jag tänka att "idag ska jag göra mitt bästa och ha roligt med Rico" typ. Inga negativa mål, inga "inte"n eller måsten.

I alla fall, idag hjälpte flera föräldrar till (bland annat mina) och byggde fram så Therese hann hjälpa oss mer med framridingen, vilket blev super ! Först jobbade vi dem lite dressyr i alla gångarter, sen red vi förbi titthinder på så sätt man ska göra på tävling. Alltså, inte gå fram och visa hästen utan rida förbi nära hindrena och bara tänka framåt och jobba vidare med tex inåtställningen eller vad man håller på med. Så hästen vet att ryttaren inte tycker att titthindrena är något att bry sig om :) Jag har annars bara lärt mig att det inte är bra att gå fram och visa hästen hindret, men har aldrig fått det helt klart för mig vad jag ska göra istället. Det fick jag idag :)

Vi hoppade först fram på kryss, ett hinder som inte var tittigt. Sen rullade vi på och hoppade småhinder som var lite tittiga, regnbågsinfångare (som vi ställde under hindret när vi sedan hoppade bana lite högre), husen, grinden, sockerbitar under hindret osv.  

En sak jag inte tänkt på men fick förklarat idag, fast det är ju rätt uppenbart tycker jag, är att om tittgrejen passar in i hindret, alltså bommar med liknande färg (hästar ser väl inte i färg men de ser nyanser ljus vad jag vet) så blir det oftast lättare att hoppa hindret för det är inget konstigt som sticker ut liksom. Tur att vi hade målat massa bommar då, för alla bommar passar nu till någon snygg tittgrej ;)

I alla fall, i hoppningen var han först lite tillbakadragen men då bara jobbade vi på framåt och bjudningen kom ju av sig självt sen när vi höjde mot slutet. Han hoppade för övrigt superbra, sista rundorna var han SUPERTAGGAD på ett bra sätt :D Han hade ett jättebra tryck i galoppen och sista hindret alltså (!!!) hur fin som helst, värsta hopptekniken och allt :P

Han vägrade inte en enda gång heller, han hoppade till och med HUSEN på första försöket ! :D Fast när vi precis satt regnbågarna under ett hinder så sprang han undan för den, blev ett tokhopp på hindret innan och så var det bara 3 galoppsprång kvar till regnbågshindret och då var både jag och han helt ur balans ^^ Tog bara om det direkt och då hoppade han galant !

Hade en superduperbra känsla idag, vill verkligen bära med mig den till kommande pass <3


Omg kolla frambenen liksom :D Hindrena låg på 80-90 typ (i slutet), oxern är 80cm men jag tycker det ser ännu mindre ut så som han hoppar ;)


Hellu readers

Idag ska Mamma rida dressyrlektion med Rico, för Kicki (på hemmaplan). Jag hade gärna följt med men jag har läxor och ska dessutom ta en längre promenad med vovvarna ikväll. Blir en kvällsrunda i skogen :)

Jag har för övrigt kikat lite på eventuella pay & jumps och andra träningar på bortaplan. Vill åka iväg lite mer och få det fungera på andra ställen än hemma också.Helt random.


Tankar om hoppningen

Det är så otroligt roligt när saker går framåt i ridningen ! Just nu känns det bara så himla bra allting, är löjligt sugen på att träna ännu mer och just nu känns det inte heller helt omöjligt att åka på någon pay & jump.

Frågan är bara hurpass Rico beter sig om vi åker iväg någonstans och hoppar ! Det var ju egentligen inte ute på tävling/p&j det började med vägringarna, men det var absolut där det blev värre ! Han vägrade ju de allra första gångerna när vi hade hoppning på kvällarna och vår voltlampa gjorde skuggor framför/bakom hindrena, vilket gjorde att de såg större ut och då fegade han ur. Sen kom han på att han KUNDE stanna, och gjorde det mer och mer, jag tror faktiskt inte han visste det innan ^^

Men något jag skulle vilja göra snart, är att åka på en pay & jump och TA GOD TID PÅ MIG på banan ! Man är ju ändå där för att TRÄNA på att tävla, så jag kan ta ett hinder i taget om jag känner för det. Jag kan sakta av och fatta rätt galopp, göra volter om det behövs osv osv.

Å andra sidan vill jag inte gå alltför fort fram ! Vill INTE få bakslag, men jag känner ju också att lite måste man chansa för att vinna ... eller hur man säger :) ?


Hästhållning


En sak jag tycker är både värd att diskutera, men på ett vis redan diskuteras otroligt mycket (fast på så sätt att man försöker ha rätt själv och säger att andra har fel, vilket bara skapar konflikter och bråk - FEL sätt att diskutera detta på), är detta med olika slags hästhållning. Jag tycker att det skulle vara intressant att höra andras åsikter och spåna lite gemensamt.

Många ryttare/hästfolk är mycket skeptiska mot detta med Natural Horsemanship, de flesta tycker det är skräp med andra ord. Natural Horsemanship, förkortat NH, är bara en av många "ideologier" inom hästhållning. Det finns miljoner vägar att gå, och det är uppenbart att alla vettiga människor följer den väg som passar sig och sin häst BÄST. Inte alls för att dra alla över en kant, men det är många tävlingsryttare/satsande ryttare som fnyser rätt ut och ser ned på denna (visserligen breda) NH-princip. JAG tycker att det är underskattat, för mig och Rico är det inte bullshit och det är faktiskt den väg som hittills har funkat bäst för oss. Jag har provat det mesta, jag har kört lite Tobbe Larsson, Klicker/trick-träning, "Vanlig" hästhållning osv osv. Och om detta är vad som funkar bäst för oss, varför inte följa den väg ? Och ännu mer, respektera den väg andra tar. Om man inser att man hamnat fel är det bara att pröva något annat. Kanske kommer man på något eget tillslut, något helt nytt som funkar så mycket bättre för sig själv och sin häst. Och är inte det huvudsaken egentligen, att skapa ett band mellan häst och människa ? Och ömsesidigt förtroende ska ju finnas där också, med tiden.
   Hästen lever i nuet och har lätt för att "börja om" (om man kallar det så) så om man hamnar snett med någon "ideologi" är det bara att försöka med något annat som då kanske fungerar bättre !

Jag själv kör inte stenhårt på NH, men jag utgår från de NH-principer som redan finns och kryddar med lite eget tänk - egna idéer - också, huvudsaken är ju att man ska kunna kommunicera med sin häst på bästa möjliga vis och även stå som ledare, för att både häst och människa ska vara trygga och med det kommer säkerheten också.

Det finns i princip lika många "ideologier" som hästmänniskor i världen. Det är ytterst få som går exakt samma väg. Och inte måste man välja EN strikt väg, utan man kan plocka lite från olika hästhållningsprinciper och köra på det som bli bäst helt enkelt. Man kan blanda exakt hur man vill, bara man är konsekvent i det man gör - för hästens skull.

Den strikta NH-principen är nog den sorten som många backar av från, där är det "no no" att ge hästen godis och dylikt, och man ska inte stå och gulla och krama hästen då man syftar på att hästen har en bubbla som man inte ska spinga in i titt som tätt. Men det som gör det svårt för oss är det faktum att vi är människor och vi vill gärna 

Att hästar har en bubbla man inte "får" springa in i, kan verka konstigt men saken är den att människor också har en liten "bubbla", som å andra sidan är så mycket mindre än hästens. Jag menar, om vi står och pratar med varandra har vi ju ändå ett visst avstånd mellan oss där vi känner oss bekväma, om en främmande människa går fram och ställer sig väldigt nära oss och inte flyttar på sig så börjar vi ju känna oss väldigt obekväma och flyttar oss gärna bort från den personen. Rent allmänt har ju även vi en bekvämlighetszon och en bubbla, och det hör ju till mänslig hyfs att inte kliva in i denna osynliga bubbla. Något vi lärt oss, kanske utan vetskap om det egentligen.   

Det finns ju som sagt så otroligt många vägar att gå i hästhållning, det finns dem som gör att "ibland får hästen bestämma (vara ledaren) och ibland människan". Sålänge det funkar, så visst ! Men för att det ska fungera måste hästen vara säker i sig själv och även säker på människan. En osäker häst ska inte behöva vara ledare, men om de känner att de behöver ta ledarrollen i någon (pressad) situation så gör dem det - vilket kan sluta illa förstås om hästen helt plötsligt tar täten och drar, tex.  

Detta kan jag skriva en uppsats om, men försöker runda av här. Kortfattat tycker jag att det här med hästhållning absolut bör diskuteras men man MÅSTE komma ihåg att respektera varandra och varandras åsikter. Och det är helt klart fel att kategorisera och dra alla över en kant.

Man måste ju såklart köra på det som passar bäst för sig själv och sin egen häst.
En Rundkorall är enkelt att bygga upp i ridhuset eller på ridbanan, enligt mig ett väldigt bra sätt att träna hästen "från marken".

Vart står ni i den här frågan ? Håller ni er till en strikt "ideologi" eller kör ni något eget race ? :)


Veckoplanering

Halva veckan har ju egentligen redan gått (pga långhelgen så trodde jag dock att det var måndag idag :$), men här är en kort planering för hur den resterande delen av veckan kommer se ut för Rico, från och med imorgon:

Torsdag: Mamma rider dressyr för Kicki.
Fredag: Mamma eller jag rider ut (troligtvis mamma).
Lördag: Löshoppning med titthinder på förmiddagen, eventuellt en kort uteritt på eftermiddagen bara för att han ska bli riden. Jag ska fota "titthoppet" som är på eftermiddagen, men ska nog inte hoppa själv som det ser ut nu :)
Söndag: Thereselektion, programridning där vi ska filma och fota och sedan jämföra med senaste programridningen (kommer omedvetet sätta jättemycket press på mig då, för jag vill såklart att man ska se skillnad från vårt första ridpass, som då var en programridning för Therese)
Kul bild från en annan löshoppning, Rico kör sitt eget race ... ^^ (åt fel håll dessutom)


Filmer

För att jag måste plugga till np och läsa 37 sidor i en engelsk bok, kommer här två filmer från gårdagens hoppträning ! Skriver inget speciellt till, ni får se och bedöma bäst ni vill :) Vi invigde några av de nymålade fina hindrena, dock var inte alla torra ännu så vi kunde bara använda två av de "nya" uppsättningarna bommar :)

Fokus på titthinder idag, hade en superbra känsla ! Världens bästa ponnyhäst, älskar dig ! <3

( Detta inlägg är då tidsinställt ! )


Bilder - hopp

Bilder som pappa tog med kameran, i början av passet:"Bilder" som är pausade videosekvenser från filmerna, från mitten/slutet av passet:


Sista hoppet kändes A W E S O M E ! Och för övrigt ser man att han tycker hindrena är löjligt låga ;) Hoppar högt över där i slutet ju !


Hemma igen

Nu är jag tillbaka igen, i soffan hemma ! Var i stallet från 7 på morgonen till 8 på kvällen, 13h !!! Man kan säga att jag är ganska trött nu, men jag skulle inte heller tacka nej till att alltid ha det såhär ! Ingen skola eller så, utan ute i naturen och i stallet, i hagen och på volten. En hel dag, varje dag !

Morgonfodrade, målade hinder, vattnade volten, fixade Rico, red lektion, stretchade och så efterråt, och åkte hem.

Mamma och Pappa filmade och fotade lite på lektionen, hade en superbra känsla ! Det kommer upp så snart som möjligt !


Morgonfodring

Vi fick ju kvällsfodringen + morgonfodringen mitt i valborg, så vi hann inte ens gå till brasan :( Fick gå och lägga mig tiiidigt (så tidigt det gick efter kvällsfodringen) för man ska upp tiiidigt på morgonen därpå. Har tappat några sovtimmar nu men får väl gå och sova klockan åtta sen ikväll så löser det sig nog ;)

Idag ska vi då börja dagen med att morgonfodra och släppa ut hästarna mm. Sen ska jag måla hinder så länge jag hinner innan jag ska ta in och fixa Rico inför hoppträningen. Jag (och de andra i min grupp) kommer bli de första att få använde våra nymålade fina hinder :D :D :D Kommer bli awesome !

Kameran åker med (ska inte glömma den idag) så när jag kommer tillbaka ikväll kan ni räkna med lite grym update :D :D :D


RSS 2.0