Bilder från Thereseträning, hoppning.

 Travhoppning i högervarvet: 

Travhoppning (också i högervarvet), detta ville Rico väldigt gärna ta i galopp haha :) Han tyckte det va kul med hinder igen. 


Tokhopp, efter detta hindret blev han rädd och drog iväg lite men han lugnade sig efter bara en kortsida, mycket bra gjort av honom !! 

Ett litet bättre hopp :) 

Och så en bild på Valle, blev inga bra/hyfsade hoppbilder på honom tyvärr :P 
 
 
 

Massor med ideer

Jag har massor med bloggideer men just just NU går skolan före, har ekonomi prov om ett par dagar och en stor skrivuppgift ska in nu i helgen och jag har knappt börjat på den ännu. 
 
Brb. 
 
 

Hästarna - 23-27/11

23/11 - Mamma red Valle och jag red Rico och vi red ut och klättrade några gånger i skritt trav och galopp. 

24/11 - ? Minnet är dåligt. Jag tror jag red valle och hoppade ett skutt på volten ?? 
 
25/11 - Båda hästarna fick gå Thereselektion, hoppning. Jag red Rico, han skötte sig bra. Vi hoppade bara i vänster galopp då han fortfarande är spänd i höger varvet i galoppen. Överlag gick det bra, vi fick något tokhopp där han blev rädd efterråt och drog iväg men han lugnade sig fort (inga 7 varv på fyrkantsspåret i alla fall :D). Har lite bilder från passet som bara ska redigeras lite då de blev lite mörka, men de kommer ! Valle skötte sig också, han såg ut att tycka det var roligt i alla fall :) 

26/11 - Mamma red Rico och Pappa red Valle, jag var hemma och pluggade men åkte dit senare på kvällen för att kvällsfodra. 
 
27/11 - Det var ett riktigt pissväder, mamma longerade Rico med ländtäcket (nöta bort bakskyggheten när det blåste så mycket) medan jag fixade i stallet. Rico skötte sig bra tror jag, han börjar nog vänja sig vid att det flaxar lite bak på rumpan :) Även små framsteg är framsteg, liksom ;) 
 
 
 
 

Svårt

 
Det var länge sedan sist jag red ut med sällskap, alltså annat sällskap än Valle + mamma/pappa. Förut brukade jag rida ut med både folk från Enliden och från grannstallen, men nu är det lite svajigt med uppsittningen igen och jag känner att jag inte kan tex bara bestämma en tid och ett datum och rida ut hursomhelst. För det är svårt att lova någonting med Rico, jag kan ju inte veta själv hur han ska vara från en dag till en annan. Ibland tar det två minuter att sitta upp, ibland tjugo. Om han någon dag skulle krångla, så tvingas ju personen jag tänkt rida ut med till att antingen tålmodigt stå och vänta tills jag kommer upp eller rida ut själv. Och då får ju inte jag något sällskap heller när jag är uppsutten och klar ;) 
 
Det är också svårt när man ska boka in lektioner för någon tränare som inte känner mig eller Rico bra, och som inte kan anpassa sig något liksom. De tränare som står mig närmast och jag tränar mest för, de vet ju hur Rico är och de kanske till och med kan hjälpa mig utifall att något skulle gå snett.
 
Men en grej som hände var när vi skulle åka till Balingsta och hoppträna för Niklas Haking (förra året tror jag). Då började Rico krångla med uppsittningen igen, han började backa när jag skulle sätta foten i stigbygeln, och när jag äntligen fick tag i den så började han sticka framåt. Jag blev riktigt skrämd av det, jag tror det var första gången problemen kom tillbaka efter sommaren 2011 då vi hade "löst" de. Lektionen hade redan börjat och där stod jag kvar på marken med en häst som var livrädd, egentligen blev jag inte så ledsen för att missa träningen, jag blev ledsen av att problemen åter igen var tillbaka och jag visste inte hur jag skulle hantera den situationen jag hamnat i. Men då tog sig Niklas tid att hjälpa mig med uppsittningen, han hjälpte mig steg för steg medan de andra red fram självständigt. Jag vet inte om han förstod själv hur mycket det betydde för mig, han hade en positiv inställning, lugnade både mig och Rico och hjälpte mig att rent psykiskt våga försöka igen, trots att minnet från när Rico hade dragit iväg vid uppsittningen fortfarande var "färskt". Jag minns inte exakt hur vi gick tillväga, men efter kanske 20 minuter så kom jag upp, och jag kunde vara med på resterande delen av hoppträningen. Blev lite mindre framridning för mig, och Rico var lite spänd, men han skötte sig fint och vi fick mycket bra tips och råd. 
 
Vet inte vart jag ville komma med detta inlägget ärligt talat, kände bara för att skriva av mig lite. 
 
När denna "bilden" togs var sommaren 2011 i Fänninge, när vi höll på med uppsittningsträning och jag trodde att jag aldrig skulle kunna rida Rico igen. Jobbade mkt psykiskt med mig själv också, försökte se saker mer positivt, tänka mer på framstegen än bakslagen, behålla hoppet osv osv. 
 
 
 

Hästarna - 22/11

Mamma red Valle på dagen och jag åkte till stallet sen på kvällen och gjorde lite påsträning med Rico. Han fick vila från ridning dock. 

Hästarna - 21/11

Jag red Rico och pappa red Valle, de fick båda gå ett lättare pass på volten. Rico travade bara en sväng och Valle fick galoppera lite också tror jag. 

Lite kort uppdatering

Har försökt ägna förmiddagen åt en stor historiaskrivuppgift som ska vara klar om en vecka, men det gick lite sådär med den. Ska bara äta klart min lunch nu och rullar sedan vidare till stallet, ska rida Rico. Uteritt blir det nog. 
 
Igår red jag ut på Valle och när vi kom tillbaka gick vi upp på volten en stund och jag provade att galoppera lite + hoppa ett litet sockerbitshinder. Berättar mer om det senare, måsta slänga i mig min lunch nu ! ;) 
 
 
 

Sommarbilder

Letade fram några gamla bilder från sommaren i Fänninge, tänkte låta de tala för sig själv idag eftersom jag är väldigt trött och orkar inte skriva så mycket, här kommer de iallafall :) 

Bilderna på fältet är fotade under den tid som vi hade en rejäl svacka i dressyren, tyvärr. 

 
 
 
 

Fänninge

Jag bara fick något ryck idag och tänkte tillbaka på tiden i Fänninge (där vi har vårt landställe), längtar så otroligt mycket tills vi åker dit igen för den senaste sommaren där var ju alldeles awesome ! Året innan dess hade vi ju uppsittningsproblemen och det kan man säga drog ner stämningen en del. Men detta året gjorde vi så mycket roliga saker och gud så mycket jag längtar dit nu !! 
 
Vid denna tiden för ett år sedan ville jag inte ha med mig Rico till Fänninge 2012, för jag trodde att uppsittningsproblemen skulle komma tillbaka om vi flyttade honom tillbaka dit ett år senare. Men jag hade fel, och tur att vi åkte dit denna sommar ändå :P 
 
2011
 
2012
 
Alltså de ridvägarna som fanns där var ju helt fantastiska jämfört med det vi har hemma, vi hade stora fina fält att rida på, mängder med grusvägar och skogsstigar och långa galoppsträckor, åh <3 
 
 

De vet inte

När jag och Rico är på banan då är vi verkligen i vår egen lilla bubbla, omgivningen (tex åskådare och människor runt omkring) finns inte, det enda vi båda fokuserar på då är på vår uppgift. 
 
 
Jag är verkligen supernöjd och stolt över oss båda efter den senaste pay and jumpen som vi var på i Farsta. Men såhär i efterhand stör jag mig lite på läktaren/åskådarna. Jag tror att många av dem som satt på läktaren medan jag red läser bloggen eller kanske till och med känner mig sedan innan. Några av mina goda vänner ropade faktiskt peppande till mig när jag kom in på banan i ena klassen. Det betyder jättemycket, och det är skönt att bli påmind alldeles innan start om att ni finns och ni är underbara allihopa !! 
  I alla fall, det är inte er jag stör mig på, utan det är de andra på läktaren. De som inte läser bloggen, eller känner mig, eller känner Rico, alltså de som inte vet någonting om oss och dömer oss. När Rico är sitt bästa jag tror jag inte att man som åskådare märker av hur han är och kan vara. Jag tror inte att man som åskådare kan se eller ana hur otroligt mycket problem och motgångar vi haft. 
 
Av egen erfarenhet vet jag att folk på läktaren "gärna" tycker och tänker saker, och dömer ekipage efter att bara ha sett en start. Det kan ha varit ekipagets bästa eller sämsta start någonsin. Nu var ju detta bara en pay and jump så det var väl inte sådär jättemycket folk, inte som på tävling, men jag har faktiskt en film från en pay and jump i Botkyrka (där jag för övrigt for rätt in i det minsta/enklaste hindret på banan pga missförstånd) när pappa stod på läktaren och filmade och när jag lyssnade med ljud på så hörde jag vad folk sa på läktaren, och det var ganska intressant att höra. Större delen av filmen var det två tjejer som pratade, och jag hoppas innerligt att de inte menade allvar med det dem sa, de drog bland annat slutsatsen om att Rico blödde (?) någonstans och att det säkert var så att ryttaren (jag) slog honom. Som sagt, jag hoppas innerligt att de drev, dock verkade de väldigt seriösa när de pratade. 
   
Det var säkert flera i Farsta som reagerade på att jag saktade av mellan hindrena, gjorde halter och volter, hade en väldigt samlad/lugn galopp och att jag ständigt pratade med Rico. Eftersom det var en tröningstävling så tog jag allt i vårt eget tempo. Pga allt som hänt hittills så tar jag alltid det säkra före det osäkra, och jag är rädd att tappa kontrollen, det erkänner jag. De flesta som ser mig på pay and jumps och/eller tävlingar vet inte vad jag och Rico faktiskt har med oss i bagageluckan. Jag har utveckats något otroligt med Rico, och han har gjort mig till en mycket bättre ryttare och hästmänniska. Men han har också gjort mig fegare, försiktigare. Just för att han är som han är.
   Rico har lärt mig se saker mer positivt, jag har nästintill blivit tvingad att ha en bra inställning och ge gärnet, för om jag inte rider fullt ut hela tiden så utnyttjar han det direkt och försöker bestämma saker och ting själv. Ni som känner Rico och vet hur han är, eller kanske bara har följt denna bloggen under en längre tid, vet nog att han "gärna" skrämmer sig själv när han tar sina egna beslut ;)
   Rico har lärt mig att behålla lugnet i sådana situationer då en annan hade tuppat av, i sådana situationer som kan uppstå med Rico. Men, jag har blivit rädd att tappa kontrollen, jag har blivit rädd att råka skrämma honom, och jag är rädd att göra fel. Det är sådana här naturliga saker som jag sällan visar utåt, och det kanske är svårt att tänka sig, som åskådare ? 
 
Jag tar alltid det säkra före det osäkra, jag chansar inte. Jag tar det hellre lite lugnare hela banan runt och får något stopp då på köpet, än håller i manen och gasar på. För det sistnämda skulle aldrig funka för Rico. 
 
De på läktaren kan vara väldigt snabba att döma, men man måste komma ihåg att man som åskådare (om du inte känner ekipaget dvs) inte vet mer än det som man ser på banan just då. De vet inte varför jag gör som jag gör, och de vet inte att varje liten detalj i min ridning (varje liten extra skänkel eller förhållning), finns en bakgrund till att jag gör. De vet nog inte heller hur otroligt nöjd och glad jag är för varje hinder vi kommer över, trots att hindrena i detta fallet vara var en halvmeter höga. Och de vet nog än mindre varför. De vet inte vilken väg vi gått, och vad som hönt sekunderna eller minuterna innan vi kommer in på banan. Egentligen vet de ingenting om oss, de har bara de där två-tre minuterna på sig att bilda sig en uppfattning. Det är väldigt lätt att bara döma efter håren, men om man inte bara ser till ytan så kanske man inser att man istället borde berömma ekipaget ifråga. 
 
 
 
 
 

Tjena

Har försökt komma ikapp med bloggningen nu, har ju missat en del så blir mycket på en gång nu. Hoppas det är ok ;) 
 
Imorgon blir det fullt upp, men har planerat min dag in i minsta detalj och även bokat in några timmars bloggning under dagen, så uppdateringen kommer sitta fint ! Det är nämligen så att vi har en resursdag i skolan, några har utvecklingssamtal men inte jag för det har jag på måndag tror jag :P Så det blir en "ledig" dag, och precis som alla mina andra "lediga" dagar blir det fullt upp med massor av saker inplanerat. Dagen har ju bara X antal timmar så jag har satt ihop ett ganska pressat schema så jag ska kunna hinna med allt som jag vill hinna med :P 
 
Bland annat ska jag städa lite i mitt rum, plugga lite, ge mig på en stor historiaskrivuppgift, fixa iphoneskal och ut och springa med Önska. Och så ska jag ju till stallet och fixa och rida, såklart :) 
 
 

Hästarna - 20/11

Idag red jag Rico och mamma red Valle. Vi red de på volten. 
 
Rico var inte så framme för skänkeln i början, men blev snarare lite springig mot slutet. Hade inte bästa känslan, men han skötte sig. Han var lite spänd och hoppade iväg en gång men lugnade sig relativt fort. Han var väldigt bakskygg, inte så farligt vid uppsittningen konstigt nog. Men jag påstränade honom lite extra innan jag red, tyckte det behövdes. 
 
 
 
 

Hästarna - 19/11

Mamma och Pappa red ut med båda pållarna. 

Hästarna - 18/11

Idag var det Thereselektion för båda hästarna, jag red Rico och en av Thereses elever fick rida Valle. Markarbete stod på schemat och det blev travbommar både på böjt spår och rakt spår och upphöjda, två stycken på båge också. Vi gjorde alla bomövningar i (skritt och) trav. Vi tog lite galopp i vänstervarvet med Rico och Valle fick ta lite i varje varv. 

Anledningen att jag inte galopperade höger varvet var att han blir väldigt spänd och på så sätt skrämmer sig själv (i och med bakskyggheten), så för tillfället galopperar jag nästan bara i vänster varv (ytterst lite i höger varv) men målet är såklart att kunna galoppera som vanligt igen i båda varven. Tror också det blir lättare i hoppningen då han har en uppgift hela tiden, märkte det på pay and jumpen i Farsta att våra problem i höger galoppen var nästan helt borta ! 
 
Rico kändes i alla fall bra idag. Han sänkte sig fint och höjde upp ryggen över bommarna i slutet, då var han avslappnad. Men han tog inte skänkeln så jättebra från början, men bättre blev det mot slutet i alla fall :) 
 
 

Hästarna - 17/11

Jag och pappa red Rico och Valle, på volten en sväng. Travade bara om jag minns rätt. 

Hästarna - 16/11

Mamma red Rico och Pappa red Valle. 

Hästarna - 15/11

Jag red Rico och Mamma red Valle. 
 
Rico fick gå ett kort litet dressyrpass i skritt och trav. Skippade galoppen helt då jag vill kunna få hjälp av en tränare om han spökar, syftar på höger galoppen då. 
 
 

Hästarna - 14/11

Pappa red Valle och Mamma tömkörde Rico. 

Hästarna - 13/11

Jag red Rico och Mamma red Valle. 

Hästarna - 12/11

Rico och Valle fick gå western-lektion för Eva Malmström ! 

(Med Mamma och Pappa) 

 

Rico - 11/11

Idag var det pay and jump på Farsta, vi hoppade två klasser, 50cm och 70cm. 
 
50cm: 
Vi tog lite fel på klockan så det blev lite tajt med tid på framridningen/framhoppningen. Jag hann ta skritt, trav och galopp i båda varven och hoppa krysset en gång. Inget mer hann vi, men eftersom hindrena bara var 50cm första rundan så "gjorde det inget". Självklart ska man alltid värma upp hästen ordentligt men eftersom hindrena var så små så var det inte hela världen att vi tex inte hann hoppa fram. Själva banan var ju i princip som en framhoppning i sig. 
   I denna klassen kändes han KALASBRA i alla fall, jag tog det lite försiktigt emellan hindrena och saktade av ett par gånger för att fatta ny galopp, ha honom i balans osv osv. Han hade en superduperfin galopp som hade blivit ännu bättre om jag hade jobbat honom i den och satt lite mer tryck i, men det var ju inte jätteviktigt när hindrena var så låga. Vi skulle bara över helt enkelt. 
   I alla fall så blev vi felfria, om man inte skulle räkna på de volter jag gjorde mellan vissa hinder. Men inga rivningar eller vägringar, han tvekade inte ens !! 
 
70cm: 
Vi fick vänta rätt länge mellan de två starterna, och eftersom Rico hade blivit lite skraj när jag satt upp innan 50klassen (dock hejdade han sig och tänkte efter, så han drog inte iväg, han bara spände till) så ville jag inte sitta av emellan klasserna. Då kunde jag ju inte vara säker på att jag skulle komma upp den andra gången ;) 
   Höll igång honom på utebanan (framridningsbanan), skrittade 5 minuter, travade några varv, tog lite galopp, gjorde lite skänkelvikningar, volter osv osv. Bara för att vi skulle hålla oss varma. 
   Hoppade fram nån gång på krysset och två-tre gånger på räcket (varav en-två gånger blev det kråkhopp). Sedan ropades vi in på banan. 
   Han kändes inte lika klockren i denna klassen, han var lite spändare emellan hindrena, fick lite humör och egna åsikter emellanåt men inget som syntes så mycket tror jag. Pga detta så gjorde jag mycket volter, avsaktningar och lugnade ner honom mellan hindrena. Eftersom det faktiskt var en träningstävling så tog jag det säkra före det osäkra och tog ett hinder i taget. Var nära på att tappa stigbygeln ett par gånger, och att göra det är ju rena rama dödsdomen då han blir så himla skraj och drar iväg. Han började stanna lite på några hinder på banan. Men jag tog det lugnt hela vägen. Lite för lugnt, jag tog för lång tid på mig på banan så jag valde att bara hoppa hinder nr 2 igen, eftersom han redan kommit över det och det kändes som ett bra avslut. 

 
Tyvärr var det den andra klassen som pappa filmade, inte den första. Men jag ska försöka stryka ett streck över 70cm klassen och vara glad över 50cm klassen. Där hade vi en otroligt fin känsla och hans bakskygghet i galoppen var som bortglömt. 
 
Man märkte också på Rico att han verkligen verkligen tyckte om underlaget på tävlingsbanan ! Så det ska Farsta få lite extra cred för, + att de var såpass tålmodiga när jag var på banan, eftersom de inte vet hur Rico är så måste de nog ha undrat varför jag gjorde som jag gjorde ;) Men allt jag gör när jag rider Rico finns en bakgrund och en tanke bakom. 

Lördag

Idag var det jag och pappa som åkte till stallet. Pappa red Valle på volten och med Rico gjorde jag lite extra påsträning + lät honom hälsa på vår röda boll :) Han var väldigt bakskygg idag så den där påsträningen behövdes verkligen ! 
 
 
Medan pappa red så myste jag och Rico lite i boxen, den där hästen vet verkligen hur man slappnar av haha, han stod med mulen släpandes i backen och halvsov medan jag masserade hans öron och kliade honom i pannan :) Riktigt mys. 
 
 

HOPPNING

 
Till synes är vi nu åter på samma nivå som vi var på för ca 2 år sedan. 
 
Men, det är så mycket som hänt under dessa två år. Vi har gått från att rulla över 70-80cm banor utan problem, till att hoppa 90cm banor, till att hoppa 1m banor och enstaka 110 oxrar, till att kämpa oss över 50cm kryss och bara komma över bommar på marken, till att åter igen hoppa 70cm banor med blandade resultat, sedan fanns det en tid då vi knappt kunde galoppera då han blev skrämd - och än mindre hoppa, och så har vi gått från att hoppa 80-90 cm till att åter igen kämpa oss runt små banor 70cm. Vår resa har varit upp och ner, hela tiden. Jag har känt mig helt vilse på hans rygg, och så har jag också ibland känt att vi kanske faktiskt är menade för varandra. 
 
För oss är det inte höjden på hindrena som är viktigt, det betyder ingenting egentligen. Det är harmonin och samarbetet mellan hindrena som är det viktigaste och det är även där det svackat lite emellanåt under dessa två åren. Han har varit rädd för mig, och jag måste erkänna att jag under en tid var ganska rädd för honom också. Det var missförstånd som lades på andra missförstånd, in i hindret, under hindret, och över hindret. 

slutet av 2010/början av 2011 (bilderna går att förstora): 
 
slutet av 2012 (bilderna går att förstora): 
 
 
Dit jag egentligen vill komma, är att för någon som bara tittar på hoppbilderna/printscreen-bilderna ovan, verkar vi inte ha utvecklats alls under dessa två åren. Vi ser till och med ut att ha bara backat bak i utvecklingen, vilket vi faktiskt delvis har gjort, men det ligger så himla mycket mer historia bakom och vi har varit på alla möjliga olika nivåer och höjder. Det är lite lustigt med vår "utveckling", hur det kan gå så himla mycket upp och ner och att så mycket kan ändras från den ena dagen till den andra, det räcker med att han blir skrämd en gång så är vi tillbaka i ruta ett igen. Fast så ska man ju inte tänka förstås. All träning vi lägger ner på honom gör ju att vi förmodligen kommer kunna hitta tillbaka till samma "nivå" lättare/snabbare. Bakslagen kanske inte behöver bli så stora i framtiden, som de varit. 
 
Under tiden vi haft honom så har vi varit på väldigt många olika nivåer, ingen speciell ordning på bilderna, de kom lite hursomhelt ^^. Även dessa bilder går att förstora, genom att klicka på de :) 
    
 
 
 

Inlägg på G

Har en del inlägg på G, som bara måste färdigställas, läsas igenom och publiceras. Ber om ursäkt för den väldigt oregelbundna uppdateringen, jobbar på det ;). 
 
 

Printscreens

Alltså, ni anar inte hur irriterad jag blir på mig själv när jag kollar på filmen från 70-klassen. Det är så mycket saker i min ridning jag stör mig på, och så är det ju lätt att vara efterklok osv.
 
Så typiskt att vi filmade just den klassen som gick "mindre bra". Men nu när jag tittat på filmen och kontaterat saker och ting kring min ridning osv, så kan jag lära av det och lämna det bakom mig :) Kommer "ha med mig" 50-klassen istället, där hade vi en otroligt fin känsla, trots att hindrena var så små ;) :)  
 
Här är lite printscreens från 70cm.  
 

Träningstävling á la Rico och Madde

Idag var det träningstävling i hoppning, dvs pay and jump :) På Farsta ridskola, som faktiskt är den ridskola jag red på innan vi köpte Rico :) Var härligt att få se lite gamla vänner, hann dock inte prata så mycket med dem :( Får ta och hälsa på någon dag ! 
 
Jag och Mamma åkte dit tiiiiiidigt på morgonen för att fodra hästarna. Mamma släppte ut dem sedan medan jag började packa grejer och fixa Rico. Smörjde en rem på tränset och även mina stövlar som såg förskräckliga ut (har inte gjort rent dem sedan jag ramlade av senast ^^). Hann faktiskt knoppa honom lite snabbt, och påsträna en stund. Gick sedan i raskt tempo med honom på stallplan lite fram och tillbaka så han fick ur sig en del av överskottsenergin. Pappa kom och ställde fram släpet, sedan på med skydden och lastade och åkte. 
 
Första guldstjärnan Rico fick idag, var för lastningen ! Han gick DIREKT på, vilket var jättebra för då sparade vi massor med tid ! Tidigare i somras har han ju stått på bakbenen, slängt sig bakåt/åt sidan osv osv, men idag gick han bara på direkt på första försöket ! 
 
Anmälde oss till sekretariatet, lastade ur gick lite med Rico och började sedan sadla och på med benskydd osv. Gick banan två gånger ungefär sedan gjorde vi oss klara för uppsittning. 
 
Sedan får Rico en halv guldstjärna till idag för uppsittningen ! Han blev liiite skrämd så han tänkte sticka framåt men han hejdade sig och lugnade sig relativt fort ändå. 
 
Missbedömde tiden litegrann så därför hann vi inte rida fram mycket alls innan jag skulle in på banan. Hade precis börjat galoppera och hoppat lilla krysset på framhoppningen innan vi skulle in. Men eftersom höjden bara var 50cm i första klassen så gjorde det ingenting, han skötte sig galant (mer om det i dagens ridpass - inlägget). Där fick han en guldstjärna till, haha ;)  
 
Försökte hålla igång honom på utebanan tills 70-klassen började och det gick väl ganska bra. Det regnade litegrann så jag blev lite blöt och kall men jag försökte hålla igång oss båda iaf. 
 
I 70-klassen gick det inte lika bra, han kändes okej men inte alls som i första klassen. Vi hoppade inte klart banan, han började vägra på flera hinder, avslutade med att ta 2an igen. 
 
Pappa filmade 70-klassen men vet inte om det är något att se egentligen, vi gjorde massor med avsaktningar och så emellan hindrena, volter mm. Men jag tyckte det behövdes, och jag har en tanke bakom allt jag gör med Rico. 
 
Rico var i princip lika lättlastad när vi skulle åka hem, det kändes riktigt bra !! :) 
 
 
Bild från förra året :) Vet inte om det var någon som fotade idag, jag lämnade i alla fall min kamera hemma. 
 
 

Valle - 11/11

Mamma gick en promenad med honom ca 30 minuter. 
 

Hästarna - 9/11-10/11

9/11:
Valle Vaccinerades så därför fick han vila/promenera. 
Mamma red Rico. 
 
10/11: 
Jag och pappa red ut, jag red Rico och pappa red Valle barbacka. Skrittade en sväng på gatorna och klättrade upp och ner i en backe en gång, sedan upp på volten så tog jag lite trav och galopp. Rico skötte sig fint men han var lite spänd i galoppen till och från. 
 
 

Hästarna - 8/11

Jag red Rico och pappa red Valle, båda vi red på volten. Försökte ta lite galopp, gick sådär :) 
 
 

Hästarna 5/11 - 7/11

Eftersom jag har ett minne som en guldfisk så har jag inte stenkoll på vad hästarna gjorde dessa dagar, var dessutom hemma och pluggade också. Men mamma och pappa red de iaf. 

Okidoki

Har blivit lite tjatad på att blogga, men det har bara runnit ut i sanden ^^ 
 
Men nu är jag här, och jag har några enstaka minuter på mig nu att ta igen litegrann. Ska dock sova alldeles strax för ska upp jättetidigt imorgon, vi har morgonfodring och utsläpp och så ska vi ju på pay and jump ! :) 
 
Lite nyheter från veckan: Vi har inte haft ström i våran hage så Valle har på något vis lyckats rymma (kröp igenom  staketet typ?) gång på gång på gång, när vi fick veta det så tog vi tag i det så fort vi kunde och pappa fixade elen. Sedan dess har inte Valle rymt något :) Sedan har jag ju ridit lite i veckan, men de inläggen ska komma försej lite senare :) Har försökt galoppera lite mer med Rico för att vi ska kunna hoppa pay and jump i helgen, har gått lite halvbra men vår volt är så sjukt blaskig nu också ... Men han har varit väldigt fin i traven, mkt framåtbjudning också. 
 
Håller nu alla tummar och tår för morgondagen, och hoppas ni gör detsamma :) Återkommer med mer uppdatering imorgon eftermiddag/kväll ! 

Dags att rida

Ska alldeles strax rida Rico, sedan när jag är hemma kommer jag försöka uppdatera lite, har lite extra news om Valle ! :) 
 

Hästarna - 4/11

Idag red jag Valle och mamma red Rico, båda med westernsadlarna på. Vi gav oss iväg bort mot källbrinksrakan, genom skogen, sedan lite trav på källbrinksrakan och hem via skogen bakom stallet och där tog vi en kort galopp (min första galopp på Valle). 
 
Rundan blev riktigt äventyrlig, det var problemlösning för oss nästan hela vägen. Det har ju regnat så himla mycket på sista tiden så det var stora partier som var vattenfyllt och geggigt, och då menar jag djup gegga. Valle tyckte verkligen inte om alla vattenpölar osv men han skötte sig och det blev inga tokhopp över eller så, han höll sig i skinnet helt enkelt ^^ 
 
När vi var påväg hem började det växa fram en tjock vit dimma, så jag är glad att vi red när det var ljust för att rida i mörker + tjock dimma (dålig sikt) hade inte varit bra känner jag. 
 
 
 
 

Hästarna - 3/11

Idag var det Thereselektion för båda hästarna, jag red Rico och en av Thereses elever red Valle. 
 
Rico kändes väldigt fin och lösgjord redan från början, sedan tappade jag det lite mot slutet kände jag men däremellan var han väldigt fin :) Vi jobbade lite extra med en och samma övning i både trav och galopp, jag galopperade bara i vänster varv för han var inte avspänd i höger varv (troligtvis sitter det fortfarande kvar något i huvudet på honom, från när han skenade iväg med mig för några veckor sedan). Den gick ut på att man skulle göra öppna på halva långsidan, sedan en 10/15 meters volt vid E/B, sedan halvhalt och sedan sluta på sista biten av långsidan. 
 
 
(Det var inte så lätt att rita med touch, haha) 
 
Vädret var väldigt speciellt idag på lektionen, i början var det ett lagom bra ridväder, lagom temperatur och lite växlande molnighet. Sedan helt plötsligt kommer det en störtskur med hagel, och sedan när det slutar hagla småduggar det en stund och i stohagen bredvid volten bildas två stora fina regnbågar, som börjar och slutar i hagen. Det var jättefint verkligen, det hade man velat ha som bakgrund på en ridbild, eller bara en öronbild ^^ Eftersom det var lektion så hade jag ju inte mobilen på mig, tyvärr. Men det var himla fint ! :) 
 
Rico kändes i alla fall bra idag, han blev lite taggad när vi skulle galoppera och ville köra sitt eget race, men när vi gjorde övningen för sista gången i galopp så hade han en lugn och fin och stark galopp hela vägen ! 
 
Valle gick det också bra för, det var ett tag där som han inte ville fatta galopp, men det löste sig och han gjorde också hela övningen i galopp sen ! :) Han hade sin nya allroundsadel också, och den verkade sitta rätt fint på honom ! 
 
 

Söndag

Plötsligt var lovet slut och tanken slog mig att jag fortfarande har en hel drös med plugg att ta itu med, men är helt slut i huvudet nu så tänkte inte ge mig på det förrän efter middagen. Så blir lite uppdatering här en stund, ska försöka ta igen lite som jag missade igår. 
 
Jag och mamma gav oss iväg på en lång "äventyrsritt" med Valle och Rico, jag höll på att krossa mitt knä mot ett träd när Valle inte ville gå i en vattenpöl och därför försökte gå runt allt. Som tur är var det trädet ganska litet/smalt så jag kunde trycka bort den med handen ^^ Kunde gått illa det där ;) 
 
Därför funderar jag på om man ska ta och köpa några gummistövlar till Valle, så han kan gå genom vattenpölarna utan att avlida ;) Haha ! 
 
 
Ett par sådana här skulle väl sitta fint på honom ? xD 
 
 
 
 

Kramis

Bjuder på världens fulaste krambild, blev bara fail av det hela haha, försökte ge han en puss på örat av någon anledning :) 
 
 
 

Thereseträning

Veckans Thereseträning är flyttad till idag, normalt sett är den på söndagar men denna veckan fick den vara på lördagen istället ! Både Valle och Rico ska vara med, om allt går som det ska. Jag ska rida Rico som vanligt och Valle ska få gå med en av Thereses elever :) 
 
 
Ska försöka ta moppen till stallet idag, men frågan är om den kommer starta överhuvudtaget ^ Det återstå att se. 
Skulle vara bra om jag inte glömde kameran idag också, men annars kan jag ju ta med den imorgon ! Blir lite trångt att få plats med allt i moppen, den är ju inte så stor :) 
 
 

En liten utmaning

 
Ni får ursäkta kvaliten på bilden, det är en ett foto av ett foto :) 
 
Jag har en liten mini-utmaning här till er läsare, kan ni gissa hur högt hindret är på bilden ? :) Kommer bli intressant att se vad ni svarar ! 
 
Om du gissar rätt kommer du såklart få ett litet mini-pris ^^ 

Ridbilder

 
Tyvärr har jag inte sådär jättemånga ridbilder att lägga upp här på bloggen, inga nya bilder i alla fall. Jag får ta och gå på jakt efter en fotograf tror jag, hade gärna fotat mig själv när jag rider men det kan bli svårt haha. 
 
I dressyren går ju Rico som bäst på Kickiträningarna, som är kvällstid i mörkret -> inga ridbilder. 
 
Hade verkligen velat ha lite nya ridbilder på båda hästarna, till den nya headern. 
 
 
Helt random bild, från min och Ricos tävlingsdebut i hoppning förra året :) 
 
 

Hästarna - 2/11

Rico: Det gick bättre att sitta upp idag, jag försökte vara lite kvick över med benet utifall att, men det hade nog inte behövts för han var ganska lugn ändå. Red ett pass i 30 minuter på volten, i skritt och trav. Han försökte bestämma lite själv igen men eftersom han var mer avspänd idag än igår så vågade jag vara lite mer bestämd på honom. Vi red lite olika vägar från ett LB program (minns inte vad den heter dock), lite serpentiner och noga hörnpasseringar (där det inte var vattenpölar), försökte mig på någon ökning av traven också men det gick inte sådär jättebra ;) Är ganska nöjd faktiskt, med tanke på att vi red självständigt och det brukar vara vår svaghet att rida utan tränare. 
 
Valle: Idag provade vi den nya allroundsadeln, det fick bli en budget syntetsadel för vi har så många sadlar till dem båda redan och vi kommer väl främst rida western med Valle så han kommer inte ha allroundsadeln sådär jättemycket. Jag red i alla fall honom uppe på volten i skritt och trav, han tog inte skänkeln riktigt men han ogillar verkligen att det är så blaskigt uppe på volten, tror det var därför han inte ville riktigt. 
 
Så jag red alltså båda pållarna idag :) 
 
 

Hästarna - 1/11

Började november månad med att rida Rico dressyrlektion för Kicki, det blåste jättemycket och Rico var lite spänd, vilket gjorde att det uppstod lite problem med uppsittningen, men det har jag redan skrivit om HÄR för er som vill läsa. Men jag kom upp tillslut i alla fall och vi red intensivt i 30 minuter. Rico var till en början ganska spänd men han slappnade faktiskt av ganska bra mot slutet, han hade en fin form men han var lite trotsig och ville bestämma själv, så fick rida ganska mycket ! 
 
Pappa red Valle på volten samtidigt, lite western. 
 
Båda hästarna jobbade endast i skritt och trav idag, volten var lite kladdig + att det blåste så det var inte sådär jätteroliga omständigheter ^^ Men jag stretchade ändå båda hästarna när vi hade ridit klart. 
 
 
 
 

Hästarna - 31/10

Mamma och pappa hade hand om hästarna, jag pluggade (japp, mitt i lovet). 

Dagens tankar


 
 
Efter gårdagens lilla händelse (som lyckligtvis inte slutade illa) har det börjat röra sig i huvudet på mig igen. Det är ju något som gynnar bloggen, såklart, då inläggen i princip skriver sig själva. 
 
 
Jag tror det är flera av mina läsare som varit med från början. Flera av er har följt vår resa från början, sett oss åka varv efter varv på den där berg-och-dalbanan var dag. Vi köpte Rico för två år sedan, och han var vår första egna häst. Innan Rico travade in i mitt liv fanns det inte i min värld att det inte skulle gå att sitta upp på en häst. Det var väl en självklarhet att hästen stod lugnt och stilla när man satt upp. 
 
När vi hade haft Rico i mindre än ett år så uppstod de här problemen med uppsittningen, eller jag tror faktiskt det hade legat och grott ett bra tag innan men det var inte förrän sommaren 2011 som problemet visade sig. Problemet vi hade (och egentligen fortfarande har) är uppsittningen. Vi har fler problem som är relaterade till bakskyggheten, men uppsittningen har nog varit det största problemet vi haft, Dessa problem var i alla fall helt främmande för oss, trots att vi var ganska hästkunniga redan då så var ju detta vår allra första egna häst och inte hade vi trott eller förväntat oss att det skulle bli som det blev. 
 
Den sommaren problemet uppstod fick vi regelbundet hjälp av en tränare som hjälpte oss, hon ha upp vår träning, satte upp mål för oss och gav oss tips och råd på vägen. Vi fick ta ett steg fram, två tillbaka, två steg fram, ett tillbaka, osv osv, om och om igen. Vi fick rida in honom på nytt, 7 år gammal
 
Att rida in denna hästen var verkligen som att lägga ett pussel, det var små små saker vi tränade på, och när man lade ihop all den träning vi lagt ner så blev det bra i slutändan. Men detta känns som ett evighetsjobb, för då och då kommer bakslagen, Men jag är glad att vi la ner såpass mycket tid på honom förra sommaren, för nu har vi en bra grund att stå på, om vi faller så faller vi i alla fall inte så långt. Då kan vi resa oss upp och bara försöka igen, det känns bra att veta i dessa tider. 
 
Utan detta problemet hade vi nog varit ute på tävlingsbanorna nu, i både hoppning och dressyr och kanskte till och med western. Men jag vill inte ändra på något, det som har hänt har hänt och det har faktiskt givit mig mycket, utvecklat mig. Inte bara som ryttare och hästmänniska, utan också som person. För ett år sedan blev jag väldigt frustrerad och höll på att bryta ihop när han krånglade med uppsittningen, var var en sådan som bara ville ge upp, nu är jag starkare än så. 
 
Men, ibland undrar jag om det finns någon mer där ute som har samma problem, det hade faktiskt varit skönt att veta att man inte var ensam. 
 
 

Uppsittningsproblem

Ikväll blåste det verkligen full storm uppe på volten, och storm är något som verkligen inte gör saken bättre en sådan dag då Rico är lite extra spänd och bakskygg - som idag. Vi fick ta tio minuter / en kvart av lektionstiden bara för uppsittningen, vilket är lite synd då man betalat för en 45 minuters privat dressyrlektion och endast rider 30 minuter av de 45. 
 
Varje dag innan jag sitter upp på Rico har jag tagit för vana att alltid ställa mig upp i sadeln minst en gång, för att checka av dagshumöret på honom och om han skulle reagera då så är jag i alla fall inte halvvägs över med benet, vilket hänt ett antal gånger innan då han dragit iväg vid uppsittning. 
 
När jag ställde mig upp första gången så spände han till och hoppade fram ett steg, men hejdade sig sedan och vi fick då ännu ett kvitto på att all vår träning med honom har gjort någon slags nytta. Sedan fick han i alla fall för sig att han inte skulle stå still, han backade och höll på och trampa runt. Ställde mig upp ett par gånger och när han lugnat sig lite så satt jag upp. Jag var lite snabb så jag hann i alla fall över sadeln med benet innan han reagerade, han var påväg att sticka framåt men eftersom vi alltid har huvudet inböjt på honom när vi sitter upp så kunde han inte ta sig framåt, han försökte då dra runt i en cirkel men han kom inte långt för Kicki höll i tygeln från andra sidan (hon höll ju emot sadeln). Han backade ett par steg och två sekunder senare hejdade han sig och han insåg att det inte var så himla farligt trots allt.
 
Men pga att det blåste så mycket så hade han svårt att slappna av helt sen när vi red. De första stegen vi tog var alla musklerna på helspänn, han liksom gick och väntade på att något skulle hända. Men han lugnade sig efter några minuter så kunde vi rida i princip som vanligt. 
 
Jag måste faktiskt ge mig själv lite cred för att jag har blivit så lugn/iskall i sådana här situationer, om detta hade hänt för ett år sedan hade jag inte vågat sitta upp alls. Jag hade bangat ur efter att han reagerat första gången jag ställde mig i sadeln. 
 
Sedan ska jag självklart ge en guldstjärna till Rico idag, som trots allt hejdade sig och lugnade sig relativt snabbt. Denna hästen är mer än guld värd, så himla synd att vi har de problemen vi har med honom. I övrigt är han ju en sådan underbar individ ! 
 

Pay and Jump

Jag tänkte nog anmäla mig till en pay and jump som är om 1½ vecka. Men jag är inte helt säker på vilken/vilka klasser jag ska anmäla mig till. Tror det blir något löjligt lågt bara för att komma runt, jag vet ju inte om Rico kommer vara "mogen" igen för sporrarna tills dess och utan sporrarna så vet jag inte hur det är med vägringarna. På klubbmästerskapet som var efter sommaren var han ju superduperfin, särskilt på framhoppningen ! Men hoppträningen efter det fick han ju nått fnatt och skenade. Så han är väldigt olika från dag till dag.
 
Tänkte kanske om jag ska anmäla mig till en löjligt låg klass bara för att komma runt banan, och om han känns bra så kan jag hoppa en klass till lite högre.
 
Får fundera lite till, samt prata lite med min tränare om det.
 
 
jag typ: tjeeeeenaa xD
 

RSS 2.0