Hejsan fredagkväll

Än en gång har jag satt bloggen sist, jag vet faktiskt inte vad som är felet för jag har haft varken tid eller lust att gå in på datorn alls. Men av egen erfarenhet vet jag att efter bloggtorkor som dessa så brukar det bli jättebra uppdatering ! Hoppas ni håller ut, kolla bloggen varje dag så ni inte missar när jag börjar igen !

Har ju varit lite segt på hästfronten och vääääldigt mycket i skolan, nu är det fredagkväll och tyvärr ska jag bort i helgen så kommer bli svårare att uppdatera då, men ska försöka ! Börjar få lite nya idéer men jag kan inte riktigt få dem nerskrivna i inlägg ännu, den delen av min hjärna har tagit semester.
 
Men denna kvällen har spenderats hemma med massa frukt och muffins och bullar och jag har bara frossat i det för att jag inte haft något bättre för mig ... Enda vettiga jag gjorde denna eftermiddagen/kvällen var att gå ut en skogspromenad med hundarna, och så har jag tecknat lite !
 
 
Den är inte klar (om jag känner mig själv rätt kommer den aldrig att bli det) men på god väg att bli ! ;) Vad tycker ni ? :))

Sjukt bra

Ni är så sjukt bra som håller er kvar här på bloggen trots att det varit oaktivt från min sida, jag lovar att det kommer bli värt det. Nu blir det lite att jag slänger upp lite inlägg när jag får tid, men snart kommer bloggen börja rulla på som vanligt igen, och det vill ni inte missa. Promise !
 
 

Lyckås rea

 
Det är ju typiskt att Lyckås årliga rea måste vara precis den helgen som jag har MINST tid över till "annat". Jag ska rida på fredagen, rida lördag förmiddag/lunch, sedan iväg på kryssning med släkten, och så skynda till stallet när jag kommer hem från kryssningen och mocka och göra något lätt med Rico.
 
Vi ska ju köpa lite grejer snart när Valle kommer, standardsaker så som borstar, mathinkar, höpåsar, täcken, träns och grejer. Men det får väl kanske bli på Hööks då, som ligger närmre !
 
Är det någon av mina läsare som ska til Lyckås i helgen ?? :)
 
 
 

Rico - 25/9

Idag var det problem med att överhuvudtaget komma upp på Rico. Han spände sig och var direkt redo att fly när jag bara ställde mig upp i sadeln, som jag alltid gör minst en gång innan jag sitter upp, för att checka av hur han är. Men jag fick ställa mig upp flera gånger, tynga i stigbygeln mm och efter ett tag lugnade han sig litegrann. Kom upp i alla fall, på mitt "sista försök", innan jag tänkte ge upp hoppet om dagens lektion. Då var han från början väldigt off och gick inte fram för skänkeln (vilket på ett sätt kanske är bättre att han är lugn än springig i den här situationen), tror han gick och väntade på att något skulle skrämma honom, typ.

Men efter jag ridit runt lite i skritt så slappnade han av lite mer, i traven började han arbeta nästan direkt. Vi tog bara galopp i vänster varv idag, just för att han var så spänd i höger. Red utan sporrar också, känns inte värt att det skulle hända två gånger på raken, för det var ju sporrarna som gjorde att han surnade till och gjorde det där lilla språnget, han har ju lite humör ändå min lilla valack ;)
 
Travhoppade lite små kryss men blev inte mycket mer hoppning än så.
 
 
 
 

Rico - 24/9

Mamma red ut med Rico. Jag kunde inte rida med min arm/axel som fortfarande gjorde ont :P

Rico - 23/9

Mamma red lektion för Eva Malmström, var inte där när hon red så vet inte hur det gick eller vad de gjorde och så.

Woop woop !

Älska gymnasiet, hinner inte skriva särskilt mycket idag heller haha. Men bläddra ner så finns det ett par nya inlägg publicerade, tillsvidare.
 
 

Framgång

 
Vägen till framgång ?

En smart person kanske tänker, att det är bara att gå i någon annans fotspår, i någon framgångsrik persons fotspår. Men det är inte så enkelt, det är inte bara att ta en väg, följa den och gå raka vägen till sitt mål. För alla är vi olika, vi måste alla gå våra egna vägar för att hamna rätt. Det finns så många vägar till framgång, om man väljer fel väg någon gång och kanske hamnar i en återvändsgränd, vad gör man då ? Man kan gå tillbaka och prova en annan väg. Vägen till framgång är inte en enda väg som man bara följer. Vi alla kommer gång på gång gå åt fel håll i vägskälet, kanske går man vänster istället för höger eller tvärtom. Vi kommer alla behöva backa tillbaka, kanske vända om helt. 
 
Men den dagen kommer, då vi provat mängder med olika vägar, och tillslut hittat den rätta vägen till vår personliga framgång. För framgång är inte detsamma för alla, för någon är det kanske att tävla i OS och för någon annan handlar det om att tjäna mycket pengar, och sedan finns det dem som tycker att framgång bara är att leva ett lyckligt liv, med sin häst ? Än sålänge vet jag inte vad som är framgång för mig och Rico, det är något jag kommer lista ut på vägen dit.
 
Varför detta deepshit inlägg ? Jag har funderat lite, och insett att jag och Rico har provat så himla mycket olika sätt, metoder, vi har provat att gå flera olika vägar och hittills aldrig hittat helt rätt. När jag började hoppa med sporrarna kände jag att vi verkligen var på rätt väg, men vägen delar sig och nu vet jag inte vart jag ska. Så jag vet inte, jag känner mig rätt borta just nu. Men idag är det hoppträning och jag ska fortsätta prova mig fram och se vad som händer. Förhoppningsvis behöver jag inte flyga in i någon mer stolpe på ett bra tag ;)
 
 

Tisdag

Har precis skickat min svenska analys och sitter och håller tummarna för att den kommer fram till min svenskalärare, ska äta något för jag är sjukt hungrig, sen till stallet för att försöka mig på att hoppträna, hem och äta igen, plugga galet mycket historia inför provet imorgon, sen får jag förhoppningsvis några timmars sömn innan jag ska upp imorgon bitti ! För övrigt ser min arm helt okej ut nu, lite blålila sådär men det börjar tyna bort haha :D  
 
Bara en liten lägesrapport, ska strax publicera ett inlägg som jag slängde ihop häromdagen. Måste bara läsa igenom först.
 
 
 
 

Måndag

Idag gick skolan före bloggen, har några inlägg på G, men måste kika igenom dem och så först. Sedan är jag sjukt trött på att skriva överhuvudtaget efter att ha jobbat en hel eftermiddag + kväll med en svenska analys (som inte är klar än) + plugga historia som är sjukt svårt med alla dessa årtal och datum osv osv. Gymnasiet var helt okej tills idag haha.
 
 

Jag ger inte upp

 
Igår kring lunchtid flög jag av Rico för den nionde gången på våra snart-två-år tillsammans. Det är den femtonde gången jag trillat av hittills i mitt hästliv, om man räknar med alla hästar jag ridit. För vissa är det femton gånger för mycket, och sen finns det dem som tycker att det är en piece of cake ;)
 
När vi köpte Rico i Oktober för snart två år sedan, visste vi inte mycket alls om honom. Vi visste inte att det skulle bli såhär mycket problem med honom, men vi visste ju inte heller vilka otroligt fina minnen vi skulle få med honom. Det var mycket vi inte visste om Rico , som vi vet nu. För jag vågar faktiskt påstå att jag vet att något har hänt honom. En sådan här genomsnäll häst kan annars omöjligt ha ett sånt här beteende. Något måste ha hänt honom, vid uppsittning och troligtvis även vid ridning överlag. Kanske har de som ridit in honom i Holland börjat för tidigt ? Gått för fort fram ?
En sak jag alltid undrat är om han är född bakskygg eller om det är pga något som hänt i yngre dagar, hur hade han då varit idag om någon annan hade ridit in honom ?
 
Jag har nog aldrig med egna ögon sett när han gör som han kan göra vid ridning/uppsittning, eftersom det oftast är jag som råkar ut för det, haha. En ryttare med väldigt dålig självkänsla skulle nog i detta fallet skyllt på sig själv och trott att det var hans/hennes fel och att hon/han är en dålig ryttare som råkar ut för detta gång på gång. Men sedan vi köpte Rico har jag som ryttare fått en mycket bättre självkänsla, jag vågar berömma mig själv när jag gjort något bra och vågar även erkänna mina brister. Jag skulle faktiskt vilja berömma mig själv för att ändå ha hållit mig kvar såpass många gånger, för i situationer som denna är det inte lätt. Jag har samlat mod till mig att sitta upp igen och igen och igen, efter sådana här situationer. För inte alla gånger har slutat med att jag välter stolpar, raserar voltstaketet eller slår bakhuvudet i stocken som ligger runt volten (även om det sistnämda tycks hända rätt ofta).
 
Jag vet också att Rico är en fantastisk häst, och jag vägrar ge upp om honom. Jag känner att jag ändå är på god väg att lära mig hantera hans situationer. Om jag bara skulle lägga ner allt så skulle jag aldrig förlåta mig själv. Jag vet att denna hästen kan bli något riktigt bra av, jag tror bara att han behöver (mer) tid och träning. Han kommer nog aldrig bli en hundraprocentig nybörjarhäst som man kan slänga upp vem som helst på, men jag tror absolut han kommer kunna bli säkrare i sig själv och kunna lära sig att lite mer på ryttaren.
 
Jag gav inte upp då, och jag ger inte upp nu. Och jag kommer inte ge upp senare heller.
 
 
 

Här ska göras nytta !

 
Idag har mamma hand om Rico, hon ska rida lektion för Eva Malmström. Jag ska bara dit på Usekmöte i eftermiddag. Kanske ska hjälpa mamma lite i stallet också när jag ändå är där, men jag är väl inte till så mycket hjälp med bara en fullt fungerande arm ;) Men idag känns det faktiskt bättre ! Kan gör fortfarande ont när jag lyfter/rör armen, men det är mycket bättre än gårdagen ! :)
 
Jag ska göra lite nytta idag är tanken, jag ska:
- göra svenska analys som ska in på tisdag
- plugga till historiaprovet som är på onsdag
- köra nån tvättmaskin med kläder
- städa mitt rum (igen haha, det blir snabbt stökigt igen)
- dammsuga (mitt rum i första hand)
- byta sängkläder, påslakan och sånt :P
- skriva ut usekpapper
- gå på usekmöte
- och BLOGGA såklart ! Har fått lite idéer nu :)
 
 
 
 

Rico - 22/9

 
Idag skulle det vara hoppträning för Therese ! Hann dock inte rida så länge innan jag åkte i backen, hehe. Hade skrittat och travat fram och börjat lite smått med högergaloppen. I en hörna var min skänkel lite halvkass så Rico var påväg att bryta av till trav, men jag var då snabb och knackade till med skänkeln för att han skulle hålla igång galoppen. Då fick Rico lite humör och gjorde något litet språng (sköt rygg) i protest.
 
Det hela hade gått bra om jag inte hade tappat stigbygeln, för det var det som gjorde att Rico blev rädd från första början. Så han började sticka iväg, efter något varv var han påväg att lugna ner sig men det blev lite hackigt/studsigt när han saktade ner så då tappade jag även den andra stigbygeln (suck).

Då blev det ju en väldig fart på pållen, jag bara försökte hålla mig kvar i hyfsad balans samt ha ett jämnt stöd i tygeln, det har funkat förut för att lugna ner honom. Men det var lite lättare sagt än gjort, utan stigbyglar på en skenande häst. Hörnorna var värst, för han svänger så sjukt tvärt så man inte hänger med. Efter några varv (jag klarade flera hörnor) flög jag av alldeles efter en hörna. Rätt in i staketet, bakhuvudet in i stocken och min axel/arm fällde en stolpe.
 
Det var en jädra smäll, haha, jag typ bröt ihop halvt först för jag fattade verkligen ingenting, men efter några minuter var jag mig själv igen ;) Rico lugnade sig faktiskt ganska fort, jämfört med hur han brukar bli efter en sån här typ av händelse.
 
Axeln och armen var de enda som gjorde illa sig, huvudet gjorde lite ont i början men jag mådde inte illa eller så, tror inte det var någon fara :) Men pga axeln/armen kunde jag inte (fysiskt) sitta upp efter det, Therese satt upp på honom efter lektionen och red några varv. Då var han jättefin och lösgjord, avspänd i alla gångarter förutom höger galopp.
 
När jag kom hem så såg jag att axeln och halva armen var alldeles röd, gissar att det kommer bli ett riktigt "snyggt" blåmärke där sen ;)
 

Rico - 21/9

Jag gjorde lite NH/Ledarskap/mys/övningar på volten ute i regnet, sen ryktade jag honom lite extra före och efter också :)
 
 

kort info

Jag vet att bloggningen varit lite halvhjärtad de senaste dagarna, jag har gått inspirationslös men nu har jag ju massor att skriva om, efter dagens lilla ridpass ! Förvänta er bra uppdatering nu framöver !
 
 
 

Fredag

Idag var det fredag ---> superkort skoldag ! Slutade klockan ett och var hemma ca halv två, fick då gott om tid på mig att bara vila, fika lite (a) mm. Tog sen med kameran till stallet mne det regnade så blev ändå inga bilder ... Men imorgon ska det ju vara hoppträning så då åker kameran med igen, hoppas någon kan fota när jag rider :) Det vore ganska awesome !

Gjorde lite random NH/ledarskap-övningar ute i regnet idag, red inte utan gjorde annat med honom istället :) Gjorde åttan, lite cirkelövningar och sådant. Sedan ryktade jag honom en stund både före och efter :)

 
 
   
 
Följ mig gärna på instagram, där uppdaterar jag litegrann dagtid :) anderssonmadde
 

Rico - 20/9

Mamma red dressyrlektion för Kicki, och det gick bra :)

Hejhej

Nu bär det snart av till stallet för att fodra hästarna ! Jag har varit hemma hela kvällen och vilat upp mig, gått till fotbollsplan och lekt med vovvarna, gjort lite läxor och så.
 
Ska försöka uppdatera litegrann när jag kommer hem, men ska upp tidigt imorgon så blir inte uppe alltför länge ikväll :)
 
Nu har jag också laddat min kamera så nu till helgen blir det fotografering igen :D
 
 
 
 

Jag är med och tävlar ...

Klicka här för att anmäla dig också :)
 

Spö och Sporrar

Det är nu mycket tjat om sporrar, jag vet. Men jag behöver (än en gång) rensa bland tankarna och bara berätta hur sporrarna har hjälpt mig och Rico i hoppningen. När jag började använda sporrar i hoppningen, för bara drygt en vecka sedan, så vände vinden. I snart ett år har hoppningen varit onödigt komplicerad, och det var väldigt länge sedan jag hade riktigt bra självförtroende och kände mig säker i hoppningen. Ibland gick det bra, men sedan var vi nere på botten igen nästa gång. Det gick upp och ner, svajade hela tiden, som en berg- och dalbana. Nästan så jag blev åksjuk på vägen. 

 

Sporrarna löste det största problemet vi hade i hoppningen, nämligen vägringarna. När han tvekar behövs det inte särskilt mycket för att han ska hoppa ändå, men det lilla extra hade jag inte att ta till med. Rico var riktigt kaxig när vi började hoppträna tillsammas för snart två år sedan. Han var säker på hinder, hoppade ALLT man styrde på. Oavsett vilka toklägen vi kom i så försökte han alltid och gjorde sitt allra bästa. Men under tiden vi haft honom har både han och jag fått några rejäla käftsmällar på självförtroendet. Rico blev osäker och lite skrämd efter ett par missförstånd oss emellan, när jag damp ner i backen. Efter det började denna turen på berg- och dalbanan. Man kunde inte längre ta honom för givet, istället var jag tvungen att RIDA hela hela tiden. Sedan räckte ju inte alltid bara mina skänklar till för att övertyga honom. Jag började rida med hoppspö, och det gick till en början lite bättre. Men det hände ändå att han stannade, vilket ibland ledde till att jag åkte i backen.

 

Det fanns också perioder då han var för pigg/stark i hoppningen för att jag skulle kunna ha hoppspö. Då var det iförsej inte så mycket tvekan på hinder så jag slutade använda hoppspöet. Men känslan satt ju alltid kvar i mig, att han skulle stanna. Minsta lilla ynka tvekan från min sida var som att dra i handbromsen.

 

Kicki sa då på en dressyrlektion att hon tyckte jag skulle prova att rida med sporrar vid nästa tillfälle, för han gick inte fram för skänkeln ordentligt. Jag har ju inte kunnat ha något långt dressyrspö på honom heller, jag tror att den ligger i hans bakskygga zon ... Jag hade ju provat att rida med sporrar en gång förut på en dressyrlektion för Therese, men då gjorde han luftsprång (haha) så vi fick plocka av de mitt i lektionen. Då trodde jag att han helt enkelt inte gick att ridas med sporrar. På vissa hästar går ju inte det. 

 

I alla fall tog jag på sporrarna igen på en dressyrlektion för Therese (efter att ha pratat med Therese och Kicki). Den dressyrlektionen gick inte jättebra för han var lite spänd och jag vågade inte rida som vanligt med sporrarna och blev då väldigt passiv i ridningen (vilket inte funkar med Rico). Jag hade dessa luftsprång i skallen och trodde att han skulle börja med det igen. Men det blev inga luftsprång ! Jag bestämde mig, efter att ha rådfrågat/pratat med Therese, att prova hoppa med sporrar.

 

Den hoppträningen var revolutionerande ;) Jag märkte direkt att det gick mycket snabbare/lättare att lägga till sporrarna innan hindret än lägga till ett hoppspö. Jag tror jag fick ett eller två stopp på hela träningen, och båda gångerna var ryttarmissar, jag red helt enkelt inte som jag skulle, men när jag gjorde det så hoppade han super ! Det gick verkligen kalasbra och där kunde man snacka om att få självförtroendet åter !

 
 
Brer på med denna bilden igen, det är den enda bra bilden som jag har på oss :P Tack Maja (majaahlsen.blogg.se) för den ! :D

Bilder från Markarbeteträning (i söndags)

 
Tack Emma för bilderna !! :D
 

Rico - 19/9

Idag var det min tur att få rida ut med Rico ! Vi red tillsammans med hagkompisen Zebb + medryttare. De fick en lång skrittur med lite trav på hemvägen, ca 1h 40 minuter, på hårt underlag (asfalt och grus). Hela vägen jobbade jag honom i någolunda form (inte så mycket krav), ställde igenom och gjorde lite skänkelvikningar, öppnor/slutor mm. Han var pigg och fräsch och var för det mesta avslappnad, han tittade till litegrann när det prasslade i busken ungefär, inte värre än så :)
 
Vi red bort mot dagiset och sedan källbrinksrakan bort förbi Källbrinks IP + Källbrinksskolan. Sedan red vi gatorna tillbaka förbi Vista, Nya stallet, Lövsta och Berga.
 
Vid Källbrink var det fotbollsträning på varenda plan med bollar som flög överallt, Rico blev lite tittig där men helt okej ändå ! Överlag var han ändå väldigt avspänd och lösgjord :)
 
 
 

Rico - 18/9

Mamma red Rico, vet inte helt säkert vad hon gjorde men jag tror hon red ut med westernsadeln !
 
 

Vardagsinlägg

Slutade skolan strax innan två, och fick sedan vandra runt i centrum helt planlöst fram till fyra. Då skulle jag tillbaka till skolan för att göra svenska diagnoser, ordförståelse och diktamen (stavning). Jag tror det var så att jag var sjuk när resten av min klass gjorde diagnostesterna, så jag fick göra de nu i stället. Var klar ca fem, tog bussen direkt till Hööks och handlade där, sedan var planen att jag skulle gå in på expert för att köpa en ny kameraladdare (jag har börjat inse nu att jag kanske aldrig kommer hitta min). Expert har ju gått i konkurs kom jag på, så jag fick gå vidare till Elgiganten. de hade ingen Nikon-kameraladdare som jag har haft innan, men jag fick tag på en multiladdare som passar ALLA batteri :D För ett hyfsat pris också ! I kassan när jag skulle betala, så hittade jag helt random ett presentkort som jag fått i present. Den betalade hela laddaren :) Så jag fick den i princip gratis ;)
 
- Handskar - check ! Blev ett par likadana bruna som jag hade förut.
- Jodhpurs och shortchaps - provade ett par bruna som var super och ska kanske beställa eller köpa senare helt enkelt..
- Svarta sporrskydd - check !
- Nytt tredelat sötmalm-koppar-bett - fanns ej kvar i Ricos storlek, blir att köpa det senare då.
- Tredelat bett med fasta ringar - check !
- Rem till westernbettet - check !
- Och ett par seamless trosor + elastiska benreflexer, random köp ;)
- Kameraladdare - check !
 
Sedan fick jag stå och äta lite McDonalds på bushållplatsen när jag skulle hem, för någon har tydligen tyckt det var väldigt roligt att gå iväg med busshållplatsbänken -.-'
 
 

Rico - 17/9

Mamma red ut med Rico på ängarna i alla gångarter.

Mina avramlingar

1. Rocky - på mitt första sommarridläger, på södertörns ryttarcenter (är inte hundra på att jag faktiskt ramlade av, men jag tror det...?)
2. Chayenne - bockade av mig i skogen på en ridskoleuteritt
3. Tiger - på ridskolan när han gjorde en helomvändning i ridhuset för han blev rädd för en bom hehe
4. Silver - på ridskolan hopptävling, vägrade in i första hindret på banan  
5. Silver - hoppträning
6. Silver - hoppträning samma hinder och samma tillfälle som ovan ^^ Ramlade av två gånger på samma hinder inom loppet av ... 5 minuter ?  
7. Rico - galopp på ängen vintertid, Rico tyckte det blev jätteroligt och drog iväg, sedan blev han rädd för mig när jag tappade stigbygeln och började skena varv efter varv. Jag landade mjukt i snön i alla fall !
8. Rico - hoppträning för cathrine persson, kom i obalans efter ett hinder så Rico blev rädd, jag flög in i sargkanten  
9. Rico - uppsittning i Fänninge
10. Rico - andreasträning på Enliden, jag och Rico svängde åt olika håll efter ett hinder (kan ha sett rätt kul ut men jag slog bakhuvudet in i voltkanten (en stock) så ingen vågade väl skratta hehe)  
11. Rico - thereseträning Enliden, missförstånd hopp igenom hindret (innan tävlingsdebut)
12. Rico - pay and jump runsten, Rico stannade, jag ramlade nästan av men inte helt, Rico vände och jag åkte i backen
13. Rico - pay and jump botkyrka, missförstånd innan hindret, Rico halvstannade men hoppade ... nästan ... ändå -> in i hindret  
14. Rico - uppsittning på våren, (uppsittningsproblemen kom tillbaka)
 
 
 
 
 
 
 

Sparar till SIHS

 
Tiden går jättejättefort och i denna hastigheten är det snart inte långt kvar till Stockholm International Horse Show i Globen ! Jag ska åka med familjen Rudberg och Co, börjar bli någon slags tradition nu ! :P
   En sak som är annorlunda i år är att jag varit duktig och sparat en slant till just Globen. Förra året hade jag inte alls mycket att handla för, och det resulterade i att jag var helt pank efterråt ^^ Förhoppningsvis kommer jag kunna fynda lite där i Annexet, utan att handla upp ALLA mina sparpengar ;)
   Ska nog göra en lista, med saker som jag ska kika på/leta efter. Sedan blir det ju alltid några helt random spontanköp :)
 
Det är dock en hel del saker jag måste köpa nu, saker som inte kan vänta till Globen ! Faktiskt så har jag tänkt att åka en vända till Hööks imorgon, direkt från skolan. Kanske kikar jag in på Hoppla med, men det räcker annars gott och väl med bara Hööks ! :)
 
Det jag främst tänkt leta efter på Hööks är:
- Handskar (har pekat ut några i katalogen, men måste ju prova de först)
- Jodhpurs och shortchaps (helst i brunt)
- Svarta sporrskydd
- Nytt tredelat sötmalm-koppar-bett (det vi har nu börjar bli slitet/skavt)
- Tredelat bett med fasta ringar (horsepower Eggbett)
- Rem till westernbettet (vet inte vad en sådan kallas ...)
 
Annars så är det ju snart dags att köpa vinterridstövlar. Jag skulle vilja få tag i ett par i läder (alternativt syntetläder) i år ... i alla fall inte några mjuka, säckiga stövlar med något slags tygskaft som de jag har haft hittills. De funkar utmärkt till uteritter dock.
   Och en ny hjälm bör snart inhandlas, har slagit i huvudet rätt rejält några gånger nu. Så det är nog dags att byta. Jag är ganska sugen på en sådan som jag har (Lamicell Master) fast i brunt/choko :P
 

Bildminne - påskhoppet 2012

Denna klubbtävlingen gick inte alls särskilt bra, men jag tycker bilderna blev fina, och här är några av dem !
När jag ser de här bilderna (och jämför) tycker jag nästan Rico är lite väl rund om magen nu efter sommaren ;)
 Det är små pytte"hinder" för bilderna är fotade på den gemensamma framhoppningen. Rico behövde massa draghjälp över hindret med den rosa vaxduken ... Men vi kom över :)

 
 

Denna veckan - ridschema

Måndag: Mamma rider Rico
Tisdag: Mamma rider Rico (hoppningen inställd)
Onsdag: Jag rider Rico - Uteritt
Torsdag: Mamma rider Rico - Dressyr för Kicki
Fredag: Jag rider Rico - Uteritt/Volten
Lördag: Jag rider Rico - Thereselektion Hoppning
Söndag: Mamma rider Rico - Western för Eva Malmström
 
Måndag, Tisdag, Torsdag ska jag vara hemma och göra läxor och gå promenad men vovvarna.
 
 
 

Rico - 16/9

Idag var det Thereselektion, som vanligt på söndagar, egentligen skulle det varit hoppning idag men eftersom det var tävling igår så körde vi lite markarbete, och hoppningen är flyttad till nästa vecka (vilket tajmas in rätt bra med att Tisdagshoppningen kommer vara inställd).
 
Vi red en markarbetesbana med bommar som låg på marken, först i trav och sedan i galopp. Travbanan gick helt okej, men i galoppen blev det lite kämpigt för han gör på samma sätt efter bommar som efter hinder. Han drar iväg lite (även om det inte går jättefort så känner jag att jag inte har full kontroll) och om han dessutom landar i fel galopp eller i korsgalopp blir det ännu svårare. Han får så studsig och ojämn galopp då och det är lätt att vi båda hamnar i obalans, vilket leder till att han blir rädd.
 
Men jag tog om bara en del av banan i slutet och då red jag verkligen så nogrannt jag bara kunde, då gick det mycket bättre ! :)
 
Nu när vägringarna inte är något större problem längre så kommer vi träna mer på vägarna och balansen mellan hindrena, därav att vi gjorde denna markarbetesbanan.
 
Bilder från passet kommer förhoppningsvis komma upp inom kort ! :)
 
 

Fler bilder från KM
Tack Evelinn (evelinnbladstrom.blogg.se) och Maja (majaahlsen.blogg.se) för bilderna ! :D
Rico - 15/9

Idag var det tävling på Enliden ! Först var det en inbjudningstävling, och sedan klubbtävling. Jag och Rico var bara med i klubbtävlingen (KM) för att kunna hoppa lägre än LC/LD (Rico är ju storhäst).
 
Framridningen: Var på Lövstas volt, som ligger en bit ner på vägen. Volten är lite mindre än Enlidens men den hade bättre underlag efter allt regn, tror det är för att det är mer grus än sand där. Medans jag red fram där så hann det ju torka upp lite mer på tävlingsbanan, och det var ju bra :)
 
Jag red fram ganska länge, gjorde lite skänkelvikningar, checkade att det gick att svänga, gasa, bromsa. Först i skritt, i trav och sedan galopp. I början kändes han lite väl tillbaka, men efter galoppen vaknade han och då kändes han redo för att hoppa :)
 
Framhoppningen: Var också på Lövstas volt ! Det blev inte alls trångt för vi var bara tre-fyra stycken samtidigt, sen startade jag nästan sist (om man bortser från dom som hade hoppat en klass innan och inte behövde rida fram), så jag fick vara själv på framhoppningen ett bra tag också !
 
När jag kände att jag hade koll på galoppen i båda varven så började jag med att hoppa krysset. Tror jag fick ett stopp första eller andra gången för jag red inte som jag skulle, efter det så skärpte jag mig lite och var mer bestämd ^^ Tog sedan räcket, lät honom skritta lite, tog räcket någon gång till och sedan oxern. Eftersom hindrena var såpass låga så hoppade jag fram rätt mycket, normalt sett tar jag bara en-två gånger på varje hinder men idag hoppade jag lite extra och det är bara bra för Rico.
 
Han blev lite taggad mot slutet och fick en sådan där studsig galopp mot hindrena ^^ Bra att han tyckte det var roligt i alla fall :P
 
KM klassen: Var på Enlidens volt.
 
Jag fick ju veta bara några minuter innan start att det var en annan bana i KM klassen. När jag gick banan innan jag började rida fram så var det bara en banskiss uppe och det var den jag hade lärt mig. Och den var fel. Jag är urusel på att lära mig banor, särskilt på kort tid och under press, så det förstörde en del för oss. Rico springer ju ofta iväg lite efter varje hinder, för att han tycker det är så kul, och då fick jag ju ännu kortare tid på mig att tänka ut vilket hinder som var nästa. Eftersom han galopperade iväg ganska fort hehe.
 
Han stannade i alla fall på första hindret för jag hade för dålig galopp och den hoppades ur en ganska liten sväng, men sedan hoppade vi första, andra, tredje, fjärde hindret och någonstans däremellan drog han iväg ett par gånger så jag behövde göra volter (missade hindrena haha) Vi blev då uteslutna pga för många olydnader. Men vi behövde inte gå ut pga vägringar i alla fall, så om jag hade kunnat banan så hade vi nog kommit runt hela banan ! :) Fick då göra en omstart utom tävlan, när KM klassen var klar.
 
Omstart utom tävlan: Också på Enlidens volt.
Fick några fler minuter då att lära mig banan, fick ändå göra lite volter och avsaktningar men jag blev inte utesluten för det i alla fall, eftersom jag inte var med och tävlade. Hoppade hela banan utan några stopp. Rico var jätteduktig, och även om vi inte red världens finaste ritt så kändes det bra och vi fick beröm av flera personer efteråt. Kanske för att de vet hur Rico kan vara i hoppningen, eller för att de ser hur mycket vi utvecklats ? Vet inte :P
 
Är i alla fall jättenöjd med hela tävlingsdagen, synd på det där med banan, men Rico gjorde en fin insats och jag kände att jag red mer som jag skulle också !
 
 

Rico - 14/9

Rico fick "vila".

Ändra i designen

Egentligen har jag väl inte tid med det, men jag skulle så gärna ändra i designen nu ! Jag är inte helt såld på den lila färgen jag har som bakgrund, men den funkar nog tillsvidare ... Det jag verkligen vill ändra är själva headern, jag kommer nog ha samma mall men att jag byter ut några av ridbilderna till nyare.
 
Dessvärre har jag nog tappat bort "mallen", så det kommer bli svårt att byta bakgrundsbild i headern då de enda headerbilderna jag har sparade i min dator är i JPEG ... :O
 
Ni får gärna komma med förslag hur jag ska ändra i designen, tips på någon annan bakgrundsfärg/färgtema gillas ! ;)
 
 
 
 

RGB med Casall La Silla

Rolf-Göran Bengtsson med Casall La Silla har nollat första rundan i GCT i Lausanne och har kvalat till andra rundan. Den visas på Eurosport (live) ikväll 20.50 ! Jag kan tyvärr inte se den live själv, men kommer spela in såklart, och titta på senare ! :)  
 
Bilden fotade jag på SIHS 2011 :) Rgb och Ninja La Silla ! Har ingen på Casall :)
 
 
 

Tankar


Jag tycker Rico är i himla bra form nu ! I vintras var det ju väldigt mycket is överallt, så vi kunde inte göra mycket mer än att skritta under en stor del av vinterhalvåret. Även om skritt i sig är väldigt bra så behöver man ju hålla igång hästen på andra sätt också. Ända sedan i våras har vi ju ridit honom väldigt aktivt, och det är ju det han är van vid nu. Han har en superbra kondis och är verkligen starkare i sig själv !
  
Snart kommer ju ännu en vinter och detta året ska jag verkligen försöka hålla igång Rico så han fortsätter vara i en superbra form och inte tappar massa kondis. Vi har ju ridvägar som man inte direkt kan skryta om, men jag har faktiskt sett nya möjligheter i våra inte-så-jätte-imponerande ridvägar. Det är ju mycket asfalt och byggmaskiner och det finns inte alls särskilt många ställen där man kan galoppera ute. Men vi har mycket skog, mycket klätterstigar, en helt del hårt underlag, och när det är torrt ute finns ju ängarna att rida på. De har tyvärr gjort min favoritäng till en fårhage, men det finns ju några till i området :)  
 
För att göra ett långt inlägg lite kortare så vill jag bara ha sagt att jag verkligen borde ge det där lilla extra den här vintern, även om motivationen inte räcker till helt. Sålänge det inte är isbana eller en meter djup snö så kan man faktiskt göra rätt mycket här i området ! Vi brukar ju alltid ha snösulor också på vintern, så snön i sig är inget problem :)
 
Hur gör ni på vintern ? Har ni något tips på hur man kan hålla igång hästen under vinterhalvåret ? Eller ställer ni av hästarna ?  Vet att det är många som låter sina hästar vintervila, men det är inget som skulle funka för Rico ;)

Dagen

 
Vi åkte till stallet kring halv nio, gick då banan och tog in Rico så han var inne nio. Fixade honom, men hann inte knoppa. Hade tofsat upp hans man igår men tog ur snoddarna helt, för utsläppt var finare än halvknoppat ;) Satt upp ca klockan tio, red direkt bort och red och hoppade fram på Lövstas volt. Några minuter innan jag skulle starta så fick jag veta att det tydligen var en annan bana i KM klassen, det var bara en banskiss som satt uppe förut så det var den jag hade pluggat in liksom. Så jag hade lärt mig fel bana. Jag är fullkomligt hopplös på att komma ihåg banor och nu fick jag bara några ynka minuter att tänka om. Rico gjorde en fin insats men jag hade inte koll på banan, vi blev uteslutna i KM klassen pga "för många olydnader", dock bara ett stopp på hinder och det var det allra första på banan. Fick göra en omstart senare, utom tävlan. Berättar mer om själva ridningen i ett eget inlägg lite senare :)
 
Efter jag hoppat klart satt jag av och skrittade (ledde) Rico bort till Lövsta och tillbaka, träffade på Maja (majaahlsen.blogg.se) och pratade lite, åt en voffla medan Rico betade en snabbis. Plockade av Rico all utrustning och åt en varmkorv, sen stretchade jag honom och tog ut honom i hagen.
 
Mamma mockade och jag fixade mat, lite effektivt sådär, sen åkte vi hem :)
 
Bilderna från tävlingen som jag fått tag på hittills kan ni se här (eller scrolla ner om ni är på bloggens startsida)
 
 

Bilder

Några bilder från tävlingen har redan kommit upp på facebook, här får ni dom ! :) Förhoppningsvis var det fler som fotade så att vi får fler hoppbilder :P
 
 
Bilderna är inte i någon vettig ordning som ni ser, bara slängde upp de jag fått hittills :P Hade i alla fall en sjukt bra känsla idag, om jag hade varit lite modig så hade jag ändrat höjden från 70cm till 90cm för det hade vi klarat ! Hindrena i sig var nemas problemas, det var lite okontrollerat mellanhindrena ibland för han tyckte det var så roligt, så fick sakta av emellan, gjorde lite volter och så. Men vi kom runt och över alla hinder ! :D
 
Tack Celice (ciccicarlssons.blogg.se) och Emma (emmahjelmqvist.blogg.se?) för bilderna ! :D

anderssonmadde - instagram

Under dagen kan ni följa mig på instagram ! Ikväll/Eftermiddag kommer mer uppdatering på bloggen :)
 
 
 
 

Tävlingsdag !

Gick inte upp så äckligt tidigt som jag brukar på tävling, men eftersom det är på hemmaplan behövs det ju inte lika lång tid innan start, man slipper detta med lasta och åka iväg som brukar ta lite längre tid.
 
Det är valfri höjd på klubbhoppningen (jag anmälde mig inte till inbjudningstävlingen för vi är inte redo att hoppa bana 90cm-1m) och jag antar att jag bara ska hoppa typ 70cm så vi kommer runt, får se hur han känns :)
 
 

Skodd och Verkad

Idag verkades och skoddes Rico, och det var verkligen på tiden ! :)
 
 
 
 
 

Bilder - får första hoppträning hemma (2010)

 
 
 

Dagen innan tävling

Ikväll ska det fixas inför morgondagens tävling ! Det ska harvas och byggas bana bland annat. Tyvärr funkade inte den kameraladdaren jag fick tag på till min kamera så jag har fortfarande ett stendött batteri ... Men det är fler än jag som ska/vill fota så det blir nog lite bilder ändå, hoppas jag i alla fall !
 
Jag ska nog knoppa Rico om jag får tid, kanske smörja lite utrustning jag ska ha imorgon, kolla startlistor, och jag tror jag ska rida ut en sväng alternativt göra något annat trevligt med honom :)
 
Så imorgon är det tävling ! Jag ska inte vara med i inbjudningstävlingen utan i klubbhoppningen (KM) som är alldeles efterråt. Det är för att jag och Rico inte i nuläget vill/kan hoppa en 90cm/1m bana.
  
 
 
 
 

Mål och lite andra tankar

 
Ett långsiktigt mål jag har med Rico är att kunna tävla i hoppning och dressyr. Hittills har jag hunnit debutera lokalt med Rico i båda disciplinerna. Dressyren var en Lätt C - klass på min gamla ridskola. Vi genomförde ritten och jag red bara fel en gång ;) Så den debuten var rätt lyckad, särskilt med tanke på hur kort tid vi haft honom då. Lokala debuten i hoppning gick inte lika bra. Vi vägrade ut oss på första och andra hindret och efter det har det bara gått upp och ner på träning.
 
Efter den hopptävlingen började jag tvivla starkt på om det någon gång skulle bli möjligt att tävla i hoppning. I och med uppsittningsproblemet sommaren 2011 så trodde jag ett tag att vi aldrig någonsin skulle kunna åka iväg och tävla, i varken dressyr eller hoppning. Men den tvivlan jag hade förr är borta nu. Sedan jag började hoppträna med sporrar så föll poletten ner även i hoppningen. Vi behöver fortfarande en hel drös med självförtroende, förtroende för varandra och mer erfarenhet, men det känns ändå som att vi är på rätt väg nu !
 
En sak som är bra för mig och Rico är att vi inte behöver skynda på. Jag känner att vi kan ta det i vår egen takt, och ändå hinna med massor ! Han är ju "bara" åtta år så förhoppningsvis har vi många många fina år kvar tillsammans ! <3 :)
 
Valle däremot är ju lite äldre, inte så jättegammal men äldre. Det kunde ha varit ett problem om vi hade haft planer och ambitioner att tävla. Men om han inte visar sig vara en riktig stjärna i hopp/dressyr/western så tror jag inte vi har det. Kanske åker vi på några mindre tävlingar bara för skojs skull men tanken är nog att han mer ska bli en hemma-och-ha-roligt-med-häst. Med Rico fihar vi mycket begränsningar vad vi kan göra, han är ju som han är och man kan inte bara slänga sig upp barbacka och rida iväg på honom. Så allt det vi inte kan göra med Rico kommer vi göra med Valle :) Eftersom jag är den enda i familjen som kan rida Rico fullt ut, så kommer jag rida Rico mer när vi har Valle också, och mamma och pappa kommer rida Valle mer. Om ni fattar :P
 
 
 
 

Rico - 12/9

Mamma red Rico ute ! :)

Hemlighetsmakeriet är ...

... snart över !
 
Det är nämligen så att vi har varit och provridit två hästar ! :) Tänkte dela med mig lite kort info om de två hästarna, bara så ni hänger med ! Första hästen har vi nog redan räknat bort för häst nr 2 passade bättre och vi blev ganska kära i honom faktiskt ! :)
 
1. Cape - skimmel sto, ungerskt halvblod, kring 160cm i mkh, 8 år gammal (född 04 - som Rico). Lugn och snäll, gått ridskoleverksamhet och turridning men trivs inte på ridskola (hittar på bus på nybörjarlektionerna för hon tycker det är tråkigt). Rids både dressyr, hopp, western.
   När vi provred Cape var det ett riktigt pissväder, pölar på hela ridbanan och helt enkelt dåliga förutsättningar men bortsett från att hon var lite seg (efter sommarbete och så) så var hon väldigt trevlig :)
Bild: hastakeriet.se
 
2. Apricot Velvet "Valle" - palomino valack, registrerad svensk ridponny, (övervuxen ponny) kring 150 i mkh, 15 år gammal. Lugn och snäll och väldigt nyfiken (påminner om Rico med öronen framåt hela tiden), säljes av Eva som pappa tränar western för. Säljes pga att ingen hinner rida honom ordentligt och han bara står och skräpar i hagen ;) Har ridits dressyr och hopp hos tidigare ägare men mest western nu.
   Valle hade bara en westernsadel hos Eva så när jag skulle provrida (efter mamma och pappa som red i westernsadeln) så red jag barbacka ! Eftersom han inte rids så ofta så hade han inte superkondition, därför var han lite trött när det var min tur (jag red sist). Så jag bara skrittade och travade men mamma, pappa och Eva lovade mig att hans galopp var underbar, det såg ut så också ;)
 
Här är en bild som jag tycker inte gör honom rättvisa helt :P
 
 
Valle är en sådan häst som våran familj behöver nu när mamma och pappa inte kan rida Rico fullt ut (pga att han är som han är, lite speciell). Det enda lilla minuset som jag kan komma på med honom är att han är av den lite äldre typen (15 år) men det måste inte vara bara negativt ? :P

Kameraladdare

Jag är en sådan person som alltid tappar bort mina saker, men det brukar inte vara hela världen för jag hittar det oftast igen, inom kort ;) Men detta med min kameraladdare är annorlunda. Den finns verkligen INGENSTANS och det oroar mig. Min kamera är snart stendöd för den har slut på batteri. Och meningen var att min kamera (och jag) skulle fota på tävlingen som är i helgen ! Nu kommer jag nog inte kunna fota de som startar innan mig för det blir för tajt med tiden, men jag vill ändå att min kamera ska finnas där så att någon kan fota i alla fall ! :)
 
Så om det är någon som har en kameraladdare sådär till övers att låna ut, så säg gärna till ! :) Får ta och köpa en ny snart men det är inget jag kommer hinna innan helgen.
 
 
 

Onsdag morgon

Idag börjar skolan 9 och slutar ca halv 4, efter det ska jag hem och ha en stallfri kväll. Ska gå en eller två promenader med hundarna, blogga (lite mer än vanligt hoppas jag), göra klart lite läxor som ska vara klara imorgon och kanske städa litegrann i mitt rum. Storstädning/Rensning får jag ta i helgen om jag hinner det. Men jag skulle inte tacka nej till att se mitt golv och kunna sitta vid mitt skrivbord igen.
 
Mamma ska rida Rico så jag behöver inte åka dit idag (även om jag innerst inne vill, hehe). ;)

Gammal bild för att fylla ut lite ;).
 

Sporrar

Gick sådär alldeles lagom bra att hoppa idag ! Inte så awesome-bra att jag garanterat kommer bli besviken på tävlingen sen, men tillräckligt bra gick det för att jag skulle bli taggad och hoppsugen igen ! :D
 
Hade, som jag nämde i ridpassinlägget, sporrar i hoppningen idag. Och det kommer jag fortsätta med nu tillsvidare, för det funkar super på Rico just nu, han behöver den där sista övertygelsen innan hindret. Sporrarna har jag inte för att han är seg eller så, de är inte så mycket till för att driva på honom för att han ska gå snabbare utan det gör det bara lättare för mig att (avslappnat) kunna hålla om med skänkeln innan hindret. Det gör honom modigare. :) Hade aldrig innan trott att Rico skulle "gå" att ha sporrar på ens, pga hans underliga luftsprång han gjorde i våras när jag hade sporrar första gången på honom.
 
Så sporrarna kommer ersätta mitt glitter-hopp-spö. Tror nämligen inte jag behöver både sporrar och spö i nuläget, han är ju inte ovillig att hoppa direkt ;) Måste förresten smörja sporremmarna inom kort, de är ohyggligt stela och obekväma ;)
 
 
 
 

Rico - 11/9

Idag var det hoppträning och Rico skötte sig verkligen jättebra ! Verkligen stor skillnad från förra gången (då det gick käpprätt åt skogen), vi hoppade bana och hoppade igenom lite annorlunda svängar :)
 
Hade sporrar idag igen och ska nog fortsätta ha det, främst i hoppningen då, för de gånger han tvekar innan hindret så räcker sporrarna för att övertyga honom att ändå hoppa. Det fick jag kvitto på idag. :)

Allt gick superbra förutom några små missar. Fick två stopp, en gång för att jag blev för passiv innan hindret, jag glömde helt enkelt att rida. Och så en gång för att jag var för ivrig att få över honom, så jag tog fram handen och började rida med armbågarna (xD) och då tyckte inte Rico att det var någon idé att hoppa ;) I övrigt gick allt fint !
 
Eller jo juste, det blev ett sådant här toksprång (ganska exakt som på bilden) när vi hoppade bana i slutet:
 
Bilden är gammal men det var exakt samma linje idag (räcke till oxer, 3-4 galoppsprång emellan, placerade på samma långsida som sist och han hoppade av likadant som på bilden). Skillnaden mellan dagens tokhopp och tokhoppet på bilden var bara att han inte blev liika rädd efter hindret och det tog bara ett varv på fyrkanten för att få stopp på honom ;) (y) Framsteg !
 
 

Rico - 10/9

Rico vaccinerades och fick vila. Jag, mamma och pappa var och provred en pålle på kvällen faktiskt ! :D
 
 

Träning

Vi gymmade idag på idrotten, och vi började då med lite teorisnack. Det gjorde mig väldigt motiverad att ta hand om mig själv lite mer !
 
Jag har alltid tagit väldigt noga hand om Rico vad gäller träning, kost mm, men jag glömmer faktiskt (precis som många andra) bort mig själv. Jag värmer upp honom ordentligt innan passet, ger honom varierad träning, räknar ut foderstat så han får exakt så mycket mat han behöver, skrittar av honom noga efter passen och stretchar, bokar in massör till honom osv osv. Jag vet hur man stretchar alla hästens kroppsdelar typ, men jag vet bara ett eller två sätt att stretcha mig själv ^^ Det är såklart bra att man tar hand om hästen noga, men ryttare överlag tänker för lite på sig själva. Jag skulle tex aldrig rida ett dressyrpass på Rico om han hade feber eller hade ont någonstans, men om jag hade feber eller var sjuk på annat vis så hade jag nog inte avbokat träningen i första taget ;)
 
Jag ska boka in lite träning regelbundet ett par dagar i veckan, lämpligtvis de dagar jag inte är i stallet och rider. Tänkte nog bara börja med att springa lite igen, få upp lite kondition ;) Sen behöver jag så småningom träna upp mage och rygg, men vi tar en sak i taget ! :P
 
 
 
 
 

Rico - 9/9

Idag var det markarbete för Therese, provade att rida med sporrar idag. Sist jag red med sporrar var någon gång i våras och då gjorde han luftsprång varje gång sporren nuddade honom så vi fick ta av dom mitt i lektionen hehe. Men nu har Therese ridit honom med sporrar ett par gånger så han har liksom vant sig. Men jag hade fortfarande kvar känslan i mig att han skulle göra massa luftsprång så fort jag la till skänkeln så jag red väldigt passivt redan från början. Blev osäker i min ridning i början men det släppte mot slutet när jag insåg att jag kunde rida som vanligt hehe :P
 
Vi gjorde i alla fall en markarbetesbana som gick lite sådär, det var en del svåra partier för mig och Rico, galoppbommarna på böjt spår bland annat ! Men vi löste det hyfsat bra, inte perfekt men det kan man väl inte begära första gången man gör övningen heller :)
 
Första banan med galoppen i höger varv:
 
 
Andra banan med galoppen i vänster varv:
 
Det var just galoppen som var svår idag, men jag tror det berodde mest på att jag inte vågade rida helt som vanligt.
 
 
 

Enlidens hästar och ryttare

Fick en fråga om jag kunde skriva om hästarna i stallet + ägarna, och det känns bara sjukt jobbigt att springa omkring och fråga alla folk om jag får skriva om dom osv osv, så jag länkar istället Enlidens hemsida där det redan står om hästarna i stallet och jag tror några har skrivit om ägarna också lite :) Så om ni vill läsa om Enlidens invånare så får ni kolla in hemsidan ! :)
 
    KLICKA HÄR !
 
 
 
 

Rico - 8/9

Jag och Rico red ut med Zebb + medryttare. Blev en uteritt på gatorna och i skogen, med klätter i skritt och trav och några hopp över diken. Sen travade vi lite på hemvägen. Var ute ca 40 minuter, och tyckte att det var en ganska kort uteritt, så gick upp på volten en stund och tog lite trav och galopp ca 10 minuter + 10 minuters avskrittning efterråt. Han var jättefin och samarbetsvillig redan från början ! :)
 
 
 

Ridbilder

Det är lite dåligt med ridbilder nu för tiden, och det är synd särksilt för att han gått så himla bra de senaste gångerna (i dressyren). Känns verkligen som att poletten har trillat ner i dressyren och han är bara överlag så himla fin och samarbetsvillig. Han går inte på räls, man måste ju fortfarande rida för att få honom gå så bra, men han gör inga större protester och försöker smita undan arbetet tex. Innerst inne så tycker han ju om att arbeta ;)
 
Ridbilder hänger faktiskt helt på någon annan nu eftersom min kameraladdare är borta och min kamera har helt slut på batteri (kan chansa och ta med den men den tar nog inte många bilder innan den lägger av helt). Normalt sett KAN jag faktiskt be någon stackare som passerar volten att knäppa några bilder med min kamera, men det är mycket begärt att be folk ha med sig egen kamera och fota ^^ Vet inte. Får väl stå ut tills jag antingen hittat min kameraladdare eller köpt en ny helt enkelt ?
 
Helt random gammal ridbild :)
 
 

Today's plan

Idag är tanken att jag ska göra någon nytta hemma, tänkte bland annat rensa upp i mitt rum för nu ligger hela min garderob på golvet (igen). I eftermiddag/kväll ska jag åka till Rico och rida ut med Zebbs medryttare. Vet inte säkert vad vi ska hitta på, kanske klättra lite ?
 
I övrigt har jag lite läxor jag vill ta itu med, men jag kanske kommer skjuta på det till imorgon.
 
 
 
 

Olika tränare

 
Jag tycker det är bra att träna för flera olika tränare, inte så att man byter varje gång och aldrig rider för samma igen, utan att man har ett par stycken tränare som man växlar mellan. Alla tränare inriktar sig ju olika, de lägger upp passen olika, ser olika saker och tänker på olika vis.
 
De tränare jag rider för regelbundet varje vecka är Therese Berganäs och Kicki (vet inte vad hon heter i efternamn, vi säger bara Kicki :P).
   Therese är min "huvudtränare", dvs den jag alltid vänder mig till om jag behöver hjälp och den jag rider "mest" för. Jag rider två gånger i veckan för Therese, en gång hoppning och en gång allround (då växlar vi mellan dressyr, markarbete och hoppning olika veckor). På hennes lektioner för vi mycket övningar och på sista tiden har vi också fokuserat mycket mer på sitsen mm.
   Kickis lektioner är upplagda på ett annat sätt, eftersom det är privatlektion också, vi jobbar mycket på volt runt Kicki, alternativt på liten fyrkant. Då har vi mycket mycket fokus på sits, inverkan och hästens form och framåttänk. Vi jobbar mestadels i trav.
 
Jag har flera tränare som jag gillar och som jag tränar för ibland, men inte regelbundet, så som Lina Arvidsson, Andreas Tegesjö och Toini Petterson.
 
Jag tycker det är viktigt att träna hästen på olika sätt, så man får mångsidig träning. Och det får man om man tränar för olika tränare som gör på olika sätt.
 
Hur gör ni med tränare ? Har ni en som ni alltid rider för eller har ni flera ? :) Vilka ?
 
 
 

Rico - 7/9

Mamma red ut Rico på ängarna, kullarna, i skogen bakom stallet och en sväng upp på volten och han var jättesnäll och positiv ! Hon red i skritt, trav och galopp ute.
 
Själv var jag hemma och tog hand om vovvarna :)
 
 
 
 

Min roll i enlidens usek

Enliden är en relativt liten klubb/förening men vi har faktiskt en aktiv usek ! Vi har möten varannan vecka och bestämmer gemensamma aktiviteter tillsammans :)
 
Min uppgift i Enlidens Usek är att göra s.k usekpapper (agenda/dagordning, protokoll) och ta med till mötena. På mötet skriver jag ner vad vi pratat om och lägger sedan upp protokollen på hemsidan. Den där allra sista biten har jag varit lite dålig med, papprena ligger mest hemma och skräpar nu ;)
 
Sedan har jag också hand om Enlidens hemsida (tillsammans med några vuxna), jag går in och lägger in aktiviteter i kalendern, fotar på aktiviteterna och ser till att bilder kommer upp på hemsidan osv osv.
 
 
 

Rico - 6/9

Idag delade jag och mamma på lektionen för Kicki (det blir liksom två för priset av en eftersom vi rider samma tid :P). Jag red Rico och mamma lånade Sunny igen ! Jag red fram självständigt på den delen av volten som var ledig, checkade så att gas och broms var med, gjorde några bakdelsvändningar, lättare övergångar. Inte så mycket krav men jag ville att han skulle bli ganska noga framriden så man kunde börja jobba honom direkt på lektionen. Hade ett litet hoppspö på framridningen för han brukar inte ha så mycket bjudning sådär i början av passet.
 
Vi jobbade sedan (på lektionen) mycket på volt runt Kicki, mestadels i trav. Han blev väldigt fin till och från men han korvade sig en del när han inte ville jobba mer, men jag har blivit bättre nu på att parera det :) Vi försökte oss på lite ökad trav (om man nu kunde kalla det ökad haha) i slutet men det gick väl sisådär. Avslutade något varv till på volten och då blev han fin :D
 
Inga bilder tyvärr ...
 
 

Vardag

Jag känner att vardagen har börjat ta sin form nu, med rutiner som flyter på. Vi har ett ganska schysst schema men det är några störiga inlagda håltimmar lite här och var. På torsdagar till exempel är det en nästan två timmar lång håltimme mitt i. För de som har annat språk än spanska blir det tre timmar.
 
Det som är skönt med den nya skolan är att den ligger mycket närmre än min gamla. Förut tog det allt mellan 20-40 minuter (oftast 30 då) att åka till skolan för jag behövde byta bussar och de matchade inte varandra med tiderna. Nu tar det bara en kvart med en och samma buss ! :D
 
 

Gemensam aktivitet

 
Vi har många gemensamma aktiviteter här på Enliden, det finns en särskild aktivitet som gillas av många. Folk i stallet i alla åldrar oavsett inriktning/disciplin har velat vara med på denna just för att det är något som majoriteten av hästar (vågar nästan säga alla) behöver. Jag menar, även den gamla lugna hästen är väl rädd för något ? Och om inte, så var med för att hjälpa de yngre hästarna att övervinna sina rädslor ! :)
 
Aktiviteten jag pratar om nu har många namn, jag brukar säga NH/Ledarskap/Miljöträning men den skulle också kunna heta Blir vad du gör det till. För det blir verkligen vad man gör det till, man kan göra detta på så himla många olika sätt, för att det ska passa de ekipagen som deltar. Man kan leda sin häst och jobba den från marken eller rida, beroende på vad man har för häst och vad man vill/behöver träna på.
 
Miljöträning (som jag skriver när jag inte orkar skriva hela "namnet") är en bra aktivitet på vinterhalvåret, särskilt om man inte har ridhus och utevolten har dåligt underlag så man inte kan rida ordentligt. På vissa bilder var volten en riktig isbana, men alla hästar hade broddar och vi tog det lite lugnt helt enkelt. Man fick anpassa miljöträningen efter väder och underlag.
 
Vi på Enliden lägger upp miljöträningen såhär: Vi samlas allihopa och bygger tillsammans upp en "bana" på volten. Banan består av flera stationer som man kan gå till, vi brukar ha minst en station per ekipage för att alla hela tiden ska få något att göra. Sedan kan man gå varvet runt och prova allt.
 
Exempel på stationer som vi har haft, nämner bara dem som är hyfsat lätta att förklara:

1. *namnlös ställning* ;) Man ska gå eller rida igenom, ställningen har min pappa byggt och den sätts fast i hinderstöd för att den ska stå stadigt och plastgrejerna som hänger är avtagbara. Om det blåser mycket kan man hänga vantar eller andra "tyngder" i plaststrimlorna så de inte far runt. Ta hjälp av en äldre, modigare häst om ni har någon, och försök inte dra hästen över, det tjänar inget till (tro mig, jag har försökt xD).
2. Öppna och stänga grind, gör det uppsuttet om du vill ha en utmaning :)
 
3. Halloweenspöke (häxhatt, mantel och mask som sitter fast på hinderstöd). Denna är jätteläskig för vissa hästar och inte alls läskig för andra haha ;) För Rico var det en utmaning bara att gå nära !
Hästmodell: evelinnbladstrom.blogg.se
(tips, ta en galge el liknande för att ge spöket axlar)
 
4. Dra vattendunk eller pulka (beroende på underlag) efter sig och hästen. Ta hjälp av någon från marken som drar en stund innan du tar dunken/pulkan själv, så att hästen får chans att vänja sig först :)
 
5. Gå upp på en pall (Rico vågade aldrig trots att 5 modiga hästar visade vägen...)
Man (men inte Rico tydligen) kan stå på pallen också
Häst- och ryttarmodell: sofiiahansen.devote.se
 
6. Träna prasselpåse eller paraply, hästar är riktigt nyfikna, utnyttja det ! ;)

Sen kan man ju gå över pressenning, gå i vattenpölar osv osv (ingen bild till dom). Ha inga broddar när ni ska gå över pressenningen bara, finns risk att fastna.
 
Dett var några exempel, bara fantasin sätter stopp ! :) Och egentligen är det inte själva stationerna som gör det roligt, utan att man gör det tillsammans liksom :P Så var inte rädda för att prova detta med era stallkompisar hemma, börja med enkla grejer (ni behöver till exempel inte bygga den där ställningen på första bilden om ni inte är riktigt händiga :P) och utveckla sedan beroende på vad ni har för hästar och vad ni behöver träna på !
 
 

Rico - 5/9

Jag red ut med Sofia och Penne (sofiiahansen.devote.se) bort till källbrinksrakan, skrittade hela vägen bort och travade tillbaka (jobbade honom lite där) och klättrade genom skogen hem :) Rico var nöjd och glad när han kommit ut ur våran buckliga skog med rötter och stenar. Det var riktigt skönt att rida ut igen !
 
Rico hade rödbrunt lödder i munnen när vi kom tillbaka, trodde han blödde i munnen först men det försvann ganska fort och jag såg inget i munnen så måste ha varit någon konstig växt han norpat åt sig på vägen hem (han äter alltid på buskar och grejer medans man går ... ).
 
 

Rico - 4/9

Hoppträning, Rico och jag var inte så samspelta. Jag var fortfarande lite sjuk och kunde inte rida fullt ut, Rico den fuligen (;)) utnyttjade det och körde med mig lite extra. Han började stanna på hinder, bestämma själv och så. Jag hoppade inte så mycket, när vi kommit igenom två-tre hinder i följd i en liten "bana" utan stopp så nöjde jag mig. Medans de andra hoppade lite mer bana så red jag lite lättare dressyr för att hålla igång honom och även väcka honom lite då han varit lite i sin egna lilla värld hittills.

Efter lektionen satt min tränare Therese upp och hoppade honom. Hon hoppade först ett litet hinder, sedan ett 80/90 hinder och efter det hoppade hon bana på honom och det såg jättebra ut. Hon hade både spö och sporrar (vilket jag inte hade) så han stannade ingenting och eftersom hindrena var lite högre så taggade han till lite och tyckte det var roligt ! Han är så himla nonchalant mot de mindre hindrena.
 
Efterråt så pratade vi (mycket), bland annat kanske hon ska få tävla honom lokalt i slutet på September någon gång. Måste isåfall fixa hästlicens till honom eftersom man numera måste lösa det varje år ... Isåfall blir det två klasser, 90 och 95. Blir nog kalasbra !
 
Här är bilderna från när Therese hoppade honom (filmsekvenser), har redan lagt upp de men här kommer de igen :)
 
Klicka på bilderna om ni vill se de större :)
 
 
 

Rico 1/9 - 3/9

Jag var sjuk så mamma red dessa dagar, möjligt att han fick stå/vila en av dagarna, är inte helt hundra på det ;)
 
 
 
 

Framtid

 
Min framtid just nu är dimmig, suddig, oklar. Om jag sträcker ut handen så ser jag den inte. Har himla massa frågor som ingen kan svara på, för ingen vet säkert. Känns som att allt bara hänger i luften just nu. Jag bara står och väntar på beslut som ska fattas, inte mina beslut. Jag står bara stilla, vet inte om jag kan gå åt höger eller vänster ? Jag vill inte råka gå fel.
 
 
 
 
 

Ländtäcke

 
Som ni vid detta laget förmodligen vet så är ju Rico en bakskygg häst. Och om ni inte visste det så vet ni i alla fall det nu, hehe ;) Det gör i alla fall att han lätt blir skrämd för saker högt uppe, bak på rumpan och på ryggen och på halsen tex. Egentligen allt bakom öronen. Det är något vi hela tiden jobbar med att trubba av, även om det kanske aldrig kommer försvinna helt.
 
Så när hösten och vintern kommer så ska vi ju börja använda ländtäcke igen. Rico har ett riktigt bra reflextäcke från Horze som är "typ" figursytt bak, aningen kvadratisk, som för att den inte lika lätt fladdrar och blåser upp. Tyvärr är det täcket inte fodrat utan det är bara ett tunt skal, det kanske är regntätt men inte mer än så. Därför funkar inte det ländtäcket för de kyliga dagarna. Vi har därför en drös med andra ländtäcken som inte är lika "Ricoanpassade" men de får funka ändå helt enkelt. Dessa täcken måste vi vänja honom vid så han inte får spelet när vi en regnig och blåsig höstdag plötsligt rider ut med ländtäcke. Just för att han är bakskygg så kan han ju bli väldigt skrämd om det blåser upp bakifrån.
 
Tänkte nog ta och longera honom på volten med ländtäcke här någon dag, bara så han får reagera av sig på det ;) Förmodligen kommer det gå jättebra, men om han skulle bli skrämd första gången (för detta året) så står jag hellre på marken än sitter på, för annars om jag hamnar i obalans kan han ju bli rädd för mig också och det gör bara saken värre ! Så om jag låter honom ha ländtäcke ett par gånger nu under hösten, på volten och i stallgången, så blir det nog ingen big deal när vi ska ut och rida med det sedan till vintern ! :)
 
 
 
 
 
 

Hoppa

Skriver om hoppningen (och de andra ridpassen som varit de senaste dagarna) imorgon, men säger redan nu att hoppningen inte gick särskilt bra för mig och Rico, men Therese hoppade Rico efterråt och det såg jättebra ut och då gick han bra !
 
Här är några printscreens från det:
 

Tidsinställda

Har fixat två rejäla tidsinställda (jag skulle personligen kalla de ganska läsvärda men det är såklart ni som avgör) som kommer upp Imorgon klockan 12.00 och Torsdag klockan 12.00.
 
Så jag räknar med att alla ni kikar in där på lunchrasten, jag kommer i alla fall göra det för att checka så de verkligen kommer upp ! ;)
 
Nu ska jag alldeles strax äta en tidig middag sedan ska jag förmodligen moppa iväg till stallet ! Ikväll blir det hoppträning och nu ska jag sluta vara så feg ;) Kommer uppdatera lite mer ikväll också såklart !
 
 
Den känslan strävar vi efter, det är inget krav men det är ett mål.
 
 

Min och Ricos tävlingsdebut 2011

 
Min och Ricos lokala tävlingsdebut i hoppning ägde rum i Botkyrka, hösten 2011. Den debuten gick käpprätt åt skogen ! Bara för att det var halloweentider så tyckte tydligen banbyggarna att det skulle vara himla skoj att sätta upp lite spöken och grejer på banan. Rico var lite spänd när vi skulle sitta upp och så, men sen var han jättefin och positiv på framridningen och framhoppningen. Vi fick stopp på framhoppnings-oxern ca två gånger men när jag tog om det gick det bra. Det var himla rörigt med folk bakom hindrena osv osv.
   
  
 
Väl inne på tävlingsbanan var planen att jag skulle galoppera igång honom hela vägen bort till andra sidan ridhuset och sedan fånga upp honom på kortsidan och sätta bra med tryck i galoppen mot första hindret (som skulle hoppas mot utgången). Det första Rico gjorde när han kom in (ekipaget som startade innan skulle precis hoppa då) var att slänga sig två-tre gånger för ett SPÖKE de hade ställt upp snett bakom det första hindret. När han såg det spöket kopplade han bort ALLT, han tog varken skänkeln framåt eller förhållningar. Så mot första hindret hade Rico 0 tryck i galoppen och 0 bjudning överhuvudtaget. Första gången jag styrde mot hinder 1, som var en oxer, så stannade han FLERA METER innan, för att han skyggade undan för SPÖKET de hade satt upp alldeles bakom hindret. Andra gången jag styrde mot hinder 1 stannade han någon meter närmre men vågade ändå inte hoppa över till spökets sida. Då red jag för hela slanten mot mitt tredje försök på hinder 1, för det vore ju riktigt surt att bli utesluten på första hindret. Då hoppade han faktiskt, motvilligt och spänt. Då landande han i obalans och i korsgalopp/fel galopp (minns inte säkert) och han tappade galoppen fram till hinder 2 och där kom det tredje och uteslutande stoppet.
   
Rico fick ju då en slags "belöning" när han vägrade på hinder och fick gå ut från det där läskiga stället med spöken bakom hindrena, så jag tror att han kopplade det direkt att om han stannar på hindrena så slipper han. Efter den tävlingsdebuten började Rico vägra på hinder, mer och mer. Det hade han aldrig i sitt liv gjort förut. Han var en sådan häst som hoppade i alla lägen, och då menar jag verkligen ALLA. Det ledde till flertalet avramlingar som tärde något enormt på bådas självförtroende och sedan dess har det aldrig gått riktigt på räls.

 
Nu, ungefär ett år senare, har han i princip "slutat" vägra på hinder, i alla fall utan anledning. Men han har ju kommit på att han har ett val. Han kan antingen stanna eller hoppa. Det kan bara om jag inte rider tillräckligt engagerat, om vi har för dålig galopp mot hindret eller om det blir något fel med avståndet. Då vet han att han kan välja att stanna, han vet hur man gör nu. Förr gjorde han alltid det bästa av situationen, man kunde alltid lita på att han skulle försöka. Jag tror dock att han börjar bli bättre nu, jag har ju börjat få koll på hur jag ska rida honom i hoppningen.
 
 

 

Tävla

 
Jag är otroligt sugen på att tävla just nu ! Både i dressyr och hoppning egentligen, dressyr låter dock mer möjligt på lokal nivå. I hoppningen syftar jag mer på träningstävlingar (Pay and Jumps). Vet ju inte hur Rico blir när man åker iväg och hoppar. På hemmaplan går han ju bra igen nu och håller inte på att vägra och ha sig (inte utan någon vettig anledning i alla fall). Men det är ju med tränares hjälp och som sagt, på hemmaplan.
 
Skulle vilja åka på någon pay and jump nu innan inomhussäsongen börjar. Jag intalar mig själv att han kommer funka bättre utomhus eftersom han är van vid utebana och rids väldigt sällan i ridhus. På Pay and Jump kan vi hoppa lägre än 90cm (LD för mig och Rico) till att börja med, och om han skulle av någon anledning börja vägra på hinder så blir vi i alla fall inte uteslutna.
 
Men det finns ju faktiskt inte lika mycket pay and jumps som "riktiga" hopptävlingar, därför är det ju svårare att hitta en på en lämplig anläggning på en dag som passar oss också.
 
Jag vet inte om jag har för bråttom, kanske borde jag inte skynda på det utan ägna hela vintern åt att träna på bortaplan och hitta lite mer självförtroende, komma upp i höjd igen osv osv ?
 
Ärligt talat vet jag inte om jag har för bråttom ? Men det har gått ett år till nu så jag tycker att det BORDE gå bra ! Bara jag inte försöker mig på en tävlingsdebut kring Halloween igen ! ;)
 
 
 

Söndag

Vaknade 6.30 av att jag glömt dra ner persiennerna så solen låg rätt i ögonen på mig genom fönstret. Min första tanke var då att jag var himla tjock i halsen fortfarande, och jag undrade om jag verkligen skulle kunna rida lektion idag. Tog tempen och det visade sig vara 37,5 graders feber ... Temperaturen sjönk nån grad tills nästa gång jag vaknade, men när jag vaknade för tredje gången (ca kl 10) hade jag 38 grader och jag kände mig riktigt risig. Så mamma fick rida Rico idag och jag låg bara hemma rastlös och kollade på en drös med långfilmer, sov och tog det lugnt.
 
Pappa hyrde en film till mig när han ändå var ute och åkte på dagen, så har kollat hungerspelen (för första gången ja). Älskar ju hungerspelen men boken är ju så sjukt mycket bättre än filmen, enligt mig. Brukar vara så !
 
En del av mig hoppas på att vara lite risig imorgon också, för även om febern är borta imorgon bitti kommer jag avlida under dagen då måndagar är veckans längsta dag med ca hundra lektioner och dessutom idrott. Så min plan är inte att bli mirakulöst frisk till imorgon, utan jag är hellre hemma en dag till och verkligen blir frisk ! Målet är att bli 99% bra till hoppningen på tisdag, vill inte missa massa träningar innan tävlingen, behöver dem verkligen !
 
 
 

Hjälm


Eftersom Hööks har rea på hjälmar och västar så åkte mamma dit (jag stannade hemma för jag är ju sjuk) för att köpa en till mig !

Jag har nu storlek Medium på min Lamicell Master hjälm, men den är ställbar så den ska funka mellan 55-58 cm ungefär. Grejen är den, att mamma nu köpte en ny ställbar lamicell hjälm på Hööks. Det är ju en äldre modell, men min tanke var att eftersom det är samma märke så borde ju hjälmarna ha samma storlekar. Infotexten om hjälmarna säger samma mått för Mediumstorleken, men när jag provade hjälmen hemma och spände till innersta så var den ändå för stor ! Kunde dra den ner över ansiktet, bak i nacken osv osv och mina öron kom i kläm för hjälmen är liksom för djup. Jag dubbelkollade såklart att det stod Medium i hjälmen, så de inte råkat märka kartongen fel eller så.
 
 
I vilket fall som helst ska vi lämna tillbaka den (om inte mamma vill ha den senare när hon ska byta hjälm) men då är frågan om jag verkligen ska köpa en likadan fast storleken mindre (tveksamt eftersom den säkert kommer vara för liten, Small är storlek 52-54 och jag har ca 55-56 -.-). Annars skulle jag gärna vilja ha en sådan som jag har NU (Lamicell Master) fast en brun ! :) Har ju suktat efter en brun hjälm jättelänge men när jag skulle köpa hjälm senast så visste jag inte att den fanns i brunt :O
 
Får suga på denna karamellen lite, min hjälm ska verkligen bytas snart med tanke på hur många gånger jag åkt i backen med huvudet före det senaste året !
 
 
 

Rico - 31/8

Eftersom vi var på destination hemlig på eftermiddagen så åkte mamma till Rico på kvällen och bara fixade i stallet och pysslade lite.
 
Själv var jag hemma och var sjuk (efter destination hemlig) ...
 
 

Rico - 30/8

Jag och Mamma red tillsammans på Kickilektionen. Jag red Rico och mamma red Sunny, som är Ricos boxgranne.
 
När vi värmde upp självständigt så kändes det som att hela passet skulle gå åt skogen. Han stannade och vägrade gå, gick emot skänkeln, bara trampade och slängde in/ut rumpan från spåret i protest. Traven var hackig och oregelbunden och han undvek arbetet till högsta pris. Ingenting fungerade med andra ord ! Försökte ta lite kort galopp i varje varv bara så att han skulle vakna lite, han är ju en sådan häst som behöver galoppera igång innan han börjar arbeta ! Men galoppfattningarna satt inte, i vänster varv gick det efter mycket "om och men". I höger varv gick det INTE ALLS ! Jag fick till en kort kort galopp precis när lektionen började, men det var ytterst motvilligt.
 
Han brukar ha väldigt mycket bjudning i galoppen, det är ju hans bästa/lättaste gångart, men där var han bara tillbakadragen och ville inte alls gå fram för skänkeln. Fick driva med HELA kroppen, i varje steg, för att han inte skulle bryta av ... Var så lätt i handen det bara gick, men jag får inte släppa helt så det glappar för han kan inte galoppera utan det där stödet i yttertygeln.
 
Men det vände ! När vi ridit en stund på lektionen och jag fått massa hjälp av Kicki så blev han MYCKET bättre ! Vi jobbade en stund i skritt, sedan trav, och galopp, och till sist lite trav igen ! Han blev otroligt fin, helt tvärtemot hur han var i början. Så vi avslutade riktigt bra, knappt så jag kunde tro det själv med tanke på hur vi började passet.
 
Det jag ska tänka extra på är att
ha jämnt stöd på både tyglarna
inte höja ytterhanden utan hålla händerna parallella med varandra
inte ställa igenom för mycket utan träna på att ha honom rakställd även på böjt spår.
 
 

RSS 2.0