Hästarna - 30/8

Idag gick vi en promenad med hästarna (lite lugnt idag igen) och ryktade dem ordentligt. Jag flätade också Ricos svans så imorgon kommer den nog vara sådär lockig och fin (som den brukade vara naturligt förut, vet inte varför den inte är det så mycket längre). 
 
 

Hästarna - 29/8

Idag red mamma Valle barbacka på volten och jag gjorde Nh med Rico. Utöver det påstränade jag honom och han fick en lite rejälare rykt. Rico älskar att bli ryktad, så det kändes bra att kunna ge honom en ordentlig rykt för en gångs skull. Han stod och frustade och verkligen slappnade av! 
 

Ryttarträning 29/8

Imorse gick jag upp tidigt för att hinna träna lite innan skolan. Körde bara fokus på mage idag, men tidigare i veckan har jag kört rätt blandat. 
 
 

Hästarna - 28/8

Idag red mamma och pappa ut med hästarna i skogen och klättrade med dem i skritt. 

Full rulle

Jag gillar att leva så som jag gör nu. Alltid finns det saker man skulle vilja ändra på eller förbättra, men jag gillar själva grejen att det är full rulle från morgon till kväll. Att åka till stallet efter skolan gör att man piggnar till lite faktiskt. Jag trodde i slutet av sommarlovet att det skulle kunna bli rätt jobbigt med långa skoldagar och flera timmar i stallet på kvällarna, men jag gillar det faktiskt! Och att lägga in träning + äta rätt känns så himla bra. Man mår bättre, blir piggare och gladare och förhoppningsvis kommer jag märka skillnad i ridningen så småning om :D
 
Min dag idag såg i alla fall ut såhär: 
Frukost, duscha osv, skolan, hem, äta, stallet, rida, hem, äta, träna, duscha, äta, blogga. 
 
De dagar då jag börjar sent så tränar jag på morgonen istället vilket känns bra, så kan jag få lite tid "över" på kvällen. Titta på tv, blogga, plugga osv. Jag hade velat  få in lite mer regelbunden bloggning under fler tillfällen på dagen men jag tror det löser sig när jag börjar vänja mig vid mina nya rutiner. 
 

Hästarna - 27/8

Idag red jag och pappa hästarna först ute och sedan på volten en stund. Det märktes att Rico hade sett fram emot en lång skön uteritt, för när vi vände (vid uppvärmningen ute) och skulle tillbaka till volten så vart det tvärstopp. Mitt syfte och mål med passet från början var att jobba på att han skulle bli mer kvick för mina hjälper, och det kändes ju jättebra när vi red bort från stallet. Påväg tillbaka till volten så vände det. 
 
Positivt med Rico idag var uppsittningen som gick bra, galoppen var helt okej och i ena varvet gick det väldigt bra bitvis. Sedan också att han försökte göra rätt, det var bra! 

Hästarna - 26/8

På morgonen tränade jag eftersom jag inte började förrän 11. Desvärre slutade jag så sent som 16.45 i skolan (pga en schemalagd dubbelhåltimme innan den sista lektionen). Jag åt lite snabbt när jag kom hem, sedan vidare till stallet med pappa. Det blev lite tajt med tid men vi blev klara till 9 i alla fall. 
 
Idag red vi hästarna ute i skogen. Vi klättrade några gånger upp för den långa backen, först i skritt/trav, sedan även några galopper. Rico fick ett plus i kanten idag för hans fina galopp och att han var så himla positiv och avslappnad. Sådant smittar ju av sig på mig då :) 

Hästarna - 25/8

Valle fick gå en promenad med mamma och pappa, medan jag tömkörde Rico på volten. Innan jag tog in honom från hagen gjorde jag lite Nh med honom. Sedan blev det 20 minuter aktiv tömkörning i varje varv, och stretching efterråt, spolade benen med kallvatten och sedan ut i hagen! 
 

Söndag

Igår kväll efter stallet och middagen så tränade jag lite. Körde efter samma app(ar), daglig workouts, och la också in lite andra övningar i slutet som jag läst/hört är bra för ridningen. 
 
Denna dag börjas med att gå ut med vovvarna i skogen, sedan ska vi iväg på en visning, och efter det till stallet för att tömköra Rico. Valle får vila igen pga vaccinationen, kanske följer han med på en liten promenad men inget arbete. 
 
Ska även välja ut en ny vinnare för veckans hästblogg, då de tidigare vinnarna har haft sina länkar i mer än en vecka :) Det fixar jag nog i eftermiddag/kväll! Det blir också (tyvärr) lite matteplugg på kvällen. 
 

Hästarna - 24/8

Idag reds Rico på volten och Valle med. Valle skrittade bara pga vaccination igår, och Rico fick skritta och trava. 
 
Provade att rida med dressyrsadeln, för första gången på ca två år. Insåg att vi inte hade ett enda dressyrschabrak så jag fick ta ett allround/hoppschabrak av den lite större modellen, och det såg ju inte helt klokt ut ;) 
 
Vi höll på ett tag vid uppsittningen. Jag böjde in huvudet på honom flera gånger, ställde mig upp i sadeln mer än bara en gång. Ville vänta ut honom lite så han kunde slappna av mer. Till en början spände han sig ju redan när jag började ta upp foten mot stigbygeln. Han flyttade sig bort från mig och huvudet var upp i vädret. Han lugnade sig lite efter några minuter, men bad ändå pappa ställa sig framför med Valle för säkerhetsskull. 
 
I ridningen upplevde jag samma "fel" som för två år sedan, som var en av anledningarna att jag slutade rida med dressyrsadeln och höll mig till endast hoppsadeln i all ridning. Det jag känner när jag rider med den sadeln är att jag "puttas" framåt hela tiden. Mitt överliv hamnar mycket mer framåt "naturligt" än med vår hoppsadel och det bidrar till en osäkrare ridning. Vill ha Rico mer framför mig, men jag upplever att jag inte kan räta upp mig så bra, det blir bara stelt och konstigt då. Positivt med sadeln är knästöden som gör sitt, jag får nog stabilare skänklar i och med det, och en lodrätare sits. 
 
Jag och Rico var inte våra bästa "oss" idag. Rico var rätt spänd, hoppade till för något ur det blå, han var spänd i formen, jag hade ganska mycket i handen och jag kände att han hela tiden gick emot skänkeln. Min ridning var inte heller den bästa.  Min fokus hamnade på sadeln (precis som Ricos fokus brukar hamna på bettet/i handen när vi rider med nya bett tex). Jag kunde inte koncentrera mig fullt ut på själva ridningen. Jag har ju inte helt koll på den här sadeln och känner mig inte helt lika säker i den som i min hoppsadel som jag sitter i dagligen. Den osäkra ridningen (i och med kombinationen: annan sadel och spänd häst) gjorde att jag inte red lika aktivt och bestämt som jag kan göra. Den ridningen skulle Rico behövt idag! 
 
Är besviken på min insats idag. Var tidigare idag väldigt taggad inför att rida dressyr idag. Lite av motivationen satt i att jag tittade på dressyr på tv imorse. Men väl på ridbanan sket det sig. Lite bättre blev det mot slutet. Jag valde en övning som jag och Rico normalt sett har rätt lätt för. Idag gick det inte lätt, men det gick i alla fall och vi avslutade hyfsat bra. 
 
Jag ska nog ta lite dressyrlektioner i den här sadeln så jag får chans att lära känna den samtidigt som jag får fokusen från själva sadeln och till min ridning/inverkan istället. Sedan skadar det inte om Rico vänjer sig lite också, just för att han är lite känslig för sådana här förändringar. Jag tror att om vi får lite tränar-hjälp så kommer vi kunna bli ett helt okej dressyrekipage i den här sadeln. Behöver lite hjälp med min sits igen bara + styrketräning + dressyrlektioner. 
 
Lite bilder här nedan, som inte visar så mycket av dagens sämre ridning. Har en liten film från slutet av passet, som jag främst ska använda för min egen utvecklings skull. Analysera och förbättra utifrån det! Kanske kommer visa den i framtiden någon gång, när jag jämför lite och ser hur min träning förbättrat ridningen. Hoppas ju att den kommer det :) 

God morgon

Det känns som att jag borde ändra mycket i mina dagliga rutiner. Allt fungerade tills skolan började, sedan dess har jag inte varit ute på pw/sprungit och jag har heller inte styrketränat något. Och bloggen har hamnat i kläm. Måste lägga in dessa saker någon annanstans på dygnet så jag hinner med. 
 
Efter frukost ska jag och mamma åka och handla lite. Jag fick ju några presentkort på HM bland annat i födelsedagspresent så tänkte gå in där lite. Sedan blir det lunch, vila lite, och till stallet och rida. Valle vaccinerades igår så han ska ta det lugnt några dagar, men Rico ska ridas på volten lite i alla fall. 
 

Tillbaka till skolan

Idag var första skoldagen i andra året på gymnasiet. Trodde verkligen att det typ bara skulle vara upprop osv så man får sina scheman och får veta lite viktiga saker, men efter uppropet var det lektioner enligt schema hela dagen! Så kunde ju glömma att hinna åka till stallet idag innan handledarkursen (körkort) som var 18-21. Hästarna fick alltså en vilodag idag. Får böna och be att Rico rör lite på sig i hagen, för ballongmagens skull. 
 
Nu är det verkligen dags att sova för imorgon är det hel skoldag och jag ska gå upp ganska tidigt. Tar mitt nya schema som en utmaning nu, ska få ihop vardagen med skola, träning, hästarna och bloggen. Och vännerna får man ju inte glömma! 
 
Imorgon rider mamma och pappa hästarna och då kommer jag nog finna lite extra tid till bloggning här hemma. 
 

Onsdag

I förmiddags gick jag en lugn skön promenad i skogen med Önska. Varken spring eller pw. Vi gick i vår egen takt och Önska fick nosa lite överallt. Sparade istället energin till styrketräningen hemma efterråt. Vårt lilla hemmagym-rum är i princip färdigt om man bortser från sådana smådetaljer som att halva rummet är fullt med skräp ;) 
 
Provade en ny träningsapp (daglig workouts, "träningspass") som funkade helt okej. Det var bra övningar och man slapp tänka så himla mycket själv hehe :) 
 
 
Idag är det ju dressyrlektion för mig och Rico, och även för mamma och Valle. Ska peppa mig själv lite innan, ska se om jag hinner kolla på någon film från dressyrlektionerna för Cissi i somras, kolla lite inspelat ridsport på tv, äta god mat osv. Ska skapa bra förutsättningar för oss idag, värma upp ordentligt innan och verkligen fokusera.  
 
Eftersom Rico kändes såpass bra igår så funderar jag på att ta samma träns/bett idag som jag hade igår. Det raka bettet med fasta ringar. 
 
Förr red jag nästan aldrig på det bettet, förutom på lugnare uteritter, eftersom jag tyckte att han blev för stark på det och jag hade inte riktigt kontroll. Men nu älskar jag att rida med det, och föredrar den faktiskt framför det vanliga tvådelade som jag brukar varva med. 
 

Nytt från Hööks

Idag när mamma var och handlade gick hon även in på Hööks och köpte lite nödvändiga saker till hästarna. Valle fick bruna benskydd till alla fyra ben, och Rico fick ett par likadana marinblå fast bara framskydden då han inte behöver bakskydd. Sedan också ett rakt bett med fasta ringar till Valle, som jag inte fotade. Tyckte inte det var så märkvärdigt :) 
 
Detta invigdes idag! :) 
 
 
 
Visste ni förresten att Rico har storlek PONNY i benskydd? :P 

Valle jämförelse Då-Nu

 Innan sommaren (aka efter vintern): 
 
Början av sommaren: 
 
Slutet på sommaren (nyligen): 
 
Idag: 
 
Tog en bild lite på måfå idag när vi var påväg in från hagen med hästarna. Har länge planerat att fota ordentligt med systemkameran så man tydligare kan se skillnad, men detta får duga nu. La ju in lite bilder emellan också från i somras, där man kanske ser skillnaden lite bättre. 
 
Tycker han har musklat på sig väldigt bra över sommaren, allt protein i gräset och lucernpelletsen har gjort susen för hans ryggmuskler och rumpmuskler. Hans kondition har också blivit bättre. Ska bli spännande att se vad som blir av honom i framtiden, om vi fortsätter träna honom som vi gör nu. 

Hästarna - 20/8

Idag motionerade vi hästarna i ca 40-45 minuter på raksträckan vid stallet. Vi skrittade fram och tillbaka en gång först, tog lite trav, sedan galopp fram och upp för backen, sedan galopp tillbaka igen. Och så skrittade vi av dem fram och tillbaka igen efter det. Kort men effektivt pass. 
 
Jag tyckte Rico kändes fräsch idag, han hade en väldigt bra galopp som jag säkert hade kunnat arbeta mycket med, men idag lät jag honom mest gå utan större krav. Han tenderade att sakta ner till den behagliga samlade galoppen (som han är starkare i) men jag tycker ändå han galopperade på rätt bra framåt när jag bad honom. Tummen upp på det! 
 
Det är en del mitt på raksträckan som går lite böjt och är lite smått backe upp/ner. Där bryter vi oftast av hästarna när vi travar eller galopperar, för vägen svänger och så är det träd osv som skymmer sikten. När vi skrittade fram dem och närmade oss den delen av raksträckan så hörde vi en crossmoppe som åkte längre fram på raksträckan, åt vårt håll. Plötsligt dök den då upp runt hörnet (det gick rätt fort). Hästarna gjorde en helomvändning och tänkte sticka därifrån men vi stoppade dem ganska direkt, så de skuttade bara ut en bit på sidan av vägen, sedan vände vi på dem och försökte rida förbi istället. 
 
Han stannade så fort han fick syn på oss (han var fortfarande framför oss), och så stannade han och stängde av motorn, frågade om det gick bra och bad om ursäkt osv. När inte hästarna vågade gå förbi så föreslog han att han kunde vända och åka åt andra hållet istället, och det var vi ju tacksamma för :) Man kan lätt tro/tycka att de som drar runt med crossmopeder i skogen och vid stall är oansvarsfulla men det tycker inte jag dem är (inte de som brukar åka i våra trakter). Han kunde ju förstås inte se oss förrän han kom runt hörnet där, och när han såg oss så stängde han ju av motorn och allt, bad om ursäkt och så. Huvudsaken tycker jag är att allt gick bra och att ingen blev skadad :) 
 
Ricos ballongmage idag. ↑ 
 
Skulle mer än gärna säga att den ser bättre ut men då skulle jag nog ljuga lite haha.. Tyckte mig se att den var lite mindre häromdagen men han går ju fortfarande på bete dygnet runt.. Vi får helt enkelt fortsätta rida ut långritter så mycket vi kan och galoppera så fort tillfälle ges. När hans ballongmage har omvandlats till ännu mer muskler så kommer han se sååå snygg och vältränad ut, typ som innan sommaren igen :D 

Tisdag

Började denna dag med en ordentlig frukost, och sedan gick jag en PW med Önska ca 5km på 40 minuter, i skogsterrängen. Stannade och lekte lite med henne också på vägen hem. 
 
Ikväll ska mamma köpa en sådan där joga/träningsmatta som vi ska ha nere i vårt blivande träningsrum :) Det gör ju svinont i ryggen att göra situps direkt på golvet! Så ska börja imorgon med det :) 

Dressyrsadel

Eftersom det har varit lite sisådär med hoppningen de senaste åren så har jag ju tänkt att vi ska börja träna och tävla mer dressyr istället. Vi får se i framtiden om vi kommer kunna hoppa också, men just nu ligger fokusen på att utvecklas i dressyren. 
 
Vi har ju alltid haft en dressyrsadel till Rico men de senaste åren har vi inte använt den alls utan vi har bara kört på vår hoppsadel och westernsadeln till honom. Om jag minns rätt så tyckte jag att jag satt mycket bättre i hoppsadeln, men å andra sidan så var inte min sits särskilt bra i någon av sadlarna på den tiden. Så jag funderar på att ge vår dressyrsadel en chans igen. Under förutsättning att den fortfarande passar honom. 
 
Imorgon blir det förmodligen en uteritt med hästarna. Kanske en stund på volten men inget direkt dressyrpass, för på onsdag är det Thereseträning (dressyr). Torsdagen går jag i skolan och sedan ska jag på handledarkurs (körkort) på kvällen så där flikar vi kanske in en vilodag för hästarna. Fredag rider mamma och pappa, men på lördag är det dags för mig att rida igen och då funderar jag på om jag ska prova att hoppa något litet hinder på volten. Ska förstås rådfråga Therese om det först :) 
 
Jag tar nog med dressyrsadeln och provar på honom vilken dag som helst nu framöver, och om den sitter bra så kan jag nog rida i den mot slutet av veckan, eller början av nästa vecka. 
 
Lite gamla bilder med dressyrsadeln
 
 

Start: Bli en bättre ryttare

Alla har vi väl som mål att hela tiden utvecklas som ryttare och bli bättre på att rida? Det är ju det vi alla strävar efter när vi tar lektioner, går kurser och tränar hemma. Ingen vill ju stå och stampa på samma ställe hela tiden. 
 
Mitt problem har varit att jag sagt till mig själv att jag ska träna mer för att bli bättre, satt upp mål osv, men aldrig följt upp det riktigt. Jag har utvecklats men inte i den takt jag vill. Min plan nu är att jag ska göra det ordentligt skriftligt här på bloggen. Dela med mig av allt till er och förhoppningsvis inspirera er att göra densamma. Jag ska ordentligt och noggrannt följa upp dessa punkter: 
 
1.Jag ska analysera ridfilmer från träningar och tävlingar samt läsa igenom protokollen noga i dressyren. Jag ska be mina föräldrar eller någon annan att filma oftare när jag rider. Tyvärr är mina gamla dressyrprotokoll försvunna men jag ska absolut gräva fram dem här hemma, läsa igenom dem noga och sedan åka på lite träningstävlingar eller lättare dressyrtävlingar så jag får nya protokoll med jämna mellanrum. Så man får på papper vad exakt man behöver träna på.  
 
2. Jag ska börja träna mer/seriösare utanför ridningen. Hittills har jag inte givit hundra procent i min träning utöver ridningen. Alltför många dagar har jag varit för lat för att ta tag i något överhuvudtaget. 
 
Den här sommaren började jag gå PW med vovven. I Fänninge gick jag 10-12 km ungefär varannan dag, och vilade varannan dag. Sedan, istället för att vila varannan dag, började jag gå kortare PW rundor på mina "vildodagar". 
 
Jag har också länge velat börja springa igen men min otäcka benhinneinflammation i smalbenen kommer tillbaka så fort jag försöker. Får ta det riktigt långsamt helt enkelt. 
 
Utöver att få upp konditionen, vill jag börja styrketräna hemma också. Gymkort blir för dyrt för mig och jag kommer nog inte heller ha tid att åka iväg till ett gym så ofta. Vill bli stabilare i sitsen och starkare i magen, få bättre hållning mm. Vi kommer fixa i ordning ett rum här hemma där jag kan träna :) 
 
3.Jag ska fortsätta äta rätt. Inget mer slarv nu med massa glass, chips och smågodis. Jag föredrar alltid nyttig mat framför onyttig men det brister så fort man inte har så mycket att välja på hemma. Så jag ska se till att vi alltid har nyttig och bra mat hemma och massor av frukt också. Frukt är så underskattat. 
 
4.Jag ska sätta upp kortsiktiga och långsiktiga mål. Kanske att jag sätter upp ett kortsiktigt mål varje vecka och har ett mål för varje månad. De kortsiktiga målen är viktiga då jag ska fokusera på att förbättra detaljer i min ridning. 
 
5.Jag ska verkligen ta vara på de passen jag rider för tränare. Jag ska förbereda mig och hästen innan. Jag ska ha full fokus och Rico ska vara uppvärmd och vi ska alltid skapa bra förutsättningar för oss själva. Inget åt slumpen. Jag ska hela tiden träna på det som behöver förbättras och rida oftare på volten mellan träningarna så jag verkligen börjar använda det jag lär mig på träningarna, i min självständiga ridning. 
 
6. Jag ska planera varje ridvecka bättre och noggrannare. Inget åt slumpen här heller. 
 
7. Jag ska börja åka och titta på träningar mer på fritiden. Lyssna och ta till mig allt som sägs där. Det kan man lära sig mycket på, och dessutom kan man ju få inspo på övningar som man kan rida hemma. 
 
8.Jag ska även så småning om göra i ordning en pärm/bok i stallet med ridövningar. Detta för motivationens och inspirationens skull. 
 
 
Kommentera nu en sak DU ska göra för att bli en bättre ryttare, är det någon av dem sakerna jag har räknat upp eller något annat?? :D 

Just nu

Nu har jag vaknat på rätt sida och äter lite frukost. Jag "lyxade" till det lite idag med att koka havregrynsgröt. Egentligen tycker jag inte det är så himla gott, men det är en bra start på dagen. Det är mycket energi i. Förut åt jag alltid gröt innan tävlingar/träningstävlingar. Jag tycker det känns som att man presterar snäppet bättre då ;) 
 
Ska börja dagen med att gå en pw med Önska i skogen. Följer nog något av de lite längre vandringslederna där det finns mycket jobbig klättring, och så får vi verkligen hålla tummarna för att jag inte kommer ramla i de steniga backarna hehe ;) 
 

Imorgon ska bli en bra dag

Motivationen och idéerna till bloggandet har inte legat helt på topp de senaste dagarna. Har ju i princip bara skrivit inlägg om dagens ridpass, och det blir ju lite tråkigt. Det har i alla fall lett till sämre statistik och i sin tur ännu sämre motivation för mig. Men ikväll fick jag en riktig knuff framåt, idéerna kom plötsligt som en blixt från klar himmel liksom, och jag har antecknat ner allting i mobilen så imorgon ska ni få se på uppdatering!! 
 
Systemkameran fick ju åka med till stallet idag men pga dåligt väder och ont om tid så fick den ligga kvar i kameraväskan helt enkelt. Planen var främst att knäppa lite uppställda bilder på pållarna. Nu när Valle byggt muskler och Ricos ballongmage reducerats en aning. Ska bli roligt att jämföra med de uppställda bilderna vi tog innan sommaren! :D 
 
Dessvärre kommer jag inte åka till stallet imorgon för mamma och pappa ska rida hästarna. Men de uppställda bilderna kommer komma senare i veckan troligtvis :) Imorgon ska jag börja beta av en Att-Göra lista som jag gjort till de sista lediga dagarna. Utöver den ska jag blogga, svara på kommentarer och förhoppningsvis träna lite också. Nu ska träningen bli mer seriös, med fokus på att förbättra min ridning. Börja smått och trappa upp lite hela tiden. Är så peppad!! :) 
 
Med det sagt, säger jag godnatt så hörs vi imorn! Klockan sätts 07.30 och jag ska se till att vakna på rätt sida också! ;) 
(Kan tyvärr inte ladda upp någon ny bild från mobilen så fick bli en Rico-bild ur arkivet) 

Hästarna - 18/8

Idag var Rico lite spändare och spökigare än vanligt. När jag satt upp och precis skulle lägga över benet så reagerade han och då hejdade jag mig lite och la inte över benet. Böjde in huvudet några gånger och ställde mig i sadeln en gång till sedan satt jag upp och då gick det bättre och han stod still, men helt avslappnat var det inte. 
 
Vi red sedan ut bort till sandvägarna i skogen och vi hann ta två små galopper och trava lite, sedan vart det en tvärstopp med 180 graders vändning och galoppsprång åt andra hållet. Varför? Jo för att Rico, som travade först på stigen, fick syn på en bil mitt ute i skogen. Det var en biodlare som hade kommit dit för att hämta sin honung eller nåt, och trots biodlarens skumma ailenutrstyrsel så var hästarna "bara" rädda för bilen haha.. Men vi fick stopp på hästarna ganska direkt i alla fall, och mamma satt av och ledde Valle före Rico förbi och upp för backen, och då gick de verkligen på TÅ båda två. Efter det så skrittade vi bara hemåt och jag satt av Rico en bit hemifrån och gick sista biten. 
 
Sedan var vi också nära att möta en crossmoped hemma vid stallet men den vände och åkte åt andra hållet när den såg oss :) 
 

Hästarna - 17/8

Idag blev nästan en heldag i stallet! I förmiddags gick jag först ut med Önska en sväng i skogen och sedan packade jag med ombyte i väskan och åkte buss till stallet. Mötte upp min gamla ridskolekompis, Ebba, på pendeln och så fixade vi i stallet och red ut med hästarna :D Bussen hem gick bara varannan timme så vi fick vänta en timme på den när vi var tillbaka från ridturen. 
 
Vi red lite överallt idag, i skogen, på grusvägar, asfaltsvägen och sandvägarna i skogen. Vi skrittade väl mest men det blev lite trav och galopp också. 
 
Rico skötte sig bra idag, han ryckte till lite vid uppsittningen men det gick bra. Han var inte överdrivet framåt idag, och galoppera gjorde han bara väldigt samlat hela vägen trots att jag försökte länga hans steg lite mer. En riktig applåd ska ges till båda pållarna idag som höll sig i skinnet trots att vi mötte crossmopeder två gånger under turen. Andra gången satt vi inte på hästarna då vi nästan var framme vid stallet, och det var ganska tur det för då kom de bakifrån och hästarna blev mer skrämda då. Men de va schyssta första gången och stängde av motorn osv så vi kunde gå förbi :) det uppskattas ju alltid!
 
Ebba och Valle 
 

Hästarna - 16/8

Ricos tömkörning fick gå rätt snabbt, då bussarna hem inte går så ofta och jag behövde passa en tid hem. Men han skötte sig i alla fall bra och fick röra lite på sig. Valle fick vila idag. 
 

Tömkörning på schemat

Idag ska jag åka kommunalt till stallet med Önska fram och tillbaka till stallet. Rico ska tömköras och Valle ska få vila idag för det går inte att tömköra honom själv ;) 
 

Hästarna - 15/8

Idag gick det faktiskt rätt så bra att rida på volten! Vi skrittade först fram en sväng ute, sedan innan jag gick in på volten fick jag hjälp att spänna sadelgjorden samt länga lädrena till lite mer dressyrläder. Tycker det är skönt att kunna sitta lite djupare i sadeln. 
 
Jag började med att ge mig på den spökiga kortsidan vid grinden. Jag tänkte på allt som Therese har sagt på träningarna, ställde igenom honom ordentligt inåt (bort från det läskiga) och drev på, för att ge honom en uppgift och så han inte fick en chans att tveka eller skygga för något. Ska utveckla det där nästa gång, och göra samma sak i traven. Så småning om även i galopp. 
 
När jag började jobba honom i traven och galoppen höll jag mig ändå mestadels på den andra sidan av ridvolten. Jag försökte verkligen hålla fokusen på att han skulle bli avslappnad, tänkte mycket på sitsen och smådetaljer i mina hjälper. Jag hade även en liten plan på att få honom lite lättare i handen, särskilt i övergångarna. 
 
Jag började med galopparbetet ganska tidigt i passet. I början blev det lite tjaffs med fattningarna och när han galopperade så blev det mest att han studsade på stället. Men allt det där har vi ju tränat på tidigare så jag visste ungefär hur jag skulle hantera det. Hans galoppfattningar blev så otrooooligt fina mot slutet, det blev jag riktigt nöjd med!! :) När han lossnade lite i galoppen och började frusta så gjorde jag övergångar mellan galoppen och traven och efter att ha tragglat lite så satt de som en smäck :D 
 
När vi kände oss klara så travade jag av honom lite lätt i en lägre form och satt av och skrittade honom för hand. Stretchade honom lite också. 
 
Jag hade hoppats att mamma kunde filmat en snutt där i slutet men det blev inte så idag. Bilden nedan är från en dressyrträning i Örebro i somras. 

Vänt lite på dygnet

Igår red ju mamma och pappa hästarna så jag och Lina och Alice träffades på eftermiddagen och kollade alla sagan om ringen filmerna i följd, med några promenader bort till mataffären under kvällen/natten för att köpa mer mat och godis som tog slut hela tiden hehe. Vi gick och la oss 5 imorse och sov till 12 sen åkte jag och Lina hem. 
 
Ska äta middag (egentligen är det lunch för mig) nu och samla på mig lite energi. Idag är planen att vi ska rida hästarna på volten. Får hålla alla tummar och tår för att Rico inte har en lika tittig dag idag, som senast. Och fokus ligger väl mycket på att få honom avslappnad i alla gångarter och att kunna rida honom genom den spökiga kortsidan utan större problem. Allt annat får bli en bonus att han går fint och är lydig och på hjälperna, mellan hand och skänkel osv. Fokus = att han är avspänd! 
 

Hästarna - 14/8

Idag red mamma och pappa ut med hästarna, klättrade i skogen i skritt och trav mest. 

Smörja utrustningen

Förut var jag väldigt "duktig" och tog hand om all min utrustning, smörjde och putsade sadel och träns hela tiden. För att inte tala om mina stövlar! 
 
Det slog mig nyss att jag inte har smörjt något på hela sommaren! Måste verkligen ta tag i det någon dag. Högsta prio är Ricos supersköna hoppsadel, sedan mina stövlar och alla tränsen. Resten får nog vänta tills jag har mer tid. 
 
Brukar ni vara duktiga och smörja er utrustning? 
 
Hehe, till mitt försvar så är de här bilderna fotade precis efter jag åkt av hästen på en kladdig ridbana, men ja såhär brukar väl mina grejer se ut nuförtiden :P 

Prestationsångest mm

Häromdagen när jag red på volten med Rico fick jag idén till att skriva det här inlägget. I början av passet kändes det faktiskt bra, sedan började han spöka för saker. Han blev rädd när folk dök upp/gick bakom honom (långt bort) och när någon precis tagit bort en tröja från grinden så kunde vi inte ens rida förbi där. Sabeltandade saker i buskarna, saker som inte finns, och tillochmed den lilla ån som omger vår volt skrämde honom. Samtidigt som han var sådär spökig så hittade han på hyss för att komma ifrån arbetet. 
 
Om det är någon annan på volten, så sätter jag högre krav på mig själv och det blir större prestationsångest, när någon rider samtidigt som mig eller sitter och tittar på. På tävling bryr jag mig konstigt nog inte på samma sätt, kanske för att jag inte känner dem som sitter i publiken och kanske för att de är såpass många. Jag tänker inte på dem alls. Rico brukar dessutom inte spöka lika mycket på bortaplan som hemma. Vi är mer fokuserade båda två och Rico får då inte tid över att spöka på samma sätt.
 
Ibland kan jag tycka att Rico är lite fånig när han inte vågar gå förbi en kortsida för att det hänger (eller inte hänger) en tjocktröja där, eller när han hoppar i luften för att han råkat skvätta sand mot staketet osv. Men jag blir aldrig arg på honom för det. Däremot blir jag arg och besviken på mig själv och min ridning, för att jag inte kan rida honom genom alla de problemen. Jag känner att jag borde kunna bättre än så. Jag blir lätt frustrerad när det inte går som jag tänkt och det är en egenskap jag inte är stolt över. Rico känner ju av det också. 
 
Det blir ännu värre när folk tittar på, dem som inte känner Rico och inte vet hur han är, då får jag sådan prestationsångest när jag rider. Jag vet att det är fel att tänka så, men jag vill att det ska se perfekt och lätt ut och jag strävar liksom efter att det ska se ut som att vi inte har några problem alls. 
 
På Enliden, där vi stod förut, hade jag inte riktigt lika stort problem med prestationsångesten. Största problemet är med folk jag inte känner så bra, och de som inte känner Rico och inte vet hur han är. På Enliden behövde jag inte låtsas som att jag och Rico inte har eller har haft problem med uppsittningen. Jag behövde inte låtsas som att Rico inte var bakskygg, att han vägrade på hinder, eller att han kunde bli livrädd och skena iväg för att jag tappade en stigbygel. Personerna som stod där visste ju också om hela historian, att vi behövt rida "om" honom (rida in honom fast på nytt typ), hur vi tränat honom och varför, vad för sorts problem vi har och vilka problem som kvarstår. 
 
För dem behövde jag inte förklara varför jag gjorde si eller så, det kändes som att de flesta förstod ändå. Man fick inga sneda blickar på sig när man tog fram vårt kvastskaft med fastknuten soppåse på stallplan och höll upp över ryggen/baken på honom. Inte heller när vi ställde oss upp i sadeln fler gånger än vanligt innan vi satt upp. Eller när jag för den delen stod gråtandes på stallplan för att jag en dag inte kom upp på hästen alls. Jag tror också att många har sett skillnad på Rico genom åren. Första halvåret/året med Rico så kunde vi inte ens rätta till hjälmen eller klia oss på näsan utan att han blev rädd. Det var inte så att han stack iväg men han spände upp sig rätt mycket för något så litet. Han har ju utvecklats så mycket. 
 
Jag tror det handlar om att försöka vända på fokusen, det ska handla om oss inte vad andra tycker eller tänker. Jag bryr mig för mycket om vad andra ska tro och tycka och tappar fokus på min ridning och på Rico. 
 
 
 
  
 
 
 

Hästarna - 13/8

 Idag var vi ute på äventyr - jag, Rico, pappa och Valle. 
 
Vi utforskade en ny väg som jag trodde skulle leda oss till Uringe, men vi hamnade istället borta i Bröta och hittade inte hem därifrån, så vi fick vända och rida samma väg tillbaka. Det blev en riktig långritt, ca 17km och det tog ungefär 3 timmar. Mestadels skritt och trav, några sköna galopper och rätt mycket stilastående också tyvärr då våra hästar tittade till på lite allt möjligt när vi red på nya ställen. Rico kan nämligen inte titta och gå samtidigt hehe :)
 
Jag använde mig utav appen runkeeper för skojs skull för att kunna se efterråt på kartan vart vi ridit, hur länge vi varit ute och hur lång sträckan var osv. Man kan ju välja om man går/springer/cyklar mm och jag valde "mountain biking" för det kändes mest likt ridningen haha :P Såg efterråt att man kunde välja Övrigt också, men jaja :) 
 
Vi mötte mycket "läskigt" på vägen. En hel del fladdrande pressenningar som skrämde livet ur Rico. Det brukar man annars inte behöva stöta på när man rider i de här områdena. Trots Ricospecialare, stopp och hopp åt sidan, så klarade jag mig faktiskt hela vägen. Var dock påväg att flyga över halsen på riktigt på hemvägen när Rico tvärstannade i en nerförbacke och skulle klia sig, helt plötsligt bara. Men annars så var Rico väldigt trevlig att rida idag, inne i skogen var han väldigt avslappnad och han tog även galoppfattningarna bra - det som inte alls funkade igår när vi red på volten. 
 
Morgonens PW med hunden var ju ca 11 kilometer så den rundan + ridningen idag kan mycket väl ge mig träningsvärk imorgon! 
 

Inlägg

Ett inlägg om prestationsångest osv är påväg upp. Men ska ut på morgon-PW med Önska först bara! :) 

Hästarna - 12/8

Dagens motionering av hästarna blev ett ridpass på volten. Vi skrittade ut en sväng först som uppvärmning, och Rico kändes rätt bra. Han var mjuk och fin, flyttade för skänkeln åt båda hållen och hade helt okej framåtbjudning. 
 
Idag hade de äntligen sladdat volten också, så den var helt slät och fin! Dock lite blöt men inte så konstigt så som det regnat de senaste dagarna :) På volten började vi i alla fall trava lite och jag försökte mig på en åttvolt, men hörnorna (hela kortsidan) vid grinden har alltid varit lite spökig för honom och idag hängde där en tjocktröja också som Rico blev skraj för. Men vi tog svans på Valle från båda hållen sedan kunde vi trava förbi där (spänt dock). Hur jag ska rida honom på den kortsidan är något vi tränat på ända sedan i våras och det kan gått rätt bra. 
 
Sedan när de andra som red på volten var klara och skulle gå ut så tog de såklart med sig tröjan som hängde där. Inte förrän då fick vi riktiga problem. Rico tvärstannade, backade utan stopp, spände upp sig och vi kom inte ens i närheten av den sidan på volten. Tog svans på Valle igen men Rico skrämde ändå upp sig. Sedan gick det mest utför, jag försökte hålla mig på andra sidan av volten men han blev rädd för spöken där med, hoppade till för ingenting, tvärstannade och inte ville gå, backade osv. 
 
Planen för ridpasset idag var egentligen att försöka jobba honom mycket i galopp, och kunna jobba igenom det jag ville på volten idag så jag kunde galoppera honom avslappnat ute imorgon. Men galoppen funkade inte alls. Jag hade problem redan i fattningarna på hans "lätta" varv. Vi var också lite tillbaka på ruta 1 att han bara galopperar på stället i princip och inte tar sig något framåt. Men avslutade så fort det kändes okej i båda varven, alltså inte så mycket galopparbete idag. 
 
Avslutade med mindre krav på honom, med trav lite lägre form i båda varvenm och då kändes det lite bättre i alla fall. 

Sitter och tänker lite bara

(Ingen röd tråd, sitter och tänker bara och skriver samtidigt.)
 
Ibland kan det kännas lite jobbigt med allt kring uppsittningen. Vi tränar mycket vid sidan av ridningen, förberedelser innan varje ridpass osv. Det tar mycket på psyket att alltid behöva vara "beredd" på att något kan hända. Å andra sidan, nu när jag tänker efter så kan ju vilken häst som helst bli rädd för något när man sitter upp, även om det inte är ryttaren som hästen skulle bli rädd för, så kan den reagera på något annat såklart. 
 
Jag litar mer på Rico än andra hästar, för att jag vet hur han är. Jag vet att han kan reagera på saker och en del av mig är alltid beredd på det. 
 
Det har suttit kvar i mig som en självklarhet att hästen kan reagera vid uppsittning, när man tex är halvvägs över sadeln. Jag känner mig trots allt mycket tryggare med Rico vid uppsittning än någon annan häst (som jag vet inte har några som helst problem med bakskygghet), för med andra hästar har jag inte den tryggheten att veta. Jag känner ju Rico väl och därför vet jag ju också hur han reagerar om han skulle reagera. Framförallt vet jag numera hur jag ska hantera det! 
 
Mina tankar går tillbaka till när allt började. Så mycket träning vi lagt ner, vi red i princip in honom på nytt när han var 6 år gammal. Och fortsätta träna ska vi, för han är en fantastisk häst (lite tjock hehehe men snart så är han fit for fight igen :P) och jag tror att han är värd allt detta. All träning har verkligen givit massa resultat och både han och jag utvecklas ju mer för varje dag. Vem vet hur långt vi kommer gå tack vare det? :D 
 
 

Hästarna - 11/8

Idag fick hästarna vila från ridning tyvärr, men om vi har tur så rör de i alla fall lite på sig i deras stora fina hage ;) 
 
Mamma och pappa åkte och tittade till dem bara på väg hem från landet. 

Utrustning

En gång i tiden var även jag en riktig utrustningsnörd. Jag äääälskade att köpa schabrak och pannband, lindor och benskydd mm i olika färger så jag kunde matcha dem fint. Det var i princip bara det jag la mina pengar på. 
 
Nu de senate åren har jag faktiskt tappat lite intresse för själva utrustningen. Det viktigaste för mig nu är att man har en utrustning som passar hästen och ryttaren, och jag känner inget behov av att åka och köpa nya märkesschabrak stup i kvarten. 
 
Såhär i efterhand undrar jag varför vi hästmänniskor tenderar att vara så besatta av utrustningen? Särskilt vi hästbloggare. Vi lägger våra pengar (om inte våra föräldrars pengar) på massa märkesgrejer och vi har hundrafemtioelva olika "outfits". 
 
Men alla "onödiga" märkesgrejer. Visst, förutom att märkessaker är fina så kan de också ha mycket bättre kvalité, och kloka människor köper säkert det av den anledningen. Men annars så är inte en ryttare med hundrafemtioelva märkesschabrak bättre än en ryttare med ett eller inget märkesschabrak. Fokusen ligger liksom fel, särskilt hos yngre ryttare. Men du vinner inte en tävling för att du har matchat fint eller har märkesutrustning, utan det är för att du är en duktig ryttare och rider bra. Fokuen borde istället vara att utvecklas och bli bättre och lägga sina sparpengar på extra träningar och privatlektioner. 
 
Även om jag inte längre är så intresserad av att köpa utrustning, så ligger det ändå kvar i mig att det är lite roligt att matcha. Till vardags bryr jag mig inte direkt, men om det är träning/tävling och det ska fotas till bloggen då brukar jag klä upp oss lite mer ;)
   Min favoritoutfit (och en av få som är kompletta) är faktiskt min röda från Hööks (den jag visade bild på häromdagen). Det är den billigaste/mest prisvärda outiften jag har och det är den jag gillar mest också. Schabraket och benskydden använder jag mycket till vardags, men om det blir träning/tävling/fotografering så lägger jag till luva eller vita benlindor. 
 
 
Med det sagt, nu ska jag ge mig iväg på en pw med önska! :) 

Snart så

Internet la av under kvällen så jag kunde inte uppdatera som jag tänkt. Satte mig och tittade på en film då istället. Nu funkar det i alla fall. 
 
Har så många idéer på inlägg/påbörjade inlägg men hittills har jag inte lyckats skriva klart dem och publicera. Men fortsätt med denna awesome statistik, uppdatering kommer snart, promise :D
 
(btw, har fått mycket förfrågningar via kommentarer/mejl om jag gör designer till andra och om jag gör gratis. Kommer ett inlägg med all info om det inom kort!)
 
 

Hästarna - 10/8

Idag red vi ute rätt längre med hästarna. Klättrade i skogen, klättrade lite upp och ner i sandtaget, sedan tog vi några galopper i slutet fast det blev mestadels skritt ändå. Hans högergalopp kändes väldigt fin, men vänstergaloppen kände jag att jag skulle behövt jobba igenom honom mer där. Kanske ska ta några varv med honom på volten någon dag och verkligen jobba igenom honom i båda varven, med fokus på vänstergaloppen. 
 
Han var rätt tittig idag och han gjorde sin specialare några gånger, tex när det flög upp en fågel ur buskarna så gjorde han en liten tvärnit sedan fortsatte han galoppera (kanske för att jag lärt mig att vara på med skänkeln när han gör sina nitar). Sedan blev det lite sidohopp och hopp rakt upp i luften. Det var nästan så jag for av några gånger haha.. 
 
Efter ridpasset gjorde jag lite Nh med Rico i hagen och det gick väl rätt så bra det också :) 
 

Buss till stallet idag

Om en och en halv timme går bussen från mig (och så småningom) till stallet. Innan dess finns lite att göra här hemma. Jag ska svara på mer kommentarer som jag missat hittills, läsa lite bloggar, packa grejer som ska med till stallet (inte säkert att kameran åker med då det blir mycket att bära på) samt ut och rasta Önska en sväng så hon klarar sig tills jag kommer hem. 
 
Idag ska hästarna ridas ut. Jag rider Rico och en tjej i stallet ska låna Valle och rida med oss. Ut och galoppera + klättra får det bli, sålänge det är okej för hon som ska rida Valle :) Tydligen hade båda hästarna rikligt med överskottsenergi igår när mamma och pappa red ut. Inte är det så konstigt egentligen med tanke på att de fått ta det lugnt de senaste dagarna (tappskon ni vet). 
 
Bussen vid stallet går hemåt ungefär varannan/vartredje timme såhär på helgen så det kommer dröja till kvällen innan jag kommer hem. Förhoppningsvis kommer jag kunna få upp något inlägg från mobilen medan jag är borta, annars kan ni ändå räkna med uppdatering ikväll :) 
 
 

Träna bort ballongmagen?

Länge har jag velat byta ut vinterbilden i headern, mot en somrigare. Har liksom inte tagit tag i det förrän nu. Snart är det väl iförsej dags att byta till vinterbilder igen haha.. Jaja. 
 
Valle har ju musklat på sig ordentligt nu under sommaren, om man jämför med den här bilden som är tagen i vintras. Så det känns bra.
 
Rico har iförsej också lagt på sig lite. Han ska ju föreställa en vältränad tävlingsvalack men nu ser han mer ut som ett högdräktigt sto. 
 
Före: 
 
Efter: 
 
Någon som förresten har ett recept på hur man ska träna bort den där ballongmagen? :) Väldigt tacksam isåfall! 

En dag framför datorn

Utöver morgonpromenaden med hunden så har min dag i princip bara spenderats framför datorn (skäms lite, men så fick det bli idag :P). Jag har jobbat på en bloggdesign där bildspelet inte rullade på som det skulle och så har jag även jobbat med redovisning nån timme på min mammas dator. 
 
Mamma och pappa rider hästarna idag, blir nog en uteritt nu när Rico fått på sig sin framsko :) 
 
Ikväll ska jag ta tag i lite "måsten" + svara på kommentarer här på bloggen. Sedan ska jag ju blogga också, förstås :) 

Photoshoot failbilder #3

Här kommer ännu en liten drös med failbilder från fotograferingen i Fänninge! 
 
 
 
Jag typ, "men hallå de vill inte va med längre"
 
Sen blev jag attackerad av en fluga.. 
 
 
Den här sista bara måste jag bjuda på haha. Hoppas ni får ett lika gott skratt som fotografen och jag fick när vi såg bilden! ;)) 
 
De finare (inte failade) bilderna från fotograferingen hittar ni här och här
Och fler failbilder finns här och här

Hästarna - 8/8

Ikväll har jag suttit lite med en bloggdesign som nästan är klar nu. Det står fler på kö på mejlen så jag får sätta igång och beta av allt nu innan skolan börjar! ;) 
 
Idag motionerade vi hästarna en stund på volten bara, pga Ricos tappsko. Det är såpass mjukt underlag på volten så Rico kunde utan problem röra sig i alla gångarter där. Mamma tömkörde Valle och jag longerade Rico en stund med gummisnodden på. Sedan gjorde jag också lite Nh med honom efterråt. 
 
Under tiden det var stallmöte kom även hovslagaren och slog på en ny sko på Ricos framhov, så nu kan vi rida på som vanligt igen! 
 
Idag åkte tyvärr inte systemkameran med till stallet, men knäppte några mobilbilder i alla fall, från tömkörningen/longeringen! 
 

Thursday walk

Hej på er! Sitter och äter en enkelt fruktsallad med jordgubbar, banan och keso. Imorse gick jag en lite rejälare runda med Önska, följde den gröna vandringsleden (ca 10km) och det blev mycket klättring på vägen. Vrickade foten i en nerförsbacke när jag hade gått ungefär halva vägen men då stod jag bara still någon minut och vilade foten sen kunde jag börja gå försiktigt igen. Så klumpigt av mig haha, men jag kom hem i alla fall. 
 
 
Ikväll är det stallmöte och innan dess ska vi tömköra hästarna på volten. Eller, Valle ska tömköras och Rico ska longeras lite med gummisnodd. Vi har ju bara en uppsättning tömkörningsgrejer. 

Förhoppningsvis kommer en hovslagare och slår på skon på Rico också :) Vi får hålla tummarna för det, så att vi kan rida ut! 
 

Dagens matchning: Röd-svart-vit

Mina nya whitakerbyxor passade ju rätt bra till den här röda outfiten! Eller vad tycker ni? :) 
 
Jag som brukar skryta om att Rico alltid har öronen framåt när man ska fota.. ;) 
Den röda luvan fattas dock på bilderna ovan, och när det är dressyrträning ska det vara vita lindor! :) 
 

Klättra i grushögar

Rico och Valle fick ju gå en-två dagar i vinterhagen i helgen då det var problem med höet i deras vanliga hage. I deras vinterhage står nu en stor grushög av okänd anledning, alldeles vid ingången till hagen.
 
Dit jag vill komma är att dagen efter när vi kom till stallet så såg vi hovspår upp på den grushögen. Vet inte vem av hästarna som fick för sig att bestiga hagens lilla mount everest, men denna någon klättrade i alla fall bara halvvägs upp och vände sedan haha! Ibland undrar jag vad som rör sig i huvudet på mina pållar. 
 
 
Det var liknande spår på andra sidan också.. 
 

Hästarna - 7/8

Idag var planen att vi skulle rida ut och jobba mycket övergångar skritt/trav/galopp/halter osv, och eventuellt lite finslipande på volten efterråt också. Det blev inte helt så, eftersom Rico hade gått och slängt av sig en sko i hagen. Ägnade rätt lång tid åt att försöka hitta skon men det var ju lättare sagt än gjort. Vi ska fortsätta leta imorgon, för det är lättare för hovslagaren att bara slå på skon han hade förut, om den är inte är helt böjd och förstörd förstås.. 
 
Kände och klämde lite på hans hov och den såg väldigt fin och hel ut för att vara Rico. När han väl slänger av sig skor så brukar han göra det rätt ordentligt, och han har tenderat att bli lite ömfotad när han går med en barfotahov. Idag var det inget alls! Så han fick gå en stund på volten idag, mest för hans ballongmages skull så den inte blir ännu större. Han vilade ju igår också så han behövde motioneras på något vis idag.
 
På vår volt är det ändå väldigt mjukt och fint underlag så det märktes inte av alls att han hade en barfotahov. Kände och kollade hoven efterråt också och det var nemas problemas med den :) Tog det förstås lite lugnt, i skritt och trav en stund bara. Gjorde mycket lösgörande, jobbade honom låg form och mycket övergångar mellan skritt och trav. Han blev jättefin! :) 
 
Valle red mamma på volten också, lite barbacka :) 

Letar liten tappsko i jättestor gräshage

 

bilder från 2010

Ibland när jag behöver en bild till ett visst inlägg, så googlar jag mig själv/mina hästar/min blogg så får jag upp lite bilder som jag lagt upp på bloggen för länge sedan, men kanske inte har kvar på datorn. Idag, på jakt efter en av mina bilder, så råkade jag stöta på ett par gamla bilder på mig och Rico :)
 
Dessa bilder är från första hoppträningen, hösten 2010! Snacka om länge sedan nu! :) 
 
 
 
 
 
 
 
Det är kul att se tillbaka på det här, hur mycket vi förändrats - och förbättrats. I hoppningen vet jag inte vart vi ligger idag men rent ridmässigt - vilken skillnad! 

Hjälmar

Det börjar bli hög tid för mig att köpa en ny ridhjälm. Jag har flera gånger skrivit om det här på bloggen, men har ändå fortsätt ridit med den hjälmen jag har nu. Trots att jag åkt av med huvudet före ett par gånger med den, så tänkte jag att jag kan ha den "några gånger till".  Tänkte inte så mycket mer på det, men nu känns det faktiskt som att det är dags att byta.
 
Hjälmen jag har nu är en Lamicell Master. Den faller mig rätt bra i smaken. Den är ställbar, ventilerar och är snygg :) Har haft en likadan innan, och min första plan var väl att jag skulle köpa en likadan nästa gång också (hehe), möjligtvis en i samma modell men brun istället för svart. Den är dock lite dyr för att byta flera gånger per år (vilket jag gjort förut då jag åkte av lite stup i kvarten, och nästan alltid lyckades landa på huvudet), så jag tänkte kanske köpa mig en lite billigare hjälm den här gången. 
 
Har sett att det kommit in en ny och billigare lamicellhjälm på Hööks. Är det någon av er som provat den eller har den, och kanske kan säga något om den? :) Eller förresten, berätta om hjälmarna ni har! Gärna lite fördelar/nackdelar :) 
 
 
 
 

Ridbyxor, vinterhage och dator

* Häromdagen träffade jag Alice, och utöver att vandra runt på söder och äta på donken, så fick jag även mina nya helskodda ridbyxor från Whitaker, som Alice köpte i Falsterbo! :) Hade en sådan beslutsångest när jag skulle välja vilken färg men det blev ett par svart-röda, i samma storlek som jag har på mina andra whitakerbyxor. 
 
Först när jag tittade på dem så såg de sjukt små ut, men när jag drog på mig dem i stallet senare samma dag så passade de faktiskt :) Det känns dock lite ovant att gå omkring med helskodda byxor, då jag nästan bara ridit med knäskodda det senaste året. Tror ändå att de kommer bli jättebra att rida i :) 
 
Tänkte fixa bild på byxorna in action istället, när jag sitter i sadeln :) 
 
* Rico och Valle har fått stå i en-två dagar i deras vinterhage för det var problem med höet (stödfodringen) i den vanliga sommarhagen. Minus med vinterhagen är att den är snäppet mindre än sommarhagen och ligger närmre vägen, men där fanns i alla fall mer gräs så det var ju en tröst :) 
 
* På min födelsedag fick jag nästan bara pengar, vilket var precis det jag önskade mig :D Pengarna ska sparas och sedan läggas på en ny bloggdator. Den jag har nu sjunger på sista refrängen typ.. :) 

Hej på er

Uppdateringen har helt gått förlorad idag, och även lite igår tyvärr. Ursäkten för idag är att jag fyllde år så vi fick gäster på eftermiddagen/kvällen. Vi åkte inte till hästarna alls idag, även fast jag hade velat det egentligen. Men det är ändå lite skönt nu när de står ute dygnet runt så "slipper" man åka dit och mocka osv dessa dagar då man egentligen inte har tid. Tex födelsedagar då. Det blir mindre stress så :) 
 
Imorgon ska jag, utöver att gå pw med hunden, inleda dagen med mycket uppdatering. Ska samla på mig lite mer idéer nu när jag ska sova, och har dessutom en del inlägg som är lite påbörjade. Efter en pw + nyttig god frukost så ska det nog inte bli några större problem för mig att skriva :) 

Photoshoot failbilder #2

Inte lätt alls att fota oss, men Lina gjorde ett bra jobb ändå haha :D Här kommer resten av de failade bilderna. 
 
(Försöker ta fram Valles öron) 
 
 
 
 
Rico ville bara äta haha! 

Ryttarträning 5/8

Har kommit tillbaka nu från en timmes pw i skogen med vovven. Har ännu inte hittat någon bra "10km-runda" här i Stockholm, men följde en av vandringslederna i skogen och gick 5,5 km i alla fall. Pausade lite när vi kom till grusplanen, så kastade jag lite boll till Önska. Hon sprang och hoppade som en liten loppa över planen haha, hon flåsar fortfarande här hemma. Det är såå varmt! 
 
Ryttarträningen har legat lite nere nu ett tag, har såklart gått mina promenader ändå men styrketräningen har inte blivit av :/ Väntar fortfarande på att få mitt personliga träningsprogram, kommer bli mycket mer motiverad när jag får börja med det! 
 
 

Hästarna - 4/8

Kom nyss hem från stallet, så sätter mig vid bloggen en stund nu innan middagen tänkte jag. 
 
Imorse åkte vi till granngården innan stallet, fyllde deras boxar med spån och sen tog vi in dem och gjorde i ordning dem för ridning. Vi red en runda i skogen som först är en väldigt brant backe upp och sen rider man runt ner för den långa (inte lika branta) backen på hemvägen. I Fänninge fanns det i princip inga backar alls så vi har inte ridit några ordentliga klätterbackar på hela sommaren. Så idag blev en rätt lagom och nyttig runda för dem. Vi avslutade med några varv i trav på volten. Rico var fin och jobbade bra i ganska låg form, men allmänt spökig i hörnorna. Han blir skrämd för saker som finns (och inte finns) i just hörnorna på den volten. 
 
Efter vi ridit var det stallmöte och så fick hästarna stå inne i boxarna och vila lite tills mötet var klart. Saker hade inte funkat som de skulle den här sommaren med vatten till hästarna, betet som tagit slut, ingen daglig tillsyn som står i kontraktet, och massa andra saker som varit (och är) oklara. Vi kommer ha ett extra stallmöte senare i veckan då stallägaren också kommer. 
 
Något vi också fick veta var att höet som stödfodras med i hagen (pga att betet nästan är slut) var riktigt dåligt, så efter mötet flyttades alla valackerna runt i andra hagar (det var just vår valackhage som var så illa) och Rico och Valle står nu i deras vinterhage tills imorgon då höproblemet ska vara fixat. 
 
Det är jobbigt när saker och ting inte funkar här hemma i sthlm.. I Fänninge var allt så himla enkelt ju :( 
 
Hade ju också tänkt att åka till Runsten och kolla ponny SM, eftersom vi ändå var däromkring och åkte bil, men blev inte så :( Är det någon av er som har varit på Runsten de senaste dagarna? :) 
 

Så taggad på allt

Nu är vi hemma i Stockholm, och hästarna står ute i sin stora sommarhage på långängen, tillsammans med ett gäng andra hästar. Resan hem gick bra, hästarna verkade nöjda och glada när de kom fram och jag känner mig så taggad på allt nu. 
 
Vi ställde ju klockan tidigt imorse, men att packa ihop allt tar ju sin tid så det började bli rätt varmt när vi tog ut dem från hagen och skulle lasta. Vi hittade ingen skuggig plats att lasta på så det blev en liten stressfaktor. Det blev bara varmare och varmare för varje minut, och båda hästarna kan ju vara lite svårlastade till och från. För att inte tala om bromsarna! Hästarna fick ju massa insektsspray så de klarade sig rätt bra, vi stackars (hästdoftande) människor drabbades värre. I alla fall jag ;) 
 
Lastningen skulle jag säga gick rätt bra. Jag och pappa lastade Rico först, medan mamma och storebror fixade i ordning Valle. Egentligen tog det inte så lång tid att lasta, men han krånglade lite till en början. Han slänger sig gärna bakåt/står lite lätt på bakbenen i protest, men sen när han väl bestämt sig för att gå in så går han in liksom! Inte mer med det :) Valle behövde dock tre personer för att gå in i släpet. Han kliver gärna ut på sidorna istället för att gå in så där fick jag och pappa stå, på varsin sida. När båda var inne så stod de och gnäggade efter varandra, sötisar! 
 
Framme på långängen så släppte vi ut dem i hagen så fort som möjligt så vi kunde sätta igång att packa in alla hästgrejer i stallet. De går normalt sett i en rätt stor flock hemma, men just när vi kom så var det bara två av dem hästarna ute, och det var de två valackerna som våra hästar aldrig "träffat" förut. Men det gick så bra att släppa ihop, inga konstigheter där :) De var snälla som lamm allihopa. Rico försökte dra igång lite lek i början, men sen såg han all mat så han blev mer intresserad av det än hans nya hagkompisar, hehe. 
 

Chilldag

Hittills idag har jag i princip bara chillat. Mamma och pappa red hästarna imorse så jag fick sovmorgon, diskade och gick till badet med hundarna. Sedan har jag varvat mellan att sitta inne med datorn och att ligga ute i solen, lösa lite korsord osv hehe. 
 
Tänkte nog cykla bort till hästarna efter middagen och göra lite Nh med Rico i hagen igen, som jag gjorde häromdagen. Så praktiskt att inte behöva släpa med Valle till ridhuset, att jag inte tänkt på det tidigare i sommar ;) 
 
Ikväll ska jag packa, och tidigt imorgon bitti åker vi hem med hela familjen, hundarna och hästarna, till Stockholm. Där återgår vi till det vanliga livet att ha lång resväg till stallet, och så börjar ju skolan snart också. 
 

Photoshoot failbilder #1

Nu kommer den första delen av "failbilderna" från Photoshooten i Fänninge :P 
 
"Nu tar du fram öronen, Valle!" 
 
Valle tyckte det var tråkigt att vara blogghäst idag.. Har flera sånna bilder ;) 
 
Haha, Rico bara vände på klacken och skulle gå därifrån! 
 
 
 
 
 
Kommer mer bilder, lite roligare också ;) 

Hästarna - 1/8

Idag var den sista dressyrlektionen för Cissi för den här sommaren. 
 
Rico: 
När jag satt upp så reagerade han när jag var alldeles över sadeln, men tack vare vår dagliga träning och det inböjda huvudet så gick allt bra. Han skuttade runt ett varv på en minivolt sen tog han min stoppsignal och stannade till och stod på helspänn tills jag fått i foten i stigbygeln. Han var inte helt avslappnad när vi red bort till ridhuset men när vi väl började lektionen så tyckte jag han spände av rätt snabbt! För något år sedan hade det tagit nästan hela lektionen innan han hade kunnat spänna av efter det där. 
 
Vi jobbade på med samma saker idag som vi gjort på de andra lektionerna. Travade igång på åttvolt, sedan lite framdelsvändningar i skritt för att han inte skulle gå emot högersidan. Galopparbetet ganska tidigt i passet, började med det lätta varvet och tragglade sedan lite i det svåra varvet. Bitvis i galoppen blev han otroligt fin, och det känns bra att jag vet hur jag ska rida honom nu! 
 
I hans svåra galopp ställde vi honom utåt några steg lite då och då, alltså varvade mellan inåtställning och utåtställning. Undvek att göra det på den öppna sidan av volten för då tog han det som att han skulle byta galopp och byta varv (då vet vi att han kan galoppombyten iaf, haha :D). Det funkade i alla fall jättebra och det gav mycket tillbaka mot slutet av passet. 
 
Vi gjorde också lite skänkelvikningar i trav på diagonalerna, som gick bra det med! Vi avslutade med att jobba ner honom lägre i formen så han fick stretcha ut lite. Kändes allmänt bra idag! :D 
 
Valle: 
Idag var det faktiskt pappa som red Valle, han red på westernvis som vanligt, men fick lite extra hjälp med sin sits, det var kul och lärorikt att lyssna på hur Cissi förklarade :) Valle fick galoppera ganska mycket idag och ta i lite och jobba mer med ryggen :) 
 

RSS 2.0