Hästarna 28/6

Vi red på fältet framför vårt hus lite, pappa filmade några snuttar i början, tyvärr inte i slutet. Eftersom filmerna tar hundra miljoner år på sig att laddas över till youtube, så kommer här istället några printscreens från passet. Hade inte en sådär jättebra känsla idag, men det kan inte alltid gå bäst heller :) Vårt hus i bakgrunden där på första bilden. 
 
 
Ser nu att alla printscreensbilder blev i vänster varvet.. Det var det varvet som gick lite bättre idag. 

Hästarna 27/6

Mamma och pappa red hästarna 

Ricos "great escape" från hagen

Idag cyklade jag till stallet på förmiddagen redan för att mocka deras boxar. Mamma hade bett mig smörja in Valles rosa näsa med solkräm innan jag åkte hem, så jag tog en klick i handen och ledde cykeln bort till hagen. Precis när jag kom runt hörnet så såg jag hur en lång karavan av traktorer kom rullandes förbi. På den långa grusvägen som går förbi hagarna, syntes inget annat än bara massa traktorer. 
 
Normalt sett är Rico väldigt trafiksäker, han är inte rädd för något slags fordon oavsett storlek eller form. Men hästarna på andra sidan vägen sprang runt och spelade upp varandra så jag tror det var det som drog igång Rico och Valle också. 

Vi brukar alltid annars ha grimmorna liggandes utanför hagen, men igår kväll tog vi in dem i stallet för att stallägarna inte var hemma och våra pållar skulle ändå få gå ute på natten. I alla fall, plötsligt då ser jag Rico försvinna iväg över/under/igenom staketet (var svårt att se men det såg mest ut som att han hoppade över) och försvann in på stallägarnas tomt i full kareta. Stackars Valle, som inte kunde följa med, blev lämnad ensam kvar i hagen då. Jag sprang då in på tomten och letade efter Rico. Jag trodde att han hade sprungit rätt in i stallet, vilket hade varit klokast, men nej han hade fortsatt iväg genom byn. 
 
Jag slet i alla fall åt mig grimmorna inne i stallet och sprnag bort vidare genom byn. Såg ganska fort en skymt av Rico som sprang hejvilt inne på en annan stor tomt. Flera personer som var där försökte lugna honom. Han har ju lite svårt ibland att lita på nya människor och han såg ganska pressad ut när de försökte omringa honom (så att han inte skulle ge sig iväg över tågspåret). När jag kom med grimman och ropade på honom så gnäggade han tillbaka till mig och han lugnade sig en aning. Ledde honom trippandes tillbaka till hagen, och vid det här laget var det bara någon enstaka traktor kvar som skulle rulla förbi.
 
Valles solkrämsklick smetades ju ut lite överallt mitt i allt hästletande, så hans rosa näsa får vänta till i eftermiddag! Måste bara säga att det var himla tur att jag var där, annars vet jag inte hur det hade gått! Är så tacksam att allt gick bra i alla fall! 

Efterråt, när allt lugnat sig lite, så gick jag upp och kollade om det var så att Rico hade hoppat över staketet, eller hur han hade tagit sig ut, för det såg jag ju inte helt mitt i allt kaos. Det var djupa hovspår kanske 4 meter bakom staketet, där han förmodligen landat i all hast. Jag följde den vägen han hade tagit genom trädgården och man kunde verkligen se hur han hade tagit den kvickaste vägen bort därifrån, hur han hade hoppat över fler "hinder" på vägen ner mot stallet. Förmodligen skulle han nog kunna bli en himla bra terränghäst ;) 
 
 

Film 2

 

Film 1

Den andra filmen, med travarbetet, håller fortfarande på att laddas upp på youtube (det tog sisådär 5 timmar för första filmen att bli klar så vi kan väl räkna med att den kommer upp ikväll någon gång). 
 
Men här kommer första filmen i alla fall :) Ändra gärna kvalitén på filmen så den passar din dator (klicka på kugghjulet) 


 
Det jag gör med innerhanden några gånger i filmen är att jag klappar honom (berömmer) på halsen flera gånger efter varandra, lite snabbt sådär. Såg rätt konstigt ut på filmen men det är ingen fara mina läsare ;) 

Torsdag

Sprang en stund på eftermiddagen, gick först till stallet genom skogen, sedan sprang jag i lite högre tempo typ tio minuter på andra sidan spåret. Stanande en sväng vid stallet igen och joggade sedan genom skogen hem lite lugnare. 
 
Har klippt ihop två filmer nu från dressyrpasset, en i högergaloppen och en i traven. Tyvärr funkar inte längre videofyme längre, så försöker bli vän med youtube. Tycker det tar sån lång tid att ladda upp filmer där, lite min dators fel är det också antar jag. 
 
Imorgon tänkte jag och mamma rida hästarna på fältet framför vårt hus på kvällen! :) Kanske blir några bilder eller någon filmsnutt från det. 
 
 

Övningar för ryttaren

Jag har länge varit på jakt efter bra övningar som kan hjälpa mig att bli en bättre ryttare. Jag har aldrig hittills i mitt hästägarliv haft tid att sätta min fot på ett gym, så jag har försökt göra övningar här hemma. Jag har främst gjort övningar som jag redan "kan", så som situps och knäböj och liknande. Annars har jag knyckt övningar från olika hästtidningar, jobbat med pilatesboll och hantlar. 
 
Nu har horseworld öppnat en sida där en PT skriver om och visar olika övningar som kan stärka en som ryttare, och det är ju perfekt - precis vad jag behöver. http://horseworld.se/traning/ 
 
Jag är inte ännu tillräckligt kunnig för att kunna komma med bra övningar hit till bloggen och inspirera er läsare till ryttarträning. Hittills har jag i princip bara delat med mig av att jag har tränat, inte mer än så. Men det ska det bli ändring på. Ska fixa ett träningsprogram åt mig som ni också kan ta del av! :D 
 
 

Hästarna - 26/6

Idag red pappa Valle i ridhuset lite lätt, och jag gjorde lite NH med Rico samtidigt. 
 
 
 
 

Hästarna - 25/6

Idag fick båda hästarna gå lektion för Cissi. Först red jag och Rico, 45 minuters privatlektion dressyr, sedan mamma och Valle, 45 minuters privatlektion dressyr också. 
 
Skrittade och travade fram Rico och han kändes lite spänd i början men när vi började lektionen kändes han bättre för då blev båda vi mer fokuserade på det vi skulle göra. I galopparbetet satte han sig på tvären lite och ville inte alls, men vi lyckades jobba igenom det ordentligt i höger varv, och nästan i vänster varv också. Vi avslutade med trav och då blev han jättefin i båda varven :) 
 
Film håller jag fortfarande på att fixa med, men lite bilder från passet finns här
 
Var ungefär ett år sedan jag red privatlektion senast, och det var riktigt intensivt för både mig och Rico, vi blev genomsvettiga från topp till tå båda två. 
 
 

Mys i ridhuset

Parkerade Rico och Valle bredvid varandra idag i ridhuset, innan vi skulle gå därifrån. Har så ont om bilder på dem tillsammans - tråkigt bara att det var i ridhuset då med så dålig belysning. 
 
Valles öron är nästan omöjliga att få fram när man ska fota honom. Ska dra fram mobilen nästa gång och prova den där appen horse piano som det hästbloggats en del om ;) Om inte det funkar så vet jag inte hur jag ska bära mig åt! ;) 
 
 

Bloggfix

När jag håller på och fixar med andras bloggdesigner så blir jag himla sugen på att förbättra min egen när jag ändå håller på. Men jag orkar inte med att sitta och koda och designa hela dagarna, och då föredrar jag ändå att jobba med andras designer för de blir så nöjda och glada, och är så tacksamma haha! - Själv är jag himla petig och blir aldrig nöjd hur jag än bär mig åt ;) 
 
Har fått flera frågor om jag gör bloggdesigner åt andra och svaret på det är ja - i alla fall nu på sommaren då jag känner att jag har tid med det. Ska skriva ett ordentligt inlägg med info om det, snart. 
 
En del av en bloggdesign, se hela på http://eqous.blogg.se/ 
 
 
 

Regn hela dagen

Hela natten har det regnat och det ska fortsätta ösa ner hela dagen också. Det ska komma ett litet uppehåll ikväll så vi ska nog passa på och rida då en stund. Blir en uteritt i skritt bara, ifall pållarna har träningsvärk från gårdagen :) 
 
Pållarna var ute inatt med bara flugtäcken och de blev såklart genomsura. Vi åkte dit imorse och tog in dem och gav de massa hö inne, de såg väldigt nöjda ut inne i boxarna i alla fall :) 
 
Rico förra året, fotade inte i regnet imorse då det öste ner.

Printscreens

Hade förklarat krig mot internetuppkopplingen denna kvällen, och efter mycket om och men så fungerar det nu - äntligen! 
 
Här kommer några printscreens från det som filmades idag. Känns lite mycket på en gång kanske, men det är så sällan jag har nya "bilder" på bloggen så vill bara upp med dem på en gång typ :P Förhoppningsvis kommer jag kunna klippa ihop en film med det bästa från lektionen också, och ladda upp här. 
 
I början av passet spände han sig en del som ursäkt för att slippa arbetet 
 
Denna bild är när vi ridit ett till varv på volten, så han lossnade rätt fort ändå. 
 
 
En galoppfattning, haha. 
 
Vi fick verkligen kämpa och ta i båda två i galoppen, men man fick i alla fall lite tillbaka när han lossnade och kunde galoppera på lite mer framåt. 
 
Första travsteget efter en av galopperna. 
 
 
Mot slutet kunde han slappna av mer i en lägre form, och länga på steget lite. 
 
 
Klappklapp :) 
 
 

Tisdag

Har precis kommit hem från stallet och duschat och ätit lunch. Försöker få iphonen att ladda över filmer till min dator, från dagens ridpass. Fick rida rida rida idag - har inte ridit så aktivt under en hel lektion på ett år ungefär. Men så är det att rida privatlektion, man får ge sitt allt hela tiden! ;) 
 
Återkommer snart med lite dagens-ridpass-inlägg, printscreens och förhoppningsvis en filmsnutt också! :) 
 
 

Hästarna - 24/6

Det blev en uteritt i skogen i skritt, sedan travade vi hela vägen hem på grusvägarna. Vi var nog ute ganska länge, provade lite nya vägar och så. Tyvärr var det himla mycket broms ute, men vi tog på pållarna fladderpannband på tränsen, tror det hjälpte lite i alla fall :) 
 
 
 
 
 

24

Idag är det en bra dag, den 24:e! Jag skulle våga påstå att 24 är mitt turnummer. Mycket bra har hänt för mig de dagar som har med 24 att göra.
 
De bästa ridpassen/lektionerna i hoppning och dressyr som jag minns och har skrivit om här på bloggen, har varit den 24:e, olika månader och år.
 
Clearrounder med Rico med bra känsla, den 24:e, olika månader och år. 
 
Första gången jag kunde sitta upp på Rico efter sommaren 2011, den 24:e september 2011. 

Har även massa rosetter hängandes hemma från tävlingar och pay and jumps som varit den 24:e,
bland annat andraplatsen i Enlidens Ryttarklubbs KM (nu Huddinge Ridklubb), 24 September 2011. 
 
 
Har ni något turnummer? :)  
 
 

Hästarna - 23/6

Idag red vi med bommar i ridhuset, som planerat. Vi lade ihop två övningar från Hippson.se, men förenklade lite grann eftersom vi inte hade tillräckligt med bommar att lägga ut. 
 
Här är den första övningen, där man man la ut 12 bommar och så kunde man rida över/runt dem på olika sätt. 
 
 
Eftersom vi inte kunde ha med alla bommar som övningen krävde så la vi till en till övning med koner som gjorde det lite roligare för hästarna, för det hände mycket hela tiden. Koner hade vi i alla fall ganska gott om! 


Det kan ha varit för alla bommar och koner som vi lagt ut - Rico var himla speedad idag. Det hade varit riktigt bra om han till 100% hade kunnat lägga den energin på arbetet, men han var istället lite överallt. Jag hittade ingetbra mittemellantempo för det var antingen full fart framåt eller tvärstopp. Han var väldigt stark och tung i handen (vilket han aldrig annars brukar vara, han är rätt mjuk i munnen annars) den första halvan av ridpasset, men mot slutet blev det lite bättre! 
 
Precis när jag tänkte prova lite galopp med honom så kom det in en tjej som skulle tömköra - vi hade förstås inte bokat ridhuset, eftersom det ofta står tomt. Rico blev lite speedad igen då av hennes långpisk, så jag nöjde mig med att bara jobba i traven. Fick honom ändå lite mer avslappnad mot slutet och han kunde gå i lite lägre form i ett lite lugnare tempo. 
 
Mamma red Valle samtidigt, samma övningar. 

Källa, bilder för övningar: Hippson.se
(http://www.hippson.se/ridovningar/losgorande-ovning-med-bommar.htm)
(http://www.hippson.se/ridovningar/omvaxlande-arbete-med-hjalp-av-koner.htm

Veckans hästblogg omgång 2

Veckans hästblogg omgång 2 
 
Varje vecka väljer jag ut en hästblogg som får:
1. Länk, bild och motivering till valet - i ett inlägg 
2. Bildlänk i menyn - intill headern 
 
(det som är inringat under facebooklänken, där hamnar veckans hästblogg, synligt för alla mina läsare) 
(Bildlänken i menyn byts ut varje vecka då en ny hästblogg väljs ut, men inlägget om bloggen finns kvar i arkiven) 
 
Mitt val av blogg baseras på mitt intryck av bloggen. Jag tittar både på designen och innehållet i bloggen. Vinnaren behöver inte vara bäst på alla punkter, utan det kan vara någon som sticker ut från mängden, kanske uppdaterar flitigt eller har en fin design. Alla är vi bra på något ju, och det är det jag vill plocka fram :) 
 
Detta är ett bra sätt tycker jag, för läsare (inklusive mig) ska få en chans att hitta fler roliga och bra hästbloggar att läsa. För det finns så mycket bra bloggar därute, det gäller bara att hitta dem! Och det är ju även en chans för er hästbloggare att nå ut till fler hästintresserade läsare såklart ;) 
 
Tanken är att det ska vara så enkelt som möjligt för er att anmäla sig, för jag vet själv att som hästbloggare har man inte alltid tid att följa 10 steg för att anmäla sig till en enkel utlottning ;)  
 
För att delta, KOMMENTERA helt enkelt detta inlägg, tex: "jag är med" eller "vi är med". Svårare än så ska det inte behöva vara :)
 

Vid uppsittning

 
När jag sitter upp på Rico gör jag alltid på samma sätt. Det är för att ge honom och mig tryggheten i att vi gör likadant varje gång, och för säkerhetens skull ifall han skulle ha en mer bakskygg dag än vanligt. 
 
Eftersom Rico är en (om än liten) storhäst, och jag är en ovig liten ryttare, så använder jag mig gärna av en naturlig upphöjning på stallplan. Rico står inte stilla vid en pall och det har han inte gjort sedan innan vi började få problem vid uppsittningen. Därför använder jag mig inte utav någon pall. 
 
Ända sedan vi köpte Rico har någon alltid hållt emot sadeln när jag suttit upp. Jag minns bara en gång för länge sedan, på våren/försommaren 2011, som jag satt upp själv utan att någon höll emot sadeln. Det var helt enkelt för att ingen var där och kunde hjälpa mig. Men det gick ju bra förstås, för detta var innan vi började få problem. 
 
De senaste veckorna har jag börjat sitta upp helt själv på Rico. Ingen som håller emot sadeln, ingen som håller i hästen. Även om det är en säkerhetsfråga om att någon ska hålla i hästen om den tenderar att bli skygg, så känner jag mig ändå tryggare och litar mer på honom när det bara är honom och jag. Jag blev liksom tvungen att börja tro och lita på mig själv och på honom, istället för att förlita mig på någon annan som står bredvid. 
 
Varje dag, med undantag för någon enstaka dag i veckan då jag är stalledig och mamma rider, så "påstränar" jag Rico. Det gör jag för att trubba av hans flyktbeteende (som har varit väldigt starkt) och bakskyggheten. I det här inlägget har jag förklarat och visat med bilder hur det går till. 
 
Jag sitter ju som sagt alltid upp på samma sätt med Rico. Jag gör det oftast i 3 steg.

Det första steget är att böja in huvudet på honom, och det gör jag av säkerhetsskäl, för om han skulle bli riktigt skraj och försöka sticka så kan jag ändå hejda honom och han kan inte heller ta sig rakt framåt. 
   
Det andra steget är att ställa mig upp i stigbygeln en gång. Det gör jag för att checka läget, se hur han är idag. Om han skulle ha en riktigt bakskygg dag och reagera bara jag ställer mig upp på ena sidan, så förbereder jag honom alltid mer innan jag lägger över benet. Till exempel skulle jag kunna påsträna honom en stund extra, böja in huvudet fler gånger, eller ställa mig upp fler gånger, tills han blir avslappnad. 
   
Det tredje steget är att sitta upp. Oftast ställer jag mig bara en gång innan jag sitter upp. När jag fått tag i stigbygeln berömmer jag honom ALLTID.  
 
 

Idag och imorgon

Idag hade mamma planerat att vi skulle rida pållarna i ridhuset med lite bommar. Funderar även på om jag ska ta och linda Ricos ben med vita lindor, det passar fint till det schabraket han har nu. 
 
Imorgon blir det i alla fall en uteritt, och på tisdag är det dressyrlektion för Cissi! :) 
 
 
 

En outfit

En läsare ville att jag skulle lägga upp en outfit. Jag har inte mycket till fantasi just nu, så jag lägger upp en gammal som jag verkligen tycker om, dessutom tror jag att den skulle passa rätt bra på båda mina pållar. Gillar den lila färgen, lite ponnyaktig utan att gå till överdrift! :) 
 
 
Det där HV polo schabraket har jag i ljusblått - det är en av mina favoriter! Benlindorna från HV polo har jag även i marinblått och dem kan jag verkligen tipsa er om. De är lätta att ha och göra med, mjuk ganska tunn fleece, det ser jämnt och fint ut när man lindar. Dessutom har de en riktigt awesome kardborre! Det var därför jag köpte dem, för att jag blir sjukt nojjig när jag rider - "tänk om kardborren lossnar" ;) 
 
Tror ni att den outfiten skulle passa på båda mina pållar? 
 

 
 
 

Hästarna - 22/6

Idag red mamma och pappa ut hästarna en lång runda, och jag gick med hundarna och lät de ta ett dopp i ån. Sedan jobbade jag en timme ungefär. Ska få lite andra saker gjorda idag också, inte bara sitta med datorn ;) 
 
Tänkte nog göra något skoj från marken med Rico, i ridhuset. Lite NH typ! 
 
 
 

Vinnaren av Veckans Hästblogg omgång 1

Nu har jag, efter mycket om och men, utsett den första Veckans Hästblogg!
 
Jag blev riktigt positivt överraskad av era bloggar, så mycket läsvärda och bra bloggar det finns. Det var kul att se hur engagerande ni är och hur mycket tid ni lägger ner på bloggandet. Vissa av er uppdaterade ju riktigt flitigt - jag känner mig ganska kass jämfört med er!
 
Jag hoppas att ni fortsätter att delta i kommande veckor så jag kan lyfta fram er också. Det var såååå svårt att välja (jag som i vanliga fall inte ens kan ta mina egna beslut, får typ ångest haha). 
 
Vinnaren av Veckans Hästblogg omgång 1: Ponnydressyr
 
Mitt första intryck av bloggen var att deras design var väldigt välgjord. Den var stilren - utan att bli tråkig - och jag fick intrycket av att bloggerskorna var väldigt proffessionella och även duktiga ryttare.
 
 
Deras inlägg varierade ganska mycket under den här veckan som jag följde bloggen. De hade flera inlägg med fina ridbilder, lite vardagsinlägg här och där, och deras "onsdagstips" tyckte jag var roligt att läsa. Även lite åsikter och djupare inlägg. 
 
Bloggerskorna hade en trevlig inställning, jag kände mig väldigt välkommen till bloggen och de svarade alltid trevligt på kommentarer och de kändes positiva och glada helt enkelt. Stämningen på en blogg tycker jag är viktig, man blir så inspirerad av en positiv och glad blogg. 

Grattis Sara och Nathalie på Ponnydressyr, er blogg kommer vara länkad på min blogg nu i en vecka ! :) 

Midsommar

Jag hoppas att ni alla har en bra och trevlig midsommar. Här öser regnet ner, men för att se det positivt så slipper våra pållar i alla fall insekterna ;) 
 
Snart blir det grillat till middag här hemma så då måste jag nog slita mig från bloggen en stund. Men vi hörs med vidare uppdatering ikväll och imorgon. Snart utses även Veckans Hästblogg!! 
 
 
 
 
 
 

Hästarna - 21/6

På tisdag kommer tränare Cissi till ridhuset här och ska hålla dressyrlektioner. Rico och Valle ska få gå båda två på varsin lektion, kommer bli jättekul och förhoppningsvis lärorikt! 
 
Cissi är den tränare som hjälpte oss att "rida in" Rico för två somrar sedan. Så det kommer bli roligt att träffa henne igen och så hon får se hur mycket han utvecklats :D Ska kanske inte säga så i förväg haha.. ;) 
 
Idag red jag i alla fall Rico i ridhuset en stund. Mamma tömkörde Valle, eftersom hon red Valle i ridhuset igår så gjorde hon inte det idag igen.
 
Kanske berodde det på att mamma hela tiden stod med långpisk och smackade på Valle - men Rico kändes i alla fall väldigt framme för skänkeln idag, och villig att arbeta - särskilt om man skulle jämföra det här passet med det förra ridhuspasset för ett par dagar sedan. Red med långa läder idag, för måste verkligen länga de succesivt så jag vänjer mig. Det är svårt att få en bra sits med långa läder i en hoppsadel, men de skymtar jag fick av oss i speglarna verkade inte se så illa ut ändå. Hade längre läder än någonsin idag (fd. hoppnörd). Övning ger ju färdighet! 
 
Jobbade honom bara i skritt och trav idag, men han fick jobba rätt aktivt ändå och det var ganska så varmt så han blev svettig. Rico har en sådan superkondis i övrigt så det är inte ofta han blir svettig faktiskt. Han fick frusta av sig ordentligt när jag jobbade honom i en lägre form och målet var väl att få honom avslappnad, så jag är överlag rätt nöjd med passet :) 
 
Inga bilder idag tyvärr, bjuder på en gammal som ni säkert känner igen 
 

Rosa design

Håller på och kodar och fixar på en (blivande söt, rosa) design nu. Helt plötsligt häromdagen började jag få förfrågningar om jag gjorde designer till andra osv. Tyckte det var en kul grej nu när det är sommarlov så jag gör lite gratis designer sålänge jag känner att jag har tid med det :) Det är bara att mejla om ni vill ställa er på kö hehe :) 
 
Jag hoppades verkligen att vår hammock skulle förflytta sig själv till den sköna skuggiga baksidan av vårt hus. Där hade jag kunnat sitta i timmar och designa och koda ute i friska luften! Tyvärr är jag för lat för att flytta den själv och jag tänker inte sitta på framsidan i solen heller haha, så blir kvar inne :P 

Fänninge i år

 
Nu har vi snart varit i fänninge i en vecka, och ännu har jag inte berättat något om hur det blir här i år. Vi har haft häst här i fyra somrar innan denna. Två somrar med våran dåvarande medryttarhäst och två somrar med Rico, och i år har vi både Rico och Valle med oss. 
 
Den första sommaren med Rico minns kanske några av er hur den blev. Det var då uppsittningsproblemen slog till, i mitten/början på juni, och vi behövde "rida in" honom på nytt. Vi fick hjälp av en tränare vid namn Cissi under våra veckor i fänninge, och sedan fortsatte vi arbetet hemma och vi kunde sitta upp på honom den 24 Augusti. Eftersom många nya har börjat följa bloggen efter detta så ska jag publicera den historian ganska snart tänkte jag - apropå fänninge liksom. Eftersom det var här det började för två år sedan. 
 
Två bilder som visar lite på vår utveckling från början av sommaren till slutet. 
 
 
I år ska vi i alla fall vara i fänninge - där vårt landställe ligger - hela sommaren. I år står de i den andra stalldelen, eftersom de är två stycken och för att en ny inackordering har flyttat in i boxen där Rico stod förra året. I den andra stalldelen finns 5 boxar, varav 3 är små ponnyboxar och 1 är storhästbox och 1 är en jättestor fölbox. Rico står i storhästboxen, och Valle står i fölboxen. Boxarna har halva dörrar så de kan stå och titta ut om de vill :). Riktigt stora fina boxar är det i alla fall. Nästan så man kan ha båda hästarna i fölboxen haha! Det finns också en bred fin uppbindningsplats mellan boxarna, men vi gör nästan alltid i ordning hästarna i boxarna så vi använder knappt den uppbindningsplatsen.
 
Valles stora fölbox . 
 
I boxarna står de endast några timmar på dagen/eftermiddagen. I övrigt går de ute dygnet runt i hagen, vi tar bara in dem några timmar dagtid för att det är mycket insekter och varmt på dagarna + att Rico behöver vila magen från gräset lite. 
 
Rico och Valle i hagen. 
 
Ridvägarna är inte lika många och obegränsade som hemma, men mycket fina är dem. Det är ganska plant i skogen så det blir inte mycket backträning, men däremot finns massa fina grusgräsvägar (grusvägar med gräs i mitten) och rena grusvägar där man kan både trava och galoppera. Vi har även tillgång till ridhus, och på senare delen av sommaren kan vi även rida på det stora fina fältet framför vårt hus. 
 
Jag och Rico på fältet sommaren 2012. 
 
En av alla grusvägar. 
 
Hemma har vi ca 30 minuters bilresa till stallet (en timme om man åker fram och tillbaka, vilket man alltid gör minst en gång om dagen, hehe). Men här kan vi gå eller cykla på bara några minuter. Det är skönt att ha så nära till hästarna, vi brukar kunna se skymtar av dem från vår tomt också! :) 
 

Fältet

Denna vecka har traktorn hållt på framför vårt hus och skördat hö på fältet, vänt på det och låtit det torka och nu är det bortplockat och klart! Nu återstår det ett stort fint fält som vi red på en del förra året. Hoppas vi får fortsätta rida där nu, när de har skördat klart höet :)
 
Isåfall kommer det massa fina bilder till bloggen kan jag lova :D 
 
Förra året på fältet! 

Bra bloggar

Gud så bra bloggar det finns.
 
Håller nämligen på och kikar runt på bloggarna som anmält sig till veckans hästblogg, och det kommer bli SÅ HIMLA svårt att välja. Blir så himla glad av dessa bloggar, positiva och glada och fina designer och välskrivna inlägg och allt!! 
 
Så himla roligt att så många anmälde sig också redan första veckan, men ni anar inte hur svårt det kommer bli att välja :o 
 
Ska fortsätta nu, återkommer senare med mer uppdatering :) 
 
 

Hästarna - 20/6

Idag skrittade vi först ut en sväng som uppvärmning, sedan körde mamma lite dressyr med Valle i ridhuset. Jag höll dem sällskap med Rico och vi körde lite NH typ :) Flytta med tankekraft osv, skitläskigt att det faktiskt funkar!! :P 
 
Efter stallet bytte jag bara till springbyxor och springskor och sprang en runda i skogen ca 15 minuter nonstop. Det var lite klurigt att inte snubbla på alla rötter och stenar, men jag kom hem oskadd kontigt nog. Sedan 50 knäböj på det + stretching :P Ska försöka fortsätta att vara såhär "duktig" (hehe) hela sommaren nu. 
 
Nu, efter en välbehövlig dusch ska jag äta lite (mycket) lunch och lyssna på musik. Ska även svara på massa kommentarer som jag inte hunnit med tidigare, och packa upp alla mina kläder ur väskorna - annars blir de nog kvar där hela sommaren. 
 
(snart är det även dags för mig att avgöra vem som blir den första veckans hästblogg :D anmäl er här, om ni missat det. ni har några dagar kvar på er) 
 
 

Alienkostymer

(För er som vill anmäla er till Veckans hästblogg, scrolla ner eller klicka här!)
 
Idag har jag under några timmar jobbat med bokföring/redovisning och min hjärna har fått sig en riktig chock av alla siffror! Men nu är jag åter tillbaka på bloggen :) 
 
Just nu står pållarna inne i boxarna, alldeles strax ska vi gå med hundarna dit och släppa ut dem inför natten. Det blir att sova tidigt inatt för att orka gå upp och rida innan det blir för varmt imorgon. Att rida i värme -> jättemycket broms och andra insekter undviker jag helst. 
 
Hittills har vi ändå haft tur med insekterna och värmen, men idag slog bromsen till mitt på dagen så efter vi ridit fick vi släppa ut de i deras alienkostymer. 
 
 
 
 

Whitaker

(För er som vill anmäla er till Veckans hästblogg, scrolla ner eller klicka här!) 
 
Jag vill bara säga att mina ridbyxor från Whitaker är så otroligt sköna. Går gärna runt med dem hemma före och efter stallet, trots att jag luktar häst ;) Det enda som skulle slå dem ridbyxorna i komfort skulle vara mina gudomliga springtights.
 
Har två par whitakerridbyxor, som tillsammans är mina favvisar och de jag använder mest; ett par marinblåa som jag köpte när jag praoade i åttan på Stockholm Ridsport (i Upplands Väsby), och ett par bruna som jag köpte på Sihs i Globen förra året. Båda dem är riktigt sköna och passar jättebra. De är bara knäskodda men tyget är inte halkigt som vissa oskodda/knäskodda kan vara. De blåa hade jag nästan varje dag förut, tills jag köpte de bruna. Nu använder jag de bruna varje dag istället hihi :) 
 
Om jag någon gång ska investera i ett par nya ridbyxor igen så blir det nog garanterat ett par whitaker. Jag är inte galen i själva märket, men jag är ett riktigt big fan av hur bra dessa ridbyxor sitter. Det är allmänt jättesvårt för mig att hitta ridbyxor, eller byxor överlag, som passar bra. De flesta är för stora i midjan och/eller för långa i benen. Men dessa passar jättebra! 
 
Mina blåa ridbyxor in action: 
 
De bruna har jag tyvärr inga bra bilder på, såvitt jag vet :P 
 

Hästarna - 19/6

Ligger i solen nu och ber till alla gudar att jag ska få bli lite brun i år. Tycker det är riktigt skönt (dock väldigt tråkigt också) att sola men är så jäkla rädd för alla insekter på marken och i luften. Är rädd att de liksom ska bitas eller krypa upp på mig haha! 
 
Imorse satte vi klockan tidigt och red ut på morgonen, och tur var det för nu blir det bara varmare och mer insekter för varje timme som går. Kan tänka mig att det vore riktigt jobbigt för både häst och ryttare att vara ute och rida nu, mitt på dagen. 
 
Idag red jag i alla fall Valle barbacka och mamma red Rico med westernsadeln. Vi red ut genom skogen förbi vårt hus och sedan vidare in på Hallonrundan. Vi travade på grusvägarna nästan hela vägen hem sen så fick lite håll av nedsittningen haha! 
 
Valle var i alla fall jätteduktig. Kände direkt när jag satt upp på honom att han var MYCKET mjukare och rundare över ryggen om man jämför med sist jag red honom barbacka. Tömkörningen och den bomlösa sadeln har alltså givit resultat :)
 
 

Hästarna - 18/6

(För er som vill anmäla er till Veckans hästblogg, scrolla ner eller klicka här!) 
 
Rico var superduktig att sitta upp på idag med. Tog det raka bettet utan någon nosgrimma och krävde inte alls mycket av honom idag. Sådana uteritter behövs ibland också! Vi red i alla fall över på andra sidan tågspåret och skrittade, travade och tog några korta galopper, på de fina grusgräsvägarna där. På vägen mötte vi mamma med hundarna, som hade varit och badat. Det var jätteskönt att rida på grusgräsvägarna för det är så öppet där och alla jobbiga insekter blåste bort :) 
 
En av grusgräsvägarna på andra sidan tågspåret: 
 
 

En tripp till palomino-kossornas hage

(För er som vill anmäla er till Veckans hästblogg, scrolla ner eller klicka här!)
 
Nu har vi varit med hästarna och vovven och kollat in palomino-kossorna (kan vara tjurar?) på andra sidan tågspåret.  Tidigare år här i fänninge har Rico varit rätt så skraj för dem. Då trippade han runt, sprang på stället, blåste upp sig och ville bara sticka därifrån. I år var det lite lugnare, de stod mest och glodde lite på halvspänn och när de tittat klart var det bra liksom, så vi gick hem igen. 
 
När vi hade kommit tillbaka från den lilla promenaden släppte vi in hästarna i deras boxar. De fick kladdmat och ett stycke hö. Önska (min vovve) och jag stannade kvar i stallet en stund till och ryktade båda hästarna, kollade hovarna, tog den dagliga tempen osv. Sedan drog vi på luvorna och grimmorna och gick alla fyra ut till hagen. Så där står dem nu, tills vi tar in dem senare ikväll för att rida. 
 
En av palomino-kossorna

Kondition och styrka (ryttaren)

(För er som vill anmäla er till Veckans hästblogg, scrolla ner eller klicka här!) 
 
Sagt och gjort! Imorse gav jag mig ut och sprang. Valde ett färdigt program som finns i min telefon där det var intervaller "1 min steady" och "1,5 min slow" i 20 minuter. Efter det gjorde jag lite fysövningar som förhoppningsvis kommer att hjälpa mig i ridningen. Hade lite idétorka och ville köra igång medan jag fortfarande var varm. Gjorde därför inte så mycket olika övningar, utan höll mig till de jag gjort mycket förr. 
 
Började med en ganska bra situpsövning som jag plockat från en gammal fys-idrottslektion i skolan.
Man gör då:
2 situps rakt fram, 2 situps åt ena sidan, 2 situps år andra sidan
4 rakt fram, 4 ena sidan, 4 andra sidan
6 rakt fram, 6 ena sidan, 6 andra sidan 
8 rakt fram, 8 ena sidan, 8 andra sidan 
 
sedan trappar man ner igen, 
6 rakt fram, 6 ena sidan, 6 andra sidan
4 rakt fram, 4 ena sidan, 4 andra sidan 
2 rakt fram, 2 ena sidan 2 andra sidan. 
 
Ju starkare man blir sen kan man lägga på situps så att man trappar upp till 10 eller 12 (rakt fram, sidan, sidan) innan man trappar ner igen, om ni förstår. Jag har inte tränat på ganska länge men är ändå ganska stark i magen så jag körde upp till 8 och så trappa ner igen. Lade in ca 3-4 korta pauser när det blev för jobbigt, ca 10 sekunder vila i varje paus. 
 
Sedan gjorde jag dips (idétorka som sagt), 10 reps x 3 set med 10 sekunder vila mellan varje set. Alltså, på vanlig svenska, jag gjorde 30 dips totalt och vilade i 10 sekunder var 10:e dips. 
 
Avslutade med 50 knäböj, inte så märkvärdigt. 
 
 
Efter jag stretchat, duschat och bytt om så åt jag en lite rejälare frukost, med pannkakor, fruktsallad och provivadryck. Innan jag tränade åt jag bara en banan och drack lite vatten, ville inte riskera att få massa håll ;) 
 

Träning av mig

(För er som vill anmäla er till Veckans hästblogg, scrolla ner eller klicka här!)
 
Här i fänninge finns varken gym eller elljusspår att träna i kom jag på. Förr sprang jag mycket på elljusspåret, gärna på kvällarna när jag kommit hem från stallet för då behöver man inte möta någon :D Men efter vintern fick jag någon slags benhinneinflammation som gjorde att det gjorde sjukt ont att gå och ännu ondare att springa. Så under tiden det läkte så har jag tappat mycket i kondition. Känns som att det är dags nu att bygga upp den igen. 
 
Problemet är bara vart jag ska springa egentligen. Att springa i skogen är bra och väldigt effektivt men jag har blivit så jäkla klumpig på äldre dagar så vill inte ta risken att springa i skogen bakom vårt hus, och snubbla och skada mig mer haha! Springer gärna på grus men vill inte springa genom byn för vill som sagt inte möta någon när jag springer.. 
 
Funderar på om jag kanske bara ska ta och springa lite fram och tillbaka på den vägen som går bakom oss in i skogen.  Det uppfyller i alla fall många av mina "kriterier" ;) Ska nog prova imorgon att springa fram och tillbaka på en bestämd tid. Sedan kan jag ju göra lite styrke övningar när jag är uppvärmd och så. Provar imorgon och kanske delar med mig av lite övningar här om det går bra! :) 

Pållarna

(För er som vill anmäla er till Veckans hästblogg, scrolla ner eller klicka här!) 
 
Här kommer några få bilder på pållarna från idag. Fotade precis när vi släppt ut dem, så de var mer intresserade av gräset än mig haha. Men ska fota ordentligt någon dag, helst när det inte är så varmt och så mycket insekter ute - då kan man ju plocka av luvorna också så blir bilderna mycket finare :) 
 
 

Veckans hästblogg

Jag tänkte, i samband med att jag renoverat bloggen, dra igång Veckans hästblogg
 
Varje vecka väljer jag ut en hästblogg som får:
1. Länk, bild och motivering till valet - i ett inlägg
2. Bildlänk i menyn - intill headern 
 
(det som är inringat under facebooklänken, där hamnar veckans hästblogg, synligt för alla mina läsare) 
(Bildlänken i menyn byts ut varje vecka då en ny hästblogg väljs ut, men inlägget om bloggen finns kvar i arkiven) 
 
Mitt val av blogg baseras på mitt intryck av bloggen. Jag tittar både på designen och innehållet i bloggen. Vinnaren behöver inte vara bäst på alla punkter, utan det kan vara någon som sticker ut från mängden, kanske uppdaterar flitigt eller har en fin design. Alla är vi bra på något ju, och det är det jag vill plocka fram :) 
 
Detta är ett bra sätt tycker jag, för läsare (inklusive mig) ska få en chans att hitta fler roliga och bra hästbloggar att läsa. För det finns så mycket bra bloggar därute, det gäller bara att hitta dem! Och det är ju även en chans för er hästbloggare att nå ut till fler hästintresserade läsare såklart ;) 
 
Tanken är att det ska vara så enkelt som möjligt för er att anmäla sig, för jag vet själv att som hästbloggare har man inte alltid tid att följa 10 steg för att anmäla sig till en enkel utlottning ;)  
 
För att delta, KOMMENTERA helt enkelt detta inlägg. Svårare än så ska det inte behöva vara :) 
 
 

Hästarna - 17/6

Nu står hästarna och vilar i boxarna efter ridpasset. Jag satt upp själv på stallplan och Rico stod lugnt och stilla. Vi skrittade ut en kort sväng som uppvärmning och det var något som irriterade Rico på öronen hela tiden. Såg inga flugor eller något så jag tror faktiskt att det kanske var hans egna pannlugg som kittlades, när det blåste :P I ridhuset sen så försvann det i alla fall. 
 
Tanken var att vi inte skulle ha jättemycket krav utan mest leka. Hade lagt fram en bom vid C och en bom vid E som planen var att jag skulle galoppera över några gånger - ganska simpelt - men när jag värmde upp honom så fick jag direkt massa problem i galoppen. Han ville varken fatta galopp eller hålla igång. Han brukade vara väldigt tillbakadragen i galoppen, nästan så han galopperar på stället (men med tryck då), men jag har fått hjälp med att jobba bort det så han tar för sig framåt mer. Idag funkade det inte som vanligt. Så la inte ner särskilt mycket jobb ändå på galoppen. Struntade i bommarna, eftersom tanken var att rulla över dem i galopp och galoppen funkade inte, och travade bara honom i lägre form. Han är mycket lättare att jobba med i traven. Flyttade honom lite på långsidorna och gjorde lite volter och några inte så märkvärdiga tempoväxlingar, bara för att hålla honom sysselsatt. 
 
Märkte egentligen inte förrän vi saktat av, hur sinnes varmt det var i ridhuset. Det brukar vara ganska kvavt där inne så jag hade gått och öppnat upp mer än en timme innan vi skulle rida, men under tiden vi gjorde i ordning så blev det mycket varmare ute - och i sin tur även i ridhuset. Så, förmodligen på grund av värmen, var varken jag eller Rico på topp idag. Men det är inget att grubbla över, nästa gång vi planerar att rida i ridhuset får vi ta och sätta klockan mycket tidigare så det inte hinner bli så varmt. 
 
Pappa red Valle också i ridhuset, lite lugnt western, sidepass och grejer. 

Godmorgon

Sitter och äter frukost, kameran ska laddas och jag ska ut med vovven en stund i skogen. Det blir lite varmare på eftermiddagen så vi tänkte rida så tidigt som möjligt ändå. 
 
 
 
 
 
 

Att göra imorgon

Morgondagens planer är inte ristade i sten men det är lite saker jag vill få gjorda, utöver det "vanliga". 
 
Imorgon ska jag och pappa troligtvis rida hästarna i ridhuset, om det inte blir för varmt, då får vi se vad som hittas på. Utöver ridningen ska vi gå en promenad bort till andra sidan tågspåret och hälsa på kossorna. Rico var ju ganska rädd för dem förra året, och Valle har vi ingen aning om hur han reagerar. Därför känns det bäst att inte sitta i sadeln då hehe.. 
 
Behöver lite fina sommarbilder på båda hästarna, då vi inte haft Valle en sommar ännu så har vi inga bilder på hästarna tillsammans i gräset :P Så ska damma av systemkameran, ladda batteriet och så den kan följa med till stallet imorgon och göra lite nytta. 
 
Sedan ska det bloggas som vanligt, ska redigera hästarnas info-texter och nya bilder ska läggas in också. Tänkte även dra igång Veckans Hästblogg så ni kan börja anmäla er redan imorgon! :) 
 
Rico och Valle idag :) 

Vänder

Är hemma och vänder nu bara, fikar lite och bloggar tills klockan tre ungefär - då ska jag tillbaka till stallet och släppa ut(!) hästarna. Det är för Ricos mages skull som de får vara inne några timmar varje dag, med tillgång till hö förstås. I övrigt går de ute dygnet runt i gräshagen. Vi tar hellre in dem en stund på dagen än hela natten. 
 
Rico + en hagkompis, förra sommaren. 
 
 
 
 
 
 
 

Hästarna - 16/6 (första ridturen i Fänninge)

Idag fick bli en lugn uteritt i skritt och lite trav. Vi red först på grusvägen hem till oss och tog med oss hundarna sedan traskade vi i skogen, Vildsvinsrundan (även kallad botten-lösa-kärr-rundan, vi har rätt så läskiga namn till denna ganska mysiga runda, hehe). 
 
Att sitta upp på Rico gick bra. Gjorde precis som jag brukade och han stod lugnt och stilla. Hittade tillochmed en jättebra naturlig upphöjning på den annars så plana stallplanen, där jag satt upp. Så slipper jag bråka med pallen :) 
 
Rico och Valle idag. 
 
 
 

Hästarna - 15/6

Vi åkte till stallet kring nio imorse och städade lite (det var städdag i stallet) först och packade. Sen gick vi ner och hämtade hästarna, borstade av dem och tog på transportskydden. Vi åkte med två transporter idag, en häst i varje transport. Vi lastade Rico först, och det gick väl okej. Han gick inte på direkt men han stod inte heller på bakbenen som han kan göra. När han väl bestämt sig för att gå på så går han på direkt, så det är bra. Han var lite otålig när han stod och väntade och stod och sparkade med frambenen. Valle gick på ganska snällt, han behövde bara en liten putt bakifrån :). 
 
Väl framme i Örebro gick vi en promenad med dem några minuter på grusvägen sen fick de gå ut i hagen. Efter att vi fyllt boxarna (som för övrigt är jättestora) med torv och spån så gav jag dem kladdmat (lucernpellets, b-vitaminpellets, mineraler och kraffts magtarmbalans). Vi red inte idag utan jag tog bara in dem i ridhuset i 1-2h och körde lite NH och påsträning med dem båda. 
 
Började med Valle och vi snackar inte alls samma NH-språk haha, så jag försökte hålla det på en väldigt enkel nivå och bara grundläggande. Testade lite påsträning också men det var ju helt onödigt på Valle för han bryr sig inte om varken prasselpåsar eller saker ovanför ryggen. Gjorde sedan lite med Rico också, han fick gå i en åtta framför mig runt två koner och lite grundläggande på volt runt mig. Fokuserade på påsträning med Rico och han var ganska bakskygg idag. 
 
Den hästen jag inte jobbade med stod i något hörn och vilade/tittade på. Rico speglade sig även i ridhusspeglarna och promenerade lite, och Valle stod också och pillade på dressyrspöna samt plockade av locket på en av gödseltunnorna. Han är ganska påhittig :) 
 
Nu går de ute i natt eftersom de är vana vid att gå ute dygnet runt. Vi funderar på att ta in dem några timmar på dagarna istället då det är mycket insekter, särskilt bromsar finns det gott om här! Vi får se om vi kommer fortsätta med det eller ta in dem på nätterna. 
 
 

Hästarna - 14/6

Idag var det den sista uteritten på Långängen innan sommarflytten. Jag och mamma red hästarna bort till galoppvägarna i skogen och travade och galopperade en del. Vi var ute i ungefär en och en halv timme, vilket var en väldigt lagom runda! 
 
I övrigt fixade vi en hel del i stallet idag, packade och fixade och städade. Det tog ett par timmar men det var skönt att ha det gjort för då blir det inte lika mycket imorn att fixa. 
 
På eftermiddagen/kvällen åkte jag till en kompis och åt god mat bland annat, och jag åkte inte hem och började packa förrän jag kom hem sent på kvällen. Men jag hann i alla fall packa klart allt som tur var :) 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sådär

Nu är familjen inklusive hästarna flyttade till Örebro. Har spenderat första halvan av dagen i stallet hemma i Stockholm, och några timmar i bilen, sedan resten av eftermiddagen/kvällen i stallet här. Hade knappt ens gått in i huset fram tills nu. Fullt upp med andra ord :) 
 
Nu ska jag uppdatera ikapp lite så gott jag kan innan jag ska kolla film här hemma med familjen. 
 
 

Packa, Packa, Packa

Slänger i mig lite fil och jordgubbar till frukost, sedan ska jag packa en del här hemma innan vi åker vidare till stallet. Städa, in med hästarna i transport(erna) och sedan bär det av till Örebro! Kommer förhoppningsvis fota lite idag, och när vi är framme så kommer jag även ta igen lite av gårdagens förlorade uppdatering. 
 
 
 

Hästarna - 13/6

När vi kom till stallet idag så såg jag att Rico hade plockat av sig sin munkorg/gräsreducerare. Deras hage är väldigt stor så jag och mamma fick gå skallgång, vi tog halva hagen var typ. Självklart började vi på fel sida av hagen, så det tog ett tag att hitta den.
 
Sedan var jag lite dum och höll i munkorgsgrimman tillsammans med de andra grimmorna när jag skulle hämta in Rico, självklart såg han munkorgsgrimman och han trodde att jag kom för att sätta på den igen så han fick väldigt bråttom iväg från mig hehe. Men lämnade ifrån mig munkorgsgrimman och vi fick tag på honom tillslut. 
 
Rent allmänt var Rico väldigt skeptisk till allting idag, och även Valle var lite på tårna. Vet inte vad som hade flugit i dem båda. 
 
Idag stod det i alla fall tömkörning på schemat. Vi har bara en uppsättning tömkörningsprylar så vi fick ta en häst i taget och den som inte tömkörde gjorde lite lätt NH-träning med den andra hästen. Jag tömkörde Rico först och mamma tömkörde Valle efterråt. 
 
Rico fick gå i ca 15 minuter i varje varv, totalt 30 minuter aktivt tömkörande. Hade vanlig yttertöm och innertömmen fick bli en ledande, för det funkar bra på honom. Jag är dock lite ringrostig att tömköra då jag inte gjort det särskilt mycket de senaste två åren. Rico var lite trött och lyssnade inte lika bra som han brukar. Men han fick i alla fall gå i alla gångarter i båda varven. 
 
Gammal tömkörningsbild, var för tråkigt väder idag för att fota/filma! 

Hästarna - 12/6

Mamma och pappa red hästarna. 

Bloggdesign - före och efter

Tröttnade ju verkligen på min förra design. Jag hade jobbat mycket med den och gillade den, men har haft den för länge och dessutom är jag inte längre så förtjust i färgtemat. Det var då ett ganska simpelt bildspel och så länkar vid sidan av headern. 
 

 
Här är några av de andra headerbilderna i bildspelet. 
                
 
Nu när jag gjorde om hela bloggen så provade jag att designa lite annorlunda än jag brukar. Det är fortfarande bildspel och vi har fortfarande lite länkar vid sidan av. Jag har fixat till en länk till vår facebooksida också. 
 
Jag kommer börja med veckans hästblogg, och vinnaren får en bildlänk där den blåa rutan är. Tanken är att ha olika hästbloggar där varje vecka. Det ska vara enkelt att anmäla sig och alla med hästbloggar får vara med :) Bara en kul grej tänkte jag. 
 
 
Om man scrollar ner lite på den nya designen finns även de nya info-länkarna till båda hästarna. Ska även uppdatera inläggen om dem. Lite nya fina bilder ska finnas där också.  
 
Så, vad tycker ni? :) 

Ponny

 
Denna söta ponny har jag målat klart idag. Började för hur-länge-sedan-som-helst, men fick aldrig tiden eller orken att färdigställa den hehe. Om jag ska vara ärlig så gör jag sällan klart något jag påbörjat. Men denna bilden ville faktiskt bli mejlad till sin rätta ägare så jag gjorde klart den så gott jag kunde och skickade den i förmiddags. Känner mig lite ringrostig på att måla på datorn faktiskt, det enda jag målat det senaste året var lite blyerts och akryl på duk.. Behöver jag ens säga att även den är långt ifrån klar? ;) 
 
 
Att försöka blanda till en hyfsat fuxfärg med grundfärgerna i akryl var bland det svåraste jag gjort i mitt liv (haha!). Kommer bli riktigt intressant när jag ska fortsätta på målningen i sommar, och ska försöka blanda ihop exakt samma fuxbruna nyans igen. Björkarna var däremot en fröjd att måla.. :) 
 

Designen

Den nya bloggdesignen är så gott som klar och den ligger nu på en lite "hemlig" blogg tillsvidare. Ska bara kolla igenom lite detaljer imorgon och sedan dyker den förhoppningsvis upp under dagen. Då blir det en riktig nystart för bloggen och vi ska dra igång en lite tävling i och med det :) Är så otroligt trött på min nuvarande design, och alla jag haft tidigare, så jag gjorde den nya väldigt annorlunda från hur mina designer brukar se ut. Gladare ljusare färgtema blev det också. 
 


 
 
 

Hemma

Är nu hemma från studentmottagningen + lite vandrande/sittande på söder med två vänner som också var på studentmottagningen :P Känns himla skönt att det är lov nu, och om tiden fortsätter gå lika fort som den gjort det senaste året känns det inte alls som att det är särskilt långt till studenten för mig själv. 
 
På Lördag åker vi till vårt landställe i Örebro med hästarna och där kommer vi vara ända till Augusti. Det är himla skönt att ha häst där, vi ser hagarna från vårt hus och har bara några få minuter att gå till stallet. Här hemma tar det ju en halvtimme med bil och mer än dubbla tiden med buss. Det känns bra att ha nära till hästarna så man har koll på dem och så. 
 
Enda negativa med att åka till fänninge är att jag inte har någon möjlighet att träffa några kompisar här i Stockholm på hela sommaren. Det hade varit skönt att vara hemma några veckor för den sakens skull. Men jag gillar ändå fänninge bättre, jag är lite lantlig av mig. Dessutom kommer det förhoppningsvis lite folk på besök under de veckorna vi är där ;) :D 
 
 
 
 

Hästarna - 11/6

Har inte skrivit några speciella dagens-ridpass-inlägg nu de senaste dagarna, för har liksom flikat in de i samma inlägg där jag skrivit om dagen osv. 
 
Men dagens pass (11/6) blev en skön uteritt med Rico och Valle. En kompis som har haft häst, men slutade rida för ett år sedan, kom och red Valle så red vi ut tillsammans. De strejkade lite påväg bort från stallet men vi löste det genom att lägga upp ridpasset lite som en tävling haha. Den som kom först fram till en viss punkt vann (vi körde det i skritt/trav då eftersom de knappt ville gå framåt i början). Det hjälpte faktiskt väldigt mycket, man fick ju lite vinnarskalle och blev mer bestämd ;) Rekommenderas, om hästarna inte skulle vilja gå hemifrån en dag! 
 
Det släppte i alla fall när vi hade tagit första galoppen, då piggnade de till lite :) Vi galopperade fram och tillbaka några gånger på en ganska lång grusväg, sedan tog vi lite korta galopper i skogen där det är sandvägar. 
 
Det var himla skönt och somrigt väder i alla fall, man blev glad av det! 
 
 
 

Sommarlov

Nu är det äntligen sommarlov för mig också! I helgen åker vi till Fänninge och det kommer bli så skönt att kunna ägna mer tid åt hästarna på dagarna! :) 
 
Ikväll ska jag på min polares studentmottagning, så mamma och pappa tar hand om hästarna idag. 
 
 

Laban (aka Missen)

Vår stallkatt är så himla mysig och rolig. Jag har alltid kallat den Missen för jag trodde inte att den hade något namn. Fram till häromdagen trodde jag också att det var en tjej, men det är tydligen en killkatt vid namn Laban, hehe. 
 
Har ju berättat tidigare hur han lekte med släpet på longeringspisken när vi tömkörde sist. Alltså medan vi tömkörde, haha han sprang liksom efter oss, när vi tömkörde på fyrkantsspåret till exempel. 
 
Igår när vi stod inne och smörjde medan det ösregnade, så kom Laban helt blöt och olycklig. Så han la sig och torkade på vår smörjhandduk, ålade sig och rullade runt och hade sig. Han brukar ofta göra så att han lägger sig på saker mitt i allting. Flera gånger har han lagt sig på mina fötter när jag stått i stallgången. Här är några goa bilder på Laban, aka Missen :) Ska nog ta och fota honom med systemkameran någon dag, han är ju för söt! 
 


 
 
 

Designfix

Riktigt länge sedan var det jag senast satt i timmar och gjorde en ny design från grunden. Har verkligen tröttnat på den jag har nu och jag tycker inte alls den mörka lila färgen passar till årstiden. Dessutom har jag bara bilder på Rico i headern, vilket känns lite orättvist mot Valle :) 
 
Har gjort väldigt annorlunda design mot vad jag haft hittills, har velat mycket fram och tillbaka (har skickat säkert över hundra snapchatbilder till goda vänner som fick ta alla svåra besluten) men tror att den här slutgiltiga versionen kan bli rätt bra. Den nya designen + allt annat smått och gott som kommer med den, byter jag till nu i början av veckan om allt går som det ska. Ska även dra igång en liten tävling i samband med det :D Ni får vara nyfikna en stund till, för jag tänkte inte visa någonting förrän ALLT är klart ;) 
 
 
Nu är det dags att sova så man orkar med de två sista dagarna i skolan. Godnatt på er! 

Söndag

Det var ett riktigt omväxlande väder idag. På morgonen såg det lite dystert ut så drog på mig varma mjukisbyxor, men tog med shortsen för säkerhetsskull. De kunde jag då inte använda ändå så kunde lika gärna lämnat dem hemma ;) Sedan kom det regn, sol, åska, ösregn, och nu skiner solen igen. 
 
I alla fall, vi tog av Ricos munkorg i en halvtimme ungefär, sedan började det regna så vi tog in både Rico och Valle för att de skulle få torka lite. Smörjde lite sadel och träns, gjorde i ordning dem, och skrittade ut i kanske 45 minuter en ganska lagom runda. Rico var allmänt jättenöjd och glad när han fick lov att traska på i sin egen takt på slapp tygel hela vägen. 
 
Vi släppte ut dem efter skritturen och Rico fick gå utan munkorg, så åkte vi till Granngården i Sorunda i ösregn och åskoväder och köpte mag-tarm-balans-pulver och ett mjukt nackfluff till munkorgsgrimman. Vi tog in Rico och gav honom mag-tarm-balans-pulvret utblandat i lite blötlagd lucern. Sedan på med munkorgen med nackfluffet och ut i hagen med honom i totalt ösregn. Det är inte alls särskilt långt att gå fram och tillbaka till sommarhagarna, men på den lilla biten fick jag mig en riktig dusch haha! 
 
Jag tror han börjat fatta munkorgen lite mer nu, i början gick han bara och skrapade med hoven och gned mulen mot marken och fick knappt i sig någonting, men idag stod han och tuggade i alla fall. 
 
Vi har i alla fall klippt lite större hål i den så hoppas det hjälper lite! 
 
 

Lördag

Idag åkte jag med kära SL till stallet, tog lite mer än en timme. Sedan fick en tjej i stallet låna Valle och jag ledde Rico så skrittade vi ut en promenad ca en timme och en kvart. När pållarna var klara så tog vi ut dem och Rico fick ha på sig sin nya betesreducerare. Han har inte fattat den där munkorgen ännu så det skär ju i hjärtat på en att se att han i princip bara går runt och krafsar med hoven och gnider mulen mot marken. Förhoppningsvis lär han sig snart det där. Vår gamla sommarhäst hade en sådan och han fick in en riktigt bra teknik på hur han skulle äta med den och få i sig lagom mycket gräs. 
 
Rico är verkligen en positiv häst, minst sagt. Till och med när han hade munkorgen på sig så såg han himla positiv och glad ut - som vanligt! Fast det var kanske inte så roligt i längden, särskilt inte när hans hagkompisar började bita i grimman på honom. Slutade med att Rico och Valle tillsammans gick iväg och ställde sig längre ifrån de andra. Tyvärr fotade jag inte just då när de stod tillsammans, eftersom jag sprang runt och diskade badkar i hagarna och fyllde på nytt vatten. 
 
Vi är ju som sagt inte säkra på att Rico fattat hur han ska äta helt med den där ännu, så han fick gå utan den idag i 2 x 30 minuter ca. Han får ju i sig lite ibland men han vet typ inte hur han ska göra. Ibland sticker det upp ett strå genom hålet och då äter han den såklart. Vi kommer nog göra likadant imorgon, att han får gå utan en stund och beta. Meningen är ju att reducera gräsätandet, inte ta bort det helt! 
  
 

Extreme makeover blogg-edition

Nu lagom till sommaren tänkte jag göra om bloggen HELT och min plan är att den ska bli unik och sticka ut ännu mer. Tänkte börja med designen och sedan jobba mig inåt och fila mer på innehållet i bloggen. Spännande spännande. 
 
Det allra svåraste med att göra ny header och design är att välja bilder, därför har jag oftast lättare att göra andras designer än min egen. Jag känner att jag både har för lite och för mycket bilder att välja på. Det senaste halvåret har det även gnagt på mig att jag inte har någon ridbild på mig och Valle. Visst, bloggen heter Ricos, men lite större plats måste Valle få ju!! 
 
Jag och Rico i torsdags. 
 

Fredag

Idag åkte vi till stallet ganska tidigt på förmiddagen och tömkörde båda hästarna innan klockan 12. Det blev skritt och mestadels trav + lite bommar. Valle galopperade också men hann inte det med Rico då jag fick jobba mycket med honom i traven. 
 
Den gråa stallkatten, som borde ha ett namn (jag brukar bara kalla henne missen/kissen hehehe), är ungefär världens mysigaste mest sociala och busiga katt jag träffat. Hon följer ofta med till volten och ut till hagarna. Hon var i alla fall med oss på volten idag när vi tömkörde. Vår långpisk har liksom ett "släp" som de flesta långpiskar har, och den fick missen för sig att leka med medans jag tömkörde Rico. Hon sprang efter den och busade och ibland fick hon tag i den en kort stund. Detta var väldigt sött till en början men sedan var hon bara ivägen och när hon fick tag i spöet så var det nästan så jag tappade det haha. Men det gick ju ganska bra ändå ;) 
 
Efter vi tömkört klart så kom veterinären och vaccinerade Rico. Han märkte inte ens när hon tog sprutan. 
 
Vaccinerade och klara tog vi ut hästarna i hagen och åkte sedan till granngården och köpte en gräsreducerare/munkorg till Rico. Tanken är att han ska ha munkorgen några timmar per dag, särskilt denna sista vecka i Stockholm där de måste gå ute dygnet runt på betet, i fänninge sen kan vi ha dem ute på nätterna och inne på dagarna eller tvärt om, beroende på. Betet har i alla fall blivit lite för mycket för Rico nu, som verkar ha någon ponny-gen som gör att han blir himla tjock! Han har liksom fått en ballongmage. När han vilat klart efter vaccinationen blir det att ge sig iväg och galoppera bort den där magen tror jag. Det + gräsreduceraren blir nog en bra kombination för att få tillbaka vår vältränade Rico ;) 
 
Förra våren (uttjatad bild) 
 
Nu (samma häst, samma ryttare, samma schabrak, samma längd på läder tror jag ........ + ballongmagen :$)
 
Vi provade i alla fall munkorgen på honom. Det tog himla tid att få på den för han var så rädd för den att vi inte ens kunde gå fram till honom. Hans hagkompisar var däremot jättenyfikna på den och några ville till och med stoppa i huvudet i den hehe. Efter en stund lyckades jag i alla fall komma fram till Rico och han fick lov att undersöka den. Vi tog på honom vanlig grimma först sedan lurade vi på den sakta stegvis så han inte skulle få sig en chock. Han hade den i kanske en halvtimme medan vi fyllde vatten i en av hagarna. Han ska börja använda den på riktigt imorgon, i några timmar till att börja med. 
 
 

Bilder från Thereselektion del 2

Fler bilder från Thereselektionen, dessa är också fotade av Alice :) Några bilder till finns här
 
Förhoppningsvis kommer det lite fler bilder på mejlen också :D 

Hästarna - 6/6

Idag gick båda hästarna dressyrlektion för Therese, den sista innan sommaren! Överlag var jag nöjd med passet. Vi red fram dem en halvtimme/tjugo minuter ute på raksträckan fram och tillbaka, först i skritt, sedan i trav, och sedan galopp. Sedan skrittade vi tillbaka till stallet för de blev himla taggade. Att vi galopperade fram utan krav ute i lite högre tempo tror jag var anledningen till att Ricos galopp blev himla bra på lektionen. Han lossnade inte helt i galoppen, men han tog för sig framåt och det är precis det vi har saknat nu efter vintern. Han har i princip galopperat på stället hela tiden och tänkt mycket bakåt, men nu var han mer framme för skänkeln och fick en längre galopp. Han flyttade sig även bättre för skänkeln i traven än han brukar. 
 
Målet med dagens pass var att få honom gå lite mer avslappnat och med lägre nacke, och länga ut halsen lite då han gärna spänner den uppåt. Det är bra att han KAN gå i hög form men det är bättre att rida honom i lägre form och stärka överlinjen osv. Och just den lägre formen behövde vi träna på, och idag fick vi massor av hjälp och tips från Therese så vi kan fortsätta träna i sommar! 
 
Bilder finns här och här. 

Hästarna - 5/6

Mamma och pappa red hästarna. 

Bilder från Thereselektion del 1

Här kommer de första bilderna från dagens Thereselektion :) Fotade av Alice Rudberg. 


Inför Thereselektion

Har gått och velat nu i veckan huruvida jag ska prova dressyrsadeln eller inte på denna sista Thereseträning innan sommaren. Har vägt mellan att antingen rida dressyrlektion och prova dressyrsadeln, eller köra lite hoppning istället eftersom tjejen som skulle rida efter mig hade tänkt att hoppa. Kanske ska man passa på då när man ändå ska bygga fram hinder? 
 
I vilket fall som helst så ska jag vara i stallet i god tid innan lektionen imorgon så jag hinner matcha schabrak (hehe), kanske linda alla benen också, och värma upp ordentligt ute! Vill galoppera fram honom ordentligt på raksträckan som finns nära stallet, så han har mer framåtbjudning i galoppen och tar för sig mer.  
 
Ska fundera lite på det där förstnämda, sova på saken, och kanske rådfråga mina kära fotografvänner som kanske skulle med och fota imorn. Är i alla fall jättetaggad på sista träningen innan Fänninge :) 
 

Sitsen

Något jag verkligen vill jobba med nu är detaljer kring min sits. Jag rider ju dressyr i en hoppsadel i nuläget, och det har jag gjort de senaste två åren och det tycker jag har funkat rätt bra ändå. Men det finns ju anledningar att man har dressyrsadel när man rider dressyr. Vi har en dressyrsadel liggandet hemma som var utprovad till Rico. Frågan är bara om den fortfarande passar eller om han musklat om sig för mycket under åren som gått!
 
Jag har ingen dålig sits egentligen, men det är små detaljer som jag vill förbättra. Jag vill få en djupare sits som är mer upprätt (tenderar att luta mig lätt framåt) och kunna rida i längre stigläder och kunna inverka ännu bättre med vikt/sitshjälperna. Det är sällan jag ser mig själv rida, varken på film eller bild, så jag kan inte säga så mycket om min sits i övrigt. De saker jag nämnt nu är sådant som jag märker själv när jag rider, sedan har jag inte jättebra koll på hur min sits ser ut hehe. 
 
Det brukar komma en del dressyrtränare under de sommarveckor vi är i Fänninge, så förhoppningsvis kommer jag kunna ta lite lektioner där i dressyr och få hjälp av lite olika tränare som ser på olika sätt. 
 
 
 
 

Tisdag

Idag var en kort dag i skolan, vi åkte till stallet efter middagen och red och fyllde vatten till hästarna. Denna vecka har vi ansvar för vattnet i alla hagar, men det behövde bara bytas vatten i en av badkaren idag så det gick ganska fort ändå. 
 

Hästarna - 4/6

Idag blev det ett dressyrpass på volten för både Rico och Valle. Vi red fram ute i skritt och trav, sedan satte vi igång och arbetade dem på volten. Rico skötte sig bra idag men det blev lite småtjaffs emellanåt. Men spök-hörnorna gick utmärkt att rida förbi i skritt och trav, och han var ganska reglerbar/ridbar i traven. Hade velat att han hade tagit skänkeln bättre framåt i tempoväxlingarna men i övrigt lyssnade han fint. Gjorde lite basic övningar, flyttade framdel och bakdel och skänkelvikningar, öppnor/slutor, tempoväxlingar mm. Jobbade honom mest i traven men tragglade även en aning i galoppen mot slutet. 
 
Idag visade sig en del saker som vi kommer behöva hjälp med på Thereselektionen på torsdag. Främst behöver vi hjälp med galoppen, att den ska bli mer reglerbar och avspänd. I nuläget galopperar Rico nästan på stället, och han har inget framåttänk i galoppen och tar inte för sig, utan han galopperar mer uppåt/bakåt (alltså känslan är så, han galopperar förstås inte baklänges :P). Så det jag vill komma fram till i galoppen är att den ska gå att reglera både tempo och form, gärna lite lägre och mer avslappnad form och lite mer framåttänk i honom. Sedan vill jag nog ha hjälp min sits lite, eftersom jag rider dressyr i en hoppsadel så blir det svårare att få en bra sits med stadiga skänklar (när man har såpass långa läder). Och bara lite allmänt, småtips på vägen inför sommaren, kanske tips på övningar vi kan jobba på.
 
Är iaf jättetaggad för nästa Thereselektion. Håller även på att haffa eventuella fotografer så inte bloggen förblir lidande ;) 
 
Inga ridbilder eller filmer idag tyvärr!
Dagens planer

Idag blir det en ganska kort dag i skolan, med det sista matteprovet innan sommaren + lite andra lektioner. 
 
Efter skolan bär det av till stallet och planen är att rida ett litet pass på volten. Jag rider Rico, mamma rider Valle. Vi får se om det blir någon slags film eller bilder utav det passet, vore kul! 
 
Är även på jakt efter en fotograf tills på Torsdag, då Therese kommer och ska ha lektion. Jag insåg att jag inte har en enda bild från någon Thereselektion sedan innan vintern, vilket är lite trist - särskilt nu när det gått så himla bra de senaste veckorna. 
 
 

Hästarna - 3/6

Idag var det himla trist väder men det slutade faktiskt regna när vi kom fram till stallet. Vi tog in hästarna och lät dem stå i boxen när vi borstade dem, sedan gick vi en promenad och utforskade en ganska brant uppförsbacke, och den ledde som vi trodde fram till toppen av den långa uppförsbacken. Så det är nog en bra genväg att rida upp där om man ska iväg på någon av de längre rundorna, som tex "lamarundan" :) 
 
På hemvägen gick vi ner för den långa backen och plockade bort en hel del stora stenar som låg mitt på stigen. Så för tillfället är det nästan stenfritt där, det kommer säkert komma upp mer när man rider där men jaja. 
 
 

Hästarna - 2/6

Jag och mamma red ut åt skogen-hållet och tog lite galopper i den långa uppförsbacken. Rico kändes lite trött i början men när det blev dags att galoppera fick han ett himla tryck och gasade gärna på lite. Han tyckte det var roligt, men han blir lätt lite ängslig när han är sist. Valle fick ju ta täten för en gångs skull :) 
 
Vi var inte ute så länge men det blev ett rätt bra pass ändå. 
 
 
 
 

hissa och dissa

Att (hissa och) dissa på min blogg, det är något som jag helst avstår från. Jag tycker inte om hela den principen, den är uttjatad för att så många bloggar använder den, och dessutom tycker jag att det finns andra sätt att skriva ut sina åsikter än att "hissa" och "dissa". 
 
Just "dissa" har jag länge varit emot, jag vill hålla min blogg positiv och glad och inte klanka ner på varken människor eller utrustning eller annat. I vissa fall är det okej men jag har sett på tok för många exempel på när bloggar dissar andras bloggar, eller dissar andra människor. Jag tycker det är fel att göra så och det bidrar inte till något bra klimat på nätet liksom. Man får såklart tycka vad man vill, men man behöver inte "dissa" folk åt höger och vänster ;) 
 
I början när jag startade min blogg så visste jag inte riktigt vart jag ville att den skulle leda, och därför började jag lite med att göra som alla andra bloggar. Då i början hade jag faktiskt en hiss och diss kategori på den här bloggen, där jag tex kunde skriva "Hiss: *någon utrustning som jag gillade* och Diss: att det regnar" typ. Det tycker jag är okej ändå för det är ingen som kan ta illa upp av det, men det ger ändå inte särskilt mycket till läsaren att göra sådana inlägg, så jag avstår från dem. 
 
Kanske finns det några läsare på den här bloggen som gillar att läsa hiss och diss inlägg, men det finns ju miljoner andra bloggar som kör på sådana inlägg så ni behöver inte sakna dem inläggen när ni är här inne och läser ;) 

Gammal bild på mig och Rico 

Bilder

När vi kom och skulle hämta in Valle och Rico efter stallmötet så stod alla hästarna och tryckte vid grinden. Som omväxling stod de faktiskt inte längst bort i hagen med mularna som fastlimmade i gräset.
 
Tycker den sista bilden blev rätt bra, Rico mitt i smeten så himla positiv. Tycker den visar hans personlighet lite ;) 
 

Dressyrtränare i Stockholm?

Är på gång att inrikta mig mer åt dressyrhållet, och för att få en skjuts i rätt riktning skulle jag vilja ta en eller flera lektioner för någon duktig dressyrtränare. Så min fråga till er är om ni känner till någon bra dressyrtränare i södra stockholm? Kanske någon ni hört är bra eller tränat för själva och kan rekommendera? 
 
Det finns så otroligt mycket tränare häromkring men har inte själv en blekaste aning om de är "bra" eller inte, eller hur de lägger upp sina lektioner osv. Kan ju prova mig fram, men vore skönt att få ett namn att "börja" med. 
 
Detta är jag och Rico, i grunden ett hoppekipage som blivit sugna på mer dressyr.

Söndag

Idag var jag ganska duktig och gick upp tidigt, åt en bamsefrukost och började sedan plugga matte. Vår mattelärare har nämligen klämt in ett sista matteprov nu på tisdag och det är massa nya grejer de har gått igenom under den veckan som jag varit sjuk. Vi har mattelektioner varje dag så har missat 4-5 lektioner. Efter mattepluggandet bloggade jag lite och sedan bar det av till stallet efter lunch. Först stallmöte och sedan red jag och mamma ut i skogen och galopperade lite uppförsbacke. 
 
Väl hemma satte jag igång och plockade isär min säkerhetsväst och tvättade fodralet + hjälmfodret. Det behövdes verkligen efter att ha använt de så länge. Ska bli riktigt intressant att se om jag lyckas sätta ihop alla delarna till säkerhetsvästen sen när de torkat haha.. Kommer ge mig själv en riktig guldstjärna om jag lyckas i alla fall. Nästan som när man skulle sätta ihop ett träns för första gången på ridskolan, jag kände mig så himla smart och duktig när jag klarade av det ;) Den liknelsen kanske fler av er känner igen sig i.  
 
Till dem som alltid undrat hur en säkerhetsväst ser ut i grunden.. hehe: 

 
 
 
Nu väntas mer bloggning! 
 
 

Horseworld

 
Flera gånger har jag ifrågasatt mitt nuvarande bloggnamn. Jag gillar att det är kort och lätt att minnas och jag var väldigt nöjd med namnet fram tills vi köpte Valle i Oktober 2012, eftersom bloggen då inte längre handlade om bara en häst, utan två. Ett tag funderade jag på om jag inte skulle byta bloggnamn till mitt egna namn, men mitt egna namn känns inte unikt. Det finns såå många Madde Andersson här i Sverige och säkert flera av dem har en blogg. Eftersom jag inte kommit på något bättre namn så har jag fortsatt med Ricos. 
 
Jag har tidigare nämnt horseworld och att jag eventuellt hade planer på att byta bloggportal. När man kunde börja registrera sig skapade jag en blogg där illa kvickt, för att "paxa" namnet hehe. Jag skapade då ricos.horseworld.se. Horseworld känns mycket mer professionellt och det är en bra idé att samla hästbloggar i en portal, det blir lättare att nå ut till just hästmänniskor. Gillar också att man kan ha olika sidor med olika "headrar" till. Känns organiserat. Är dock lite tveksam till horseworld för jag känner mig väldigt begränsad där med designandet. Jag vill alltid ha en speciell och annorlunda design som sticker ut (tycker min nuvarande är lite tråkig så ska byta den inom kort), och på horseworld gick det i princip bara att ändra headerbild och bakgrundsfärg. Nada mas. Det känns som att alla horseworld-bloggar ser nästan likadana ut. Dessutom är jag tveksam till hela namnet ricos.horseworld.se. Och maddeandersson.horseworld.se blir ju inte heller bättre, himla långt? Som sagt gillar jag ju att mitt nuvarande bloggnamn är så himla kort och lätt att komma ihåg. 
 
Är det någon av mina läsare som bloggar på bloggportalen horseworld och kan säga lite positivt och negativt om det? 
 
http://ricos.horseworld.se/ 
 

Utevistelse

Från och med Igår (fredag) går våra hästar ute på bete dygnet runt! Känns himla bra för hästarna och nu idag insåg jag dessutom att inget behöver fixas i stallet när de står ute. Inget packande av hönät, ingen kladdmat, inget byte av vattenhink eller tvätta vattenkopp, ingen mockning. Mer tid kan ägnas åt hästarna då istället för inne i stallet.
 
Hela denna veckan har de ju gått på dagarna på bete och det var en ganska bra övergång till att även vara ute på nätterna, tanken var ju först att de skulle gå ut dygnet runt redan förra helgen men det var fler än bara vi som inte hunnit beta in sina hästar ordentligt, så vi gjorde såhär istället :) 
 
Valle har gått på lösdrift förut och varit ute dygnet runt, men frågetecknet svävade kring Rico - alltså hur han skulle reagera på det. 
 
Jag tror inte att Rico fick sig så mycket (djup)sömn den här första natten ute. Det märktes på honom idag att han var väldigt trött i huvudet. Han nickade till flera gånger när jag gjorde i ordning honom och sedan var han inte alls lika överdrivet nyfiken på allt runtomkring som han brukar vara. Men i kroppen var han minsann inte trött, och det kan jag tänka mig beror på all energi som finns i gräset, det märktes på uteritten! Han var väldigt positiv och skrittade på friskt framåt, även i början påväg bort från stallet där han brukar stå emot lite annars. 
 
I två veckor till ska de stå dygnet runt ute här i Stockholm, sedan bär det av till vårt landställe i Örebro och där får vi se hur vi gör med utevistelsen. Det bästa tycker jag vore om de skulle fortsätta gå ute dygnet runt där, men frågan är om betet verkligen räcker då (hagen där är mindre än här hemma). Ett annat alternativ till vanlig "ute på dagarna, inne på nätterna" är att ha de ute på nätterna och ta in dem några timmar på dagen då det är som värst med broms ute. Vi vet av erfarenhet från tidigare somrar där, att det är hemskt mycket bromsattacker mitt på dagarna. Men vi får se helt enkelt, och det kommer bli himla roligt i Fänninge i år känner jag! :D 
 
Rico 2012 
 

Hästarna - 26/5, 27/5, 28/5, 29/5, 30/5, 31/5, 1/6

26/5: Hästarna löshoppades 
27/5: Jag var sjuk men vi red ändå en kort stund på kvällen ute 
28/5: Jag var sjuk, mamma och pappa red ut 
29/5: Jag var sjuk, hästarna tömkördes 
30/5: Jag var sjuk, mamma och pappa red ut 
31/5: Hästarna fick vila 
1/6: Lång uteritt med mestadels skritt men även en del trav och galopp i skogen. Vi skrittade ganska lång bit på asfalt också, och såg en jättestor älg springa över vägen en bit framför oss. 
 
 

RSS 2.0