Måndag

Det är så sjukt tråkigt att vara sjuk, vilket jag varit hela helgen + idag. Jag får se imorgon om jag ska till skolan eller inte. Dock är jag väldigt inställd på att åka till stallet i vilket fall som helst. Om jag är lite krasslig imorgon med så går stallet helt klart före skolan, om jag inte orkar med båda dvs. Jag har inte varit i stallet sedan Lördag förmiddag och inte ridit sedan i Torsdags(?). I Lördags var jag ju sjuk så jag åkte bara dit för att fixa allt och titta till hästarna så de mådde bra och så. Jag tycker inte själva stallarbetet är så ansträngande egentligen. Det är mest den långa (buss/pendel) resan dit och tillbaka som tar på krafterna. 
 
I helgen var mamma och pappa i Fänninge med hundarna och där tittade de även på lite eventuella hagar till Rico och Valle ifall det blir så att vi ska ha dem där i framtiden. Om det blir väldigt snart som vi flyttar dem dit så kommer jag bara kunna rida på helgerna tills jag gått ut gymnasiet, då jag kommer gå kvar här i Stockholm. Det kan kännas jobbigt, men om tiden går lika fort nu som den har gått hittills så kommer jag nog kunna stå ut med det den korta tiden som är kvar i skolan. 
 
För det är ju inte lätt att ha häst här i stockholm. Veckorna/Månaderna jag sammanlagt spenderat i Fänninge med hästarna har ju varit de allra bästa. Otroligt trevliga och tillmötesgående människor - de bryr sig om alla hästar i stallet och inte bara sina egna, fint ridhus, regelbunden träning för instruktör, fina ridvägar och själva faktum att vi inte behöver rätta oss efter andra gällande hästhållning eller rutiner. I Fänninge har vi stått i ett stall med väldigt dressyrinriktade människor, men de har inte dömt oss eller lagt sig i, inte kollat snett när vi kommit med westernsadel på Valle eller uppsittningstränat Rico på stallplan.
   Vi kan dessutom ha dem ute länge på dagarna om vi vill, och ge dem fri tillgång på mat eftersom våra hästar mår bra av det, och framförallt ge dem BRA mat. Inget mer dammigt eller mögligt hö,
ingen mer dålig stämning i stallet. 
 
 

Fredag

Idag hade jag bara en lektion i skolan, sedan slutade jag innan lunch och gav mig av in till stan och köpte lite nödvändiga saker som vinterjacka och andra kläder. Blev en vinterjacka från Zara som jag först var lite osäker på om jag gillade färgen eller inte, men nu gillar jag den mer faktiskt. Hade velat ha den i blått men det fanns bara stora storlekar kvar! Sedan också en lite tunnare vit/beige simpel vinterjacka från HM som var lite billigare och passar mer till allt, då vinterjackan från Zara skär sig lite med mycket i min garderob hehe.. Sedan också tröjor och svarta byxor, och en halsduk fick jag på köpet också hehe :) 
 
Kom på när jag var påväg hem att jag inte ens ätit någon lunch, så köpte mig lite goa pommes i en grill"kiosk" medan jag väntade på bussen :P 
 

Hästarna - 26/9

Den här veckan har hästarna mest ridits uteritter och vilat nån dag (Rico vilade tex när Valle skulle få massage i onsdags), fram tills igår (torsdag) då jag red BÅDA hästarna på volten, ca en halvtimme var blev dem ridna aktivt, om man räknar bort framskrittningen och avskrittningen! Pappa var nämligen lite krasslig så han fixade i stallet samt hjälpte mig att ta ner/upp hästarna från volten, så slapp han rida. 
 
Jag red Rico först. Fixade honom snabbt och effektivt innan och gick sedan ner och satt upp. Han spökade lite på något uppe i skogen men han glömde det sen när vi började jobba! Till en början var vi själva på volten, men det tycktes inte störa Rico så mycket i alla fall :) Sedan kom en ponny in och red några varv och då fick vi ju sällskap i några minuter. Jag trodde att Rico skulle bli lite orolig sen när ponnyn gick upp till stallet igen, men han brydde sig inte särskilt mycket sålänge jag hela tiden var på honom och jobbade honom. 
 
Han var inte så fruktansvärt spökig idag i hörnorna, som han kan bli, men jag undvek ändå att rida genom den spökigaste kortsidan bara för att jag inte ville utmana ödet eller så. Jag borde ändra inställning på det där, och istället för att undvika problemen så borde jag istället ta tag i dem och verkligen jobba honom genom det, men det blir lätt så när man bara ska rida en stund självständigt med honom. Jag får inte lika full fokus då som när jag rider för instruktör. 
 
Rico gjorde en liten grej idag, men allt gick bra ändå. I galoppen gjorde jag kvartsbakdelsvändningar, alltså som en kvartspiruett. Det är bra i omhoppningar att kunna vända sådär runt bakdelen ;) Rico brukar faktiskt ha löjligt lätt för sådana kvartsvändningar i galoppen och vi gör de ofta på fyrkantsspåret på hoppträningar (med rätt ryttare och lite mer träning så skulle han nog inte ha några problem med hela piruetter heller), men idag så hände något i vändningen. Antingen var han lite taggad eller så tyckte han det blev jobbigt, eller så var det något som skrämde honom bakifrån helt enkelt, för han tog något konstigt hopp framåt. Rent reflexmässigt säger/ropar jag woah (vet inte hur man stavar det men det är stoppkommandot till hästen hehe..) till honom och han var då skitduktig och lyssnade på det och från det hoppet blev det ju tvärstopp så jag var nära att flyga rätt över halsen på honom. Tappade bara ena stigbygeln som tur var, och han stod då lite på spänn tills jag fått i foten igen. Efter det så red vi på som vanligt vilket var jättebra gjort av båda oss att vi kunde bara glömma det där lilla och fortsätta fokusera på arbetet :) 
 
När jag var klar med Rico kom pappa ner med Valle med tränset på så la vi bara på Ricos hoppsadel på Valle och på med benskydden, sedan gick jag 10 minuter med båda två medan pappa gjorde något annat uppe i stallet. 10 minuters avskrittning till Rico samtidigt som Valle fick skrittas fram 10 minuter. Verkligen två flugor i en smäll ;) 
 
Pappa hämtade Rico och sedan red jag Valle en stund. Det var länge sedan jag satt på honom överhuvudtaget och skiljer sig väldigt mycket från Rico. Hade ett dressyrspö idag som förstärkning för jag ville inte att han skulle gå och såsa och fokusera på annat runtomkring, och han lyssnade faktiskt fint på det. Han har väldigt fin taktmässig trav så där jobbade vi mest. När han väl jobbar i balans så är han himla mysig att sitta på! Dock är han ju lite äldre så han har ju genom åren kommit på lite fler tricks och ursäkter för att slippa arbetet ;) Vi tog några galoppfattningar också mest för att få känna på honom lite. Han har typ världens skönaste galopp när han väl galopperar, men han kräver mycket drivning med både ben och säte och mjuk hand för att han inte ska bryta av. Det blev lite krångel i hans svåra varv men första och sista galoppen var superfina och rätt galopp blev det också då, trots att han oftast fattar fel. 
 
Avslutade båda hästarna med öppnor och slutor och sedan jogga av dem lite långa och låga, och det uppskattades av båda två :) 

Hästarna - 23/9

Idag kom ju sadelprovaren som jag nämde tidigare idag. Vi provade Ricos dressyrsadel, Ricos hoppsadel och Valles allroundsyntetsadel. Inga westernsadlar idag! Började med Rico, och både hans dressyrsadel och hoppsadel passade bra. Dock skulle vi ta bort vår gelpad till och bara ha sadeln som den är, och det var två av hans sadelgjordar som inte satt så bra. Den sadelgjorden som passade bra var som tur är den som vi använt mest på honom :) Sedan provade vi även Valles allroundsadel och den satt, som vi misstänkte, inte alls bra - så den ska vi ta och sälja så snart som möjligt! Vi provade även Ricos sadlar på Valle och de passade jättefint på honom, nästan tillochmed bättre än på Rico! ;) Så nu kommer Valle få bli lite mer dressyr och hopphäst än han varit tidigare ;) 
 
Jag red även några varv med hoppsadeln på Rico så att hon fick se hur den såg ut när han rörde på sig, hur jag satt i den och så kollade hon under schabraket efterråt osv. Dressyrsadeln hann vi inte med att sätta mig i innan hon skulle åka, men det är nog ingen fara med den. Dessutom har hon ju visat nu hur vi ska kolla på tex schabraket efter ridpassen :) Lärorikt och bra! 
 
Väl hemma blev det lite middag och sedan lyssnade jag på Linn och Ebbas grymma nya podcast! Ni hittar den här. Ångrar inte en sekund att jag lyssnade på den, jag blev så himla inspirerad!! 
 

Sadelprovare

I eftermiddag kommer det en sadelprovare till Rico och Valle, så jag ska åka tidigare från skolan och bli upphämtad av mamma på vägen dit. Jag vet inte om vi ska prova alla våra sadlar men om så är fallet så blir det hela 5 sadlar. Vi har egentligen 6 sadlar men en av dem är ju en bomlös så den behöver vi ju inte prova :) 
 
Det kommer kännas bra att ha kollat alla sadlar så de verkligen fortfarande passar, man blir ju lite hemmablind men båda hästarna har förmodligen musklat om lite genom åren. 

Hästarna - 19/9-22/9

19/9: Mamma och pappa red. 
20/9: Åkte till stallet tidigt då jag slutade vid lunch, jag red Rico och pappa red Valle. 
21/9: Jag och mamma red ut långritt till Bröta och fikade med en som vi känner på lösdriften. Vi var ute i 3h och red i alla gångarter. Rico skötte sig fint att både sitta upp hemma och sitta upp på bröta där han i princip aldrig varit förut.
22/9: Vi tog det lungt idag eftersom de hade varit ute så länge igår. Jag och pappa skrittade en sväng, provade att följa en liten stig upp i skogen som bara slutade mitt i ingenstans innan ett stup, så vi satt av och ledde ner dem för backen igen. Sedan gick vi upp för monsterbacken och bröt söner/vek undan grenar som hade växt igen hela backen upp. Så nu när vi rensat lite där går det förhoppningsvis att rida där igen. Nu ser man i alla fall vägen framför sig i backen :P 
 
 

Hästarna - 18/9

Idag var det Thereselektion med markarbete och med lite småhoppning i slutet, och det gick kanonbra! Passet var väldigt lärorikt (utan att gå dåligt som det annars brukar göra på lärorika pass), jag fick mycket hjälp av Therese och jag tog åt mig allt och red bättre! Först red jag, och när vi ridit fram i alla gångarter så satt jag av och Therese satt upp. Hon red Rico i galoppen lite och fick honom gå fram bättre. När Therese red såg man hur mycket han utvecklats i huvudet genom åren, för även fast han var rädd för Therese (länge sedan hon red honom sist) så gjorde han inget dumt, han spände sig men lyssnade ändå framåt och tillbaka! Dessutom stod han helt stilla vid uppsittningen också :) Sedan satt jag upp igen och red, och då hade Rico kvar Thereses ridning i sig lite så han lyssnade bättre framåt, och jag red bättre också efter att ha sett Therese. 
 
Vi gjorde lite olika övningar med bommar i olika gångarter, sedan höjde Therese upp två av bommarna (med ca 6 galoppsprång mellan) till småhinder till mig och Rico. Han var lite rädd för spökhörnan alldeles innan ett hinder så han kom helt på tvären mot hindret en gång och då stannade han, i övrigt skötte han sig superfint och känslan var jättebra! 
 
Extra plus idag också till alla dagens uppsittningar då han var jättelugn och snäll :) 
 
 
 

Livet är bra på hästfronten

Livet är rätt bra nu, i alla fall på hästfronten! 

Idag slutade jag vid lunch, och det gör jag imorgon också. Så det blir att ta tag i lite plugg, rida hästarna och blogga igång lite. Det är alltid som allra svårast att börja igen när bloggen varit nere ett tag. Men roligt ska det bli!! 

Hoppas ni har det minst lika bra som jag! 
 
 

Hemmakväll

Hästarna reds inte igår då det var ett hemskt tråkigt väder + att jag hade lite extra bråttom hem för att plugga. De går även in på kvällen nu från och med igår kväll, så lite extra fix blir det ju såklart i stallet varje dag nu, men det har inte varit några större problem tidigare år så det blir nog bra. Dock märktes det på hästarna att de redan har blivit lite bekväma i att få komma in på natten, de stod och trängdes vid grinden när vi kom dit vid 6-tiden redan, gnäggade på oss och sprang omkring. Rico är ju en riktig porslinshäst i grunden, han är van vid att få¨täcke på vid regn/kyla, mat enligt rutinerna och en torr mysig box att gå in i varje natt. Han har bara hittills fått smaka lite på livet som "vildponny" (fri tillgång, ute dygnet runt osv :P), som han iförsej inte verkar ogilla heller! ;) 
 
Jag trodde att jag skulle åka till stallet ikväll men när jag stressat hem från skolan och precis ska slänga i mig resterna från igår så fick jag veta att det var mamma och pappa som skulle rida :) Jag ville till stallet, men en sådan här regnig och tröttsam dag så kan jag inte låta bli att känna lite lättnad för att jag får stanna inne resten av kvällen hehe.. 
 
Imorgon är det Thereselektion och då ska Therese också sitta upp på Rico och rida honom lite innan mig, då vi har flera problem i ridningen nu, särskilt i galoppen. Hoppas att det kommer hjälpa lite. Sedan tänkte jag också ta och fota Valles nya westernsadel som kom hem i helgen. 
 
 

Blogg.se app

Har nu laddat ner den nya blogg.se appen och jag gillar den starkt! :) blir så mycket lättare att uppdatera under dagen, och man kan ju se statistik och allt :) 

Blir att åka buss

Jag är så besviken på mig själv för att jag helt har lagt bloggen åt sidan när skolan började. För det säger ju sig självt, när jag inte bloggar på en vecka så slutar flera att läsa och sedan är det svårt att hitta tillbaka igen. Det var den där höga statistiken i somras som gjorde mig så peppad och fick mig att verkligen lägga mer fokus på bloggandet. 
 
Men jag ska skärpa mig nu, ska uppdatera bra igen och bara hålla tummarna för att ni alla hittar tillbaka hit snart! <3 
 
Efter lunchen blir det buss till stallet. Mamma och pappa har åkt iväg för att sko Valle hos vår hovis som numera bor 2 timmar från oss, så de blir borta hela dagen. Jag ska till Rico i alla fall och göra något skoj med honom. Jag kommer nog inte rida eftersom jag inte har kunnat rida ut med honom själv sedan vi köpte Valle. Det blir ju så när hästen får vänja sig vid att alltid ha sällskap. Här finns inte heller några korta uterittsrundor som han är trygg i ensam, och de bästa ridvägarna ligger en bra bit från stallet. Känns inte som någon bra idé att "prova" rida själv idag när ingen annan är i stallet. 
 
Det var riktigt nice på grönan igår, och Linnros levererade verkligen :D Vi hade de bästa tänkbara platserna, längst fram så nära scenen man kan komma. Vi blev lite puttade åt sidan mot slutet men ändå sjukt bra platser! 
 
   

Utkast

Bloggen har legat lite halvt nere som ni säkert lagt märke till. Försöker verkligen komma tillbaka till rutinerna med bloggandet, och jag hoppas att jag snart kommer få ordning på allt så jag kan uppdatera som vanligt igen. Detta har hänt: 
 
* Vi har börjat lägga in halm till hästarna för att se om det funkar för dem att stå på halm. Rico tycker halmen är jätterolig och han står gärna och pillar i den, Valle däremot verkar inte bry sig alls. 
 
 
* Hästarna står fortfarande ute dygnet runt i sommarhagarna, med (stödfodring) fri tillgång på hö. 
 
* Ricos ballongmage (gräsmage) håller sakta men säkert på att bli en vanlig mage igen. 
 
 
 
* Ikväll ska jag till grönan på Oskar Linnros konserten! 

Hästarna - 12/9

Jag red Rico och mamma red Valle och vi red ut med sällskap av ett till ekipage från vårt stall. Vi red bort mot de härliga sandvägarna i skogen och tog trav och galopp där. Rico hade jättefin galopp idag, känslan var bra och han lyssnade jättebra både fram och tillbaka i tempoväxlingarna. Vi klättrade lite också i skritt, sedan satt jag av en bit hemifrån och ledde honom sista biten hem. 

Hästarna - 11/9

Mamma och pappa red hästarna och jag var hemma och pluggade bland annat. 

Hästarna - 11/9

Mamma och pappa red hästarna och jag var hemma och pluggade bland annat. 

Hästarna - 10/9

Jag och pappa red hästarna lite på volten. Gick sådär, jag var egentligen inställd på en uteritt så hade inte planerat vad jag skulle träna på på volten, så det blev lite pannkaka men Rico var fin i slutet! 
 

Hästarna - 9/9

mamma och pappa red hästarna. 

Hästarna - 8/9

Idag var det markarbetes- och lite hoppträning för Therese. Vi har inte hoppat på ett år, men allt gick bra och Rico bjöd riktigt fint :) Det är en sådan härlig känsla när han verkligen BJUDER på själva hindret. Vi hoppade bara några enstaka språng, kryss och ett litet räcke. Men det var alldeles lagom för idag tycker jag. Vi ska gå långsamt framåt nu! :) Rico var i alla fall taggad, och det kändes super :D 
 
Innan vi började hoppa så red vi såklart fram i alla gångarter, och även där var han väldigt fin och med på noterna. Vi red lite bommar och sedan höjde Therese upp till ett litet hinder i slutet. 
 
Galoppen idag kändes inte helt hundra i början men det blev bättre. Sedan har han även börjat pipa (?) och sparka bakut i galoppfattningarna i just vänstervarvet. Sedan när vi väl galopperar är det inga större konstigheter, men just i fattningarna har han lite åsikter. Om han hade varit ett sto, och inte en valack, så skulle vi nog tro att det berodde på att han var brunstig haha.. Han verkar inte ha ont någonstans i övrigt, utan jag tror han bara har lite egna åsikter. Om problemet kvarstår till nästa träning så ska Therese prova att sitta upp på honom. "Piper" brukar han iförsig göra, oftast av glädje, och han var ju väldigt taggad idag :) 
 

Styrketräna

En sak som är riktigt jobbigt med att bli sjuk (utöver att man blir sjuk, haha) är att man helt kommer av sig i sin träning. Innan styrketränade jag regelbundet flera gånger i veckan. Då jag har sovmorgonar i skolan, dagar jag var stallledig på kvällarna + ibland på kvällarna efter stallet. Man kommer ju helt av sig när man inte rör sig ur fläcken på en vecka. 
 
Imorgon ska jag nog försöka hinna styrketräna lite innan skolan. Alternativt bara gå en rask promenad med hunden för att mjukstarta lite (jag är väldigt lat egentligen).
 
 

Veckan som varit

Denna vecka har jag varit sjuk lite till och från. Jag började bli lite krasslig i helgen och sedan missade jag några dagar i skolan.
 
På måndagen och tisdagen var jag hemma och då red mamma och pappa hästarna.
 
På onsdagen skulle det varit lektion för Therese, men det blev inställt och vi red lite lätt på volten bara. Jobbade ganska mycket galopp på åttvolt, tog mig igenom den spökiga hörnan flera gånger i alla gångarter i båda varven. Så var nöjd med mig och Rico för det passet! 
 
Sedan var jag hemma igen, mamma masserade Rico på Torsdagen och sedan åkte de och skodde Rico på Fredagen. De där skorna sjöng på sista refrängen (trots att det inte alls var länge sedan vi skodde sist), och jag såg framför mig att vilken dag som helst slår han väl av sig nån sko i hagen eller medan vi rider. Han hade faktiskt precis tappat en sko på fredagen när mamma och pappa kom till stallet. Men nu har han nya skor och fina fötter i alla fall :) 
 
Idag är det lördag, vaknade lite halvsjuk men ska till stallet ändå och rida ut lite. På söndag (imorgon) blir det lektion för Therese, eftersom det inte blev något tidigare i veckan. 

Framtid

Det finns så mycket saker jag kan tänka mig att göra i framtiden. Jag har så himla mycket idéer så jag hinner knappt sätta fingret på någon av dem. Det stressar mig ganska mycket att inte kunna veta hur det kommer se ut i framtiden. Jag skulle vilja ha en ordentlig bild av hur det skulle kunna se ut, något att sträva efter och se fram emot. 
 
Jag avundas dem som har en klar dröm/ett mål att hela tiden jobba mot, som vet exakt vad de vill. Jag suger på den där karamellen dagligen men jag kommer aldrig fram till något. 
 
MIn hjärna är kaos, så jag återkommer senare haha.. 
 
 

Hemma

Är hemma idag från skolan för är lite sjuk. Ska kolla en film, vila lite, sedan ska jag ta en alvedon och göra lite nytta här hemma. Läxor, bloggdesigner, kanske tvätta lite också. Måste även uppdatera infot om hästarna. 
 
I lördags red vi ut med hästarna i skogen. Klättrade lite och tog några galopper. Rico blev jättetaggad när vi skulle vända och galoppera fram och tillbaka på en grusväg. Red lätt i galoppen och han fick sträcka ut lite mer än vanligt. 
 
I söndags tömkörde mamma Rico medan jag red Valle barbacka på volten. Det var så länge sedan jag red Valle och han är verkligen inte som Rico. Tog en stund innan jag började hitta lite knappar, men bitvis var han trevlig och han hade en rätt skön trav. Den brukar annars vara väldigt skumpig. Det blev ingen galopp idag men jag hoppas att jag får rida honom snart igen, för galoppen är hans skönaste gångart! 
 
 

RSS 2.0