Tävlingsplanering

Nu när jag och Rico har varit iväg på vår "första" Pay and Ride, så kommer det lite svåra - att ladda om! Bara för att vi uppnått vårt första delmål så betyder det inte att vi kan stanna upp utan vi måste fortsätta att ta oss framåt till nästa mål!

Jag har gjort en preliminär tävlingsplanering för det här året, som ser ut ungefär såhär: 
 
12 april - Pay and Ride Surahammar LB:1 
(3 veckor emellan)  
2 maj - Lokal dressyr Linde LB:1 
 
(4 veckor emellan) 
29-31 maj - Lokal/Regional dressyr Hallsta LB:1 
 
(11 veckor emellan, om jag inte hittar någon mer tävling under sommaren) 
14-16 augusti - Lokal/Regional dressyr Hallsta LB:1 + LA:1 
(1 vecka emellan) 
23 augusti - Lokal dressyr Glanshammar LB:1 + LA:1 
 
(7 veckor emellan) 
10 oktober - Lokal/Regional dressyr Katrineholm LB:1 
 
(3 veckor emellan) 
1 november - Lokal dressyr Hallsta LB:1 + LA:1 
 
Planen är alltså att rida några LB:1 fram tills Augusti då jag hade tänkt att debutera i LA:1 om allt går som planerat. Sedan rider vi både LB:1 och LA:1 i augusti och går tillbaka till enkelt bara LB:1 igen i oktober. Sedan i november kör vi både LB:1 och LA:1 igen, och efter det tror jag inte att det blir så mycket mer tävlingar för 2015 :) 
 
Ska ni tävla något i år? :D Berätta!! 
 

Analys av ridfilmer

Jag har tittat på filmerna från Pay and Ride´n flera gånger nu, och jag har analyserat och skrivit ner allt på papper. Kvar att göra är att jämföra protokollet med de båda filmerna för att få bättre förståelse för hur domaren dömer, samt lära sig se vad som är bra och vad som är mindre bra. Nu var ju denna domare väldigt snäll i bedömningen eftersom det "bara" var en träningstävling, men jag kan ändå se på vilka moment jag fick högre respektive lägre på. 
 
Detta behöver jag förbättra utifrån filmerna: 
 
Halterna behöver bli rakare.
Han tenderar ju att slänga ut bakdelen åt höger, men här har jag redan fått veta hur jag ska göra för att korrigera det, så det är bara att öva vidare så att det sitter. 
 
Mellangångarterna och den förlängda steglängden/språnglängden.
Vi måste öva på att växla upp tempot bättre. Han har ju fått ett friskare och bättre tempo i sin grundtrav men då krävs det att han tar sig ännu mer framåt och länger kroppen när han ska göra mellangångarterna, så att det blir någon skillnad! Vi ska nog släppa lite att öva detta på diagonalerna, och istället öva det på andra linjer, lite i taget och trappa upp sedan så han kan gå lite längre i det tempot.
 
Mina armbågar (fortfarande).
Faktiskt har de blivit mycket bättre men jag behöver fortfarande tänka på dem hela tiden för att de ska hamna på sin plats. Det kan ta tid att ändra ett sitsfel så det är bara att fortsätta öva på detta tills det sitter. 
 
Upp med blicken.
Min blick har blivit mycket sämre sedan jag "började" med dressyr. Det blir ju lätt hänt att man vill titta ner på hästen för att hela tiden kolla hur den går, om den är rak eller ställd i nacken osv. 
 
Längre hals i skritten. 
I LB:1 2015 ska man länga formen i skritten på diagonalen och där måste jag länga halsen ännu mer. Egentligen är detta inte något som vi direkt behöver "träna" på, utan bara tänka på det när vi rider igenom programmet. Att man ska länga halsen mer än vad man kan tro. 
 
Galopparbetet. 
Ja, hela galopparbetet behöver förbättras. Jag ska planera in lite gymnastikhoppning, tömkörning, galoppbommar och under dressyrpassen ska jag verkligen jobba igenom honom ordentligt och komma till det läget att vi kan växla mellan hög form och låg form, i nuläget kan han nästan bara gå i en hög form i galoppen. Jag ska även börja introducera lite förvänd galopp för honom. 
 
Galoppdiagonalerna. 
Jag behöver fortsätta träna på övergången arbetsgalopp-mellangalopp-arbetsgalopp-trav som är på galoppdiagonalerna i LB:1 2015. Skillnaden mellan arbetsgalopp och mellangalopp måste bli större och avbrottet till trav får inte komma innan vi kommit ut till bokstaven, sedan ska han ju inte fatta ny galopp i hörnet, vilket han gärna gör! 
 

Denna vecka

Det har verkligen varit full rulle genom hela den här veckan. Det har varit så pass stressigt att jag lyckades skjuta upp att börja med en stor uppgift i skolan tills själva inlämningsdagen, som var idag. Dagen har alltså spenderats framför datorn, skrivandes, från kl 8 imorse till 23 på kvällen. Med några pauser för att äta, och jag gick även ut och tittade på det fina vädret lite, haha... Men nu tänkte jag att eftersom jag ändå har suttit och skrivit hela dagen kan jag ju passa på att skriva lite här innan jag går och lägger mig, när jag ändå är i farten liksom! 
 
I torsdags blev det ett ordenligt överkropps-pass på gymmet med armar, axlar, bröst och övre rygg. På grund av detta har jag gått med träningsvärk hela helgen. 
 
I fredags fick hästarna vila eftersom hela familjen var i Stockholm. Den här dagen tror jag att jag höll på att skriva ett inlägg hit faktiskt, men jag blev avbruten innan jag hann publicera det... Ska leta fram det och publicera det inom några dagar i alla fall :) 
 
Igår (lördag) red vi ut en lagom lång runda i det fina vädret, i alla gångarter. Ridningen gick bra, men oturligt nog hände en sak efter vi ridit. Det var när jag ledde ut hästarna till hagen som de blev rädda för något, och sprang rätt in i mig. Någon av dem klampade rätt på hälsenan vilket har gjort att jag knappt kunnat gå varken igår eller idag. Baksidan av foten har varit alldeles svullen och blå, och fram tills ca i eftermiddags har jag inte kunnat röra på foten (och därmed heller inte gå normalt). 
 
Planen var egentligen att vi skulle ridit i ridhuset idag, men vi red ut istället av hänsyn till min fot haha. Det var fantastiskt fint väder ute och Rico var riktigt nöjd och frustade hela vägen! Vi skrittade mest, men provade även att trava lite smått. Det gick bra i nedsittning men inte i lättridningen, eftersom jag inte kunde fjädra av något i min skadade fot så blev det att hela vikten lades på den andra foten varje gång jag ställde mig upp.
 
Jag har för mig att lederna hamnar i en neutral position när man rider i den lodräta dressyrsitsen, vilket i såfall kan vara anledningen att ridningen fungerade så pass bra (jämfört med att gå med egna ben) ;) 
 

Ryttarträning och jobbsökande

I måndags tränade jag ben på gymmet, med mycket knäböj som även innefattar mage. Sedan gjorde jag även den sneda plankan efterråt för att få in lite extra ryttarträning i passet. 
 
Igår tog jag en vilodag från gymmet då jag behövde gå runt och söka jobb. Jag lyckades söka hela 13 butiksjobb! :D Nu är det bara att hålla tummarna. 
 
Idag har jag bokat ett core-pass kl 18, och innan det ska jag träna lite mage och rygg så att jag är klar att åka hem direkt efter passet sen. Jag ska nämligen på första studentskivan ikväll! :D 
 
Vi hörs snart! 
 
 
 
 

Pay and Ride 12 April

Igår var det full rulle hela dagen, och när jag väl kom hem hade jag inte orken att plocka fram datorn - så här kommer nu inlägget om Pay and Ride´n! 
 
Framridningen gav inte de bästa förutsättningarna, eftersom det blåste storm med riktigt starka byvindar + regnade till och från. Utebanan där man red fram var dessutom extremt stor och det låg lite hinder och bommar framme, som jag ibland kände var ivägen haha.. Underlaget var bra på den halvan närmast utgången men längre bort på banan var det ganska mycket gropar och ojämnt underlag så vi försökte att inte rida där så mycket.
 
Rico var spänd och inte helt förutsägbar. Det tog säkert 30-40 minuter innan han började slappna av i traven, och sedan var det ju dags för galopp, och varje gång jag försökte galoppera honom kom det någon stark byvind som fick honom att flippa ur. Han har ju sin bakgrund av att skrämma sig själv och kan då dra iväg, vilket han försökte göra några gånger. Men jag lyckades rida på en mindre (15-20 meters) volt i galopp i några varv mot slutet av framridningen. Dock blev han endast uppvärmd, för jag fick ingen chans att verkligen jobba igenom honom i varken trav eller galopp då han inte var tillräckligt avspänd för att kunna arbeta. 
 
Programridningen var sedan inne i ett ridhus, och där blev han lite mer avslappnad men han var fortfarande för spänd och tittig för att komma till sin rätt. Programridningen gick inte särskilt bra - han var spänd och tittig. Jag red även fel två gånger för att jag blandade ihop det nya LB:1 med det gamla programmet.. Sedan ställde han sig ju och kissade i ett hörn mitt i programmet, och efter det var han ju lite rädd för sin egna kisspöl när han sedan skulle rida förbi samma hörn igen. Han råkade gå för nära väggen en gång så att min stigbygel slog i, vilket han också blev lite rädd för. Han saktade av till trav i galopprogrammen, fattade galopp ur travprogrammen osv. Han hade mycket energi men på grund av tittigheten så fanns ingen framåtbjudning. Mot slutet av programmet blev han dock lite bättre framåt och mer avspänd. 
 
 
 
 
 
Efter jag ridit programmet så sa domaren att det var paus i 5 minuter så jag kunde rida runt lite där inne i ridhuset medans om jag ville, och då passade jag på att rida igenom programmet igen! 
 
Vid det här laget hade ju Rico redan kollat av hela ridbanan (och kisspölen hade nästan torkat så den var inte läskig längre haha!) och han var då mycket mer avspänd och hade betydligt mycket mer framåtbjudning. Vi fick därför ett väldigt bra flyt genom hela programmet och en toppen ridkänsla! Sedan efter jag ridit programmet den andra gången så kommenterade domaren att det såg mycket bättre ut nu i andra rundan och att man då kunde se hans potential - han behöver bara lära sig att slappna av snabbare när han kommer in på banan! 
 
Ibland har man ju riktigt tur - att det råkade vara en paus efterråt och att vi därmed fick rida en runda till räddade verkligen dagen! Istället för att åka hem besviken och frustrerad så fick vi båda åka hem med en positiv känsla i magen. Rico såg i alla fall riktigt nöjd och glad ut efterråt, jag tror nog att han kände av att jag var stolt och då blev han också det :D
 
 
 
 
 
 

Lördag

Idag red vi ut på en lång uteritt i skogen med hästarna, i skritt och trav. Rico blev så nöjd när vi kom ut i den djupaste delen av skogen, frustade och var totalt avspänd! Idag fick han glömma allt vad dressyr och träning heter för att bara lunka på slapp tygel, lyssna på fågelkvitter och vara i sin egna värld :) 
 
Nu är jag bara hemma och vänder för att äta lite middag, sedan ska jag tillbaka till stallet ikväll för att fixa allt inför Pay and Ride´n imorgon. Snart kommer startlistorna ut på tdb och då kan jag göra upp en planering för morgondagen! 
 

Dressyrträning för Anette Westerberg

Dressyrträningen idag var nyttig och givande, men jag hade återigen ingen vidare bra känsla i slutet av passet då jag red igenom programmet. Jag kände mig inte alls stabil, mjuk eller följsam i sitsen och Rico kändes väldigt springig och var svår att sitta ner på (jag är ju inte van vid att han har så mycket energi i traven). Sedan tenderande han att fatta galopp flera gånger i travprogrammet efter första galoppen. Eftersom jag under hela passet jobbat med att han skulle ta min skänkel framåt så vill jag inte heller ta bort hans energi - jag vill bara att han ska kunna använda energin på rätt sätt! Men jag fick i alla fall mycket bra konkret hjälp med de brister vi har i programridningen. 
 
De saker jag främst fick hjälp med idag var halterna vid X och galoppen på diagonalerna. 
 
Allt kring halterna har varit svårt för oss - för det första har han svårt att stanna, sedan när han väl stannat så trampar han gärna omkring och ofta slänger han ut höger bakben vilket gör att halten blir sned. Sedan när han väl står stilla så fryser han i den positionen och vill istället inte gå framåt... Så halterna jobbade vi mycket på idag, genom att repetera dem - gång på gång vände vi upp på medellinjen och kvartslinjerna och gjorde övergången trav-halt-trav. För att förbättra halterna skulle jag sitta ner mer bestämt med sätet när jag gör halten, hålla om med skänkeln hela vägen in i halten och ta ut högerhanden lite understödjande för att motverka att han blir sned. Sedan var det bara att rida fram fram fram ur halten efterråt så att han inte fastnar där! 
 
Galoppen på diagonalerna jobbade vi även mycket med, en del med mellangalopperna men även mycket med uppfånget efterråt då problemet är att han tenderar att göra tvära avbrott innan vi kommit fram till fyrkantsspåret, och då fattar han direkt ny galopp igen ("rätt" galopp för det nya varvet). Han tänker alltså lite långt i förväg där. När jag saktar av honom händer det ofta att han fattar galopp fler gånger efter det. Så vi jobbade mycket på uppfånget efter diagonalen, och att verkligen se till att han galopperar hela vägen ut till bokstaven. Jag fick även som tips att sikta på en punkt ca 1 meter till höger respektive vänster om bokstaven för att Rico gärna drar sig inåt där och vi vill ju komma ut vid bokstaven, inte mitt i hörnet. 
 
Så som sagt, ett nyttigt och givande pass trots att inte ridkänslan var helt på topp i slutet! Jag gillar att vi fick så mycket konkreta lösningar till våra problem, så att efter träningspasset har man känslan av att man vet hur man ska jobba vidare själv.
 

Snart dressyrträning

Jag sitter nu och inväntar dressyrträningen som börjar 16.00. Jag tänkte gå till stallet drygt en timme innan, så jag hinner göra i ordning och rida fram ordentligt. Ikväll kommer förmodligen lite inlägg om dagens ridpass, och eventuellt någon film/bilder, vi får se! :) 
 

Vacker

Det blåste väldigt mycket idag, så jag och Rico gick en rask promenad istället för att rida, vilket jag i efterhand kan tycka var rätt tur eftersom han var väldigt på tårna hela vägen! Han blev gång på gång rädd för sin egen skugga och samtidigt var det ju spöken i varenda buske.
 
Men jag måste ändå säga att han är sååå vacker när han rör sig sådär "fritt", det är ju det jag vill uppnå i dressyren - en naturligt vacker gång (dock gärna minus spändheten som han hade idag haha..). 
 
Nu fick jag ju inte direkt några fina bilder från promenaden, men såhär såg han ju ut när jag fotade honom för några år sedan (när det var ihopsläpp ut i sommarhage) - visst är han vacker
 

Morgonmys

Imorse, innan jag släppte ut hästarna, gick jag ner till ridhuset en sväng med Rico och bara lekte och myste en stund. Det var välbehövligt efter gårdagens ridpass, att komma ner på jorden lite och bara mysa med hästen, bygga upp kontakten och bara påminna sig själv varför man gör detta. 
 
Först arbetade jag honom några minuter i picaderon, bara repeterade gamla saker så som att vända igenom volten och göra halter från trav. Jag har inte hunnit läsa in mig på hur jag ska få till öppnorna i picaderon ännu, så jag väntar med dem så länge. Efterråt fick Rico gå med mig lös när jag byggde bort picaderon, och sedan myste vi lite och bara njöt av varandras sällskap en stund. 
 

Gårdagens dressyr

Igår kväll red jag Rico i ridhuset, ett pass som var tänkt att stämma av inför Pay and Ride´n. Jag provade därför att rida fram så som jag planerat att göra sedan på framridningen, och sedan avslutade jag med att rida igenom programmet. Känslan efter ridpasset var inte bra, men såhär dagen efter när jag tänker tillbaka utan misslyckande-glasögonen på så inser jag att det egentligen var många saker vi gjorde väldigt bra! Till exempel så gjorde han många fina skänkelvikningar, han var lätt i handen och galoppen kändes väldigt bra och självgående i balans. Han tog även skänkeln framåt väldigt bra i galoppen, vilket tidigare har varit lite svårt. 
 
Problemet var egentligen att själva programridningen i slutet inte kändes bra - det gjorde att hela passet just då fick en negativ skugga över sig. Jag kände mig besviken på min egna ridning, sitsen kändes inte i balans, och Rico hade sina stunder av arbetsstrejk när han bara stannade och ville stå på lång tygel. Han var inte sitt mest motiverade jag, och jag vet faktiskt inte om det var så att han var trött eller bara lat..? Jag ger honom ju ändå skrittpauser på lång tygel mellan i princip varje övning/del av passet (ca var 5-10e minut), så det var nog inte det som var felet. 
 
Just igår kväll kände jag att jag inte riktigt kunde hantera motgången, eftersom jag hade lagt en sådan hög press på mig själv (jag är lite som min egen ponnymamma..). Jag har bara ett dressyrpass kvar "på mig" att få allt att fungera innan jag ska rida programmet på söndag, och igår kände jag bara att detta klarar vi inte. Men såhär dagen efter, när jag fått chans att sova bort det negativa så ser jag mycket mer positivt på situationen. Det är ändå bara en TRÄNINGStävling, det är inte meningen att vi ska vara perfekta. Självklart ska jag göra mitt bästa men det får inte bli för mycket allvar i det hela. Dessutom brukar Rico gå mycket bättre på bortaplan så många av de problem vi har hemma brukar alltså försvinna på "tävlingsplatsen", till exempel Ricos strejkar, så på det planet kan jag vara lugn ;) 
 
Tidigare under dagen lyssnade jag igen på ridsportpodden med Pether Markne. Jag har lyssnat på den en gång tidigare, men just i min situation nu var det lättare för mig att ta in allt han säger i podden om att vilja för mycket och att ridningen/tränandet/tävlandet blir alltför allvarligt. Mycket bra podcast, ni som inte lyssnat på den redan - gör det! 
 
 

Ryttarträning utan gym

Igår, i brist på min vanliga tillgång till gym, försökte jag göra en stabilitetsövning i stallet. Såhär i efterhand kan jag säga att jag inte rekommendera att göra den på hårt betonggolv haha.. det var inte så bekvämt. 
 
Övningen heter i alla fall sned planka, och den stärker stabiliteten i sidorna av bålen främst. Jättebra övning som jag gjort flera gånger förut på gymmet. Ni kan säkert googla fram bilder på den, den är inte så komplicerad att göra så prova den!! 
 
Under denna vecka har jag inte varit något i Stockholm så det har inte fallit naturligt för mig att ryttarträna. Normalt sett går jag till gymmet 4 dagar i veckan, direkt efter skolan, så då är det en del av min vardag och det har blivit en vana för mig. Nu förstår jag faktiskt alla där ute som inte har gymkort och därför har svårt att få in ryttarträningen i vardagen. Det är en riktig utmaning måste jag säga. Så ni som faktiskt gör det, stor eloge! ;) 
 
Apropå ryttarträning, har jag två saker att tillägga: 
 
1. Idag provade jag en ljudbok som handlade om mental träning för ryttare, som jag har köpt på adlibris. Det krävs att man får vara ifred och att inte omgivningen stör för mycket för att man ska kunna koncentera sig, men det var riktigt givande och jag kan verkligen rekommendera den! Den finns att ladda ner direkt från adlibris här, och den kostar 125 kr. Det är den första ljudboken i en serie från HORSE IN MIND, och jag ska nog ta och investera i de andra delarna också snart! 
 
2. Del 2 i min ryttartränings-blogg-serie kommer snart ut, så ni får hålla utkik helt enkelt! :) Om någon har missat del 1 så kan ni läsa den här
 
 

Korrigerad planering inför Pay and Ride

Eftersom hela veckan blev lite förskjuten så håller inte riktigt den preliminära planeringen jag gjorde förra veckan inför Pay and Ride´n, därför tänkte jag att jag uppdaterar de dagar som återstår. Jag vill skapa så goda förutsättningar som möjligt för oss när vi ska rida programmet! 
 
Onsdag: Dressyrpass i ridhuset. 
 
Torsdag: Ut och galoppera, fokus på tempoväxlingar och övergångar särskilt mellan trav-galopp. 
 
Fredag: Dressyrträning för Anette Westerberg. 

Lördag: Lugn uteritt i skogen. 
 
Söndag: Pay and Ride i Surahammar. 
 
Idag (onsdag) har jag lagt in ett dressyrpass där jag ska rida fram på samma sätt som jag planerat för Pay and Ride´n, och sedan avslutningsvis rida igenom hela programmet steg för steg. Detta för att testa om det systemet jag tänkt kommer fungera på "tävlingsdagen" samt för att checka av om det är några speciella delar jag behöver hjälp med på dressyrträningen på fredag! Här vill jag inte lämna något ut slumpen, jag ska vara noga med ALLA detaljer. 
 
Innan Pay and Ride´n måste jag även repetera programmet fler gånger så det verkligen sitter, och så ska jag rykta Rico ordentligt och smörja all utrustning, plocka fram eventuella tävlingskläder osv. Känner mig riktigt ringrostig på detta med tävling, haha, men det ska bli himla roligt i alla fall :D 
 
 

Bilder på hästarna

Idag blev det en lång dag i stallet, med pysslande, mockande och fotograferande ute i hagen. 
 
Vi long-reinade ju hästarna på morgonen, och sedan fick de gå ut och skrota i stora sommarhagen en stund. Det har inte kommit särskilt mycket gräs där ännu (hagen består till 90% av gammalt torrt gräs än sålänge) vilket är bra för då kunde de gå en timme där ute utan problem. Sedan flyttade jag över dem till vinterhagen igen så fick de tugga hö resten av dagen. 
 
Eftersom det var sådant fint väder ute så fick de gå nakna för första gången i år! Därför passade jag på att fota dem lite i sommarhagen, bilderna blev inte så bra tyvärr - men det var roligt att äntligen få fota hästarna igen! 
 
 
 
 
 
 
Rico tittar på tåget som åker förbi, han har ju inte sett tåget sedan i somras! 
 
Sen fick han för sig att tåget var lite läskigt så det kändes tydligen säkrast att trava bort till Valle ;) 
 
Eftersom Rico ofta är lite motvillig att gå in från favvis-hagen så tog jag Valle i grimman och började gå mot grinden, så kommer Rico efter oss (i full galopp för att inte riskera att bli kvarglömd..), så slipper jag jaga honom runt hela hagen ;) 
 
 
 
 

Valpen Lovis photoshoot #3

Idag var det så fint väder ute så det blev några fler bilder på lilla Lovis! Hon hade precis varit med hela huvudet (eller ja, hela hon) i en jordhög också så hon var sådär härligt lortig.. ;) 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det är lite klurigt att få bra bilder när hon så sällan är stilla haha! Hon är ju alltid påväg någonstans, hoppar och springer ;) Men jag tycker att den här sista blev riktigt fin, eller vad tycker ni? :D 

Långa tyglar-pass

Idag skulle vi egentligen haft en lektion i Långa Tyglar (aka Long-Reining), men lektionen blev inställd så vi fick träna hästarna själva. Det gick väldigt bra - Rico sköter numera de förvända öppnorna i trav väldigt bra. Vi är redo att lära oss något nytt nu så vi får hoppas att det blir någon ny lektion inbokad snart! 
 
Lite butter Rico innan passet ;) 
 
 
Och glad och nöjd efter passet :D 

Lång uteritt i skogen

Idag varvade vi ner ordentligt efter gårdagens dressyr, genom att ta oss ut på en skritt och trav-runda i skogen, vilket är Ricos absoluta favorit! Han är ju en riktig skogsmulle - ju djupare in i skogen/längre bort från stallet vi kommer desto nöjdare blir han :) 
 
Innan ridturen så lekte jag lite med honom i hagen, och jag måste säga att det är så roligt när han blir så följsam och lyhörd på mitt kroppsspråk!
 
Vi red den längsta skogsrundan vi har häromkring, som innefattar både lite klättring och mycket lyfta hovarna över stock och sten. Det var ett härligt ljummet vårväder ute, så uteritten satt verkligen som en smäck :) Inne i den djupa skogen var det dessutom helt vindstilla, så det var inte förrän vi kom ut på fälten efterråt som vi märkte att det blåste skrattretande mycket ute. Ni vet sådär att man nästan tappar balansen när vinden slår till ;) 
 
Stackars Rico råkade få en stor gren hängandes i svansen i början av rundan, vilket skrämde slag på honom.. Men duktig som han är, stannade han direkt efter två meter och stod sedan stilla (dock skakande av rädsla) så att mamma kunde hjälpa mig dra ur den ur svansen på honom. Skönt att få kvitto på att all vår träning har givit resultat :) Men jag får bli bättre på att borsta svansen innan ridpassen, för säkerhets skull :) 
 

Dressyrpass

Igår red vi ett dressyrpass i ridhuset med hästarna. Både jag och Rico var rätt ofokuserade i början av passet, så det tog oss en tid innan vi båda kom igång med ridningen. Till en början var Rico väldigt emot skänkeln och tjorvig, men det försvann vartefter vi red när han blev ordentligt uppvärmd. 
 
Ridpasset var alltså kämpigt, men det gick bra mot slutet! Galoppen har ju varit särskilt svår för oss på den senaste tiden, men idag lyckades vi koma till det läget där han blev mer självgående i galoppen och rullade på i bra balans. I slutet provade vi en Carl Hester-övning som jag hittade i en artikel om honom, där man går på en 20 metersvolt i arbetstrav, upp i mellantrav och från mellantraven ut i en öppna där man behåller energin från mellantraven genom hela öppnan, och sedan tillbaka till arbetstrav och om igen. Det var en riktigt bra övning, som ändå inte var särskilt komplicerad (som vissa andra bra övningar kan vara). Rico frustade och slappande av ordentligt efter den övningen. 
 
När vi ridit klart så sadlade jag av honom och plockade av tyglarna och gick med honom lös i ridhuset en stund. Han var då väldigt lyhörd och följsam vilket var trevligt! :) 

Valpen Lovis photoshoot #2

Här kommer resten av Lovis-bilderna :) Om ni inte har sett de tidigare bilderna, så finns de här.
 
 
 
 
 

Boktips

Jag tänkte ta och tipsa om 2 riktigt bra böcker, för allt hästfolk där ute, oavsett vilken gren ni tillhör. 
 
1. Dansa med hästar - Klaus Ferdinand Hempfling 
En riktigt intressant bok som handlar om kommunikation mellan häst och ryttare. "Målet" i boken är att uppnå samling av hästen på hängande tygel. Boken går igenom allt från grunden, från det första mötet med hästen, detaljer om hur man leder hästen på ett korrekt sätt, tills det att man börjar arbeta hästen lös. Därefter finns mycket bra information gällande hästens balans med och utan ryttare, hur ryttaren ska göra för att behålla den naturliga balansen vid ridning, den korrekta sitsen mm. I boken finns många konkreta övningar och bra exempel. Den fungerar jättebra som en handbok och man kan plocka in många delar av bokens innehåll i sin egen vardag/ridning oavsett vilken gren man tillhör. 
 
2. Spänst och harmoni i ryttarens sits - Birthe Vogelius
En jättebra bok om ryttarens sits, som går igenom allt från rörlighet, stabilitet, balans, följsamhet, muskelstyrka, avspändhet, tajming och känsla. Sedan går den igenom sitsen och olika sitsproblem från topp till tå. Boken har jättebra övningar med tydliga bilder och förklaringar, för att kunna förbättra sin sits och lösa de sitsproblem man har. 

Valpen Lovis photoshoot #1

 
 
 
 
Söt, visst? :D 
 
Glöm nu inte att anmäla er till Veckans Hästblogg om ni inte redan gjort det!! 

En lördagsmorgon i stallet

Imorse blev det att gå upp tidigt och ut i det fina vädret till stallet. Innan jag släppte ut dem i hagen lindade jag Ricos ben, tränsade och gick ner till ridhuset för att träna på lite Långa Tyglar. Det blev ett ganska kort och lugnt pass, eftersom vi ska rida ett dressyrpass ikväll.
 
Bjuder på en halvkass mobilbild haha. Jag hade velat ha lite bilder när jag kör Långa Tyglar "in action".. Vi får hoppas att någon vill fota oss snart :) 
 
Jag tränade ungefär på samma saker som vi gjorde senast på lektionen - volter och fyrkantsspår i skritt och trav, öva på tempo och styrning och förvända öppnor i skritten. Jag utvecklade det även vidare till att göra de förvända öppnorna i trav också, och jag gjorde även tempoväxlingar i traven där jag lät honom trava på mer framåt. Standard-tempot med Långa Tyglar är ju att man ska kunna gå raskt bredvid, men då och då lät jag honom länga på steget mer och då fick jag springa bredvid honom. Det för nyttigt för Rico men lite jobbigt för mig ;) 
 
Efter Långa Tyglar-passet släppte jag ut hästarna och pysslade sedan lite i stallet. Jag satt i solen en stund och bara tittade/lyssnade när de åt sin "second breakfast" ute :) Stor mysfaktor på den. Sedan passade jag på att lyssna på en ridsport-podd medan jag mockade - tillbaka in i min bubbla igen, som jag pratade om igår :)

Uteritt

Igår (fredag) hade vi lite påskmiddag med släkten så hästarna fick en lugn uteritt på eftermiddagen. Vi traskade mest i skogen, och travade en bit bort till hallonrundan. Rico fick göra mycket skänkelvikningar på vägen och öppnor/slutor. Sista travsträckorna kändes väldigt bra, då var han väldigt lätt på handen och framme för skänkeln. Både Rico och jag var nöjda efter ridpasset :) 
 

Fokus

Nu är det bara 9 dagar kvar tills Pay and Ride'n i Surahammar! Jag är både taggad och nervös inför det. 
 
Under de senaste veckorna har jag befunnit mig i en riktig häst/ridning/ryttarträning/mot-mina-mål-bubbla, trots att jag endast har kunnat rida 2-3 dagar i veckan. I och med denna bubbla har jag haft ett starkt fokus på bara saker kring mig och Rico. Jag har suttit och planerat min och Ricos träning, träningstillfällen, tävlingar, fixat med licenser, kollat på clinics, lyssnat på ridsportpoddar, läst böcker/artiklar, gått på foderföreläsning och bara absorberat all kunskap som en svamp. Jag har haft en riktigt bra känsla också! 
 
Jag hoppas att denna känsla håller i sig alla dessa dagar till och med Pay & Ride´n, så jag verkligen får ut det bästa av varje träningstillfälle och de bästa förutsättningarna när jag ska rida programmet! 
 

Första dagen på lovet

Idag är det den första dagen på mitt sista lov i skolan, och den här morgonen har jag lekt med valpis och skrivit över anteckningarna från foderföreläsningen på datorn. Jag har även invigt och fikat i vårt nya halvfärdiga matrum. Snart ska vi iväg till stallet för att rida ut med hästarna! 
 
 
Nu är det en riktig byggarbetsplats utanför men det kommer bli så fint sen i sommar när gräsmattan växer tillbaka :) 

Tillbaka i Fänninge

Hejhej! Idag tog det extremt lång tid att ta sig från Stockholm till Örebro, så vi hann inte träna hästarna Långa tyglar på kvällen (som det var planerat). Jag har därför i nuläget inte så mycket att skriva om, men jag har planerat några inlägg som inte ännu är klara. Dessa kommer snart :) 
 
Men istället har jag ägnat kvällen åt att gosa med valpen Lovis som för övrigt har blivit riktig piraya ;) 
 

Veckans hästblogg

Hej på er! Jag tänkte dra igång Veckans hästblogg igen! 
 
Varje vecka väljer jag ut en hästblogg som får:
1. Länk, bild och motivering till valet - i ett inlägg 
2. Bildlänk i menyn - intill headern
 
(det som är inringat under facebooklänken, där hamnar veckans hästblogg, synligt för alla mina läsare) 
 
(Bildlänken i menyn byts ut varje vecka då en ny hästblogg väljs ut, men inlägget om bloggen finns kvar i arkiven) 
 
Mitt val av blogg baseras på mitt intryck av bloggen. Jag tittar både på designen och innehållet i bloggen. Vinnaren behöver inte vara bäst på alla punkter, utan det kan vara någon som sticker ut från mängden, kanske uppdaterar flitigt eller har en fin design. Alla är vi bra på något ju, och det är det jag vill plocka fram :) 
 
Detta är ett bra sätt tycker jag, för läsare (inklusive mig) ska få en chans att hitta fler roliga och bra hästbloggar att läsa. För det finns så mycket bra bloggar därute, det gäller bara att hitta dem! Och det är ju även en chans för er hästbloggare att nå ut till fler hästintresserade läsare såklart ;) 
 
Tanken är att det ska vara så enkelt som möjligt för er att anmäla er, för jag vet själv att som hästbloggare har man inte alltid tid att följa 10 steg för att anmäla sig till en enkel tävling ;)  
 
För att delta, KOMMENTERA helt enkelt detta inlägg. Svårare än så ska det inte behöva vara :) 

Dagens ryttarträning

I eftermiddags blev jag kvar på gymmet i hela 3h. Jag var ju riktigt trött och irriterad tidigare under dagen ;) så det var väldigt skönt att bara koppla bort skolan och tänka på träning istället. Detta får jag väl snart äta upp eftersom jag nu bara har några timmar på mig att plugga inför Organisations- och ledarskapsprovet imorgon.. 
 
Först hade jag ett samtal med en pt, där vi först gick igenom vad jag ville med min träning och hur jag brukade träna (hur ofta, vilka övningar, samt hur jag brukar lägga upp det). Utifrån detta så fick jag tips kring både kost och träning, samt förslag på fler övningar för att komplettera min träning med. Först visade han övningarna, sedan fick jag prova och sedan fick jag tips osv. Det var faktiskt ganska givande! Jag fick till exempel mycket bra hjälp med tekniken på knäböj, som jag annars brukar ha lite svårt för. Just knäböj är ju en toppen övning för oss ryttare :) 
 
Efter pt-samtalet tränade jag mage och rygg, med lite bröst också (armhävningar). 
 

Pt-konsultation

Jag sitter med en grov huvudvärk i skolan, har ägnat senaste 2 timmarna åt att bara flytta runt till olika ställen i skolan för att hitta någon plats där inte någon ständigt skriker. Är så trött på att alla fortfarande är så himla omogna här och jag vill bara ta studenten NU. 
 
Men snart ska jag i alla fall vidare till gymmet för att ha ett samtal med en pt, ni vet pt-konsultationen som blev ombokad förra veckan. Efter det ska jag träna mage och rygg, och sedan ska jag hem för att kvällen-innan-plugga till ett stort prov som är imorgon. 
 
Jag har massa inlägg på G, som troligtvis kommer upp ikväll och under dagen imorgon! 
 
 
 
 

RSS 2.0