Planering

Sitter i Runstens cafeteria och inväntar foderföreläsningen. Åt precis en jättegod ceasarsallad medans jag tittade på de som red i ridhuset.
 
Jag är klar med min "preliminära" planering inför Pay and Ride´n i Surahammar nästa söndag. Jag kommer säkert ändra flera saker efterhand, byta plats på dagar osv beroende på väder och humör. Men ungefär såhär hade jag tänkt: 
 
Torsdag (kväll): Träna på Långa tyglar. Fokus på det vi gick igenom senast med styrning, tempo, volter och förvända öppnor. Ska även öva mer på halter och att han ska stå jämnt med alla fyra benen. 
 
Fredag: Uteritt. Fokus på lösgörande arbete, mycket skänkelvikningar, öppnor, slutor och mycket övergångar. Ska vara noga med att använda fina hjälper också, verkligen fokusera på det. 
 
Lördag: Dressyr i ridhuset. Träna på längningar både på diagonalerna och på fyrkantsspåret. Jag tänkte även prova en övning för att förbättra travkvaliteten, där man travar på en 20-metersvolt, ökar traven (ca mellantrav) och låter energin från mellantraven flyta in i en öppna på voltspåret, och sedan ner till arbetstrav igen och börja om övningen. Tänkte även lägga in lite halter och ryggningar, för det ska tydligen ge något bättre diagonala travsteg. Sedan kanske jag avslutar med att rida igenom en del av programmet. 
 
Söndag: Lugn uteritt i skogen. 
 
Måndag: Dressyr i ridhuset. Fokus på övergångar, gå igenom linjerna i programmet, träna på hörnpasseringarna och tänka lite extra på min sits och inverkan. Kanske avslutar med att rida igenom någon del av programmet här med. 
 
Tisdag: Långa tyglar lektion. 
 
Onsdag: Ut och galoppera, fokus på tempoväxlingar och övergångar särskilt mellan trav-galopp. 
 
Torsdag: Uteritt alternativt rida igenom programmet i ridhuset en gång. 
 
Fredag: Dressyrträning för Anette Westerberg. 

Lördag: Lugn uteritt i skogen. 
 
Söndag: Pay and Ride i Surahammar. 
 
 

Tillbaka till vardagen

Det blev en hel del morgon-lek med Lovis imorse, innan jag åkte tillbaka till Stockholm. Hon är så himla mysig!! Det gör ju ont i själen att behöva lämna alla våra fina djur för att gå i skolan på vardagarna.. särskilt eftersom jag nyligen har uppnått en helt ny nivå av skoltrötthet. 
 
Idag är det i alla fall måndag, och det betyder ju skola och gym. Idag hade jag egentligen tänkt att bara träna ben idag, men jag lurades in på ett body pump pass, vilket faktiskt var roligare än jag trodde. Det var skönt att köra igenom hela kroppen - även de muskler jag normalt sett glömmer bort/lågprioriterar, som tex armar, axlar och bröst. Passet var hela 55 minuter långt så jag gjorde inget mer efter det. Jag får träna lite extra mycket stabilitet och rörlighet senare i veckan! 
 
Såhär kommer veckan se ut för mig: 
(Måndag: skola, gym - body pump) 
Tisdag: skola, foderföreläsning på kvällen 
Onsdag: skola, gym core 
Torsdag: skola, åka till fänninge 
 
Sedan kommer jag göra upp en planering från och med fredag 3/4 till söndag 12/4 då jag och Rico ska på pay & ride! Det är flera gym-dagar som faller bort denna vecka, men å andra sidan får jag ju åka på en lärorik föreläsning och åka till hästarna tidigt istället :) Sedan blir det hårdträning för mig i form av ridning under hela lovet! 
 

Valpen Lovis

Anledningen att bloggen har blivit bortglömd det senaste dygnet, var för att vi bilade ner till skåne för att hämta vårt nya tillskott till familjen - valpen Lovis! 
 
 
 
 
 
 
Eftersom resan till skåne tog hela 12 timmar fram och tillbaka, så fick hästarna bara vila idag i hagen. 

Långa tyglar

Idag kom en instruktör till oss och gav oss en första introducerande lektion i Långa tyglar
 
Långa tyglar är ungefär exakt som det låter. Det är ridning från marken där man går bredvid hästen och använder sig av långa tyglar och sitt eget kroppspråk och sin position för att få hästen att utföra samma rörelser som man kan göra i uppsutten ridning. På så sätt kan man lära hästen att bära sig själv och hästen får chans att stärka sig utan ryttaren på ryggen. Ett super komplement till den vanliga dressyrträningen alltså!
 
Jag upplevde att Långa tyglar var MYCKET roligare än vanlig tömkörning - för både häst och människa. Rico uppskattade det väldigt mycket, han var väldigt lyhörd och avslappnad och frustade mycket. Han fattade grejen ganska snabbt. 
 
Dagens Långa tyglar-pass blev en utmärkt nedtrappning från gårdagens lite intensivare ridning. Vi jobbade mestadels i skritt, och joggade dem i ett lugnt tempo. Eftersom det var vår första lektion så låg fokus på grunderna, att styrningen fungerar, att vi kan lägga volter och gå på rakt spår samt få hästen att anpassa tempot efter människan. Mot slutet av passet gjorde vi förvända öppnor i skritten, som var lite klurigt till en början men när hästarna väl fattade vad vi ville så gick det väldigt bra. 
 
Eftersom både jag och mamma körde samtidigt så fick vi varken film eller bild på hästarna i arbetet idag, men ungefär såhär kan det se ut: 
Foto: Natalie Lindholm - Bildkälla
 
Om ni är intresserade av att läsa mer om Långa tyglar så finns en bra artikel om det här. Jag kan verkligen rekommendera det! 

Dressyrträning för Anette Westerberg

Idag var det då dags för dressyrträning! Det var lite kämpigt att ta sig till dressyrträningen idag. Eftersom jag går i skolan på fredagar så blir det alltid lite stressigt för mig att hinna ta mig från Stockholm till Örebro i tid tills dressyrträningen börjar på kvällen, men just idag tog jag ett tåg som gick 1h tidigare - just för att slippa stressa innan jag ska rida. 
 
Självklart gick ingenting som planerat ändå, eftersom mitt första tåg hade dragit på sig en 30 minuters försening, vilket i sin tur ledde till att jag missade bytet i Eskilstuna och fick vänta i 50 minuter på nästa tåg där... Det tog 3h för mig att ta mig från Stockholm till Örebro, när det normalt sett tar 1,5h. 
 
Men jag hann i alla fall. Stressen kunde jag faktiskt lägga åt sidan så fort jag kom till stallet, och all min fokus kunde istället riktas mot själva ridningen. En liten påminnelse till mig själv, och till er alla, är att det inte är någon idé att haka upp sig på sådana saker som man själv inte kan påverka (så som tex SJ-strul..). Istället kan man lägga energin på att göra det bästa av det man faktiskt kan påverka, som ens egna ridning. 
 
Dressyrpasset idag gick i alla fall bra, men det var lite tufft. Vi tränade lite extra på förlängd steglängd och mellantraven på diagonalerna, eftersom detta kommer i LB:1 2015. Till en början rullade Rico över i galopp flera gånger, men det gällde då bara att vara konsekvent, och inte "bestraffa" honom för att han försöker göra det han tror är rätt, utan korrigera - Gör om, gör rätt! Jag ser det som väldigt positivt att han valde att gå framåt när det blev jobbigt, istället för att sakta av farten. Det tyder ju ändå på en vilja att gå framåt, trots att han inte är helt balanserad och stark i längningarna ännu. Jag fick några bra tips på vägen gällande detta. 
 
Idag var dock mina armbågar riktigt illa bitvis. Min sits är okej så länge jag hela tiden sitter och tänker på att dra bak axlarna och in med armbågarna - då ser det bra ut. Men idag var det så mycket fokus på andra saker i ridningen och då glömde jag bort min sits. Så det ska jag verkligen jobba vidare på, tills armarna sitter på plats automatiskt och jag inte behöver sitta och tänka på det hela tiden. 
 
En positiv sak för idag var att jag längde stiglädrena ett hål mer än vanligt, vilket gav mig en mycket djupare och bättre sits (bortsett från armbågarna då haha). Det kändes som att jag lättare kunde sitta ner och hålla balansen i sätet och jag fick inte samma känsla av att hela tiden vara framåtlutad. Stort plus! 
 
Pappa filmade några klipp vilket jag ska studera noggrannt och analysera, och jämföra med den förra filmen. 
En trav-längning. 

Ryttarträning special del 1

Idag körde jag igenom mage och rygg, men jag tog det lite lugnt eftersom jag inte vill ha alltför mycket träningsvärk imorgon på dressyrträningen! Men jag känner mig allmänt taggad på ryttarträning idag så jag tänkte faktiskt starta en liten blogginlägg-serie kring just ryttarträning, och dela med mig av både ren fakta och mina egna tankar kring ryttartränande. 
 
Ridning och stallarbete kräver för det första en god fysik, dels för att bli en bättre ryttare men även för att motverka risken för skador. En sak jag har tänkt på flera gånger, är att i de flesta andra sporter tränar man faktiskt vid sidan av själva "spetsträningen". Om man tar fotboll och innebandy som ett exempel. De övar inte bara passningar och dribblingar flera dagar i veckan, utan de ägnar mycket tid åt att stärka sin fysik med tuffa fyspass och konditionsträning. 
 
Vi hästmänniskor brukar ju skämta om hur dåligt vi tar hand om oss själva. Det är ett internskämt, "typiskt hästmänniskor" liksom. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att många verkar ha den inställningen till sig själva, eftersom man egentligen gör både sig själv och sin häst en otjänst av att vara otränad. Du och din häst ingår i ett team, och då krävs det att ni är på samma nivå så att ni kan prestera så bra som möjligt tillsammans. 
 
När jag pratar om vältränad menar jag då inte att man ska vara pinnsmal och väga ingenting. Det handlar varken om storlek eller vikt, utan det handlar om att bli STARK. Att ha en stark och hälsosam kropp underlättar för det tuffa stallarbete vi utsätter oss för, och det ger oss en bättre förutsättning för att utföra god ridning och det ger oss en chans att utvecklas vidare till våra respektive mål i ridningen. 
 
Ridningen kräver bra kondition, styrka, stabilitet och rörlighet. Det är främst kring dessa områden som dessa inlägg kommer handla om. Men jag tar en sak i taget, och inleder lite smått med konditionen. 
 
Kondition kan man träna på flera olika sätt. Man kan till exempel springa, simma eller cykla. Vid konditionsträning gäller det att hålla koll på pulsen. Man ska vara uppe i ca 60-70% av maxpulsen och hålla den pulsen under minst 30 minuter för att det ska ge någon effekt. När man har uppnått en god grundkondition så går konditionsträningen att utveckla vidare, detta genom intervallsträning. Intervaller går ut på att man växlar mellan högt tempo och vila. Ett exempel är att man springer 400 meter, vilar i 20 sekunder, springar 400 meter till, vilar osv. Intervallträning är mycket jobbigare än att springa i samma tempo hela tiden, så då krävs det att du redan har en hyfsad grundkondition. 
 
Och varför måste ryttare träna konditionen då? Förutom att konditionsträningen är allmänt hälsosamt (oavsett om man är en hästmänniska eller inte) så kan man även säga att konditionsträningen är en slags kompletteringsträning till ridningen. Själva ridningen höjer sällan pulsen tillräckligt högt och under tillräckligt lång tid (60-70% i 30 min). Anledningen att vi blir svettiga av ridningen är för att ridningen är styrketräning - därför är det fysiskt ansträngande men inte konditionstränande. Ridningen i sig tränar inte hjärtat och det gör oss inte uthålliga på samma sätt som den rena konditionsträningen gör.
 
Konditionsträning är något vi bör komplettera vår ridning med. I och med det så gör vi oss själva och vår häst en tjänst, eftersom ju bättre kondition man har, desto lättare blir det att koncentrera sig på dressyrlektionen, eller under tävlingsritten då man gärna vill prestera på topp. 
 

En vilodag

Jag kände mig faktiskt riktigt trött i kroppen idag så jag lät mig själv ta en vilodag från gymmet. Jag flyttar istället mage/rygg-träningen till imorgon. Jag gick ju även på ett core-pass tidigare i veckan så det jämnar liksom ut sig! Min pt-konsultation blev inställd också, så den får jag boka om till kanske nästa vecka. 
 
Dagen har istället ägnats åt att måla, söka jobb och sedan bara ta det lugnt hemma. 
 

Work in progress

Ni som har följt mig länge vet att jag hållt på med denna tavla till och från i flera år. Jag har aldrig haft tid att göra klart den helt, men idag satte jag mig och målade en hel del på den. Jag ska ta en lunchrast nu och sen får jag se om jag hinner fortsätta med den i eftermiddag!
 
Före
 
Efter 
 
Den är ju fortfarande långt ifrån klar, men ändå ett ganska bra steg framåt att påbörja Valle.
 
Vad tycker ni? 

Bra start på dagen

Eftersom jag är ledig idag så fick jag äntligen chansen att sova och vakna av mig själv på morgonen! Så himla bra start på dagen, känner mig utvilad och redo att ta tag i saker idag. 
 
Ska njuta av en riktigt proteinrik frukost med ägg och kvarg med banan, inför mage-rygg passet ikväll, och sedan ska jag börja skriva upp en lista på de saker jag vill ha gjorda idag.
 
Jag är lite sugen på att göra klart min gamla tavla på Rico och Valle... Det gäller bara att jag hittar alla färger och penslar och sådant. Kommer bli ett h-e-l-v-e-t-e att blanda till samma fux-färg till Rico som jag använde sist, men han är ju nästan klar. Det är bakgrunden, Valle och smådetaljer som ska fixas. 
 
 

Analys av ridfilm

Jag hade 3 korta filmsnuttar från det senaste ridhuspasset med Rico. Själva ridpasset i sig tyckte jag gick ganska bra, men jag hade inte riktigt den känslan jag var ute efter i slutet. Egentligen skulle jag behöva se en film från mitten av passet, eller i slutet fast medan vi fortfarande jobbar med någon övning.
 
Det är när vi travar av i slutet av passet som våra "största" svagheter kommer fram. Rico är inte lika stadig eller balanserad i den lägre formen, och när jag lägger ner honom mot slutet av passet och rider lätt så blir jag mycket mer framåtlutad i sitsen. De utvecklingsområden jag skrev ner utifrån filmerna är ganska starkt relaterade till dessa "svagheter", och det är helt enkelt något vi behöver jobba vidare på.
 
Något som var positivt på filmerna var att man kunde se hur små osynliga hjälper jag kunde använda för skritt-trav-övergångarna. Och sitsen såg faktiskt bättre ut i första filmen då jag satt ner i sadeln. Men för att förbättra sitsen mer så ska jag succesivt länga lädrena ett eller två hål till, så jag verkligen kan komma ner djupare i sadeln, för det tror jag kommer göra mycket! 
 
 

Pay and Ride

Det är så härligt att se statistiken växa så pass snabbt och gå tillbaka till hur den var innan blogg-pausen! Det är så bra motivation för mig.
 
Jag bläddrade tillbaka lite bland de senaste blogginläggen och insåg att jag nog inte berättat att jag och Rico är anmälda till en pay and ride redan den 12 April! Det blir en LB:1, vilket är en bra förberedelse och en chans att checka av allt inför den lokala tävlingen i Linde den 2 Maj. På pay & ride´n kommer vi prova att rida igenom programmet och få feedback från domaren, som jag sedan får 3 veckor på mig att analysera och jobba vidare med innan Linde. 
 
Idag beställde jag även ryttarlicens till mig. Ricos licens beställer jag senare för jag behöver hans passuppgifter som är i Örebro haha.. Anyway, det slog mig att jag är SENIOR nu. Senast jag beställde en ryttarlicens var 2011 när jag var en liten plutt och behövde bara betala 200 kr per år, och nu kostar det plötsligt 750. Det gjorde lite ont i plånboken, men jag är fruktansvärt taggad på det här årets tävlingar! 
 
 
 
Insåg nu i mitt bloggande att jag inte har några bilder på mig och Rico på skoldatorn så gav mig ut på google för att leta lite gamla bilder att fylla inläggen med, och tanken bara slog mig att OJ vad vi har varit med om mycket, jag och Rico. Vi är inne på vårt 5:e år tillsammans och det är helt sjukt vad vi har gjort grejer under dessa år, och vad han har gett mig mycket. Allt från goda minnen till ett riktigt tjockt lager skinn på näsan. ;) 
 

Dagens ryttarträning

Är i full gång och multitaskar i köket nu - lagar middag, lyssnar på musik och fixar grejer på datorn samtidigt.
 
Jag kom hem från gymmet för en stund sedan, och dagens träning fick bli kondition i 30 minuter + lite lätt träning av armarna, bara för att det aldrig blir av annars. Efterråt blev det stretching och sedan massage i VÄRLDENS BÄSTA massage-vattensäng på gymmet, som precis blivit lagad efter att ha varit trasig i en vecka. :D
 
 
Medy Jet massagesäng <3 
 
Ikväll ska jag analysera filmen från det senaste ridpasset, och skriva några fler inlägg såklart! 

Gymmet

Den här kvällen fick det bli ett ordentligt pass på gymmet. Först ett corepass i 30 minuter och sedan körde jag ben och stretchade ordentligt efterråt. Tidigare idag var jag så himla trött och otaggad, men väl på gymmet fick jag energin tillbaka och nu känns det riktigt bra. Tyvärr är jag ju en sådan person som typ inte ens kan sova på natten om jag inte rört på mig tillräckligt under dagen, spelar ingen roll hur mentalt trött jag är. Så det är bara att pallra sig iväg till gymmet de dagar då jag inte har möjligheten att åka till stallet och jobba. 
 
Tänkte bjuda på lite ren och skär inspiration i form av en film. Charlotte Dujardin och Valegro - drömekipaget.  
 
 
Perfektion! 

En trip till hööks

Igår när vi åkte till Stockholm stannade vi till på Hööks i Eskilstuna, egentligen bara för att köpa lite saker till valpis och sadelgjord och stigläder till Valles nya sadel. Kärade ner mig i lite dressyrsaker + tävlingssaker, så som dressyrschabrak med matchande lindor, spooks kavajer, hårspänne (nät med med rosett), och dressyrstövlar :D 
 
Läderridstövel Marseille Horsehead®
 
I morse fick jag veta att jag endast har en lektion idag, och den börjar inte förrän halv 4... Så jag har nästan en ledig dag idag. Har ägnat förmiddagen mest åt att söka jobb, och ska nu vila lite från datorn och göra något annat en stund! 

Veckoplaner

Den här veckan har jag fler roliga saker inplanerade! 
 
Måndag: Gym ben 
Tisdag: Gym kondition + armar/axlar 
Onsdag: Gym mage/rygg + pt konsultation
Torsdag: Gym kondition 
Fredag: Dressyrträning för Anette Westerberg 
Lördag: Troligtvis uteritt
Söndag: Hämta valpis!! 
 
De absoluta höjdpunkter är ju pt konsultationen, dressyrträningen och på söndagen då vi ska åka och hämta vårt nya tillskott till familjen - en liten valp!! :D Blir att plocka fram min gamla goa systemkamera då också och väcka de gamla fotokunskaperna till liv.. 
 
 
 
 

Dressyr-uteritt

Igår efter dressyrpasset stannade jag kvar i stallet i några timmar, stretchade och pysslade med Rico och smörjde sedan vår utrustning - både stövlar, sadel och träns. Känns som evigheter sedan jag gjorde det senast, verkligen smörja in allt ordentligt och knäppa upp alla spännen osv. Skönt att få det gjort. 
 
Idag red vi ut i skogen lite lugnt i skritt och trav. Jag började med att flytta honom för skänkeln och jobbade sedan vidare med små hjälper och tänkte även lite extra på sitsen. Dagens största fokus låg på att växla mellan låg och hög form. Sedan övade jag även lite på halter och ryggningar, där han skulle göra halt för sätet snarare än handen och rygga för skänkeln så att jag inte "drar" honom bakåt med tyglarna. Några av ryggningarna gjorde jag i backe vilket var svårare men nyttigt! 
 
Mot slutet av ritten blev han väldigt lätt i handen men med ett lagom stöd, och han var lyhörd både framåt och tillbaka. Särskilt i den sista traven var han väldigt känslig för skänkeln när jag skulle öka på traven lite och han tog det som galopp istället. Saktade bara av honom mjukt till trav igen och klappade honom för att han tänkte framåt och försökte göra det jag bad honom om. Så viktigt att inte "bestraffa" i det läget, eftersom vi vill ha framåtdrivet i hästarna. 
 
Eftersom jag i nuläget bara kan rida Rico på helgerna så får jag bara 2-3 riddagar i veckan, vilket gör det viktigare för mig att verkligen ta vara på de pass jag rider. Därför blev det lite dressyrande även på uteritten, och inte bara lallande i skogen på lång tygel. Övriga dagar i veckan får han ju ta det ganska lugnt så helgerna blir hans jobbdagar ;)

Pass i ridhuset

 
Ridpasset i sig gick ganska bra. Känslan var inte riktigt på topp mot slutet av passet, men det finns absolut några små guldkorn att prata om. 
 
För det första, var han otroligt lätt i handen idag. Det var nästan så att jag hade velat ha lite mer kontakt, vilket är lite ovanligt för oss.. Han var rent allmänt väldigt känslig för hjälperna idag, vilket satte högre krav på mig att rida med dessa små fina hjälper. Tidigare har han haft sina stunder av total skänkeldövhet. Under sådana ridpass har jag tappat väldigt mycket av den där "fina" ridningen, men det är bara att söka sig tillbaka till det igen. Ju finare hjälper jag ger honom från början desto känsligare blir han under resten av passet. 
 
En riktigt stor förbättring jag märkte av idag var att han var mycket mer självgående i galoppen. Jag startade passet med en lång framskrittning och gick sedan direkt in på uppvärmningen i galopp. Sedan gjorde jag mycket galopp/skritt/galopp övergångar. I galoppen så försökte jag få honom att gå av sig själv, "off legs". När jag ökade la jag först ett litet tryck med skänkeln, som jag sedan ökade tills jag fick den reaktion jag önskade - och släpper helt så fort han lyssnar. Den här metoden fungerar väldigt bra för oss, för resten av passet var han så känslig för hjälperna att han tex kunde trava iväg från skritt/halt med bara en liten dutt med skänkeln. 
 
Jag fick en liten film från slutet av passet, som jag ska analysera tills nästa vecka. Jag har inte sett mig själv rida sedan typ 2013/början av 2014 när jag höll på och lägga upp filmer här på bloggen hela tiden.. så det blir spännande, haha. 
 
Tror detta är en printscreen från senaste filmen, när jag och Rico provade rida i dressyrsadeln(?). Typ ett år sedan. 
 
 
 
 
 
 
 

Vad är jag bra på?

En sak som jag tycker är otroligt viktigt (för alla ryttare) är att vara medveten om ens styrkor och svagheter. Häromdagen skrev jag därför ner en uppdaterad lista i mitt anteckningsblock, på mina och Ricos styrkor och svagheter/utvecklingsområden. 
 
Det absolut svåraste var såklart att komma på vad jag är bra på. Av någon anledning är det ju inte särskilt accepterat att anse sig själv som duktig på något, särskilt i ridvärlden och bloggvärlden där man inte får tro att man "är något". Många hyschar ner sina styrkor och lyfter endast svagheterna och de problem vi har med vår häst, men för att det inte ska bli allt för negativt måste även lyfta fram vad vi är bra på, vilket oftast är fler saker än vi tror. 
 
Såhär ser det nu ut i mitt anteckningsblock: 
 
STYRKOR 

Madde: 
1. Bra grundsits 
2. Mjuk och lätt i handen 
3. En "thinking rider" 
4. Relativt god rörlighet i ländrygg 
5. Relativt bra på att hålla lugnet 

Rico: 
1. Relativt liksidig (behöver ridas lite rakare i h.v)
2. Mjuk och känslig 
3. Den höga formen och samlade gångarter 
4. Bra grundgångarter 
5. Lyhörd, särskilt vid övergångar 
 
SVAGHETER/UTVECKLINGSOMRÅDEN

Madde: 
1. Tenderar att placera vänster skänkel längre bak 
- detta ska jag hela tiden tänka på i ridningen och korrigera
2. Tendens till axlar fram/armbågar utåt 
- stärka rygg och mage (core) på gymmet
3. Något framåtlutad i sitsen 
- samma som ovan
4. Behöver bli något rörligare i ländryggen, samt höftböjaren. 
- stretcha efter varje träningspass (ridning och gym)
5. Måste tänka på att ALDRIG stressa. 
- för det första ska jag undvika att sätta mig själv i en stressfylld situation, men om det någon gång skulle uppstå så ska jag bara ta 3 djupa andetag och ta det lugnt och ha tålamod

Rico:
1. Stilla halter 
- öva, öva, öva
2. Kunna ridas ännu mer off legs 
- vara noga och konsekvent i min ridning, våga släppa benen och endast lägga till skänkeln vid behov 
3. Behöver stärkas mer i lång/låg form 
- ägna längre tid av ridpasset åt stretchningen före och efter, samt leta fram bra övningar som får hästen att slappna av och söka sig mer neråt 
4. Galoppen behöver stärkas 
- rida mer i galoppen och stärka med diverse övningar (med och utan ryttare, på ridbanan samt ute)
5. Förlängning av steglängd 
- succesivt leka fram längre steg med bättre tryck, börja smått och öka mer vartefter
 
 
Det är så viktigt att vara konstruktiv, och ha ett problemlösande sätt att tänka, när man pekar ut sina utvecklingsområden. Svara alltid på frågan "hur ska jag gå tillväga för att förbättra detta?". 

Sadla om

I april 2014 började jag och Rico sadla om till dressyr, och i december 2014/januari 2015 började jag sätta mer seriösa och konkreta mål med min ridning. I vintras, när jag såg Charlotte Dujardin och Valegro slå sitt eget världsrekord, för tredje gången, bestämde jag mig för att DET DÄR vill jag göra - DET DÄR vill jag satsa på. I och med detta funderar jag på att starta upp denna bloggen igen när jag tagit studenten, kanske tidigare i mån om tid.

 

Eftersom det minst sagt var ett tag sedan jag var inne här, så tänkte jag lite kort berätta hur vi ligger till idag.

 

Idag bor hästarna i Fänninge i Örebro, vårt tidigare landställe som nu mina föräldrar har flyttat permanent till. Jag själv bor kvar i Stockholm för att gå ut mitt sista år i gymnasiet, och under det här läsåret i skolan har jag endast kunnat åka upp på helgerna och rida. Jag kompletterar därför med konditionsträning och ryttarträning på gymmet 3-4 dagar i veckan och rider 2-3 dagar.

 

Jag och Rico "började" som sagt rida dressyr för knappt ett år sedan, men den mer seriösa satsningen är relativt ny för oss. Eftersom jag endast kunnat rida på helger så har jag inte förrän nyligen kunnat rida regelbundet för instruktör, men nu är vi äntligen igång med det och jag har nu satt upp en plan för mig och Rico! Vårt första delmål är att starta en LB i Linde den 2/5, vilket kommer bli vår första dressyrtävling sedan vi "sadlade om".

 

Jag har en känsla av att detta kommer bli riktigt bra!

 

 
 

 


RSS 2.0