Effective riding!

Idag var det Effective Riding för Toini :D

Gick bra, han var duktig och så men det var mest i början, sen blev han så trött i huvudet haha xD

Häst: Rico
Aktivitet: Effective Riding på Bergas volt
Längd: ca 60 min lektion, 20 minuter uppvärmning innan
Tränare/Instruktör: Toini (+efternamn?)
Utrustning: Nya svarta Benskydd fram, ljusblått schabrak, Dressyrsadel, brunt träns utan nosgrimma, tvådelat bett, ländtäcke i fleece från hööks
Intensitet (1-10): 6 (var nog jobbigt för honom i huvudet, men vi arbetade bara i skritt och trav)
Känsla (1-10): 6 (gick jättebra i början, men sen blev han lite trött i huvudet och bara sprang på...)
Övrigt: Vi började med att jag fick rida på en 20 metersvolt i båda varven i skritt och trav, så Toini fick se hur jag red och vad vi skulle göra på lektionen (hela lektionen var fokus på min sits, balans, mm - inte att jag fick rida med ett spö i armvecken eller stå upp i lätt sits utan tyglar, utan det var mycket mer ovanligt och avancerat än så xD)

1.NÄSTIPPEN! Många ryttare tittar ner när dom rider (inklusive mig!) Ner behöver inte vara att man hela tiden kollar ner på manken på hästen, utan minsta lilla vikt framåt på huvudet gör att hästen får en tyngd och obalans på framdelen, som belastar frambenen och bogen. Man ska alltis rida som man gör på tävling (missförstå inte, med detta menar jag att på dressyrtävling är det få som sitter och kollar ner på sina händer, då har man nästippen vågrätt och kollar vart man ska! TÄNK PÅ ATT HUVUDET ÄR TYNGRE ÄN VI TÄNKER PÅ!

2.ÖGON PÅ AXLAR, HÖFTER! Om man tänker sig att man har ögon på axlarna och på höfterna, så ska man ”titta” med dom ögona när man ska svänga, och inte bara vrida huvudet och se vart man ska och styra med tyglarna. Händerna följer med också när man vrider sig.

3.BENEN! Som när man står på marken, så ska man gå åt höger: då tar man fram höger ben och då hamnar vänster ben lite bakom. Så kan man hjälpa hästen ännu mer på tex voltspår ifall det blir vingligt eller fyrkantigt.

4. OM BOGEN FALLER UT! Om hästen svänger med halsen, men inte med bogen (bogen faller ut), så måste man hålla emot med ytterskänkeln och yttertygeln. (stödja upp)

5.FLYTTA BAKDELEN! Ett steg, släpp på trycket, ett steg, släpp på trycket osv. Oavsett hur många steg/varv du ska flytta.

6.MJUKA ÖVERGÅNGAR! Att man ger hästen tid på träning mellan övergångar tex skritt och trav, man rider lätt långsammare, halvhalter. (Om hästen drar upp huvudet när man gör övergångar.)


Okej det var nog allt! Tog med kameran idag, men mamma ville inte fota för det var så kallt...

det roliga var att man verkligen kände skillnad när man gjorde såhär! :D

Innan lektionen började red jag ut en liten stund på gatorna, sen skrittade jag igenom programmet LC:2 på den bortre sidan av volten, det gick bra! han var jättefin och eftergiven, även på lång tygel haha :P

Kan lägga upp lite bilder från andra tillfällen senare (andra ridlektioner osv)!

Kram


Kommentarer
Postat av: tilda

sv haha ja det är lite jobbigt ibland :)

Ja det kan vi göra! :)

2011-02-19 @ 20:33:02
URL: http://elitryttarnas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0