Denna dagen

Satte klockan imorse men om jag ska vara ärlig så kom jag inte upp ur sängen så mycket tidigare än vanligt. 
 
Gick en mysig skogspromenad med Önska på morgonen, men den rundan blev alldeles för kort så stannade och kastade en kotte som hon fick hämta tvåhundratjugo gånger typ :) Hon är väldigt lättroad, min Önska. 
 
Har pluggat lite och fixat lite med bloggdesign, tänkte duscha strax och sen dammsuga lite i huset, rensa lite snabbt i mitt rum vore bra också. Mitt skrivbord städar jag faktiskt rätt ofta men ändå ser det ut som ett bombnedslag typ. Ska äta lunch också strax (mina matrutiner är inte de bästa på loven). 
 
I eftermiddag/kväll kommer en vän hit som jag inte träffat sedan i somras, vi ska väl prata massor och kolla lite film och så. 
 
I början gjorde jag faktiskt en rejäl att-göra-lista åt mig så jag skulle göra någon nytta utav min lediga tid, men hittills har jag bara kryssat för en sak, dessutom ligger jag efter med läxorna som jag hade planerat göra de senaste dagarna. Det är himla mycket saker jag vill hinna med innan skolan börjar igen på måndag, jag vill så himla mycket men tiden räcker inte till. 
 
Något jag däremot SKA hinna med detta lovet är att börja fnula lite på en ny design, tänker utgå från den jag har nu men det är vissa delar jag tröttnat på. Dessutom behöver jag byta ut bilderna i headern, nya tillkskottet Valle vill ju också vara med där nu :) 
 
 
 
 

Tisdagen

Idag åkte jag och mamma till stallet och red ut på Valle och Rico. Det var verkligen kolsvart ute så fick dra på oss och hästarna massor med reflexer. Vi har ju alldeles underbara reflextäcken som syns från alla håll, verkligen att rekommendera ! Dessutom är de lite formsydda baktill så de blåser inte upp lika lätt, vilket är väldigt bra när man har en bakskygg häst ! Den satt inte lika perfekt på Valle som på Rico, men de är ju olika byggda också. 
 
Efter vi ridit gjorde vi rent två ställen på Valles hovar som vi har fått på uppdrag av hovslagaren, och så försökte vi oss på att mäta massa punkter på hans rygg, vi ska nämligen köpa någon slags allroundsadel till honom så småning om :) 
 
 
Annars har jag inte mycket mer att säga för tillfället, förutom att vintern verkar ha kommit. Hästarna blir bara lurvigare och lurvigare ;) 
 
 
 
 

Hästarna - 30/10

Jag red Valle idag och Mamma red Rico, vi red ut tillsammans en ganska lång runda, bra skrittempo hela vägen och Valle fick trava ikapp ett par gånger för han hängde inte med :) Vi klättrade flera gånger upp och ner för min favvisbacke och annars red vi bara på gatorna och på grus (ridslingorna som går längs med asfalten). 
 
Red faktiskt Valle med sadel idag och idag insåg jag att den var väldigt skön ! Har varit lite anti mot westernsadlar för att den enda jag ridit i hittills (Ricos) inte är särskilt skön. Den är hård och har ett ganska brett säte så jag känner mig liten i den. Och så måste man ju KLIVA AV, annars får man ju knoppen i magen om man bara slänger sig av ^^ Detta med att kliva av har varit riktigt svårt för mig, något hade bara låst sig i min hjärna så jag bara klarade det inte. Fick panik, haha. 
 
I alla fall, idag kändes det bra :) Valle var pigg och ganska avspänd ändå, lite nyfiken och tittig på allt runtomkring men vi mötte inga läskiga byggmaskiner i alla fall för vi red såpass sent. 
 
 

Hästarna - 29/10

Rico longerades med ländtäcket och han fick en guldstjärna för han flippade inte en enda gång fastän det regnade och blåste halv storm ;) 
 
Valle reds inte alls, tror pappa bara pysslade med honom i gången eller nåt. 
 
 

Hästarna - 28/10

Idag fick båda hästarna gå lektion för Therese ! Valle lånades ut till en av Thereses elever och jag red Rico som vanligt. Båda skötte sig fint, Rico var lite spänd i början och inte så fokuserad men det gav sig mot slutet :) Vill bara att vi ska hitta dit tidigare i passet, oftast krävs det väldigt mycket uppvärmning och olika lösgörande övningar innan Rico kan slappna av och kunna arbeta i balans. 
 
Passet var bara i skritt och trav, för att volten hade frusit lite under natten så underlaget var lite hårt. Inte halt utan bara hårt :) Därmed fick Valle en mjukstart också, det passade alldeles utmärkt :)
 
Jag tror att det var någon som fotade i slutet av passet, ska se idag om jag kan få tag i lite bilder :) 
 

Från bilen

Är påväg till stallet nu, jag ska rida Valle och mamma ska rida Rico. Bara en snabb lägesrapport, eftersom jag inte uppdaterat något nu under dagen. Blir lite mer ikväll !


Tränsflugor

Något jag länge stört mig på är dessa "tränsflugor" (vet inte säkert vad de heter men det är så jag kallar dem) som åker omkring på tyglarna. Egentligen är de inte ivägen men de STÖR mig något otroligt, bara att de existerar. De är såklart jätteviktiga om man ska ha hjälptyglar såsom martingal, för att inte ringarna ska fastna i spännet vid bettet, men jag har inte martingal på Rico och jag kommer förmodligen inte ha det i framtiden heller.
 
I alla fall klippte jag bort tränsflugorna från en av mina bruna tyglar, de brukar jag ändå inte ha när jag hoppar för om han blir stark så glider tyglarna bara ur handen på mig (de är vanliga släta).
 
Och OM jag nu någon gång skulle ha martingal tex, så har jag ändå två-tre tyglar till som jag har kvar tränsflugorna på ;) Men nu har jag i alla fall ett par utan så jag slipper störa mig på det hela tiden :P
 
 
 

Söndag

Idag är tanken att vi ska åka ganska tidigt till stallet så vi hinner fixa allt innan Thereses lektion. Jag ska rida Rico som vanligt, och denna veckan ska vi även prova att låna ut Valle till någon av Thereses elever (alla eleverna har inte egen häst eller medryttarhäst). Det vi måste fixa då är ett vanligt träns med bett, som passar. Rico har ju en hel del träns så vi kan säkert låna ett där och passa in det utifrån Ricos storlek. Så småningom kommer Valle få ett eget träns med ett vanligt bett (tvådelat typ, eller rakt) men just nu har han bara westerntränset. Han är ju ganska känslig i munnen så westernbettet kommer inte funka på en dressyrlektion.
 
Tror mamma kommer åka en vända till Hööks idag, jag får väl inte följa med haha ;) Själv ska jag plugga lite och läsa i en svenskabok och sen träffa en vääääldigt saknad vän :P
 
 
Tror kameran åker med till stallet idag, denna bildbristen är inte att leka med ;)
 
 
 
 

Rico - 27/10

Idag fick både Rico och Valle komma ut en runda på gatorna + lite klätter på vägen. Mina småkusiner kom och fick rida Valle halva vägen var, och jag red Rico. Vi klättrade upp och ner för en backe (jag travade upp och skrittade ner, men Valle fick skritta) och på hemvägen tog jag lite trav och en superkort galopp vid det nybyggda stallet, för där längs med vägen går en grusslinga. Vägen är inte särskilt trafikerad så där brukar man kunna ta lite trav och galopp :P
 
 

Hästarna - 26/10

Båda hästarna skoddes och mamma red Rico, Valle fick vila.

Bucas transportskydd

När vi skulle hämta Rico i Örebro, för cirka två år sedan, så hade vi med oss transportskydd från Hööks som tanken var att han skulle ha på sig när vi åkte hem med honom.
 
Grejen var den att de transportskydden var riktigt stela och hårda, och det var en hel procedur att bara få på framskydden. Rico var riktigt misstänksam mot dem. När vi skulle ta på bakskydden fick han panik och slängde sig runt i stallgången. Tillslut bestämde vi ändå att han skulle få åka hem utan bakskydden, men jag kan säga att jag var väldigt nojjig hela vägen hem (tre timmar med släpet). Som tur var gick allt bra men vi fick aldrig på honom bakskydden eftersom han fortfarande var lika rädd för de när vi testade igen hemma. Så vi sålde de begagnat till Ricos boxgranne och i samma stund sålde min tränare Therese sina gamla bucasskydd och de köpte vi då.
 
Bucasskydden passade Rico utmärkt, de är så mjuka (utan att säcka ihop förstås) också så det var inte en lika stor grej att sätta på dem.
 
Så dit jag vill komma är att jag tycker Bucasskydden var riktigt bra till Rico eftersom han var så himla rädd för bakskydden från Hööks, och jag rekommenderar starkt dessa transportskydd till hästar som är lite rädda om benen, alltså de som tycker det är obehagligt med transportskydden.
 
 
HIttade verkligen ingen bild på bucas transportskydd, inte på den gamla modellen i alla fall :)
 
 
 
 

Fluffis

Rico har satt vinterpäls på bara några dagar. Nu är han fluffig som en björn och ändå så har inte den riktiga vintern kommit ännu ! ;) Hittills har vi ju alltid klippt honom, varje vinter, men jag vet inte hur vi ska göra i år. Vi kanske låter honom vara fluffig för vi kommer ändå inte träna särskilt mycket. Vi kommer väl träna och hålla igång så gott det går men jag vet hur volten brukar bli på vintern (isbana) och nu när Rico fått för sig att han ska vara en svårlastad häst så kommer vi förmodligen inte hålla på och åka på särksilt mycket träningar/tävlingar nu i vinter.
 
Hade inte kameran med mig idag eftersom jag åkte direkt från skolan till stallet, men här kommer en gammal bild :)
 
 
Vinterkylan kom så himla plötsligt i år.
 
 

Spring på idrottslektionen

 
 
Vi skulle springa häromdagen på idrotten i skolan. Inte bara springa, utan vi skulle försöka pricka in pulsen i olika nivåer. Alltså, i ett visst tempo tränar man kondition, i ett visst tempo tränar man hjärta och lungor osv osv. Sedan påminde vår idrottslärare oss att den mentala biten är minst lika viktig, det är den i all träning. Ganska intressant faktiskt.
 
Men, att bara springa non-stop tycker jag inte alls är särskilt jobbigt/ansträngande. Jag älskar faktiskt att springa ! Det var när man skulle tvärstanna sedan, efter ett antal varv, som jag nästan avled. Min hjärna forsatte liksom springa framåt och då mådde jag illa och blev snurrig. Men jag måste säga att jag återhämtade mig rätt snabbt, jag behövde bara "skritta" lite emellan ;)
 
Trots att jag var lite sjuk och hade svårt att andas (jag "lider" av svullna näsgångar .. och att man dessutom är täppt pga förkylning för inte saken bättre) så blev jag faktiskt riktigt motiverad av den där idrottslektionen. Jag blev motiverad att ta mig ut på elljusspåret igen och springa lite.
 
Nu vågar jag faktiskt ändå påstå att jag har en ganska hyfsad konditon, med tanke på hur den varit, men jag saknar elljusspåret lite och jag känner att jag borde återuppta springandet lite igen, nu innan det blir för mycket snö och kyla.
 
Faktiskt så tror jag nästan att man skulle kunna springa genom hela sitt liv, om man bara inte stannar. För det blir inte jobbigt egentligen förrän man stannar. Därför tycker jag det är bättre att bestämt hålla ett tempo hela vägen, och sedan sakta ner mot slutet och avsluta med en rask promenad, ungefär som att skritta av.
 
Brukar ni springa/träna något utöver stalljobbet och ridningen ? Vad är det som motiverar er ?
 
 

Hästarna - 25/10

Rico: fick gå ett dressyrpass för Kicki. Jag var så sjukt trött och jag kom på mig själv hela tiden med att inte göra mitt allra allra bästa. De stunder jag var helt fokuserad så gick han som bäst. Jag avslutade med att rida igenom ett Lätt B program, så var han superduperfin. Jag slarvade i en hörna och så missade vi vänstergaloppen pga att han fick spunk i fattningen (tror han fortfarande är lite skraj i vänstervarvet), men jag tog det i trav istället. Högergaloppen däremot var underbar !
   Efter galoppen fick han ett himla bra tempo och bjudning framåt. Normalt sett galopperar man ju fram innan man rider program, och när jag galopperat fram Rico så får jag himla mycket "gratis" av honom :P
 
Valle: pappa red honom på volten medan jag red för Kicki, han jobbade i skritt och trav (westernridning). Tror han tänkte galoppera i slutet men han gjorde inte det ändå.
 
 

Hästarna - 24/10

Rico: Fick gå ett travpass på volten, han var ganska fin men eftersom jag red självständigt utan tränare så blev det ändå inte att jag själv gav 100%, om jag hade ridit snäppet bättre hade han nog gått klockrent !
 
Valle: Mamma red honom på volten samtidigt som jag red Rico. Skritt, trav och några galoppfattningar.
 
 

Japp

Jag svek er på min och Ricos tvåårsdag. Har fortfarande en hel del läxor att ta tag i, så jag får skjuta på dessa lite längre och mer välskrivna inlägg ... till imorgon ?
 
Vad dum jag var som trodde att jag skulle få några timmar över den här kvällen ... Men jag har en massa inlägg påbörjade så jag behöver bara färdigställa de, leta upp bilder till och sedan läsa igenom och publicera.
 
Lovar.
 
 

Hästarna - 23/10

Mamma och Pappa rider Rico och Valle, jag är tyvärr hemma och pluggar.
 
 

Hästarna - 19/10, 20/10, 21/10, 22/10

Har inte haft helt koll på vad hästarna gjort dessa dagar, hela helgen var jag sjuk så då red mamma och pappa och så tömkördes båda hästarna på måndagen.
 
 

2010-2012

Idag var det på pricken två år sedan vi hämtade hem Rico. Kommer lite specialinlägg om det idag, så ni vet !
 
 
 
Första bilden vi har på honom hemma på Enlidens stallplan, 6 år gammal, precis urlastad ur transporten.
 
 

Veckoplanering

Måndag: Mamma rider Rico, Pappa rider Valle (eventuellt tömkörning). Jag är hemma och pluggar :)
 
Tisdag: Mamma rider Rico, Pappa rider Valle. Jag är hemma och pluggar igen ... HÄR HAR VI HAFT RICO I TVÅ HELA ÅR - kommer lite speciella inlägg då !
 
Onsdag: Jag rider Rico, Mamma rider Valle.

Torsdag: Jag rider Rico (dressyr för Kicki), Pappa rider Valle.

Fredag: Jag rider Rico, Mamma rider Valle. Hovslagaren kommer och verkar + skor båda hästarna.
 
Lördag: Mamma rider Rico, jag rider Valle. Eva-lektion, ska lära mig lite mer western eftersom Valle är en westernhäst hehe ;)
 
Söndag: Jag rider Rico (Dressyr för Therese), Valle får vila.
 
 
Denna veckan ska bli fantastisk, för allt blir ju vad man gör det till visst ? :D Lets go,lets go !
 
 
 
 
 
 

Headerfix

Håller på och pillar på en header, jag har skrotat min ursprungliga idé, och även idén jag fick efter det. Jag ska helt enkelt köra vidare på det gamla hederliga bildspelet ! :) Less is more, brukar man väl säga.
 
Har tyvärr inte sådär jättemånga bilder på Valle, men ska ta och välja ut ett par bland de jag har och så ska jag byta ut de bilderna mot nyare sedan när jag fotat mer ! Skulle vilja ha en bild på honom "in action" också ... och så skulle jag vilja ha en bild på båda hästarna tillsammans :P Det är mycket jag vill haha !
 
Här är de bilderna som är "färdiga" (om jag känner mig själv rätt så kommer jag säkert ändra massor i de såkallade "färdiga bilderna" så jag vet inte om jag kan kalla de färdiga hehe):
 
Det är så långt jag kommit i alla fall ! Vad tycker ni ? Ska jag fortsätta på samma spår ? :)
 
 

Söndag

 
Idag red jag inte heller. När jag vaknade imorse mådde jag faktiskt helt okej men jag blev sämre under dagen. På eftermiddagen åkte vi en vända för att titta på ett stall. Vi letar inte stall men vi håller ögonen och öronen öppna, vi vill inte att det ska bli någon panikflytt sen när Enliden rivs. För då kommer man bara flytta till första bästa stall och sedan behöva flytta flera gånger. Ricos uppsittningsproblem tycks ju ha en tendens att komma tillbaka i och med miljöombyten så sådana vill vi ha så som möjligt.
 
 
Okej, jag känner att jag har lite brist på fina hästbilder, särskilt ridbilder !
 
 
 
 
 
 

Förkylning

Har gått och dragit på mig en härlig förkylning ! Det började igår kväll med lite smått ont i halsen, sedan mådde jag verkligen uruselt i morse när jag vaknade. Tryckte i mig en stor frukost och det kändes lite bättre efter det, men nu börjas det igen med halsont och feber. Hostar gör jag alltid, så det har inget med förkylningen att göra.
 
Jag ska egentligen rida Rico idag men jag funderar på om jag kanske ska longera honom med reflextäcket istället en stund. Vet inte om det blåser så himla mycket idag (det är det som behöver tränas lite på) men i vilket fall som helst behöver han introduceras för fladdret på rumpan - utan ryttare helst ;)
 
 
 
 

Ihopsläppet ...

... gick tydligen jättebra ! Mamma sa att det var så tråkigt att titta på att det inte var någon idé att filma haha. Annars brukar vi alltid filma ihopsläppen (eller fota) :)

Det var väldigt odramatiskt, alla tre hästarna hälsade på varandra (Rico och Valle gjorde hingsthälsning och slog lite med frambenen haha) och sedan lunkade de iväg längst bort i hagen.
 
 
Bild från ett ihopsläpp efter sommaren när de gick i gräshagarna ! :) Inte bästa kvalité på bilden men jag tycker den är rätt frän ändå ;)
 
 

Info om morgondagen

Imorgon, fredag, ska vi släppa in Valle i Ricos hage ! Tyvärr kommer mamma åka dit på morgonen och göra det så eftersom jag går i skolan så kan jag varken fixa bild eller film från ihopsläppet ! Men tanken är att jag ska knäppa några bilder på dem i hagen nu i helgen, om ihopsläppet går bra dvs.
 
 
 

Torsdag - 18/10

Idag var det resursdag i skolan, jag tror det är samma sak som studiedag/hemstudiedag. I vilket fall som helst var jag ledig idag, jag tog en oplanerad sovmorgon och tog det lugnt på förmiddagen, åt lunch vid 12 och åkte sedan till stallet strax efter 1, och red båda hästarna.
 
Började i stallet med att fixa allting (utom lunch och eftermiddagspåsarna) så allt var klart så jag kunde rida i lugn och ro sen :) Säger bara, som en liten parantes, att Valles box tog 10 minuter att mocka ... och Ricos tog 30 minuter.
 
Och ändå tyckte jag att Ricos box var ovanligt lättmockad just idag, haha.
 
Valle - red jag först, barbacka. Han fick gå på volten ca 30-40 minuter och jag hade ställt fram lite koner, sockerbitar och en bom som vi klev över ett par gånger. Han var faktiskt ganska spänd redan i stallgången, han stod helt förstenad och försökte se ut genom fönstret, sen trampade han runt lite också men inte så farligt. Sedan åkte det en lastbil förbi stallet precis när jag suttit upp, och lastbilar och byggmaskiner har vi märkt är det som han är ganska rädd för. I alla fall, på volten fick han gå i skritt och trav, bara prövade mig fram och styrde/svängde, lite tempoväxlingar osv osv. Det gick väl hyfsat bra men han var lite tittig/nyfiken på omgivningen och var inte helt fokuserad.
 
Rico - fick gå ett dressyrpass för Kicki efter jag ätit lite middag i stallet. Han lyssnade inte helt på¨mig från början, men det släppte verkligen när vi börjat jobba och han blev väldigt fin ! Först red jag nästan lite halvhjärtat utan att tänka på det, men jag skärpte till mig mot slutet och var mer noggrann och mer bestämd i min ridning och då föll poletten ner verkligen ! :)
 
 
 
 
 
 

Hästarna - 17/10

Jag var hemma och pluggade, mamma och pappa åkte till stallet och red. Vet inte säkert vad de gjorde.
 
 

Hästarna - 16/10

Jag och Mamma red ut med båda hästarna, jag på Rico och mamma på Valle. Vi red på gatorna, stigen bakom stallet, bort till Källbrinksrakan och klättrade i skogen där, och hem samma väg igen. Vi hade ett ganska bra skrittempo hela rundan och vi tog lite längre travsträckor vid källbrinksrakan. Dessutom fick hästarna en ganska bra miljöträning eftersom det är full rulle med kvällsaktiviteter i området ! Folk som pysslar i trädgården, barn som leker och skriker, byggmaskiner och lastbilar osv osv. Rico är ju rätt van vid detta laget men Valle blev faktiskt lite skraj där på hemvägen när en byggmaskin körde ut på vägen ifrån ingenstans.
 
Det var en ganska lång runda i alla fall, över en timme tror jag. Rico jobbade jag i princip hela vägen med ställning, rakställning, skänkelvikning osv osv.
 
 
 
 

Valle klar för idag, snart är det Ricos tur :)

Åkte till stallet efter 1 nån gång och på ca 3h har jag fixar allt i stallet åt båda hästarna (förutom lunch och eftermiddags påsar som jag fixar ikväll) och ridit Valle. Ska bara äta lite middag i stallet sen ska jag hämta in Rico som idag ska få gå dressyrlektion för Kicki ! :) 
 
 

Hästarna - 15/10

Jag var hemma och pluggade, mamma och pappa red Rico och Valle !

På nyheterna

 
Tyvärr kunde jag inte vara med i det här inslaget för det var mitt på dagen de spelade in, och min lunchrast var för kort för att jag skulle hinna ! :( Men några stallkompisar är ju med !


Mobilt bloggande

Jag tvingas blogga från min mobil för min dator är helt knäpp ! - Därav den halvhjärtade uppdateringen. Min dator driver mig till vansinne, skärmen blinkar, den kan inte ansluta till vårat internet, den är allmänt långsam osv osv. 
 
Ikväll ska jag försöka få upp en liten film här, för det är nämligen så att vårt stall har varit med på nyheterna ! Så tänkte visa er det klippet :) 
 
 

En mi tiempo libre montar el caballo

Idag är mamma och pappa i stallet, jag ska vara hemma och plugga lite :) Håller på att skriva ett referat (eller ... om det är samma sak som sammanfattning så är det det jag gör haha) på myten om Oidipus, och när jag är klar med det ska jag plugga in lite spanska ord som jag behöver till morgondagens skriv-del, där man ska skriva en hel text om sig själv på spanska.
 
Hola ! Me llamo Madde y tengo ... 16 ... años. Vivo en sthlm con mi familia ... bla bla bla ... En mi tiempo libre montar el caballo.
 
Typ ... ? :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hästarna - 14/10

Rico: idag var det markarbetesträning för Therese ! Rico jobbade på rätt bra från början, han var lite spänd emellanåt men det kan han vara ibland. Vi arbetade mest med travbommar, på rakt spår och på böjt spår, sedan provade vi även i galopp men jag gjorde bara i vänster galopp för han var så spänd i höger.
 
Rico tyckte nog det var lite roligt, och han var ganska framme för skänkeln (lite springig till och från men han lyssnade i alla fall).
 
Valle: Mamma red honom på volten på morgonen/förmiddagen, innan Thereses lektion.
 
 
 

Några random sommarbilder

Eftersom hösten är här och vintern snart kommer med kyla och mörker, tänkte jag värma er läsare lite med några fina sommarbilder, från denna sommaren som varit ganska fantastisk !
 
 
Vet inte vart alla sommarbilder har tagit vägen, för dessa var de enda fina jag hittade ?? Ligger säkert ett hundratal fler bilder på något minne någonstans ...
 
 

Mallen

 
Ser lite trist ut när jag gjorde mallen i grått ^^ Men ungefär sådär kommer det se ut ! Självklart kommer det vara ett bildspel, men det kommer nog inte växla mellan lika många bilder ... ? Jag tänkte mig att först kommer Rico-headern med en stor bild och två små, de små bilderna kommer bytas ut kanske två gånger så man får se lite olika slags bilder på honom :) Sedan byts allt mot Valle-headern som kommer vara likadan som Rico-headern fast med Valle-bilder hehe :P
 
Eller så kommer jag ha som jag har nu, en enda stor bild som byts ut ? Jag känner att jag måste testa mig fram för jag vet inte om det blir bra !
 
Jag får fundera vidare, kom gärna med förslag !
 
 

Hästarna - 13/10

Idag red jag Valle och mamma red Rico. Jag var lite lat så det blev en barbackaritt idag ! Vi var ute i ca 1h, red i skogen bakom stallet, klättrade lite, travade korta bitar (Valle har en skumpig trav haha) och sedan en sväng ute på ängarna.
 
Valle var inte helt avslappnad i traven, utan han hade huvudet i vädret och tittade lite åt höger och vänster hela tiden. Det gjorde att det blev ännu svårare att sitta barbacka på honom. Men i skritten var han lugn som en filbunke som vanligt :)
 
 
 
 
 

Valle bilder

Knäppte några bilder på Valle i eftermiddags innan jag åkte hem från stallet, fotade inte Rico något idag men jag har ju redan hundratusen fina bilder på honom så jag prioriterade V !
 
Det blev lite konstigt med inställningarna, försökte fixa det i photoshop efteråt men det gick lite som det gick hehe.
 
 
Ärligt talat är det svårt att göra hans färg rättvisa på bild ! ;) Men visst är han söt ?? :P
 
 

Designplaner

Tycker det snart är dags att ändra lite i designen, i varje fall headern ! Det funkar inte i längden att bara ha bilder på en av våra hästar ;) Så jag ska nog göra ett nytt, enkelt bildspel, så fort jag tagit lite fler bilder av Valle :P
 
Sedan är jag väldigt sugen på att MÅLA Valle också, men det får bli någon dag då jag har TID :)
 
Senare idag kommer jag lägga upp bild på hur jag tänkt att designen ska se ut, men först ska jag äta och åka iväg till stallet ! Tänkte ha med mig kameran också och knäppa några bilder på hästarna, om jag hinner :)
 
 
Har en riktigt illa bildbrist nu, ska se om jag kan hitta någon som kan fota någon dag ?
 
 
 
 
 
 

Hästarna - 12/10

Rico och Valle fick båda två skritta lite ute och sedan lite skritt och trav på volten. Eftersom Valle vaccinerades för några dagar sedan så tog han det lite lugnare. Jag red Rico och pappa red Valle, Rico och jag gjorde liknande övningar som gårdagen men han var inte riktigt lika avspänd.
 
 

Rico - 11/10

Jag red Rico för Kicki, dressyrlektion. Jag skrittade fram honom med ett hoppspö i handen så han skulle vara lite mer framme för skänkeln från början. Han vilade ju dagen innan också så det kanske var lite därför han var lite mer framåt idag :)
 
Överlag gick passet väldigt bra ! Vi jobbade inte så jättemycket på volt, utan vi gick mer längs fyrkantsspåret och gjorde öppnor/flyttade in framdelen och skänkelvikningar osv osv, på rakt spår tog han för sig mycket mer och korvade sig inte sådär som han brukar göra på mindre volt :) Alltså, då brukar han slänga in bakdelen i protest när det blir jobbigt.
 
En annan sak Rico brukar göra när han tycker det blir jobbigt är att försvara sig med att bli tittig och spänd och ofokuserad, en del av passet var han lite sådan men det släppte faktiskt mot slutet, då gick han väldigt fint :)
 
 
Positivt idag också är att vi galopperade i båda varven, utan att han var spänd eller att jag var spänd eller att jag flög av eller så ;) Vi har ju inte kunnat galoppera alls i högervarvet sedan INNAN jag ramlade av (för över två veckor sedan?) just för att han varit spänd och så. Men idag gick det kalasbra !
 
Jag kände i alla fall att jag red som jag skulle, jag gjorde mitt bästa osv. Det kändes väldigt bra ! Efter passet fick han stretcha i princip hela kroppen, kanske missade någon liten muskel någonstans men men ;)
 
Blev tyvärr inga bilder idag för vi red i mörkret :(
 
 

Rico - 9/10 och 10/10

Jag var hemma och pluggade till matteprovet, mamma och pappa red Rico och Valle ena dagen, andra dagen fick de vaccin mm så de fick vila.
 
 

Vad händer med Ricos.blogg.se ?

En del har ju förändrats sedan jag skapade denna bloggen. En lite större grej som förändrats är ju att jag nu har två hästar, inte bara en. Flera av er undrar säkert hur det blir med denna bloggen, om jag ska byta namn osv osv ? Ärligt talat tycker jag mitt namn är ganska tråkigt, det var därför jag inte döpte bloggen till tex maddeandersson.blogg.se från första början. Jag vet inte, Madde Andersson känns inte som ett namn som fastnar i huvudet precis. Finns hundratusen andra i Sverige som heter Madde Andersson.
 
Jag tycker personligen Ricos.blogg.se är ett ganska bra namn, jag har länge jobbat på att "marknadsföra" det namnet och jag vill inte bara slänga bort allt mitt arbete nu. Men nu har vi ju en till häst, som heter Valle. Så lite fel känns det ju att bloggen endast är namngiven efter en av mina hästar. Men jag vet inte, jag har ingen större lust att byta bloggnamn överhuvudtaget, jag vet att man ofta tappar en drös med bloggläsare i och med namnbyte och det är inte något jag behöver nu ;)
 
Jag vet inte hur jag ska göra, jag kommer väl fundera lite till. Ni får gärna komma med era förslag !
 
 

Lustigt

Det är lustigt hur saker och ting bara kan vända på en femöring. Precis den stunden då allting går GALANT och man är riktigt LYCKLIG så vänder det och så är man nere i botten igen.
 
Just nu går det bara segt, det liksom nästan står stilla. Vi står och trampar på stället och vi kommer ingenvart.
 
Det första jag tänkte nu var att jag vill tillbaka. Men, jag vill inte tänka så. Jag vill framåt. Jag vill känna att allt slit faktiskt lönar sig och att vi kommer någonstans på vägen.
 
Jag längtar tillbaka lite till när allt gick sådär superlätt, när allt kändes så jädra bra och allt bara rullade på. Men jag längtar ännu mer tills vi är i toppen igen. Vi har klarat det en gång, vi ska klara det igen.
 
 
 
 
 
 
 
 

Nybörjarkänsla

 
Så sent som igår kände jag mig som en riktig nybörjare igen på hästryggen. I princip aldrig brukar jag vara osäker på hästryggen, inte ens (eller ska man kanske säga 'särskilt inte'?) när jag rider Rico. Men det kändes riktigt ovant att rida Valle, när jag är så van vid just Rico.
 
Igår red jag Valle första gången hemma, första gången med westernsadel (första gången med sadel överhuvudtaget för jag provred honom barbacka) osv osv. Han ska ha ridits engelskt i yngre dagar men nu är han 'omskolad' till western. Han är väldigt känslig i munnen så han lyssnar bäst på skänkeln, när man svänger, stannar, flyttar osv osv. JAG däremot är inte alls van vid westerntänket. Man kan ju tycka att det finns många likheter med western och engelsk ridning och det håller jag med om, men det ÄR svårt att släppa tyglarna och förlita sig på BARA skänkeln, svårare än jag trodde i alla fall.  
 
Eftersom min första tur med Valle var en längre skrittur ute så fick jag ändå chansen att vänja mig vid westernsadeln och även vänja mig vid Valle. Måste erkänna att det var lite vingligt, han rör sig inte ALLS likadant som Rico ;) Men jag kunde inte sätta på autopilot och njuta av färden, jag var tvungen att TÄNKA när jag skulle svänga, TÄNKA innan jag stannade osv osv. Jag behövde tänka efter hur jag skulle göra för att Valle skulle förstå mig.
 
Eftersom jag inte alls har ridit mycket andra hästar sedan vi köpte Rico, så är jag i princip bara van vid HONOM. Efter att ha ridit Valle så inser jag hurpass bra jag KÄNNER Rico. Jag vet hur han reagerar på olika saker (även om han kan vara lite oförutsägbar), jag känner mig trygg med honom fastän även han kan ha tokigheter för sig. För grejen är den, att jag vet hur jag ska hantera det. Självklart dyker det upp nya saker lite då och då men jag lär mig hela tiden hantera Ricos situationer och därför är jag trygg med honom.
 
Jag kommer verkligen sträva efter att bli lika trygg med Valle, han är ju en lugn och trygg häst redan från början men man får inte glömma att även han ÄR EN HÄST. Även lugna trygga Valle KAN ju hoppa till för något eller bli skraj, även om det kanske inte kommer hända lika ofta som med Rico ? Alla hästar är olika, reagerar olika på olika saker osv osv, och jag ser fram emot att lära känna Valle och lära mig hantera även HANS situationer ! :)
 
 
 
 

Tisdag

Vardagen rullar på, det går väl aningen för fort men så brukar det vara nu på sista tiden. Idag och imorgon har jag hemma-och-plugga-dag, har två prov nu på torsdag och hittills har jag misslyckats på 3/4 prov så jag vill gärna bryta det mönstret. Vet inte varför jag har blivit så dålig i skolan, men det ger sig väl antar jag.
 
Idag slutade jag faktiskt skolan ganska tidigt, kvart i två ungefär. Då gick jag faktiskt till "Växthuset" som det heter, och pluggade matte i mer än två timmar med några från klassen + parallellklassen. Är riktigt stolt över det faktiskt ;) Så nu när jag kom hem så har jag inte en massa plugg över mig utan en del har jag redan "gjort" !
 
Så nästa gång jag åker till stallet och rider blir nu på Torsdag ! Då ska jag rida Rico dressyrlektion, för Kicki.
 
 
Jag tror att mamma och pappa ska rida ut med Rico och Valle idag ! :)
 
 

Hästarna - 8/10

Rico
mamma red ut med westernsadeln
 
Valle
jag red ut med mamma och Rico med Valles westernprylar. Vi skrittade en runda på gatorna och en bit på ängen, matchade lite fint i turkost. Om man bortser från att jag hade röda stövlar + reflexer ;)
 
Jag gick upp en sväng upp på volten när vi kom tillbaka, och travade lite och prövade att stanna, svänga, osv osv. Överlag var han lite tittig men inte alls spänd så som Rico kan bli, men väldigt nyfiken på allt runtomkring !
 
 
Han ser ut som en liten ponny på bilden haha :P
 
 
 
 

Bilder på Apricot Velvet

Knäppte några bilder på Valle innan jag hämtade in Rico i förmiddags !
 
Det var jättefint fotoväder, lagom soligt och bra :) Men jag ändrade inte mycket alls på inställningarna för jag hade lite bråttom, så 80% av bilderna blev inget bra alls. Men dessa två tyckte jag blev helt okej ändå, ni måste ju få se hur han ser ut ;)
 
 
Lite fel i inställningarna som ni ser :) Har inte photoshop på denna datorn så bilderna är inte redigerade eller så, tyvärr !
 
 
 
 
 
 

Hästarna - 7/10

Rico red jag idag, det var dressyrlektion för Therese med lite fokus på skänkelvikningsövningar och sådant. Rico lossnade aldrig riktigt, han blev mycket bättre när vi travade av i slutet men resten av passet var inget alls att hurra för. Han var liksom spänd och gick emot skänkeln, det kanske inte såg förjävligt ut men det kändes inte bra alltså. Men då sänker vi kraven till nästa gång bara !
 
Valle fick rida ut en sväng (mamma red) med Rico när Rico skulle skrittas av efter lektionen. Sen gick mamma och Valle upp en stund på volten, jag vet inte exakt vad de gjorde men lite westernövningar tror jag ! :)
 
 

Ryttarens utveckling

 
Tiden jag haft hittills med Rico har förändrat mig såå mycket som ryttare. Som person också, antar jag, men främst som ryttare.
 
För det första har jag blivit bättre på att rida. Nu inverkar jag bättre på hästen när jag rider och jag känner att jag hela tiden hittar fler knappar, jag har mer koll och vet hur jag ska göra. Jag rider kanske inte alltid så snyggt och prydligt, men jag inverkar bättre och det tycker jag är viktigt.

Men det är två saker som speciellt Rico har bidragit till. Dessa två saker kanske på ett vis säger emot varandra.
Jag känner i alla fall att jag blivit säkrare i mig själv i Ricos situationer, det vill säga situationerna som uppstår med speciellt Rico. Exempel är uppsittning, vägringar, tokhopp, och full sken över ridbanan. Jag vågar ändå lita på mig själv och på honom, och jag blir inte längre särskilt rädd när han tex skenar iväg, jag vet att det bara gör saken värre ändå. Istället kan jag hålla mig lugn och ta tag i situationen. Jag har börjat lära mig hur jag ska bete mig och hur jag ska handla när han gör så, så som han kan göra.
 
Men också så har mycket inträffat under de här snart-två-åren. Jag har åkt av Rico nio gånger hittills. Jag har alltid försökt lära av mina misstag, reflektera över det och många gånger har jag insett att jag kunde gjort annorlunda eller att det rent ut sagt var ryttarens fel (mitt fel) att det inträffade. För mig känns det bättre att veta att om det var mitt "fel", då kan jag lättare hantera det och jag slutar inte lita på Rico för att något händer. Jag vet hur han är, och jag känner att jag har ett visst ansvar att rida på ett visst sätt så att våra ridpass blir säkra för båda oss.
 
Jag försöker alltid se det positiva i det som händer, men det är ju svårt såklart och vissa saker fastnar i huvudet på en. Jag har blivit osäkrare på så sätt, jag gör allt på den säkra sidan och jag tar inga risker, eller chanser. Jag har främst blivit osäker i hoppningen, just för att de flesta av våra bakslag har varit på det området. Han har stannat på hinder, gjort tokhopp, dragit efter hindrena, varit snabb och stark ena dagen och seg som tuggummi andra dagen. Rico är inte konsekvent i hoppningen (eller i ridningen överhuvudtaget) och det gör att det blir svårt för mig att vara konsekvent i min ridning. Det skapar bara osäkerhet från båda sidor.
 
Med dessa ord skrivna ska jag byta om och ta moppen till stallet ! Idag ska det bli en dressyrlektion för Therese, tror vi skulle jobba lite extra med skänkelvikningar mm. Blir nog bra ! :) Kameran åker med, kanske kan ta någon bild på Valle i hagen :)
 
 
 
 
 
 

Fri tillgång

Valle har tidigare gått på fri tillgång, vilket funkade väldigt bra, men grejen är ju den att det inte finns någon möjlighet att ha fri tillgång ute i hagarna på Enliden. Vi hade ju det tillfälligt när en av Ricos hagkompisar kom hem efteratt ha stått på fri tillgång en längre tid på ett annat stall, för att vänja av honom. Men det är inget vi får ha långsiktigt så vi ska nu vänja av Valle vid fri tillgång ! Är inte helt säker på hur man gör ? Tar man bara bort successivt tills det blir en "lagom" mängd, eller alltså är det så enkelt ? :P
 
Nu står i alla fall Valle i sommarhagen så han har fri tillgång på gräs ute och hö/silage inne !
 
 
 
 

Hästarna - 6/10

Båda hästarna fick gå lektion för Eva idag ! (western) :)
 
 

Hästarna - 5/10

Rico
Jag red ut med honom en vända i skogen och på gatorna, bort till källbrinksrakan och sedan tillbaka förbi nya stallet. Skrittade nästan hela vägen, jag tog lite trav på grusslingan på hemvägen bara, typ 50 meter.
 
Valle
Mamma och pappa gick med mig och Rico med Valle, så han fick se sig om lite och så våra pållar fick vänja sig lite med varandra :)
 
 
 
 

Valle - 4/10

Valle kom ju hem jättesent så för honom blev det in i boxen direkt. Vet inte om han hade ridits något under dagen men det har nog inte så stor betydelse ändå :)
 
 

Veckoplanering

 
En sak jag märkt nu denna förmiddagen är att det är MYCKET svårare att knåpa ihop en veckoplanering åt två hästar med tre ryttare, än en häst med två ryttare. För när vi bara hade Rico så red ju pappa en medryttarhäst istället, just för att Rico är lite som han är och pappa har ju inte ridit så jättelänge. Då var det ganska simpelt att bara dela upp Ricos 7 veckodagar och ta 3-4 stycken var (jag och mamma). Men jag har suttit nästan hela morgonen och försökt få de båda hästarnas veckoplanering att funka. Så att alla vi tre får rida ungefär lika mycket, så jag har någon dag hemma och plugga osv osv.
 
Det som är svårt är att både jag och mamma vill rida båda hästarna ett par gånger i veckan, och pappa ska bara rida Valle.
 
Detta var vad jag kom fram till, men det kommer säkert behövas ändras ungefär 80 gånger till.
 
------
 
Rico:
Lördag (idag): Mamma rider för Eva (western)
Söndag: Jag rider för Therese (dressyr/allround)

Måndag: Jag rider ut
Tisdag: Mamma rider ut
Onsdag: Ev vila (om inte mamma tänkt rida, jag måste göra läxor den dagen ^^)
Torsdag: Jag rider för Kicki (dressyr)
Fredag: Mamma rider ut
Lördag: Jag rider på volten/uteritt
Söndag: Jag rider för Therese (dressyr/allround)
 
------
 
Valle:
 
Lördag (idag): Pappa rider för Eva (western)
Söndag: Mamma rider ut
 
Måndag: Pappa rider ut
Tisdag: Jag rider ut
Onsdag: Mamma rider ut /vila
Torsdag: Pappa rider ut /på volten
Fredag: Jag rider ut
Lördag: Pappa rider ut /på volten
Söndag: Mamma rider ut /på volten
 
-----
 
Nån dag i veckan tänkte i alla fall jag att vi skulle ut och klättra en längre runda i skogen med båda hästarna ! Jag tycker det är roligt med klätter så det blir nog någon av de dagarna jag ska rida.
 
Och någon dag måste jag ju fota Valle lite, har inga bilder alls på honom !! :O
Eller, jag har ju dessa från instagram ...
 
 
Men de var ju inte sådär jätteroliga haha :) Kommer ha kameran i högsta hugg nu i helgen !
 
 
 

Mot hästarna !

Ska alldeles strax byta om till ridkläder och sen bär det av till stallet ! Jag fick ju aldrig chansen att träffa Valle igår pga ekonomiplugg och han kom ju inte hem förrän sent på kvällen men idag så !! :D Sen saknar jag ju Rico såklart ! :) 
 
Idag är nog planen att jag ska rida ut på Rico och mamma/pappa ska promenera med oss med Valle. Så han får chans att se sig lite om och får röra lite på sig :) 
 
 

Rico - 4/10

Idag fick vi ta lite revanch i dressyren ! Var väldigt länge sedan jag red en dressyrlektion, och ännu längre sedan jag red för Kicki ! Men eftersom mamma och pappa är och hämtar Valle nu på kvällen så fick jag ta hand om Rico, de skulle ju ändå upp till Bålsta och hämta honom ! :)
 
Det gick bra att sitta upp, men han höll på och backa när jag satte foten i stigbygeln, men bara några gånger sedan gav han sig ;) Skrittade fram i ett hyfsat tempo, travade fram utan några större krav, försökte bara hålla ett jämnt stöd i båda tyglarna och han kändes fin och framme för skänkeln (hyfsat :P). Sedan började vi sätta lite krav, men någonstans mitt bland frustningarna fick han ett ryck och började skena iväg. Skillnaden från förra gången, då jag åkte av, var att jag hade båda fötterna i stigbyglarna och det hjälpte mycket verkligen, då kunde jag ha kvar balansen och därmed inte skrämma honom ytterligare ! Jag försökte bara hålla mig lugn, höll ett jämt stöd i båda tyglarna (det funkar inte att ta och lätta då blir han bara stressad) och pratade med honom. Efter kanske 2-3 varv på den volten vi red på så lugnade han sig och vi stannade på mitten och andades lite.
 
Försökte rida på som vanligt efter det, men det var såklart svårt för han var lite spänd. Vi jobbade lite på åttvolt och vanlig volt i trav, vi galopperade inte alls idag (om man bortser från när han skenade haha) men det var alldeles lagom att fokusera på traven idag, det var mycket fokus på min inverkan och att han skulle gå fram för skänkeln, fram till bettet. Han blev väldigt fin i slutet, han korvade sig lite emellanåt och försökte hitta på nya saker för att slippa undan men jag tycker ändå han skötte sig rätt fint överlag !
 
Satt av och skrittade av honom för hand, stretchade och in i boxen.
 
Gammal bild från efter ett kicki-pass :)
 
 
 
 

What doesnt kill you ?

På tisdagsträningen förra veckan så hände det nåt. Rico var spänd som en stålfjäder och riktigt bakskygg, värre än normalt. Han reagerade till och med när jag sträckte upp handen ovanför sadeln, och då kan ni väl alla förstå att man inte vill slänga sig upp direkt på honom när han beter sig så ? Men vi jobbade lite uppsittningsövningar, tyngde, böjde in huvudet, ställde mig upp ett par gånger i stigbygeln. Han fortsatte vara spänd rätt länge men han lugnade sig en aning efter en stund, men fortfarande spänd.
 
En sak jag reagerade på då var hur jag kände mig "inombords" liksom. De tidigare gångerna som det krånglat med uppsittningen har jag blivit rädd och velat bara ge upp, jag gav aldrig upp men ni anar inte hur mycket jag velat det.
 
Men den här gången var det annorlunda. Det kändes standard liksom. Jag kände mig lugn och säker även fast Rico var såpass spänd och på tårna. Jag tror mycket beror på att jag nu VET hur jag ska hantera honom. Visst, man kan inte göra särskilt mycket åt saken om han drar iväg när man är halvvägs över med benet. Men jag har fått lättare för att lita på honom, känna av hans sinnesstämning osv osv.
Lite luddigt kanske, blir lätt så när man skriver mitt i natten.
 
What doesnt kill you makes you stronger - det kanske verkligen stämmer ? Den här dagen kändes det verkligen så.
 
 
 
 

Rico - 26/9 - 3/10

26/9 - jag red ut
27/9 - mamma red
28/9 - jag red ut
29/9 - jag red ut
30/9 - en i stallet fick rida Rico för jag var på kryssning
1/10 - mamma red
2/10 - jag red ut , skritt och trav med lite klättring i skogen bakom stallet
3/10 - mamma red ut med westernsadeln
 
Är nog inte helt rätt men det är vad jag kommer ihåg av dagarna vi missat ! :) Måste ta igen lite ju :D
 
 
 
 
 
 

Onsdag - lägesrapport

Fotboll idag på idrotten, jag var inte lika dålig som jag förra gången men långt ifrån bra ;) Företagsekonomiplugg nästan hela kvällen, ska strax ut med hundarna på en kvällspromenad i mörker och regn ...
 
Goda nyheter är att vi ska åka och hämta Valle imorgon kväll, eller det är väl bara mamma och pappa som åker så tar jag hand om Rico och rider honom ! :)
 
 
 

Rubrik

Jag har en del att ta igen, det kan man verkligen säga ! I och med denna "paus" så har jag faktiskt upptäckt att jag inte bara blir inspirerad av att blogga när jag rider och är i stallet, utan bloggningen motiverar mig att åka till stallet även de dagar jag inte har helt lust (för ja, även jag har sådana dagar). För när jag väl är där så blir jag påmind om varför jag har häst.
 
 
Har ju varit lite segt framåt med Rico, vi har ännu inte tagit någon högergalopp sedan jag for i backen, och pga axeln så missade jag lite ridning så jag är inte i bästa form/kondition just nu. Sedan är det ju också snart dags att hämta Valle ! Det har varit lite problem med hagar, att det inte finns någon karantänhage ledig osv. Eftersom han kommer från fri tillgång så måste han ju ha något slags nät uppsatt i hagen, helst i ett träd. Tyvärr har inte den karantänhagen som finns kvar något träd ... Men vi kanske ska ställa honom i sommarhagen, den är en bit ifrån killarnas hage där han ska in sen, men det är bättre än ingenting.
 
 
Jag är inte mitt gamla motiverade och drivna jag längre, vet inte om även det beror på att jag hade lämnat bloggen i sticket sådär. I varje fall ska jag försöka återuppta bloggningen nu för jag ser att ni alla tappert har hängt kvar här, jag har kommit på lite nya grejer att skriva om nu så jag lämnar er inte det kan jag lova ! Det är oftast efter en sådan här bloggsvacka som uppdateringen blir som bäst ! Så håll i hatten nu, jag tänkte börja lite smått redan imorgon !
 
 

RSS 2.0