Terräng

 
Något som jag blivit väldigt sugen på nu på sista tiden, är att prova på terräng. I nuläget är det inte alls aktuellt för mig och Rico att börja tävla i fälttävlan, trots att jag tror att det vore en himla passande gren för Rico. Problemet nu sitter i höjden, eftersom Rico är en (om än liten) storhäst så är minimumhöjden 90cm och det känns väldigt högt för oss i nuläget. Rico har inga problem att ta sig över hinder som är över 90cm, utan det är det att jag och Rico i princip inte hoppat alls på väldigt länge, och hela förra året gick ju i princip till småhinder för att komma över problemet vi hade med vägringar. Han är väldigt duktig på att hoppa, det krävs bara en bestämd och säker ryttare. Jag är inte riktigt den ryttaren nu eftersom jag legat så lågt med hoppningen efter alla små incidenter. 
 
Rico är i alla fall en sådan häst som verkligen verkligen trivs ute i terrängen. Det är där han jobbar på som bäst och lyssnar som bäst. Vi har hoppat några enstaka småstockar ute och det har han varit väldigt positiv till. Minns första gången vi hoppade en lite "större" stock ute på en äng för något år sedan och då blev han jätteglad efterråt och spurtade iväg över halva ängen i glädjesprång :') Lite för glad blev han kanske, men det gick ju bra ändå ;)
   I vilket fall som helst tror jag att fälttävlan skulle passa honom väldigt bra, då han är väldigt allround och är bra i både dressyr och hoppning. En annan grej är Distans, som vore roligt att prova ifall det skulle bli något problem med själva hoppningen igen. 
 
Men att gå någon prova-på-terräng-kurs skulle nog inte sitta fel för oss, så ska nu framöver hålla utkik om jag hittar någon :D 
 
 

 

Skav

Vi har märkt att Valle lätt får skav av sin utrustning. Mest från sina benskydd, westernpad, täcken och liknande. Eftersom vi har så många sadlar till Valle som vi växlar mellan så är inte skav från westernpadden det största problemet, eftersom han inte alltid har den på sig. Täcken går våra hästar utan nu, i alla fall tills vi sommarflyttar de till Örebro där vi bor i ett riktigt insekts-hål. Då måste de ju ha sina flugtäcken på. 
 
Det som är mest problem för Valle är att han får skav av alla sina benskydd. Benskydden kan vi inte "skippa" då och då för han behöver verkligen dem, han slår ju i överallt. Vi försöker variera benskydden också, mellan vanliga senskydd och lite mjukare PC-skydd. Nästa steg är att försöka få tag i något slags lösa benskyddsfluff till våra nuvarande senskydd, alternativt nya fluffiga benskydd. 
 
 
Förut sålde de lösa fårskinnsfluff till benskydd på Hööks men inte längre, hade varit himla enkelt att bara åka och köpa det där ju :( 
 
 
 
 

Denna veckan

Denna veckan har jag varit sjuk och varit hemma från skolan. Tyvärr lyckades vi tajma in så att det har varit massa hantverkare i huset just dessa dagar som jag varit hemma och varit sjuk .. ;) Men är på bättringsvägen, hoppas på att vara frisk imorgon och kunna åka till skolan och stallet som vanligt igen. 
 
Dessa dagar har i alla fall mamma och pappa tagit hand om hästarna mest. I måndags red jag fastän jag var sjuk, blev en lugn uteritt. Tisdagen red mamma och pappa ut en lugn sväng också, och Onsdagen tömkördes båda hästarna. 
 
Gammal tömkörningsbild på Rico. 

Måndag

Idag hade jag planerat att vara hemma från skolan för att skriva klart den 4-6 sidor långa rapporten om hur Pakistan följer de mänskliga rättigheterna (typisk samhälleuppgift) som ska vara klar ikväll senast. Istället gick jag och blev sjuk. Så är hemma i vilket fall som helst men är allmänt jätteförkyld och dessutom har jag massa hantverkare precis utanför min dörr så det är svårt att koncentrera sig. Hörlurarna är sönder, känns som att det mesta går emot mig just nu.
 
Ikväll ska jag i alla fall till stallet och rida. Blir nog en uteritt där jag rider Rico och en tjej i stallet rider Valle. 
 
 
 

Hästarna - 25/5

Idag red jag och mamma ut en sväng i skogen. Jag red Rico och mamma red Valle. Vi red bort åt skogen-hållet och galopperade två gånger i den långa uppförsbacken, sedan hem igen. Ganska kort men nyttig runda. 
 
 
 
 

Film Löshoppning 26/5

 
 
Idag stod löshoppning på schemat. Vi tog enkelt bara fram två hinder. Ett räcke lite lägre och ett räcke (oxer till Rico) snäppet högre. Båda hästarna skötte sig ganska fint. Rico hade dock lite dålig galopp in flera gånger vilket resulterade i att han klämde in två galoppsprång på ett avstånd som var menat för ett galoppsprång, men i slutet hoppade han fint. Valle började med att hoppa jättehögt över kryssen som vi började med, sedan lugnade han sig lite hehe. 
 
 
 
 

Apricot Velvet aka "Valle"

 
Detta är då Apricot Velvet, även kallad Valle. Han är en 16-årig förvuxen ridponny, ca 150cm i mankhöjd. Han är en storhäst på ytan men mellan öronen är han en riktig ponny.
 
Han reds engelskt fram till 2012 då den tidigare ägaren skolade om honom till Western. Hösten 2012 köpte vi Valle från av vår westerntränare. Han är en utmärkt läromästare, främst till min pappa som börjat rida western, men även till mig och mamma som rider lite blandat och behöver en pålle som man liksom kan slänga sig upp barbacka på och rida iväg.
 
Valle är lugn i de flesta situationer, och är ett bra komplement till Rico. Men han är fortfarande en häst och i vissa lägen framstår han som den yngre oerfarna hästen av våra två ;) Valle har en hel del personlighet och är lite pysslig och busig av sig, han petar gärna ner saker på golvet och skrämmer livet ur Rico. Galoppen ska gå fort ute och om man håller in honom för mycket kastar han med håret i protest ;) 
 
Efter den sega vintern 2012/2013 har vi börjat sätta igång Valle och bygga upp mer muskler och kondition på honom. Vi varvar nu mellan långa uteritter, dressyrlektioner, löshoppningar och tömkörningspass. 
 
 

Uppställda bilder idag

 
 

Plocka gräs

Tydligen var tanken att de skulle släppas ut på dygnet-runt-bete redan nu i helgen, men som tur är var det fler än vi som protesterade mot det. Eftersom snön försvann så sent i år så har det ju knappt hunnit växa ordentligt med gräs så vi har knappt haft någon chans att beta in hästarna ordentligt. Så första veckan nu så ska de gå dagtid på bete och tas in på nätterna, vilket blir en bättre övergång tycker jag. 
 
Dessa dagar har vi försökt vara väldigt effektiva med att vänja in dem på gräset. Eftersom vi även har hundar hemma och jobb och skola som tar tid, så har vi inte tid att stå i timmar varje dag och beta hästarna för hand. Rico har inte heller kunnat gå ut och betas i en gräshage förrän nu när vi avmaskat honom. Därför har vi de senaste dagarna stått och plockat gräs och lagt in i boxen till dem. Idag plockade vi lite drygt tre kilo som de fick dela på, och så betades dem i kanske 40-50 minuter. 
 
Idag lade vi även i gräset i deras hönät istället för på golvet, så de får pilla lite ;) 
 
Rico förra sommaren. 

Hästarna - 24/5

Idag åkte jag igen direkt till stallet efter skolan, slutade tidigt. Mamma hämtade upp mig på vägen (vid tumba). Vi red ut i skogen och det blev lite klättring och en del trav. Mamma red Rico och jag red barbacka på Valle. 
 
Valle fick gå först idag, och vi kom inte längre än ner till ridvolten tills jag behövde sitta av honom och leda, för han vågade inte gå över bron den fegisen ;) Bron har de ju gått över varje dag så man tycker ju att det inte ska vara några konstigheter längre.
 
Valle som brukar vara så cool, blev rena rama Rico när han fick gå först! ;) Rico går nästan alltid först för att han är ganska modig (trots att han är rädd för det mesta hehe) och tar sig fram överallt, men när han går först så präglas ridturen av tvärstopp, sidohopp, hopp rakt upp i luften, att han vägrar att gå och bara allmänt spänner upp sig och tittar på saker. Anledningen att vi trots detta helst rider först med Rico är att han ska lära sig att gå först, för han vill ju inte vara sist när man rider ut flera stycken för då blir han så tittig bakåt, vet inte om det har med bakskyggheten att göra.
 
Men idag var det då Valles tur att ta täten, och jag trodde inte att han skulle vara så spänd och tittig. När vi travade gjorde Valle flera ryck åt sidan och några klassiska Rico-stopp-i-galoppen-tvär-stopp (Mina hästar kan nämligen inte gå och titta på något samtidigt). Detta var då inte en så bra kombination med barbackaridning haha men jag åkte inte i backen i alla fall! 
 
 
 

Hästarna - 23/5

Idag åkte jag direkt till Tumba från min skola och blev upphämtad av mamma på vägen. Båda hästarna skoddes. Rico först, sedan Valle. Vi lämnade Valle med hovslagaren senare på kvällen och då slog åskan tydligen ner i närheten så det blev strömavbrott. Men det gick bra, han sko klart och så. 
 
Hade tänkt att rida ut med Rico medan Valle skoddes men vi hann inte det då vi fick väldigt bråttom hem på kvällen. 
 
 
 

Hästarna - 22/5

Idag var det dressyrlektion för Therese och jag och Rico var helt back on track igen! Han var väldigt loss och med på hjälperna redan från början vilket var en himla bra förutsättning för resten av passet. Han var lydig och avslappnad och mot slutet fick jag en riktig sytrådskänsla i handen, han bar upp sig själv jättefint! 
 
I galoppen märkte Therese i alla fall skillnad på honom från förra gången, så galopparbetet ute har givit lite resultat i alla fall :) Så ska fortsätta med det. 
 
Det är såklart dessa fantastiska pass som varken filmas eller fotas. Vi får hoppas att detta håller i sig nu också även på de självständiga ridpassen på volten. 
 
 

Svettig hjälm (kom inte på en bättre rubrik..)

Jag är en riktig huvudsvettare (om det är så man kallar det?). Det spelar ingen roll vilken hjälm jag rider i, rider jag ett ridpass så blir huvudet + hjälmen dyngsura verkligen! Sedan beror det ju på vädret, är det väldigt varmt ute så är det inga konstigheter att hjälmen kan bli svettig, men det som förvånar mig är att jag även lyckas med det vintertid. 
 
Jag har en hjälm från lamicell som "ska" ventilera. Jag vet inte om ventilationen inte funkar eller om den bara inte är tillräcklig. Innan min nuvarande hjälm hade jag faktiskt en likadan, och min nästa hjälm blir förmodligen också en likadan eftersom jag är väldigt nöjd med den hjälmen. Båda gångerna hittills har jag bytt för att jag har lyckats ramla på huvudet nästan varje gång jag trillat av, vissa gånger värre än andra. Några gånger har jag lyckats åka in med huvudet före rakt in i den stocken som ligger som en kant runt hela Enlidens volt. Egentligen är det snart dags att byta hjälm igen, men om inte detta sker väldigt snart kommer jag nog ändå ta och tvätta innerfodret på hjälmen, för den är riktigt riktigt ofräsch! 
 
Detsamma gäller min säkerhetsväst, den borde jag nog också ta av fodret på och tvätta, med tanke på att jag använt den varje dag i två-tre år. 
 
 
 
 

Hästarna - 21/5

Tandläkaren tyckte båda hade fina tänder, och inga vargtänder hade de heller :) Hästarna skötte sig jättebra också. 
 
Idag betade jag dem för hand i ca 40 minuter. Sedan när tänderna var kollade och så gick vi ner på volten med dem och tömkörde båda. Medan Valle tömkördes av mamma så gjorde jag lite NH med Rico, sedan bytte vi utrustning på dem bara så Rico också fick röra lite på sig. Hade bara mobilen till kamera idag tyvärr. 
 
 
Någon dag nu framöver ska systemkameran med till stallet så vi kan fota lite ordentligare bilder! 

Veckoplanering

Måndag: Rico uteritt, Valle volten 
Tisdag: Tandläkare kommer, någon av hästarna ska vila (eventuellt båda) 
Onsdag: Dressyrlektion för Therese för båda hästarna 
Torsdag: Hovslagare kommer, någon av hästarna ska vila (eventuellt båda) 
Fredag: Uteritt för båda hästarna 
Lördag: Troligtvis uteritt 
Söndag: Troligtvis uteritt 
 
Denna veckan blir lite speciell då både tandläkare och hovslagare ska komma. I helgen blir det troligtvis lite rejälare uteritter! :) 
 

Fin i pälsen

Rico och Valle har båda tvp blivit himla fina i pälsen nu de senaste veckorna. Valle fäller fortfarande lite gammal vinterpäls, men jag måste säga att Rico har blivit himla fin och glansig i pälsen. Han var så gudomligt fin när jag stod och gjorde i ordning honom häromdagen, han lyser liksom som guld i solen. Dessutom har han musklat på sig ytterligare så jag tycker han ser riktigt fräsch ut, särskilt i kontrast till vilken stor fluffig boll han var i vintras. 
 

Tisdag

Snart bär det av till stallet, tandläkarn kommer och ska kolla båda hästarnas tänder :) 
 
 
 

Hästarna - 20/5

Mamma red Valle på volten men jag ville inte rida där idag igen så jag red ut med Rico med sällskap av en tjej i stallet. Vi red ut en timme med klättring, längre travsträckor, ett hopp över en stock, en liten galopp på hemvägen och sedan vände vi och tog galopp i en lång uppförsbacke. 
 
 

Hästarna - 19/5

Red Rico lite på volten medan mamma tömkörde Valle. Det gick inte så bra för kommunikationen mellan oss funkade inte helt. Det var mycket flugor och mygg som irriterade och saker runt omkring som störde/skrämde honom. Men det blev lite skritt och trav i alla fall, så han fick röra lite på sig. 
 
 

Ett riktigt stort steg framåt!

 
Idag tog jag och Rico ett riktigt riktigt stort steg framåt i utvecklingen, gällande våra uppsittningsproblem! Vi kunde sitta upp med hoppsadeln idag helt själva, och dessutom plocka upp ett hoppspö som låg uppepå voltens staket. Det sistnämda skrämde honom lite, eftersom det är ett ganska bakskyggt område precis där, men det gick och han lugnade sig fort!
 
Arbetet med uppsittning och bakskygghetsträning har ju varit en ganska stor del av bloggen sedan 2011. Det har gått upp och ner hela tiden, framsteg varvat med bakslag, trygghet har byggts upp och rivits ner och byggts upp igen. Det har funnits perioder då Rico har varit lugn och säker men jag varit skraj, och vice versa. Eftersom det också har varit så olika från dag till dag, så har någon alltid hållit i Rico och hållt emot sadeln vid uppsittning (i alla fall med hoppsadeln, för med westernsadeln kan vi sitta upp på ett annat sätt som gör det säkrare).
 
Det är lite drygt två år sedan jag senast kunde sitta upp helt själv och problemfritt och bara rida iväg. Det var en solig dag våren 2011, några få veckor innan uppsittningsproblemen började. Och nu är vi äntligen tillbaka på den nivån igen, känns himla bra! 
 
 
 

Hästarna - 18/5

Idag red vi ut fyra stycken, jag red Rico och en tjej i stallet lånade Valle, sedan var det två till. 
 
Vi red en genväg bort till galoppvägarna i skogen, som jag aldrig ridit förut. Väldigt trevlig runda med mestadels grus/sand/skogsvägar där man kunde trava och galoppera. I galopperna fick Rico verkligen gasa på, för annars hängde vi inte med de som red först. Pga begränsat med galoppsträckor har vi, under de snart tre år vi haft honom, nästan bara ridit i väldigt samlad galopp ute. Därför var inte Rico riktigt beredd på att han fick galoppera så himla fort ;) 
 
Det var i alla fall en väldigt trevlig ridtur, vädret var också på min sida för det var varken för varmt eller för kallt. Red i hoppsadeln igen också, det kändes bra! 
 
 
 
 
 

Hästarna - 17/5

Mamma och pappa red ut. 

Beta hästarna

Våra tidigare år som hästägare har vi ju stått på Enliden där gräset (om man jämför med nu) växte fram väldigt tidigt och det fanns stora ängar med gräs och även mindre gräsplättar på stallplan och intill stallet. Det var enkelt att börja beta in hästarna för även om man hade bråttom på vardagkvällarna så kunde man i alla fall ställa sig några minuter på stallplan och beta hästarna. Förra året vid denna tiden hade vi vant in Rico på gräs rätt bra, så vi stod i mer än en halvtimme och betade dem varje dag. Så fort sommarhagarna blev iordninggjorda kunde vi även börja släppa hästarna där två-tre timmar varje dag. 
 
I år började vi lite senare eftersom gräset inte hade växt så mycket. Men vi har börjat lite smått nu i alla fall. När brukar ni börja vänja in hästarna på gräs? 
 

Helgen som kommer

Imorgon ska en valack från den andra valackhagen in i vår hage, vi ska eventuellt dit och vara med på ihopsläppet. Annars kommer jag åka dit senare vid lunchtid, och rida ut på Rico. Valle lånas ut till en tjej i stallet som ska rida med oss. 
 

Ryttarträning

Denna kategori är jag nu sugen på att börja skriva mer inlägg till. Under en period i början av detta året var jag lite sådär "duktig" och tränade lite gymliknande övningar här hemma, tränade främst ben, mage och rygg. Tyvärr rann detta ut i sanden ganska snart för jag kände att jag inte hade riktigt tid eller lust och att jag hellre drog ut och sprang lite mer regelbundet igen när all snö och is försvann. Efter att ha sprungit (ofrivilligt) till bussen med tunna tygskor flera flera gånger på våren fick jag därefter problem med mina benhinnor (smalbenen) som gjorde att jag tillslut inte kunde springa alls, knappt ens gå, utan att det gjorde ont.
 
Nu är det i alla fall på bättringsvägen och jag har börjat springa lite försiktigt på lite mjukare underlag ute i skogen, kortare rundor ca 30 minuter där jag varvar powerwalk med jogging. Ska vara väldigt noga med att inte trappa upp för fort så att problemen men benhinnorna kommer tillbaka. 
 
Jag är en sådan person som tycker om att ha fullspeckade dagar och hålla många bollar i luften samtidigt (sålänge det är saker jag tycker om att göra hehe), och ska därför utmana mig själv lite mer och försöka få ihop tiden med hästarna, skolan, hundarna och min egna träning. Har hittills försökt springa på morgonarna, men det har inte funkat bra. Häromdagen fick jag snilleblixten att börja lägga in powerwalk/jogg med min hund på kvällen när jag kommit hem från stallet. Så ska prova det nu, man måste ju börja någonstans :) 
 
Tränar ni på något sätt utöver själva ridningen? 
 

Inga sockerbitar

 
Hoppträna ordentligt kommer vi nog inte göra så mycket på vår volt eftersom den är ganska ojämn och liten, men däremot skulle jag vilja rida lite övningar med småhinder (sockerbitar) och upphöjda bommar lite regelbundet sådär. Tyvärr har vi märkt nu att det varken finns sockerbitar eller cavalettiklossar eller något liknande.
 
Något annat som också fattas är koner, som faktiskt kan vara väldigt bra att ha till en del övningar i både dressyr, markarbete och hoppning. Så det är väl något vi får lov att införskaffa snart.
 
Har dock inte en blekaste aning om vart man kan köpa sockerbitar eller vad de kostar. Cavalettiklossar vet jag ju finns ju lite här och var i olika hästsportaffärer, men de brukar också vara rätt dyra (om jag minns rätt). Det är något jag får kolla upp helt enkelt, så vi kan sätta igång nu med markarbetet och småhoppningen! :) 

Hästarna - 16/5

Idag var det lite NH kurs. Mådde allmänt jättedåligt, hade ont i magen och huvudet och var jättetrött efter en lång skoldag. Slutade 16.05 med idrott, åkte direkt till Tumba efter skolan och blev upphämtad på vägen av mamma och pappa. Hade svårt att fokusera på själva kursen, mest av anledningen att jag visste att när jag kom hem så skulle jag behöva skriva en väldigt jobbig historiauppsats som ska skickas in innan 23.59 ikväll. 
 
Men i alla fall, jag tycker Rico är en väldigt trevlig och go häst att hantera överlag. Men när vi gör sådana NH övningar med honom brukar han få lite attityd. Han är ganska låg/mellanlåg i rang och försöker gärna klättra. Det är när man kräver för mycket av honom.
 
I alla fall för att göra ett långt inlägg kort, vi fick lära oss några rätt bra övningar som vi ska försöka träna vidare på. Ska köra ordentligt någon dag då jag är där själv med Rico så vi har all fokus på varandra och får vara lite "ifred" :)
 
 

kurs i NH

Hästarna har nu haft några lugna dagar, men tanken är att vi ska trappa upp nu och lägga in mer klättring och mer galopparbeten ute. Varvat med dressyr/markarbete på volten. Imorgon kommer en tränare till oss och ska ha lite kurs i NH, jag är lite ringrostig på det där nu så det ska bli kul att lära sig mer och få hjälp. 
 
 
 

Hästarna - 15/5

Red med westernsadeln på Rico, mamma red Valle. Vi red ute i skritt och trav och klättrade en gång upp för "monsterbacken" :) 

Hästarna - 14/5

Mamma och pappa red ut med hästarna. 

Fänninge 2013

Är jättetaggad på att åka till Fänninge även i år, första året med två hästar! Där kan vi jobba mycket galopp/kondition, särskilt nu när vi kan rida med sällskap. Tidigare år har någon fått cykla med för att hålla Rico sällskap. 
 
Undrar lite hur Valle kommer reagera på tåget som går där precis intill byn.. Men å andra sidan, just nu åker det ju flera motorcyklar och stora lastbilar i minuten förbi deras hage dagligen, så tills dess borde han ha vant sig vid det mesta! Rico hade i alla fall inga större problem med tåget. 
 
Vi får dock passa på att klättra massor här hemma innan vi åker, för i Fänninge finns det verkligen inga backar. Rena rama skåne, fast i örebro ;) Det finns en liten liten backe, ca 2 meter lång och en halv meter hög, som vi brukar skämta om att det är Fänninges största (och enda) backe. Tyvärr är det lite sanning i det skämtet ;) 
 
Fänninge med Rico 2012 (och 2011): 
 
 
 
 
 

Stigläder

Nu när jag ska gå och bli lite mer dressyrryttare, så måste jag så småning om kunna rida med längre läder än jag gör nu. Det är inte lika lätt att rida med dressyrläder i en hoppsadel, men det går. Har nästan hela vintern ridit på samma längd på lädrena - allround/uterittlängden. Sedan brukar jag korta ett hål vid hoppning och markarbete, och länga ett hål vid dressyrlektioner mm. Många andra gör säkert också så.
 
Men ska börja rida ut mer med mina vanliga "dressyrläder" nu och succesivt vänja mig själv med längre läder! 
 
 
 

Hästarna - 13/5

Idag satt jag upp själv på Rico med westernsadeln, sedan red jag och pappa (på valle) ut en kort runda i skritt, mest för Valles skull för att han har fått jobba rätt hårt i helgen. Det gick bra :) 
 
Bild från förra sommaren 

Hästarna 12/5

Pappa och Valle fortfarande på clinic. 
 
Jag och Rico skrittade ut som uppvärmning (mamma och hundarna gick med) och sen red jag en stund på volten. Tanken var att det skulle bli mest fokus på att få en avslappnad och lydig häst, men det blev mer lek med bommar. Hade travbommar (bara en bom när jag tog galopp) på ena långsidan och sedan en till bom vid X som jag red över när jag gjorde volt vid B. På B-långsidan blev det en övning vi gjort ganska mycket förut: öppna mellan M och B, sedan in på en mindre volt (ca 10m i skritt och trav, ca 15m i galopp), halvhalv vid B och sedan sluta fram till F ungefär. 
 
Mamma filmade lite när vi körde galopp mot slutet. Hinner inte klippa ihop en uppladdningsbar film utav det nu (det är flera små klipp) men här är några printscreens tillsvidare :) 
 
 
 
 
 

Hästarna - 11/5

Valle är på clinic med pappa. Mamma tömkörde Rico på morgonen. 
 
 

Hästarna - 10/5

Mamma och pappa red ut hästarna en sväng. 

Hemmagjorda bokstäver

Ganska snart efter vi bytt stall insåg vi att ridbanan här inte hade några bokstäver. Bokstäver kan vara bra att ha när man ska rida program och andra övningar ;) Blev lite pysslig och gjorde egna hemmagjorda bokstäver som jag och en kompis hjälptes åt att sätta upp igår. 
 
Jag skrev ut två bokstäver per liggande A4 i Word, sedan klippte jag de och tog plastfickor runt, och slutligen tog jag en häftpistol och satte upp bokstäverna på sina rätta platser :P Var mycket enklare att fixa än jag trodde. 
 
Man ser typ inte ens bokstäverna på denna sista bilden, men detta är i alla fall ridbanan :) 
 
 
 

Förbättra det som var mindre bra

När jag fick tillbaka protokollet från gårdagens dressyr blev jag först lite besviken, för flera gånger stod det i kommentarerna att Rico var spänd osv. Jag hade bra känsla när jag red, särskilt i kontrast till dressyrträningen dagen innan då han var mycket mer spänd och springig överlag. När jag tittade på filmen förstod jag vad domaren menade. Rico går gärna i en högre form och spänner upp sig, sedan spände han till lite i vissa övergångar. Men jag fick i alla fall intrycket av att han tyckte det hela var väldigt roligt, han var fokuserad och gjorde det jag bad honom om. Bättre ridning från min sida hade troligtvis lett till en mer avslappnad Rico med en lägre form. Eftersom formen inte är lika viktig i LC, så fokuserade jag mer på att rida bra vägar och sätta övergångarna vid rätt bokstäver (och komma ihåg vägen hehe). 
 
Men protokollet är väldigt bra i alla fall tycker jag, för nu vet jag exakt vad jag ska träna mer på.
 
Det är två veckor kvar till nästa Thereselektion så tills dess ska jag förbättra de delar som var mindre bra. När jag jobbar honom på volten ska jag göra mycket lösgörande arbete och mycket lydnad, och succesivt försöka få honom gå i en lägre mer avslappnad form - särskilt i galoppen men även traven behöver jobbas med. Funderar på att sätta ihop en liten lydnadsbana någon dag där jag blandar lite dressyr och bommar, småhinder osv. På uteritterna ska jag fortsätta med galopparbetet och mycket klättring i skogen. Kommer nog göra susen :) 
 
Ska sätta mig och skriva ner en lista nu på grejer som behöver tränas mer på. Återkommer om det senare ;) 

Foto: Owe Evans 
 
 

Bilder klubbdressyr

 
Foto: Sofia Hansen (http://sofiiahansen.devote.se/
  

Hästarna - 9/5

Mamma red ut Valle medan jag och pappa åkte med Rico till Enliden. 
 
Idag var det då klubbdressyr (KM sponsrat av Leksand -> Leksands knäckecup), på Enliden som nu går under namnet Huddinge Ridklubb. LC:1 var det enda att välja på så det fick det bli, har suttit och pluggat in det som tusan de senaste dagarna för jag är en riktig fena på att glömma banan när det verkligen gäller ;) När jag tänkte igenom programmet i huvudet på framridningen fick jag en total blackout i samma veva som ekipaget innan mig startade. Återfick minnet strax innan jag startade, och red inte fel en enda gång! ;) 
 
Att sitta upp gick bättre än på länge. Inte minsta lilla spänd var han. Vet inte om det var för att han var på "hemmaplan" eller om han kände av att det var tävling och att det inte var rätt tid att bråka eller skrämma upp sig själv. Någon bra blandning kanske ;) Pappa hade skrittat honom för hand medan jag bytte om och så, så jag kunde i princip börja jobba honom direkt på framridningen för han var redan framskrittad. Han kändes med på noterna från början, det mesta satt. 
 
Väl på banan tyckte jag han kändes rätt avslappnad men han hade ganska hög kort form och på filmen såg han lite spänd ut i formen. Han var inte helt med på tex skrittövergångarna på serpentinbågarna utan spände sig och det blev lite hackigt.
 
Jag blev ju så himla glad att han inte flippade ur för det stora parasollet som domaren hade satt upp (ifall det skulle börja regna?). Det jäkla parasollet har varit med tidigare gånger på Enliden och kunde vi inte ens rida förbi den kortsidan vid C, än mindre ställa upp vid G som endast är några meter ifrån parasollet. I vilket fall som helst brydde han sig inte om det idag. Han tittade lite på det när vi stod utanför och väntade men väl inne på banan var han fokuserad :) 
 
Har läst igenom protokollet flera gånger nu och ska verkligen försöka förbättra de delar vi som "missade" på. Det var inga större missar. Vi ska öva på mjukare övergångar, lite mer lång och låg form särskilt i galoppen som han gärna spänner upp sig lite i, volternas storlek, att de raka linjerna ska bli raka och inte så vingliga och slutligen förbättra halterna. 

Hästarna - 8/5

Dressyrlektion för Therese, jag red Rico och mamma red Valle. Pappa filmade en liten stund i slutet när jag red igenom ett program, i syfte att jag skulle få titta på det inför morgondagens tävling. Rico kändes okej idag, han blev lite spänd och springig emellanåt och i galoppen lossnade han inte helt. Känslan var inte så bra helt enkelt, men nyttig lektion för nu vet vi vad vi ska träna på, både på banan och ute i skogen. 
 
 

Genom åren

Googlade efter lite gamla bilder på mig och Rico som jag inte längre har kvar på datorn (de är väl på något minne någonstans men hittade de inte :P), finns ju massor här på bloggen eftersom jag drivit den alla år jag haft häst. Blev lite nostalgisk av alla bilder haha. Kommer upp ett lite ordentligare inlägg om det senare :) 
 
 
 
 
 
 
 
 

Minnet är inte så bra

Jag har verkligen verkligen svårt för att lära mig banor på hopptävlingar, dressyrprogram och liknande mönster. Minnet är inte alls särskilt bra på den fronten. Under vintern har jag pluggat in LB:1 2006 för att jag hade tänkt att tävla nu till våren och sommaren. Sedan har det inte blivit av och när gamla hemmaklubben Enlidens Ryttarklubb (numera Huddinge Ridklubb) har en klubbtävling anmälde jag mig snabbt som tusan. Tänkte inte ens på att det var ett helt annat program än det jag ägnat et halvår till att plugga in .. ;) Det är ganska få som anmält sig så jag har lite planer på att vinna allt ;) Det gäller bara att allt sitter imorn så det bara blir att leka runt programmet. 
 
Nu sitter jag i alla fall och tvingar minnet att samarbeta, programmet i sig (LC:1) är inte alls svårt eftersom det bara är en liten klubbtävling men ville ta chansen att tävla på "hemmaplan" på gamla goa volten som Rico och jag ridit på så många gånger genom åren. Problemet är att jag hela tiden blandar ihop programmet med andra program jag ridit tidigare .. Om någon har ett bra minnes-knep så säg gärna till hehe :D 
 
 

Hästarna - 7/5

Jag red Rico och pappa red Valle. Fick bli en kortare skritt runda ute, klättrade upp för 'monsterbacken' hehe, annars ganska lugnt. 
 
 

Hästarna - 6/5

Jag red Valle och mamma red Rico. Vi red i skogen och klättrade lite, sedan bort till sand/grus-taget och klättrade en runda till där. Tog en galopp i en uppförsbacke i skogen också. Bra och nyttig träning för hästarna. 
 
 

Horseworld

Just nu är det många som byter bloggportal till den nya 'Horseworld'. Jag har kanske planer på att flytta dit också, har redan skapat den nya bloggen där men vill först se hur det är och hur de funkar med design och annat smått. Vill inte flytta till en halvklar blogg :) 
 
Är snart framme i stallet nu och planen är att rida Rico ikväll :) 

Dressyrtävling på gång

De senaste veckorna/månaderna har jag verkligen hjärntvättat mig själv med LB:1 2006, för att programmet verkligen ska sitta trots mitt halvkassa minne. Nu har jag "tyvärr" gått och anmält mig till Enlidens klubbdressyr där den enda klassen var LC:1 2008. Programmen är väl rätt lika, och det kan både bli en fördel och nackdel för mig. LC:1an har ju många liknande vägar i programmet, som jag har övat på när jag ridit LB:1an. Men det är väldigt lätt hänt att jag blandar ihop dessa program. 
 
Tävlingen är redan på Torsdag så får plugga ordentligt på LC:1an nu så jag inte rider fel :P 
 
Bild från en gammal programridning på Enliden :) 
 
 

Hästarna - 5/5

Idag blev det ett litet dressyrpass på volten. Jag red lite halvhjärtat men Rico skötte sig fint. Han lossnade redan från början och slappnade av rätt så bra hela passet igenom. Lindade frambenen bara istället för hans vanliga benskydd. Hann inte ta bakbenen också så det fick bli så. 
 
Tyvärr red jag lätt på båda dessa bilderna. Båda är i vänstervarvet som brukar vara det lättaste (även om han blivit mer liksidig på sista tiden). 

Hur vi tränar våra hästar

Alla tränar vi våra hästar olika, och det bästa är väl att göra det som passar bäst för sin egen häst. Men jag tror ändå att nyckelordet för alla är variation. Att man varierar underlag, aktivitet, intensitet osv. På så sätt får man hållbara och friska och vältränade hästar. 
 
I vår familj är vi inte så jättenoga med att planera varje ridpass för hela veckan. Det är för svårt att hålla sig enligt en sådan planering. Det kan bero på läxor, jobb, väder eller annat. Vad vi däremot gör är att varje söndag kväll bestämma vilka av oss som ska ta hästarna vilka dagar. Vi är ju tre personer som delar på två hästar, då det blir väl i snitt 4 ridpass var i veckan. Sedan bestämmer vi när vi kommer till stallet varje dag, vad vi ska göra den dagen. Men det är inte helt ostrukturerat, vi håller ju stenkoll på vad hästarna har gjort de tidigare dagarna och bestämmer utifrån det vad man ska hitta på denna dagen, så de får variation. 
 
Vi är noga med att inte göra samma sak flera dagar i rad. Vi rider tex inte två voltpass eller två galoppass ute två dagar i rad. Vi försöker på alla sätt variera träningen för det är då det blir som bäst. Rico, som vi haft längre än Valle, är ett kvitto på att vi har gjort och tänkt rätt. Trots att vi inte tidigare haft tillgång till några suveräna ridvägar eller ridhus, så var vi alltid noga med att variera och ge honom en allsidig träning. Rico har därför en bra grundkondition och är väldigt hållbar och tålig i ridningen
.
På Enliden kunde en vecka se ut ungefär såhär: 
En dag skritt på gatorna 
En dag hoppträning
En dag ridning på ängarna 
En dag klättring i skogen 
En dag tömkörning 
En dag skritt på gatorna 
En dag dressyrträning 
 
Idag har vi tillgång till avsevärt mycket bättre ridvägar, vi har flera jättebra backar som man kan rida upp och ner för flera gånger en dag, och fina sandvägar i skogen där man kan galoppera ordentligt en annan dag, en ridvolt, massa skog, lite asfalt och massa grusvägar, sand/grus-tag osv osv. Det finns mycket att välja på och oftast slår vi flera flugor i en smäll och rider längre rundor där man både galopperar och travar på grus/sand, klättrar i skogen och skrittar på asfalt. Vi tänker lika dant som förr, med att variera mycket och ge hästarna allsidig träning, men nu är intensiteten allmänt högre. Ett lugnt pass på Enliden var kanske en halvtimmes-timmes skritt på gatorna och ett lugnt pass nu på Långängen är snarare en timmes-enochenhalvtimmes skrittrunda med lite trav på vissa ställen. Rico har hållt sig i form hela vintern trots att vi haft svårt att hålla igång dem, Valle var ju ganska dåligt musklad redan när han kom och de musklerna har han nästan tappat helt nu under vintern. Men nu är vi på gång att bygga upp båda hästarna, vi börjar ju lite sakta särskilt för Valles skull men så småningom kommer vi kunna se stor skillnad på hur våra pållar är byggda. Massa klättring och galopparbete + långa skritturer kommer göra susen. 
 
Har tänkt att ta en före-bild nu vilken dag som helst, så vi kan om en månad eller två ta en efter-bild och se om man ser någon skillnad :) Ska bli spännande :) 
 
 
 
 

Hästarna - 4/5

Jag red Rico och pappa red Valle. Blev en lite lagom uteritt. Först tog vi skogsstigen bort och galopperade upp för en lång backe, sedan fortsatte vi trava bort åt lamarundan-hållet och red sedan på grus/sand-taget där det är fina backar upp och ner i mjuk sand och grus. Skrittade bara runt en sväng för att se oss omkring där och kolla in backarna. Vi klättrade lite där och skrittade sedan hem igen samma väg som vi kom. 
 
Satt upp direkt och det gick bra, och Rico skötte sig hela vägen och var allmänt avslappnad även när vi red på grus/sand-taget där vi aldrig ridit förut! 
 
 

Hästarna - 3/5

Mamma och pappa red ut bort till galopp-grus-sand-vägarna i skogen :) 
 
 

Hästarna - 2/5

Uppsittningstränade med Rico med westernsadeln, mest för att jag skulle vänja mig mer med den. Sedan satt mamma upp på Rico och jag skulle sitta upp på Valle. Kan bero på myggen eller bara att han har för mycket energi, för han kunde inte stå stilla en sekund medan jag satt upp. Han tar dessutom inte tyglarna som någon stoppsignal eftersom han oftast rids western. Jaja men jag kom upp i alla fall, och vi red ut en sväng upp för monsterbacken och runt i skritt. Travade lite på vägen hem men båda hästarna var ganska taggade så vi tog det lugnt. 
 
Valle :) 

1 maj 2012

För exakt ett år sedan var det hoppträning för Therese på Enliden. Det kan ha varit den bästa hoppträningen någonsin - i alla fall som jag har på film. Alltså, den känslan jag hade på filmen (särskilt på sista hindret, som jag bara valde att hoppa för att hindret innan blev tokhopp).
 
Alla problem med vägringar och bakskygghet och var som bortblåst på denna träningen. Var så sjukt nöjd särskilt med tanke på hur svajigt det hade varit i hoppningen innan. Rico var sjukt TAGGAD och med på noterna och hade tryck i galoppen och jaa vad ska man säga, det är en underbar känsla när allt bara funkar!!  
 
 
 
 
 

Hoppspö införskaffat

Idag när mamma och pappa svängde förbi kungens kurva så köpte de även ett litet hoppspö på Hööks. Vårt försvann ju i och med flytten. Rico är ju den modigaste av våra hästar (även fast man kanske inte kan tro det så är Valle fegare;)) och han brukar ha lite mer tempo framåt så därför brukar han oftast gå först.
 
De flesta dagar brukar det inte vara något problem, men senaste veckan har Rico börjat strejka ute. Han har stannat, vägrat gå, spänt sig osv. Han gick då inte fram för skänkeln alls utan bara backade och backade och backade. Ett litet hoppspö i handen är det enda som krävs då, så det var absolut nödvändigt att införskaffa en sådan :) Invigde den idag och vi slapp allt bråk på vägen :D 
 
 
Svart och fint, 50cm, skönt handtag. Passar till alla outfits :) 
 

Hästarna - 1/5

Idag blev det en lång skön uteritt. Vi började med att klättra upp för monsterbacken, och fortsatte sedan upp för en liknande backe, hoppade över ett dike och genom skogen en bit och så vips var vi borta vid asfaltsvägen. Vi red bort till grus/sandvägarna i skogen, utforskade lite också och hittade en ganska bra runda så slipper man vända och rida tillbaka exakt samma väg. Vi travade mest eftersom vi inte känner till vägarna där så bra ännu, hästarna (Rico mest) tittar gärna till lite på spökena i buskarna och i träden osv ;) 
 
Rico kan inte titta samtidigt som han springer/går, så varje gång han "ser" något lägger han in en tvärnit. Kommer man då i full galopp är det ibland ruskigt nära att man flyger över halsen på honom haha! Hittills har det inte hänt men det har varit nära några gånger. 
 
Vi började i alla fall med lite lugn galopp men gasade på lite i slutet, vi måste ju öva på vår hemläxa vi fick av Therese nu ute. Han måste våga ta för sig mer framåt i galoppen så man kan jobba och samla honom utifrån det sedan. Hästarna verkade tycka det var väldigt roligt i alla fall, sista två galopperna längde jag Ricos tygel lite extra så han fick sträcka lite på sig :)
 
Vi var ute i kanske två timmar, väldigt nyttig runda för dem med både klätter och galoppträning. 
 
 
 

Hästarna - 30/4

Hästarna fick vila idag, jag åkte bara dit själv och fixade allt och tittade till dem. 
 
 

Sista april

 
Denna dagen fick jag lov att vara väldigt effektiv. Skulle försöka åka kommunalt till stallet själv för första gången (eftersom vi flyttat hästarna nyligen så är det en himla väg att åka) så jag påminde mig själv flera gånger på morgonen att jag INTE fick glömma laddaren till mobilen hemma för jag behöver den verkligen när jag åker med SL haha!
 
Glömde såklart ändå laddaren hemma så telefonen laddade nästan ur redan vid lunchtid, fick skärpa mig lite och låta den vara sen och spara batteriet :P
 
Slutade skolan vid 13.45 (min kortaste dag i veckan:D), åkte kommunalt till stallet och det tog väl 40-50 minuter. Bytte om, mockade åt båda hästarna, fixade all mat och vatten osv. Stalljobbet tog lite drygt en timme. Hämtade sedan in Rico och sprutade lite aloe vera spray på hans lilla sår som han fick härmodagen. Slängde ut Rico i hagen igen och bytte om. Tog fel på tiden så trodde att bussen gick om 10 minuter, och i själva verket var det 20 minuter. Men bättre det än tvärt om. Skyndade mig i alla fall ut i hagen det sista jag gjorde och kollade igenom båda hästarna och kratsade hovarna, bara allmänt tittade till dem. Hann i tid till bussen, kom hem på 50 minuter kanske. Middag hemma och sedan ut och fira lite valborg med några vänner :) 
 

RSS 2.0