Hästarna - 31/3

Första ridpasset på Långängen ! 
 
Vi gjorde i ordning hästarna ute i solen, sedan påstränade jag Rico en stund, och sedan uppsittning. Tänkte sitta upp direkt när jag skulle ställa mig upp på ena sidan, men han reagerade redan när jag tog sats uppåt, hejdade mig lite och då gjorde han detsamma. Ställde mig upp 2-3 gånger till, och han blev lite mindre spänd för varje gång. Sedan la jag snabbt över benet den sista gången jag ställde mig upp, han spände till men stod stilla i alla fall. Massa beröm. 
 
Vi red bort till ridhuset, och eftersom det var tomt där så red vi ett pass där. På vägen dit var Rico jättespänd, såg spöken hundra meter bort och tittade på allt. Han var lite tittig de första kanske tio minutrarna i ridhuset också men det släppte mot slutet.
 
Ridhuset var stort och fint, men vägen ligger precis intill så det bullrade konstant utifrån. Det var ovanligt mycket trafik just då. Våra hästar brydde sig inte om det i alla fall :) Så nej, trafiken var inget problem allt för Rico. Däremot var det spöken på kortsidorna och på ena långsidan var det massa märken på väggen som Rico trodde skulle äta upp honom. Men när han reagerat av sig på allt det där så jobbade han på väldigt bra. 
 
Det är allmänt känt att jag alltid har haft svårt för att rida självständiga pass, särskilt när jag inte ridit lektion på väldigt länge. När jag rider lektion regelbundet varje vecka kan jag utan problem öva vidare på de övningar vi gjort på lektionerna, men nu har jag inte ridit lektion (än mindre dressyr) på så länge. Jag fick en total blackout och kom inte på en enda övning att rida. Men efter x antal meningslösa varv på fyrkantsspåret bestämde jag mig för att göra något vettigt utav passet. Jag tänkte mig att jag hade en ridlärare där, jag har ändå ridit så pass mycket lektioner i mitt liv att jag vet ungefär vad mina tränare säger, vad de säger åt mig att göra i vissa situationer mm. Den stunden i slutet då jag red lite mer ordentligt, så filmade pappa, och den filmen kommer jag lägga upp nu så fort jag hinner. 
 
Här är en liten bild från den filmen :) 
 
 

Nu: Till stallet !

Ska strax byta om och åka till stallet. Planen är att påsträna mycket, sedan försöka mig på en uppsittning och rida. Antingen rider vi ut en sväng eller så rider vi bort till ridhuset, vi får se. 
 
Utifrån hur det går idag kan vi sedan planera för den kommande veckan. Rico ska vi nog mest köra på som vanligt med, men Valles träning ska vi börja lägga upp bättre nu när ridmöjligheterna finns. Han är väldigt omusklad och har säkert inte alls bra kondition (vi har inte ens haft möjlighet att galoppera rakt fram i mer än 20 sekunder förr på Enliden). 
 
 
 

Promenad

Igår kväll gick vi en promenad med båda hästarna. Än sålänge hittar vi inte så bra så vi gick bara fram och tillbaka på en lång väg (tror det var en körväg/grusväg för den var så bred). Hela familjen, inklusive hundar, gick med och Önska drog runt på ängarna nästan nonstop haha ! 
 
 

En tripp till Hööks

Åkte en sväng till Kungens Kurva nu på eftermiddagen, bland annat till XL sportaffären för att köpa mineralsaltstenar till båda hästarna, sedan en sväng in på Hööks. Var så länge sedan jag var på Hööks så hamnade i en sån där vill-titta-på-allt-samtidigt-men-hinner-inte-situation. De har fått in himla mycket nya fina grejer och det är så kul att se. Hööks i mitt hjärta alltså ! 
 
På Hööks köpte vi då nya hinkar (eftersom de alltid tycks gå sönder), B-vitamin, prylhängare att ha på utsidan av boxen, vita benlindor kombination (fleece längst in och elastiskt längst ut), en brun väst och ett par röda strumpor bara för att vi skulle få en stämpel till haha ! 
 
Har desvärre ingen passande fleece/tjocktröja att ha under västen.. ;) 
 
 

Första dagen på Långängen

Bloggen får verkligen en skjuts i rätt riktning nu av stallbytet och allt annat nytt runtomkring. Det är riktigt roligt och spännande tycker jag, och jag tror och hoppas att den inställningen också smittar av sig på er som läser ! 
 
Rico och Valle kom fram till Långängen igår kväll, då gick de direkt in i sina boxar och fick varsitt hönät att pilla på. Rico tog dock en liten promenad i stallgången först, hälsade på lite hästar genom boxgallrena. Han och Valle var inte alls särskilt intresserade av varandra (detsamma med Rico och hans gamla hagkompis/bästavän Zebb). Jag trodde faktiskt det skulle bli lite mer dramatiskt, att de skulle känna igen varandra och bli överlyckliga och gnägga och ha sig, eller nåt hahaha. Men de bara nosade på varandra i två
sekunder sedan gick Rico vidare ^^. 
 
Imorse åkte vi till stallet och mötte upp massa andra hästägare vars valacker också skulle in i samma hage. Vi utrustade Valle och Rico med skydd och Rico fick även ha boots fram. Ihopsläppet gick bra, bilder finns här
 
När ihopsläppet hade lugnat sig satte jag igång och mockade båda boxarna, medan mamma och pappa gick en sväng med hundarna. Maten kommer vi fixa senare ikväll. De har härligt stora fina kärror på detta stallet, så jag kunde mocka båda boxarna i en och samma kärra. Riktigt praktiskt :) 
 
 
 
 
 
 

Bilder från ihopsläpp

 
Först släpptes de nya ut, alltså Rico, Valle och en riktigt söt fluffig ponny vid namn Harry. Sedan släppte vi in resten av valackarna en i taget. Rico drog igång alla och sprang och studsade runt och visade upp sig. Fotade nog mest Rico för Valle gjorde inte så mycket, han sprang med i början sedan chillade han mest vid höringarna eller vad de kallas. Fri tillgång är det i alla fall ;) Rico blåste upp sig som tusan, han trodde typ han var hingst :P 
 

 

 
Valle chillade galet med en rejäl nypa hö i mungiporna ;) 


Haha söt Valle i bakgrunden, så himla glad ! Rico trodde som sagt han var hingst :P 
Valle, Rico och lilla Harry. 


Rico och Valle 
Rico, Valle och Ricos gamla hagkompis Zebb. 
 
 

Mycket utrustning, litet utrymme

Väl framme i nya stallet insåg jag ganska snart att det inte fanns lika gott om utrymme som det fanns på Enliden. Loftet var mycket mindre, skåpen var smalare, utrymmena var mindre helt enkelt. Vi fick det lite knivigt med att klämma in allt i sadelkammaren osv. Dessutom kommer de från och med nu ha samma täcke inne som ute, täckesbyten ingår inte i kontraktet. 
 
Detta betyder att vi säkert kommer behöva rensa ut en massa saker som vi inte behöver eller som vi har dubbelt av, och sälja begagnat eller skänka bort. Samtidigt är det en del saker jag skulle vilja köpa i hästväg. Förmodligen kommer det i slutändan bli lika trångt igen, som det var från början ;) 
 
Vita eller röda lindor ligger högt upp på listan, till våren/sommaren :D 
 
 

Söta skyltar

Rico och Valle hade redan fått sina fina skyltar uppsatta ovanför deras boxar. Alla i stallet har likadana :D Imorgon kan jag fixa finare bilder på dem när jag ändå är igång och fotar i stallet :)
 
 
 

Lång fredag

Långfredagen blev verkligen lång haha, det var full rulle hela dagen från att morgonklockan ringde klockan 8 och 12 timmar framåt (tills nu). 
 
Vi var i stallet hela förmiddagen, och lunch. Då packade vi grejer och städade ur boxar och fixade hästarna och red en sväng. Efter vi ridit gick jag upp på volten en sväng och var med på lite miljöträning som usek hade. Sedan hem och äta lite lunch vid två-tiden, och tillbaka igen vid tre. Mamma och pappa åkte först med Valle bort till Långängen, det tog väl lite mer än en timme tur och retur. 
 
Jag stannade på Enliden med Rico den timmen, åt lite McDonaldsmat i hagen och sedan fick Rico äta sitt hö i boxen. Borstade och ryktade honom lite extra som fördriv av tiden. Pappa kom tillbaka med släpet ca klockan sex på kvällen och vi lastade och åkte ganska direkt. 
 
Rico var relativt lättlastad idag, det tog bara fem minuter lite drygt :) Tror han faktiskt kommit förbi sin stå-på-bakbenen-period nu. Men hade lite av en klump i magen när vi började åka. Det kändes bara så konstigt att lämna Enliden. 
 
Höll andan nästan hela vägen men väl framme kändes det riktigt bra. Rico fick först gå ett varv i stallgången och hälsa på lite hästar, sedan in i boxen med hönät. Båda hästarna såg rätt nöjda ut ändå. 
 
 

Hästarna - 29/3

Vi red hästarna sista passet på Enliden idag, på förmiddagen. Blev en uteritt, mest på ängarna. Lite klätter i början och lite trav i slutet. Rico var supersnäll vid uppsittningen. Tog en liten bild på honom när jag suttit av hihi :) 
 
 
 
 
 
 

Hästarna - 28/3

Idag var jag stalledig på kvällen, mamma och pappa red Rico och Valle. Är inte helt säker på vad de gjorde, men tror de red ut :) 
 
 

Flyttdagen

Idag är det dagen med stort D, idag ska vi flytta hästarna till det nya stallet ! Men först ska vi dit och packa grejer, städa och rida sista passet på Enliden. I eftermiddag/kväll åker vi tillbaka och lastar hästarna, och flyttar. 
 
Bilder kommer i eftermiddag/kväll ! 

Hästarna - 27/3

Jag och Rico red med Maja och Bonnie (som står i grannstallet Berga). Jag och Rico red till Berga för att hämta upp Maja och Bonnie, på vägen dit blev han jätteskrämd för något och vände på en femöring och tänkte springa hem. Men han lugnade sig redan efter några steg och vi kunde skritta förbi i alla fall. När Maja och Bonnie var klara så red vi ut en sväng med skritt och lite trav. Travade lite mer i slutet på ängen där det faktiskt var ganska jämt och fint i ett upptrampat spår. 
 
Pappa red lite med Valle uppe på volten, vi hade vår jättestora röda boll med oss, som Valle är så duktig på att putta :) 
 
 
 
 
 

Hästarna - 26/3

Vi red ut med båda hästarna. Sedan upp på volten och miljötränade lite, eftersom en i stallet redan hade plockat fram lite grejer :) Rico fick bekanta sig med det jättestora parasollet, jättebra träning, han var livrädd för den i början ! 
 

En riktigt bra rubrik

Påsklovet närmar sig med stormsteg, måste nog börja snart med någon att-göra-lista så inte bara dagarna fladdrar förbi och så står man där på måndag morgon (egentligen tisdag eftersom vi har studiedag) och inser att man inte gjort något vettigt alls. 
 
Har inte någon direkt plan för hästarna idag, jag och mamma ska dit om lite drygt en timme. Ska bara äta lite middag först. Blir att rida lite i alla fall, vet inte hur volten ser ut så det kanske blir en uteritt då. Vi får se :) 
 
 
 
 
 

Nedräkning: 3½

Nu är det bara tre och en halv dag kvar tills vi flyttar hästarna ! 
 
Just nu känns det som att det kommer bli rätt tungt att flytta, många små rädslor sitter i mig. Många "tänk om..". Försöker skjuta undan de tankarna nu, för hur mycket jag än övertänker så ska vi ju ändå flytta på fredag och det får bära eller brista.
 
Förmodligen kommer det bli jättebra på nya stället. Rico kommer få träffa sin gamla vän Zebb igen och vi kommer ha tillgång till både ridhus och ridbana och fantastiska ridvägar ute, bra kommunikationer från min skola .. 
 
 
Ridhus kommer bli riktigt nice på vintern känner jag ! ;) 

Hästarna - 25/3

Har helt glömt bort denna kategorin, haha. 
 
Idag skoddes båda hästarna, och medan Valle skoddes klart red jag Rico (som skoddes innan Valle). 
 
Uppsittningen gick bra, men jag måste nog fila lite mer på min teknik haha ;) Har blivit lite klumpig på sista tiden. Men Rico skötte sig i alla fall fint och stod lugnt och stilla, och jag satt upp på första "försöket" :D 
 
Eftersom Valle inte var helt klar ännu så skrittade jag först runt lite på stallplan, klättrade lite upp och ner för backen upp till volten, och sysselsatte honom lite bara. Jag tröttnade ganska snart på att cirkulera runt på stallplan så jag prövade att rida iväg själv en sväng bort på gatorna. Tog lite trav fram och tillbaka på en liten grusslinga längs med vägen som tinat upp. Det var riktigt skönt, Rico var helt avspänd och skrittade på framåt, positivt :) 
 
Sist jag försökte rida ut själv med honom så kom vi inte mer än hundra meter bort på vägen, han stannade hela tiden, vägrade gå, spände sig och skrämde upp sig själv. Han var påväg att vända hemåt tror jag, när jag satt av och ledde honom istället. 
 
Red tillbaka till stallet, hämtade upp pappa med Valle (som promenerade med oss sen) och tog sedan lite korta galopper fram och tillbaka på samma grusslinga. I sista galoppfattningen blev han lite glad och gjorde någon söt kick med bakdelen hehe. 
 
 

Nya skor till pållarna

 
Idag skos båda hästarna, mamma åkte dit tidigare i eftermiddags för att möta upp hovslagaren i stallet. Jag ska dit lite senare ikväll när båda hästarna är klara. Igår tömkördes båda två och idag är planen att jag ska rida Rico, eftersom han inte reds igår :) 
 
 
 
Bild från exakt ett år sedan, tänk om det tjocka is/snö lagret på votlen bara kunde smälta bort nu ? Ge mig vår och sommar !! 
 
 

Förra året

För ett år sedan var det redan vår på Enliden.

Den 24:e Mars förra året löshoppade vi Rico med hjälp av en instruktör, och Rico fick en del beröm för sina fina framben, det var "helt fantastiskt väder ! Sålänge solen sken var det alldeles underbart, varmt och skönt ! :D :D :D".

Och dagen efter hopptränade jag för Therese i jättefint vårväder, och det var den bästa känslan dittills, problemet med vägringar var som bortblåst efter hoppvintervilan. Det var snöfritt och TORRT på volten, vi kunde rida i alla gångarter och en pay and jump var inplanerad.

Han gick då med ponnystoet Jenny i sin jättestora hage och han trivdes så bra med henne !  
 
Jag hade tänkt beställa en skön klubbjacka med Enliden logga på baksidan och mitt för- och efternamn på framsidan. Tur att jag inte gjorde det, med tanke på att Enlidens klubb nu har gått och bytt namn haha.. 
 
 
 
"Usch vad tiden går fort ... jag vill bara vara 15½ lite längre ! Snälla ?"
 
 

Nedräkning: 6

Om man räknar idag, så är det bara 6 dagar kvar tills vi flyttar hästarna ! Kommer bli jättespännande, lite tråkigt att lämna Enliden men det skulle ju ändå bli så förr eller senare. Igår var vi på Långängen och lämnade lite spånbalar, hämtade hö (för invänjning/byte av foder) osv. Innan vi åkte hem körde vi bort till ridhuset och tittade där. Ridhuset kändes väldigt långsmalt eftersom vi är vana vid vår fyrkantiga volt haha ! Men det var fint där. Vi kommer nog inte rida där så jättemycket eftersom det kostar per gång, men det känns bra att ha tillgång till ridhus, särskilt vintertid ! 
 
Jag bli lite osäker nu när det börjar dra ihop sig, jag har verkligen trivts på Enliden under de år vi stått här, och det kommer kännas jättekonstigt att stå någon annanstans. Det är nu när det börjar dra ihop sig jag börjar hitta fel, jag jämför mycket med Enliden och saknar det redan. Det kommer kännas jobbigt att ha längre väg till stallet, man vill ju ha nära till hästarna ifall det skulle hända något, men jag hoppas att ridvägarna väger upp allt det som är mindre bra. 
 
Det känns också lite jobbigt att inte kunna ha en bild av hur den närmaste framtiden ser ut. Jag har ingen aning om hur det blir i framtiden med uppsittning, ridning, träning för instruktörer, tävling, hur hästarna kommer trivas i nya stallet, hur jag kommer trivas i det nya stallet, hur min vardag kommer bli, om det kommer funka med hästar och skola nu när jag inte längre kan ta moppen till stallet på 10 minuter. Om jag ska åka själv så måste jag åka direkt från skolan annars tar det säkert en timme att åka, med flera byten. 
 
Usch vad pessimistisk jag låter. Men ja, jag är rädd för att det inte skulle bli bra i nya stallet. Risken finns ju. Men jag tror och hoppas att det kommer bli bra. Om 6 dagar får vi se. 
 

Helgens ridpass

Red Rico både lördagen och söndagen. Thereselektionerna var inställda denna helgen, men volten är ändå bara isbana nu så det var inte hela världen. Blev två uteritter istället. Uppsittningarna gick bra, men han står inte gärna still när man försöker sätta foten i stigbygeln, sedan blir han också lite skraj när man lägger över benet men huvudsaken är att han står still då. Och det gjorde han :) 
 
Idag ska jag nog vara hemma, ska skriva en argumenterande text till imorgon, och det skulle behöva rensas lite i mitt rum om jag ska vara ärlig ;) 
 
 
För övrigt har vintern kommit tillbaka (redan). Minusgrader och snö ... :( 
 
 

Rida idag !

Uppsittningproblemen som dök upp igen nu i veckan, kom väldigt olägligt eftersom jag blev illa tvungen att vara hemma och plugga flera dagar i rad efterråt. Men mamma har ridit honom i alla fall så han har inte sluppit ;) Idag är det då dags för mig igen, han är ju väldigt olika från dag till dag gällande bakskyggheten så jag tror faktiskt inte det kommer vara något större problem idag. Han hade en bakskygg dag då, och förhoppningsvis är det inte lika mycket idag. Dagen innan var han ju lugn som en filbunke och inte bakskygg alls i prinicip.

Uppsittningsproblem

Och här kommer ännu en sådan rubrik, hur många gånger har jag inte skrivit om våra uppsittningsproblem de två senaste åren ? 
 
Idag slog bakskyggheten till igen. I början när vi skulle sitta upp så var han ganska lugn. Han höll på att backa lite men gav sig efter en stund. När vi var redo att sitta upp blev det himla mycket spring och kvällsaktivitet på stallplan och på vägen. Några djur sprang omkring och skrek(?) på ängen och samtidigt började det blåsa och snöa mer. Rico blev spändare och spändare. 
 
När han gör så påminns jag såklart om den dagen då uppsittningsproblemen slog till för första gången för mig. Då ville han inte stå still, trampade omkring och backade och spände sig. Skillnaden nu var att jag var feg/smart nog att inte ta steget längre, för jag minns ju mycket väl hur han då drog ivög med mig halvvägs över sadeln. Mycket har förändrats sedan dess, har fått massa bra träning och fått massa hjälp från diverse kunniga hästmänniskor. 99 gånger av 100 går det ju bra att sitta upp, och trots det ligger minnet kvar i bakhuvudet och en del av mig går bara och väntar på att allt ska vända och att man ska komma till den där 100e gången. 
 
Vi tragglade i en halvtimme ungefär, sedan blåste det upp och snöade ännu mer, vilket resulterade i en ännu spändare häst. Han trampade runt och backade och det var svårt nog att få foten i stigbygeln. Han "försvarar" sig med att spänna upp sig och inte stå stilla. När jag kunde ställa mig upp halvvägs i sadeln så nöjde jag mig för idag och gick med Valle och mamma på promenad. 
 
Så varför satt jag inte upp då när jag väl kunde ställa mig upp i sadeln ? 
 
Han var ju som sagt väldigt spänd och jag ville inte ställa alltför höga krav med tanke på dagsformen/dagshumöret.
Jag är inte längre rädd för själva uppsittningen eller när han håller på att krångla, för en period för ett tag sedan var jag faktiskt det. Men jag är rädd för att göra fel och på så vis göra saken värre. Idag tog jag det säkra före det osäkra och valde att inte försöka slänga mig upp på han när han var såpass spänd. Det fanns ju en chans att jag skulle kunnat lägga över benet utan några större problem, men det fanns också en liten risk att han skulle blivit skrämd och det skulle i sin tur lett till att både han och jag skylle blivit skrämda och fått backa bak igen i vår utveckling. Det fanns ju ändå en risk att vi skulle återigen blivit det där ekipaget som är lite smått rädda för varandra. 
Rädslan sitter inte i att ramla av eller slå mig, utan det handlar mer om konsekvenserna. Bakslagen, att behöva gå tillbaka till ruta ett igen och börja om med allt. 
 
Jag vill för allt i världen inte göra saken värre än den redan är. Därför gav jag mig för idag och laddar istället upp för morgondagen. Imorgon handlar det om massa påsträning/bakskygghetsträning, pepp, gott humör och tålamod. 
 
You are worth it. 
 
 

Busschaufför

Gårdagens uteritt blev på Ricos rygg med sällskap av pappa och Valle. Red ju då med det nya fina schabraket + luvan :D 
 
Vi red en längre gaturunda som vi oftast inte brukar hinna runt på kvällarna. Aktiv skritt, jobbade Rico hela vägen :) 
 
Till saken, påväg hemåt red vi längs med en väg där det går bussar (den bussen går ganska sällan så inte ofta man möter den). Jag vet inte om jag nämnt det någon gång tidigare, men Valle inte är lika trafiksäker och kan bli lite skraj för stora bussar och traktorer, byggmaskiner mm, vilket det finns ganska gott om i det området. Den bussen som går där åker in på en gata och vänder sedan, så risken finns att man möter den två gånger på den sträckan, och det gjorde vi också haha. 
 
Den busschauffören ska ha massa respekt ! Han saktade ner till nästan stillastående när den åkte förbi, båda gångerna ! De flesta andra bilar som åker på den vägen schvishar bara förbi i högsta tillåtna hastighet (ibland ännu snabbare), och visar ingen hänsyn alls ! 
 
Vi har ju alltid haft den turen med Rico att han ändå är såpass trafiksäker, men nu när vi har Valle så blir man väldigt väldigt tacksam när bilister saktar ner och visar hänsyn, särskilt bussar som är så himla stora.  
 
Valle. 
 
 
 
 
 
 

Schabrak och Luva

Tyvärr hann det ju bli mörkt innan vi skulle rida så fick ta två snabba bilder inne i boxen istället :) 
 
Provade det fina schabraket + luvan, från Stockholm Equestrian Services :) Red ut med det också men han fäller ju så hemskt mycket nu, så kommer inte använda den så mycket nu framöver, tänkte spara lite på den :) 
 
 
 
Insåg också att den blåa luvan passar fint till flera av mina blåa schabrak :D Tex HV polo schabraket :D 
 
 
 

Ridbilder

 
Har varit lite snålt med ridbilder nu på sista tiden, sedan vi köpte Valle egentligen. När vi bara hade en häst så hade ju inte mamma och pappa något att göra i stallet medans jag red, om man bortser från mockning mm för det hann de göra medan jag gjorde i ordning hästen. Om jag red ut så gick de alltid med, och om jag red på volten så fotade eller filmade de ganska mycket. Men nu rider de ju Valle samtidigt som jag rider Rico så därför har det inte blivit någon fotografering. 
 
Det är lite tråkigt som bloggare att behöva lägga upp samma gamla bilder varje dag, jag har nästan inga fina dressyrbilder eftersom Rico inte har "släppt" riktigt i dressyren förrän nu ganska nyligen. Skulle verkligen inte tacka nej till lite nya fina dressyrbilder. Rico har ju till och med blivit riktigt fin i högervarvet, som alltid varit lite svårare. 

Och Valle har jag ju nästan inga bilder alls på, skulle behöva lite nya fina tills när jag ska uppdatera headern. 
 
Men jag håller alla tummar och tår nu för att det kommer bli lite nya bilder nu till våren och sommaren, när man kan rida ordentligt på volten också ! :) 
 

 
 
 

So much shit to do ..

Idag var vi ute en lite kortare skritt runda med hästarna på förmiddagen, ca 30 min. Tog lite lite trav på grus påväg hem, men det är is nästan överallt så i övrigt fick vi nöja oss med skritt :) 
 
Självklart glömde jag det nya fina schabraket + luvan HEMMA. Vet inte varför jag tog hem det ens, eftersom planen hela tiden var att pröva det igår kväll eller idag ;) Får fota det någon annan dag. 
 
Idag har jag himla massa skit att göra, vet inte riktigt vart jag ska börja haha. 
 
På långfredagen flyttar vi hästarna till Långängen !! :) 
 
 
 
 
 
 
 

Lägesrapport

 
Valle rider jag som sagt inte så mycket, han är mer mammas och pappas häst. Har inte suttit på honom något denna veckan, men på Thereselektionerna har han i alla fall sett fin ut. Då rids han av Thereses elever som inte har egna hästar. Han är lite dåligt musklad för tillfället men jag har lite planer för honom nu till våren ;) 
 
Rico är så otroligt fin och lösgjord nu i både höger och vänster varv. Rider honom nu 4(-5) gånger per vecka, övriga dagar rids han av mamma/tömkörs/vilar. Ibland byter jag ut ett Rico-pass mot ett Valle-pass men inte så ofta. Han har skött sig fint vid uppsittning också överlag, han har börjat backa och ha sig men det är något vi jobbar vidare på helt enkelt. Påstränar honom de dagar jag är i stallet, dvs nästan varje dag, för att hålla nere bakskyggheten. Tycker det funkar rätt bra, och ska absolut fortsätta med det ! 
 
Övriga nyheter, de har bytt hage och står nu i en lite mindre hage närmre stallet. Detta för att vi vill ha våra hästar tillsammans och för att vi inte ville ha in fler nya hästar i vår hage, eftersom det inte är många dagar kvar till vi flyttar. Hagen de stod i innan är större och den hagen är "gjord" för fler hästar så då skulle de nya inackorderingarna gå in där så småningom. 
 
På nya stället kommer de gå på fri tillgång så vi håller på att vänja in de redan nu. Vi ska försöka undvika den energichocken som Rico fick förra våren (då han gick på fri tillgång med väldigt energirikt silage), för i och med överskottsenergin dyker gärna uppsittningsproblemen upp och bakskyggheten. Vi har redan börjat smida planer för hur vi ska göra med Rico när vi flyttar, det lutar åt kanske en riktigt lång långpromenad första dagen och longering/tömkörning innan uppsittningen andra dagen, och massa påsträning. Härmed förbjuder jag uppsittningsproblemen att komma tillbaka ;) 
 
 
Rico och Valle har ett nedfallet träd i sin hage med jättegod bark haha, de står alltid där längst bort i hagen och tuggar ! :) 

FailDenna dagen minns jag som det var igår (inte så bra alltså hahaha) ;) 

Nej ärligt nu, denna lilla hemmatävlingen minns jag faktiskt ganska väl. Vi hade tidigare haft problem med vägringar men Rico skötte sig super hela rundan, fram till näst sista hindret då det blev ett litet stopp. Men tog det bara igen, lugnt och fint, han hoppade men det blev knas med avståndet till det sista hindret. Han var en riktig guldklimp och klippte det sista ändå, men det blev ett riktigt tokhopp över som ni ser haha. 

I landningen ramlade jag fram på halsen på han, och Ricos bakskygghet ställde till det för oss igen. 
 
Jag låg då på halsen, och kunde inte bromsa honom för jag höll fast mig med armarna runt hans hals. Jag kände hur han började spänna upp sig rejält och spurta iväg, och jag tänkte bara NEJ NEJ NEJ. Det är ett sådant läge då man verkligen inte kan göra någonting åt saken, och risken finns ju att man skadar sig ännu värre om man försöker hålla sig kvar och sedan ändå åker av. Men jag bestämde mig då, jag SKULLE INTE åka av. Jag höll mig kvar med armarna runt hans hals och pratade lugnt med honom, han spurtade vidare ett halvt varv och sedan kände jag hur han saktade ner. Han saktade därefter av till trav och gick in till funktionärerna i mitten, fortfarande med mig runt hans hals. 

Det som var så "revolutionerande" med denna gången var att vi fick kvitto på hur pass mycket Rico hade utvecklats och förbättrats efter all vår bakskygghetsträning. 
 

En annan gång som han skenade pga bakskyggheten så skenade han varv efter varv efter varv på banan (kan det ha varit sju varv??), tills jag inte kunde hålla mig kvar längre. Då for jag in i en stolpe och välte staketet på ena sidan ridbanan. Slog i huvudet och axeln ganska rejält då så kunde inte sitta upp efterråt (särskilt med tanke på att uppsittningen också har varit ett problem pga bakskyggheten). Sedan tog det flera veckors arbete innan jag kunde galoppera som vanligt i det varvet igen, utan att han blev skrämd. 

Så fint !!

Skitfin överraskning hängde utanför skåpet när jag kom till stallet :D :D Från Stockholm Equestrian Services (S.E.S), för att jag hjälpte till med loggan (som ni kan se broderat på schabraket) ! :) 

 
Kommer prova schabraket på Rico ikväll eller imorgon, kommer såklart ta lite bilder också så ni får se hur han passar i det :D Tror den färgen passar riktigt bra på honnom också ! 
 

Skrittlektion

 
Strax innan halv tio imorse fick jag ett sms från min tränare, en påminnelse att veckans träning var lördagen klockan tio (vanligtvis är det söndagar klockan elva). Det hade vi fått reda på redan förra helgen, men självklart hade jag gått och glömt det under veckan haha ! 
 
Som tur var hade vi ändå planerat att åka på förmiddagen till stallet så vi var alla vakna och ganska redo att åka ! Bytte om, snabb som vinden, och lyckades på bara en kvart/tjugo minuter ta mig till stallet (varav ca tio minuter i bilen). 
 
Rico stod inne när jag kom så det gick väldigt snabbt och smidigt att göra i ordning. Efter tio minuter stod vi på stallplan redo att sitta upp. En lyckad uppsittning, sedan upp på volten redo att rida lektion klockan tio som bestämt. 
 
Jag må vara väldigt lugn och sansad (rentav långsam, haha) i nästan allt jag gör, från att äta frukost på morgonen till att göra i ordning hästen eller mocka boxarna. Men när det väl gäller så kan jag faktiskt växla upp och vara riktigt snabb och effektiv ! Strax innan halv tio satt jag hemma i morgonrocken, och på lite drygt en halvtimme så bytte jag om, åkte till stallet, gjorde i ordning hästen och satt upp. Typ rekord. 

Ridpasset gick bra. Tyvärr har volten frusit igen och består mest av is, så det fick bli en skrittlektion denna veckan också. Dock en väldigt nyttig och givande skrittlektion. Vi jobbade med skänkelvikningar, fram- och bakdelsvändningar, halter och ryggningar - fast på en högre nivå. Vi tragglade lite extra med fram- och bakdelsvändningarna eftersom både Rico och Valle behövde det. 

 

Garanti

När vi byter stall kommer det garanterat massa rolig uppdatering här, men än sålänge går det lite segt på hästfronten. Jobbar vidare med uppsittningarna och skrittar mest runt på gatorna varje dag för det finns ingen annanstans att rida. Fortsätter göra det bästa av situationen, och räknar ner dagarna till flytten. Det börjar ju dra ihop sig nu ! 
 
Jag och Valle efter en barbackatur i solen (innan det blev is överallt). 
 
 

Lite surt

Idag blåste det som attan ute, så trots det fina soliga vädret blev det lite småkallt att rida. När de värsta vindarna kom från sidan var jag lite orolig att jag skulle blåsa av hästen, haha !
   Tyvärr kunde vi bara skritta idag på lektionen. Volten var hård och isig. Vi försökte oss på att rida ner till ängarna men snön var lite för djup och hade fått sånnahär skaror eller vad det kallas. Det var alltså hårt på ytan, vilket inte är bra att rida i. 
 
Rico blev väldigt lösgjord och fin, och var väldigt lugn och avspänd hela passet igenom, trots att det blåste full storm ;) 
 
Vi gjorde det bästa av situationen och jobbade de i skritten så gott det gick, och hade lite teorisnack om senskador och olika underlag och lite allt möjligt. Jag är inte den som brukar klaga när det blir såhär, jag brukar göra det bästa av situationen och jobba hästen så gott det går ändå, men jag måste ändå säga att det känns ganska surt att inte ha tillgång till det nya ridhuset som kommunen byggt åt oss.  
 
I slutet på år 2012 var det sagt att ridhuskort skulle säljas i januari 2013 typ. Sedan blev det februari. Sedan skjöt de på det ännu mer. Nu är det mars och nu säger arrendatorn att endast de 24(?) hästarna som står i det nybyggda stallet får rida i ridhuset. Inga ridhuskort, inga ridhusavgifter för att få delta på träningar och lektioner mm. Min tränare vill inte stänga ute halva gruppen elever som brukar delta på lektionerna varje vecka. Men eftersom arrendatorn säger tvärnej till att "utomstående" ska få delta på lektioner (ens för avgift) så måste hon ha skrittlektioner på vår isbana till volt för halva gruppen av hennes elever, sedan ska hon alldeles efterråt vidare ner till ridhuset och hålla träning där. Hörde att de skulle hoppa idag. 
 
Såhär skulle det aldrig kunna bli i någon annan sport, så jag förstår faktiskt inte hur kommunen kan låta det vara såhär. En träningslokal (i detta fall ridhus) byggt av kommunen ska ju inte vara till för några av idrottsutövarna i kommunen, utan det borde vara för alla. Dessutom skulle det ju vara ett smart sätt för arrendatorn att finansiera stallet och ridhuset och anläggningen i sig, att låta "utomstående" utnyttja ridhuset mot en avgift. 
Och inte blir man nöjdare av att höra att ridhuset nästan alltid står tomt. Många kvällar när vi åker förbi där påväg till stallet har det till och med varit nedsläckt. 
 
Nåväl, får fortsätta göra det bästa av situationen. Får hålla igång mina hästar så gott det går, i skritt, den resterande delen av vintern. Det kommer ju förmodligen bli ganska isigt och halt nu framöver ^^. 

Bilden är inte från dagens pass :) 
 
 
 

Brist på schabrak

Med tanke på hur otroligt många schabrak jag inhandlat i mitt liv, så kom detta som en chock för mig ! Jag har faktiskt helt slut på rena schabrak ! Många av mina schabrak verkar ha fått ben och sprungit iväg för jag hittar de ingenstans, och de få jag hittar är riktigt riktigt skitiga och håriga på både in- och utsida. Ska leta ihjäl mig lite till idag, hemma i källaren och på loftet i stallet. Ska försöka stå ut tills vi flyttar till nya stället (långfredagen tror jag det är sagt). Där finns det nämligen tillgång till en stor tvättmaskin för täcken, schabrak mm. :P

RSS 2.0