Hur vi tränar våra hästar

Alla tränar vi våra hästar olika, och det bästa är väl att göra det som passar bäst för sin egen häst. Men jag tror ändå att nyckelordet för alla är variation. Att man varierar underlag, aktivitet, intensitet osv. På så sätt får man hållbara och friska och vältränade hästar. 
 
I vår familj är vi inte så jättenoga med att planera varje ridpass för hela veckan. Det är för svårt att hålla sig enligt en sådan planering. Det kan bero på läxor, jobb, väder eller annat. Vad vi däremot gör är att varje söndag kväll bestämma vilka av oss som ska ta hästarna vilka dagar. Vi är ju tre personer som delar på två hästar, då det blir väl i snitt 4 ridpass var i veckan. Sedan bestämmer vi när vi kommer till stallet varje dag, vad vi ska göra den dagen. Men det är inte helt ostrukturerat, vi håller ju stenkoll på vad hästarna har gjort de tidigare dagarna och bestämmer utifrån det vad man ska hitta på denna dagen, så de får variation. 
 
Vi är noga med att inte göra samma sak flera dagar i rad. Vi rider tex inte två voltpass eller två galoppass ute två dagar i rad. Vi försöker på alla sätt variera träningen för det är då det blir som bäst. Rico, som vi haft längre än Valle, är ett kvitto på att vi har gjort och tänkt rätt. Trots att vi inte tidigare haft tillgång till några suveräna ridvägar eller ridhus, så var vi alltid noga med att variera och ge honom en allsidig träning. Rico har därför en bra grundkondition och är väldigt hållbar och tålig i ridningen
.
På Enliden kunde en vecka se ut ungefär såhär: 
En dag skritt på gatorna 
En dag hoppträning
En dag ridning på ängarna 
En dag klättring i skogen 
En dag tömkörning 
En dag skritt på gatorna 
En dag dressyrträning 
 
Idag har vi tillgång till avsevärt mycket bättre ridvägar, vi har flera jättebra backar som man kan rida upp och ner för flera gånger en dag, och fina sandvägar i skogen där man kan galoppera ordentligt en annan dag, en ridvolt, massa skog, lite asfalt och massa grusvägar, sand/grus-tag osv osv. Det finns mycket att välja på och oftast slår vi flera flugor i en smäll och rider längre rundor där man både galopperar och travar på grus/sand, klättrar i skogen och skrittar på asfalt. Vi tänker lika dant som förr, med att variera mycket och ge hästarna allsidig träning, men nu är intensiteten allmänt högre. Ett lugnt pass på Enliden var kanske en halvtimmes-timmes skritt på gatorna och ett lugnt pass nu på Långängen är snarare en timmes-enochenhalvtimmes skrittrunda med lite trav på vissa ställen. Rico har hållt sig i form hela vintern trots att vi haft svårt att hålla igång dem, Valle var ju ganska dåligt musklad redan när han kom och de musklerna har han nästan tappat helt nu under vintern. Men nu är vi på gång att bygga upp båda hästarna, vi börjar ju lite sakta särskilt för Valles skull men så småningom kommer vi kunna se stor skillnad på hur våra pållar är byggda. Massa klättring och galopparbete + långa skritturer kommer göra susen. 
 
Har tänkt att ta en före-bild nu vilken dag som helst, så vi kan om en månad eller två ta en efter-bild och se om man ser någon skillnad :) Ska bli spännande :) 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0