Långa tyglar

Idag kom en instruktör till oss och gav oss en första introducerande lektion i Långa tyglar
 
Långa tyglar är ungefär exakt som det låter. Det är ridning från marken där man går bredvid hästen och använder sig av långa tyglar och sitt eget kroppspråk och sin position för att få hästen att utföra samma rörelser som man kan göra i uppsutten ridning. På så sätt kan man lära hästen att bära sig själv och hästen får chans att stärka sig utan ryttaren på ryggen. Ett super komplement till den vanliga dressyrträningen alltså!
 
Jag upplevde att Långa tyglar var MYCKET roligare än vanlig tömkörning - för både häst och människa. Rico uppskattade det väldigt mycket, han var väldigt lyhörd och avslappnad och frustade mycket. Han fattade grejen ganska snabbt. 
 
Dagens Långa tyglar-pass blev en utmärkt nedtrappning från gårdagens lite intensivare ridning. Vi jobbade mestadels i skritt, och joggade dem i ett lugnt tempo. Eftersom det var vår första lektion så låg fokus på grunderna, att styrningen fungerar, att vi kan lägga volter och gå på rakt spår samt få hästen att anpassa tempot efter människan. Mot slutet av passet gjorde vi förvända öppnor i skritten, som var lite klurigt till en början men när hästarna väl fattade vad vi ville så gick det väldigt bra. 
 
Eftersom både jag och mamma körde samtidigt så fick vi varken film eller bild på hästarna i arbetet idag, men ungefär såhär kan det se ut: 
Foto: Natalie Lindholm - Bildkälla
 
Om ni är intresserade av att läsa mer om Långa tyglar så finns en bra artikel om det här. Jag kan verkligen rekommendera det! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0