Rico - 11/8

Mamma longerade först :) Sen kom Eva Malmström, som jag nämde tidigare i ett annat inlägg.

Så vem är Eva ? 

Hon är för det första pappas westerntränare. Hon är väldigt duktig med Nh, hästar och hästar med problem. Hon har kommit tidigare till oss och hjälpt oss med massa saker. Vi var ju påväg att lära Rico western innan sommaren, då kom hon ibland och höll lektioner ungefär :)

Tanken var, trodde vi, att hon skulle hjälpa oss med själva uppsittningsproblemet. Att vi till exempel skulle visa hur vi tränat och ställa oss upp på ena sidan några gånger, men då tog hon fram en ikeapåse och jobbade med den xD Hon hjälpte oss alltså med vårt problem, indirekt. Men det var riktigt givande, ska inte klaga alls :)

Rico trodde ju SJÄLVKLART att hans tomma höpåse skulle äta upp honom, så han flög omkring som en struts - hoppade runt och försökte undvika den. 

Tänkte inte förklara hela "passet" i detalj men kan säga att det var OTROLIG skillnad från de första 5 minuterna till de sista 5 minuterna ! I början fick inte ens påsen röra vid honom, eller ens vara i närheten av honom. Och i slutet stod han lugn som en filbunke på alla fyra ben, haha xD medan Eva strök och prasslade med påsen (som för övrigt var fastknutet i ett spö för att lättare kunna nå) över halsen, över ryggen, på benen, på magen, över rumpan och bakom svansen.

Tidigare så drog han in rumpan under sig och stod på ett ben typ så fort den var på rumpan eller någonstans där i närheten.

Meningen med den här träningen (som vi också ska fortsätta med och utveckla) är att trubba av hans flyktbeteende. (han är lite bakskygg också, ALLT bakom huvudet är apaläskigt - särskilt på rumpan) Alltså FÅR han reagera men han ska inte försöka fly. Genom att vara väldigt tydlig med att följa med honom med tex påsen - om han skuttar omkring - tills han står stilla, så berättar vi det för honom ! Då tar man bort trycket och då får han belöning och förstår vad vi vill att han ska göra när han tycker något är läskigt. Vi vill att han ska stå stilla.

Så sjukt svårt att förklara allt detta med TEXT ! Men gjorde mitt bästa, här får ni lite bilder från longeringen (ville hänga med ordenligt på Eva-träningen sen så blev inga bilder där tyvärr)

"oj stod du där ?" xD




Trackback
RSS 2.0