Hej på er !

Hej på er ! Har inte startat upp datorn alls idag om man räknar bort att jag kollade om jag kom in på mitt förstahandsval på gymnasiet - vilket jag gjorde :D Och annars har jag packat för imorgon + fastnat i Hungerspelen boken ... Jag är ingen bokmal precis men denna var ruskigt bra.
 
Nu på kvällen lyckades jag slita mig ifrån boken en stund och åka till Rico och mocka en annan ponnys box. Rico höll på att skos när jag kom dit så nu är han fin i hovarna.
 
Imorgon packar vi det sista och vi har planerat att lasta och åka efter lunch för på förmiddagen ska det regna en del.
 
 

Läxa över sommaren

Frågade Andreas efter lektionen vad jag skulle träna på över sommaren, eller aa med andra ord tills nästa hoppträning för honom. Jag har även lagt till lite egna saker som jag själv tänkt träna på, som inte han sa något speciellt om ...

   Träna med galoppbommar/cavalettis - för galoppens skull.
 
   Hoppa massa pyttesmå hinder/upphöjda bommar för att få bort vägringarna, så när han stannar så ska han kunna kliva över så jag slipper vända bort från hindret när han stannar, då kommer han ju undan.

   När han pyser iväg (efter hindrena) ska jag direkt börja ställa honom inåt, göra volter osv osv. För att inte fastna i dragkampen rakt fram/på rakt spår.
 
   Sen, ett litet MÅL jag kommit på nu är att RIDA BARBACKA, eller i alla fall komma upp på något vettigt vis haha :P Och så ska Rico få träna mycket kondition i galopp på de fina galoppvägarna i Fänninge ! Klättring får vi ta när vi är hemma igen, där vi istället inte har så mycket galoppvägar tillgängliga.
 
Är RIKTIGT taggad för denna sommar (känns som att den inte börjat ännu). Hoppas det blir massa sol men inte för mycket värme, inte roligt att träna i 30+ ...
 
 

Rico - 28/6

Idag kom Andreas Tegesjö och hade hoppträning ! Han är verkligen jättebra :)
 
Vi började med att jobba igenom hästarna med lite öppnor mm och där blev Rico superfin !!! Sen hade vi galoppbommar på långsidan, som vi sedan höjde upp till cavalettisar för att få igång galoppen. Det var mycket fokus på galoppen idag, att de skulle ha en bättre galopp och att man inte skulle sitta och smyghålla och trixa för mycket. Det hjälpte mycket, i början, men sen började han stanna. Det räcker med att han stannar EN gång så "dör" liksom min ridning, jag tappar motivationen och jag bara tror att han ska stanna hela tiden. Vi kom dock över det mot slutet, vi hoppade räcken på en åtta som gick helt ok :)
 
Såhär såg det ut:
Sedan byggde vi om lite:
 
Har inte ritat så proportionerligt men detta var ungefär vad vi hoppade :) Galoppbommarna var jättenyttiga för Rico, han fick en jättefin bärig galopp med framåttänk utan att bli stark. Ska jobba mer med sådana i Fänninge tror jag.

Hoppade utan hoppspö idag för det var bara allmänt ivägen när jag red fram honom. Det gick helt okej utan ju, men något av stoppen hade jag nog kunnat förhindra med ett litet hoppspö.

Bilder från idag

Hagen ligger längre bort från stallet men är stor och fin, har både skog och äng :)
 

Torsdag

 
Var himla mycket krångel idag, flyttade runt Rico i massa hagar tillfälligt (allt är tillfälligt för Rico numera) och behövde fylla massa vatten till den sommarhagen han + zebb står i NU. Den hagen står långt bort så vi fick ta bilen dit.
 
Hade morgonfodring idag och efter vi släppt ut hästarna försökte vi harva volten men voltbilen la av - bra början på dagen. Vi var påväg att putta ut den men den fick vila en stund så försökte vi starta den igen och då gick det, men motvilligt haha.
 
Timmarna ramlade bort och den lilla tid vi hade till övers idag bara försvann, hann inte med någonting utöver stalljobb mm.
 
 
 

Hej på er

Började dagen med morgonfodring och utsläpp, 2/3 av stallets hästar är på semester så det är väldigt få som är hemma nu. Det gick med andra ord väldigt fort att morgonfodra och släppa ut dem i hagarna.  
 
Fixade massa hemma och gick ut med vovvarna på eftermiddagen, åt middag och åkte sedan till stallet igen. Hade med mig kamera men den kom tyvärr inte till användning. Tog någon bild med mobilen efter passet, men ni vet ju hur mobilbilder är. Kass kvalité och inte alls lika roliga att titta på.
 
... De går inte heller att ladda upp för iTunes vill INTE samarbeta med iPhone ... nåväl, hoppträning imorgon så förhoppningsvis blir det i alla fall film eller foto därifrån.
 
 
Förresten har jag kanske goda nyheter gällande sista veckan i Fänninge !!! Vi kanske kommer ha en till häst där :D
 
 
 
 

Rico - 27/6

Idag fick Rico jobba på volten med bommar. Mamma hjälpte mig när jag hade ridit fram Rico i alla gångarter, att ta fram lite bommar och sockerbitar och höja upp de till cavalettis. I början var Rico seg och allmänt tillbakadragen men när vi travat över cavalettisarna ett par gånger så lossnade han och travade på riktigt bra. Gjorde galoppfattningar, volter, halter, ryggningar mm på fyrkantsspåret runt, sedan kom jag en till gång på cavalettisarna osv osv. Fick ett bra flyt mot slutet, men i början tvekade han mycket på bommarna och förstod inte riktigt vad han skulle göra.
 
I slutet gick han jättebra, var lösgjord i båda varven och tuffade på riktigt bra, han hade bjudning och gsökte sig neråt, lång och låg. Hade suttit fint med film eller foto på det här passet ... Men får vänta tills vi åker till Fänninge igen då !
 
 

Rico - 26/6

Mamma red ut läääänge och Zebb gick med :)

Rico - 25/6

Rico fick stå/vila idag.

Veckoplanering

Rico-schema denna veckan (eller det som är kvar av den hehe):
 
Onsdag(idag): Jag rider på kvällen, blir väl någon uteritt och kanske lite jobb på volten.
Torsdag: Hoppträning för Andreas Tegesjö
Fredag: Mamma rider, packa för Fänninge
Lördag: Tillbaka till Fänninge ! Vi rider nog när vi kommit fram så han slipper stå i onödan.

Söndagen vet jag inte så mycket om, men han ska ridas i alla fall, sen vet jag inte säkert vad vi ska hitta på. Han skulle behöva ett dressyrpass snart :)
 
 
Två hoppbilder bara, apropå hoppträning :)
 
 

Onsdag

Idag ska jag rida Rico, och fixa massa hemma. Har gjort en att-göra-lista :D Vill även åka till Hööks idag eller imorgon ! Måste köpa ett litet spö (hoppspö) att ha både på hopplektioner och uteritter och fynda lite på rea.
 
Får se hur dagen blir, uppdaterar mer senare på dagen !
 
 

Morgonfodring + utsläpp !

Är och morgonfodrar, ska släppa ut hästarna i deras hagar. Är bara 5 hästar i stallet nu så det går nog ganska fort :) 

Sommarbilder in my heart

Tycker det är så härligt denna tiden på året när man kan ta fina somriga bilder i hagen och när man rider. Det är så grönt och fint ute, och det + vackert väder skapar väldigt goda förutsättningar att få biler av hög kvalité ! Nu har jag mest slarvfotat med autoläge senaste tiden men när vi åker tillbaka till Fänninge kommer det massa fina bilder, det kan jag lova ! Min kära vän Alice kommer till oss då och i samma veva kommer de skörda så vi får rida på de fina fälten som är framför och bakom vårat hus. Och de underbara galoppstigarna ... ååhh ! Längtar !
 
 
 
Dock har jag tappat bort de flesta av de gamla fina bilderna, har bara makrobilder ... Hade tänkt visa er lite men får väl leta igenom alla usbminnen först ;)
 
 

Nyss skapat

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=6709 

Absolut hästrelaterat, absolut Rico-relaterat.
 
Tänk er att dessa två pållar skulle tävla mot varandra på samma höjd, avstånd, villkor, det skulle inte vara rättvist.
 
Rico ser ut som en ponny bredvid stora kompisen hehe ... :P

Bilder: Ihopsläpp

Det höll på att skymma ute så bilderna blev lite mörka och brusiga. Eller vissa blev överexponerade (för ljusa) ... sållade bort de värsta i alla fall, har inte sett hur de blev ännu.
 
Jenny och Rico i hagen bredvid:
 
Ihopsläppet, valacker:
 
På sista bilden såg Rico att vi stod och tittade på dem, haha !
 
 
 

Ihopsläpp

 
Jag tycker ihopsläppet (igår kväll) gick ganska bra, Casino (ägarens blogg här) som är den stora ljusa, var den hästen som Rico inte gått med tidigare. Det blev lite spring och bus på dem, han satt som ett plåster på Rico och det verkade inte Rico tycka var så tokigt ;) Rico är inte den som tackar nej till bus och lek, men han drar sällan igång något helt själv :P
 
Men vi fick höra att de hittat massa skit (skräp) i hagen så vi ska gå igenom den fler gånger, det är såklart svårt med det höga gräset. Rico har tidigare gått i hagen bredvid och den var det inget vidare fel på, vi får se hur vi gör. Det kan ju vara så att det blir för mkt spring och lek (det är diken i hagen) så de gör illa sig, kanske skulle vara bättre då om Rico gick med Jenny + ett till ponnysto. Vi får se hur det blir, svårt att få alla nöjda ;).
 
 
 

Jag är med

 
Till bloggtävlingen/utlottningen: http://johannagrant.se/2012/06/11/bloggtavling-pannband-fran-fagerdesign/ 

Tips till er läsare

Alla man- och svansborstar som jag köpt i hästbutiker har inom kort gått sönder, tillslut fick jag nog och tog min egen hårborste hemifrån. Den började jag använda för mer än ett år sedan och bara två piggar har böjt sig, ingen är av. På "riktiga" hårborstar limmas inte saker fast på samma sätt som många svansborstar. Det gör att de har svårare för att gå sönder också :D
 
Så mitt tips till er, nästa gång ni är på glitter eller någon liknande affär - köp en extra hårborste och ta med till stallet ! De reder ut riktigt bra också (beror dock, förstås, på vilken slags borste man tar).
 
Typ en sån här har jag och den funkar super !
Bildkälla (hittad via google)
 
 

Rubrik saknas

 
När vi kom till stallet var det ingen där, tydligen hade ingen koll på att Rico skulle komma hem idag så vi hade ingen hage att ställa honom i. Vi såg att ponnystoet Jenny stod själv i en av sommarhagarna så vi försökte få tag på hennes ägare. Medan vi väntade betade vi honom för hand ute i regnet och blåsten, inte kul ;) Jenny och Rico har gått tillsammans tidigare när Jenny var ny och alla Ricos hagkompisar hade åkt iväg så han stod själv. Det gick i alla fall väldigt bra att stoppa in dem i samma hage, de bara hälsade sen gick de och betade en bit ifrån varandra :) Ingen dramatik hehe.
 
Vi hade kunnat ställa honom i vinterhagen för då hade han ändå sett sina kompisar i sommarhagen, men där finns inget gräs alls och nu när han är van vid att stå ute och tugga hela dagarna så vore det inte snällt mot hans mage att ställa honom i en icke-gräs-hage eller vad man ska kalla det.
 
 
Nu ska vi tillbaka och släppa ihop Rico med valackerna ! Så fort ett annat ponnysto i stallet har avmaskats står inte Jenny själv längre så det kommer lösa sig allt nu :)


Är med

Vore inte helt fel att vinna denna utlottning ;)
 
 
 
Här är länken dit: (tack för kommentaren ponnysmurfarna, hade nog aldrig hittat denna tävling annars :P) http://ponnysmurfarnas.blogg.se/2012/june/vinn-ett-tagelarmband-berlock.html#comment 

Rico i transporten

Hur söt ! ? Varje gång man öppnar dörren till honom sticker han ut huvudet genom lilla dörren, ser sig om och "blåser" haha :P Vet inte om hästar "brukar" blåsa så som han gör, men han gör alltid det när något är läskigt, om han är nyfiken osv osv.
 
Han är så himla positiv hela tiden, beundrar honom för det !
 
 
 

Skriver från bilen

Tog en halv evighet att lasta Rico, tror aldrig vi hållt på så länge. Han brukar på sin höjd tveka någon enstaka gång och då behöver han bara en liten knuff "bakifrån" så går han in utan problem, men inte idag inte. Tror det kan ha varit för att det regnade+blåste vilket gjorde att mellanväggen i transporten inte var helt stilla osv osv och att han inte är lika säker i sig själv här i Fänninge, hemma är han stencool men här var han lite tittig. Han stod på bakbenen, slängde sig bakåt när han var halvvägs inne osv osv.
 
Pga att det blåste så hemskt så ställde de andra sina hästar i vinterhagarna där det är lite hus som står ivägen så det blir lite mer lä. Rico har ju ingen vinterhage där så han fick stå i en rasthage/sjukhage (med gräs dock) på stallplan. Inte det roligaste men då slapp han så själv i sommarhagen.
 
Nu är vi på en rastplats och ska titta till Rico lite, hörs sen !
 
 

Rico - 24/6

Idag fick Rico rida ut ca 45 min, mamma cyklade med så Rico fick trava och galoppera massa på grusvägarna och grus/gräs-vägarna :) Men han hade jättesvårt att fatta höger galopp så gick ner i ridhuset efterråt och tog lite galopp till (dock var det minst lika svårt där, han fattade fel galopp och började slängtrava osv osv. Men själva uteritten är jag nöjd med, vi red på andra sidan tågspåret och gick förbi palominokossorna utan några större problem :)
 
 

Hem till Stockholm !

Imorgon bitti/förmiddag åker vi hem med Rico till Stockholm igen, och så åker vi tillbaka i helgen igen och då kommer vi vara här i 4 veckor :) Sedan händer det massor, ska välja om vi ska stå kvar i gamla stallet, flytta till nya, eller flytta någon annanstans till hösten. Hoppas bara för Ricos skull att det inte blir alltför mycket förändringar.
 
Så blir att gå upp i ottan imorgon, packa och fixa. Vi åker så fort vi är klara :)
 
 
Så kommer Rico få komma ut i sommarhagen hemma på Enliden med sina polare ;D Han kommer nog uppskatta det efter ha stått i egen hage ett tag.
 
 

En sak ni inte visste ???

Min pappa fotar faktiskt många av ridbilderna här på bloggen, och filmar på hoppträningarna m.m.
 
Oftast är det ju min mamma som åker med mig till stallet men hon tycker inte det är roligt alls att fota och filma, hon vill gärna titta själv med egna ögon istället för att kolla genom en liten ruta. Men när min pappa åker med brukar han kunna fota lite, vilket är jättebra ! Ibland på volten-träningar brukar fotointresserade hästägare på Enliden fota lite, men de fina ängsbilderna har pappa fotat :D Är verkligen jättekul ! :D
 
Här är några sådana bilder :) Ängsbilderna i header-bildspelet har pappa fotat också :P
 
 
Sen är min sits lite tjossan-hejsan på dessa bilder, hade fullt sjå att hålla koll på vart man kunde rida på den där ängen haha. Var tunnor, pinnar, skräp och red man för långt ut i hörnorna var det gropar och skit. Inte den bästa ängen egentligen men sålänge man höll koll så ;)
 
 

När jag ser mig själv på film ...

 
 ... kan jag inte sitta helt tyst och stilla utan måste smacka, "säga åt" film-jaget att hålla om bättre med skänkeln osv osv.
 
 ... ser jag de felen jag har, tex att mina armar lätt blir raka och med armbågarna står rätt ut, speciellt i dressyren. Vilket både mer och mindre bra egentligen.  
 
 ... försöker jag alltid se vad som är bra med min ridning, oftast slutar det ändå med att jag sitter och tänker på hur folk kan tycka och tänka om de ser filmen ... ändå ;)
 
En extrem ögonblicksbild som visar hur det kan se ut ... (Raka armar, armbågar utåt, axlar framåt) Dock stör det inte hästen.
 
Men jag tror seriöst att jag har något fel med mina axlar, jag KAN INTE dra bak dem. Först trodde jag det var säkerhetsvästen som stoppade (eftersom jag alltid har den på mig när jag rider) men det verkar som att skulderbladen går ihop för tidigt liksom, så mina axlar pekar i princip alltid "framåt" sådär som de gör på bilden ... ?
 
 

Hejhopp

Imorgon ska jag fota massa nya bilder till bloggen och även rida Rico. Blir nog en rejäl uteritt till andra sidan spåret och försöka sig på lite galopp på de fina grus/gräs-vägarna som finns där. Mamma ska cykla med så det blir nog mycket trav :)
 
Är sugen på att hoppträna, men får vänta tills vi kommer hem igen.

 
Måste också komma ihåg att åka och köpa ett nytt hoppspö (de är A L L T I D slut i hööks butiken så får kanske åka någon annanstans ...) för mitt har sprungit bort och jag behöver verkligen ett. Det jag har på bilden är ett lånat från en tjej i gruppen före mig.
 
 

5 saker

Här är lite saker som ni säkert inte visste om mig. (Jag visste det inte heller förrän jag upptäckte det ... haha)
 
- Jag måste alltid äta två godisar samtidigt, gäller också tuggummin men inte chips och liknande snacks haha.
 
- När jag mockat i ett ridhus eller på volten hemma så måste jag alltid "gömma" spåren efter grepen, alltså det blir ju oftast streck efter grepen och de FÅR INTE EXISTERA ... ! Det bara är så.
- Jag är väldigt kräsen med böcker, just för att jag egentligen inte har tid att läsa så läser jag inte om inte boken är RUSKIGT bra.
 
- När jag var liten låtsades jag att min cykel var en häst :D Jag har haft tre-fyra cyklar totalt i mitt liv, två av dem fick agera cykelhästar :P Den cykelhäst jag minns bäst (namn och färg, personlighet osv xD) hette Silver och den var silver/blå "ponny", dvs en ganska liten cykel.
 
- När jag var väldigt liten (när alla höll ihop två och två med sin bästis) så var jag en riktig härmapa (Ja jag erkänner det själv)! Fast, en av två-och-två-bästisarna härmade ju alltid den andra så ... haha.
 
 
 

Foto: Rico i hagen


Här tittar han efter de andra hästarnaRidhus i bakgrunden, jättesöt ponnyhäst i framgrunden(?) ;D

Rico checkar in cyklisterna ;)

Här tänkte jag precis gå hem, eftersom han ändå bara stod och åt och inte var särskilt social. Precis när jag skulle stänga grinden efter mig hör jag honom yla och så kommer han travandes och vill följa med </3 Sötis !

Så söt pluttis, stannade kvar en stund till då hehe (:

Rico - 23/6 ("Hallonrundan")

Idag åkte våra gäster hem, så nu kommer jag kunna uppdatera lite mer här (:
 
Jag åkte efter lunch och tog in Rico från hagen och borstade, sadlade westernsadeln osv osv. Sen kom mamma och vi tog in honom i ridhuset och longerade honom där en liten stund. Vi hade tänkt ha gummisnodd men han gick så avslappnat med sänkt nacke utan så vi struntade i den.
 
Gick med mamma ungefär samma runda som när jag red första dagen, "Hallonrundan" kallar vi den för på vägen finns det massa hallonbuskar hehe. Vi var ute i ungefär en timme och Rico fick skritta och trava lite. Men när vi longerade honom gick han i alla gångarter så han fick ändå lite motion idag.
 
För övrigt så döpte vi den rundan idag haha. Bara för att det är en runda som är rätt bra att rida själv (och när man rider själv måste man ju säga vart man går ;P), den är på rätt sida av järnvägsspåret och ganska lång utan att vara för långt bort. Dessutom har vi ridit och promenerat den mycket så Rico börjar känna sig rätt trygg där.
 
 

Bilder från promenaden

 
 
Här går man över järnvägen med hästen :)
 
Jättefin grus/gräsväg som slingrar sig bort jättelångt ! Den går en bit längs med spåret sedan svänger den :)
 
Här fick Rico syn på palominokossorna ;P
 
 
 
 
Grusgräsväg till badet/ån
 

Fredag

Åkte på förmiddagen och handlade lite på hemköp, sen gick jag promenad med Rico, hälsade på kossor (haha) och tittade på när Önska & co badade (fotade dock inte det för jag hade en häst att hålla i, som inte helt ville stå still), sen fick Ricoplutt gå ut i hagen medan jag fixade i stallet. Hans box var allt annat än rolig att mocka ... Finns inga högar att ta utan bara småpluttar överallt. Suck.
 
När jag fixat klart i stallet och tänkte cykla hem hörde jag hur han ylade borta i hagen, troligtvis för att de andra hästarna alltid hänger längst bort i deras hage. Tog in honom i ridhuset en stund och longerade utan lina och utan inspänning, han tyckte det var mysigt och frustade mycket :) Sen somnade han borta i hörnet av ridhuset så jag satt och gjorde ingenting en stund, sen fick han gå in i boxen för de andra hästarna skulle precis komma in.
 
Här är kossorna vi gick förbi, palominokossor (!?) ... typ:
 
Bilder kommer från både promenaden och från hagen :) Glad midsommar förresten :D
 
 
 

Håller på att fixa bilderna i rätt stl så de kan komma upp här på bloggen ...

 

Dagens planer

Idag ska Rico vila från ridning, men inte vila från motion. Det kommer han inte klara, det energiknippet ! Eftersom vi har gäster nu över midsommar så hinner inte mamma rida och då ska jag göra lite saker från marken med honom istället. Dels också så han kommer ifrån betet några timmar. Ska promenera lite i området så han får träffa tjurarna, kossorna, och hoppa till för saker utan att man behöver sitta på ;) Ska bort till andra sidan järnvägsspåret och gå på de fantastiska galoppsträckorna där ;D
 
Sen ska jag också påsträna honom så han blir lite trött i huvudet, och longera honom med inspänning i ridhuset så han får springa av sig lite energi :) Känns som alldeles lagom med aktiviteter för ponnyn för idag.
 
Det var i alla fall planerna som rörde Rico, sen ska vi gå och bada med hundarna, allmänt fira midsommar och sådant. Kanske åka iväg någonstans under dagen ... ? Är inte helt 100, får se vad som blir av denna dagen :)
 
(Nya bilder ska även tas, är trött på att visa samma gamla)
 
 

En "ren" hästblogg ?

 
 
Jag läser alltid alltid alltid igenom mina inlägg innan jag publicerar dem. Dels för att checka stavning, grammatik och ordval. Men också för att kolla att det är intressant och/eller läsvärt överhuvudtaget. Jag tänker att, ett enda "skitinlägg" kan förstöra så otroligt mycket för helhetsintrycket på bloggen. Jag vill inte att det ska bli ointressant för er läsare, jag är hela tiden rädd att min blogg ska ses som dålig, tråkig.
   Men the thing is, det måste ju finnas en anledning att ni alla följer mig dagligen. Jag vet inte själv varför, personligen tycker jag inte att mitt liv är så himla intressant och händelserikt. Men , det blir väl vad man gör det till ? Visst ?
 
Det är vad jag strävar efter hela tiden, att bloggen ska vara intressant och ge något till de som läser. Det är ungefär samma slags bloggar som jag följer. Jag förstår mig inte helt på de bloggar som består av ett ständigt "cha cha bloggen, ska sola nu, skriver sen - puss" dag ut och dag in. Uppenbarligen finns det folk som läser dessa slags bloggar, men ur min synvinkel är det ganska meningslöst.
 
Jag tror inte på att alla måste passa in i någon kategori, jag vet själv inte riktigt vart jag skulle placera ricos.blogg.se. Denna bloggen är JAG och RICO, vi tillsammans är unika. Det är ingen "ren hästblogg" för jag skriver faktiskt om mer än bara hästar, trots att det mesta i mitt liv kretsar kring Rico, som är en häst. Men om det nu skulle räknas som en hästblogg, vad för hästblogg är det ? Om man ska välja någon disciplin skulle jag säga hoppning, men detta skulle aldrig räknas som en hoppblogg för jag varken tävlar eller tränar på särskilt höga höjder. Jag satsar inte stort på att bli os-vinnare om 30 år osv osv. Jag rider andra discipliner också dessutom, inte bara hoppning.
 
 
Jag skriver om det jag själv skulle vilja läsa om, och jag dubbelcheckar dagligen att jag hela tiden är på rätt spår och inte snurrar ut till "cha cha bloggen" eller något annat som jag själv finner ointressant. Det gör jag genom att läsa min egen blogg. Det kan verka knäppt från en icke-bloggares sida, men det är faktiskt mitt bästa tips till alla läsare där ute som själva har blogg. Om man skriver om det som intresserar en själv blir det roligare att skriva och då är det folk som har någonting gemensamt med dig som hittar din blogg och läser den.
ag vet inte vad detta är för någon blogg egentligen.
 
Sedan är inte jag någon kändisbloggare precis, jag har inte tiotusen läsare om dagen. Men jag vill ge något till ER, hur många eller få ni än är.
 
Man brukar ju säga att det är kvalitet som räknas och inte kvantitet, och ni är läsare av HÖG kvalitet ! Ni är aktiva och kommenterar, är trevliga och positiva och gör bloggen mycket bättre. Keep it up !
 
 

Godmorgon

Vaknade för snart en timme sedan, jag och mamma ska strax gå en vända bort till Ricos hage och kolla honom. Hittills har han gnäggat lyckligt varje gång man kommer, inte konstigt att han är lite sällskapssjuk gör han brukar ju ändå ha flera kompisar i sin hage hemma. 
 
Hundarna följer med, så får de sig en liten morgonrunda på köpet :) 
 
 Har ni förresten sett denna i menyn ?? Den är sprillans ny men jag har inte uppdaterat själva infot som den länkar till .... 
 
 
 
 

Rico - 21/6

 Nu har jag ridit årets första ritt i Fänninge, blev en ganska lång skön runda på grusvägen och i skogen. Uppsittningen gick bra, han var väldigt lugn om man jämför med hur han var när jag skötte honom innan, då stod han själv i stallet och var orolig och klampade omkring. Han är inte en sådan häst som "brukar" vara otålig när man gör i ordning honom. 
 
Jag var glad att jag ändrade lädrenas längd innan jag satt upp, för väl uppe kunde han inte stå still ! Han hade väldigt mycket energi och skrittade på rätt bra hela rundan. Travade lite på grusvägarna också men inte mycket för mamma gick med oss med vovvarna och Rico ville inte trava ifrån dem, stannade och ville vända. 
 
I övrigt var han väldigt positiv idag, trots att insekterna attackerade från alla håll. Avslutade med några varv i ridhuset och travade på åttvolt, inte så mycket krav. Är väldigt nöjd med Rico idag :D Han skötte sig super ! 

Bilder ankomst

Här är bilder från när vi kom fram :)
 
Rico tar en första titt på hästarna på andra sidan vägen (dock blundar han på bilden hehe)
 
Grusvägen som skiljer hagarna åt


Ricos hage är den till vänster, den är något mindre än de andra hästarnas hagar, och har skyhögt gräs !


Hästkompisarna på andra sidan vägen + en bit av ridhuset.
 
Han ser så trött ut, men han hade energi så det räckte och blev över, dock verkade han lugn i huvudet ;)


Han var tvungen att stanna och beta lite trots att han haft hö i transporten hela vägen ...
 
Ikväll är tanken att jag ska rida ut en vända, kanske avslutar med att jobba honom lite i ridhuset men rider helst ut en bra vända FÖRST. Inte ska han behöva träna hård dressyr första dagen, men han måste motioneras.
 
 
 

I bilen

Sitter i bilen nu med några hundra kilos packning över mig, lyckades precis plocka fram datorn men vet inte säkert hur länge batteriet håller. Ville bara uppdatera er med lite info och bilder sålänge :)

Lastningen gick bra, han har ett småmaskigt hönät längst fram att tugga på under resan. Tror dock inte att han kommer äta så mycket när vi åker, då har han ju annat att tänka på :P Knäppte några snabba bilder innan vi stängde lilla dörren där fram, var dock på autoläge så blev sämst kvalité ... Men kanske bättre än bara massa text ? ;)

Här är en bild på Rico :) Mer bilder kommer självklart när vi kommit fram ! Tyvärr funkar det inte att ladda upp de andra tre, men de var så kass kvalité ändå så det kvittar väl ;) ?

 


Rubrik saknas

Rent allmänt går det inte att klicka på svara-knappen på kommentarerna så tyvärr får era svar vänta ...
 
Men det var inte anledningen till att jag gick in här igen såhär innan läggdags, ville bara informera er om en ny facebook-grupp (skapad av mig för några minuter sedan hehe) som heter Ponny kategori E i Sverige. Namnet var sämst, men ville hitta på något snabbt som attan, hehe ;) Gå hemskt gärna med där (om ni inte redan gjort det) för att stödja förslaget om en till kategori ponny eller storhäst. Ni kan läsa mer i gruppens beskrivning :) Nu ska jag strax sova, imorgon kommer det troligtvis massa bilder när vi åker till Fänninge.
 
Funderar också på hur Fänninge stavas ... Vissa skriver Fenninge med E ... ? Nåväl ...
 
 
Tyvärr kommer han stå i egen hage i Fänninge ... Men han klarar sig :) Han har hästar på andra sidan grusvägen.

Idag var jag faktiskt ...

Idag var jag faktiskt bara i stallet för att flytta Rico och Zebb från gräshagen till deras vanliga (de går halva dagar nu) och mockade även hans box. Det är en evighetsgöra, att mocka Ricos box ! Småpluttar överallt, jättejobbigt !
 
Mamma red Rico på kvällen, i skogen och på volten, han var tydligen lugn i huvudet men pigg och framåt. Skönt !
 
 
 
Imorgon åker vi wihoooo <3 Får INTE glömma kameran !
 
 

Designfix

Har fixat MASSOR i designen nu, hoppas ni gillar det mer än det tidgare ;) Har ändrat så jag bara har nytagna bilder i headern som passar till säsongen och allt, samt kortat ned tiden mellan varje bild eftersom det är så många nu :)
 
Blir mer uppdatering senare, ska göra en packlista :)

Rico - 19/6

Idag fick jag äntligen rida ut med Rico, var länge sedan sist pga mycket volten-träningar, träningsläger osv osv. Pappa gick med och vi red en ny runda (om man u kan kalla det en runda...), följde en liten grusstig som ledde ut i ingenstans och helt plötsligt var vi på fel sida av ett dike för att på något sätt komma hem. Var för långt för att vända och gå tillbaka så vi snurrade runt i urskogen utan någon vettig stig och kom på något vis (efter lång tid) ut på ridstigen bakom stallet och jag travade och galopperade honom lång och låg lite fram och tillbaka på stigen, han blev jättenöjd och frustade :P
 
Vi kvällsfodrade när vi var tillbaka, kom hem rätt sent därför blev det inte så mycket uppdatering :)
 

Ska börja packa idag

Tiden har gått så sjukt fort så jag kunde knappt tro mina ögon när jag kollade almanackan och såg att vi ska ÅKA TILL FÄNNINGE imorgon !!! Tanken är att vi ska åka imorgon förmiddag typ, så fort vi är klara, och resan dit tar väl två-tre timmar. Då ska Rico packas ut ur transporten och ganska direkt ut i hagen medan vi packar upp hemma och så. Och sen ska jag rida en sväng på kvällen, så får han stå/vila från ridning dagen efter för vi får gäster och så.
 
Vi ska vara där till måndag, sedan åker vi hem igen några dagar och tillbaka till Fänninge på Lördagen ! Och sedan där i 4 veckor, kommer bli AWESOME :D
 
Här är en bild från Fänninge för ... två ? tre ? år sedan. Då hade vi mammas medryttarhäst där och det blev massa barbackaritter ! Hoppas vi kommer få till någon på Rico också, inget krav dock ;)
 
Sådana här bilder hoppas jag vi kan få (fast ännu finare hehe) i slutet av sommaren när de skördat så har vi en jättefin äng mittemot vårat hus som man kan dressyra lite på :P Vi tog bara några kravlösa galopper på bilden
 
Fast detta år ska vi ju ha med oss Rico ;) Finaste pållen <3
 
 
 
Ska bli sjukt roligt att blogga därifrån, är så fint där ! Och detta året ska vi rida lite mer också ;)

Höll på att skriva dagens ridpass-inlägg ...

... när blogg.se plötsligt slutar fungera - helskumt ! Men gick in igen bara (tyvärr är inlägget borta så får skriva om det imorgon) och såg då att de ändrat helt i layouten eller vad man säger ;) Har hört att de ska ändra men visste inte när.
 
Känns helskumt med "nya" blogg.se, men jag vänjer mig väl antar jag :P Nu kan man tagga inlägg, välja fler kategorier osv osv, precis vad jag alltid velat :D
 
 
 
 

Bilder fotade IDAG

Rico och Zebb fick komma ut i gräshagen/sommarhagen nu på förmiddagen, känns bra att slippa beta dem för hand i flera timmar, om bara några dagar ska vi ju till Fänninge och då ska Rico ut i gräshage hela dagarna :)

Gräset var ganska så högt ... ^^
Rumpa mot rumpa


De fick nog lite överskottsenergi av gräset, för de rejsade runt lite efter lunchtid, lekte lite och så :) Och Rico var minst sagt nyfiken i en strut, han sprang bort till staketet vid vägen hela tiden för att kolla in de konstiga fordonen som rullade förbi ^^ Tex en post-moppe var väldigt intressant, den åkte förbi två gånger :P


Citat/Sammanfattning

"Han har aldrig varit rädd eller betett sig såhär när jag skulle sitta upp, jag försöker vara positiv och se framåt men när man ser rädslan i hästens ögon så vill man bara ge upp, vill inte riskera att samma sak händer igen för han blir räddare och räddare för varje gång, det är ett tydligt mönster."

"Problemet med mig är att jag tänker för mycket, en mening som ofta kommit upp i mitt huvud är: "Jag kan inte ens rida min egen häst". Jag vet att jag är riktigt hård mot mig själv men jag kan inte hindra det jag tänker, eller hur ? Ibland är det riktigt skönt att bara skriva av sig som här, spelar ingen roll om ingen läser.
 
"Jag såg bara hur han försvann under mig, bort från mig, han vek ihop rumpan och tryckte in den under sig som för att ta sats. Det gick så fort så jag vet inte riktigt vad som hände."

"Alldeles åt helskotta förskrossad och sån jäkla ångest åt alla håll. 

"Känns fortfarande som en mardröm att bara vakna upp ur, men detta är verklighet."

"- Bara en dröm.
Men jag ville inte vakna
för det var en underbart vacker dröm.
 
"Är jättetacksam för att det finns dom som bryr sig, dom som förstår vilken mardröm jag befinner mig i.
För tänk er att ha en häst, sin egen häst, man inte kan rida på. Det är hemskt.
Men vi fortsätter försöka, önskar av hela mitt hjärta att detta bara skulle gå över och allt skulle bli som vanligt !"

"Sumpade min chans igen, han stod jättefint och stilla några gånger och då hade jag kunnat sitta upp. Men jag kunde inte, varken fysiskt eller psykiskt."

"Nytt hopp"

"Nu kan jag verkligen se en framtid med Rico, jag har en väldigt stark känsla i mig som säger att detta kommer gå."

"Vi kommer klara det här.
Vi kommer kunna skratta åt det om några år.
Allt kommer bli som vanligt igen.
Allt kommer bli bra."

"Tänk inte på vad du inte har, eller hur det skulle varit.
Tänk istället på vad du faktiskt har - och ta vara på det ! Tänk på hur det faktiskt är - och var glad för det!
Tänk annorlunda. Det gör skillnad."
 
"Reagera får vi räkna med att han gör, men inte på samma sätt som utan den här träningen ! Väl uppe kommer vi ha så roligt tillsammans, jag tror båda parter börjar förstå det nu <3"

"Många tänk om: TÄNK OM vi inte hade åkt till örebro detta året,
TÄNK OM jag bara hade gett upp när han började snurra runt,
TÄNK OM jag hade varit kvick nog att sitta kvar?"

"Ni som varit med ett tag förstår nog vad det här handlar om. Ni stackare som följt mig hela den här långa resan - ni förstår."
 
"Jag läser andras bloggar, läser om deras framgångar och träningar och tävlingar.
Jag plågar mig själv utan att själv veta om det !" 

"Hopp

Mitt hopp kommer alltid finnas kvar. Oavsett vad andra säger.

Jag tror och jag vet att detta kommer fungera, förr eller senare.

Vi ska fortsätta kämpa oavsett hur lång tid det tar.

Om det tar en vecka - fortsätt kämpa.
Om det tar en månad - fortsätt kämpa.
Om det tar ett år - fortsätt kämpa.

Sålänge hoppet finns kvar finns det fortfarande en chans att det ska gå."

http://ricos.blogg.se/2011/august/rico-118.html - påsträning"Kommer kännas jobbigt att ta det där sista steget som man inte tagit ännu, men jag kan tänka mig att det är en otrolig känsla att få det "överstökat". Klart. Slutfört."

"Längtar men ändå inte . . . Jag längtar inte till innan jag suttit upp, men längtar så otroligt tills jag är där uppe ! Och INTE skickas ner direkt igen (;)) !"

"Jag förväntar mig inte att någon ska förstå eftersom detta är ett väldigt ovanligt problem, komplicerat.
Inte förrän nyss, insåg jag hur bra vi var för varandra. Vi var inte perfekta - men vem är det ?"

"Bandet mellan oss kommer bli ännu starkare när vi klarat det här. Det är något jag är säker på."

"Jag var jättenervös dagen då jag skulle sitta upp. Men när jag väl la över benet släppte all nervositet och ALLT VAR BRA IGEN."

Från ett inlägg några dagar innan uppsittning:
"Viljan att lyckas måste vara starkare
än rädslan för att misslyckas. Vi ska klara det, vi ska klara det, vi ska klara det.
Vi måste klara det"

Från uppsittningsdagen:
http://ricos.blogg.se/2011/august/lite-bilder-fran-idag.html
http://ricos.blogg.se/2011/august/rico-248.html - dagen jag satt upp

Ett annat inlägg: "Känns så jäkla overkligt, man får en sån där känsla att man gått tillbaka i tiden, känns som att det är våren 2011 igen. Allt är som vanligt, liksom jahapp jag red idag och det gick bra som vanligt - typ så ! Så sjuk känsla, obeskrivlig ! Det känns delvis som att sommaren 2011 aldrig inträffat, att sommarlovet precis ska börja och vi ska åka till fänninge typ."

Mer citat av mig: "Ända fram till den 24 Augusti kunde jag inte tänka mig - föreställa mig - uppe på Rico. Om jag tänkte hur det skulle se ut från mitt håll när jag satt upp på honom med westernsadeln . . . Allt blev liksom bara svart, kunde inte se det framför mig ! Men när jag väl gjorde det kändes det så rätt, även fast jag är ovan med sadeln ! Vet inte vad jag ska säga, helskum känsla !"
Tillit och Förtroende

"Och NU kommer jag till det som gjorde min dag, Rico gjorde en fantastisk insats och bevisade för oss att han LÄRT sig någonting utifrån all den träning från marken vi lagt ner på honom. Eftersom han hoppade av jättestort på sista hindret (parallelloxern) så hamnade jag på halsen. Han började sticka iväg, och jag tänkte att Nu är det kört, vad ska jag göra ? Jag kunde inget göra, utom att bara hålla i mig eller släppa taget. 
  
Och jag tänkte då INTE släppa taget. Jag kunde inte bromsa honom för jag hade mina händer runt halsen på honom (ingen kontakt med tygeln) så jag bara höll fast mig så gott jag kunde och försökte prata lugnt med honom. Efter ett tag kände jag hur han saktade ner galoppen, svängde och stannade på mitten. Då satte jag mig till rätta och GISSA OM jag var lycklig ? Utan den träning vi lagt ner på honom hade han spurtat iväg när jag hamnade på halsen, och han hade inte stannat förrän jag låg i backen. Men nu så lyssnade han på mig och fick automatiskt sin belöning när jag satte mig tillrätta i sadeln, då är jag inte läskig längre när jag sitter i balans mitt över honom. = Det farliga försvann när han stannade. Sen berömde publiken MIG för att ha varit så duktig och suttit kvar, men jag tycker det var Rico som skulle fått massa beröm (det fick han iförsej också, av de som känner honom och vet hur han är, typ jag och Therese :P)"


Jag kan tänka mig att flera av er missade detta för det var så mycket annan text i samma inlägg.

Apropå detta,

Rico och jag har länge jobbat upp vår tillit och förtroende mellan varandra, det är inte bara den träning han faktiskt fått som gjort att han har blivit en så mycket mer stabil häst, utan det är just för att det är JAG har tränat honom, eller rättare sagt VI har tränat TILLSAMMANS. Varje gång han klarar av något med mig, som att gå över ett dike eller gå förbi en prasslig påse som ligger mitt på vägen, alla dessa småsaker som vi klarar av gör att hans förtroende för mig blir större, och även mitt förtroende för honom.

Sedan finns det stora saker vi klarat av tillsammans, som att få honom "sluta" vägra på hinder (han KAN självklart stanna men gör det inte längre ALLTID) och att sitta upp på honom. Särskilt det sistnämda är viktigt för vår tillit till varandra. Det fanns en tid då jag inte litade alls på Rico, jag älskade honom verkligen och vi hade ett band, men då bara på marken. Så fort det kom till att sitta upp så försvann allt vi jobbat upp. Han var rädd för mig och jag var rädd för honom. Därför var det så viktigt att vi faktiskt klarade av detta.

Jag kommer ihåg när jag skrev detta, när det kändes som att jag var nedgrävd i ett djupt HÅL i marken. Jag såg vägen upp, men kunde inte ta den. Det var för brant, jag vågade inte.

"Bandet mellan oss kommer bli ännu starkare när vi klarat det här. Det är något jag är säker på."

Och jag hade så rätt. Vårt band ÄR starkare, nu är det ömsesidigt.


Hoppbilder

Ska strax ta bussen till Älvsjö och hämta min plånbok (upphittad), slänger in tre bilder från hopptävlingen i söndags, för ni gillar väl bilder ? ;)

Tack igen Elin !

Dessa tre bilder är på de två sista hindrena på banan.

Här vart det stopp på näst sista hindret, pga att vi kom fel och jag red väl inte fullt så övertygande som tidigare på banan.


Här hoppade han den på andra försöket :)


Och här är sista hindret, som vi kom tokfel på men Rico tog för sig och hoppade ändå, istället för att stanna. Det var då jag nästan åkte av, men jag klamrade mig fast runt halsen på honom och pratade lugnt med honom och sen efter ett tag saktade min stjärna ned farten och stannade på mitten - så otroligt stolt över honom, att han har utvecklats så mycket sedan vi fick honom. Då hade han pyst iväg vettskrämd och inte stannat förrän jag slagit i backen.

Hindret hade lika gärna kunnat vara 120-130, för nu har han inte ens vikt in benen så som han brukar ... Herrejesus vad högt han hoppade över !
Rico - 18/6

Mamma och jag red ut tillsammans en timme, mamma red Rico med westernsadeln och jag red Zebb barbacka. Vi skrittade och travade mest, red lite på ängarna och en sväng på gatorna och lite i skogen. Bara allmänt trappade ner Rico efter den långa träningsveckan :)

Från dressyrtävlingen

Några bilder :) Tack Elin Olsson ! 

Eftersom jag hade hoppsadel kunde jag inte ha så långa läder, hamnade i stolsits då, om ni undrar varför mina ben såg så korta ut hehe ;)

Fux-paret <3 Flickvän och Pojkvän hehe :) Enda stoet som inte blir lack på Rico när han vill hälsa ;) De gick i samma hage ett tag, när båda stod själva, de passade jättebra ihop !

Vet inte om detta är framridningen de första 10 minutrarna (innan vi gick över till Bergavolten så första ekipaget kunde starta) eller de varven jag red innan vår start, medan domaren skrev ... det var innan start i varje fall ;)
Här är alldeles innan start då jag gick igenom programmet :)


15-meters-volt i galopp, han blev lite väl kort i halsen här ...


I början av mellangaloppen (ökningen) på diagonalen, man ser hur han börjar ta sats med bakbenet haha ;)  


Och så prisutdelningen, fick en röd rosett på stöveln :P Röd är väl fjärde plats ??? Blev lite osäker nu, var länge sedan jag fick något annat än vit rosett ...


Snart kommer bilder från hoppningen också :D Vi hade inte klätt upp oss särskilt mycket där heller, inte knoppat eller så ... Och vi hade det noppriga gröna hemmaschabraket som jag tycker så mycket om ;)


Haha wtf ???
Bilder är på G !

Fick tag i fotografen från i Söndags (dock fotade jättemånga föräldrar också men jag tror det var bara deras egna barn de fotade hehe) :D :D :D Såg nu på mejlen att två bild-mejl hade kommit, ska kika på dem nu !

Hinner dock inte lägga upp de här förrän jag varit på morgonpromenad med vovvarna :) Men de kommer !


Intressant 


Hage + veterinär

Stolp uppsatt och Rico vaccinerad ! Check !
Bilderna är tagna när vi höll på :) Vi delade bara av en hage i två, så stona får en hage och valackerna en :)


(Y)

Åh vad bra <3:D :D :D :D :D :D :D :D :D :DRidbyxa Helskodd Calabria CRW®
Om bara två dagar får jag mitt barnbidrag/studiebidrag och det är vad jag längtat efter så länge nu. Kläder mm till balen och skolavslutningen blev D Y R T och därför hade jag inte råd att köpa de mest fantastiskt sköna ridbyxorna jag prövat i en butik, nämligen Hööks helskodda "Calabria" ridbyxor <3 !!! Det är sällan ett par ridbyxor sitter bra på mig, oftast är de för långa i benen eller för stora i midjan, men dessa var H E L T perfekta, blev helt paff när jag provade dem ! Men hade inte råd när jag stod där i Hööks butiken och provade, så tänkte att jag väntar till det blir en rea på ridbyxor, vilket det ganska ofta är på Hööks :)

OCH så kommer denna rean, inte alls lång tid efter !!! Som om något ville att jag skulle köpa de där byxorna. Men samtidigt som rean kom, köpte vi dyr klänning, skor osv osv till balen och det kostade skjortan :'( Så hade inte råd då heller.

Då tänkte jag att, då väntar jag liiiiite till så mitt barnbidrag/studiebidrag kommer den tjugonde, så har jag fem dagar på mig att köpa ridbyxorna innan rean är slut (:D).

Tror ni inte att de (självklart) är S L U T S Å L D A !? Blev så himla besviken.Ville     S   Å   H   Ä   R     gärna ha dessa i svart ! Är trött på dessa kardborrar som sticks i benslutet och trött på ridbyxor som är för stora i midjan så de nästintill trillar av, eller bara allmänt står rakt ut (ser så konstigt ut ...).

Så trött ...

Får hålla tummarna att de tar in fler ... eller kanske får in något nytt, liknande ?


Längtan

Jag vill egentligen inte längta bort hela sommaren men jag vet att det är exakt det jag kommer göra, som varje år ... Samtidigt som jag vill framåt i tiden vill jag leva i nuet, och det säger ju emot sig självt lite grann ;) Jag längtar till imorgon då jag får rida Rico, till på Torsdag då vi åker till Fänninge, till midsommar bara för att det är allmänt mysigt, alla barnbidrag/studiebidrag som jag ska snåla med och spara på, jag vill fylla 16 nu nu nu och fira min och Ricos årsdag och annat mys <3  Åh vad jag längtar !!! (Y) http://storlekponny.blogg.se/
Idag är det måndag ...

Fick mig idag en rejäl sovmorgon, men när jag väl vaknade trodde jag att jag skulle till skolan för att det var måndag. Har fortfarande inte släppt det där med att lämna klassen, undrar om jag någonsin kommer göra det.

Idag ska jag, förutom det jag sa igår att jag skulle göra, svara på era kommentarer. Nu när jag har tid med det. Och jag ska ta med kameran till stallet och fota Rico lite, så ni får lite andra nya bilder tills de från tävlingarna kommer :) Vet fortfarande inte vem/vilka som fotade ... hmm ... Får fråga runt lite :)

Hur ser er dag ut ? Något speciellt inplanerat ? :)Fin bild på oss ... Han började äta på min keps (?) hahahahaRida andra hästar


Jag förstår inte hur jag klarar av vardagar med skola, att BARA få vara med Rico typ 3 timmar per dag, och ibland inte ens alla dagar i veckan pga tidsbrist. Förstår inte !

Vill alltid ha det såhär, rida två pass om dagen (om inte ännu fler haha, fast då på några andra hästar också hehe, ska inte köra slut på Rico ...) och vara i stallet från 9 på morgonen till 8 på kvällen :D Okej lite annan vardag vill jag väl ha, men jag vill rida massa hästar och träna olika hästar, rida ut massa mer och vara i stallet flera flera timmar om dagen utan att behöva stressa !

Apropå rida andra hästar, imorgon ska jag rida Zebb. Mamma och jag ska rida ut och skritta/jogga dem länge :) Imorgon ska vi även sätta upp stolp + eltråd till sommarhage och Rico ska vaccineras, vi ska luncha hästarna och beta Rico och Zebb :) Övrig tid blir bloggning och mys med vovvarna hemma ! <3

Rico - 17/6

Idag var det en liten tävling i dressyr och hoppning, som avslutning på träningslägret ! Vi började inte med dressyren förrän efter lunch för det var sådant oväder. Ganska direkt efter dressyren körde vi hoppningen, så vi slapp rida fram dem en gång till. Meningen var att vi skulle haft dressyr på morgonen/förmiddagen och så hoppningen efter lunch.

DRESSYR LB:1 2006:
Kom fyra här tror jag, med 58,96%. Nöjd för att det var min första LB, första gången jag red programmet, har inte övat något eller så. Han hade fin form en bra bit av passet, dock inte hela tiden tror jag inte :) Men han var eftergiven och bra. Är nöjd med vägarna (som jag annars brukar slarva med) men tempot var lite ojämnt ;) Glömde inte programmet heller, trots att jag lärde mig det så sent som igårkväll/imorse. 

Han kändes tillbakadragen i början av framridningen, men efter jag ridit fram ett tag på Bergavolten (där underlaget var bättre) så vaknade han lite mer och travade på lite bättre ! Ökade skritten var dock svår, fick några travinslag där, och serpentinerna blev inte så jämna som de kunnat vara hehe.

HOPPNING ca 70cm:
Skulle hoppat 70cm-80cm men hindrena såg så höga ut (har blivit höjrädd under det senaste året hehe) när ekipaget före mig hoppade 70cm så jag hoppade på samam höjd, då slapp de höja för min skull också :) Fick låna ett hoppspö för mitt har sprungit bort, och så hade jag det tredelade bettet som jag brukade hoppa med förra våren då han var så himla stark i hoppningen. Han tog det jättebra och var INTE ALLS stark i munnen, utan lite väl tillbakadragen istället. Dock blev han nästintill perfekt när jag fick ett hoppspö också. Han hade jättebra galopp och hoppade väldigt fint. Kändes som att han hoppade mycket med ryggen, blev lite uppskjuten ur sadeln, men inget farligt.

Själva banhoppningen (tävlingen) gick väldigt bra. Fick tyvärr 4 fel för han stannade på ett räcke som vi kom fel på. Annars felfritt ;) Pga stoppet fick vi ganska lång tid, tog ett tag att rida an hindret på nytt. Han hoppade det på andra försöket men vi kom lite fel, så jag kom lite i obalans. Det var näst sista hindret då, och det var en båge med orelaterat avstånd till en parallelloxer som han hoppade av stort på så jag hamnade på halsen.

Och NU kommer jag till det som gjorde min dag, Rico gjorde en fantastisk insats och bevisade för oss att han LÄRT sig någonting utifrån all den träning från marken vi lagt ner på honom. Eftersom han hoppade av jättestort på sista hindret (parallelloxern) så hamnade jag på halsen. Han började sticka iväg, och jag tänkte att Nu är det kört, vad ska jag göra ? Jag kunde inget göra, utom att bara hålla i mig eller släppa taget. 
  
Och jag tänkte då INTE släppa taget. Jag kunde inte bromsa honom för jag hade mina händer runt halsen på honom (ingen kontakt med tygeln) så jag bara höll fast mig så gott jag kunde och försökte prata lugnt med honom. Efter ett tag kände jag hur han saktade ner galoppen, svängde och stannade på mitten. Då satte jag mig till rätta och GISSA OM jag var lycklig ? Utan den träning vi lagt ner på honom hade han spurtat iväg när jag hamnade på halsen, och han hade inte stannat förrän jag låg i backen. Men nu så lyssnade han på mig och fick automatiskt sin belöning när jag satte mig tillrätta i sadeln, då är jag inte läskig längre när jag sitter i balans mitt över honom. = Det farliga försvann när han stannade. Sen berömde publiken MIG för att ha varit så duktig och suttit kvar, men jag tycker det var Rico som skulle fått massa beröm (det fick han iförsej också, av de som känner honom och vet hur han är, typ jag och Therese :P)

Slutade på sista plats i hoppningen, pga stoppet + tiden som gick när vi red an hindret på nytt. Men det är inget som ligger och gnager på mig, huvudsaken är att känslan var bra och det var den verkligen !

Hann inte med att pröva omhoppningen (utom tävlan) för vi hade redan dragit över massa eftersom vi började så sent. Men fick hoppa ett räcke innan jag gick ut bara för att vårt sista skutt skulle kännas bra :) Han skötte sig super där med :)

Bilder + Filmer borde komma om inte alltför lång tid. Återkommer med dem ;D


Söndag

Efter 11 timmar i stallet är jag hemma, känns bra :) Kommer massa info om dagens ridpass alldeles strax, berättar bara lite snabbt om dagen nu.

Åkte till stallet lagom till 9, för planen var att vi skulle vara uppsuttna och klara och börja rida fram kl 10 :) Men regnet öste ned så vi gick in i klubbstugan och kollade film (utbildningshästfilmer) tills det lugnade sig lite, det blev bättre efter lunch :)
   Sen gjorde vi i ordning pållarna, satt upp och började rida fram. Volten var klibbig och vattnig = inte alls roligt, Rico tappade bjudningen helt. Men medan vi väntade på att få starta (jag var bland de sista) så red vi bort till Bergavolten och red fram lite till där. På Bergavolten är det grus som underlag som då inte blev geggigt som våran sandvolt. Dock var den mindre, men det gick okej ändå. Rico vaknade upp och fick lite bättre tempo :)
   Efter dressyren hjälptes några vuxna åt att bygga bana (nu regnade det inte alls, blev istället strålande solsken :D). Några skulle byta till hoppsadlar och så, men jag satt kvar och bara höll igång Rico i skritt och trav.

Både hoppningen och dressyren gick bra, över förväntan i alla fall hehe :)

Jag och mamma betade Rico och Zebb innan vi åkte hem på kvällen, och mellan allt detta mockade jag och fixade mat och så, som vanligt.En ovisad bild från hoppningen i fredags :)


Alldeles strax

Ska alldeles strax byta om och åka. Det SPÖREGNAR ute så vet inte hur jag ska göra med ridbyxor och sånt. Har bara ett par vita (de andra har vi nyss åkt till hoppla med för att sälja begagnat) och inga andra ljusa, om man nu inte räknar med de som är hål i baken ;) Ska kolla in SMHI och om det bara ska regna på förmiddagen så är det ju rätt bra ... Nehepp det ska regna hela dagen ;) Men det är som värst vid lunch och då ska vi ju inte rida (???) så det är ju bra ...

Måste vara i stallet senast 9 för att vara klar och uppsutten vid 10, ska rida fram ordentligt (eftersom han oftast släpper mot slutet av dressyrpassen). Och jag har gjort en checklista så jag inte glömmer något (y). Vill inte behöva åka tillbaka i ösregnet med moppen, räcker med att åka DIT.

Kameran ska med ! Hoppas någon kan fota :)
Trött

Nu ska jag sova samt lära mig LB:1 2006, kan det på pappret nu men måste kunna det på riktigt också ;)

Bläddra ner så finns det en massa med bilder som ni kan glo på tills imorgon bitti :D

Ritat

Var länge sedan jag tecknade för hand, har ju bara målat på datorn på senaste tiden :) Här är tre bilder som jag gjort häromdagen, ingen är klar (typiskt mig). De två sista bilderna är en och samma bild.


Ridsätt


Rico är en häst som kräver en speciell sorts ridning. Han är inte så avancerad egentligen, han gör alltid sitt bästa och försöker så gott han kan, men han gör ingenting gratis. Men RIDER man honom, och inte bara åker med, så ger han 110% tillbaka och då blir han en så himla fin häst. 

Det är svårt att sätta fingret på vad denna "speciella ridning" är. Jag säger inte att jag har den slags ridning som passar honom perfekt, och inte heller att jag är den bästa ryttaren för Rico (än). Jag har mina brister, men jag vet också mycket om Rico och hur han fungerar och reagerar i olika situationer, tex vid uppsittning eller om man kommer fel på hinder osv. 

Jag lär mig fortfarande, och allteftersom Rico förändras så måste jag hela tiden aktivt ÄNDRA i mitt ridsätt, för att den ska passa honom. Det kan bli som ett slag i ansiktet när man jobbat upp ett sätt att rida Rico som fungerat under en tid, och så bara över en dag så blir han som en helt annan häst så det ridsättet inte längre fungerar på honom.

Det är DÅ bakslagen kommer, när det ridsätt man byggt upp inte längre fungerar, och då blir det missförstånd och saker och ting slutar fungera.
Dressyrbilder #1
Han gick så himla bra i slutet (fler bilder kommer), bilderna ovan är från mitten/slutet av passet :)


Det börjar dra ihop sig

Snart är träningslägret slut, imorgon är sista dagen och då är det en liten tävling i både hoppning och dressyr :) Har varit jättenyttigt för båda oss att rida två voltenpass om dagen men kommer också bli rätt skönt att få rida ut lite också ;) Han viskade i mitt öra att han vill bara skritta ut en längre runda med mamma på måndag, hehe :)

Idag blev det lite mer bilder, i dressyren denna gång - KUL ! :D

Kommer också upp några söta mobilbilder hehe, säger inget mer ;)

Idag fick han betas lite längre för hand, för jag hade inte möjlighet att plocka särksilt mycket gräs. Igår skar gräset upp min ena hand och idag den andra också så jag har nu inga händer lediga att plocka gräs med :/ Gräset är vasst ...
   Mockade och fixade sist, vilket jag inte tycker om att göra egentligen för då är jag trött och vill hem ;)

Nu ska jag fixa bilderna till er, ska bara ändra storlek på dem så de blir bättre kvalité ;D


Rico - 16/6

Förmiddag, dressyr:
Prövade att ha det tredelade bettet idag och han gick jättebra på det, red sällan dressyr med det för jag hoppade med det istället. Han gick jättebra och fick lagom motor, kunde gå lugnt och samlat i galopp utan att bryta av och han klarade av flera saker han haft svårt för tidigare. Tyvärr fick vi massa regn under lektionen, men det klarnade upp mot mitten/slutet så jag kunde ta av varma jackan + att det blev lite fina bilder :D (som kommer upp här inom kort)

Lunch, teori:
Lite tävlingsrelaterat, saker att tänka på osv :) Bra för morgondagen !

Eftermiddag, markarbete:
Travade och galopperade på tre serpentiner över medellinjen med bommar (tre i rad gånger två) och övade avståndsbedömning med två bommar som låg på en mellanstor volt.
Hade det raka bettet och han kändes väldigt känslig i munnen, höll knappt alls i tygeln. Lite åt det tillbaka-hållet men helt okej, han blev lite piggare när vi började galoppera bommar. Tror han reagerar så när man rider på två olika bett samma dag, ganska stor skillnad ändå på tredelat och rakt bett.


Failbilder (hoppning)

Framhoppning på kryssetKryss blir till räcke, fortfarande framhoppning


Här skulle vi hoppa det rosa hindret (som återkommer på flera failbilder). Rico stannade flera meter innan ...Rico slänger sig över litegranna ... ?


Rosa hindret igen, pyttelitet men eftersom han både stannade och kom fel hela tiden på den så var det ingen mening med att höja och göra det svårare ;)

Denna bild är inte vacker hehe ;)


Vi kom fel så han stannade en gång här


Men sen hoppade han :)Tiden går fort när man har roligt

Var i stallet från 10-19 idag, snacka om att jag var trött när jag kom hem. Fick äta direkt och sen iväg igen och kvällsfodra. Och nu måste jag strax sova för jag ska upp lika tidigt imorgon som idag :) Kanske lite senare hehe ...

Nåväl, bilder har laddats upp i alla fall. Ska få upp failbilder från hoppningen också, och förhoppningsvis kommer det mer från de som inte fotade med min kamera. Sen kanske det blir bilder imorgon också, ska bli ett dressyrpass på förmiddagen och ett markarbetespass på eftermiddagen.

Rico fick komma in alldeles innan kvällsfodring idag (21) vilket var alldeles awesome, var så fint väder så skönt att de fick vara ute. Dessutom fick han och Magi följa med Zebb och beta på ängen, så han fick betas lite extra idag vilket bara är bra.

Tiden går fort när man har roligt, snart ska vi till FÄNNINGE (över midsommar) sedan tillbaka till Enliden en vecka, och så till FÄNNINGE sen i fyra veckor till :) Tiden kommer gå FÖR fort känner jag.


Rico - 15/6

Förmiddag, Dressyr:
Hade tvådelade bettet och han gick bra på det, gjorde aktivitetsövning som gick runt runt runt. Typ skänkelvikning i trav, liten travvolt, sakta av till skritt, fatta galopp i hörnet, en mindre galoppvolt (10m?), avsaktning till trav innan hörnet, och så vända upp och skänkelvikning igen osv osv. Rico var fin i båda varven ! Avslutade med öppnor och slutor i galopp på långsidorna, sedan travade vi av dem och skrittade av dem osv osv. Han var jätteduktig att sitta upp på också, nya sättet verkar vara bra för båda oss.

Lunch, Teori:
Var om hästens ridbarhet, benställning och sådant. Intressant :)

Eftermiddag, Hoppning:
Hade tvådelade bettet igen för jag tyckte han var så stark med det raka. Han var lite stark i början men det blev faktiskt bättre mot mitten/slutet av passet. Han trängde mycket inåt och var lite tittig åt alla håll, troligtvis för att hindrena stod framme.
Själva hoppningen började inte så jättebra, han kom lite fel och så, sen stannade han på i princip alla hinder första gången vi hoppade igenom de var för sig (flera meter innan stannade han och började backa) för att han var i sin egna lilla värld när vi galopperade så han var inte beredd på att det skulle komma ett hinder. Men är jättenöjd med kombinationen vi hoppade och även de två sista hindrena som höjdes lite. Vi hoppade väldigt basic småhinder för att göra det "lätt" för Rico som blev så rädd för någon vecka sedan när vi kom fel på hinder. Men vi insåg sedan att när hindrena är "högre" (dvs 70-80 och uppåt) så tycker Rico det är roligare och bjuder bättre på hindrena (utan att bli stark) och han blir dessutom nogrannare. Han verkar tycka de låga hindrena är små och onödiga bara ;D

Men om han ska stanna på varje hinder minst en gång innan han kan hoppa det så kommer vi absolut få problem på pay & jumps och tävlingar ... Han måste bli mer fokuserad, dock tror jag att han kommer bli det om man höjer hindrena lite. Han är väldigt nonchalant mot småhindrena.


Hoppbilder

Bilder från hoppasset (kommer failbilder senare, blev en del sådana):Dressyrbilder

Jag hade råkat lämna kameran med manuell fokus inställning så dressyrbilderna på oss blev suddiga, här är två ...Bilderna är från när vi travade av dem :)


Rico - 14/6

Idag var första dagen på träningslägret :) Vi red två pass, ett på förmiddagen (jag red vid 11-12) och ett på eftermiddagen (15-16). Och däremellan var det lunch och teori.

Förmiddagspasset:
Hade det tvådelade bettet som han brukar gå bra med i dressyren. Vi gjorde lite övningar som vanligt, fattade galopp ur skänkelvikning och gjorde kvarts bakdelsvändningar i hörnorna i skritt, trav och jag fick prova i galopp för att Rico har en såpass stark galopp. Allt gick bra, uppsittningen med. Han bara ryckte till lite när jag vinglade/var klumpig. Men inga tendenser att dra iväg, utan han var lugn.

Teorin+lunch:
Handlade om hur man får en hållbar häst typ, det var intressant :) Det mesta visste jag redan sedan innan (det här med att rida på varierat underlag tex) men det var bra att bli påmind och dessutom fick man lite mer förklaringar :)


Eftermiddagspasset:
Bytte bett nu för omväxlings skull, till ett rakt. Vi ska köpa ett nytt rakt bett fast en storlek mindre för eftersom det raka bettet inte böjs något i munnen utan ligger rakt så blir det ju lite längre än de andra betten. Nåväl, vi gjorde bomövningar för det var markarbete. Travade över bommar på små serpentiner, gjorde små galoppvolter över en bom (så de beövde gå samlat och öva på att vända, där ade Rico lite lättare för sig :P). Han var inte lika loss från början som i dressyren, vet inte om det var pga det raka bettet eller hur det var.
Här gick även uppsittningen superduper ! Jag vinglade lite som vanligt men han brydde sig inte ALLS. Han kanske behöver bli uppsutten på fler gånger om dagen ? ;)


Prövade nämligen ett nytt sätt att sitta upp idag. Jag är ganska svag i benen så jag har svårt att sitta upp lugnt på honom från marken, och han står ju inte helt stilla vid pall ännu så jag var nästan tvungen att liksom slänga mig upp. Jag behövde ta sats liksom. Men nu gör jag så att jag ställer mig i stigbygeln ett par gånger först, sen gör jag det igen och då lägger jag bara över benet från den positionen ;) Haha JA jag kom på NU att jag kunde göra så ;)

Rico - 13/6

Mamma red Rico.

Ej tillgång till dator

Kom hem sent igår och hade ingen tillgång till dator, därav igen uppdatering om ulovat. Men gick upp extra tidigt idag för att hinna ta igen det jag missat här på bloggen :) Har ungefär 40 minuter på mig innan jag ska börja byta om och så.

(Idag ska jag inte heller glömma kameran hemma.)


Ett pass + lunch + teori ...

Ett pass + lunch + teori avklarat, snart dags att tränsa och sen är det markarbete !


Träningsläger

Från idag och till fyra dagar framåt kommer jag och Rico vara med på Thereses läger. Vi kommer rida två pass om dagen i tre dagar, med allround inriktning dvs både dressyr hoppning och markarbete. Sen kommer vi ha en liten mindre tävling på söndagen (den fjärde dagen).

Och på måndag kommer Rico få rida ut, tror han kommer uppskatta det efter flertalet voltenpass i rad. Kanske blir någon uteritt på lägret, är inte säker.

Så jag har fått sommarlov från skolan nu, men jag är inte ledig ännu och kan ta långa sköna sovmorgonar ;)

Jag var med på detta lägret förra året också, här är en film från hopptävlingen vi hade i slutet av "veckan".Och då hoppade jag HÖGA hinder jämfört med nu ;) Rico var inte alls rädd för ryttaren och allt detta var innan uppsittningsproblemen började visa sig också.
Beta

Vid denna tiden på året betar folk sina hästar för fullt för att förbereda dem för sommarbetet, några av Enlidens hästar har fått gå ut i sina sommarhagar också men det kan inte Rico & co göra tyvärr för kommunen ska sätta upp stolp men de har inte gjort det ännu ??? Det tar så otroligt mycket tid att stå och beta en häst för hand, det vore lättare att slänga ut dem en timme om dagen i sommarhagen och sedan lägger man på så det blir två timmar, tre timmar, och till sist hela dagarna. Vi kanske måste sätta upp stolp själva ändå, men det är mycket jobb och de stora starka vuxna har ju inte sommarlov och massa tid över som vi barn ;) Det är en ganska så stor hage kan man säga.

Hur gör ni inför betet ? Går era hästar på bete på sommaren ? :)Förlåt att jag bombar på med samma bilder varje dag, ska snart fota nya :)


Tisdag

Efter niornas lunch åkte jag till centrum och köpte avslutningsklänning (bättre sent än aldrig). Fanns bara i stora storlekar förutom på en klänning som hade en konstig färg :( Men jag köpte den ändå, trots färgen. Bättre än inget.

När jag kom hem hade jag ungefär en kvart på mig att byta om och äta och bli allmänt klar, sen åkte vi vidare tll stallet, betade Rico, borstade och torkade av Rico (han hade stått utan täcke i ovädret och dessutom rullat sig efterråt ...) och sadlade, tränsade, på med skydd osv osv. Sen blev den en kort påsträning innan vi satt upp och red.

Det var ett sådant PISSväder i centrum när jag var där och handlade, det var nästan skrattretande hur det öste ner. Det bildades typ en decimeter djupa sjöar på gatorna och där stod jag och väntade på bussen i skjorts och tygskor hehe. 

Men pissvädret hann lägga sig och volten såg rätt fin ut ändå när vi skulle hoppa, lite kladdigt på ena sidan med en liten vattenpöl på fyrkantsspåret, annars ok :)
Rico - 12/6

Hoppningen hade skjutits fram en timme. Jag påstränade lite innan jag satt upp men gjorde inte så mkt övningar för han verkade lugn och avslappnad :) Han ryckte till litegranna för jag var klumpig men jag kände att han hade tagit åt sig av all påsträning, som vi tränar honom med att han ska stå stilla när han blir rädd. Men han var duktig i alla fall och stod stilla :) Sen är han ofta lite spänd när man precis ska börja skritta men det var inget farligt idag :)

Först värmde alla upp lite självständigt medan Therese + föräldrar byggde fram fler bommar och hinderstöd. Jag skrittade mest och började sedan trava och galoppera på den gemensamma framridningen. Jag flyttade honom mkt i skritten och bara försökte få honom att vara framme för skänkeln, ta förhållningar och drivningar(?hehe) direkt och inte efter ett tag. Gick sådär med det hehe.

På gemensamma framridningen flytta ut bakdelen i hörnorna i skritt, trav och galopp. Han var lite stark i galoppen.

Sen hoppade vi fram på ett litet räcke och sen började vi hoppa igenom alla hinder på banan, men jag hoppade inte alla med Rico. Varför ? Han hoppade av stort på ett litet räcke så han blev rädd för mig när jag inte helt hängde med, och då drog han ett varv på volten och om jag inte hade KÄNT Rico och vetat hur han är så hade jag nog åkt i backen. Men det gäller bara att hålla i sig, försöka komma i balans (dock svårt när han typ lägger sig i hörnorna och bara skjuter iväg), ta och lätta i tygeln och behålla lugnet.
   Han gjorde samma sak igen nästa gång jag hoppade hindret, men då tog det bara ett halvt varv innan jag fick stopp på honom. Han verkade koppla det där, att när han sedan stannar så kommer jag i balans och då är inte ryttaren läskig längre :) Men han kopplade däremot inte att det var för att han hoppade av stort och drog iväg efter hindret som ryttaren kom i obalans.

Efter den där lilla incidenten så var han spändare och starkare och drog efter hindrena trots att vi kom rätt på dem. Det gjorde att jag, som jag nämde tidigare, inte hoppade alla övningar och linjer och bågar för jag kunde inte hoppa mer än ett hinder i taget på honom.

Hoppade trippelbarr, dock stannade han nån gång (även på andra hinder) för han är i sin egna lilla värld när han galopperar och så helt plötsligt kommer det upp ett hinder och då måste han stanna och titta på det ... ? När vi kom över gick det bra i alla fall. Avslutade med några varv på ÅTTAN, blev lite noll kontroll mellan hindrena men det var bra träning och vi kom hyfsat rätt på alla hinder :P


Rico - 11/6

Mamma red.

Skolavslutning

Idag är det skolavslutning. Det ska kännas skönt att få sommarlov och få mer tid till annat, men det känns förjävligt att behöva lämna klassen. Vi är en väldigt sammanhållen klass, inte några grupperingar med coola och töntar eller så som det var på mellanstadiet. Alla kan prata med alla och jag kommer ha FÖR höga krav på min framtida nya klass. Alldeles för höga krav.

Jag kommer förhoppningsvis inte vara den enda som inte har en vit eller typ röd klänning, det vore inte så kul. Fanns INGA vita klänningar kvar i MIN storlek när jag handlade så fick bli en i en konstig färg -.- Nåväl. Hade inte råd med skor heller så får typ ta converse hehe ...
Hemma

Idag är jag hemma från stallet, har inte gjort något vettigt hittills, åt en nästan hel ben & jerrys glass så jag mår lite illa nu hehe ...

Om bara två dagar slutar jag skolan, längtar redan tillbaka till nian ;) Men jag ser fram emot lovet det kommer bli awesome :D

Har lust att bara sitta och rita lite, vet inte om jag har tålamodet att måla på datorn. Men vad jag än ska göra så bör jag göra det rätt snart, för nästan hela kvällen har redan gått :P

Återkommer senare !


Lintrollets Önska


Önska är min egna hund, hon är en 5 år gammal Hovawart (Tysk Gårdsvaktare) som beter sig som en valp.

Om jag skulle beskriva Önska med några korta ord, skulle jag säga att hon är sprallig, påhittig, filosofisk, atletisk, och ibland lite trotsig/busig. Hon hittar på dumheter dagligen ;) ^^

Tanken var från början att hon skulle få tävlas i flera grenar. Främst Freestyle, Agility och Spår. Men sedan vi köpte höst har inte tiden räckt till att träna inför tävling. Dock tror jag hon tycker det är minst lika roligt att bara träna !

Hon är kort sagt en underbar hund som förgyller min dag ! Väldigt speciell ! :)Kommer fler bilder !


Lintrollets Yrväder "Yazzi"


"Yazzi" är vår äldsta hund, hon är en blond Hovawart (Tysk Gårdsvaktare eller något liknande) som många förväxlar med Golden Retriever.

Yazzi är en riktig gosegrid ! Hemma ligger hon alltid och myser i mammas och pappas säng och på sommartid kan man även se henne ligga helt platt ute på gräsmattan, jobbandes på sin solbränna ;) Hon älskar att vara i centrum, bli klappad osv osv :)

Dock är hon en högsta gradens mattjuv, lämnar man NÅGOT på matbordet dröjer det inte många millisekunder innan hon slukat det. Hennes tålamod är 0 men hon kan göra väldigt mycket för en godis.

Hon är lite tantig av sig, tar det gärna lugnt och tycker valpar/unghundar är jobbiga som oftast inte kan sitta still. Hon är ytlig haha, hon älskar border-collies och även småhundar, typ chiahuahuor(?), men hon avskyr skäggiga stora hundar. Och hon kan inte låta bli att skälla ut pensionärer som har konstiga hattar och/eller glasögon ^^
Presentationer

Kommer lägga upp lite presentationer nu, som jag kommer länka från menyn. Bara så ni vet :)

Söndag

För att ta det ganska kortfattat.

Åkte till stallet på morgonen, red 2h lektion (avslutning), stretchade honom, gav Rico och mig lunch. Släppte ut Rico i hagen, mockade, gick på usekmöte, fixade maten, fyllde en trekvarts höpåse med gräs och slängde in i boxen. Plockade undan det sista, hem och åt, iväg till lillkusin och äta glass och leka lekar, till Farsta Ridskola för att låna en käpphäst (haha), hem och ut med hundarna kvällsrunda ca en halvtimme. Och så bloggen + två små kanelbullar.

Hann inte fota något själv idag, såg att någon fotade på lektionen/Gymkhanan, men är inte helt 100 på vem det var :P

 


Rico - 10/6

Idag var det avslutning på söndags-allround-lektionerna för Therese. Vi började med gymkhana, fast en mildare variant. Inga upp/avsittningar och inte plocka upp saker från marken tex, inte rida baklänges eller något sådant tokigt. Allt detta för Ricos skull, eller mest för min skull egentligen så jag inte bryter en massa ben.

Rico blev lite taggad mot slutet, VÄLDIGT LITE om man jämför med de andra ponnysarna ;)

Eftersom vi slagit ihop grupperna fick vi två timmars lektion, och Gymkhanan höll bara på i lite mer än en timme så vi hade en del tid över att göra vad vi ville. Vi gjorde galoppbyten över bom, både vid X och som tre serpentiner (två byten). Han blev lite stark och springig efter en stund men inget jättefarligt. Travade av dem på åttvolter och jag fick jobba rätt länge så han slappnade av ordentligt.

Hade jodhpurs utan chaps idag vilket kändes väldigt vingligt i början, eftersom jag bara ridit med stövlar det senaste året typ :) De är helt platta under så jag halkade jättemycket i början och höll på att tappa stigbyglarna. Men kortade stiglädrena till ett hål kortare än jag brukar hoppa med, så gick det bra sen :)


Blogg

Att blogga är något man måste göra hela tiden för att det ska bli bra. Jag kände att jag hade ett jättebra flyt innan balen, men sen när jag inte hann starta igång datorn på ett par dagar så kom jag av mig helt. All inspiration, alla idéer är BORTA. Innan balen kände jag att jag alltid hade något att skriva om, jag behövde inte tänka efter tre gånger innan jag kom på något utan jag hade massvis med idéer att välja öch vraka mellan.

Nu däremot, måste jag tänka efter mer än tre gånger innan jag kommer på något.

Det här med bloggning är svårt, det är inte särskilt roligt att blogga om man inte har något att dela med sig av, tex när man inte är i stallet på ett par dagar för att man är sjuk eller pga annat (i mitt fall balen). Nu när jag köpt massa saker till balen och trodde det var slut på köpandet, insåg jag att avslutningsklänning måste inköpas. Allt jag hittade var i stl 40 och uppåt, vilket med andra ord kan sägas att jag är s e n t  u t e.


Jag är KLYVEN. Jag vill bara sluta i skolan nu och få sommarlov och få TID till allt jag vill göra. Men jag vill komma tillbaka efter sommaren, till samma klass, samma skola, samma vänner. Jag vill inte behöva börja om igen. Jag trivs väldigt bra i min skola och i min klass och jag har fått väldigt höga krav nu, med tanke på att vår klass är den bästa i hela skolan (enligt mig). Det är så god sammanhållning så det är inte sant. Jag tror dock att det kan bli väldigt svårt att hålla kontakten. De som bor kvar i Älvsjö kommer självklart ses men ingen orkar åka till Huddinge ens för att komma hem till mig en eftermiddag. Tänk sen när jag kanske kommer bo ännu längre bort i framtiden.
Lördagsbilder

Fotade inte så mycket i tömkörningen, tömkörde ju lite själv också. Men det blev lite fler när han betade :)En sak som skrämmer mig varje dagDenna unga damen skrämmer vettet ur mig DAGLIGEN. Om jag bara snabbt tittar mot fönstret ser det ut som att någon står och tittar ut på mig. Vet inte varför den där ligger i fönstret, antar att det är någon kartong som ska skydda maten mot solen eller något ? ;O :)

En annan sak som alltid lurar mig, när jag är på hööks tror jag alltid att skyltdockorna är riktiga människor. Ni som åker till kungens kurva och handlar kanske vet vart de brukar stå utställda ? De står så att de liksom tittar på en när man provar handskar, träns eller något annat. Brukar alltid undra VARFÖR personen glor på mig när jag handlar, tills jag tittar mer noggrant och ser att det är en docka xD


Sneakpeak

Är påväg att ladda upp bilder nu, gick upp lite extra tidigit för att hinna det ;) Sen ska jag också skriva ut usekpapper för det är möte idag. Får lägga på ett kol nu för att hinna !

Sneakpeak från tömkörningen: (Bilen ÄR suddig på riktigt tyvärr, råkade fokusera fel precis då ... den hade varit fin haha :/)

Tror detta är jogen[1] vi hade i slutet ... ? [1] Jog är en vanlig gångart inom western, Rico kan det inte helt men vi håller på att lära honom. De travar väldigt långsamt och är en väldigt bekväm gångart.


Gamla bilder


Höst 2011, LITE (!?) spänd pålle på sin första tävling !


Uppsittning med barbackagjord, Vinter 2011 ???


Pay & Jump Runsten i vintras ! Åkte av denna gång ...


Fänninge sommaren 2011


Första Therese-lektionen, första passet på volten, programridning gamla LC:1 (2003). I Oktober 2010.


Yazzi och Rico ;) Sommartid måste det varit.
Jag visade vart Rico tyckte om att bli kliad, på öronen och halsen då ;) I vintras. Jag har snygg Agriamössa också hehe ...


Första gången (?) jag hoppade 90cm med Rico. Är dock inte säker på hur högt hindret på bilden är (tippar på 80cm) men det var samma träning i alla fall ;) Vår 2011.

 
Första pay & jumpen på bortaplan. 70cm & 80cm och felfria i båda klasserna om man bortser från att jag red fel i första klassen ... hehe :P

Kommer kanske fixa fram lite fler gamla bilder om ni tycker det är skoj :) Det är minnen för MIG i alla fall. Jag kan glo på dessa bilder i timmar :D :)

Bilder jag fotade idag kommer upp imorgon bitti innan jag åker till stallet, om allt går bra på morgonen hehe. Godnatt på er !
Kort Sammanfattning

Åkte inte till stallet förrän på kvällen, och jag fixade i stallet medan mamma tömkörde. Sen fotade jag en stund (tömkörningen) och tömkörde även lite själv. Sen skrittade jag av honom medan mamma gjorde hans mat. Ut och beta läääänge i hagen mittemot stallet som är en sommarhage. Fotade honom lite där med. Sen fick han en ordentlig rykt på typ en halvtimme, och mockade klart medan han stod i gången.

Sen in i boxen och så tog jag in hans hagkompisar och gav honom gräs vi plockat och lite extra hö i nätet.


gammal bild, från vår första lokala hopptävling i Oktober förra året.

Fråga inte vad jag gjorde tills jag åkte till stallet, för det vet jag inte helt själv. Sov länge (för en gångs skull) och åt frukost vid lunchtid och var så trött att jag inte orkade röra mig fram till typ 4, så åt jag lunch. Jag vänder så fint på dygnet i dessa tider då jag är så trött.

Är trött på skola och läxor, men VILL VERKLIGEN INTE sluta. Vill INTE lämna klassen eller skolan. Nu efter snart 4 år när man verkligen känner sig trygg med ALLA i klassen, så ska man skiljas åt och börja om på nytt. Så dumt egentligen, hur tänkte dem som kom på allt detta ?

Bilder från dagen är på G, ska bara ändra storlek på dem så det blir bättre kvalité :)
Rico - 9/6

Idag tömkörde vi honom (jag och mamma tömkörde en stund var).

Torsdag+Fredag+Idag

I torsdags var jag på bal i skolan, vilket var jätteroligt men mitt hår blev åt helskotta för frisörerna som kom och stylade förstod inte mig, jag sa till dem att jag bara ville att en slinga på varje sida skulle sättas upp med hårspännen/hårnålar och resten skulle bara få hänga ned löst, alltså inte någon grym håruppsättning eller så, utan bara något enkelt som jag lika gärna kunde gjort hemma. Det resulterade i att de satte upp mer än halva håret bak och lät litegrann hänga och det som hängde lockade dem med sådana lockar som inte passar mitt tunna hår (man såg rakt igenom håret). Och för att fixa till det borstade de lockarna lite och då blev det istället elektriskt och krusigt. Ville inte vara jobbig mot dem och be dem göra om så åkte hem och försökte blöta håret så det blev självlockigt men de hade satt så mycket hårspray mm i så det blev inte ens så lockigt det brukar vara ... Ja jag är arg, på mig själv. Skulle kanske varit tydligare ... ? Fick då gå runt hela kvällen och känna mig obekväm för att håret var så fult ... -.- Nåväl. Har man tunt och kort hår så har man ...

Det där var nog inte så intressant för er men jag behövde skriva av mig ...

Igår kväll (alldeles efter jag publicerat bildinlägget) åkte jag hem till min tränare, Therese. Och vi (i Söndagsgrupperna) tittade på och jämförde filmerna från de två programridningarna vi ridit. De filmerna ska komma upp här också, så kan ni se skillnaden istället för att jag ska beskriva den ;) Jag tyckte det var väldigt stor skillnad på Rico och min sits, men jag tycker jag har börjat rida fulare på sista tiden, liksom armbågarna rätt ut, stolsits i nedsittning (i traven) osv osv. Och Rico såg rätt knubbig ut på första filmen, numera är han mycket bättre musklad och är jättefin i pälsen och så :P

Sen kollade vi också lite andra filmer, lite när Therese red Rico och lite gamla tävlingsfilmer när Therese red sin gamla ponny som hon tävlade i storhästklasser (och vann många gånger) och när hon tränade sin nya storhäst innan hon (hästen) blev skadad osv osv.

Det var trevligt, men jag var så himla trött efter balen haha, orkade inte vara så social :P ;)

Denna bild visar hur det kan se ut med armbågarna som värst xD Fotades när han var påväg att sakta av och jag gasade på honom istället, vill inte släppa stödet i munnen så ... aa det ser ut som det ser ut ;)  


Idag ska jag ÄNTLIGEN till stallet ! Mamma ska tömköra Rico och jag ska beta honom, fixa i stallet, och rykta lite och kanske påsträna en stund också. Kanske tränar lite pall också för jag vill så gärna kunna sitta upp med pall snart. Har en sådan sjuk (tränings?)värk i vaderna efter allt hoppandes och gåendes (tåhävningar) i klackar på balen, så undrar hur jag ska ta mig upp på Rico imorgon ;) Kan bli intressant.

När jag är tillbaka från stallet kommer jag ha fler roliga/fina bilder att visa och jag kommer nog också få lite inspiration och idéer till bloggen :) Brukar sällan ha något vettigt att skriva om när jag inte varit i stallet på länge.


Rico - 8/6

Mamma red ut med Rico.

Rico - 7/6

Mamma red Kickilektion (dressyr). Jag var på niornas bal och åt trerätters middag, dansade vals och hoppade i högklackat till awesome musik xD


Bilder #2

Här kommer en drös med fler bilder från onsdagspasset på ängarna !Bilder #1

Bättre sent än aldrig, här kommer bilder från Onsdagens pass på ängen ! Både jag och Rico fick flåsa, blev mycket galopp ! Tyvärr gick han som bäst i traven men pappa fotade inte så mycket där, tror jag :P

Här är lite bilder från uppvärmningen på den lite mindre ängen.Här tror jag vi gick över till den lite större ängen :) Inte helt 100 på vilken bild som var först men här är dem:

Kommer fler ! (inom kort)


Är det bal så är det

Har därför inte hunnit blogga något, men nu är jag tillbaka som vanligt igen !


Källbrinksrakan

Källbrinksrakan, som tidigare såg ut såhär har för ett tag sedan asfalterats vilket med andra ord kan beskrivas som att den sjunger på sista refrängen. Kommunen var väldigt "generösa" och lämnade en grusstig längs med hela rakan så man kunde rida där ändå, men vad hjälper det om motionscyklare kommer i 180km/h bakifrån och skräms, om folk med barnvagnar går där och kanske ibland även mopeder.

Nu menar jag inte bara att hästarna kan bli rädda för saker som kommer gåendes eller åkandes på asfalten, utan hästen kan även bli rädd för något i busken och hoppa rätt ut i gång- och cykelbanan och då kan faktiskt allmänheten skadas. Det är inte så roligt att få en 500kgs häst på sig eller sin barnvagn.

Kommunen glömmer inte bara häst och ryttares säkerhet, för även de som nyttjar asfalten kan råka ut för olyckor med häst.

Dessutom är inte asfaltskanten så jädra rolig att trampa snett på, om nu Rico skulle se en plastpåse i diket och ta en "omväg". Bara ett exempel.

Kan skriva en hel uppsats om alla dessa faror som nu har uppstått på Källbrinksrakan. Kan fota den någon dag också, om jag rider dit. Det finns skyltar, gärdsgårdsstaket, bänkar, papperskorgar osv osv som är uppsatta längs med hela rakan. ILLA.

Kan kanske leta upp en bild annars och visa, tror det har skrivits en artikel om detta i Huddinges tidning ... ?


Rico - 6/6

Idag var en bra dag för mig och Rico. Tränade lite påsträning innan jag satt upp samt gjorde de standard uppsittningsövningarna innan, böjde in huvudet, tyngde, reste mig upp ett par gånger, osv osv. Men sen har inte jag så starka benmuskler att jag kan sitta upp från marken utan att ta "sats". Så blev en lite hastig uppsittning men han skötte sig ändå, undrade nog mest vad jag höll på med ;) :D

Pappa gick med oss ut på ängarna, red på flera olika ängar som jag hade kollat förut om stigarna var OK. Skrittade och travade några varv först så han fick titta av sig lite, hehe. Han hoppade till för några stenbumlingar som låg i gräset en bit från vägen (kunde ju såklart ha varit två sabeltandade tigrar) och en liten påse som någon hade knutit fast i en stolpe. Tog sedan galopp och växlade mellan trav, skritt, halt, ryggningar och galopp igen. Ängen var inte helt platt, utan den lutade på ena sidan så i ena varvet fick jag sakta av till skritt och ha honom högre i formen och i andra varvet tog jag galopp uppför i lång och låg form ! Jättenyttigt !

Flyttade också ut bakdelen (ängen var som ett stort fyrkantsspår) i hörnorna, vilket fick in det där inre bakbenet och då tuffade han på rätt bra i balans på raksträckorna. I början, tills han blivit helt genomvarm, så sprang han mest på med huvudet uppe bland molnen, men sen när han var helt uppvärmd gick han väldigt fint till och från. Han fick upp ett bra flås och det var väldigt nyttigt för honom att få galoppera så mycket, vilket inte gått tidigare pga snö, geggperioder osv osv.

Nåväl, bilder kommer, hoppas de blev bra för jag har inte sett dem ännu :P


Onsdag

Idag var en fartfylld dag ;D Handlade grejer till Balen som är imorgon, hålfotsgrej till klackarna, en liten väska, örhängen + matchande halsband, 2 pack beige/genomskinliga (typ?) stay-ups strumpbyxor (sådana som går upp på låret men inte som hela byxor. Och en byxdress eller vad det heter, shortsdress eller haha ... Vet inte vad de kallas ;)

Sen grillade vi och efter middagen åkte jag och pappa till stallet och Rico. Pappa fotade men vet inte säkert hur bilderna blev, fixade inte några inställningar innan så hoppas den var på autoläge i alla fall :)

Bilder + mer info kommer upp alldeles strax :)


dagen idag

Ska åka och handla det sista till Balen och städa rummet, måla naglarna och fixa lite :) Skönt att få vara ledig, vaknade faktiskt av mig själv imorse :D

Ikväll ska vi till Rico som vanligt :)


Inställning


Jag tycker INSTÄLLNINGEN inför ett ridpass är otroligt viktigt. Det betyder inte allt för passet, det kan absolut gå bra trots att man har haft en dålig dag eller så, men förutsättningarna är sämre då.
   Jag var nästintill gråtfärdig innan Kickiträningen som gick så himla bra för några veckor sedan. Rico bråkade när jag skrittade fram honom ute på gatorna innan lektionen, och jag blev så himla frustrerad när han inte lyssnade utan bara vägrade gå (hemåt) och blev rädd för saker osv osv. Jag hade haft en allmänt dålig dag och var sjukt trött och på dåligt humör. Jag var lite hängig och halvförkyld och var inte så taggad på att rida en intensiv dressyrlektion.
   Men så ändrade jag min inställning när lektionen började. Jag bestämde mig för att GE ALLT och verkligen göra mitt yttersta BÄSTA. Jag slutade inte rida EN ENDA SEKUND, vilket dock resulterade i en väldigt trött ryttare efter lektionen. När jag travade sista varvet kände jag mig lite snurrig och jag hade då tänkt att avbryta lektionen oavsett hur länge vi hållt på (det var en 45 minuters lektion). Men precis då var lektionen slut och jag fick sitta av och skritta honom. Var på vippen att svimma faktiskt, troligtvis pga att jag hade ansträngt mig trots att jag var så trött och hängig.

En GOD inställning ger väldigt mycket gratis till passet. För att ha en god inställning måste man vara motiverad. Jag själv brukar ladda upp med att kolla på filmer och bilder från gamla ridpass som får mig att minnas någon bra känsla, och glädjen jag hade när jag hoppade Rico och det gick sådär himla bra. Då brukar jag bli taggad och tycka att det är roligt att hoppa igen.
   Ibland DÖR ju min motivation, och utan någon motivation finns det inte en chans att man ska kunna GE ALLT. Gör man något halvdant så blir det inte alls lika bra som om man kör gärnet och ger allt.

Jag har verkligen ändrat min inställning till varje ridpass, varje lektion jag tar, och ger allt på den lektionen för att få ut så mycket som möjligt av den. För vad är det för mening med att slörida genom passen när man lika gärna kan göra sitt allra bästa och lära sig något ?
"Är Rico en ponny eller en storhäst?"

Fick en fråga av Daniela (http://powerpony.blogg.se/

"Är Rico en ponny eller en storhäst?"

En mycket bra fråga, jag är inte helt säker själv ;) I annonsen stod det att han skulle vara 155cm i mkh, men vi mätte honom lite snabbt i och med en vaccination eller om det var en skoning ... (?) Då var han 153 med nya skor + vinterbroddar, alltså bör han vara ca 151cm. Men när en annan häst i stallet mättes om ordentligt och plötsligt blev ponny (hästen/ponnyn var lika stor som Rico) då började vi undra om han faktiskt inte var ponny.

Så jag har inget vettigt svar på denna frågan, han SKA vara storhäst enligt annonsen, passet osv osv. Men nu när han är 8 år så ska vi mäta honom ordentligt någon gång och se hur stor han egentligen är. Jag tycker han påminner lite om en ponny, i alla fall i ansiktet. Sen känns han som en liten storhäst att rida, inga små ponnysteg men han känns inte så stor ändå :)

Kommer grubbla vidare på detta, någon gång tar vi och mäter honom och då kommer resultatet såklart upp här :)

Det jag tror förvirrar er är att jag nästan alltid skriver "ponnyn" när jag skriver om Rico. Det har en enkel förklaring :) Dels tycker jag att han ser ut som en ponny, och dels tycker jag det låter gulligare med ponny hehe :) Och smeknamnet "ponnyn" kommer ursprungligen från Eva Malmström som tyckte att han var så liten, som en ponny :) "Lilla ponnyn" sa hon alltid :)

På denna bilden ser han lite raggig ut, men tycker ni han ser ut som en ponny ? Hans manke ser väldigt hög ut på bilden, tror inte han har så jättehög manke "egentligen". Ska ta en ny uppställd bild på honom nu när han är så fin ;D
Åttan

En jättebra övning för mig och Rico. Man får bra flyt, jämn galopp, man får öva vägen före och efter hinder och man får öva på att byta galopp över hindret eller byta galopp mellan hindrena, beroende på ekipaget :)

Man fortsätter på åttan tills man känner att man har bra flyt och är nöjd :) Om man har någon på marken som hjälper till kan de passa på att höja hindrena medan man fortsätter på åttan, för jag hoppade 110 första gången på åttan för länge sen. Therese höjde medan jag red och hon glömde till och med säga det till mig så jag fick inte reda på det förrän ett halvår senare xD

Här är ett gammalt ritat exempel jag gjort hehe, man kan sätta hindrena annorlunda men huvudsaken är att de är på mitten diagonalt så man kan rida på åttvolt på de två hindrena :) ¨Rekommenderar verkligen den här övningen, den är min favoritövning och den är särskilt bra att hoppa med bara en bom ber hinder så man samtidigt får öva avståndsbedömningen :) Superduperbra !


Rico - 5/6

Hoppträningen gick över förväntan ! Jag tog, som jag nämde i tidigare inlägg, rakt bett idag + aachennosgrimma. Hade även mitt underbart noppriga äppelgröna schabrak ;) Älskar det verkligen, trots att den är ganska skräpig ;) 

Han kändes lite tillbakadragen på framridningen, men det gjorde att galoppen blev härlig eftersom han inte var så himla stark och dragig som han varit lite de tidigare gångerna. Han var lite stark i innertygeln bara, när jag jobbade med att ställa honom inåt på volten.

Vi hade en ganska lång framridning med lite övningar, vi gick på en fyrkant på mitten i skritt och trav och gjorde framdelsvändningar i varje hörn, sen gick vi också ut på stora fyrkantsspåret och gjorde samma sak i galopp. Då fick han verkligen in det där inner bakbenet och han blev väldigt fin ! Fick en rund fin galopp med tryck i, han blev bara lite stark mot slutet men det gick inte sådär jättefort i alla fall :)

Vi hoppade fram på några enkelhinder på diagonal linje. Sen travade vi över bommar, fattade galopp och kom på tre hinder (båge, och ett varv på åttan) med bara en bom på varje hinder (ingen markbom). Jättenyttigt ! Redan där satt avståndsbedömningen fint och han blev inte rädd för mitt överliv varken före, över, eller efter hindrena. Vi landade i balans och han drog inte efterråt, utan höll sig i skinnet :P

Vi hoppade även igenom en kombination med räcke - oxer med små basic hinder. Vi hoppade inga som helst höjder idag för alla i gruppen hade haft problem veckan innan och då skulle vi få hoppa några simpla övningar för att komma tillbaka litegrann på spåret.

Jättenöjd med Rico och mig själv idag :D Vi kändes verkligen back on track !


Rico - 4/6

Mamma red ut ca 1½h, klättrade och red lite överallt. Jag var hemma.

Ingen rubrik

Hann inte med någon morgonuppdatering imorse, trodde jag började 9.10 men det var tydligen 8.10, hann dit i tid i alla fall men tiden var knapp !

Ikväll är det hoppträning för Therese som gäller, ska nog byta till ett jätteskräpigt äppelgrönt schabrak som jag tycker väldigt mycket om. Hittade det begagnat noppigt för bara 40kr ;D Den blir fin på bild och film i alla fall :P Ska också pröva att hoppa med ett annat bett, istället för det tredelade sötmalmsbettet ska jag ta ett rakt som jag sällan rider på då jag tyckt att han bara gått och gapat istället för att ta tag i bettet. Men jag tror han gör så med de flesta betten när han inte har någon nosgrimma. Men nu har jag nosrem till aachennosgrimman så kan pröva det idag.

Hade det raka bettet i söndags och han tog förhållningarna väldigt bra där, när vi gjorde flygande och enkla galoppbyten över medellinjen :)

Stay Gold ;D

Tävling + Pay & Jump i Botkyrka

Det är NÅGONTING med Botkyrkas anläggning som bara bådar illa om. Jag har varit där två gånger, en gång på vår tävlingsdebut i 90cm, och en till gång på en pay & jump efter det. Och gissa hur dessa gånger gick ?

Vår tävlingsdebut gick ju sisådär.
Han var URFIN på framridningen och framhoppningen, han stannade någon enstaka gång på oxern på framhoppningen men det var ju då han hade börjat stanna på hemmaplan också så vid det laget tog jag det inte så allvarligt. Men så fort jag kom in i ridhuset där tävlingsbanan var uppbyggd, så "dog" han. Han började med att slänga sig en och en halv gång för ett spöke (på riktigt) som de hade satt upp snett bakom första hindret, för att det var halloween.
Jag hade som plan att först gasa långsidan bort för att sedan fånga upp honom och bibehålla en bra galopp med tryck i mot första hindret, man han tog inte skänkeln så galoppen var lite halvkass på långsidan bort. Sen stannade han två gånger på första hindret, vi kom över den på tredje försöket men han stannade på andra hindret också så vi blev uteslutna.
Efter det började han vägra på riktigt både hemma och på pay & jumps, han hade fattat att om man stannade så fick han gå ut. Så det var då vi började åka på pay & jumps och i början stannade han en eller två gånger på typ varje hinder på hela banan, men sen minskades vägringarna och det blev bättre och bättre. Sen gick det typ sämre igen, men det behöver jag inte gå in på. Jag kraschade in i några hinder men inget mer än så ...

Sen åkte vi ju tillbaka till Botkyrka på pay & jump efter(?) vintern. Då skulel vi hoppa 70cm och 80cm men jag strök mig från 80cm för att 70cm gick åt pipan. Han stannade på de enklaste hindrena, en bred oxer ur konstig sväng hoppade han minsann snällt men sen stannade han in i ett litet räcke vilket gjorde att jag flög, halvt tappade andningen och fick välja mellan att sitta upp på en livrädd och förvirrad häst trots mina andningsproblem och få hoppa något hinder innan jag gick ut ELLER så fick jag bara gå ut. De sa det inte på det sättet men jag förstod att de inte ville dra ut på tiden, det var ju andra som väntade på sin tur och vice versa. Hoppade i alla fall upp och hoppade något liiiitet hinder påväg ut.Två-Tre dagar innan vår tävlingsdebut, känns som bra förutsättning när han precis hade börjat vägra hemma ...

Ehm, på bilden hoppade han faktiskt ändå, men han hoppade inte förrän jag låg i backen ... Totalt missförstånd.


Han var, är, och kommer ...

Rico är en sådan häst som kräver mycket jobb, mycket träning, mycket rutin, mycket tid, mycket kämpaglöd och vilja att lyckas. Skulle man någon gång ge upp med denna häst, tror jag man kommer ha väldigt svårt att "komma igen".

Ibland har jag undrat om vi verkligen var menade för varandra, ibland har det bara gått neråt neråt neråt. Han kräver egentligen att man är säker som ryttare och väldigt konsekvent i allt man gör. Jag var säker som ryttare, tills jag blev osäker (obviously) i och med avramlingar, vägringar, misslyckanden osv osv. Efter allt detta är jag INTE säker i mig själv, jag känner mig inte helt 100% säker när jag rider Rico eller någon annan häst. Tiden med Rico har gett mig mycket ont, men även mycket gott. När vi klarat av allt detta som står framför oss, då kommer han ha gjort mig till en SÄKER ryttare och han kommer då bli en SÄKER häst.

Det är vad jag tror.

Jag tror att han är värd allt jobb. En dag kommer jag tacka mig själv och alla som hjälpt mig, och jag kommer även kunna tacka Rico för att ha gjort mig till en bättre ryttare OCH en bättre människa. Även om det mesta känns surt NU så tror jag verkligen att allt kommer bli bra efter detta.

Efter regnet kommer solsken, eller hur är det man säger ?

Han var, han är, och han kommer vara värd att kämpa för. Den saken är SÄKER.

En dag kommer jag känna att allt detta var MER än värt det. Jag känner att denna hästen kommer ge så OTROLIGT mycket tillbaka, när allt kommer till kritan. Det kommer vara värt allt jobb, alla motgångar, all träning, all problemlösning, all tid och energi vi lagt på denna hästen.
   En dag kommer vi kunna sitta upp HELT SOM VANLIGT på Rico, vi kommer kunna rida honom HELT SOM VANLIGT. Vi kommer hitta en väg dit.

Det är ett MÅL, som inte är tidssatt. Det är ett mål VI kommer sträva efter livet ut, det får ta den tid det tar. Bara det blir bra, någon gång.

 Bara lite random bilder, absolut inte de finaste jag har. Men alla dessa bilder är MINNEN, från både goda och onda tider.Här kommer fler bilder

Som jag fotade igår :)
Det var alla för denna gången (alla värda att visa) :P


Balans

Jag tror att jag måste lära mig att lita på min balans. Jag försöker hela tiden att inte ge någon anledning till Rico att vara spänd eller bli rädd för mig, men på fel sätt. Jag liksom "håller i mig" genom att spänna hela benen och låren, för att jag inte ska råka skrämma honom när jag vinglar lite eller så. Men jag gör det på fel sätt, jag borde lita på att jag har balans och slappna av så att Rico inte går och tror att något ska hända hela tiden. Jag har haft bra balans tidigare i våra liv, varför skulle jag ha tappat den balansen NU ?

Jag spänner mig omedvetet när jag rider och det vill jag verkligen inte. Då gör jag det bara svårare för HONOM att slappna av och tänka på arbetet istället.

Han är allmänt lite på tårna numera (vilket gör all ridning och hantering svårare), tror att hans silage han äter ute i hagen har för hög sockerhalt eller för mycket energi helt enkelt. Vi kan inte trappa ned på hans kraftfoder eftersom han INTE FÅR något kraftfoder. Han får lucernpellets och linfrökaka. Linfrökaka är typ kraftfoder men han får i princip ingenting av det nu, typ max en halv DL morgon och kväll.

Jag tror att det är pga denna överskottsenergi som det svajjar i hoppningen, han tittar på lite allt möjligt, hoppar till för nästan ingenting, blir rädd när jag inte är i 100% balans eller mer. Han är allmänt ... spattig ? Jag har tappat lusten att hoppa nu, men ska försöka hitta den igen tills på tisdag. Vill ha revanch, vill ha roligt och inte behöva sitta och knipa med i hopp om att kanske kunna sitta kvar om han blir rädd för något. Det blir ingen avslappnad ridning ... :(

Men jag ska försöka på nytt på tisdag... Hoppas det vänder :)


(han har inte hunnit få upp benen på bilden därför ser det lite konstigt ut :P)

Tänk att vi KUNDE hoppa sådär högt utan problem, KUNDE inte KAN ...


Veckoplanering

Idag är det måndag (igen). En alldeles för kort vecka står framför oss och jag vill bara att den ska gå LÅNGSAMT LÅNGSAMT !

Måndag(idag): Mamma rider.

Tisdag: Jag rider (hoppträning för Therese).

Onsdag: ? Ej bestämt ? Tror mamma ska rida.

Torsdag: Mamma rider (Kickilektion). Jag är på niornas bal :S

Fredag: Mamma rider.

Lördag: Jag rider (utedressyr/uteritt?).

Söndag: Jag rider (Thereselektion, markarbete?)


Veckan är inte ristad i sten precis, men mamma tar Kickilektionen för jag ska på niornas bal i skolan. Så jag rider nog bara 3 gånger denna veckan ...

De bästa


Jag tror på riktigt att jag har bland de bästa bloggläsarna som finns. Många av er är väldigt aktiva och kommenterar dagligen, och då har ni förhoppningsvis märkt att jag också ger någonting tillbaka för alla dessa kommentarer. Jag kanske har kommenterat tillbaka lite på er blogg, eller uppdaterat lite extra för att jag har blivit inspirerad och motiverad.

Dessutom verkar jag inte ha NÅGON ENDASTE hatläsare som kommenterar elaka saker, vilket gör bloggandet ännu roligare. Att slippas tryckas ned, vem blir inte glad för det ? ;)

Dessutom tycker JAG att ni är väldigt trevliga och ni höjer mitt självförtroende. För ER vågar jag visa bilder tagna vid fel ögonblivk, jag VET att jag inte kommer bli påhoppad och säger ni något vet jag att ni inte menar något illa med det.

Ni är speciella och ni gör minst lika mycket jobb med denna bloggen, som jag själv.

Tack för att ni finns, och tack för att ni läser och kommenterar så bra !


Litet smakprovKommer fler bilder :) Detta är bara ett litet smakprov från idag !


Rico - 3/6

Idag var det dressyr för Therese, han var lite spänd i början och sen när han väl slappnade av så kunde inte jag spänna av helt. Vi kändes inte så samspelta, vi jobbade nog mer mot varandra än med varandra. Men vi gjorde lite bra övningar, som flygande galoppbyten (sakta av till trav några steg) över medellinjen, och enkla galoppbyten (sakta av till skritt några steg). I slutet gjorde vi även förvänd sluta i skritt, på ena långsidan. Dessa övningar gick väldigt bra och lyfte upp hela passet. Dock var jag lite försiktig uppepå honom idag för att han kändes så spänd och jag ville inte vingla till eller luta mig åt något håll, onödigt att skrämma honom.

Övningarna gjorde passet bättre, nöjd med dem och nöjd med Rico :)


Rico - 2/6

Det var piss-oväder så vi red inte, men jag Frihetsdressyr/NH-tränade honom lite för att han skulle bli trött i huvudet, sen var tanken att jag skulle tömköra men han blev rädd för tömmarna + ländtäcket när det blåste så hemskt. Bytte till longerlina + longerpisk och longerade honom i alla gångarter med gummisnodd som hjälp. Gjorde mycket övergångar så han lärde sig att lyssna på mina kommandon, typ galopp, trav, sakta av osv osv. Han skötte sig fint :)


Rico - 1/6

Mamma red Rico !

Svar på lite frågor :)

- Hur gammal är Rico?
Svar: Han är född 2004 så han är/blir 8 år i år.

- Hur gammal va Rico när du köpte han?
Svar: Vi köpte honom i Oktober 2010, så för snart två år sedan. Då var han 6 år.

- Rider du Western?
Svar: Jag rider inte western, men jag brukar ibland använda mig av westernkommandon som att vända för skänkeln, stanna när man säger wooaaaaa(hehe?). Min pappa rider western och min mamma håller väl på och lär sig, jag skulle tycka det var roligt att lära mig western men jag fokuserar nu istället på hopp & dressyr och ska försöka få det att fungera där först :)

- Hur mycke rider du per vecka?
Vi är 2-3 pers som ska "dela" på Rico. Pappa har slutat på westernridskola nu och har en medryttarhäst på vår hovslagares stall, han rider inte Rico så ofta för att Rico är som han är. Mamma och jag delar oftast på veckan, oftast rider jag 3 dagar i veckan (och mamma 3) och ibland så tömkör vi en dag i veckan. Om vi inte tömkör rider jag oftast ut, så de veckorna rider jag 4 dagar :)

rico:)

Bilderna föreställer Rico när han var i försäljningsstallet i Örebro, vi har dock ingen kontakt med tidigare ägare ... :/

Jag äääälskar kommentarer

Keep it up ! <3


Idag är det söndag

Idag är det dressyr på schemat, för Therese. Ska till stallet någon gång mellan 9.00-9.30 för att börja plocka fram grejer och så, för att vara ute i god tid. Ska ta in Rico SENAST 10.00 för att hinna göra i ordning honom, göra lite uppsittningsövningar och sånt innan lektionen börjar 10.30.

Idag ska jag nog tänka lite mer på min sits än jag brukar. Har med mig kameran för att jag ska fota en tjej i gruppen efter, men vet inte om någon kommer kunna fota mig och Rico. Hoppas det såklart, men kan inte räkna med det :) Kanske fotar Rico i hagen litegranna efterråt istället, så ni ändå får lite nytagna bilder :)

Idag tänkte jag försöka städa rummet, är verkligen på tiden ! Sen ska jag kika på om jag kan ändra lite i headern och kanske försöka få upp lite dressyrfilmer ... Men de är så långa så måste klippa och klistra ihop dem i moviemaker eller något. Vet dock inte hur man gör i moviemaker, så kan bli intressant hehe ... :PVad ska ni göra idag ? :)


Utkast


Försökte hitta mitt gamla inlägg om att övervinna en rädsla, som jag skrev för inte alltför länge sedan. Hade inte orken att gå igenom hela arkivet så sökte bara via google och fick då upp en del från bloglovin som inte gick att klicka sig vidare på, råkade istället klicka mig in på en annan sida som handlade om att övervinna rädslor, hur man övervinner en rädsla. Där hittade jag tre punkter som stämde ganska bra överrens med mig själv. Jag har aldrig tidigare sett eller hört dessa punkter förut.

Jag använde mig aldrig av någon handbok eller läste mig till saken på nätet. För mig föll dessa "punkter" sig naturligt (som jag för bara fem-tio minuter sedan såg för första gången på internet). Direkt när problemet/rädslan uppstod målade jag upp en önskebild av framtiden, hur jag skulle klara det och vad mitt mål var (sjävklart var målet att lösa problemet och övervinna rädslan, att kunna sitta på Rico igen, att kunna rida igen som vanligt). Mitt mål var inte tidssatt, som många andra mål är. Den fick ta den tid det tog pch det viktigaste var att göra detta ordentligt så vi inte behöver göra om i framtiden pga slarv.

Punkt 2 (Att skriva ned...) föll sig väldigt naturligt för mig i och med bloggen. Jag öppnade verkligen upp mig för er läsare och skrev direkt ned vad jag kände och tänkte, trodde och tyckte osv osv. Allt från hjärtat och helt oredigerat. HÄR PÅ BLOGGEN skrev jag ned alla mina tankar kring problemet och kring min egen rädsla. Även Ricos rädsla, som dock var lättare att övervinna än min alldeles egna. Jag TÄNKTE för mycket, och utan att få skiva av mig här hade jag tänkt ännu mer. Jag hade svårigheter med att se någon slags framtid med Rico, trots att mitt hopp alltid levde kvar. Hoppet var ibland svagt men det fanns alltid.

Man brukar ju säga att ett problem inte kan lösas förrän man erkänt problemet. Med det menar jag inte att man ska gå runt och säga till folk att man är rädd och att man har ett problem, utan det räcker mycket bra med att bara säga det till sig själv eller skriva ned det och läsa det. Man kan inte låtsas som att problemet inte existerar för då finns det inte en chans att lösa det. JAG skrev det här på bloggen, jag skrev att jag var rädd, att Rico var rädd, att vi hade ett problem och att vi skulle lösa det på något vis. Med tiden gick problemet att lösa.

Sedan ska man ju bara öva öva öva och ta ETT steg i taget. Jag minns att jag var LIVRÄDD första gångerna jag ställde mig upp i stigbygeln och tyngde, för det var flera gånger Rico slängde sig och försökte dra när man stod där i stigbygeln och då gällde det att hålla i sig så inte det "farliga"/läskiga (jag) försvinner när han hoppar iväg. Då skulle han bara komma ihåg till nästa gång att det var så man kunde göra för att få människan att försvinna från min rygg ;) Ett fult litet ynkligt misstag kan orsaka mycket, troligtvis får man börja om från ruta ett eller möjligtvis ruta två.

Vi tog det låååångsamt. Rico och jag skulle båda två få chans att acceptera varje steg. Tillslut stod jag där och lutade över Rico och han bara väntade på nästa steg (att sitta upp helt), han stod avslappnat och accepterade situationen.

När HÄSTEN var lugn försvann säkert 70% av min rädsla. Jag var inte längre rädd för hästen eller för att skrämma hästen, utan jag var bara rädd för att ta nästa steg, det stora steget. Steget till lyckan, steget mot sitt mål. I mitt fall, att lägga över benet.http://www.allinmind.com/vervinn-rdslor/ - här är sidan, finns även en kort beskrivning på VAD en rädsla är, vad den beror på osv osv tex. Bra sida, dock skumläste jag den bara då det mesta kändes bekant, självklarheter för mig. 


Funderingar


Jag funderar på om jag ska byta bilderna i headern ... alternativt bara lägga till fler bilder i bildspelet.

Hur lätt är inte det (?), tänkte jag, innan jag tänkte efter ordentligt.

Ska se om min halvt-sönder-ned-kraschade dator går att starta upp, jag behöver nämligen både Photoshop + Ps-versionen av headern. Om jag har dessa kan jag bara byta bakgrunsbild, vilket sparar mycket tid och jobb och är så mycket lättare än att göra om allt. I vilket fall måste jag ha headern i PS-format. Om jag lyckas få över den till ett usb kan jag i alla fall göra det i min jättegamla dator som har en gammal Photoshopversion som säkert fungerar bra.

Här är några av de bilderna jag funderar på att ha, kommer inte använda alla bilderna men några. Har inte bestämt vilka ännu.


(bara för att ha någon slags dressyrbild)


(kanske ska ha någon skojjig bild som denna :P)


(någon ängs-bild kanske ???)


DENNA kommer jag nog byta ut till en ny porträttbild som är mer passande för denna årstid:
DENNA kommer jag nog ha kvar ett tag till:
Denna vet jag inte, om jag ska behålla/byta ut ... ?
Kommer troligtvis behålla denna tills vi tagit en finare hoppbild ;) Ont om hoppbilder i dessa dagar :PDENNA däremot ska jag byta ut, tycker inte den är så jättefin ... Gör oss inte rättvisa, fast den är fint fotad med mkt färg och ganska bra ljus och så :o ?Vet inte helt säkert hur jag ska göra, ni får gärna komma med förslag. Jag vill att headern ska visa de olika sidorna av OSS. Därav att jag har en hopp, en dressyr, en western, en bild på bara Rico osv osv.

Sen ska jag korta ned tiden mellan bytena, och fixa infoikoner i menyn, en till mig, en till Rico, en till Önska, en till Yazzi, en till Emil (hehe) :PNo new pics

Pga av vädret idag så blev det inga nya bilder idag. Eller nja, några halvkassa mobilbilder ute i regnet men de var inte så vackra ;) Kan fylla ut med lite gamla (sommar?)bilder i ett eget inlägg. Är ju många nya läsare nu så ni har förmodligen inte sett de bilderna ändå ;P

Nu ska jag blogga lite till ikväll, trots att min inspiration regnade bort (hehe, apropå regn).

Sen ska jag kolla deckare med familjen, bara ta det lugn, äta chips och andra onyttigheter och inte gå och lägga mig alltför sent. Måste sova ordentligt och ta igen det jag missat i veckan ;)
Beställa :DDessa fast svarta ska vi beställa på Hööks ! Så otroligt sköna, finns dock inte i rätt storlek i Kungens Kurva så får beställa fastän vi har nära till Hööks ...

Är rea på ridbyxor på www.hooks.se ! 15% :D

Lördag


Har varit och fixat Rico idag, åkte vid lunch och i det värsta värsta ovädret. Började med att ta in och torka av honom lite med handduk. Det var egentligen helt onödigt för vi gick ut igen i ovädret och körde lite NH/Frihetsdressyr (eller vad man ska kalla det). Han var lite ofokuserad men annars gick det bra :) Gick med honom utan grimskaft, svängde, stannade, backade osv osv. Flyttade även fram- och bakdelen.

När han var lite tröttare i huvudet så var tanken att jag skulle tömköra honom men han blev så rädd för tömmarna + ländtäcket när det blåste så jag bytte lite snabbt till longerlina och longerpisk. Gjorde mycket övergångar för att få honom lyssna på mina kommandon och så :) Satte på gummisnodd för att hjälpa honom framåt/neråt men det hade nog funkat lika bra utan för han gick väldigt avslappnat lång och låg redan när han skrittades och travades fram (innan vi tog på snodden) :)

Sen, ut och beta honom en stund på ängen. Och så ut i hagen. Strax ska vi åka tillbaka och ta in pållarna. Ut igen i skitvädret med andra ord ;)

Tycker vi var rätt tappra idag faktiskt, som kämpade på trots vädret. Men jag red honom inte för han blir så spänd när det blåser (och regnar mycket). Men han är i varje fall aktiverad och motionerad för dagen.
Positivt och Negtivt

+ Statistiken ligger på topp (fortsätt så, tack ;D)
+ Jag är glad idag
+ Blogga är roligt :D Och uppdateringen var inte helt dum igår och det kommer den inte vara idag heller ;)

- Det blåser trekvarts storm ute
- Det ÖSER ner :(
- Är inte helt 100 på vad jag ska göra med Rico idag, han blir så spänd när det blåser så mycket såvi tömkör kanske bara, vi får se ...


Ganska gammal bild.


Favoritsyssla

Det bästa Rico (och många andra hästar) vet är att STÅ STILLA. Det är nog en av de bästa belöningarna han kan få, självklart tycker han mycket om att motionera och leka/springa i hagen med kompisarna men när man gör något aktivt med honom, tex rider ett dressyrpass, och då stannar och pratar med tränaren/ridläraren tex. Och låter honom stå på helt lång tygel. DÅ är han nöjd. Även efter ett ridpass när man suttit av, då bara står han där och smaskar med underläppen hängandes i marken, frustar lite och pustar ut. Jag tror att han hela tiden tycker att det är lite obehagligt när någon sitter på hans rygg. Sen är han ju inte RÄDD förrän man börjar luta åt höger och vänster, men så som jag känner honom tycker han nog bättre om människor när de har båda fötterna på marken ;).

Han är en väldigt aktiv häst men att stå stilla är nog bland det bästa han vet. Och jag har även hört att de flesta (inte alla) hästar verkligen njuter av att stå stilla.

Rätt kul att höra eller se tycker jag ;)


Myyyys !Bakslag ?


Jag förstår inte HUR man kan backa tillbaka så otroligt mycket med sin häst. I dressyren rullar vi på men hoppningen är SVÅR nu. Jag vet inte HUR jag ska rida Rico, han är en helt annan häst och det är så konstigt tycker jag, hur han kan förändras så bara över någon dag. Han var ju så otroligt fin för ett par veckor sedan, men nu har han börjat konstla sig igen.

Jag antar att han testar mig. Han är absolut i den åldern nu, han försöker ta kommandot hela tiden både i ridning och i hantering.

Alltså, andra-filmen-sista-hindret. Säger bara det, vilken känsla och snacka om taggad häst !

Sådan där galopp var alldeles underbar att ha på honom, han var taggad och hade tryck utan att bli stark och försöka dra iväg. Nu ... ja vad ska man säga ? Han är en annan häst, han drar iväg mellan hindrena men suger inte alls tag i dem som han gjorde förut ett tag. Ett sug mot hindret är det man vill känna på en häst som tidigare hållt på att vägra, då känner man sig säker och trygg och man känner att han är villig att hoppa.

Nu vet jag inte säkert varför han blir så stark och drar mellan hindrena, ibland verkar det som att han tycker det bara är roligt och vill springa fortare, men när jag inte har kontroll kan jag inte heller hjälpa honom att komma rätt på hindrena och blir det tokhopp så kommer jag i obalans och då blir han rädd.

Han verkar ha allmänt överskottsenergi numera, vi ska dubbelchecka hur hans nuvarande silage i hagen är närings- och energimässigt. Kan vara så att det har en högre sockerhalt ? Dock sa han vi köpte höet av att det skulle vara samma värden på balarna, bara att de var från olika skördar.

Något måste i alla fall göras åt hans överpigghet, han blir också då mycket tittigare runt omkring och springer mest, utan att jobba.

Vi ska även kolla synen på honom då det kanske kan ha med att göra varför han är så skygg bak på ryggen (området där ryttaren sitter, sitter man helt helt rakt reagerar han inte men lutar man sig lite åt sidan kan han bli rädd). Det skulle även förklara uppsittningsproblemet i sådant fall ?

Jag minns att han var så SIMPEL i hoppningen förr, innan jag började sätta massa krav på oss med en bra galopp och att alltid försöka komma rätt på hinder osv osv. Jag vill absolut att han ska ha bjudning på hinder, men det är inte kul att sitta och ha dragkamp mellan hindrena. Han skulle behöva rejsa av sig ute någon gång, frågan är bara vem som vill sitta på xD

Här är bilder från ett pass med bra känsla, vi hoppade relativt låga hinder som var tittiga och han var T-A-G-G-A-D :P
 

Längtar tillbaka till det där passet, vill tycka att det är ROLIGT att hoppa igen. Det ska inte vara jobbigt och tråkigt som det snart kommer bli som det fortsätter åt detta hållet ... :( :)


Bloggar hela natten

Undrar när jag ska gå och sova, hehe ?

Jag är med i bloggtävlingwww.tail.se http://stallbernhardsro.blogg.se/2012/may/bloggtavling.html 


En till häst

En till häst är något jag velat ha länge, jag har länge länge velat rida fler dagar i veckan och rida fler olika hästar för att utvecklas mer och inte fastna i en sorts ridning (den ridning som krävs på just Rico). Till och med mina föräldrar suktar efter ännu en häst, som då skulle vara en trevlig allround som både pappa, mamma och jag kan rida på. En lite mer nybörjarvänlig häst (vi skickar sällan upp pappa på Rico) som kan lite western, lite dressyr och lite hoppning. Så man kan rida ut tillsammans och så att Rico + den hästen kan gå tillsammans på somrarna osv osv, för Rico mår inte så jättebra av att stå själv. Han klarar av att stå i en egen hage men trivs som bäst med flera kompisar som han kan leka och springa med.

I alla fall, jag får bara sånt dåligt samvete när jag kollar på hästnet, det känns nästan som att jag är ute efter att ersätta Rico men så är det ju verkligen inte. Jag får en konstig känsla att jag nästan sviker Rico bara för att jag tittar på andra hästar - typ otrogen ? xD Men en till häst vore ju en dröm, särskilt i framtiden när vi (jag) bestämt oss för att flytta antingen till en liten hästgård eller ett hus i närheten av ett stall, lite mer ute på landet än vi bor nu. Vi har nog inte helt och hållet tid med en till häst för tillfället, kanske kanske. Får nog bli en sak för framtiden.

Det hade varit helt okej att ha bara en häst (Rico) om jag hade fått rida fler dagar i veckan, men nu är vi ändå 2 (3) stycken som ska dela på Rico på veckans bara sju dagar. Det blir ungefär tre dagar i veckan för mig, och ibland fler ibland färre. Känns som att jag är tillbaka på ridskolan igen ! Jag vill rida varje dag, det var liksom det jag hade längtat efter när vi köpte vår första häst.

Visst är det skönt med någon dag hemma i veckan då man får tid att göra läxor och kanske bara ta det lugnt, men det är inte det liv jag väljer. Jag vill rida och hålla på med hästar dagligen, därför är jag glad att jag har moppen så jag kan smita iväg till stallet även dessa dagar jag inte ska rida.Det är verkligen svårt att dela en häst på en hel familj, tycker jag, alla har olika åsikter och vill göra olika saker med hästen. Man måste bestämma allt gemensamt och planera så man får rida lika mycket och bla bla bla ... Visst är det trevligt att ha hästen gemensamt i familjen men ibland vore det skönt att ha en häst var i stället ;) Eller i varje fall tre hästar som vi alla har tillsammans.


Tankar

Jag tycker personligen att jag rider BRA men absolut inte SNYGGT. Jag tyckte jag hade en hyfsat bra sits förr i tiden men nu har jag börjat fulrida. Men sålänge det inte stör Rico är det helt okej, sitsfel kan man ta tag i när hästen är stadig och inte behöver LIKA mycket ridning i VARJE steg. För nu kan man inte bara sitta och åka med en enda sekund för då tappar jag honom, det krävs SÅ mycket drivning och ett ordentligt stöd i handen utan att det blir stumt och stelt.

Dit jag vill komma är, att jag tycker inte att det ser BRA UT när jag rider. Men jag vet att jag rider min häst på rätt sätt, och att armbågarna står rätt ut och att jag får stolsits i hoppsadeln är ingenting som stör Rico, så det är inte högsta prio att "fixa till". Jag är låååångt ifrån perfekt, vi som ett ekipage är också långt ifrån perfekt. Men vi jobbar vidare och när Rico är stadig och jobbat upp mer hals- och ryggmuskler kommer jag fokusera mer på mig själv och min egen sits och inverkan.

Sen är det ju synd att min sits ska förstöra bilderna hehe ;) Han är ju så himla fotogenisk, till skillnad från mig.
Egen väg


Precis på samma sätt som som regndropparna rinner ned för glasrutan, når människor sina mål. Olika. Det finns de som banar väg för andra, ibland känns det kanske lättare att ta samma väg som en annan. Men de som tar sin egen väg kanske tar längre tid på sig att nå sitt mål. Men den snabbaste vägen är inte alltid den bästa. De som kommer längst i slutändan har sällan tagit samma väg som en annan droppe.
Ha tålamod och ge aldrig upp, aldrig.

Efter dressyrpasset igår satt jag av och promenerade av Rico bort till nya stallbygget och sen tillbaka på ängen. Jag hittade en fin stig som skulle gå alldeles utmärkt att trava/galoppera på, jag gick den hela vägen bort för att se om den var fin hela vägen (alla stigar på den här ängen ser bra ut på håll men sen när man kommer närmre brukar man hitta en flera decimeter djupa hovspår som kommit från att man ridit under geggperioden. Man vill inte ramla ner med hoven i ett sådant hovspår så därför rider jag sällan på de stigarna, kanske skrittar bara men hålen är DJUPA ! Illa.). I slutet av den stigen kom jag fram till ett pyttelitet dike, det var först lite backe ner sedan ett dike sedan backe upp. Om man nu kan kalla det ett dike, det var så man kunde ta ett skrittsteg över. Typ 15cm brett och 15cm djupt med lite gegga i botten.

Det här är ju bara att kliva över, tänkte jag. Rico däremot tvärstannade direkt och vägrade gå. Först var han bara envis men när han kom närmre såg jag att han faktiskt var rädd för det där fåniga lilla diket. Jag försökte flera gånger, båda att bara skritta fram och gå över och även i trav, men han stannade flera meter innan och slängde sig bakåt.

Jag körde i princip från början på tryck-metoden, som kräver otroligt mycket tålamod från båda parter. Jag hade inte helt det tålamodet eftersom det började regna så blev lite irriterad sen när han bara slängde sig bakåt sådär för ett litet dike ... Men det tjänar inget till att bli arg på Rico, gör bara saken värre. Så började om på nytt sen. Men Ricos hagkompis Zebb kom sen och skulle visa honom över, men Rico följde inte med ändå. Zebbs ägare lånade ut sin repgrimma med långt grimskaft för annars skulle han säkerligen hoppa PÅ mig när han skulel gå över för tyglarna var så korta.

Och några av er kanske undrar varför jag inte bara gick en annan väg ? Gav upp ? Ge upp är det värsta man kan göra, ger man upp och vänder EN gång så får man garanterat för sig att samma sak kommer hända igen. Om man däremot "vinner" och hästen tillslut tar sig över så får hästen ett väldigt bra förtroende för en och kommer våga mer i framtiden.

I alla fall, Tryckmetoden kallar jag det när man har ett tryck i (rep)grimman, ett jämt tryck som man ska behålla om hästen backar eller bara står stilla. Tillslut kommer hästen tycka trycket (som inte alls måste vara särksilt hårt) är obehagligt och ta ett steg framåt mot dig, och då mjuknar man och släpper trycket. Då fattar hästen ganska direkt vad man är ute efter, att när trycket kommer ska hästen ta ett steg framåt så försvinner trycket.

Några gånger slängde han sig bakåt och stegrade men då bara längde jag ut grimskaftet så jag inte åkte med honom, men får INTE släppa på trycket. (Man får liksom "Hala ut" grimskaftet utan att släppa trycket, ganska svårt men med träning går det bra) För då kommer hästen lära sig att det är så man kommer undan. Så fort han tog ett steg mot diket/mot mig (jag stod hela tiden i diket eller på andra sidan diket) så släppte jag efter på trycket och då fick han sin "belöning". Samma metod använder man när man tex flyttar hästen, självklart slutar man trycka på bakdelen om hästen flyttar bakdelen, för då har ju hästen gjort som man vill, typ ;)

Nåväl, det gick tillslut. Men vi fick börja om flera gånger för att han slängde sig bakåt ock backade. Trillade faktiskt i diket en gång (på båda fötter dock) när han slängde sig för jag hann inte ge honom längre lina/grimskaft.

Viktigt i sådana här situationer är att 1. Bli inte arg (dock blev jag det en stund för jag tyckte han var ganska dum och fånig, men då bara tog jag några djupa andetag och började om), och 2. Var konsekvent och 3. GE INTE UPP.

Var i alla fall värt att komma över det där diket, för på andra sidan var det väldigt fint med fler stigar som man kunde trava/galoppera på :) Kommer dock gå runt en annan väg när jag ska rida där (imorgon?), för han tog inte ett LITET kliv över, hade inte varit kul att sitta på med andra ord ;D


Han är söt men envis "ponny" !

Gäller att vara ännu mer envis ;D

I will tell your story if you die, I will tell your story and keep you alive ...


Idag var det FREDAG i skolan (eller hehe ehm, det är fredag hemma också ... ??? xD :$). Dagen gick mest ut på att städa ur skräp och papper ur pärmarna och lämna in läroböcker. Vi hade också uppsjungning på musiken, vi skulle sjunga en del av en låt. Jag sjöng Lalehs Dome die young, därav rubriken, och det gick helt ok. Trodde jag skulle låta hemskt och att fröken skulle skälla på mig men det gjorde hon inte, hon sa att jag kunde sjunga . *pustar ut* !

Sen hade vi också löneförhandling på So:n där jag var en facklig representant (fråga mig inte vad det är för jag vet inte helt själv :O). Det gick käpprätt åt skogen i alla fall. Jag sa inget vettigt, failade grovt och sa fel en gång och bestämde mig sedan för att inte säga särskilt mycket alls, vilket troligtvis kommer gnaga på mina betyg. Men bara jag får behålla VG:n i SO så är jag nöjd :)

Annars en lugn dag, regnade som attan och blåste, allmänt pissväder ----> Tummen-ner.

Mamma rider Rico idag, jag kommer nog rida imorgon och på Söndag blir det lektion/träning för Therese. Blir förhoppningsvis lite smådressyraktigt på ängarna mittemot stallet då jag hittat en del stigar som var fina att trava/galoppera på :) Men gräset i sig är nog för halt nu när det regnat, därav att jag inte tänkte begära mig bort till hoppängen igen.Hmm, ska nog inte använda det gröna schabraket så hemskt mycket mer på ett tag. Bomullen, eller vad den nu är stoppad med, blir bara platt och förstörd av svetten som blir på schabraket under hårda pass (som tex dressyren för Kicki). Vill INTE ha ett platt scapaschabrak så jag får använda den lite mer sparsamt :P Settet var rätt dyrt trots att det var begagnat !
RSS 2.0