FYS?

En sak jag tänkt på: Ridsporten är den enda (eller iallafall en av väldigt få) sporten där det inte "ingår" någon fysträning av något slag.

Om man tar fotboll eller innebandy som exempel, om det är tre träningar i veckan så är minst en av dom träningarna fysträning. De övar inte BARA på att tex spela match.

I ridningen så är ju lite fys, koordination, kondition mm oftast inplanerat och varierat för HÄSTEN - en hoppryttare hoppar inte bana varje dag för det är inte bra i längden, utan man tränar kondition, klättrar i backar mm. DET är ju ungefär FYS för hästen.

Måste komma med ett till litet exempel (förslag?) här, vi tar RIDSKOLOR. Där RIDER man, visst tränas konditionen och lite styrka när man rider, inte såååå mycket mer än det (man behöver egentligen komplettera med FYSTRÄNING vid sidan av). Man har teoripass ett antal gånger per ridskoletermin.

JAG TYCKER att man borde införa FYSTRÄNING på ridskolorna, ofta är det många som hoppar över att gå på TEORIER för att man tycker att man inte lär sig något, att det är onödigt, "man vill ju rida istället" - dom få personer som tycker fysträning är onödigt får väl låta bli att gå på dom passen och gå miste om den otroligt viktiga fysträningen.



Jag gick ju på en föreläsning för en tid sedan, på Ågesta ridskola. Det var Ulf Johansson som höll i den och han sa så många bra saker, föreläsningen hette RYTTARE ÄR IDROTTARE och han pratade en del om bland annat honom själv, pilatesboll, styrke och konditionträning mm. Också många viktiga saker om sömnen, att dricka ordentligt (sådana saker som är självklara men man ändå inte tänker på, jag är för övrigt rätt dålig på att dricka ordenligt)
    ... aaa jag tänker inte berätta allt för han stod faktiskt i två timmar och pratade - men fråga gärna om ni vill veta något speciellt om föreläsningen så kan jag berätta :)

Den föreläsningen har i alla fall inspirerat mig något otroligt, har så mycket att berätta så kommer självklart komma mer inlägg inom det här ämnet !

Kan vara lite luddigt, hoppas ni har överseende med att jag bara sovit tre timmar inatt :p Är verkligen inte rätt tid att skriva sådana här genomtänkta inlägg när man är såhär pass trött. (skrev "första utkastet" igår kväll!)


Kommentarer
Postat av: emily

Mycket bra skrivet!

2011-10-03 @ 12:59:49
URL: http://emilyojulius.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0