Varför inte fri tillgång ?

I våras började vi med fri tillgång silage i Ricos hage. Första dagarna åt han nonstop men som utlovat lugnade han sig lite när han hade förstått grejen med fri tillgång, dvs att maten aldrig försvinner. Han fick även fri tillgång hö inne i boxen. Vi märkte att han började lämna kvar hö i nätet inne och började göra annat än att bara glufsa i sig silage ute. Men han åt ändå mer än tidigare, och började bli lite rundare om magen och även piggare i skallen.
 
 
Silaget i hagen var inte vi som fick välja själva så vi fick ett väldigt energirikt silage som gjorde Rico väldigt pigg och lite småtokig, nästan som när vi gav honom havre för länge sedan. Det fungerade inte. Det första man ska göra då är att trappa ned på kraftfodret, men det fanns inget att trappa ner på. Han får inget kraftfoder för han behöver det inte, däremot får han Lucern och Linfrökaka pga att höet inte ger honom tillräckligt med proteiner. Dessa är grovfoder, som hö, men vi fick trappa ner på dessa för även grovfoder ger ju energi (trots att det inte är kraftfoder). Men då fick han inte i sig tillräckligt med proteiner vilket gjorde saken svårare. När sommaren kom och gräset började växa fram så slutade vi ge honom fri tillgång inne, vi gav honom mindre och mindre tills han var nere i sin tidigare dagliga "dos" hö. Gräset höll dem ju sysselsatta ute i hagen men de kunde inte vräka i sig som med silagebalen. På så sätt löste det sig väldigt snabbt och smidigt ändå, men vi kunde i alla fall konstatera att det inte fungerade att ha Rico på fri tillgång på det sättet.
 
Jag tror det hade fungerat om silaget hade småmaskigt nät över sig, men ett sådant nät hann vi inte fixa innan vi sakta men säkert började avsluta med den fria tillgången.
 
Rico blir ändå utfodrad så pass många gånger per dag, så han behöver inte äta dygnet runt (det gör han ju nästan ändå, men inom en viss gräns). Han får fem mål hö om dagen varav två av dem är i småmaskigt hönät.
 
 
Så, varför inte fri tillgång ? Jag hade inte haft något emot att fortsätta med fri tillgång om silaget inte hade varit så energirikt och om det även hade varit i ett småmaskigt nät, men nu när fallet inte var så, fungerade helt enkelt inte att Rico skulle få så mycket energi. Några kanske tycker att då får man väl rida hästen mer, men Rico blev en riktig havrehäst i skallen och då var han spänd när man satt upp också. För de flesta av er vet väl att vi haft problem med uppsittningen och det är något vi inte vill framkalla i onödan om man säger så :P
 
Är det någon av mina läsare som har eller har haft en häst på fri tillgång ? Hur funkar det för er ? :)

Kommentarer
Postat av: Ida

SV.
Hej
Eftersom jag är så bortskämd med att allt sånt finns i wordpress, utan kodning så har jag ingen aning hur man gör =P
=)

2012-07-16 @ 19:19:22
URL: http://idasjansson.wordpress.com
Postat av: Zandra Svensson

SV; Ja hon är jätte duktig! Hon är rätt lång och stark så hon vinner en del på det, sedan VILL hon lära sig och tar gärna emot tiås :-)

Vilken fin häst du har! Fuxar är härliga ;-)

2012-07-16 @ 20:48:10
URL: http://zwensson.blogg.se
Postat av: Yasmine

Åh, visst är det jobbigt?! Vi har (peppar peppar) inte haft det så hemskt i år som förut men det är olidligt när de små krypen invaderar både människor och djur!

Svar: Usch ja, har du förresten något bra tips på insektsspray ??? Den vi har nu fungerar helt ok men vi måste överdosera haha ... Står på förpackningen att man ska spraya var 14 dag typ, vi måste bättra på den hela tiden ... :O
Madde Andersson

2012-07-16 @ 21:01:28
URL: http://yasminesriddagbok.wordpress.com
Postat av: Caroline Andersson

Sv. Ja det är den!:) ska köpa en annan hjälm;) men den är såld nu:)
Ha det bra Caroline

2012-07-16 @ 21:06:10
URL: http://www.tavlingsryttare.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0