Hästhållning


En sak jag tycker är både värd att diskutera, men på ett vis redan diskuteras otroligt mycket (fast på så sätt att man försöker ha rätt själv och säger att andra har fel, vilket bara skapar konflikter och bråk - FEL sätt att diskutera detta på), är detta med olika slags hästhållning. Jag tycker att det skulle vara intressant att höra andras åsikter och spåna lite gemensamt.

Många ryttare/hästfolk är mycket skeptiska mot detta med Natural Horsemanship, de flesta tycker det är skräp med andra ord. Natural Horsemanship, förkortat NH, är bara en av många "ideologier" inom hästhållning. Det finns miljoner vägar att gå, och det är uppenbart att alla vettiga människor följer den väg som passar sig och sin häst BÄST. Inte alls för att dra alla över en kant, men det är många tävlingsryttare/satsande ryttare som fnyser rätt ut och ser ned på denna (visserligen breda) NH-princip. JAG tycker att det är underskattat, för mig och Rico är det inte bullshit och det är faktiskt den väg som hittills har funkat bäst för oss. Jag har provat det mesta, jag har kört lite Tobbe Larsson, Klicker/trick-träning, "Vanlig" hästhållning osv osv. Och om detta är vad som funkar bäst för oss, varför inte följa den väg ? Och ännu mer, respektera den väg andra tar. Om man inser att man hamnat fel är det bara att pröva något annat. Kanske kommer man på något eget tillslut, något helt nytt som funkar så mycket bättre för sig själv och sin häst. Och är inte det huvudsaken egentligen, att skapa ett band mellan häst och människa ? Och ömsesidigt förtroende ska ju finnas där också, med tiden.
   Hästen lever i nuet och har lätt för att "börja om" (om man kallar det så) så om man hamnar snett med någon "ideologi" är det bara att försöka med något annat som då kanske fungerar bättre !

Jag själv kör inte stenhårt på NH, men jag utgår från de NH-principer som redan finns och kryddar med lite eget tänk - egna idéer - också, huvudsaken är ju att man ska kunna kommunicera med sin häst på bästa möjliga vis och även stå som ledare, för att både häst och människa ska vara trygga och med det kommer säkerheten också.

Det finns i princip lika många "ideologier" som hästmänniskor i världen. Det är ytterst få som går exakt samma väg. Och inte måste man välja EN strikt väg, utan man kan plocka lite från olika hästhållningsprinciper och köra på det som bli bäst helt enkelt. Man kan blanda exakt hur man vill, bara man är konsekvent i det man gör - för hästens skull.

Den strikta NH-principen är nog den sorten som många backar av från, där är det "no no" att ge hästen godis och dylikt, och man ska inte stå och gulla och krama hästen då man syftar på att hästen har en bubbla som man inte ska spinga in i titt som tätt. Men det som gör det svårt för oss är det faktum att vi är människor och vi vill gärna 

Att hästar har en bubbla man inte "får" springa in i, kan verka konstigt men saken är den att människor också har en liten "bubbla", som å andra sidan är så mycket mindre än hästens. Jag menar, om vi står och pratar med varandra har vi ju ändå ett visst avstånd mellan oss där vi känner oss bekväma, om en främmande människa går fram och ställer sig väldigt nära oss och inte flyttar på sig så börjar vi ju känna oss väldigt obekväma och flyttar oss gärna bort från den personen. Rent allmänt har ju även vi en bekvämlighetszon och en bubbla, och det hör ju till mänslig hyfs att inte kliva in i denna osynliga bubbla. Något vi lärt oss, kanske utan vetskap om det egentligen.   

Det finns ju som sagt så otroligt många vägar att gå i hästhållning, det finns dem som gör att "ibland får hästen bestämma (vara ledaren) och ibland människan". Sålänge det funkar, så visst ! Men för att det ska fungera måste hästen vara säker i sig själv och även säker på människan. En osäker häst ska inte behöva vara ledare, men om de känner att de behöver ta ledarrollen i någon (pressad) situation så gör dem det - vilket kan sluta illa förstås om hästen helt plötsligt tar täten och drar, tex.  

Detta kan jag skriva en uppsats om, men försöker runda av här. Kortfattat tycker jag att det här med hästhållning absolut bör diskuteras men man MÅSTE komma ihåg att respektera varandra och varandras åsikter. Och det är helt klart fel att kategorisera och dra alla över en kant.

Man måste ju såklart köra på det som passar bäst för sig själv och sin egen häst.




En Rundkorall är enkelt att bygga upp i ridhuset eller på ridbanan, enligt mig ett väldigt bra sätt att träna hästen "från marken".

Vart står ni i den här frågan ? Håller ni er till en strikt "ideologi" eller kör ni något eget race ? :)


Kommentarer
Postat av: Cicci

har inte tänkt så mycket på det här med "en speciell väg" utan jag gör det jag gillar, det jag är bekväm med och det som passar Floris :) än så länge har det funkat alldeles utmärkt!

2012-05-02 @ 19:43:00
URL: http://ciccicarlssons.blogg.se/
Postat av: Ingrid "Tinka" Carlsson

Jag tycker det är vår förbaskade skyldighet! Att som "hästmänniska" försöka lära sig så mycket som möjligt, om hur man "talar" till hästar på hästars språk. Att lära sig tyda hästens signaler och förstå vad dom tycker och tänker. Kalla det NH (ett mycket missbrukat uttryck, tyvärr), eller vad ni vill.

Men när vi har ansvar för djuret häst. Så måste vi lära oss att kommunicera med dom.

Jag tränar "Western" med alla våra hästar. Oavsett vilken disiplin dom ska deltaga i som vuxna. Det börjar med hantering, mycket miljöträning och kommunikation. Så mina föl kan gå på pressenning, få en höpåse över huvudet. bjällerkrans överallt på kroppen och rep och linor överallt. Att jag får ta överallt på hästen. Inga stingsliga områden. Dessutom ska dom våga följa mig i livlig trafik, förbi grävskopor och väghyvlar. Det här tar tid och skapar förtroende. På så sätt blir inridningen en barnlek. Jag tycker det här sättet fungerar alldeles utmärkt. Det ger trygga hästar med stort förtroende för människan. Jag vill bara lära mig mer o mer om detta. Lycka till i er träning av era hästar.

Madde, du behöver väl inte diskutera det här egentligen? Eftersom det har varit en så framgångsrik taktik för ert umgänge med RICO. En metod du allt som oftast måste repetera, för att han inte ska bli ängstlig igen. Eller hur?

2012-05-02 @ 20:32:39
URL: http://www.stalllt.n.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0