Gemensam aktivitet

 
Vi har många gemensamma aktiviteter här på Enliden, det finns en särskild aktivitet som gillas av många. Folk i stallet i alla åldrar oavsett inriktning/disciplin har velat vara med på denna just för att det är något som majoriteten av hästar (vågar nästan säga alla) behöver. Jag menar, även den gamla lugna hästen är väl rädd för något ? Och om inte, så var med för att hjälpa de yngre hästarna att övervinna sina rädslor ! :)
 
Aktiviteten jag pratar om nu har många namn, jag brukar säga NH/Ledarskap/Miljöträning men den skulle också kunna heta Blir vad du gör det till. För det blir verkligen vad man gör det till, man kan göra detta på så himla många olika sätt, för att det ska passa de ekipagen som deltar. Man kan leda sin häst och jobba den från marken eller rida, beroende på vad man har för häst och vad man vill/behöver träna på.
 
Miljöträning (som jag skriver när jag inte orkar skriva hela "namnet") är en bra aktivitet på vinterhalvåret, särskilt om man inte har ridhus och utevolten har dåligt underlag så man inte kan rida ordentligt. På vissa bilder var volten en riktig isbana, men alla hästar hade broddar och vi tog det lite lugnt helt enkelt. Man fick anpassa miljöträningen efter väder och underlag.
 
Vi på Enliden lägger upp miljöträningen såhär: Vi samlas allihopa och bygger tillsammans upp en "bana" på volten. Banan består av flera stationer som man kan gå till, vi brukar ha minst en station per ekipage för att alla hela tiden ska få något att göra. Sedan kan man gå varvet runt och prova allt.
 
Exempel på stationer som vi har haft, nämner bara dem som är hyfsat lätta att förklara:

1. *namnlös ställning* ;) Man ska gå eller rida igenom, ställningen har min pappa byggt och den sätts fast i hinderstöd för att den ska stå stadigt och plastgrejerna som hänger är avtagbara. Om det blåser mycket kan man hänga vantar eller andra "tyngder" i plaststrimlorna så de inte far runt. Ta hjälp av en äldre, modigare häst om ni har någon, och försök inte dra hästen över, det tjänar inget till (tro mig, jag har försökt xD).
2. Öppna och stänga grind, gör det uppsuttet om du vill ha en utmaning :)
 
3. Halloweenspöke (häxhatt, mantel och mask som sitter fast på hinderstöd). Denna är jätteläskig för vissa hästar och inte alls läskig för andra haha ;) För Rico var det en utmaning bara att gå nära !
Hästmodell: evelinnbladstrom.blogg.se
(tips, ta en galge el liknande för att ge spöket axlar)
 
4. Dra vattendunk eller pulka (beroende på underlag) efter sig och hästen. Ta hjälp av någon från marken som drar en stund innan du tar dunken/pulkan själv, så att hästen får chans att vänja sig först :)
 
5. Gå upp på en pall (Rico vågade aldrig trots att 5 modiga hästar visade vägen...)
Man (men inte Rico tydligen) kan stå på pallen också
Häst- och ryttarmodell: sofiiahansen.devote.se
 
6. Träna prasselpåse eller paraply, hästar är riktigt nyfikna, utnyttja det ! ;)

Sen kan man ju gå över pressenning, gå i vattenpölar osv osv (ingen bild till dom). Ha inga broddar när ni ska gå över pressenningen bara, finns risk att fastna.
 
Dett var några exempel, bara fantasin sätter stopp ! :) Och egentligen är det inte själva stationerna som gör det roligt, utan att man gör det tillsammans liksom :P Så var inte rädda för att prova detta med era stallkompisar hemma, börja med enkla grejer (ni behöver till exempel inte bygga den där ställningen på första bilden om ni inte är riktigt händiga :P) och utveckla sedan beroende på vad ni har för hästar och vad ni behöver träna på !
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0