Min och Ricos tävlingsdebut 2011

 
Min och Ricos lokala tävlingsdebut i hoppning ägde rum i Botkyrka, hösten 2011. Den debuten gick käpprätt åt skogen ! Bara för att det var halloweentider så tyckte tydligen banbyggarna att det skulle vara himla skoj att sätta upp lite spöken och grejer på banan. Rico var lite spänd när vi skulle sitta upp och så, men sen var han jättefin och positiv på framridningen och framhoppningen. Vi fick stopp på framhoppnings-oxern ca två gånger men när jag tog om det gick det bra. Det var himla rörigt med folk bakom hindrena osv osv.
   
  
 
Väl inne på tävlingsbanan var planen att jag skulle galoppera igång honom hela vägen bort till andra sidan ridhuset och sedan fånga upp honom på kortsidan och sätta bra med tryck i galoppen mot första hindret (som skulle hoppas mot utgången). Det första Rico gjorde när han kom in (ekipaget som startade innan skulle precis hoppa då) var att slänga sig två-tre gånger för ett SPÖKE de hade ställt upp snett bakom det första hindret. När han såg det spöket kopplade han bort ALLT, han tog varken skänkeln framåt eller förhållningar. Så mot första hindret hade Rico 0 tryck i galoppen och 0 bjudning överhuvudtaget. Första gången jag styrde mot hinder 1, som var en oxer, så stannade han FLERA METER innan, för att han skyggade undan för SPÖKET de hade satt upp alldeles bakom hindret. Andra gången jag styrde mot hinder 1 stannade han någon meter närmre men vågade ändå inte hoppa över till spökets sida. Då red jag för hela slanten mot mitt tredje försök på hinder 1, för det vore ju riktigt surt att bli utesluten på första hindret. Då hoppade han faktiskt, motvilligt och spänt. Då landande han i obalans och i korsgalopp/fel galopp (minns inte säkert) och han tappade galoppen fram till hinder 2 och där kom det tredje och uteslutande stoppet.
   
Rico fick ju då en slags "belöning" när han vägrade på hinder och fick gå ut från det där läskiga stället med spöken bakom hindrena, så jag tror att han kopplade det direkt att om han stannar på hindrena så slipper han. Efter den tävlingsdebuten började Rico vägra på hinder, mer och mer. Det hade han aldrig i sitt liv gjort förut. Han var en sådan häst som hoppade i alla lägen, och då menar jag verkligen ALLA. Det ledde till flertalet avramlingar som tärde något enormt på bådas självförtroende och sedan dess har det aldrig gått riktigt på räls.

 
Nu, ungefär ett år senare, har han i princip "slutat" vägra på hinder, i alla fall utan anledning. Men han har ju kommit på att han har ett val. Han kan antingen stanna eller hoppa. Det kan bara om jag inte rider tillräckligt engagerat, om vi har för dålig galopp mot hindret eller om det blir något fel med avståndet. Då vet han att han kan välja att stanna, han vet hur man gör nu. Förr gjorde han alltid det bästa av situationen, man kunde alltid lita på att han skulle försöka. Jag tror dock att han börjar bli bättre nu, jag har ju börjat få koll på hur jag ska rida honom i hoppningen.
 
 

 

Kommentarer
Postat av: saga

Så fin blogg du har, kika gärna in på min och lämna en kommentar också! :)

Svar: Tack ! Självklart ;)
Madde Andersson

2012-09-03 @ 19:53:43
URL: http://saganilssons.blogg.se
Postat av: Jenny

Hej Madde!
Skulle inte du kunna skriva lite om de andra hästarna i ditt och Ricos ställ??? Det skulle vara superkul att få veta lite om dem och deras ägare;)

Jenny

2012-09-04 @ 15:27:12
Postat av: Jenny

Hej Madde!
Skulle inte du kunna skriva lite om de andra hästarna i ditt och Ricos ställ??? Det skulle vara superkul att få veta lite om dem och deras ägare;)

Jenny

2012-09-04 @ 15:27:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0