Tömkörning

 
Tömkörningen har faktiskt stärkt Rico himla mycket ! Tyvärr är jag själv inte så himla skicklig på det, det var länge sedan jag gjorde det alls, och då tror jag inte det gick sådär jättebra heller haha. Men min mamma tömkör Rico ibland och då brukar han bli väldigt fin ! 
 
Den allra största förändringen i ridningen med just Rico, kände jag efter sommaren 2011. Pga uppsittningsproblemen kunde vi ju inte rida Rico på hela sommaren. Men vi ville inte att han skulle tappa muskler och kondition, eller för den delen bli knäpp av överskottsenergi, så vi lade upp hans träning så att han hölls igång hela sommaren. 
 
Varannan dag tömkörde vi honom i ridhuset, och varannan dag gick vi promenad ute med honom. På så sätt fick han hela tiden hålla igång och få en hyfsat varierad träning trots att vi inte kunde rida honom. Utöver det tränade vi honom även uppsittningsträning och trubbade av bakskyggheten två gånger per dag. Morgon och kväll. 
 
När vi tömkörde Rico jobbade vi ganska mycket i galopp, han fick gå mycket mer samlat än han gjort tidigare när vi ridit honom, och jag måste säga att det stärkte hans bakdel något otroligt. Det var galoppen jag märkte störst skillnad på, efter sommaren då vi började rida igen. Han hade fått en heelt annan kvalité i galoppen, med massa tryck i ! Och han orkade gå kvar i den galoppen också, hoppa hela banor i den galoppen. Han var verkligen kanonfin på de där första hoppträningarna efter sommaren. Jag trodde att vi skulle få börja om allting efter ett sådant långt riduppehåll, men istället hade vi fått en rejäl skjuts framåt. Och det kan jag tacka tömkörningen för. 

Som tidigare nämt så är jag inte sådär himla bra på att tömköra själv, eftersom jag gör det så sällan, men jag tycker det är ett ganska intressant sätt att träna hästen. Man får liksom chansen att se hur hästen jobbar, vilket jag sällan får då det oftast är jag själv som rider honom. Sedan, om man blir riktigt bra på att tömköra så finns det ju massvis med ridövningar som funkar lika bra från marken. Jag jobbade mest med upphöjda bommar, skänkelvikningar och varierade mellan rakt spår och volter när jag tömkörde själv.
 
Jag tycker själv att det är väldigt svårt att tömköra, men när jag hittade knapparna lite så var det faktiskt riktigt roligt också ! :) 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Malin

Fin han är! :)

2013-01-23 @ 07:21:29
URL: http://malinottenback.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0