Dressyrträning för Anette Westerberg

Dressyrträningen idag var nyttig och givande, men jag hade återigen ingen vidare bra känsla i slutet av passet då jag red igenom programmet. Jag kände mig inte alls stabil, mjuk eller följsam i sitsen och Rico kändes väldigt springig och var svår att sitta ner på (jag är ju inte van vid att han har så mycket energi i traven). Sedan tenderande han att fatta galopp flera gånger i travprogrammet efter första galoppen. Eftersom jag under hela passet jobbat med att han skulle ta min skänkel framåt så vill jag inte heller ta bort hans energi - jag vill bara att han ska kunna använda energin på rätt sätt! Men jag fick i alla fall mycket bra konkret hjälp med de brister vi har i programridningen. 
 
De saker jag främst fick hjälp med idag var halterna vid X och galoppen på diagonalerna. 
 
Allt kring halterna har varit svårt för oss - för det första har han svårt att stanna, sedan när han väl stannat så trampar han gärna omkring och ofta slänger han ut höger bakben vilket gör att halten blir sned. Sedan när han väl står stilla så fryser han i den positionen och vill istället inte gå framåt... Så halterna jobbade vi mycket på idag, genom att repetera dem - gång på gång vände vi upp på medellinjen och kvartslinjerna och gjorde övergången trav-halt-trav. För att förbättra halterna skulle jag sitta ner mer bestämt med sätet när jag gör halten, hålla om med skänkeln hela vägen in i halten och ta ut högerhanden lite understödjande för att motverka att han blir sned. Sedan var det bara att rida fram fram fram ur halten efterråt så att han inte fastnar där! 
 
Galoppen på diagonalerna jobbade vi även mycket med, en del med mellangalopperna men även mycket med uppfånget efterråt då problemet är att han tenderar att göra tvära avbrott innan vi kommit fram till fyrkantsspåret, och då fattar han direkt ny galopp igen ("rätt" galopp för det nya varvet). Han tänker alltså lite långt i förväg där. När jag saktar av honom händer det ofta att han fattar galopp fler gånger efter det. Så vi jobbade mycket på uppfånget efter diagonalen, och att verkligen se till att han galopperar hela vägen ut till bokstaven. Jag fick även som tips att sikta på en punkt ca 1 meter till höger respektive vänster om bokstaven för att Rico gärna drar sig inåt där och vi vill ju komma ut vid bokstaven, inte mitt i hörnet. 
 
Så som sagt, ett nyttigt och givande pass trots att inte ridkänslan var helt på topp i slutet! Jag gillar att vi fick så mycket konkreta lösningar till våra problem, så att efter träningspasset har man känslan av att man vet hur man ska jobba vidare själv.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0