Påsträning

Apropå detta inlägget. Nu ska jag med hjälp av en bildserie försöka visa och förklara hur jag tränar Rico. Denna övningen brukar jag kalla "påsträning" då det är lättast att säga, och då jag använder oftast en påse på ett spö eller på ett tunnare kvastskaft. Det blir som en förlängd arm så man kan stå en bit ifrån hästen, och lättare kunna hänga med om hästen rör sig. Men på dessa bilder, som är från Augusti 2011 (om jag minns rätt), använde jag mig utav ett paraply för omväxlings skull. Rico lärde sig ju ganska snart att påsen inte var farlig, men kunde fortfarande reagera på annat, därför fick vi lov att variera vår "påse" lite ;) 

Framifrån är paraplyet sällan lika "farligt", Rico var här uppmärksam men inte rädd. 
 
Jag börjar alltid på ena sidan, lyfter upp paraplyet högt upp, där Rico är skygg. På denna bilden ser man att han spänner han sig, men eftersom vi tränat såpass mycket på detta så står han oftast ändå still - jag belönar honom då med att "ta bort" paraplyet (nästa bild). 
 
Här "tar jag bort" paraplyet, jag brukar sänka ner den till marken för där tycker inte Rico den är farlig. 
 
Jag kollar om han fattat vad det går ut på, jag lyfter upp paraplyet igen till samma höjd och då står han mer avslappnat än förra gången. 
 
Det är viktigt att träna båda sidorna, och när jag går över till hans vänstra sida så reagerar han direkt. 
Det är här det svåra kommer in. När han rör sig bort från paraplyet följer jag då efter honom och försöker hålla paraplyet på samma höjd och avstånd från honom trots att han rör sig. Det är viktigt så att han inte ska tro att paraplyet (det "farliga") försvinner när han flyr. 

Han kan bara röra sig i en cirkel runt mig, oftast tar han bara några skutt (men första gången vi gjorde detta sprang han varv efter varv), men poängen är att när han saktar ner och stannar så ska man vara blixtsnabb att "ta bort" paraplyet så han får sin belöning. Ganska snart trillar poletten ner och då förstår han syftet, han förstår vad vi vill. Syftet är ju såklart att han inte ska fly när han blir rädd, och om han skulle försöka fly så är inte lösningen att springa mer utan att önskvärt beteende är att stanna och lugna sig. Det kan tyckas svårt att tro att hästen kan förstå den kopplingen, men det gör de faktiskt, med hjälp av metoden/principen "tryck och eftergift" som säkert många av er känner till. Om inte, googla :) 
 
Här stannar han efter att ha sprungit ett halvt varv, då "tar jag bort" paraplyet genom att sänka det till marken. 
 
När poletten trillat ner och hästen förstår vad vi vill så kan man börja avancera övningen lite, att röra honom med paraplyet kändes som en omöjlighet i början men nu står han lugnt och stilla. Om hästen står stilla direkt så ta bort paraplyet direkt, så de förstår att de gör rätt. 
 
 
Sen här kommer några lite roligare bilder, som jag bjuder på haha :) Utnyttjade hans nyfikenhet här, haha ! 
 
 
 
 
 
 
 
Denna övningen har hjälpt OSS väldigt mycket, men det gäller verkligen att man gör rätt och inte "belönar" när hästen flyr, då belönar man ju det oönskade beteendet. Men sålänge man gör rätt så märker man ganska fort på hästen att den fattar ! :) 
 
Frågor ? Mejla [email protected] eller skicka en kommentar :). 
 
 

Kommentarer
Postat av: Cicci

Det är verkligen stor skillnad på honom sen ni började med påsträningen, verkligen kul när man hittar nått som funkar :D

2013-01-25 @ 15:56:10
URL: http://ciccicarlssons.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0